Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené
pred 7 hodinami, robopol napísal:

To je dobra konšpirácia tono, evolucia nefunguje, aby sa zbavila jedincov, čo sa nepodieľajú na reprodukcii.

Máš pravdu v tom, že krátka doba života jednoduchších organizmov zvyšuje ich adaptabilitu na zmeny prostredia. Aj preto sú vinné mušky takým vhodným objektom pre genetické pokusy. Lenže prevažná väčšina mutácií  zložitejších organizmov má deštrukčný charakter a vedie buď k degenerácii, alebo smrti. A čím je organizmus na vyššom stupni, tým je zraniteľnejší. Tehotenstvo ženy nad 40 rokov sa už považuje za rizikové. U vyšších organizmov je dĺžka života kompromisom medzi dobou potrebnou na vývoj ich schopností prežiť, reprodukovať sa a vychovať potomkov.

Skracovanie telomér je len limitný mechanizmus, ktorý obmedzuje možnosť šírenia poškodenej informácie. Klonovaná Ovca Dolly sa dožila 6 rokov a priemer u oviec je 12. Z toho vyplýva, že bunka, z ktorej bola Dolly vyklonovaná, si ešte nevyčerpala svoju maximálnu kapacitu. Príroda má aj iné mechanizmy, napríklad stratu kvality telesných a zmyslových orgánov a mentálnych schopností. Stratou týchto schopností sa jedinec stáva prednostnou korisťou predátorov, čím súčasne chráni mladé a zdravé jedince. (V civilizovanej spoločnosti zas korisťou zdravotníckeho biznisu a farmaceutických firiem :smile:.) 

Zverejnené

Je viacero aspektov, starnutie je proces naprogramovany prírodou a na to sú tie dôvody : limitované zdroje, adaptácia na zmeny, kde je potrebné, aby sa nereprodukoval stále ten istý genetický materiál, ale ten, čo sa uspôsobil prostrediu. To, že sú mutácie viac menej škodlivé predsa nič na tom nemení. Organizmus má ochrannu, príroda velmi efektívne selektuje poškodených jedincov. Kedysi to bol hlavny argument kreacionistov ako môže fungovať evolúcia, keď väčšina mutácii je škodlivá.

komplexnejšie organizmi majú dlhší život, pretože komplexnosť vyžaduje dlhšie učenie sa (vývoj jedinca) zároveň komplexný jedinec disponuje aj inteligenciou a vedomosťami, ktoré slúžia na adaptáciu. Takže v prírode sa našlo ďalšie optimum. A človek v podstate speje k tomu, aby jeho vedomosti mohli vypnut tieto mechanizmy (skracovanie telemerov). Nanotechnológie v budúcnosti budu vedieť aj odburavať volne radikály, no a neskôr vlastne nebude ľudstvo potrebovať nestabilný biologický základ. Teda prenesie sa len vedomie.

Zverejnené
pred 12 hodinami, robopol napísal:

To je dobra konšpirácia tono, evolucia nefunguje, aby sa zbavila jedincov, čo sa nepodieľajú na reprodukcii. 

Ale veď ti píšeš to isté, čo ja, "iba v zelenom". Aby sa gény mohli odovzdávať budúcej generácii, tak tá súčasná, eufemisticky povedané,  jej musí uvoľniť miesto a zdroje. Na neobmedzenom území a zdrojoch, by odovzdávanie nových génov fungovalo a  nijako by nesúviselo s dĺžkou života. Ak sa nemýlim, slonovi sa zuby - stoličky obnovia 5 x za život. Či je v slon v  dobrej, alebo zlej kondícii, či je schopný reprodukcie, a napriek dostatku potravy, zdochne po 5 výmene stoličiek hladom.

Prečo práve 5x ? Prečo bunka 50x. To sú nejaké magické čísla? Určite nie.

Zverejnené
pred 2 hodinami, robopol napísal:

A človek v podstate speje k tomu, aby jeho vedomosti mohli vypnut tieto mechanizmy (skracovanie telemerov). Nanotechnológie v budúcnosti budu vedieť aj odburavať volne radikály, no a neskôr vlastne nebude ľudstvo potrebovať nestabilný biologický základ. Teda prenesie sa len vedomie.

Ak by veda už dnes dokázala predlžiť ľudský život dvojnásobne, tak čo, nafúkne planétu? Onedlho tu budú vojenské konflikty o zdroje, čo donúti stovky miliónov k migrácii. Pitnou vodou to začne. Ak už opomeniem nezmyselnosť genetických manipulácií, ktoré by mali predĺžiť vek človeka,  genetici by mali skôr "vytvoriť" človeka s výškou tak maximálne 60 cm a z nízkou "spotrebou". Takto sa z limitovanými zdrojmi a priestorom vyrovnali iné druhy už dávno v minulosti. Naopak dnešné generácie sú už o hlavy vyššie, ako rodičia. Bolo by to racionálne riešenie, ale takáto predstava by sa určite nikomu nepáčila, je absurdná a zvrhlá. Obmedzené zdroje vytvárajú nevyhnutný evolučný tlak. No ten nemôže byť ani príliš veľký, ani malý. A limitovaná dĺžka života je jedným z faktorov, ktoré ho regulujú. Životné prostredie sme vďaka naším "vedomostiam" už dosť zničili.

Zverejnené

123 nakazených za včera, koniec mýtom, že letné počasie tento vírus zlikviduje.

Takže čím ďalej, tým viac platí, že bez vakcíny to nepôjde.

Zverejnené

Nepišeš to v zelenom, akurat dobre je to so zdrojmi, tie nie su nekonečné. Tak je to prienik viacerých veci, zdroje, možnosti, a hlavne schopnosť adaptacie, to by sa nedalo pri tej istej genetickej vybave. To je ta pointa.

predlženie života nebude také jednoduché, vyriešiť telemery nestačí. Tono ty by si rad hovoril, čo je dobre, lenže tak to nefunguje, maš predsudky z toho, čo by bolo možné lebo máš obavy dane zas len evoluciou. Lenze evolucia je len mechanizmus nie posvatne tela s nejakým účelom. To, čo nebude dobre nakoniec bude slepá ulička, ale tak to v živote chodi.

Zverejnené

@Tono 

Citát

Skracovanie telomér je len limitný mechanizmus, ktorý obmedzuje možnosť šírenia poškodenej informácie

teória telomérov sa uz dááávno ukázala ako nesprávna . telomerázy mozu teloméry opät "omladit"

telomerázy - https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Telomeráza

príčinou starnutia je postupná strata funkcie mitochondrií [ pri kazdom delení buniek trpia mitochondrie pretoze strácajú schopnost opravit DNA] dalej je to narastajúci posun v rovnováhe medzi antioxidantmi a volnymi radikalmi v bunkách. 

v súčasnosti sa skor špekuluje v súvislosti AI, simuláciami a hologrammi . je dost mozné ze o pár dekád budeme existovat ako kyborgovia 

Zverejnené

teoria telomerov je dobra, ved tak funguje rakovina (teoreticky nekonečné delenie), normal:51 deleni bunky a stop, potom sa už nevytvaraju nove, čo je na tom ako nesprávne. Nesprávne je len to, že tu je viac faktorov ako telomeraza.

Zverejnené
pred 21 minútami, electric blue napísal:

@Tono 

teória telomérov sa uz dááávno ukázala ako nesprávna . telomerázy mozu teloméry opät "omladit"

OK. Ja nie som odborník na genetiku, ani, biológiu. Mne išlo skôr o to, že smrť je prirodzenou súčasťou života. A v dnešnej dobe sa biologickej existencii pripisuje väčší význam, ako duchovnej. To vidieť aj pri pandémii. Spoločnosť sa smrť snaží vytesniť na okraj, väčšina ju nechce akceptovať. Dnes sa zomiera v nemocniciach nie len pre dostupnosť pomoci, tá je často už zbytočná. Ale aj preto, aby umierajúci nebol na očiach. Na smrti nie je nič krásne a často treba mať aj dobrý žalúdok. 

Zverejnené

Robíme dobre, že bádame, čo je možné alebo nie. Prečo by sme nemali bádať aj v tom ako sa transformovať? Ved je úplne jasné za stavu dnešných poznatkov, že nemôžeme ostať na planéte Zem, musíme sa stať kozmické bytosti, inak nám zánik hrozi skôr.

Zverejnené
pred 35 minútami, electric blue napísal:

@Tono 

v súčasnosti sa skor špekuluje v súvislosti AI, simuláciami a hologrammi . je dost mozné ze o pár dekád budeme existovat ako kyborgovia 

To je taká teória, ako že keď si zničíme túto planétu, pošleme umelú inteligenciu osídliť Mars? To, čo máme k dispozícii tu na Zemi je unikátom v galaktickom merítku. Správame sa k tomu, ale tak, ako by to bolo bežnou a reprodukovateľnou komoditou. Asi to nie je tak jednoduché, inak by sme už poznali susedov. 

Zverejnené
pred 33 minútami, robopol napísal:

teoria telomerov je dobra, ved tak funguje rakovina (teoreticky nekonečné delenie), normal:51 deleni bunky a stop, potom sa už nevytvaraju nove, čo je na tom ako nesprávne. Nesprávne je len to, že tu je viac faktorov ako telomeraza.

@robopol v čom dobrá ? myslíš to ze skracovanie telomerov má aj pozitívny účinok, kedze skrátené teloméry bránia bunke v nekontrolovatelnom delení a degenerácií napr na nádorovú bunku (?) 

Zverejnené

v každom prípade tie konšpirácie o konci covidu príchodom leta boli kraviny už v marci...
nestačila som sa hádať s blbcami, skutočne sa hovorilo, že 26 stupňov zabíja vírus... a ja som bola za blbca, keď som to už vtedy považovala za kravinu vycucanú z prsta.
toť, teraz sú ticho.
ok, pokračujte v teloméroch... len to muselo von, na margo Sniperovej poznámky :caavo:

Zverejnené

@game zrejme zle pochopili niektoré info. aj Krčméry sa vyjadril, vírusom sa viac darí v chladnejšom počasí . 

Zverejnené

rozhodne zle pochopili, ale s akou vervou sa na to vrhli, presne tie typy, ktoré argumentujú prekrútenými idiotinami proti očkovaniu.

Zverejnené

to sa týkalo viac FB... v skupinách, ktoré nemali nič spoločné s covidom, mudrovali tety z dediny... kotilo ma z nich.

• Haha 1
Zverejnené
pred 2 hodinami, electric blue napísal:

@robopol v čom dobrá ? myslíš to ze skracovanie telomerov má aj pozitívny účinok, kedze skrátené teloméry bránia bunke v nekontrolovatelnom delení a degenerácií napr na nádorovú bunku (?) 

Asi sa nerozumieme, smrteľnosť súvisí s tým, že bunka sa delí 50 krat a potom stop. O tom je teória telomerázy, a teda platí. Ja nehodnotím, čo je dobre alebo zle. Kyborgovia už sme dnes, používame mobily, stroje, počítače, technológie, používame aj umelé orgány, končatiny.

K UFO, že keby boli prečo tu ešte nie su? Ľudia v takom velkom vesmíre sú neviditelní, 100 rokov je tomu, čo do vesmíru ide nejaké elektromagnetické žiarenie od nás (teda tu všetci vidia Zem ked tu ešte nie sme). Keby aj o nás vedeli vyspelé civilizácie by tomu neprikladali žiadnu významnosť, boli by sme iba predmetom nejakej prieskumnej misie, nie toho, že by nás kontaktovali a zamavali nám.

Zverejnené

@robopol nj teória programu z 300 roznych teórií , ktorá na margo starnutia predpokladá ze v bunkách prebieha gen. program a po 50 az 150 deleniach bunka "zomiera".

v súčasnosti sa však viac priklána k teórii k tej straty funkcii mitochondrií . [ to je zhruba to o čom si sa zmienoval v súvislosti s volnymi radikalmi :smile:

ty nerozumieš termínu kyborg zrejme 

pred 4 hodinami, Tono napísal:

OK. Ja nie som odborník na genetiku, ani, biológiu. Mne išlo skôr o to, že smrť je prirodzenou súčasťou života. A v dnešnej dobe sa biologickej existencii pripisuje väčší význam, ako duchovnej. To vidieť aj pri pandémii. Spoločnosť sa smrť snaží vytesniť na okraj, väčšina ju nechce akceptovať. Dnes sa zomiera v nemocniciach nie len pre dostupnosť pomoci, tá je často už zbytočná. Ale aj preto, aby umierajúci nebol na očiach. Na smrti nie je nič krásne a často treba mať aj dobrý žalúdok. 

@Tono si teista? 

Zverejnené
pred 2 hodinami, electric blue napísal:

@Tono si teista? 

Rozum mi môže dať odpoveď iba na otázky, ktoré on sám vytvoril. To sa nazýva rekurzia. https://cs.wikipedia.org/wiki/Rekurze

Stále ma udivuje, akú paniku spôsobila táto pandémia. Ak sa pozriem na reálne údaje, premorenosť populácie sa podľa štatistických údajov pohybuje stále okolo 1 až 2%. Pritom úmrtnosť sa udáva tiež v tomto intervale. Štatistika premorenosti je natoľko relevantná, nakoľko reprezentatívne je zvolený výber a spoľahlivosť testov. Reálne je však premorenosť už určite podstatne vyššia, možno 10% až 20%, preto, že väčšina nakazených má ľahké, alebo žiadne príznaky. V tomto prípade je úmrtnosť na hodnote 0,1 až 0,2% a možno aj menej. Ja som stále presvedčený, že ústup pandémie bez zásahov by nastal pri 50% premorenosti. Kedy k tomu reálne dôjde, záleží iba od karanténnych opatrení. Samozrejme, ak nebude dostupná vakcína. Ak sa potvrdia čísla úmrtnosti 0,1 až 0,2%, bude skôr problém obhájiť, či karanténne opatrenia neurobili väčšiu škodu, ako sám vírus.   

Reálne nás viac ohrozuje ničenie životného prostredia a jej dôsledok má už v súčasnosti podstatne viac obetí. A nikto nerobí dostatočné opatrenia, aby túto "pandémiu" odvrátil. 

Zverejnené

môžeš nam objasniť čo našla electric na internete ohladne toho čo je kyborg LOL. Pretože ty chodiš a vyhľadavas si na internete o čom je reč, takže takto kyborg ziskava informácie ktoré nemá v operačnej pamati.

A mas tak 30 rokov, či? Nie je umenie tu spamovat linky na zdroje z internetu..

Zverejnené

@robopol nie je to tak dávno , čo sme sa ohladom telomérov bavili na inom fóre  [ zhodou okolností to vytiahol jeden kreacionista] takze mám čo to načítané . pre tvoje info :smile: a ak niečo neviem, opytam sa . ak sa pomylím , viem si priznat chybu [ ved mylit sa je zenské všakze :zubiska:] .ale  narozdiel od teba nemám pocit ze màm patent na rozum 

@Tono k zivotnému prostrediu platí zial uz len jediné - "save the planet, kill yourself " :smile:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov