Skočiť na obsah

Rusko - ukrajinský konflikt

Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Toto je téma o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte

Ruská invázia na Ukrajinu (02/2022)

Mapa Ukrajiny https://en.wikipedia.org/wiki/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Odporúčané príspevky

Zverejnené
pred 2 hodinami, Sniper napísal:

:thumbsup::thumbsup::thumbsup:

sherujem :biggrin:

Zverejnené
pred 11 hodinami, smiley napísal:

Zaujimave je to oznacenie, ze vraj "Zapad", ked proti invazii je  cely civilizovany svet. Vsak uz to dostali aj od sudneho dvora v Haagu, ze sa maju z Ukrajiny okamzite zdekovat.

V zaujme nasej bezpecnosti je aby v nasich zbrojnych skladoch neostala ani jedna protilietadlova raketa.

Stále nechápeš politiku RF: Kto nejde s nami, ide proti nám !

Netrep,  ak nebudeme vlastniť  žiadnu protilietadlovú techniku, tak rusi nemajú dôvod nás napadnúť ?  Vyzbrojenie našej armády je pre mňa v úbohom stave. Bývam toť kúsok od kasární, kde za socíku bolo nespočet vojenskej techniky a pokiaľ ide o tanky resp. pásovú techniku, tak všetko ruskej výroby. Dnes ostal len zlomok tej techniky a nakoľko patríme pod NATO, tak je to tragikomédia. Samozrejme, že najlepšie by bolo aby sa investovali peniaze na iné účely, ako na zbrojenie. Lenže biznis svetom vládne.

Zverejnené

buky,  len smiley to myslel inak.  Tie rakety na ukrajine dnes poskodia ruske lietadla a rakety,  a je v nasom zaujme aby ich rusom zostalo menej.   Rusko nema zabrany nas napadnut, ale ked nebude mat cim, tak to neurobi. 

A k vojenskej realite,   napadnut Slovensko vojensky dava zmysel len ak napadnu polsko.  To dnes pri vykone ruskej armady vyzera malo pravdepodobne.  Ale hrozi nam Krymsky scenar, kedze tu mame dost proruskych idiotov.  Predstava vojenskeho pucu neoznacenymi jednotkami co sa tvaria ako slovenski branci, nasledne referendum  o vystupeni z NATO a EU a ziadostou o rusku pomoc. 

Zverejnené

No neviem ako to budú  rusi vnímať, ak poskytneme S 300 Ukrajine nakoľko sme pre RF nepriateľský štát.  Musíme byť pripravený a spolupráca s NATO je pre nás nevyhnutná aj napriek tomu, že napadnutie Slovenska je málo pravdepodobné. 

Zverejnené

Rusi  sa vyhrazaju a nadalej sa budu vyhrazat.  To vieme.   Teoreticky sa mozeme spravat ako Madarsko, ktore sa snazi najst zonu kde este nenastve EU a nestane sa cielom vyhrazok Ruska. Ale ja som nikdy Rusom neveril.

Zverejnené

To je skôr Orbánov postoj, nie Maďarov. On je taký maďarský Fico, len je pravičiar a má menej bradavíc na papuli.

Zverejnené

No, idu volby a tak predpokladam ze je to vacsinovy postoj madarov, ved aj tam maju svojich informatorov. 

Zverejnené

Maďarom verím asi tak ako putlerovi. Som presvedčený, že ak by mali možnosť, tak južné slovensko získajú násilným - vojenským spôsobom. Pripadá mi, že pre  početnú komunitu, ako získať  územie je rusko vzorom. 

Zverejnené

Nemyslim ze je to mozne v dohladnej dobe ale v case nestability sa skutocne mozu otvorit stare konflikty a zacnu sa riesit vojensky. Od blizkeho vychodu, taiwan,  balkan, afrika atd.

Ruska agresia jednoducho prekresluje to co je dnes mozne.  

Zverejnené
pred hodinou, tyso napísal:

Ruska agresia jednoducho prekresluje to co je dnes mozne.  

Prekresľuje sa iba obrázok toho, čomu sme chceli veriť. Že sme lepší, že sme sa už poučili minulosťou. Natoľko sme uverili tomu, že naša budúcnosť je len o neustálom ekonomickom raste a blahobyte, že sme neboli ochotní investovať ani 2% do vlastnej obrany a spoliehali sa na USA. Nebránili sme sa energetickej závislosti na Rusku, lebo to bol výhodný biznis. V rámci globálneho obchodu sme sa stali závislí na technológiách z Azie a Číny, lebo to je tiež dobrý biznis. Riešili sme radšej problémy ľudských práv, domáceho násilia, sexuálnych menšín. Nechcem tým tvrdiť, že tieto otázky nie sú dôležité. No tieto práva môžu zaručiť len suverénne štáty, ktoré sú nezávislé a schopné čeliť agresii. Ale bez armády ekonomickej sily a odhodlania brániť svoju suverenitu, sú to iba plané reči.

Kto teraz dokáže hájiť práva Ukrajinských žien a detí? Môžeme pomáhať uprchlíkom, čo je naša povinnosť. No na príčinu tohoto stavu sa môžeme viac menej len prizerať. Naša slabosť iba posilňuje presvedčenie extrémistov, nacionalistov, revizionistov a diktátorských kolaborantov, že si môžu robiť, čo chcú. Putin s našou slabosťou a závislosťou počítal. Neviem, ako dlho nám toto odhodlanie a konsenzus na sankciách proti Rusku vydržia. Ak si budeme musieť utiahnuť opasky aj my, v záujme zachovania blahobytu sa väčšina z nás zachová pragmaticky. Dúfam, že pre EU je Ruská agresia na Ukrajine budíčkom z takmer 80 ročného snívania o tom, že pravda a láska zvíťazí aj bez nás.      

Zverejnené

Tono,   kto je to my ?  Jasne chapem co hovoris, len to je trochu zjednodusenie.  Patris ty alebo ja  medzi my ?  Ja som rizikach zavislosti na rusku hovoril vzdy a aj celu europsku zelenu politiku som bral ak fajn vec, kedze nam znizuje zavislost.  A USA o tom hovori stale od 70 rokov.  Nie je teda jasne kto su my.  Rusky agent Schroder ? Ano bohuzial rusi uspesne skorumpovali kadekoho v europe. 

Zverejnené
pred 4 hodinami, tyso napísal:

Tono,   kto je to my ?  

Viem, že to nemôžem paušalizovať. No napriek brutálnemu násiliu na Ukrajine sa bude odhodlanie k sankciám pozvoľna zmierňovať. Rakúsko, Maďarsko, Francúzsko, Španielsko, Portugalsko, Holandsko, Chorvátsko sa k tvrdým sankciám vyjadrujú už teraz dosť vlažne. A to je len začiatok. Inflácia v EU, ktorú ECB tvrdohlavo ignoruje, bude spolu s nárastom cien za energie, suroviny a potraviny zdrojom frustrácie. To môže vyvolať nepokoje, v ktorých budú mať na vrch excentrické tendencie nacionalistov. Ak prevážia domáce problémy, nad problémami na Ukrajine, nebude postoj EU jednotný. Politici začnú počúvať "hlas nespokojných voličov". A tí sa chcú mať vždy lepšie a nie obetovať sa za ideály. Navyše keď vidia, že politici v Bruseli si opasky neuťahujú. ECB si svojou nezodpovednou politikou kvantitatívneho uvoľňovania - tlačenia nekrytých peňazí, "vystrieľala náboje", ktoré by teraz potrebovala. "Uťahovanie opaskov" by vyžadovalo príliš vysoké morálne hodnoty a hlavne od sociálne najslabších vrstiev, ktoré budú dôsledky znášať najviac.   

Zverejnené

Zrejme nás čaká obdobie, z ktorým posledné generácie neboli konfrontované. Obrazy zo zničených miest na Ukrajine sú tak podobné obrazom z 2. Svetovej vojny. Ale rovnako rýchlo sa môže zmeniť situácia aj v EU. Apelujeme na morálku, ale morálku koho? Politikov, finančníkov, právnikov? Ak by mali byť práve oni atribútmi morálky, potom svet nemá pred sebou lepšiu budúcnosť. Aj keď to vyznieva kruto, ale najväčším problémom nie je dnes konflikt na Ukrajine, ale konflikt ktorý mame dedične zakódovaný v svojich génoch. 

Jeden názor z diskusie:

https://www.aktuality.sk/diskusia/MkGEZkh/borrell-oznacil-rusky-utok-na-mariupol-za-obrovsky-vojensky-zlocin/

"Vojnový zločin bude, že sa odmietli vzdať a zrejme budú pobití. Kto vie, čo na nabubrené vyhlásenia Zelenského hovoria vojaci, ktorých vedie pod nôž. Ako Hitler - brániť festung do posledného náboja a posledného vojaka. Na tomto prípade vidíme, že sa nejedná o nejaké vojnové akcie, ale o vzbudzovanie nenávisti k Rusom, nech to stojí čo to stojí."

Môžeme to odbyt, ako názor trolla. Ale ja v tom vidím viac. Keď Pilát chcel oslobodiť Ježiša, dal možnosť ľudu, vybrať si medzi Ježišom a zločincom. A dav kričal, "ukrižujte Ježiša, jeho krv na nás a na naše deti!". Nechcem do tejto témy vnášať náboženstvo, naopak chcem poukázať na našu blízku genetickú príbuznosť zo šimpanzmi.

Zverejnené

ľudský druh sa v svojej podstate nezmenil, stále sú silnejšie pudy, či emócie, o rozume sa dá tiež úspešne pochybovať. technológia v rukách šialencov tak bude donekonečna ohrozovať samotnú civilizáciu na planéte. Putin nedbal na covid, na problémy ekonomické, klimatické, poslať vojsko s fiktívnym cieľom, vyrobil tak problém celej EU, USA , on hlavne poškodil tých svojich občanov. Ale ako píšem, nemožno čakať od opice s počítačom a raketami, že aj jeho inteligencia vzrastie.

Zverejnené

Tono,

ty si stale myslíš, že za všetko môžu banky, ale ty si to celé nepochopil. Problém nie je mat vyhodu kompenzovat hospodárske cykly, či robiť rôzne veci ako skupovat dlh, a podobne. Problém je to, že to robí človek, a ako vieme ten sa vzdy pozerá na svoj krátkodobý prospech, moderna ekonomia nie je problém, ale sposob kto a ako to robi a preco.

Zverejnené

Nemame osobnejsie ladenu temu o nasledkoch ukrajinskeho konfliktu, myslim si vsak, ze onedlho sa to zacne tykat kazdeho z nas a mozno by ju bolo dobre zalozit. Zatial to napisem tu:

Na zaciatku by som chcel citatelov ubezpecit, ze si uvedomujem, v akej situacii sa mnohi Ukrajinci ocitli, rovnako ako si uvedomujem, ze z Ukrajiny utekaju aj ludia, ktorych vojna este bezprostredne nezasiahla a chapem ich dovody. Tiez si uvedomujem, aka tazka dilema to musi byt, niekde, kde si cely zivot doma, nechat vsetko tak, zbalit si dva kufre, cakat a mrznut dva dni na hranici a nevediet, co s tebou bude. Ano, aj to je pre mna odvaha.

ZIVOT S UKRAJINKOU - PREDBEZNY UPDATE.

Nasa utecenkyna byva v izbe na poschodi. Charakterizovat ju este nedokazem, lebo ju nepoznam, mozem vsak napisat, ze dba o svoju zivotospravu a postavu (videl som) a vzhladom na to, ze sa pohotovo zhostila ulohy gazdinej, dba aj o zivotospravu a postavy celej rodiny. Z gulasu, ktory som sa chystal varit v novom tlakovom hrnci tym padom nic nebude, lebo "Anna nam urobila salat a nemusis nic varit, lebo urobi aj zajtra". Ehm, hore na poschodi mnauka sest ukrajinskych maciek, ja vidlickou preberam jednotlive ingrediencie, ktore chutia aj tak rovnako, zatial co pred mojou milou zo sucitu schovavam vcerajsi clanok o grilovani:

-co to citas, milacik?
-(rychlo minimalizujem okno) ...ale nic :(

a obavam sa, ze ked ten  k o k o t  Putin do tyzdna nestiahne svoje armady, stane sa zo mna pacient doktora Bukovskeho

(irony off)

• Páči sa mi to 1
  • Pridať bod 1
Zverejnené

Môžme skončiť jak Libanon, ale až také zlé to nebude. Pravdepodobnosť vojny s Ruskom stále existuje. Bude ale potrebné najprv dostať pod kontrolu domácich kolaborantov a fašistických boľševikov. Nasledujúce roky môžu byť ťažké. Miestami sa pohrávam myšlienkami o emigrácii. Láka ma Austrália. Aj keď tam žijú obrovské pavúky.

Zverejnené

Libanon hrozi Ukrajine,   vojensky pat, okupovana cast krajiny a konflikt nizkej intenzity ( eufemizmus pre ostrelovanie delami)

Nam hrozi politicka nestabilita vdaka mnozstvu domacich kolaborantov ( Fico a spol. )

Zverejnené

Toto si veľmi dobre zapamätajme

Citát

Rusko použije jadrové zbrane, len ak bude ohrozená jeho existencia. Vyjadril sa tak hovorca ruskej vlády Dmitrij Peskov. Dodal, že cieľom ruskej invázie na Ukrajinu nie je okupácia krajiny a že nikto netvrdil, že ruské vojsko malo v pláne obsadiť Ukrajinu v priebehu niekoľkých dní. (Sky News)

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22866351/ukrajina-rusko-vojna-online-minuta-po-minute-22-3-2022.html

Zverejnené
pred 9 hodinami, Sniper napísal:

Rusko použije jadrové zbrane, len ak bude ohrozená jeho existencia.

No vsak jeho existencia je uz teraz vazne ohrozena - mozno toto bude uplny koniec totalitneho a  imperialneho Ruska. 

pred 9 hodinami, Sniper napísal:

Takže odhadom Rusko vojnou prišlo už o asi pol bilióna dolárov. To je 5x viac ako HDP Slovenska.

To su len priame skody. Celkovy dopad izolacie Ruska od civilizovaneho sveta bude podstatne vacsi.

Zverejnené
pred 11 hodinami, smiley napísal:

To su len priame skody. Celkovy dopad izolacie Ruska od civilizovaneho sveta bude podstatne vacsi.

Sankcie a izolácia by nemali byť zrušené, pokiaľ Rusko nezaplatí Ukrajine reparácie za zničené mestá a infraštruktúru. To sú už teraz stovky miliárd dolárov. Otázkou je, či EU a USA zostanú jednotné. O tom ale pochybujem. Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Rakúsko, Bulharsko, Česká republika, Chorvátsko, Fínsko, Španielsko, ale aj Slovensko dodávali Rusku vojenské vybavenie aj po anexii Krymu. Biznis je biznis. 

Zverejnené

Ak chce niekto pochopiť Putina, nech si prečíta:

https://hitsone.com/rusko-fasisti-putin-politickej-totality-ivana-iljina/

Natoľko uveril svojmu duchovnému vodcovi Iljinovi, že je schopný všetkého. Možno aj použiť jadrové zbrane. Jedinou nádejou je, že je to zbabelec, ktorý sa bojí aj Covidu. No ak by bola pravda, že je vážne chorý, (myslím fyzicky, lebo duševne už nepochybne chorý je), potom keď má zomrieť on, tak zo sebou zoberie všetkých. Vojna na Ukrajine nie je iba agresia voči Ukrajine, je súčasťou Putinovho plánu vytvorenia Veľkého Ruska a jeho satelitov, z čias ZSSR. Usiluje sa o obnovenie Ruska, ako svetovej veľmoci, ktorá si vynúti rešpekt celého sveta. A v tom má podporu aj väčšiny Ruského obyvateľstva. 

Hitler na konci vojny 

"Keď bola vojna vo finále, bol ochotný so sebou vziať do pekiel aj väčšinu Nemcov. S tým, že si nezaslúžia jeho zámer vytvoriť Veľké Nemecko ako rozhodujúcu silu svetovej politiky. A keď toto nedokázali, nezaslúžia si ani žiť."

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov