Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené
pred 4 minútami, electric blue napísal:

@Tono k zivotnému prostrediu platí zial uz len jediné - "save the planet, kill yourself " :smile:

Lenže keď mám v lodi dieru, nebudem prednostne riešiť jej dezinfekciu.

Zverejnené

ja nechapem Tono tvoje rozhorčenia nad COVID, zaviedli sa opatrenia pretože celý svet nevedel ako to dopadne, kedže to bolo vyhlasene za pandemiu, ty si sa rozhorcoval uz vtedy, že ide o chripku (zhruba). Prednejšia ti je sloboda a ekonomika z kratkdobeho hladiska? a to nebezpecie, že sa pandemia rozrastie a ochromi tu ekonomiku ovela viac, že zomrie viac ludi ta nijak neznervoznuje?

Zverejnené

@robopol nám?? kolko ta je , ty tvoje ja a Irene? :zubiska: 

hele, povedala by som ze je to napol človek, napol stroj, v zmysle transhuman. ked zanikne hranica čo je človek a čo stroj . ale tam sme ešte nedospeli . chvalabohu

milerada som pomohla :zubiska:

@Tono človek je ten problém. príroda si bez nás poradí, ale my nemozeme existovat bez prírody . niekde som čítala zaujimavy článok [ zial nemám ho uz po ruke] kde klimatológ vysvetloval , ze sme dfc posledná generácia ktorá zazije normálnu klímu . myslím ze to bolo v zivot.sk 

Zverejnené

lenze to nie je pravda my už sme kybrogovia, ja skutocne nemozem za to, že si neprečítaš tie linky poriadne, ludia sú už upravení, niektorí viac a niektorí menej, takže sa to považuje za primitivne formy kyborga. Ked zanikne hranica, to je vysoke štadium kyborga. Ja len nechapem jednej veci, ked už chceš niekoho vyučovať cez internet, tak by si mala vediet, že internet ma dnes každy.

Zverejnené

@robopol aha , čize ak má niekto implantované  umelé srdce , takze je uz podla teba dfc kyborg :zubiska: alebo v prvej fáze kyborga ... LOL 

neviem, aké linky si sem dal, asi som ich prehliadla, ale dost by ma zaujímali tie definície primitívneho kyborga a vysoké štádium kyborga . sem s tym 

PS. nezamerala by som sa iba na internet, je dobré si objednat rozne publikácie, nie všetko je na internete . resp , na inter. treba dost selektovat . 

Zverejnené

o taketo debaty zaujem nemam, ved ty sa predsa nemylis nie? ako si raz vyhlasila k niečomu a mne bolo jasne, ktorá bije LOL

Zverejnené
pred 3 hodinami, robopol napísal:

ja nechapem Tono tvoje rozhorčenia nad COVID, zaviedli sa opatrenia pretože celý svet nevedel ako to dopadne, 

Na začiatku pandémie bolo mnoho nejasností a tie rozhodnutia boli namieste. No dnes je už zrejmé, že Covid19 nebude mať väčšie zdravotné následky, ako chrípka. Pre ľudí to bolo niečo nové, zrejme preto ten počiatočný strach. Ale ľudia si časom zvyknú na všetko. Potom už nebudú tak ochotní rešpektovať nariadenia. Aj keď to podľa súčasného nárastu prípadov nevyzerá tak, z matematického modelu mi vychádza, že celosvetovo sa do konca roka dá očakávať rapídny pokles počtu nových infikovaných, aj bez očkovania. Pre výrobcoch vakcín by to nebola dobrá správa. Aby zarobili, budú musieť použiť nátlakové metódy. No počkajme do konca roka, vtedy sa očakáva aj schválenie novej vakcíny... Existuje aj scenár, že sa použije vakcína skôr a rapídny pokles nových infikovaných sa pripíše na vrub jej aplikácie.

pred 3 hodinami, electric blue napísal:

hele, povedala by som ze je to napol človek, napol stroj, v zmysle transhuman. ked zanikne hranica čo je človek a čo stroj . ale tam sme ešte nedospeli . chvalabohu

Neviem, ako to definovať, ale sú už medzi nami ľudia, ktorí keby nemohli používať mobil, považovali by to za rovnaký hadicap, ako stratu končatiny.

Zverejnené

@Tono ešte nie je isté či bude nejaká vakcína proti covid19. proti HIV sa nepodarilo 40 rokov vyvinút vakcínu. FF nestihajú dodávat vakcíny proti chrípke , preto je aj počet vakcín proti chrípke obmedzeny, aj na Slovensku. nie fakt, nedávaj sa zavádzat konšpiraçnymi teóriami. :smile:

yup, kedysi ludia čumeli do novín, teraz čumia do mobilov. kyborgami sa stanú ked budú mat tie mobili zabudované v tele. 

Zverejnené
pred 14 hodinami, game napísal:

skutočne sa hovorilo, že 26 stupňov zabíja vírus.

26 stupnov zabija chripkovu epidemiu. COVID je viacej nakazlivy, to je jeho hlavna hrozba, pretoze zavaznostou sposobenych ochoreni sa uz priblizil chripke.

Zverejnené

myslim ze je jasne ze vakcina bude,  buduci rok.   A mozeme riesit ci bude ockovanie povinne alebo nie.    Je tolko roznych vakcin, ktore presli az do tretieho kola ze nieco z toho vyjde. 

Tono,   nemusis sa bat konspiracie vyrobcov vakcin,   teraz dostali peniaze vopred a tak budu ziskovi aj keby vakcina nebola pouzita. 

Zverejnené

Tono

S tvojimi tvrdeniami nesuhlasim. Následky ako chrípka.. My to ešte len zbierame, následky nie su len po prekonaní covid, tie okamžité, ale ide o dlhodobé následky. Nesúhlasím s tým že ide o nejakú chrípku (podobnú chrípke). Vírus síce mutuje a je menej agresívny, ale aj tak nesúhlasím...

Tvrdenia, že ti z modelu vychádza pokles tento rok je vešetenie (baba Vanga má lepšiu pravdepodobnosť), tvoj model totiž nie je nakalibrovaný a zároveň to budeš mocť kalibrovať až dosiahneme vrchol. Práve naopak na jesen ja očakávam silnejší rast ako doposial a pokles až budúci rok.  Ak myslíme SR, tak ak sa zavedú opatrenia ako na začiatku, tak dôjde len ku korekci..

Zverejnené
pred 7 hodinami, tyso napísal:

myslim ze je jasne ze vakcina bude,  buduci rok.   A mozeme riesit ci bude ockovanie povinne alebo nie.    Je tolko roznych vakcin, ktore presli az do tretieho kola ze nieco z toho vyjde. 

Tono,   nemusis sa bat konspiracie vyrobcov vakcin,   teraz dostali peniaze vopred a tak budu ziskovi aj keby vakcina nebola pouzita. 

@tyso na sars a mers doteraz nedokázali vyvinút adekvátne vakcíny . 

Zverejnené

Je nezmysel porovnávať COVID-19 a chrípku, len preto, že majú podobné symptómy. Na chrípku sa podobá veľa chorôb.

Človek ako chytí chrípkový vírus, začne sa to na ňom prejavovať priemerne za 2 dni. Vtedy je dobré si zobrať voľno, izolovať sa, vyležať, vypotiť, veľa spať, piť veľa tekutín, veľa vitamínu C, vetrať a ak počas tých dvoch dní, odkedy čo sa nakazil ak nestretol veľa ľudí, tak to možno ani veľmi nerozšíril. Do cca 5 dní má človek po chorobe. Samozrejme musí tam byť ešte nejaká rekonvalescencia, keďže organizmus je zoslabený, ale človek už zvyčajne môže normálne fungovať.

Kdežto pri COVID-19 je tá inkubačná doba výrazne dlhšia, už počas nej nakazený šíri vírus, aj keď nemá žiadne symptómy, ale keď sa to začne prejavovať, čo je v priemere 5-10 dní, to je dostatok času na to, aby stretol veľa ľudí a nakazil ich ani nevie ako. Navyše, táto choroba sa nedá vyležať za 5 dní, ale odpíše človeka na 4-5 týždňov.

pred 13 hodinami, electric blue napísal:

proti HIV sa nepodarilo 40 rokov vyvinút vakcínu

HIV sa nešíri vzduchom a prenáša sa špecifickým spôsobom. Všeobecne platí, čím je vírus horší, tým je zložitejší jeho prenos. Jeden z najhorších, konkrétne Ebola, sa prenáša telesným kontaktom, ideálne tekutinami. Keby sa Ebola šírila tak ľahko ako SARS-2, tak sme na pokraji vyhynutia. Okrem toho, prvé príznaky nakazenia sa vírusom Eboly, pripomínajú chrípku. Ale o Ebole nehovoríme, že je to len "taká silnejšia chrípka". Takže prestaňme o COVID-19 hovoriť ako o silnejšej chrípke. Vo svete sa evidujú prípady, kedy vírus zanechal stopy, ktoré ľudí poznačia na mnoho rokov. Toto chrípka nedokáže.

Zverejnené
pred 3 hodinami, robopol napísal:

Tono

Tvrdenia, že ti z modelu vychádza pokles tento rok je vešetenie (baba Vanga má lepšiu pravdepodobnosť), tvoj model totiž nie je nakalibrovaný 

Kalibrovať sa žiadny model nedá, ak sa napríklad sprísnia karanténne opatrenia, nárast sa zpomali a krivka sa roztiahne. Z matematického modelu sa ale dá odhadnúť premorenosť populácie. A tá mi vychádza už 30% až 40%, čo je ďaleko viac, ako sa dnes udáva. Toto číslo je rozhodujúce pre odhad budúceho vývoja. Ja akceptujem, že je to rozpor medzi experimentom a modelom. Niekde je chyba, samozrejme asi v mojom modely. 

Zverejnené
pred 17 minútami, electric blue napísal:

@tyso na sars a mers doteraz nedokázali vyvinút adekvátne vakcíny . 

Na COVID su uz ale vyvinute mnohe  vakciny fungujucich na rozlicnych principoch, teraz sa testuje hlavne  ich bezbecnost - to chvilu potrva. Je extremne nepravdepodobne, ze by ani jedna z nich nebola schvalena. Odbornici, ktori tomu rozumeju, sa lisia len v tom KEDY bude vakcina dostupna. Zhoduju sa v tom, ze sa nam ju podari v dohladnej dobe spristupnit.

@Sniper  Z tvojho individualneho hladiska z hladiska bezpecnosti nie je velky rozdiel medzi tym, ci sa nakazis COVID alebo chripkou. Problem by bol, keby sa spolu s tebou nakazilo na Slovensku dalsich 100 000 ludi.

Zverejnené

@Sniper bolo ako napríklad. HIV je vírus ktory je tiez zodpoveny za miliony úmrtí, a za štyri dekády neboli schopní vyvinút vakcínu. vakcínu proti ebole vyvíjali myslím 5/6 rokov.  

pred 18 minútami, tyso napísal:

Pretoze zmizli skor :),   aj na sars aj na mers  boli navrhnute vakciny ale nedostali sa do sirokeho testovania.     https://academic.oup.com/jid/article/193/5/685/877553

@tyso , zivotaschopné vakcíny , som chcela dodat . ale pozriem 

Zverejnené

hiv odolava ale covid asi nebude.  a je to aj otazka penazi, na vakciny covidu ide fakt obrovska suma

• Pridať bod 1
Zverejnené
pred hodinou, tyso napísal:

hiv odolava ale covid asi nebude.  a je to aj otazka penazi, na vakciny covidu ide fakt obrovska suma

Môže sa stať a zrejme to funguje aj u iných vakcín, že sa vírusy vakcínami selektujú do oveľa odolnejších vírusov. Teda všetko má svoje ale...Kedže, ale je masívna kampaň za vakcináciu, ktorá pomáha aktuálne, no vírus mutuje a ak prežije je ešte odolnejší.

Zverejnené

odolnejsi znamena ze nanho neplati dana vakcina.  Ale takto zjednodusene to neplati,  zavisi od toho co ta mutacia robi,  na co ta imunizuje vakcina ( sposobov je viac). Napriklad pri chripke ide konkretnu kombinaciu proteinov,  ak sa zmeni tak vakcina nezaberie ale nezvysi to odolnost chripky na dalsi rok.

Zverejnené

Ruskova hysteria narasta, vyostruje sa retorika voci rusko-skeptikom: Prečo sú ľudia, ktorí odmietajú rúška, nebezpeční

Kvoli militatnym rusko-filom bude za chvilu ne-nosenie ruska nebezpecnejsie, nez samotny COVID...

pred 3 hodinami, Tono napísal:

Z matematického modelu sa ale dá odhadnúť premorenosť populácie. A tá mi vychádza už 30% až 40%,

Vo viacej zamorenom Cesku testovali plosne zamorenost obyvatelstva a vyslo im to iba okolo 1%. Su spekulacie ohladom toho, ze ludia mozu prekonavat COVID aj pomocou nespecifickej imunity, takych test neodhali. Neviem, ci by sa vlastne mali pocitat medzi premorenych, alebo nie.

Zverejnené

@smiley z duše neznášam anti - rúškovych zavyjačov. čo si myslíš ze my sme nadšení ze je nutné nosit rúška?

čínania + japonci nosia rúška bezne [ aj pri chrípkovych epidémiach etc] je to pre nich śtandart, máš pocit ze sú sprostí? 

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov