Skočiť na obsah

Rusko - ukrajinský konflikt

Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Toto je téma o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte

Ruská invázia na Ukrajinu (02/2022)

Mapa Ukrajiny https://en.wikipedia.org/wiki/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Ake peniaze to stoji? ruský rubeľ si vytlacia, LOL. nenakupuju žiadne zbrane, využívaju tie ktoré majú. Tvrdíš, že chce okupovať ukrajinu dlhodobo, to nie je zrejme, to si len domyšlaš, rovnako si domýšlaš, že pri ukrajine to zostane, že nechce vyvolat medzinarodny konflikt, odkial to vieš? čo ak práve toto chce?

Zverejnené

robopol, peniaze su  realne.  Musis platit material, jedlo,  nahradne diely, platy.   Je jedno kolko si rublov vytlacis, toto vsetko treba produkovat a to bude chybat inde.

A inak hovorim nie ze chce ale ze bude musiet.  Predstava ze sa najdu domaci co to spravia za neho nebude fungovat.  Ak mas proti sebe 80 percent obyvatelstva, tak ziadna domaca sila to nedokaze.  A dalej, ak by to slo lahko, tak by asi siel dalej na pobaltie ale teraz to bude tak ze jeho armada strati dost materialu a bude sediet na ukrajine.  A tak nebude moct ist nikam dalej.   Nie je uz dolezite co chce ale co moze. A moze toho stale menej.

Zverejnené

doteraz kto krmil rusku armadu? Rusko bude podľa všetkého všemožne obchodovat s cinou, tam sa všemožne reštrikcie západu budú kompenzovať. Bude predavat svoje suroviny ma ich dosť. Dolar im je už teraz nanič. Takže nie toto nie je žiaden argument, že restrikcie ho odradia, to je bolševik!

Nevidím zatial, žiadne rozvraty v rusku, čo by nedokazali potlacit, ak putin vyhra tak budu potichučky rusi hryzkat ako doposial.

ruske straty nie su ani promile z celkovej armady a z celkovej palebnej sily.

Zverejnené

musis okrem armady krmit aj ukrajincov,  to znamena okupacia.   Ale ved uvidime.

Zverejnené

Putin sa evidentne prepočítal v dvoch veciach. že to armáda dá na prvú dobrú - tu sa história opakuje, lebo niečo podobné nakecali generáli Brežnevovi pred Afghanistanom, a že ho na východnej Ukrajine budú vítať ako osloboditeľa - je jasné že nevyšiel ani tento predpoklad ...

pred 32 minútami, Proteus napísal:

byt sam tak nejake pekne 3-4 ukrajinky ubytujem. 😁

Od Tomasa by usli.

pred 31 minútami, tyso napísal:

jeho zamery pozname.

byť to v inej súvislosti tak sa aj zasmejem

• Páči sa mi to 1
Zverejnené

to su ale tvoje sny tyso o dlhodobej okupacii, zoberie si z ukrajiny, čo potrebuje, vyrabuje ju a necha tak s odkazom, však skuste tu niečo podnikať a prideme zas. To je logické riešenie a nie tam viest zakopove vojny roky. To su tvoje fikcie.

Zverejnené
pred 35 minútami, robopol napísal:

, zoberie si z ukrajiny, čo potrebuje, vyrabuje ju a necha tak s odkazom, však skuste tu niečo podnikať a prideme zas.

To sa mi zdá dosť pravdepodobné. Čo tam ostanú sa prispôsobia ruskému režimu, zbytok sa rozpŕchne po svete. Samozrejme som za to, aby sa tak nestalo.

tyso, Putin dal do pohotovosti jadrové z brane z dôvodu, ak by sa náhodou NATO priamo vojensky zúčastnilo konfliktu. Nie z dôvodu podpory Ukrajiny dodávkami zbraní a munície.

Zverejnené

buky, tak vynechajme ze to povedal priamo putin kedze predpokladame ze klame. to ze sa zapad nezapoji priamo odznelo velakrat vopred a ziadne uvahy o zapojeni sa neobjavili. naopak to ze ukrajina dostava masivnu podporu je prekvapenie, cakalo sa ze z eu to spravi tak jedine polsko. 

povedal by som teda ze mame priznanie, motiv aj prilezitost.

A k tomu ze to tam rozbije a odide. no nabuduce to bude este tazsie, kedze skoncila snaha o vsemozne ohlady voci rusku. nicomu to nepomohlo. Ukrajina by teda pomerne rychlo ziskala zbrane, ktore jej chybaju. a to je protilietadlova a protiraketova obrana, spolu s protilodnymi raketami. A k tomu narativ ako vyhnali rusov.

Zverejnené

robopol, ok. beriem to ciste ako analytik. rad sa budem mylit a nemam ziadnu kristalovu gulu. Preto hovorim, uvidime. beriem do uvahy co viem a mozne cesty ako to moze byt, a moze to byt inak. moze zafungovat propaganda a najde sa dost ukrajincov co uveria ze ich rusi oslobodzuju a budu ochotni bojovat na ich strane. nevyzera to tak ale aj to jedna z moznosti. A ja som dal svoju predpoved, daj svoju a v buducnosti uvidime.

Zverejnené

Putin práve vyhlásil, že Ukrajina a Rusko je jeden národ ! Čudný spôsob zjednotenia. Skôr si myslím, že to rozbijú a nasadia tam ruskú politiku. Jednoduché to ale nebude, voči rusom tam bude panovať dlhodobo vojenská nálada.

Zverejnené

Putin nie je žiadny stratég. Jeho rozhodnutia sú iracionálne. Sú prejavom nenávisti a revanšizmu, za rozpad ZSSR. Podobnosť z frustrácie Nemcov, po porážke v 1. svetovej vojne sa nedá poprieť. Tento jeho názor s ním od roku 1991 zdieľa väčšina Rusov. Spoločenský konsenzus v tejto otázke mu umožnil politický vzostup a neobmedzenú moc, počas 20 rokov jeho vlády. Často sa o Putinovi hovorí, že skonsolidoval pomery a chaos v Rusku. Že obmedzil moc oligarchov a vysporiadal sa z korupciou, vyzbrojil armádu modernou technikou. Že za jeho vlády znova získalo Rusko rešpekt veľmoci... Opäť tá historická podobnosť. 

Časť z toho je pravda, no potom vytvoril novú oligarchiu, ktorá ho teraz podporuje. Rešpekt, ktorý má dnes Rusko nie je založený na úspechoch vo vede, technológiách, životnej úrovni, ale v odstrašujúcom potenciáli zbraní. Rusko je izolované, ako nikdy v minulosti. A dôsledky Putinovej politiky pocítia občania Ruska ešte dlho. Čo tak geniálneho tento "veľký stratég" ponúkol Rusom? Cenzúru, represie, izoláciu, pokles životnej úrovne. A ak Rusom niekedy záležalo na tom, aby boli rešpektovaní, ako vyspelá civilizovaná veľmoc, tak svojou politikou Putin dosiahol presný opak.            

Zverejnené

V súčasnosti ovládnutie Chersonu. Už tam platia ruské pravidlá.  Obdivujem výdrž a udatnosť ukrajinských  vojakov a všetkých, ktorý bojujú za nezávislosť.

Zverejnené
On 3/1/2022 at 6:03 PM, tyso said:

Myslim si ze do kyjeva asi nepojdu,  obklucia a skusia demoralizovat.  Uz asi zistili ze mesto je prilis nebezpecne.  Takze raketove utoky, delostreloctvo a koridory na utek.

nechcem sa chvalit, ale tu som sa trafil.  Dnes si odsuhlasili humanitarne koridory a miesto utokov na mesta ich ostreluju.

Zverejnené

tu ide o dobry odhad, toho, čo sa bude diat.o nič iné, nikto nemá tu gulu. Ani Putin ju nemá. Dá sa suhlasiť s tým, že ak bude boj zakopový dlhotrvajúci tak bude zúriť občianska vojna nie len na ukrajine, ale aj v rusku. Otazka je len, že aj keby teraz vojna skoncčila, či rusko vydrží tlak zvnutra. Preto strategicky je práve sankcionovanie rozklad z vnútra, ale čina je práve ten kto bude zmiernovat dopad sankcii.

LOGICKY teda plynie z toho to, že Putin dobije ukrajinu rýchlo, ešte si vybaví podmienky o tom, že odide, zniči ukrajinu a dosadi politické bábky, čo tam budu kontrolovat. nechá tam malú čast svojho vojska. No a je otazne, či z toho vzide zakopova vojna. Opakujem sa ale najvacsi paradox bude ak sa svet nezapojí priamo a bude na to prizerat. Pocet hlavic sa nedá zo dna na den zmenit. Takže tu treba počitat s ruskou agresiou do buducnosti.

Zverejnené

Svet sa bude prizerat,  mozeme s tym nesuhlasit, mozeme protestovat ale to je tak vsetko.  Priama vojenska konfrontacia je tabu od skoncenia druhej svetovej vojny.  A ostava dufat ze to budu respektovat aj rusi,  pobaltie to overi.   Predsa len riziko jadrovej vojny znamena o niekolko radov viac mrtvych, to nie je pocitacova hra. A navyse to nie je o pocte hlavic,  dnesny pocet aj tak niekolko krat prevysuje zarucene vzajomne znicenie.  Nie je problem vyrobit viac hlavic ale nic to nezmeni.

V tejto logike tak rusku ostava agresia k statom co nie su v NATO, najnovsie finsko a svedsko. 

Zverejnené
pred 2 minútami, robopol napísal:

LOGICKY teda plynie z toho to, že Putin dobije ukrajinu 

O tom zrejme niet pochýb, aj keď hrdinstvo Ukrajincov je obdivuhodné. Putin nemôže ustúpiť a bude okrem infraštruktúry útočiť aj na civilné objekty. Na to netreba kryštálovú guľu.  

Zverejnené

Bohuzial. Ale ostava to slovo rychlo a to uz take jasne nie je.  Cecensko je male, bez realnej armady a rusom trvalo skoro rok kym ho porazili v druhej vojne, prvu prehrali.,  ( a stratili skoro 6000 muzov).   Takze uvidime.

Zverejnené

s tým kalulujem, že to je plana hrozba a Putin to značne využíva vo svoj prospech, aby vojensky si prrisvojil Ukrajinu, to je ale dlhotrvajuca hrozba, ktorá musi byt eliminovana, ale nie ustupovaním: ja som si istý, že Putin s tym rata, že vyhrazky pomozu a to je ten paradox.

Zverejnené

Problem je ze priama konfrontacia sa jednoducho moze zvrtnut,  tolko uz vieme z minulosti.   A na druhej strane, keby zapad vcas vyzbrojil ukrajinu, tak by Putin nezautocil.  Nasi informatori by sice ziapali o vojnovych stvacov ale vojna by nebola. Si vis pacem para bellum.

Zverejnené

Z teorie hier plynie, že najlepšia strategia je najskor druhemu doverovat, ak sklame potom pouzivat voci nemu rovnaku strategiu, teda ustupovanie je prave zla strategia.

Zverejnené

Len to vysvetli ludom,  ved nedavno tu vrieskali o vlastizradcoch ked sa podpisovala zmluva s americanmi.

Zverejnené

Ja chápem, že je to ťažké, ale Putin by mal vediet, že svet sa nebude pprizerat tomu ako porušil dohody, bude za to potrestany a to expemplarne! To je moj nazor a za nim si stojim, moj nazor je priamo vojensky pomoct ukrajine.

Zverejnené

Nie je to paradox. Putin má pre svoju imperiálnu politiku domácu podporu. Ale aj podporu zhruba 50% Slovákov, Maďarov, Bulharov... Západná civilizácia a NATO je pre mnohých synonymom nepriateľa a v Rusku, aj napriek súčasnej invázii na Ukrajine, stále vidia najbližšieho slovanského brata. Lepšie povedané, vidinu totalitného systému, v ktorom vidia lepšie uplatnenie svojich schopností, respektívne neschopností, uplatniť sa. To nezmenia ani oficiálne vyhlásenia politikov dnešnej koalície, na čele s prezidentkou. Fico to vie, aj keď je teraz chvíľu ticho. Mentalitou tieto krajiny nepatria k západnej civilizácii, ktorá umožňuje rozvoj schopných a vzdelaných, na úkor ambicióznych a blbích oportunistov, ktorých jedinou kvalifikáciou je lojalita k totalitnému režimu. To isté sa dialo aj po roku 1989 v ČSSR. Tento stav morálnej deviácie tu trval 20 rokov. To sú generácie morálne postihnutých ľudí a ich "DNA" je tu dodnes. Na Slovenku morálna degenerácia začala skôr, už v 1939 a možno ešte ešte oveľa skôr.      

Zverejnené
pred 4 hodinami, Proteus napísal:

Ok, ja som blizsie neskumal znenie zakona ani nariadenia. Chcel som, aby ste o tom vedeli. 

Spravil som výnimku a zaplatil si predplatné na Sme na 4 týždne, takže je to tak ako som písal:

Citát

Nasťahuje vám vláda utečencov do do bytu?

Skrátená verzia odpovede:

Vláda (...) vyhlásila hospodársku mobilizáciu, ktorá umožňuje štátnym a obecným orgánom mobilizovať zdroje na pomoc utečencom. Neznamená to však, že vám niekoho nasťahujú do obývačky alebo vás oberú o byt.

V prvom rade ide o zariadenia vo vlastníctve štátu, ministerstiev, potom obcí, miest a krajov, následne môže ísť o ubytovacie zariadenia rôzneho druhu. Áno, v nariadení o hospodárskej mobilizácii sa píše, že môže ísť aj o majetok fyzických osôb, ale myslia sa tým nevyužívané priestory mimo využívaných obydlí občanov.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22853456/ukrajina-rusko-vojna-otazky-odpovede.html?ref=sme

• Díky! 1
Zverejnené
pred 39 minútami, tyso napísal:

Dnes si odsuhlasili humanitarne koridory 

Putin to v dnešnom prehlásení označil aj ako útekovú cestu pred fašizmom. Len akosi pozabudol na detail, ktorým smerom drvivá väčšina žien a detí uteká :smile:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov