Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Jozef50205's Blog

  • zápisov
    161
  • komentárov
    357
  • zobrazení
    83 593

"Pán Nikto."


Jozef50205

424 zobrazení

"" Vy ste Maďar? " Áno prosím. " Nie, neprichádza do úvahy, vo vašej profesii nemáme pre vás prácu.Ako, že nemáte veď som sa pýtal majstra a ten hovoril: Nemáme ľudí, nemáme odborníkov. " Majster tu nerozkazuje a vy nie ste ani občan Československej republiky, dokonca nemáte ani doklad v slovenskom alebo českom jazyku, a tie zdrapy, čo nám tu ukazujete sú v angličtine a maďarčine. To vám máme veriť, že nie ste kolaborant a zradca?" Ja nepotrebujem nič dokazovať , všetci ma tu poznajú , a nezabúdajte, mám iba osemnásť rokov. "To hovoria tie vaše papiere v tých neslovenských jazykoch?" Aj tie, ale stačí sa opýtať hocikoho v dedine a každý vám povie kto som a čo som. " Hmmm , viete kto ste? Vy ste mládenček pán Nikto ,vám asi nič nehovoria platné zákony ČSR. Ale niečo vám poradím, ak chcete žiť ako človek v žiadnom prípade netrvajte pri vystavovaní nových papierov, že ste Maďarskej národnosti, bude sa vám lepšie žiť. Máte súrodencov? " Mám, siedmych . " Takže všetci trvajte na tom, že ste Slováci a prácu v svojom fachu nedostanete, ale poradím vám:Chodte sa opýtať na pílu, tá je zatiaľ majetkom farárov, no dlho nebude." Ďakujem. Ani vo sne by ma nenapadlo, že iná národnosť dokáže takto znepríjemniť život a najviac ma štve, že všade kde sa obrátim o pomoc sú skoro všetko komunisti. Však pred vojnou o nich vôbec nebolo počuť.Čo sa nakotili ako jarné žaburince? Alebo ich dovliekli po fronte Rusi? Všade na každom úrade iba Slovák komunista, Slovák komunista... idem na pílu a kašlem na bolševíkov i Slovákov.

Na píle ma brali všetkými desiatimi, vraj zatiaľ ako robotník a neskoršie strojník. No len či to neskoršie aj bude, keď na úrade mi povedali, že to zoštátnia. Ale čo tam potom, robotu mám , nejako prežijem. Najhoršie na tom všetkom je, že má potrebuje rodina.Otec invalid, korunu nevidel od prejdenia fronty, štyria bratia ešte malinkí a ja s mojou sestrou vyučenou a zdravotnou sestrou, jednoducho nestačíme uživiť rodinu. V dedine začali otvárať spoločné hroby padlých vojakov počas bojov, za jedného mŕtveho bola slušná kôpka peňazí, ale ja som už videl toľko zabitých,zmrzačených... to radšej zdochnem od hladu. Posratý život, a všetko za to môže vojna a komunisti. Neviem prečo som sa po dvoch mesiacoch neotočil a nevrátil na americkú základňu. Kurník šopa aj s takou robotou, prečo som len taký ľudomil. Vždy sa pozerám na iných a ako im pomôcť.A ja som kde? Na seba nikdy nemyslím. Zarobím nejaké peniaze na píle a idem za amíkmi, anglicky hovorím celkom slušne, naučím sa gramatiku, adresy mám .Tu zdochol pes. Že vraj zmente si národnosť, seriem na vás komoši, nič si meniť nebudem, v Amerike mi bude moja národnosť naprospech a nie napríťaž ,ako tu doma na Slovensku. ""

 

/ Úryvok... /

0 Komentárov


Odporúčaný komentár

Nie sú tu žiadne komentáre.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov