Skočiť na obsah

Rusko - ukrajinský konflikt

Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Toto je téma o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte

Ruská invázia na Ukrajinu (02/2022)

Mapa Ukrajiny https://en.wikipedia.org/wiki/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Odporúčané príspevky

Zverejnené

https://www.youtube.com/watch?v=e5CzQyhzmb4

Ja som to nasiel dnes, doteraz som sa pozeral ako padne granat z dronu, ci naboj z huvnice.

Pozeram to casto, ale tu mi vysvetlia co sa deje. Ci je to pravdive uvidime.

https://www.donio.sk/bozena-na-ukrajinu

Vcera som sa pozeral na tuto stranku, ja si zapnem aj kazdu hodinu. 

Nerozuniem aky zmysel ma prispievat po 10,ci 25 euro. Je to lepsie ako nic. Studenti dochodcovia. Dospely clovek tam posle 25 euro?

Zverejnené

Ja si myslim,ze Ukrjainci to zvladnu. Aj to chcem. To co sa dnes odohralo im isto pomohlo.

----------

Ked v russku chces odstavit prezidenta ci ministra, musis ist na moskvu. NIeje normalnejsia demokracia? Kde si ho zvolis?

https://twitter.com/Osinttechnical/status/1672741532271620096

Comu ti ludia tlieskaju? Ze odnich odisla armada, to je pochopitelne. A drukuju aby ta armada zabijala na Ukrajine? Co si asi o nich myslim? Co si asi myslim o matke, co si asi myslim o kolegovi s ktorim som hral tenis?

---------------------------

https://www.donio.sk/bozena-na-ukrajinu

Slovaci vyzbierali 144 000. Ja som posla 1 000. Co mi to hovori. Ale o com to hovori?

No hovori to o tom, ze ziadnemu slovakovi nikdy nepomozem. Je mi u riti. Ak niekomu pomozem, budem si velmi starostlivo vyberat.

Je to velka hanba ,ze sa nenajde 650 ako ja moja rodina. Alebo 20 000 ludi a rodin co by prispeli po 50 eur. Z celej tejto vojny, toto je to najhorsie, mozno je to malo propagovane.

Zverejnené

Prigožin to veľmi rýchlo vzdal, stačilo, že mu Chujkašenko zavolal. Prigožin myslím, že stratil na svojom vplyve, teraz Putler bude robiť všetko pre to, aby už nezavadzal.

Iná vec, všimli ste si, že aký bol včera kľud na sociálnych sieťach? V Rusku bol taký chaos, že aj noty zabudli posielať, trollovia nevedeli čo písať.

Aj informator, posledná návšteva 9:52 a odvtedy ani ťuk!

Zverejnené

Ono okrem toho aj v oficialnom slavnom videu k Ruskemu dnu sa uz priznavaju k tomu, ze ciel Ruska bol zabrat uzemie Ukrajiny, a teda ze to bolo vsetko dopredu naplanovane a ide to podla planu, ze sa im uz podarilo cast uzemia zabrat.

Takze diskutujuci, ktori tu obhajovali utok Ruska ako ochranu svojej mensiny na Ukrajine, boli hodeni cez palubu, Moskva uz oficialne hovori, ze cielom bolo zabratie uzemia pre Rusko.

Podobne ako predtym dovolenkari na Kryme neskor dostali vyznamenania za vojenske aktivity, tak aj teraz sa Moska nakoniec priznala, ze je islo o zabratie uzemia suverenneho statu.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Putinovi islo o zachranenie Krymu a medzinarodne aby sa to uznalo.nikto to neuznal(ani Bielorusko) za russke uzemie. "Jeho"(v uvodzovkach on ma v vsetkych ludi) ludia na uzemy Ukrajiny ,ani na Kryme nijak nezaujimaju(ani v russku). A teraz sa to snazi len branit. 

A kedze to chapem ja, chapu to asi isto aj ti co maju vplyv na russko. Prigozin aj nieco povedal v piatok. Ze niesu tam nacisti, ze 8 rokov sme si vymienali granaty medzi sebou. A nebola tam ziadna genocida ani ostrelovanie obydli vo v Donecku ci luhansku, ci inych 100 000 mestach ci nikde. 

problem s donnbasom zacal,len kvoli Krymu,aby sa o nom nerozpravalo. Prekryt. Na kryme nik neumrel,bolo to pohodove, ci zabudnute. Spravim bordel na donbase. Otom sa bude rozpravat. A ze nik to vo svete neuznal za russke uzemie, tak zacal vojnu,aby to musela uznat Ukrajina. Uznat ,ze Krym je russky.Potom by to asi akceptoval aj svet.

Zverejnené

Cieľom Ruska bolo udržať si na Ukrajine sféru vplyvu, tak ako napríklad v Bielorusku. Ukrajina mohla formálne existovať, ako súčasť Spoločenstva nezávislých štátov, no za podmienky lojality, ktorú zaručoval režim, reprezentovaný Viktorom Janukovyčom. Keď Janukovyčova vláda oznámila, že pozastavila prípravy podpisu asociačnej dohody medzi EU a Ukrajinou, nastali protesty známe ako Majdan. Ruské vedenie, na čele s Putinom pochopilo, že po odchode Janukovyča do exilu na Ukrajine stráca sféry vplyvu a musí zakročiť.

Príčinu vojenskej intervencie dnes obhajuje Rusko denacifikáciou. Reálne Putin určite nechcel vojnu, chcel na Ukrajine nastoliť režim lojálny Rusku. Preto intervenciu dodnes nenazýva vojnou, ale špeciálnou operáciou. Dnes je zrejmé, že jeho plány nevyšli a konflikt sa zmenil na reálnu vojnu. Ak chce Rusko v tomto konflikte zvíťaziť, nemôže už Ukrajinu "iba denacifikovať", ale anektovať. A 80% Rusov anexiu Ukrajiny pokladá za "historickú spravodlivosť". A zabudol som ešte aj na 50% Slovákov, ktorí to akceptujú.

Zverejnené
Citát

Ukrajina Rusko Online: Rusi zbombardovali pizzeriu v Kramatorsku, zabili osem ľudí, z toho tri deti

Ruský útok na Kramatorsk si vyžiadal osem mŕtvych, vrátane troch detí, a 56 zranených. Novú bilanciu zverejnila agentúra Ukrinform. Ruské strely v meste v utorok večer zasiahli pizzeriu plnú ľudí.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23187234/ukrajina-rusko-vojna-online-minuta-po-minute-28-6-2023.html

Takže už aj pizzéria v Kramatorsku bola denacifikovaná.

Čakám, že @informator ostro odsúdi tento barbarský čin, keďže v prípade šírenia ruskej propagandy o vraždení ruských detí ukrajinskou armádou bol aktívny jak včelička.

Zverejnené
pred 12 hodinami, Tono napísal:

Ak chce Rusko v tomto konflikte zvíťaziť, nemôže už Ukrajinu "iba denacifikovať", ale anektovať.

To co bolo v plane je pomerne jasne,  obsadit Kyjev, obsadit vychodnu cast Ukrajiny, vratane Odesy a spojit sa s Podnesterskom, zabrat Moldavsko.  (Novorussia ) Zvysok Ukrajiny by zostal ako babkovy stat s dosadenym vladcom, pripadne by nieco dostalo Madarsko aby mali spoluvinnika. (A ponukli by nieco aj Polsku)
A vieme aj co znamena denacifikacia = nahrada proruskou vladou, demilitarizacia = vojenska okupacia aj zvysku Ukrajiny.

Divne je len to preco nasi miestni fasisti to tak zurivo obhajuju. 
Ale predstava ze to je dosiahnutelne je naivna,  rusi sa spoliehali na to ze nasilim a vyvrazdovanim dokazu pacifikovat ukrajincov.  To by vsak len prinieslo viac odporu, viac mrtvych na oboch stranach.  A narast terorizmu aj v Rusku.  Keby sa rusi venovali aj historii, tak si mozu precitat ako to skoncilo v Alziri.   Na rozdiel od komunizmu, kde aspon existovala ideologia nadnarodna, tu je to ciste rusky nacionalizmus vs ukrajinsky. 

Zverejnené
pred 40 minútami, Sniper napísal:

Čakám, že @informator ostro odsúdi tento barbarský čin, keďže v prípade šírenia ruskej propagandy o vraždení ruských detí ukrajinskou armádou bol aktívny jak včelička.

Pre rusofilov je to jasné, v pizzérii bol štáb banderovcov a anglosaských žoldnierov. Mohla to byť aj akcia ukronacistov, ktorá mala vyvolať nenávisť voči Rusku, ktorého armáda oslobodzuje ukrajinský ľud.   

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ale treba uznať, že Rusko je najslobodnejšia krajina vo svete, však kde inde by prakticky bez problémov prešiel 800 kilometrov vojenský konvoj s cieľom zosadiť velenie krajiny? :zubiska:

Zverejnené
pred 2 hodinami, tyso napísal:

tu je to ciste rusky nacionalizmus vs ukrajinsky. 

Tým by som si až tak istý nebol. Minimálne nie nacionalizmus v našom slova zmysle.

Zverejnené

nerozumiem,   skus rozviest.   Ja slovo nacionalizmus pouzivam ako neutralny pojem, tak som zvyknuty z historickych knih.    Jeho pozitivne pomenovanie je patriotizmus, negativne sovinizmus.   Ale sine ira et studio, rusky nacionalizmus v sebe obsahuje imperialnu podobu, ukrajinsky nacionalizmus sa vymedzuje voci ruskemu.  Podobne ako slovensky nacionalizmus formoval najprv proti madarskemu a neskor voci ceskemu.

Zverejnené

Bol som pri jednej diskusii, kde jedna ruská Ukrajinka povedala, že slovo Rus vôbec neznamená geneticky rodovú príslušnosť. Ale že je to spôsob vzťahu k zemi. 

Ja sám tomu nie moc rozumiem. Ale je možné, že v tom je skryté oveľa viac, než my, západom vychovaní a vzdelaní, sme schopní pochopiť.

• Pridať bod 1
Zverejnené

nacionalizmus nikdy nie je o genetike,  ani na Slovensku.  A urcite skryva v sebe vela vrstiev a ma rozne interpretacie.  Ale tu som len chcel povedat ze dnes nie je mozne uspesne anektovat sformovany narod.

A len poznamka,  rusko si definuje narod jazykom co je problem, kedze si tak robi narok na tych co sa necitia rusmi aj ked rozpravaju rusky.  Smutne bude ze sa tak na ukrajine dopracujeme k tomu co rusi klamali,  rustina sa stane jazykom nepriatela a tak bude vytlacena z ukrajiny.

Zverejnené
pred 4 hodinami, tyso napísal:

nacionalizmus nikdy nie je o genetike,  ani na Slovensku.  A urcite skryva v sebe vela vrstiev a ma rozne interpretacie.  

Nacionalizmus je atavistický pud, ktorého korene siahajú k tlupe pravekých lovcov a zberačov. Pre vodcov tlupy je tento pud nevyhnutným predpokladom, aby mohli ovládať  členov tlupy. Tak, ako oddanosť a servilnosť k vodcovi, je predpokladom fungovania u spoločenských druhov zvierat. Pre členov tlupy bola zas príslušnosť k tlupe zárukou ich prežitia. Rozvojom civilizácie sa tieto atavistické pudy transformovali do formy národov, štátov, osobitej kultúry... Počas evolúcie si vodca tlupy musel svoju vedúcu úlohu obhájiť svojimi schopnosťami. V civilizovanej spoločnosti sa predpoklady na schopnosti vodcu degradujú na schopnosti osvojiť si Machiavellismus.

Čo však zostalo nemenné je, že apelovanie vodcov na nacionalistické cítenie je stmeľujúcou propagandou, ktorá vodcov "nič nestojí". Trpieť a zomrieť za vlasť je predsa to najvyššie hrdinstvo... Milióny hlupákov sa v histórii obetovali za myšlienku vlastenectva, z ktorej vždy profitovala len úzka skupina oligarchie. Na druhej stane, milióny príslušníkov národov svoju osobnú bezvýznamnosť kompenzovali pocitom, že sú príslušníkmi veľkého, alebo aspoň významného národa, aj keď k tomu sami nijako neprispeli. 

Podobne, ako v športe, napríklad v hokeji, fanúšikovia pomaľovaní národnými symbolmi majú pocit víťazstva národa a pritom väčšina z nich nevie ani korčuľovať.         

Zverejnené
pred 24 minútami, Tono napísal:

Nacionalizmus je atavistický pud, ktorého korene siahajú k tlupe pravekých lovcov a zberačov

Naopak,  nacionalizmus je produkt 19 storocia,  kmenova identita je ciastocne predchodca ale nacionalizmus stvoril moderne staty. Iste chapem co hovoris, ale bez zdielanej identity je tazke budovat stat, chyba potrebna legitimita.  Nie je to taketo ciernobiele ako pises.

Zverejnené
pred 52 minútami, tyso napísal:

Naopak,  nacionalizmus je produkt 19 storocia...

To máš pravdu, ale ako je možné, že niektoré druhy zvierat sa dali domestikovať a iné nie. Princíp vychádza z ich evolučného vývoja. Živočíšne druhy žijúce v spoločenstvách majú evolučne vštepenú podriadenosť k vodcovi stáda. Nemyslím po pejoratívne, človek je spoločenský druh a aj vďaka tomu dosiahol taký stupeň intelektuálneho rozvoja a civilizácie. Lenže tieto atavistické pudy sme celkom nestratili a mnohí politici si dnes na týchto pudoch zakladajú svoju politickú existenciu.  

Zverejnené
pred 24 minútami, Tono napísal:

mnohí politici si dnes na týchto pudoch zakladajú svoju politickú agitáciu.

Keby progresívni občania tieto atavistické pudy nedehonestovali ako niečo podradné (niektorí slovami, iní činmi), nebolo by možné, aby si iní na nich zakladali svoju politiku.

Pretože ak niečo také žije v ľuďoch, tak to tvorí kus nich samotných. A výsmech týchto pudov sa berie potom osobne a núti k odporu voči progresu.

Zverejnené
pred hodinou, irb napísal:

Pretože ak niečo také žije v ľuďoch, tak to tvorí kus nich samotných. A výsmech týchto pudov sa berie potom osobne a núti k odporu voči progresu.

Áno, snaha ignorovať stereotypy správania väčšinovej populácie v "záujme pokroku" nie je najnešťastnejším spôsobom politickej agitácie. Ak občan pociťuje určitú formu nátlaku, aj keby bola idea opodstatnená, mobilizuje ho to k odporu. Tolerancia je proces, ktorý sa nedá dosiahnuť prijatím zákonov, ale ich akceptovaním. To je možné dosiahnuť len v spoločnosti, ktorá je viac menej utopistická. Miera tolerancie je priamo úmerná ekonomickému blahobytu.

O čom je celá naša sloboda? Diskutujeme teraz o tom, kto by mal byť po budúcich voľbách vodca nášho stáda. Sme spoločenský druh a bez vodcu sa nezaobídeme. Podriadenosť je osud spoločenského tvora. Bez nej nedokážeme existovať, ani ako spoločenstvo a ani ako jednotlivci. Je komické, keď rozprávame o slobode, ale ako spoločenský druh je pre nás sloboda utópiou.         

Zverejnené

Ja osobne som naposledy volil KDH, naposledy. Mimoparlamentnu stranu. Aj ked som dufal,ze sa do parlamentu dostanu.  Mne je jedno kto z tych stran v parlamente bude. Ja si vybrat nic lepsie neviem. Iste zavolim.

Neviem po madarsky, nemam ziadnych madarskych predkov,ale keby som videl, ze to madarom ide, ucil by som sa. Ale asi nebudem musiet.

Chceli by ste russky mir,kde nic neplati? Nic ani hranice, ludia o nicom nerozhoduju. Zabit ta moze hocikto. Alebo v krajine kde budu fungovat aspon neformalne pravidla, nebodaj aj zakony a stat ich bude dodrziavat? 

Videl som dve videa. Na zaciatku vojny. Stary chlapik sa prechadzal a natacal,rozbitu russku techniku - a povedal tak toto je russky mira dnes bolo video, kde nieco ako oslobodili Ukrajinci a z dialky, knim pribehli 3 stare zeny.  Som si isty,aj en chlapik ajtie tri stare zeny nikdy nebudu rozpravat Ukrajincinov. Ale vedia kde patria.

--------------

Inak genialita Orbana. Co caka? Ze blokuje Svedsku ci v buducnosti Ukrajine vstupit do EU a Nato?  Teda len na porazku russka. Inak to je chcimirovec.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov