Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Jozef50205's Blog

  • zápisov
    161
  • komentárov
    357
  • zobrazení
    83 583

Osmičky. /1./


Jozef50205

426 zobrazení

Vyhladovaní,uzimení , skoro ráno ešte za tmy sa v tichosti pohla kolona kráčajúcich mestom viac ako tisíc päťsto chlapcov,iba vrzgajúci sneh pod nohami v prázdnych uliciach a sem tam z diaľky duté ozveny výbuchov delostreleckých a minometných granátov.Vojna postála za humny. Masa mladých tiel zdanlivo bez ducha, predsa sem tam tichý šepot i zvedavé otázky:"Kam nás vedú? Kam to vlastne kráčame a prečo? " A odpovede? Nebolo povolené rozprávať,myšlienky nezastavíš,odpoveď s otáznikom. Premietajúc predošlé dni, keď neúprosný čas dejov nás mnohých v priebehu pár týždňov urobil z chlapcov chlapov, z detí dospelých, keď aj mojimi rukami prechádzali stovky a tisíce granátov,munície, keď deň začínal ráno o štvrtej a končil neskoro večer, keď som si vravel:" Veď toto nemusíš."

Ale musel.O rozkaze sa nediskutovalo, a ja i s mojimi druhmi sme ho plnili do bodky. A tak vlaky s červeným krížom zastavujúc kôli liekom,potravinám,pare a uhliu, ale i mŕtvym telám povačšinou veľmi mladých vojakov, ale i vlaky privezených ranených autami priamo z frontu prechádzali aj našimi,mojimi rukami.Bezduché a smrťou už ztuhnuté telá sme ukladali na korbu vojenských aut a odvážali na blízky cintorín do spoločného hrobu.Nikdy predtým som sa nedotýkal mrtvého človeka, a nepomáhal tak ťažko raneným a umierajúcim,ale také nikdy,nezazil som, nevidel som bolo v tejto prekliatej vojne mnoho a muselo to prísť a bolo to po prvykrát.

/ Toto je iba úryvok z jednej dopísanej knihy. Pokračovanie? Bude./

0 Komentárov


Odporúčaný komentár

Nie sú tu žiadne komentáre.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov