Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Jozef50205's Blog

  • zápisov
    161
  • komentárov
    357
  • zobrazení
    83 593

Shalom Israel.. 60.


Jozef50205

418 zobrazení

.... boli iní , veľa pracovali, boli šetrní, deti väčšinou po skončení školy študovali meštianky a potom buď na vysokú alebo, ako úradníci do väčších miest, veľmi často do bánk, kde už boli z ich rodiny alebo známi. U nás pracovali ako remeselníci, obchodníci a dve rodiny hospodárili ako roľníci. Po pričlenení k Maďarskému kráľovstvu v novembri 1938 padla na nich ťarcha už existujúcich protižidovských zákonov, keď Žid bol v občianskom postavení, ako menejcenný a podľa toho im už nebolo tak umožnené postupovať na úradníckých miestach v štátnej správe, v bankách, v štátom kontrolovaných firmách, v štúdiu. Toto Československá legislatíva nepoznala a aj pre nás tento fakt nepriateľského postoja štátu voči Židom na územi Maďarského kráľovstva bol prekvapujúci. Ale žiť sa muselo, i keď pre našich Židov oveľa ťažšie. Roky utekali a pravdu povediac nikto z nás sa nejako bližšie nezaujímal o našich " iných " susedov. Dve rodiny sa vysťahovali do USA a ostatní žili asi tak ako my, len s tým rozdielom, že nemuseli narukovať do armády, nemuseli absolvovať predvojenský výcvik, ale ako obchodníkom sa im darilo. Pri problémoch so zásobovaním vedeli zohnať skoro všetko, veď Slovensko zo tri kilometre , teda za humny a tam bolo všetko, u nás aj klince iba na prídel, ale o potraviny a tabak núdza nebola.

V marci 1944 nás okupovali Nemci a k moci sa dralo nacionalisticko fašistické krídlo Ferenca Szálasiho, ktoré na jeseň

aj Maďarsko ovládlo, čím skončila éra ako takých ochranných krídiel Horthyho režimu a v tých najhorších chvíľach, keď mnohí Židia z okupovaného Slovenska prchali práve do Maďarska, kde cestou svojich aj príbuzných mohli žiť a hlavne prežiť. Šípové kríže boli nemilosrdní, bezcitní, beštie v ľudskej koži. Až pri odsune našich " iných " som mal možnosť vidieť , čo dokáže nacistická ideoógia so zbraňou v ruke. Z jedného na druhý deň ich jednoducho nebolo. Nedá sa zabudnúť na tie výrazy tvári našich židov, na slzy,mnohí tu žili už stáročia a teraz tí v čiernych uniformách s nimi zaobchádzajú, ani so zverou. Kam smerovali transporty? Vtedy sme iba vedeli , že ich odvážajú a pýtať sa vtedajšej " čiernej moci so šípovými krížmi na rukávoch ," to nik nemal odvahu. Boli obchodníci, remeselníci,lekári a boli veriaci, verili v Boha a spínali ruky k nebu,prosili " čiernych , " ale milosti nebolo.

Boli iní ako my, hlavne veľa pracovali a šetrili pre lepší život svojho potomstva. O tri mesiace skončila vojna, dvadsať domov,obchodov, ordinácia,remeselnícke dielne ostali prázdne. Už nikdy viac , to čo som mal možnosť vidieť, či doma, či v Nemecku. A správne , to čo sa udialo na strednom východe , a štát Izrael , nikdy viac , ani náznak holocaustu.... A preto : Shalom Israel "60" a Boh s vami.

 

/ Z poznámok .../

0 Komentárov


Odporúčaný komentár

Nie sú tu žiadne komentáre.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov