Skočiť na obsah

Rusko - ukrajinský konflikt

Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Toto je téma o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte

Ruská invázia na Ukrajinu (02/2022)

Mapa Ukrajiny https://en.wikipedia.org/wiki/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Vsetci chcu zit v pokoji a mieri. Ak im to vyhovuje.  Ak si silnejsi a chces od toho slabsieho si to zoberies, kym to bude akceptovat. 

Ja syna aj dceru vediem, uc sa vsetko aj zemepis a dejepis, ved to je najdolezitejsie co IRB napisal,  A potom sa uc dalej. Ja ich viem naucit matiku. Ale aj ukazat zemepis a dejepis. Ci ine vedy.

Preco je Slovensko ake je? Nema moralku(len priklad raz politik zaklame,priklad Fico tak vies to co je), nema vzdelanie(vedomosti).

Na moralke, raz klames potom kradnes a potom vrazdis.

Len priklad Fico neklamal? Nekradol? A este nevrazdil? Neviem ci Fico nevrazdil, ale ohybal pravidla klamania a kradnutia - reforma trestneho zakona, ak tam sa dostane clovek politik,ci zajst este dalej. 

Volit taketo Fico(hovado) a mas sa snim rozpravat? Hovado je ta moja mama a otec.

Zverejnené

V odkaze Premiér Fico a Michal Šimečka našli spoločnú reč:

https://www.aktuality.sk/clanok/xqrJZVj/premier-fico-a-michal-simecka-nasli-spolocnu-rec-ako-dopadol-okruhly-stol-u-pellegriniho/

citujem:

„Všetci odmietli nasadiť vojakov na Ukrajine,“ vyhlásil prezident. „Dohodli sme sa, že nechceme vysielať vojská na územie Ukrajiny, v tom sme sa vzácne zhodli opozícia aj koalícia,“ potvrdil aj šéf KDH Milan Majerský."

Slovensko zatiaľ nikto nežiadal o nasadenie vojakov na Ukrajine. Toto vyhlásenie je len čistá propaganda, lahodiaca ušiam voličov. Je smutné, že si na tejto propagande spolu s Ficom a Kaliňákom "prihrievali svoju polievočku" aj lídri PS, SaS a KDH. Tento schizofrenický postoj voči spojencom si uvedomuje aj Pellegrini, keď povedal:

"Podľa prezidenta by teda nikto nemal mať „zvláštne pocity“, ak Slovensko nebude pozývané na samity tzv. ochotných krajín, ktoré chcú ďalej pomáhať Ukrajine. „Slovensko dalo najavo, že nie je ochotné poskytovať vojenskú silu pre pôsobenie na Ukrajine, preto nemáme na takýchto samitoch čo robiť,“ dodal prezident." 

Reálne sa však v EU neuvažovalo o nasadení vojsk EU v bojoch, ale o prípadnom nasadení síl na kontrolu dodržovania potenciálneho prímeria. Putin navyše akceptoval iba prítomnosť neozbrojených jednotiek.

OK, Slovensko žiadne jednotky na Ukrajinu nepošle, neposkytne Ukrajine pomoc a Slováci môžu spokojne spávať, veď naša vláda chce len mier.  Potom ale nechápem vyhláseniu:

"Všetci sú vraj rovnako presvedčení o tom, že ak by USA vycúvali z NATO, Slovensko musí byť súčasťou nového európskeho bezpečnostného modelu."

Prečo by mali "ochotné krajiny" medzi seba prijať neochotné Slovensko? Pre jeho "zvláštne pocity"? Ktoré krajiny, podľa našich politikov budú tvoriť nový európsky bezpečnostný model. Asi Rusko, Bielorusko, Maďarsko a Slovensko... a ak bude zle, možno nám pomôže aj Kim Čong-un.

Zverejnené

zatial je to len interpretacia prezidenta, ale  ak toto je postoj PS tak je to horsie ako to bolo.   Su  chvile ked politik ma mat jasny postoj bez ohladu na verejnu mienku.   A toto bola jedna z nich,   europsky bezpecnostny model sa prave vari a Slovensko sa drzi od neho,    to este nemusi byt katastrofa. Stale je tu moznost ze ukrajina vyhra a hranica EU bude daleko na vychode.   Ale ak nie,  tak sme v riti.
Ale aj v tom lepsom pripade sa Slovensko vyclenilo mimo krajin ktore budu formovat buducnost EU,

Zverejnené

@tyso

Že sa tu akurárt ty teraz rozčuruješ.

Vždy keď som tu spomenul, že treba poslať na Ukrajinu vojakov NATO,  bol si prví proti.

Naposledy keď som to spomenul, dodal som že keď to začneš žiadať ty, bude už neskoro.

A áno. Už je neskoro.

Celá slávna "koalícia ochotných", je momentálne už iba rétorické cvičenie a jalové kecanie. V reále nikto z , vojakov na Ukrajinu nepošle.

Zverejnené

alamo,  nepochopil si to vtedy ani teraz.  
1.  Poslat vojakov na Ukrajinu pocas bojov  je podla mna dobre ale znamena to ze sa dostaneme do vojny s Ruskom.   To sa neda skalovat,   nemozes poslat par vojakov do Odesy ako si chcel, pretoze hned ak ti tam prvy vojak zomrie tak ich bud stiahnes alebo tam posles lietadla, tazke zbrane a pri kazdej strate to budes navysovat.   To je vojensky aj politicky nezmysel,   bud sa teda zapojit naplno a dat to jasne najavo ( a dufat ze sa rusi zlaknu a ukoncia vojnu)  z nasledkami ze ruske rakety poletia na zapad. Alebo nemat hlupe napady.    Myslim ze keby sa EU zhodla na tam ze vojensky zasiahne, tak by sa rusi stiahli ( v roku 2022) alebo by bola vojna.  Velka s moznym zlym koncom v podobe jadrovych zbrani.   A na to nebola ani vola ani odvaha.   Preto tvoj napad bol len hlupy. A nechapes ze ja nepisem co sa by pacilo mne ( a ked to robim, tak to jasne hovorim) ale pisem o tom ci je to realne a ci sa to moze stat.
2. Poslat vojakov v case primeria ako odstrasenie je mierne ine, ale ma to podobny problem.  Ak rusi zautocia, potom co ? Sme  zase v 1.   
Ale dnes ked je jasne ze USA neposkytne vojensku podporu, neposle lietadla ani vojakov  tak je to ovela nebezpecnejsie.   Rusi to lahko vyhodnotia ako nedostatocne a dostaneme sa do vojny na ktoru nie sme pripraveni. 

Ale u peleho ide o nieco uplne ine,   nie je take podstatne ci sa sa nejaki vojaci na Ukrajinu ale ze okolo "koalicie ochotnych" vznika nova europska bezpecnost, vyhlasenie ze sa chceme podielat a ak bude treba tak sa zapojime to je politicke vyhlasenie.  A od opozicie cakam ze to chape a bude sa hlasit k spolocnej obrane EU.  

A nie, nejde o retoricke cvicenie,   prakticky to znamena viac zbrani ukrajine a politicky sa vytvara buduca vojenska dohoda v EU.   To ze to nechapes ty, to je v pohode.  Ale to ze to nechape nik z vlady ai opozicie, to je katastrofa.  Nemusi to znamenat vojska na ukrajine ale napriklad silnu stalu  armadu v polsku a rumunsku poskladanu z europskych krajin a schopnu poskytnut okamzitu obranu v pripade potreby.  

Zverejnené

Naozaj nechápem, ako môže účasť na koalícii ochotných jalových  :blahblah::blahblah::blahblah::blahblah: blemcateľov prospieť Ukrajine, alebo bezpečnosti Slovenska.

Zverejnené
pred 2 minútami, alamo pridal:

Naozaj nechápem...

To bude asi tým, že neveríš, že by sa Británia, Francúzsko a Nemecko mohli na niečom praktickom naozaj dohodnúť, však? 

Zverejnené

alamovi sa realita nepaci, je jednoduchsie mat vlastnu.

Zverejnené
pred 10 minútami, irb pridal:

To bude asi tým, že neveríš, že by sa Británia, Francúzsko a Nemecko mohli na niečom praktickom naozaj dohodnúť, však? 

Neverím.

Zverejnené

a tak standartna otazka,   podlo coho za mesiac usudis ci si mal pravdu alebo si sa mylil ? Alebo nech sa stane cokolvek, tak mas pravdu ?

Zverejnené

@tyso

A u teba tá tvoja štandardná otázka,má akú odpoveď? 

Zverejnené

standartne neodpovedas,  takze tak.  

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ale to je celkom dobrá otázka. Podľa čoho v budúcnosti usúdime, či mal pravdu alamo, alebo nemal pravdu alamo?

Zverejnené

pred 3 hodinami, alamo pridal:

Naozaj nechápem, ako môže účasť na koalícii ochotných jalových  :blahblah::blahblah::blahblah::blahblah: blemcateľov prospieť Ukrajine, alebo bezpečnosti Slovenska.

Možno máš pravdu..., že nijako. Možno Rusko anektuje celú Ukrajinu. Možno sa rozpadne NATO a EU. Možno sa Slovensko opäť ocitne v sfére záujmov Ruska. Citujem ťa: "Uvidíme ako dlho to bude trvať, kým v Nemecku vyhrá voľby AfD a Vo Francúzsku Le Penisti.." Potom možno vyhostia nie len migrantov, ale aj Slovákov, ktorí tam žijú. Nebude už kde emigrovať.

Tvoje príspevky sú kritické, snažíš sa posudzovať politiku z nadhľadom. Problém je, že ak by sa naplnili pesimistické prognózy, zasiahne to osudy jednotlivcov. Potom už bude jedno tvrdiť, "veď ja som to zo stoickým kľudom predpovedal". Máš predstavu, čo by si potom robil? Pasívne by si akceptoval novú realitu a prispôsobil sa jej s "dobrým pocitom", že tvoje prognózy sa naplnili? Politika ovplyvňuje náš život, či chceme, alebo nechceme. Strkať hlavu do piesku, ako to robí súčasná vláda je buď rezignácia na vlastnú budúcnosť, alebo kolaborácia s Ruskom.  

Zverejnené
pred 14 minútami, buky pridal:

Možno sa alamove túžby splnia: 

Generálny tajomník NATO Mark Rutte môže stále upokojovať spojencov podporou, ale nie je hovorcom Trumpa. Poľský premiér sa síce poďakoval lídrovi NATO za podporu, ale intenzívne zbrojenie Poľska je aj prejavom straty dôvery v budúcnosť NATO a na článok 5. "že ozbrojený útok na jedného člena je útokom na všetkých". Hlavne v kontexte Trumpovho vyhlásenia o možnom vystúpení USA z NATO.  

Zverejnené

@Tono

To myslíš vážne?

Že sa "realita zmení", keď niekto o nej povie nejaké slová?

Ako černokňažník kliatby..

@irb

To myslíš vážne? 

Že niekto, môže "vlastniť pravdu"?

Zverejnené
pred 3 hodinami, alamo pridal:

To myslíš vážne? 

Že niekto, môže "vlastniť pravdu"?

Ojojoj. Vieš čo sú to zaužívané frázy? Napríklad otázka: "Ako sa máš?" - To čo má znamenať? Mám vôbec ja sám seba? :zubiska::zubiska::zubiska:

A tak existuje aj bežná hovorová fráza "mať pravdu", ktorá približne znamená: "výrok je zhodný so skutočnosťou". :)

Zverejnené

alamo,  mas aspon nejake spatne vazby ?  Nemusis nam ich pisat, ale mas ?

Zverejnené
pred 52 minútami, irb pridal:

A tak existuje aj bežná hovorová fráza "mať pravdu"..

Čo som si všimol, tak veľa ľudí dnes má akýsi problém tú frázu zo seba v rozhovore vytlačiť. Ako keby boli presvedčený o tom, že keby ju vyslovili, tak im osobne zostane "v osobnom vlastníctve" menej pravdy.

Tiež si tý postihnutý, občas sťažujú že vraj žijeme v akejsi "postfaktickej dobe", teda že je na svete menej pravdy ktorú by mohli osobne vlastniť.

Ďalším prejavom u nich je presvedčenie že treba bojovať proti "dezinformáciám", akýmsi "antipravdám", ktoré považujú za útok na svoje osobné vlastníctvo pravdy. Po hriechu však nevedia zadefinovať, nijaký použiteľný návod ako rozlíšiť informáciu od dezinformácie.

Veľa si radi sťažujú, na šírenie konšpiračných teórií. Obratom ruky však začnú tvrdiť, že u nás úspešne pôsobia ruský tajný agenti. Ktorý úspešne kazia ich osobný majetok.. pravdu..

Zverejnené

hm,  to ze ty to nevies, to nie je dokaz ze to nikto nedokaze.  V severskych krajinach sa to ucia na skolach,  

Napriklad skus zacat s :

Fakty vs. názory: Rozlišujte medzi faktami a názormi. Fakty sú overiteľné, zatiaľ čo názory sú subjektívne.

Overenie faktov: Overte si fakty z viacerých dôveryhodných zdrojov.

Konzistencia: Skontrolujte, či informácia dáva zmysel a či je konzistentná s inými overenými informáciami.

Zverejnené

@tyso Ty to tiež pletieš podľa toho, ako by sa Ti to páčilo. 

Filozoficky to tak proste nemôže byť.

Človek ako poznávajúca bytosť má VŽDY svoj úsudok uzatvorený vo vlastnom subjekte. Neexistuje žiadna možnosť, aby človek mal vo svojom vnútri FAKT o vonkajšom svete. Vždy iba nejaký pojem, úsudok, záver. 

FAKTY sú vonku, mimo myseľ človeka. Do človeka sa dostávajú ako informácie. A tie je nutné si overovať "zo všetkých strán". - Ale toto overovanie samotné úzko súvisí s tým, aký bohatý alebo chudobný má človek svoj svet pojmov.

A ľudia, ktorí si myslia, že vlastnia fakty, bývajú potom často prekvapení. 

Zverejnené

Takže tu máme názor: Zem je plochá.

Fakt: Pozorovaním a meraním je Zem  guľatá.

Názor: Rusi musia do troch dní na Ukrajine vyhrať.

Fakt: Vojna už trvá tri roky.  

Zverejnené
pred 50 minútami, alamo pridal:

Veľa si radi sťažujú, na šírenie konšpiračných teórií. Obratom ruky však začnú tvrdiť, že u nás úspešne pôsobia ruský tajný agenti. Ktorý úspešne kazia ich osobný majetok.. pravdu..

Objektívna pravda je platná bez ohľadu na to, kto ju pozoruje. Napríklad gravitácia existuje. Bavíme sa tu ale o subjektívnej pravde, ktorá závisí od osobnej skúsenosti, výchovy... Informácie, ktoré vnímame interpretujeme tak, aby boli v zhode s naším charakterom. Tento jav je dobre zdokumentovaný v psychológii a neurológii. Uprednostňujeme informácie, ktoré podporujú naše existujúce presvedčenia, a ignorujeme alebo spochybňujeme tie, ktoré im odporujú. Nie sme ochotní zmeniť svoj postoj, ani keď získame dôkazy, ktoré vyvracajú náš názor. 

Zverejnené
pred hodinou, irb pridal:

Neexistuje žiadna možnosť, aby človek mal vo svojom vnútri FAKT o vonkajšom svete

hm,  tak to je zase debata ci existuje objektivna realita a ci je poznatelna,  ja som z tej casti populacie ktora to povazuje za jasne.  Filozoficky sa to vola vedecky realizmus,  a kedze to ma vysledky tak mi nie je jasne preco tvrdis ze to nie je mozne.  
To co pises sa vola skepticizmus,  jeho myslienka sa da zhrnut do maximy "Až keď sa zbavíme nároku spoznávať svet, dospejeme do stavu duševného pokoja.",    pre mna je to skor priklad liecenia stresu ako nieco co by som bral vazne.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov