Skočiť na obsah

Rusko - ukrajinský konflikt

Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Toto je téma o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte

Ruská invázia na Ukrajinu (02/2022)

Mapa Ukrajiny https://en.wikipedia.org/wiki/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Odporúčané príspevky

Zverejnené
pred 19 minútami, buky pridal:

Biela nemôže byť súčasne aj čierna.

S tým môžem plne súhlasiť.

Ale neplatí, že ak niečo nie je biele, tak je to nevyhnutne čierne. Farby nie sú iba dve. A človek nie je kompjúter, fungujúci v dvojkovej sústave.

Zverejnené

@buky

Ja žijem a existujem (a platím dane), Bohužiaľ nielen na našom rodnom Slovensku.. Ale aj v ..

A mám k dispozícii "definíciu moci".. (Trochu ma zaujímajú dejiny..)

Citát

Poselstvo: Římský senát neposlal armádu, ale pouze stárnoucího diplomata a bývalého konzula jménem Gaius Popillius Laenas v doprovodu pouhých 12 liktorů.

Kruh v písku: Když se oba muži setkali, Antiochos podal Římanovi ruku na pozdrav. Popillius Laenas však gesto ignoroval, podal mu svitek s ultimatem od senátu a nařídil mu okamžitě opustit Egypt. Když král odpověděl, že se musí poradit se svými generály, senátor vzal svou vycházkovou hůl, přistoupil ke králi a do písku kolem něj nakreslil kruh. 

Ultimátum: Senátor mu chladně řekl: „Než překročíš tuto linii, dej mi odpověď pro římský senát.“ 

Kdyby Antiochos z kruhu vystoupil bez souhlasu, znamenalo by to automaticky válku s tehdejší supervelmocí. Král si uvědomil drtivou moc Říma, podřídil se, otočil svou armádu a z Egypta odešel.

takouto "príšernou autoritou".. A "dôveryhodnosťou".. Jednoducho nedisponuje..

Zverejnené
pred 17 minútami, alamo pridal:

@buky

A mám k dispozícii "definíciu moci"..

Aha, takže Putina nemáš rád, lebo nepreukázal drtivú moc ? 

Zverejnené

Putin je "mužik", čo sa v tom prostredí, ostrými lakťami a prefíkanosťou, predral k moci..

Ale.. Prefíkanosť nie je to isté, čo múdrosť..

Ja osobne, ho za "nebezpečného" nepovažujem..

Ak predstavuje dáky problém,  tak pre rusov samých o sebe.

Ehm.. Bolo by od nich milé.. Keby si svoje osobné problémy, konečne vyriešili sami..

Zverejnené
pred 17 minútami, alamo pridal:

Ja osobne, ho za "nebezpečného" nepovažujem..

Ešte som sa nezorientoval: Kto je potom nebezpečný a pre koho ?

Zverejnené

Bohužiaľ.. "Skutočný záporáci", sa nevyskytujú v realite..

Ale iba, v "superhrdindkých" komiksoch.. 

Zverejnené

Neskutočne plodná debata toto :smile: Ani diviak nevie čo chceš, kam mieriš a aký je záver, smerovanie tvojich myšlienok. Hovorí ti niečo jadrová veľmoc ? Ja som presvedčený, že ak by ju Irán vlastnil, tak ju v súčasnosti  použije. Kto je nebezpečný a pre koho ?

Zverejnené

"Jadrová veľmoc"?

Bezpríkladné plytvanie, verejnými zdrojmi..

..

Máš k dispozícii "atomovku"? Tak.. Ošukaj sa ňou so vlastného análneho otvoru.. Čèče..

Zverejnené

Ja už ani.. neviem..

Možno "Ja osobne", pre všetkých ostatných "normálnych ľudí"?

Alt. trpím.. príšerným prípadom Dunning–Kruger efektu?

Zverejnené

Neviem nie som psychológ, ale ak sa zaoberáš, kto je skutočný záporák, tak je to pre mňa divné. Možno je pre teba vzor Hitler, či  ani ten nie, lebo to zbabral a nedotiahol do konca ?

Zverejnené

Ani ja nie som psychológ. 

Ale na tom že "atómovka" je v podstate "robertek", ktorým si "mocný robia osobne dobre"..

Na to  trvám..

Zverejnené

A VEREJNE!  Pred zrakom verejnosti.. Si "robia dobre"..

:wooops:

Zverejnené
pred hodinou, alamo pridal:

Bohužiaľ.. "Skutočný záporáci", sa nevyskytujú v realite..

Hm, hvorí sa že atomovky sú na to aby sa raz použili. Už sa dva krát  použili a efekt na ukončenie vojny bol okamžitý. 

A z pohľadu histórie je záporákov (diktátorov) nespočet, len si stačí vybrať. Nuž tyso ťa už zaradil a ja môžem len súhlasiť.

Zverejnené

@buky

Počuj ma "priemerný občan"..

Nikdy by si v sebe osobne,  nenašiel odvahu, vychádzkovou palicou, nakresliť okolo Putina "kruh"..

Ale.. Som tvoj spoluobčan.. Ťaháme "za spoločný povraz".. Tak sa ukľudni.. :anjelik:

Zverejnené
pred 28 minútami, alamo pridal:

Som tvoj spoluobčan.. Ťaháme "za spoločný povraz".. 

Nepresvedčil si ma a som v pohode. Budovať si postavenie formou násilia bolo pre mňa vždy cudzie a som zásadne proti. 

Zverejnené

Ehm.. "Násilie" - "nakreslenie kruhu fo piesku".. Bolo "spáchané", už asi pred pol rokom..

Putin v ňom stojí.. A premýšľa..

Zverejnené
pred 6 hodinami, irb pridal:

čierno-biely pohľad sa javí každá, čo ako drobná kritika Európskej Únie ako proruský naratív. 

Nie,  problem je ze ked sa snazis dostat odpoved len ano alebo nie.   Kritizovat EU, vladu alebo hoci aj vlastnu rodinu je normalne, divne by bolo keby si naopak so vsetkym suhlasil.   A EU ma mnozstvo problemov, chyb a rozne nazory su normalne. 
Ale okrem toho Rusko skutocne povazuje EU za nepriatela a snazi sa ju znicit a robi to hybridnou vojnou a cielom je rozpad EU.   Rozdelit a potom ovladnut, to nie je nic nove.  
A popierat ze sa to deje je dost naivne.   

Zverejnené
pred 16 hodinami, tyso pridal:

Ale okrem toho Rusko skutocne povazuje EU za nepriatela a snazi sa ju znicit a robi to hybridnou vojnou a cielom je rozpad EU.   

A čo keď existujú nepriatelia - "záporáci" omnoho skutočnejší a nebezpečnejší, než nejaký "blbý ruský mužik"?

Elon Musk.. Jeff Bezos.. Mark Zuckerberg.. Peter Thiel..

Citát

Rabovanie sci-fi

Technologickí titáni tvrdia, že ich tento žáner inšpiroval. Ale všetko, čo urobili, je, že svoju politiku preniesli na príbehy o lepšej budúcnosti.

Možno nikde to nie je čitateľnejšie ako v pomenovaní Palantir Technologies. Pán prsteňov (1937 – 1949) J. R. R. Tolkiena je jedným z najväčších diel literatúry 20. storočia práve preto, že je rozsiahlou meditáciou o skazenej povahe moci. Napísaný v tieni industrializovaného vojen a imperiálnej extrakcie, trvá na hodnote malého, lokálneho a nevýrazného proti totalizujúcim ambíciám priemyselnej sily. Jeho ústrednou morálkou nie je, že zlo môže poraziť správny hrdina, ktorý ovláda správnu zbraň – je to, že moc sama skazuje, že Prsteň nemôže nikto použiť na dobro a že jediná spása spočíva v úplnom vzdaní sa vôle dominovať. Tolkienova fiktívna rasa hobitov víťazí nie preto, že sú mocní, ale preto, že sú mimo logiky moci. Tolkien si na tento argument vybudoval celú mytológiu.

V Tolkienových románoch sú palantíry viditeľné kamene alebo krištáľové gule, ktoré umožňujú svojim používateľom vidieť na veľké vzdialenosti. Znejú ako neutrálne nástroje, ako technológia sledovania. Sú to však nástroje skazy: Sarumanov palantír ho spája so Sauronom a vedie k jeho pádu; Denethorov ho doháňa k šialenstvu a samovražde. Palantíry nielen umožňujú vidieť – umožňujú manipuláciu a kontrolu zo strany tých, ktorí ich ovládajú.

https://aeon.co/essays/silicon-valley-has-a-science-fiction-problem

Skutočne.. Mňa osobne, nejaký pridrbanec menom Putin.. Vôbec nedesí..

A nejaký, primitívny náboženský vypatlanci z Íránu.. Už ani trocha..

Zverejnené
pred 19 hodinami, alamo pridal:

Ehm.. "Násilie" - "nakreslenie kruhu fo piesku".. Bolo "spáchané", už asi pred pol rokom..

Putin v ňom stojí.. A premýšľa..

@buky

Stojí.. stojí v poli drúk.. Je to súdruh politruk.. :tancujem:

Zverejnené
pred hodinou, alamo pridal:

A čo keď existujú nepriatelia - "záporáci" omnoho skutočnejší a nebezpečnejší, než nejaký "blbý ruský mužik"?

Elon Musk.. Jeff Bezos.. Mark Zuckerberg.. Peter Thiel..

To je veľmi zaujímavý zvrat v téme, toto.

Príde mi to ako keby si hovoril - Putinova nebezpečnosť nie je až tak nebezpečná, pretože o nej každý vie, v čom spočíva. Ale technologická moc je nebezpečná, pretože si každý myslí, že je významne prospešná.

Alebo to zle chápem? 

Zverejnené
pred 59 minútami, alamo pridal:

Zhruba tak nejak.. Správne..

To nie je veľmi obvyklá životná filozofia...(na vidiečana). :smilieee:

Zverejnené

hm,  to ze nemaju radi EU vieme, len nemaju za sebou armadu a fasisticky stat.  

Zverejnené

@tyso

Načo je napríklad Elonovi Muskovi,  armáda a fašistický štát, keď má na povel AI Golema, menom Grok?

Čo myslíš.. Čo všetko, čo každodenne potrebuješ dnes k bežnému životu, by ten Grok (a to nie je z AI Golemov najšikovnejší), na internete dokázal "vypnúť" - "prepísať" - "zmazať"?

Alebo, koľko komentárov k "x" článkom na internete "za sekundu", dokáže popísať? A ovplyvniť tak "verejný diskurz"..

Ak mu to Elon prikáže..

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov