Skočiť na obsah

Rusko - ukrajinský konflikt

Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Toto je téma o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte

Ruská invázia na Ukrajinu (02/2022)

Mapa Ukrajiny https://en.wikipedia.org/wiki/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Poľsko oznámilo, že americká pomoc na Ukrajinu už smeruje podľa plánu 

:mexickavlna:

Zverejnené
pred 35 minútami, alamo pridal:

Jediný kto sa s výsledku raduje, si ty.

Z akého výsledku ? 

Zverejnené
pred 39 minútami, alamo pridal:

@irb

Jediný kto sa s výsledku raduje, si ty.

Z akého výsledku sa radujem?

Sorry, nepochopil som presne, čo mi tým oznamuješ.

Zverejnené

Jáj takto. 

Nuž, v zmysle poznávania jednotlivých účastníkov debaty je to celkom plodné, uznávam. :yes_yes:

Ale Ty by si sa mal radovať a toho, že pomoc USA už opäť smeruje na Ukrajinu, podľa plánu. Nie? :smile:

Zverejnené

tak teraz zase mozeme prognozovat :)
USA dokopali UA k ponuke primeria,   co sa stane :
1.  Rusi odmietnu
2. Rusi budu suhlasit a nasledne ho porusia a hodia to na ukrajincov
3. Rusi budu suhlasit.

Moj tip je 2,   sice to bude trochu rana pre ruskych fasistov pretoze to bude vyzerat ako ze sa podvolili USA, ale osvedceny postup je takyto, suhlasit a potom porusit.  

Zverejnené

@tyso

Dal si málo možností na výber.

Rusi tiež môžu povedať "Áno chceme prímerie. Tak poďme teraz rokovať, od ktorého dňa, hodiny a minúty začne to prímerie platiť.."

@irb

Podľa akého plánu?

Ja nijaký plán nevidím.

Zverejnené
pred 26 minútami, alamo pridal:

Podľa akého plánu?

Neviem, ale Sniper to tak napísal: "americká pomoc na Ukrajinu už smeruje podľa plánu"

Zverejnené
pred hodinou, irb pridal:

Neviem, ale Sniper to tak napísal: "americká pomoc na Ukrajinu už smeruje podľa plánu"

To ale alamova predstava nie je. Rozkaz je vyhladiť Ukrajinu z povrchu zemského, aj z jeho obyvateľmi.

Zverejnené

almo, mas moznost si pridat vlastne moznosti a za kratky cas uvidime aky si prognostik. Ja som dal svoju predpoved.

Ale na okraj, rusi kazde odmietnutie samozrejme zdovodniam napriklad "Tak poďme teraz rokovať s USA, kym nie je dohodnuty dlhodoby mier tak nebude primerie":
A ciste technicky tam mozeme poslednu 4 moznost,  rusi suhlasia a ukrajinci ho porusia.

A rokovanie, kedy zacne platit je prijatie.  Ak teda sa nebude jednat o buduci rok.   To kludne  zahrn pod 1.

Zverejnené
pred 3 hodinami, alamo pridal:

Ja nijaký plán nevidím

hm,   tak zase neprehanaj,   mozno je to zly plan ale je jasny.  Primerie a rokovanie.   To je plan USA,   predbezne slubili Putinovi ze dostane uzemie ktore obsadil a ze Ukrajina nebude v NATO ( a kedze je mozne ze tam za rok nebude ani USA, tak to je asi jedno)

Zverejnené

Serióznu snahu o prímerie hoci len 30 dňové, spoznáme aj podľa toho že bude vyjednaný aj nejaký kontrolný mechanizmus toho, kto a ako prímerie dodržiava.

Po troch rokoch brutálnej vojny, sa dá čakať že veľa ľuďom na oboch stranách už betálne hrabe. Takže nejaké tie prestrelky, sa dajú očakávať aj počas prímeria, aj keby sa oň obe strany úprimne snažili.

Takže musia byť dohodnuté aj postupy, ako prípadné prestrelky zastaviť.

A ak takéto veci budú dojednané, bude to 30 dňové prímerie,  trvať do "jedna furt". Finlandizáclia.

Konieckoncov, Rusi aj tak budú tvrdiť že vyhrali oni.

A pokrokáry, už výhovorku prečo Ukrajina prehrala vojnu, majú hotovú "lebo Trump".

Zverejnené

Putinova predstava, ako má fungovať svetový poriadok je zjavná už od jeho nástupu k moci. Podľa Putina by si sféru vplyvov sveta mali rozdeliť veľmoci, Rusko, USA a Čína. EU k nim nepatrí, pretože nedisponuje dostatočným arzenálom jadrových zbraní, vojenským potenciálom, jednotným velením a ochotou bojovať.

Základom takéhoto usporiadania sveta (podľa Ruska a Číny) je, navzájom sa nemiešať sa do politiky inej veľmoci, bez ohľadu na to, aký je tam politický režim, či sa tam dodržujú ľudské práva, atď... Za sféru vplyvu Ruska stále pokladá Putin sféru vplyvu bývalého ZSSR, teda aj východnú EU a pobaltské republiky. Stratu tejto sféry ruského vplyvu, vstupom týchto republík do NATO,  bolo pre Putina najväčšiu katastrofu.

Pragmaticky Putin dnes akceptuje silu NATO a preto by vstup Ukrajiny do NATO predstavoval obmedzenie sféry vplyvu Ruska, čo nemôže dopustiť. Trumpove vyhlásenia o prípadnom výstupe USA z NATO vzbudzujú v Rusku nádeje, že svet si rozdelia veľmoci, ktoré už nebudú zohľadňovať záujmy spojencov.

Akékoľvek jednanie, (ako aj teraz v Saudskej Arábii), je v rozpore s Putinovou predstavou, že právo rozhodovať o iných majú len veľmoci. Putina by ponížilo, akceptovať nejakú dohodu, kde nebolo Rusko. Putin príjme len potenciálnu dohodu s veľmocou, ako je USA, ktorá bude akceptovať, že Ukrajina patrí pod sféru vplyvu Ruska.  

p.s.

Človek nemusí byť politológom, aby pochopil, o čo sa dnes jedná. Súčasná a aj minulá svetová politika sa dá dobre interpretovať v kontexte evolučných zákonov. Evolúcia je "slepá" a tak nemožno očakávať, že dnes a ani v budúcnosti by civilizácia dospela k nejakému "rozumnému" globálnemu konsenzu.

Zverejnené
pred 2 hodinami, alamo pridal:

Konieckoncov, Rusi aj tak budú tvrdiť že vyhrali oni.

to je mensi problem ako to ze sa za nejaky cas bude pokracovat.  A ak na to nebudeme pripraveny, tak aj u nas.

Zverejnené

Ukrajina a USA sa dohodli na 30 dňovom prímerí. Teraz je Rusko na rade a uvidíme ako veľmi bude chcieť mier. Ak odmietne, čo je silný predpoklad, že áno, som zvedavý na reakcie našich dezolátskych chcimírov či im naozaj ide o mier alebo len víťazstvo Ruska.

Zverejnené

EU už dnes nie je konceptom, ktorý by zohrával významnú rolu v súčasnom geopolitickom dianí. Ako povedal Trump "nemá žiadne silné karty v rukách". Stala sa len záujmom mocností, ktoré si ju budú chcieť znovu rozdeliť.  

Zverejnené
pred 13 minútami, Sniper pridal:

som zvedavý na reakcie našich dezolátskych chcimírov či im naozaj ide o mier alebo len víťazstvo Ruska.

Keď miluješ Rusko, nie je čo riešiť...

Zverejnené
pred hodinou, Sniper pridal:

a uvidíme ako veľmi bude chcieť mier.

Keby Rusko chcelo iba mier, tak by nikdy na Ukrajinu nevtrhlo.

Rusko určite nechce hocijaký mier, ale "mier po Rusky" :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

Rusko chce ukrajinu,  a ak to pojde "mierovo", tak fajn. 

• Pridať bod 1
Zverejnené

Tak to pravdepodobne bude medzi USA a ruskom eskalovať.

Zverejnené
Dňa 12. 3. 2025 at 12:54, tyso pridal:

tak teraz zase mozeme prognozovat :)
USA dokopali UA k ponuke primeria,   co sa stane :
1.  Rusi odmietnu
2. Rusi budu suhlasit a nasledne ho porusia a hodia to na ukrajincov
3. Rusi budu suhlasit.

Moj tip je 2,   sice to bude trochu rana pre ruskych fasistov pretoze to bude vyzerat ako ze sa podvolili USA, ale osvedceny postup je takyto, suhlasit a potom porusit.  

Vieme aky je vztah medzi rusmi a USA? Podla mna tam nieje dolezite co tliacha Trump.  Ci je ich agent. Ale ked USa nato takto isli, verejne, podla mna bude 3. To je ich priorita. 2,1 je to len to co bolo dosial(teda USA by sa muselo viac zapojit). Ja si myslim, ze USA by ich vedelo dokopat k 3, ci opacne ,ze russ by ich vedel dokopat k trojke.

Podla mna vsetci tu vojnu uz nechcu, Ukrajinci ju nechceli pochopitelne nikdy, uz ju nechce ani Putin. A ani Trump.A s cim budu suhlasit? Podla toho ake maju karty.

• Pridať bod 1
Zverejnené

jediny alamo prognostik mlci ako hrob,    ja hovorim 2,  Tono 1 a slimak 3. 
Zatial to vyzera na to ze ma pravdu Tono.  Ale Putin este nic oficialne nepovedal, len jeho poskoci hovoria ze odmietnu.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov