Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Jozef50205's Blog

  • zápisov
    161
  • komentárov
    357
  • zobrazení
    83 592

63 ...


Jozef50205

497 zobrazení

rokov ubehlo ani neviem ako, keď teraz časom spomínam na toto obdobie bolo ako veľkofilm za účasti nespočetného množstva hercov a premýšľam, kto bol v hlavnej úlohe a kto v komparze. Ťažko posúdiť, ale čo človek , to určite osud na jeden celovečerný film. Totálna kapitulácia Nemecka ma zastihla v Americkej poľnej nemocnici v Heilbronne, kde som si liečil rany ešte z môjho pôsobenia v Alpách. Nebolo to nič vážne, nič smrteľné, ale amíci si vedeli vážiť ľudí, ktorí sa postavili na ich stranu. Tento lazaret bola pre mňa jedná veľká nuda a tak ak sa vyskytla možnosť sadnúť do auta a pozrieť okolie, už ma nebolo. Stuttgart, Karlsruhe,Norimberg neboli to pekné pohľady na tieto zničené mestá, ale predsa radšej ako sedieť na nemocničnej posteli a hučať do lekárov, že je všetko o.k. Spriaznená duša, hlavná ošetrujúca sestra mi vždy vedela vybaviť priepustky, no a tak rozvážal som sa hore dolu po okolí a pozeral májovú krajinu. Život v týchto časoch určite nebol pre Nemcov ľahký, ale nezastavil sa. Všade sa pracovalo a dokonca v Norimbergu som videl svadbu, nevesta ako má byť v bielom a ženích v obleku s motýlikom , až to prekvapilo, ale ako som už spomínal, život pokračoval. Aj kinožurnál dokazoval, že Nemci sa spamätávajú z porážky, i keď nové a nové skutočnosti o množstve koncentračných táborov dokazovali kam v skutočnosti nacistický režim smeroval v svojom konečnom účtovaní. Američania stále prelievali krv v ťažkých bojoch s Japonskom a koniec tejto vojny v Tichomorí bol stále v nedohľadne. Mnohí moji priatelia aj napriek účasti bojov v západnej Európe a konečnému víťazstvu nad Nemeckom odchádzali bojovať na neznáme ostrovy a podľa filmových záberov to boli prudké boje o každý štvorcový meter s obrovskými stratami na jednej i druhej strane. Nebyť mojich zranení, podľa vyjadrenia jedného z dôstojníkov by som bol prevelený práve na miesta týchto vojenských stretov. Ani v Alpách to nebolo jednoduché. Elitné jednotky SS útočili zo všetkých možných i nemožných strán a Američanom, ktorí to ťahali už z Normandie sa nechcelo riskovať. Vedeli ,koniec vojny je za dverami a tak posielali nás, i keď vždy , ak sa dalo vyčistili zdroje nepriateľských útokov mínometmi, delami a tankami, až potom išla pechota. To čo som mnohokrát videl, tie roztrhané telá niekedy iba pätnásť ročných príslušníkov SS,tak to stálo v ich dokladoch, ako aj donedávna ešte členovia Hitlerjugend, ale tieto fanatické a spracované deti bojovali do posledného náboja , nebáli sa útočiť i bez munície, iba tak s bodákom v ruke. Nikdy, ani vo sne ma nenapadlo, že raz budem stať zoči voči ozbrojenému decku, a že sa dostanem do takej pochmúrnej situácie, keď budem musieť aj proti nemu použiť zbraň. Stalo sa, a niet sa s čim chváliť, ale chcel som prežiť a Boh stál pri mne .

Konečná porážka Hitlerovho fašistického Nemecka ,kapitulácia a koniec vojnového šialenstva v Európe má zastihla na rôznych miestach a všade to bolo rovnaké: Radosť a slzy. U mňa to bolo podobné a ešte snáď: Predčasná dospelosť.

/ Koniec vojny... /

0 Komentárov


Odporúčaný komentár

Nie sú tu žiadne komentáre.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov