Skočiť na obsah

Rusko - ukrajinský konflikt

Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Toto je téma o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte

Ruská invázia na Ukrajinu (02/2022)

Mapa Ukrajiny https://en.wikipedia.org/wiki/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Odporúčané príspevky

Zverejnené

https://www.aktuality.sk/clanok/lkYzoBf/sef-ruskej-tajnej-sluzby-studena-vojna-so-zapadom-sa-zmenila-na-horucu/ píše šéf ruskej zahraničnej tajnej služby Sergej Naryškin

„Už len preto, že v druhej polovici 20. storočia Rusko bojovalo so Západom na diaľku a teraz sa vojna priblížila k samotným hraniciam našej vlasti. Takže pre nás určite nie je studená, ale naozaj horúca," 

Je to paranoia, alebo súčasť propagandy? Tieto jeho výroky, by som pochopil, keby boli smerované Rusom. Tí sú odstrihnutí od informácií a masírovaný Kremeľskou propagandou. No ak sú smerované civilizovanému svetu, potom mám naozaj obavy, či je Sergej Naryškin spolu s Putinom mentálne príčetný. Aká vojna sa približuje k hraniciam Ruska? 

Sú to predsa Ruské vojská, ktoré napadli suverénny a nezávislý štát, útočia na jeho infraštruktúru, včetne jadrovej elektrárne a civilných objektov. Súhlasím s ním iba v tom, že sa už nedá hovoriť o studenej vojne. Skončiť ju stále môže ten, kto ju začal a tým je Rusko. Ja tej jeho logike vôbec vôbec nerozumiem. No ak tomu naozaj veria a nie je to iba propaganda, tak v tejto paranoi sú schopní všetkého, aj použiť jadrové zbrane. 

Zverejnené

propagande netreba rozumieť, treba ju ignorovať. Ruským vyhláseniam von či dnu sa nedá rozumieť, sú to číre nezmysly, propaganda.

Zverejnené

A myslím, že už môžeme pomaly filozofovať, čo bude ďalej v prípade, ak by Ukrajina prehrala a Rusko pôjde ďalej. Hlavne by nás mala zaujímať táto správa: Bieloruský prezident Chujkašenko dal Putlerovi najavo, že Bielorusko by rado získalo prístup k Baltskému moru.

eastern-europe.png

Je možnosť, že by Bielorusko malo prístav v Kaliningradskej oblasti, ale podľa toho, ako sa tí dvaja bavili, sa skôr zdá, ako keby Bielorusko chcelo mať svoj vlastný prístup k moru. Tomu však bránia štáty / NATO Poľsko a Litva. Útok na ne by vyprovokoval protiútok NATO, ale teraz sa bavme ako keby a NATO neboli. Najskôr by išlo zrejme útok na Litvu, tá je nepomerne slabšia, na Poľsko by si zrejme netrúfli, to má oveľa silnejšiu armádu. Anektovaním Litvy by zároveň odrezali aj Lotyšsko a Estónsko, ktoré by veľmi pravdepodobne boli ďalšie "na rade".

Mimo vyššie napísaného, ak by padla Ukrajina a Rusko by mienilo pokračovať, kto by bol ďalší na rade? Možností je viac, Pobaltské krajiny chráni to, že sú členmi a NATO, je možné, že Rusi by sa mohli zamerať na Fínsko, čomu svedči aj agresívna reakcia na to, že Fínsko sa ozvalo, že s tým vstupom do NATO by to mohlo myslieť vážne. Najskôr si však myslím, že Rusko bude chcieť ovládnuť Moldavsko, nie je členom , ani NATO a v Podnestersku je významná ruská menšina. Na bývalej ukrajinskej hranici by zo štátov NATO najskôr bolo na rade Slovensko, zo všetkých krajín susediacich máme asi najslabšiu armádu. V každom prípade žiadna z krajín ktoré som vymenoval nebude mať istotu, spoliehať sa môžeme len na to, že nás NATO neobetuje. Bez ohľadu na to, ako by Rusko ďalej pokračovalo, by už reálne hrozil veľký vojnový konflikt. Rečiam  Putina, že proti ostatným krajinám nič nemá zlé, neverím ani slovo. Nechcem to vidieť negatívne, ale zrejme sa budeme musieť pripraviť na možnosť, že sa budeme musieť zapojiť do vojny. Nemali by sme nič nechať na náhodu a začať viac zbrojiť. V prípade vojny NATO - Rusko by sa už nehralo o piškvorky a je reálna možnosť použitia jadrových zbraní.

Zverejnené
pred hodinou, robopol napísal:

propagande netreba rozumieť,

Ukľudňuje ma iba to, že cieľom prejavu: 

že Rusko bolo pred inváziou na Ukrajine a je aj po jej spustení vedúcim štátom vlastniacim jadrové zbrane

je zrejme vyvolať strach a paralyzovať podporu Ukrajiny a predísť sankciám Ruska západom. V stratégii vyhrážania sa jadrovými zbraňami sa Putin uchýlil k tomu, čo Kim Čong-un. Jeho obyvateľstvo pritom  hladuje. Vo vyhrážaní sa svetu si môže Kim s Putinom podať ruku. A pritom sa Putin chcel vo svete inscenovať do role rozvážneho a inteligentného vodcu. Kto na západe bude ešte v budúcnosti jednať s Putinom, alebo Lavrovom?  A keby aj, akú cenu by mali takéto jednania? Putin už dôveru západu stratil.

Zverejnené

Ale Tono tak to je.  Rusko je medzi svojimi krajinami - tak ako hlasovali v OSN. A tam aj chvilu ostanu.

Ak zabiju viac ludi jednou zbranou na ukrajine ako ja neviem 500 - 1000 - rusi take zbrane maju(kludne aj milion). Som si isty, ze to bolo posledny krat. Uz ustupovat nema vyznam. Im sa ani neustupuje. 

Zverejnené
Citát

Z jednej stočlennej roty ruských brancov, ktorí bojovali na Ukrajine, prežili iba štyria muži. Tvrdí to ruská senátorka Ľudmila Narusovová, armáda tieto informácie nepotvrdila. Narusovová je matkou novinárky Xenie Sobčakovej, už minulý týždeň uviedla, že nesúhlasí s inváziou.

Moskva v stredu prvýkrát priznala, že vo vojne na Ukrajine zomrelo takmer 500 ruských vojakov. Ukrajina uvádza, že počas bojov padlo vyše 9100 príslušníkov ruskej armády. (čtk)

https://dennikn.sk/minuta/2753011/

https://twitter.com/nexta_tv/status/1499673089646415872

Neserte sa do Ukrajincov.  Rusi.  V tom videu uvidite ako rychlo vie clovek spopolniet aj mimo krematoria.  Tie tela niesu mladych co nevedeli kde su, su to vysadkari co vedeli velmi dobre kde su. Vojaci co ostreluju mesta na dialku - ti su mrtvi.

Ja by som konal rovnako. Napadnes ma zabijam. Rusi nechodte tam. Vzdajte sa. Chodte do europskej unie.

Zverejnené
pred 13 hodinami, Tono napísal:

Netreba filozofovať. Na Slovensku majú ľudia dosť informácii a pozri si prieskumy, koho by volili. Smer a Hlas, strany ktoré ešte nedávno agitovali za vystúpenie z NATO a vylepoval bilbordy zo zradcami národa. To sú tí istí voliči, čo aj dnes podporujú Putina. 

No ale zas u nas je lahke robit sa zaujimavym  sympatizovat s Putinom, ked sa nas to bezprostredne netyka. Ake nazory by ale zastaval napriklad taky Informator po skusenosti rocneho pobytu priamo v Rusku, to je uz otazne.

Zverejnené

Co chce Rusko s tou jadrovou elektrarnou? Vyhrozovat, ze ju vypne? Vyhrozovat, ze ju vyhodi do vzduchu? Vyhodit ju do vzduchu a zinscenovat to tak, ako ze to spravili ukrajinski fasisiti?

Zverejnené

zrejme ju vypnu,  a tak len dufam ze to bol iba idiot miestny kapitan, ktory sa rozhodol ju ostrelovat. Snad to nebol prikaz, kedze to hranici zo sialenstvom.  A to si asi uvedomili v Kremli, ked sa to snazia hodit na ukrajincov.  Chcu ukrajinu odpojit od elektriny ale jadrova katastrofa je snad nieco co nemozu chciet.  Ak by sa to stalo, tak by zrazu ani bezletova zona nebola nepredstavitelna.

Zverejnené

Hmm, tak snad ju chcu iba vypnut a snad sa tam maju zo sebou niekoho kompetetneho, co to vie bezpecne spravit. Ale ked chcu ukrajinu bez elektriky, tak to skor mali obsadit stredisko rozvodu. No snad s nou nemaju ziadne ine plany...

Zverejnené

Keď už sme pri tom bulvári (ináč z článku som sa poriadne nedozvedel ČOHO sa ten odborník tak vlastne obáva, ale bolo to veľkými písmenami, tak clickbait zafungoval), tak svojho času Nový čas rozširoval poplašné správy, že vraj Baba Gang bang. či ako sa volala, predpovedala veľkú jadrovú katastrofu niekedy medzi rokmi 2010-2020. Presne neviem, bulvár si dátumy týchto údajných proroctiev prispôsobuje podľa situácie vo svete. No ale pravdepodobnosť, že im tento hoax vyjde je teraz o niečo vyššia :hahaha:

Zverejnené
pred 35 minútami, Sniper napísal:

Keď už sme pri tom bulvári (ináč z článku som sa poriadne nedozvedel ČOHO sa ten odborník tak vlastne obáva, 

Vypnutie reaktora je alfa-omegou z dôvodu dochladzovania. To potvrdzujú aj iné odborné zdroje. Omnoho väčšia je tu obava z explózie  jadrovej bomby. 

Zverejnené

https://www.youtube.com/watch?v=dBSzZSkVzyk

Velmi dobra prednaska na temu proč Rusku nerozumíme? A ja opravdu nechapem vela veci, nedavalo mi zmysel. Priklad preco Klaus alebo aj niekto na fore tvrdi, ze do vojny boli zatiahnuty. Preco to povedia, ked realita je uplne ina? No je to preto, lebo to tvrdia Rusi vzdy.

Zverejnené
pred 3 minútami, slimak napísal:

Preco to povedia, ked realita je uplne ina? No je to preto, lebo to tvrdia Rusi vzdy.

Pripomenulo mi to celkom trefny miniserial Cosmo, kde to vysvetlili uz davno: Ruska diplomaticka skola je hovorit uplny opak pravdy:

Zverejnené

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5337597166274328&id=100000722923579&sfnsn=wa

Citát

Tak pokud by ten rozhovor nebyl fake, tak je to naprostý přelom. Putin mluví s Šojgu a ptá se ho, jestli má přijmout mír. A že přijmul nějaké změny plánu podle Gerasimova.

Šojgu se vykrucuje, že na jihu, Oděsa a blabla, ale Putin mu na to říká, že jih je druhá fáze. A dává mu ultimativně 2 dny včetně dneška.

A ptá se ho, jestli rozumí, že zítra jsou rozhovory a ekonomika jde do řiti. Poslali nás 20 let dozadu. A tvůj plán už stál 1000x víc.

Kde máš výsledky?

Málo toho, že Medvedčuk je v plném odboji

Nic už nejede po původním plánu.

Šojgu plácá, že Medvedčuk je mimo...

Putin: proč mi kecáš, k čemu je nám tato válka

S čím teď půjdu na rozhovory?

Šojgu mlží, že intenzita na max. atd. Ale snaží se získat ještě den navíc. Putin odmítá.

Teď Putin něco pronáší o Elvíře, asi že to Šojgovi vysvětlí (Elvíra je šéfka Národní banky.

Putin konstatuje, že Gerasimov mlčí a Šojgu mlží. A že Mišustin a Elvira mu natrhávají prdel. A ty se nerveš.

Šojgu říká, že doplňují rezervy...my, my něco s křídlem

Putin ho zjevně začíná motivovat, že vše je porazitelné.

Pozvu tě na příští rozhovor s Francouzem. Tam bude veselo...ty zabezpečíš...

A co Babí Jar? Vy jste nevěděli? Všechno, teď jsme fašisti. V celém světě. Tam už i Aman (Omán?) probudil se. To jste docílili? Serjožo, co se to obecně děje?

Podívej, do konce rozhovorů, fáze 3, musí být železná, železobetonová...ty rozumíš?

Šojgu: VV, všemu rozumím, starám se

Zverejnené

Ten predchadzajuci moj prispevok je asi vymysleny.  Ale to je aj stretnutie Putina s letuskami.

https://mobile.twitter.com/visegrad24/status/1500182957553766402?cxt=HHwWhMCysfOc3NEpAAAA

Co asi nieje vymyslene..ci traja ich pozabijaliaj skameramanom? Ci tam len dobehli ?

je to strasne.  To co ja ukazujem mam len z jednej strany na druhe je to tak isto(mozno len tretina). Plus civilistov. Ale asi rusi su pod tlakom a viac riskuju a viac umieraju.  Dnes dali dole vela leteckej techniky. Vraj Charkov rozohnal aspon nejaku cast vojsk co bola okolo nich. Teda charkov asi chvilu bude mat pokoj. Rusi asi viac vojakov nemaju, tak dufam ze to do dalsieho  piatka skonci.

Zverejnené
Dňa 2. 3. 2022 at 20:26, tyso napísal:

buky, aj to je velke zjednodusenie.  Mocenske zaujmy je prilis siroka skatulka,  dovodom bola vojna proti arabskemu terorizmu a neocons dostali napad ze spravia z iraku vzorovu demokraticku krajinu, ktoru pomoze USA vybudovat a bude sluzit ako vzor okolia (ako napriklad nemecko a japonsko) a tak porazia fundamentalistov soft silou. Vysledok dopadol uplne hrozne,  to vieme.  A rovnako tu vieme co chce Rusko, neboli to media ale sam Putin co oznamil.  fasizmus,  NATO atd to su presne zamienky a bolo naivne o nich jednat. O to rusku vobec neslo.

no to sa im teda podarilo...tomu ani sám neveríš, kedy šlo USA o blaho hocikoho iného ako ich samých? 

Vždy sa pýtam: a z tohoto kto bude mať osoh?

Zverejnené

To je normálna vec, že mocnosť sa snaží vnútiť svoj politický systém v krajine, kde vládne nestabilná situácia.

Vilma ty keby si si mala vybrať miesto pre dožitie svojho života, ktorú krajinu z týchto štyroch by si si vybrala? USA, Rusko, Severná Kórea, Afganistan.

Zverejnené

vilma, opakujem. jediny prospech ma cina. Ale to neznamena ze to vyvolala. Na vine je jedine Putin, nech ti hovoria co chcu.

Nebudem sa vracat k tomu ze v skutocnosti jedine USA sem tam robi akcie, ktore vyplyvaju z predstavy ze konaju dobro. Je to vynimka a nie je to nakoniec podstatne. kludne mozeme povedat ze usa tak ako vsetky staty konaju vo vlastny prospech. Len to neznamena ze ich prospech je skoda pre inych. Naopak vacsinou ide o prospech aj dalsich statov. To je vlastnost ekonomiky a vztahov zalozenych na nej.  

Zverejnené

sniper, nie je to normalne. Aspon nie dnes. jasne ze sa to deje ale to ze to nie je normalne spoznas podla toho ze to mocnosti volaju inak ( vacsinou humanitarna akcia). A aj ked to nie je normalne tak  aspon niekedy to zachranuje zivoty.  

Zverejnené
pred 7 hodinami, Vilma Flinstonova napísal:

no to sa im teda podarilo...tomu ani sám neveríš, kedy šlo USA o blaho hocikoho iného ako ich samých? 

Vždy sa pýtam: a z tohoto kto bude mať osoh?

Toto je inac hrozna choroba slovakov:  hlavne aby druhy z toho nemal osoh, ci budem mat z toho uzitok ja, je az druhorade.

Islo o v prvom rado o blaho USA. Ale blaho civiliozvanych krajin v sucasnosti je mat prosperujucich susedov s demokratickymi rezimami, s ktorymi sa da obchodovat. Stredoveky koncept blaha, vojensky pustosit a obsadzovat uzemia je uz prekonany - pokial si teda odmyslime dinosaurov, ako je Rusko.

Co sa tyka Ruska, tak pre nho by bolo neprovnatelne prinosnejsie diplomaticky riadne "podojit" zapad tym, ze napriklad mohli zautocit na Ukrajinu, ale neurobili to, tak co za to dostanu. Zautocenim zahodili vsetky tromfy na ruke, ostali im uz len jadrove zbrane.

Zverejnené

Najvacsia absurdita by bola ak by Ukrajinu napadlo Bielorusko.

https://svet.sme.sk/c/22854577/tato-vojna-vam-prinesie-iba-hanbu-a-smrt-bielorusi-odmietaju-bojovat-proti-ukrajine.html

https://twitter.com/quiraskill/status/1500391853635551233

Nacelnik generalneho stabu odstupil, lebo odmietol bojovat.  Ale co taky vojaci?

Tito tu tam niekde pobehuju. Vraj sa spekulovalo, ci mozno by predtym bolo riesenie. Ze ruski vojaci co by sa vzdali, by mali statut v EU ze su vojnovi utecenci. Aby sa uz nemuseli vratit do Mordoru. Co uz v takej krajine.  Tito zrejme dezertovali,ale oni maju ovela mensiu sancu prezit ako ukrajinsky vojak. A nemaju ani zaco bojovat. A maju ovela horsie velnie. Mozno den by v tej krabicke este prezili ,resp vedia ze maju istu smrt.

https://medium.com/@noclador/putins-wish-73467b279bfb

Tato vojna sa skonci az odstranenim Putina a demokratizaciou Ruska. 

https://rusi.org/explore-our-research/publications/rusi-defence-systems/russian-air-force-actually-incapable-complex-air-operations

tu je analyza ako funguje ruske letectvo.

Doteraz vedeli Rusi predavat zbrane. Po tejto vojne od nich nik, nic nekupi.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov