Skočiť na obsah

Rusko - ukrajinský konflikt

Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Toto je téma o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte

Ruská invázia na Ukrajinu (02/2022)

Mapa Ukrajiny https://en.wikipedia.org/wiki/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Vojna na Ukrajine trvá už 60 dní a koniec je v nedohľadne. Vyžiadala si už miliardy EUR na oboch stranách a boli zničené hodnoty za stovky miliárd. Sú to všetko zbytočne vynaložené prostriedky. Utrpenie a ľudské obete sa ale nedajú vyčísliť v peniazoch. Normálny človek si položí otázku, aký to má zmysel? Za čo sa vlastne bojuje? Za zvrátené predstavy jedného chorého psychopata? To by bolo síce absurdné, ale aj príliš zjednodušujúce vysvetlenie. Je lákavé, zvaliť historickú vinu na jediného človeka, Hitlera, Stalina, Putina a pár jeho nohsledov a zbaviť sa tak kolektívnej viny.

Humanisti veria, že človek je racionálny tvor a inklinuje k hodnotám, ako láska, pravda spravodlivosť... Veriaci zas vychádzajú z dogmy, že človek je stvorený na obraz Boha. V podstate humanisti, rovnako ako veriaci, by mali inklinovať k rovnakým hodnotám. Prax je ale celkom iná. 

Ruský patriarcha Kirill neodsúdil Putinove vraždenie na Ukrajine, aj keď je v úplnom protiklade z kresťanským učením. A humanisti si zas nechcú priznať, že zlo páchané na Ukrajine nemohlo pôsobiť iba pár psychopatov, na čele s Putinom, ale že je nám vlastné. Je črtou našej osobnosti a čaká len na príležitosť, aby sa mohlo prejaviť. Putin nikoho sám neznásilnil ani nezavraždil, boli to konkrétne osoby, jeho vojaci, ktorým dal možnosť prejaviť tie najhoršie pudy.

Inak si podporu  Putinovej agresie v Rusku neviem vysvetliť. A nie len v Rusku, ale aj u nás doma. V Biblii sa píše, že Kain zabil Ábela. Nechcem sa prieť o to, či bola táto udalosť autentická. No v tomto príbehu je zakódované poznanie, že zlo je už v nás samých. Dnes by sa to dalo nazvať v našom genetickom kóde. A tohoto zla sa ľudstvo tak ľahko nezbaví. Sprevádzalo nás počas celého vývoja civilizácie. A obávam sa, že bez neho by sa civilizácia nevyvíjala. Je to kruté, ale zrejme pravdivé. Putin sa teraz správa ako alfa samec v tlupe šimpanzov, jediný rozdiel je v tom, že šimpanzy používajú v boji zuby a on "výdobytky technického rozvoja". A tlupa jeho šimpanzov mu za to prejavuje úctu.

Zverejnené
pred 9 hodinami, alamo napísal:

@tyso

Putin bojuje proti globalizácii sveta a západnej dominancii, používa na to Ukrajinu iba ako nástroj.

Keď zjavne si s dlhšisho textu, schopný pobrať iba prvú vetu.

ty si sa zblaznil aj s celou globalizaciou, Putin je vrah a demagog, chce vladnut, ale tak historia pozna takých hrdinov proti "globalizácii"

Zverejnené

To sa nedá ani inak vysvetliť Tóno, čo Putin urobil iba tak, že on ma absolútnu moc nad Ruskom a LEN ON si vymyslel, že pošle vojakov na UA. Ake iné vysvetlenie by si si želal, je to psychopat, ktorý bojuje za svoje ciele. A to je ten extra bonus, chory systém, aby psychopat , jedinec, chudák mohol rozhodnuť o osude ľudí, či planéty. Už viac chory systém ani nemôže byť ako je teraz v Rusku.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ludom nesmie byt zverena absolutna moc, to je vždy nebezpečné, toho je historia plná. Ludia sa pod mamonom moci zmenili na nepoznanie. To je to čo nesmie byť v žiadnom systeme, aby o osude rozhodvala úzka skupina ludi, ci dokonca jedinec. Ni chorsie ani nemôže byť, to je také riziko ako dať do ruk opice samopal. DO ruk ludom nepatria ani jadrove zbrane, ani umela inteligenica, nič čo vytvorili nadaní jedinci nepatri do ruk žiadnej mocenskej skupine zlodejov, demagogov a tužiacih po moci. Inak nebude treba čakat na meteorit.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Môžem s tebou iba súhlasiť. Písal som tu dosť obsiahle, ale ty si to vystihol stručne. Inak k tomuto poznaniu už dospeli aj v starovekom Ríme. Už vtedy si uvedomovali, čoho je schopný človek s absolútnou mocou. Z histórie ale vieme, že iba poznanie nestačí. A vedeli to aj diktátori. Najlepšie to vystihol Orwell v románe Farma zvierat. "Zvieratá hladovali, s výnimkou prasiat a psov"...  

Zverejnené
pred hodinou, Tono napísal:

Inak si podporu  Putinovej agresie v Rusku neviem vysvetliť. A nie len v Rusku, ale aj u nás doma. V Biblii sa píše, že Kain zabil Ábela. Nechcem sa prieť o to, či bola táto udalosť autentická. No v tomto príbehu je zakódované poznanie, že zlo je už v nás samých. Dnes by sa to dalo nazvať v našom genetickom kóde. A tohoto zla sa ľudstvo tak ľahko nezbaví. Sprevádzalo nás počas celého vývoja civilizácie. A obávam sa, že bez neho by sa civilizácia nevyvíjala. Je to kruté, ale zrejme pravdivé. Putin sa teraz správa ako alfa samec v tlupe šimpanzov, jediný rozdiel je v tom, že šimpanzy používajú v boji zuby a on "výdobytky technického rozvoja". A tlupa jeho šimpanzov mu za to prejavuje úctu.

https://meduza.io/feature/2022/04/24/voyti-vo-mrak-i-naschupat-v-nem-lyudey

Toto su len viac menej nazory jednotlivych ludi.  

Rusko je mafiansky stat. Preco nema viac rozsireny strojarsky priemysel? Lebo mafianovi, co mam pod prstom plyn a ropu - to najprimitivnejsie, co mafian dokaze realizovat,to staci. Este metalurgia nejak prezije. Ale strojarstvo je komplikovanejsie,potrebujes nato aby fungovalo inteligentnejsich ludi. Na to mafian nema. A nepotrebuje to,kupy to radsej v Nemecku. Nebude podporovat svoju moznu konkurenciu. Ktora by musela byt inteligentnejsia ako mafian a tym aj bohatsia a odstavila by mafiana.

• Páči sa mi to 1
Zverejnené

Rozhovor na túto tému som mal aj zo svojimi kolegami, inak erudovanými fyzikmi v Moskve. Niečo sme vypili a bavili sa aj o politike. Spýtal som sa, prečo Ruský priemysel nevyužíva obrovský domáci trh? No potom som si uvedomil, že som položil dosť nevhodnú otázku. Vďaka tomu, že sme mali už niečo vypité, mi takáto provokačná otázka prešla bez následkov. Odpoveď bola v tom zmysle, že krajina z "nekonečným" zdrojom surovín a špičkovou vojenskou technikou nie je odkázaná na to, aby si musela sama vyrábať "mixéry na džusy", keď disponuje balistickými raketami. 

Zverejnené

Pokrytci..

Veď aj snaha o rozšírené , aj keď sa to deje pomocou soft power (momentálne už ani nie..) je imperializmus.

Tvrdenia že je Putin šialenec, lebo je proti imperializmu, a schvaľuje ten podľa neho "starý dobrý správny Ruský", sú fakt hysterické blemcanie.

..

Navyše už fakt, že máte problém ten "akože" cieľ vášho snaženia nazvať pravým menom. Je príznakom toho, že chcete dáku cáklotinu.

Pretože bez správneho definovania cieľov, nemožno správne definovať ani prostriedky potrebné k ich dosiahnutiu.

Teda vo výsledku, sa nedosiahne nič, alt. vznikne veľa škody. 

Zverejnené
Dňa 22. 4. 2022 at 1:17, alamo napísal:

Ja nijaké miešanie krvavých s.r.a.č.i.e.k na Ukrajine podporovať nebudem. 

Kto ju tu pokrytec, ak niekto má jasný cieľ riešiť problém bratovražednou vojnou ? Je jasné, že týmto vygumovaným mozgom je jedno koľko civilistov bude brutálne zavraždených.

Zverejnené

Ak sa tu nenájde aspoň jeden človek, ktorý sa pokúsi bukymu vysvetliť že medzi '"schvaľovaní Ruskej agresie" a poznámkou "čosi robíme zle, ak to nenapravíme, tak túto vojnu prehráme", je priepastný rozdiel.

Tak sa na to fakt vykýcham, a radšej sa pôjdem baviť s niekým iným, inam a o inom.

..

A je to..

Citát

1. Gazprom oficiálne oznámil, že dodávky plynu do Poľska a Bulharska boli prerušené z dôvodu ich odmietnutia platiť za plyn v rubľoch.
2. Poľsko a Bulharsko predtým uviedli, že sú pripravené platiť iba v eurách a nevyužijú schému, ktorú navrhuje Rusko.
3. Včera im boli zaslané oznamovacie listy z Gazpromu, kde sa hovorilo, že v súvislosti s tým sú od 27. apríla zastavené dodávky.
4. Maďarsko zároveň vyjadrilo pripravenosť platiť za plyn cez účet v Gazprombank s prevodom na ruble.
5. Maďarsko dostane plyn tranzitom cez Bulharsko, takže bez plynu nezostane.
6. Ak začnú kradnúť tranzitný plyn, tak Gazprom sľubuje zníženie objemu tranzitu o množstvo ukradnutého plynu.
7. Po oznámení odstávky Poľska a Bulharska začal plyn v Európe prudko zdražovať.
8. Obnovenie dodávok do Poľska a Bulharska je možné, ak súhlasia s platbou za plyn v rubľoch.

Tešíme sa na vývoj v Nemecku, kde veľký nemecký biznis vyje, že odmietnutie ruského plynu privedie Nemecko k ekonomickej katastrofe a dlhej recesii.

https://colonelcassad.livejournal.com/7581499.html

Zverejnené

alamo,  lenze ty  len opakujes ze to robime zle a ze by sme mali obchodovat s Ruskom ako doteraz a nestarat sa o to co robi.   Co je de facto "schvalovanie agresie", kedze to presne tvrdia ti co ju schvaluju.

Zverejnené
pred 12 hodinami, alamo napísal:

Tvrdenia že je Putin šialenec, lebo je proti imperializmu, a schvaľuje ten podľa neho "starý dobrý správny Ruský", sú fakt hysterické blemcanie.

Šialenec nie je preto, že je proti imperializmu. Šialenec je preto, že porušil všetky zmluvy, napadol suverénny štát a rozpútal vojnu.

Putin nie je proti ruskému imperializmu, ani západnému. Akceptoval by dohodu veľmocí, kde by si znovu rozdelili svet na svoje zóny. A Ukrajina, východná Európa a Pobaltské krajiny by patrili k tým ruským. Podľa Putina má na ne Rusko právo a súčasný stav považuje za krivdu po rozpade ZSSR, ktorú treba odčiniť. A v tom ho podporuje aj väčšina Rusov. Len USA nemá pre takéto Putinove imperiálne vízie pochopenie. 

Preto Ukrajinci bojujú aj za nás a podporovať by sme ich mali všetkými prostriedkami. Alamo, chcel by si radšej žiť v ruskej gubernii? Ja som si to užil a nechcel by som, aby sa to znovu zopakovalo. No napríklad aj 40% Slovákov na toto obdobie spomína z nostalgiou. Neviem, koľko máš rokov a či si totalitu zažil na "vlastnej koži". Nechápem tých mladých, ktorí nezažili totalitu a podporujú Putina a jeho víziu totalitnej spoločnosti. Kde je potláčaná sloboda prejavu, cenzúra všetkých medií. Kde je trestným činom mať vlastný názor. Kde tajná služba využíva mafiánske praktiky, vraždy a odporcov režimu posiela na Sibír. Kde ekonomika je v rukách oligarchov a voľby sú fraškou. Možno takéto postoje pramenia z frustrácie z neschopnosti realizovať sa v demokratickom systéme. 

Zverejnené

Samotne napadnutie suseda nie je sialenost, je to agresia, porusenie prava atd.  Ale nie je to sialenost.    Sialenost je tato agresia,  jej dovodom ako ho pomenoval Putin je znicenie Ukrajiny, jej rozdelenie na viacere statiky pod ruskou kuratelou.   Co znamena ze Putin ignoruje realitu,  Ukrajina ma svoju identitu uz od 19 storocia a znicit identitu naroda je namahave, dlhe a casto neuspesne. Moze sa spytat Anglicanov a Francuzov.   A moze ju obsadit ale na to nema dost armady ani penazi.  Spustil teda agresiu, ktora vychadza z ignorovania reality a to je sialene.   

A lavicove blaboly o EU imperializme ( podla aktualneho stavu mysle bud nemeckom alebo francuzsko nemeckom) to su uz len symptomy.

Zverejnené
Dňa 6. 4. 2022 at 11:34, alamo napísal:

@buky

Totálne sa rozpadne politická dominancia a ekonomická hegemónia západu, získaná víťazstvom v predchádzajúcej studenej vojne.

A vzhľadom k tomu, že teraz sme aj my "západ".

Tak s tou úmornou, pižižlivou a desaťročia trvajúcou snahou, presvedčiť celý ostatný svet že iba demokracia je jedinou a zaručenou cestou k prosperite..

Budeme musieť začať nanovo.

Čistý a jasný smer rusofila. 

Zverejnené
pred 2 hodinami, tyso napísal:

alamo,  lenze ty  len opakujes ze to robime zle a ze by sme mali obchodovat s Ruskom ako doteraz a nestarat sa o to co robi.   Co je de facto "schvalovanie agresie", kedze to presne tvrdia ti co ju schvaluju.

Pche..

Najprv je potrebné stanoviť a presne definovať cieľ ktorý  chceme dosiahnuť.

Až následne je možné definovať postup ako ten cieľ dosiahnuť. 

Až následne je možné povedať, čo sa robí zle teda "v rozpore s programom", alebo čo sa robí správne "podľa programu".

Pretože momentálne nijaký cieľ nemáme definovaný, všetko čo robíme je zle, lebo je to iba bezcieľne blbnutie.

Zverejnené

a co sa ti nepaci na cieli  :

maximalne znizit schopnost Ruska viest agresiu

Zverejnené

@tyso

A ja som si myslel, že to my sme tý "dobrý".

Tak že preto chceme dosiahnuť tzv. "mier".

Jasne definovaný stav keď Rusi splnia naše podmienky, a my budeme môcť zrušiť sankcie, a všetci ľudia (teda aj tý Rusi) budú môcť "normálne" žiť (v rámci lokálne dostupných možností a príležitostí).

Zverejnené

to by bol dost nerealisticky ciel, presne taky ako nechces.  Poziadavka aby Rusko prestalo byt agresivne, mafianske a diktatorske je daleko od cohokolvek realistickeho.   Ale ak sa stane zazrak, tak  prosim.   Ale chcel si nas ciel a nepaci sa ti.

Zverejnené

Obvinením že mám "nerealistické ciele", si sa dopustil tvrdenia že moje požiadavky voči Rusku sú ešte agresívnejšie ako tvoje. 

He..

:happyroll:

Nedávno si povedal,  že  tu vypisujem kryptické veci.

Prečítaj si to čo som na písal ešte raz.. A celé..

Zverejnené

Ty len chces dokazat ze nemame robit nic,   to je dost rozdiel.  A vies to ty, viem to aj ja. 

Zverejnené

Vieš trt..

momentálne nemá nijakého hlavného mierového vyjednávača, ktorý by skutočne mal mandát s Putinom o čokoľvek jednať. 

Ani nijakého "vysokého komisára pre mier s ruskom", ktorý by jasne vysvetlil ako má ten mier vypadať. 

Zverejnené

A o com chces jednat s niekym kto nedodrziava dohody ?  Ale ani nechapem preco by EU mala mat vyjednavaca,   ten predsa sedi v Kyjeve.   Snazis sa vysvetlit ze to robime zle, ale chceme nieco ine a pouzivame ine sposoby.  Ked nechapes alebo nechces chapat, tak to je tvoj problem, nie EU.

Zverejnené
pred hodinou, alamo napísal:

momentálne nemá nijakého hlavného mierového vyjednávača, ktorý by skutočne mal mandát s Putinom o čokoľvek jednať. 

Ani nijakého "vysokého komisára pre mier s ruskom", ktorý by jasne vysvetlil ako má ten mier vypadať. 

Putin stratil mandát s kýmkoľvek rokovať. Kto tu vysvetlí alamovej kotrbe rozdiel medzi vojnou a mierovým stavom, navrhujem  Nobelovu cenu za mier.

Zverejnené

Alamo ,aby si pochopil s Putinom uz nikto jednat nebude o nicom. Ani Macron mu uz nezodvihne telefon. Aj ten Macron v poslednom rozhovore pred vojnou s nim mu povedal, ze rusky lud bude trpiet. Neviem ,kedy sa s nim naposledy bavil Biden, este minuly rok? Ale isto dali Putinovi vediet ako sa ma spravat. 

https://video.aktualne.cz/dvtv/kvuli-inflaci-hrozi-ze-z-ceskeho-trhu-zmizi-nektere-leky-na/r~be70389cc61011ec8b18ac1f6b220ee8/

Trpiet rusky lud. Ukrajina bude mat aj lieky, rusky lud nie.

Americania uz v lete minuleho roka vedeli,ze Rusko zautoci A kedy(ved to nebolo take zlozite vypocitat). V oktobri to povedali vsetkym krajinam v Nato. Nas minister obrany o tom vedel.  Preco to zverejnovali? Aby ludia v europe ci na svete o tom vedeli. Aby neboli mesiac zhypnotizovani, vylakani a ich vlady. aby pomohli Ukrajine co najskor. Aby boli pripravene hranice na uprchlikov. Co aj tak neboli,ale aky zmatok by bol keby sa o tom nevedelo? 

----

Alamo este aby si pochopil oco tu ide - plyn je nepodstatny(rusky europsky trh). ide o obilie z Ukrajiny.  Tam kde si ho nevedia vypestovat bude trpiet ovela viac ludi. Ako v Rusku a na Ukrajine je.  Tym to vsekym chcel zamavat Putin. Chce vyhrazat sa miliarde ludi(ci miliardam nepriamo)?  Asi ako skonci nejaky potkan - zlo -  Putin? Co je Putin? Ak by sa Putin rozhodol pre jadrove zbrane - bude prvy,mozno druhy tych co zabije, mrtvy. Tak ako cele rusko. A Putin o tom vie. 

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov