Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené
pred 13 minútami, tyso napísal:

slimak, ja urcite nechcem branit matovica. Ale situacia je vazna, podla mna ma zmysel dodrziavat opatrenia a nie sa ich snazit obabrat pretoze matovic je saso. nie koli vlade ale koli nam ostatnym.  obmedzit stretavanie sa s ludmi na minimum, sediet na zadku doma a chovat sa tak ako keby kazdy bol nakazeny. 

Oravaci a o mesiac kysucania su v prdeli kvoli statu, nie kvoli mne Ja som este nikoho nenakazil. Ja na test nepojdem,ak tam predo mnou bude 20 ludi, mne je to jedno. Ale chcel by som aby test bol aj na gemeri. Nech sa to da porovnat z Oravou.  Pocetne su to rovnake kraje.

Zverejnené

toto je “grammarnacist” :) chovat sa je zrozumitelne, bezne pouzivane a aj jazykovedci ho tlacia do polohy “ menej vhodne”  ale nie nespisovne. Ja za neho som ochotny zabojovat a nedovolit aby len tak zmizli z jazykoveho korpusu

9 minutes ago, slimak said:

Oravaci a o mesiac kysucania su v prdeli kvoli statu, nie kvoli mne Ja som este nikoho nenakazil. Ja na test nepojdem.

to je trochu zjednodusene, oravaci su v problemoch kedze podcenovali rizika, ty si urcite nikoho nenakazil ale do par tyzdnov bude aj na gemeri situacia zla ak by sa nic nezmenilo, je to len casovy posun nie odlisnost.  Dnes tam mate za den nejakych 10 novych pripadov a teda stovku az dve aktivnych chorych a ide tempom dvojnasobku za dva tyzdne. 

Zverejnené

Ano pride to aj na gemer kvoli statu. Tak ako je to na kysuciach, Mikulasi, ci vsade okolo oravi, a nezatvorili zilinsky kraj, Uz to schytava trenciansky.

https://www.trend.sk/spravy/ivan-bosnak-zisli-sme-ceskej-cesty-opatrenia-zacinaju-zaberat?itm_site=trend&itm_template=hp&itm_modul=btf_content_block_10&itm_position=1

My mame stastie,ze aj tu jednu cestu od Popradu splachla voda a ze ju do leta neopravia.

Zverejnené
pred hodinou, smiley napísal:

Sekol sa ale iba numericky principialne mal pravdu. Spravny odhad z 13.9 predpovedal 10 000 nakazenych pred tyzdnom, odhad zpred dvoch tyzdnov na koniec oktobra. Takze o blizzicom prusere sa vedelo dostatocne dopredu, len to politici ignorovali.

Však áno, mal som na mysli to, že ako keby ho mali za blázna, že predpovedal také vysoké čísla. A v skutočnosti boli podhodnotené.

Zverejnené

Cisla boli nadhodnotene, pretoze predpovedal tych 10000 skor nez nastali. Samozrejme, ze to dalej geometricky rastie, takze ako predpovedal narast z 1000 na 10000 za dva tyzdne. tak za dalsie dva tyzdne to je z 10 000 na 100 000 a tam niekde by to uz mala brzdit zamorenost. Doporucem si teraz pozriet tu relaciu, kde jedna strana tvrdila, ze nic nehrozi, pretoze cisla umrtnosti boli nizke. A potlapkavali sa nzvzajom, ze veria ceskemu zdrvotnictvu, ze to ustoji. Pripada mi to, ako ked sa niekto v stokilometrovej rychlosti ruti proti muru a spolusediaci sa potlapkavaju, ze zatial je to dobre a ze to ustoja...

https://cnn.iprima.cz/domaci-je-tu-jiny-kmen-bude-stoupat-smrtnost-rika-flegr-9332

Zverejnené

@tyso ale nie som, mne sa tiez. pritrafí . ale narozdiel od vás si sem nechodím zdvíhat ego . 

Zverejnené

len tak na okraj....a nie je nasa terajsia imunita zdokonalena aj roznymi epidemiami v casoch minulych?........taky mor resp. cholera a kopec hladomorov muselo posilnt nasu imunitu, ktoru nasi predkovia geneticky postupili potomkom a teda aj nam.....niekomu viac niekomu menej, ale kazdy sme iny, takze asi to ma tak byt....teraz som na pochybach, ci nas viac strasi nasledok tohoto virusu (ekonomicky), alebo fyzicke obete........pozna tu niekto odpoved?....

Zverejnené

Vláda sa zbavila zodpovednosti za ekonomické škody, tvrdia obchodníci a firmy

Citát

bchody môžu podľa zverejnených opatrení zostať otvorené, no zákazníci v nich však nesmú nakupovať. A to už od soboty 24. októbra až do prvého novembra. Samozrejme s výnimkou potravín a drogérie. Mnohé predajne tak zostanú bez zákazníkov, sťažujú sa na vo štvrtok zverejnené opatrenia obchodníci.https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/566575-vlada-sa-zbavila-zodpovednosti-za-ekonomicke-skody-tvrdia-obchodnici/

toto nevymyslíš :biggrin:

Zverejnené

Vikendova sumarizacia priebehu nakazlivosti: pociatocny pokles sa bohuzial zastavil a presiel az do protistupania. 7 percentualnych bodov je stale prilis vysoky rast, snad sa uz zacnu na grafe prejavovat (soft)-lockdowny:

growth-rate-09.png

Zverejnené

myslím, že nás čaká predĺženie lockdownu minimálne o ďalšie dva týždne, kým neprebehne celoplošné testovanie na zvyšku územia. ak ho nezrušia (podľa mňa nezrušia, lebo certifikáty sú šikovný ťah, ako udržať množstvo ľudí doma).

• Sniper zvýraznil túto tému
Zverejnené

no tri tyzdne slubuje matovic, ale realne cakajme ze to bude viac. aj keby vsetko islo idealnym scenarom tak cisla budu klesat pomaly a nemocnice budu v kolapse. 

Zverejnené

Nechapem ani tomu, čo predvadzaju s tym, že si myslia, že opatrenia sa rychlo prejavia na poklese, tu je ista zotrvačnosť tých čo sa nakazili týžden dozadu. Učínok by sa mal prejavit do dvoch tyzdnov.

Horšie bude, ked toto testovanie a slaby lockdown bude mat relativne slaby efekt, potom tu mame problem o dva mesiace zas. Tak je úplne isté, že najlepšie riešenie bolo silny lockdown, podychtený armádou na dva týždne, s doriešením trasovanie a sledovania. keby to urobili 1,5 mesicae dozadu nebolo by treba ultra silny, ale to je tak, keď ludia si namyšlaju o sebe, že sú lepší ako dinosaurus, ktorý bol pokojny kym nečelil hrozbe, ktorá ho nakoniec vykosila.

Zverejnené

aj keby sa hneď počty znížili hoci aj na nulu nulovitú, keď sa bude chodiť cez hranice hore-dolu bez akejkoľvek kontroly, či už našinci budú chodiť hore-dolu, alebo sem príde každý, komu sa bude chcieť odhocikiaľ a s čímkoľvek v sebe, máme to tu zas. Môžete ma tu aj zožrať zaživa, ale keby nebolo v lete všetko až také uvoľnené, nemuseli byť dnes čísla také vysoké=, aké sú. 

• Páči sa mi to 1
Zverejnené

vilma, preco by sme ta zrali? ale pri epidemii je vsetko o case. nech by sme hranice akokolvek kontrolovali tak pokial ludia sa spravali tak ako sa spravali, tak by to bolo maximalne posunute o tyzden ci dva. Bohuzial pokial ludia     veria ze to nema zmysel alebo dokonca ze nebude skoda ked starsi pomru tak sa to prejavi.  Ale na druhej strane, antigenove testy su k dispozicii dlhsie, keby ich robili na hraniciach s cechmi tak by to urcite pomohlo.  A ako opakuje robopol, to co je uloha vlady a co   nezvladla je testovanie a trasovanie to ludia nevedia za nu  spravit. Ale nosenie rusok, umyvanie ruk a udrziavat si odstup to je na nas. Nie je mozne vsetkych kontrolovat.

a cesi to zobrali uplne najhorsie, hromadne odrbavanie povazovali za spolocensku zabavu, vysledok tomu zodpoveda. 

Zverejnené
pred 18 minútami, tyso napísal:

vilma, preco by sme ta zrali? ale pri epidemii je vsetko o case. nech by sme hranice akokolvek kontrolovali tak pokial ludia sa spravali tak ako sa spravali, tak by to bolo maximalne posunute o tyzden ci dva. Bohuzial pokial ludia     veria ze to nema zmysel alebo dokonca ze nebude skoda ked starsi pomru tak sa to prejavi.  Ale na druhej strane, antigenove testy su k dispozicii dlhsie, keby ich robili na hraniciach s cechmi tak by to urcite pomohlo.  A ako opakuje robopol, to co je uloha vlady a co   nezvladla je testovanie a trasovanie to ludia nevedia za nu  spravit. Ale nosenie rusok, umyvanie ruk a udrziavat si odstup to je na nas. Nie je mozne vsetkych kontrolovat.

a cesi to zobrali uplne najhorsie, hromadne odrbavanie povazovali za spolocensku zabavu, vysledok tomu zodpoveda. 

nielen s ČR. Aj z Ukrajiny sem chodí hocikto a dokonca som počula, a nie je to vôbec nemožné, že majú kúpené na nejakom čiernom trhu falošné výsledky testov.

A tiež, dúfam, že nepotrvá dlho, a budú na svete rýchlotesty dostupné v lekárňach, aj na covid, a budú môcť byť k dispozícii aj na hraniciach. je to síce zdržanie, ale to by mi menej prekážalo, ako keby tu prišiel nejaký dobrák, čo nakazí každého, na koho dýchne.

A tak ako sme sa vysporiadali s inými chorobami, musíme sa vysporiadať aj s touto. Sú aj iné choroby, na ktoré sa umiera, a ľudia chcú - aspoň väčšina - žiť, a nie umierať na choroby, či už je to korona, alebo iná choroba. 

Zverejnené

Cesko ma našlapnute na experiment s celoplošným premorením. Ak sa nespamataju tak padnu na hubu paradne. To bude odstrašujuci prípad, maju tam volny lockdown, tak počkame par dni a vieme ako to pomaha. Potom budeme vediet na isto, že polovičate veci nas nezachrania.

Zverejnené

vilma, ok aj ukrajina ale v case o ktorom hovoris bola na tom lepsie ako my a tak to nedavalo zmysel. A u cechov ano. A ze si musime zvyknut? A ty si ochotna sa ist dobrovolne nakazit a otestovat ake to bude mat nasledky? Pretoze ja nie, ja cakam na vakcinu a rad by som sa jej dozil. Ale kludne sa pozbierajte vsetci co to chcu, hromadne sa nakazte a ti co preziju po dvoch tyzdnoch mozete zit ako chcete. 

• Díky! 1
Zverejnené
pred 2 minútami, tyso napísal:

vilma............... Ale kludne sa pozbierajte vsetci co to chcu, hromadne sa nakazte a ti co preziju po dvoch tyzdnoch mozete zit ako chcete. 

aby toto nekoniec nebol jediny pozitivny recept.....

Zverejnené

Tu už nejde len o koronu, kolaps zdravotnictva privedie do marnic viac ludi aj s inými problemami, to sa v česku udeje skoro s istotou, u nás je to na hrane.

infoprmator chod sa nakazit, aj svoju rodinu a pozeraj sa, či je lepšie byt zdravy, alebo lepšie odoprieme ti zdravotnu pomoc lebo navrhujes nezmysly, nebudes mat narok, suhlasis? Kludne všetci idioti chodte urobiť tento experiment, nakazte prežite chripku, ale nebudete mat narok na zdravotnu pomoc.

Zverejnené

ukludni sa....niekto tu tvrdi co tu pises?.....ale ak sa bude pokracovat s takymito opatreniama,  tak sa urcite dopracujeme k tomu, co som odpisal tysovi.... ved sam tu kritizujes ucinnost opatreni a zrazu si precitol?....alebo co si mam o tom mysliet?....ze trepes do vetra kazdy den nieco ine, ako ten pán  z TT?....

Zverejnené

ja nehovorim o testovani, ale o dodržiavani lock downu, všetkeho, čo nám môže pomocť. A pokial ty ako korunovany retard nechápeš, že ja nemám presné čísla, nie som člen vlády a zistujem aky je vlastne stav, tak odhadujem, že toto plošne testovanie nam pomože na dva mesiace. Od začiatku som bol za lockdown a nie teraz ale 1,5 mesiaca dozadu, ale to by si musel rozumiet tomu, čo tu je napisane.

Zverejnené

ale to zatmenie musi niekto nariadit, alebo myslis, ze ludia zostanu zatvoreny doma z odhodlania a budu zit z luftu, ako ta mlynarova zena v nejakej rozpravke?....vlastne pis si co chces a pasuj sa do polohy chrobaka.....odvolaj, co si tvrdil a potvrd, co si odvolal....toto tu uz nekto pekne dlho predvadza a este sa mu dari, tak kludne pokracuj, mas na to a nepokaz si to.... :(

Zverejnené
pred 2 hodinami, tyso napísal:

@tyso ale ked som sem pred dvomi dnami písala jednému nemenovanému diskutérovi, ze najefektívnejším riešením je prevencia .. a disciplinovanost. prísne dodrziavanie hygienickych predpisov a sociálny odstup. tak si bol ticho 

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov