Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené
pred 12 hodinami, smiley napísal:

2. vlna predsa uz prisla na Slovensko pred vyse mesiacom, a to tvrdili odbornici - epidemiologovia. Spominas si? https://www.freespace.sk/tema/6171-sars-cov-2-covid-19-koronavírus/?do=findComment&comment=284989

To by sedelo, zhruba v tých dňoch (niekedy po 22.6.) začal počet prípadov opäť rýchlejšie rásť a graf tento trend potvrdzuje do dnešných dní. Vláda samozrejme s vyhlásením druhej vlny musí čakať, aby sa preverilo, či ten rastový trend pokračuje, keďže od toho závisí vyhlásenie epidemiologických opatrení, a ako na grafe vidieť, tak pokračuje. Počet aktívnych prípadov sa blíži k maximu z polovice apríla, oproti aprílovému maximu sa taktiež zdvojnásobil celkový počet nakazených. Takže žiadne pochybnosti o druhej vlne už nemôžu byť.

corona-slovensko-2020-08-.png

Zverejnené
pred 13 hodinami, Sniper napísal:

... , oproti aprílovému maximu sa taktiež zdvojnásobil celkový počet nakazených. Takže žiadne pochybnosti o druhej vlne už nemôžu byť.

Kumulativny pocet pozitivnych pripadov sa ti moze zvysit aj na 100-nasobok pri nemennom pocte nakazenych. Teda nema zmysel sermovat tu tym, ze sa zdvojnasobil.

Na grafe je vidiet, ze je nevhodny na zobrazovanie parametrov epidemiologickeho sirenia. Napriklad na nom nie je vidiet, ze od toho tvojho 22.6 po zaciatok jula vystupila nakazlivost na R=2, kde jejen chory nakazil 2 dalsich, ale od polovicky jula klesla na R=1,3 . Ked 10 chori nakazi dalsich 13-tich, jedna sa sice o narast, ale iba mierny. To sa neda porovnavat so zaciatkom epidemie (takzvanou 1. vlnou),  ked jeden chory nakazil 4 az 5 dalsich osob.

Mimochodom #1: ked doteraz bol stupajuci trend  uz dva skoro mesiace, preco zaciatok 2. vlny nastal akurat vcera, navyse ako breaking news?

Mimochodom #2: jasne sa povedalo, ze nove opaternia sa budu zavadzat vtedy, ked tyzdenny median nakazenych prekroci 150. Na zaklade coho sa teda siria paniku a zavadzaju nove opatrenia, ked jeho hodnota je hlboko pod: 43 ?

Zverejnené
Dňa 13. 8. 2020 at 21:42, electric blue napísal:

a obtazoval si sa zamysliet nad tym ze by museli regulérne kazdy rok hromadne preočkovat celú populáciu ? 

Takze tych 800 ludskych zivotov ma pre nas prilis malu cenu, aby sme sa unuvali na jednu vcelicku?

Naproti tomu 31 ludskych zivotov ma pre nas znacne vyssiu cenu lebo covid, pretoze tak sme od komunizmu este obmedzovat nenechali...

--------------------------------------------------------------

Blog s peknou uvahou na Matovicov vymysel nasadit detom v skole celodenne nahubky: https://dennikn.sk/blog/2002691/matovic-by-sa-mal-detom-ospravedlnit-nie-im-navrhovat-povinne-ruska/?ref=list

V blogu je citovanych viacero odbornikov a vedeckych studii, ktore su v prikrom rozpore z jeho vyrokom:

Citát

„Viem, že to nebude úplne príjemné, ale je to mimoriadne dôležité opatrenie. Zďaleka sa totiž nepotvrdila teória, že deti Covid-19 neprenášajú,“

Zverejnené

@smiley aj keby si kazdoročne preočkovával celú 5,458 Sk populáciu, od batoliat az storočnych . [ čo je teda riadna ina, ale okay] bude ti to prd platné . pretoze vakcíny proti chrípke nezaručujú ze na chrípku neochorie, čo zaručujú ze bude mat chrípka miernejší priebeh. čize ziadna kolektívna imunita sa nekoná :zubiska: rozumnejšie je ak sa tych 800 zivotov radsej unúva k lekárovi na očkovanie 

Zverejnené

Ja sa čudujem prečo on nesedí na nejakom ministerstve a tam im nedáva rady?

Zverejnené
pred 1 hodinou, electric blue napísal:

pretoze vakcíny proti chrípke nezaručujú ze na chrípku neochorie, čo zaručujú ze bude mat chrípka miernejší priebeh. čize ziadna kolektívna imunita sa nekoná 

Budem hadat: neche sa ti hladat argument ani pre toto odvazne tvrdenie. Takze sme na tom rovnako ako pri predchadzajucom odvaznom tvrdeni, ze nikdo nikdy nemal komplikacie po ockovani na chripku...

Zverejnené

@smiley človeče a ty si z ktorej jaskyne vyliezol ?!? ved to je všeobecne známa vec .

Ako vás očkovacia látka ochraňuje?
Následne po očkovaní začne imunitný systém produkovať protilátky proti vírusovým bielkovinám vakcinálnych kmeňov. Ak sa človek infikuje skutočným vírusom, tieto protilátky sa naviažu na častice vírusu, ktoré vnikli do organizmu a sú odstránené skôr, než poškodia tkanivo, takže následkom je, že ľudia neochorejú, alebo ochorenie prebehne len mierne. Dostatočná ochranná hladina protilátok sa vytvorí za 10-14 dní po očkovaní

Zverejnené

Mňa najviac pobavilo, že v Trenčianskej Turnej sa vyskytlo ohnisko s 11 nakazenými len 3 dni po návšteve Pellegriniho.  Sviňa jedna smerácka, bacilonosič to tam zavliekol :smilieee:

Zverejnené
pred 13 hodinami, electric blue napísal:

@smiley človeče a ty si z ktorej jaskyne vyliezol ?!? ved to je všeobecne známa vec .

"je všeobecne známa vec" = nemam pre to agrumenty ale nechcem to priznat.

Tebou uvedeny text  (ked citujes tak uvadzaj zdroj, inak je to plagiatrstvo) netvrdi to, co tvrdis ty:

1. Ockovanie proti chripke je 100%, teda nikdo nikdy po ockovani pri chripke nemal zavaznejsie komplikacie.
  2. Ockovanie proti chripke nevytvara kolektivnu imunutu.

Kedze ockovania pri inych virusoch bezne vytvaraju kolektivnu imunitu a pocul som dvoch lekarov-odbornikov tvrdit, ze plosnym ockovanim proti chripke by sme chranili ostatnym (pretoze nie kazdy moze byt ockovany a nie kazdemu ockovanie vytvori imuntu), tak svoj nazor nebudem menit na zaklade tvojich pocitov.

A uz vobec nie na zaklade tvojich osobnych utokov, ktore len potvrdzuju tvoju argumetacnu bezradnost.

pred 16 hodinami, Sniper napísal:

Ja sa čudujem prečo on nesedí na nejakom ministerstve a tam im nedáva rady?

Bohuzial diplomovku som si napisal uplne sam a moje skusenosti s plagiatorsvom su nulove. Nemam najmensiu sancu sa prebojovat medzi plagiatorsku elitu.

Zverejnené

Ano aj z mojej strany to bol tak trochu sarkazmus. Ten tvoj príspevok som prestal čítať po tejto vete (zvyšok som len tak prebehol, beztak som bol len na Tapatalku a vtedy moc nepíšem):

pred 17 hodinami, smiley napísal:

Kumulativny pocet pozitivnych pripadov sa ti moze zvysit aj na 100-nasobok pri nemennom pocte nakazenych. Teda nema zmysel sermovat tu tym, ze sa zdvojnasobil.

... keďže z kontextu si si vytrhol len to, čo sa ti hodilo. Spomínal som tam ešte aktuálny počet nakazených, to si v pohode odignoroval, lebo to nezapadalo do tvojich "téz" o neexistencii druhej vlny. To, že počet aktívnych prípadov je zhruba 7 násobne vyšší od minima z polovice júna je pre teba zrejme úplne nepodstatná informácia. Navyše, keď nové prípady sa týkajú aj mňa, najmenej 42 nových prípadov je v mojej lokalite v okruhu 5 kilometrov, čo sa v prvej vlne nestalo ani raz.

Citát

Napriklad na nom nie je vidiet, ze od toho tvojho 22.6 po zaciatok jula

To nie je môj 22.6., ten odkaz si nalinkoval ty. Ide o približný dátum, ktorý epidemiológovia označili za nástup druhej vlny a nasledujúci vývoj im dal za pravdu, keďže po tomto dátume počet aktívnych prípadov nestále rastie a nakoniec tieto dva grafy hovoria samé za seba:

slovakia-new-cases-2020-08-13.thumb.png.9d76ec4cfad48fd3d34fa2474596847b.png

slovakia-active-cases-2020-08-13.thumb.png.59d0c6be6ba4bb3d29652a011909ce8b.png

Ak si ešte nebol pri mori a nevidel si ako vyzerajú dve vlny za sebou, tak teraz máš jedinečnú príležitosť, cestovky sa bijú o každého klienta.

Citát

Mimochodom #1: ked doteraz bol stupajuci trend  uz dva skoro mesiace, preco zaciatok 2. vlny nastal akurat vcera, navyse ako breaking news?

Jednoduchý dôvod :smile:  - politické dôvody. Politici, ktorí rozhodujú o osude krajiny by si nemali vyhlasovať kedy sa im zachce a čo sa im zachce, hlavne keď to má také tvrdé dopady na ekonomiku ako táto koronakríza, tak je logické, že s vyhlásením druhej vlny čakali až dovtedy, pokým sa nepreukázalo, že trend z polovice júna je stabilne rastúci. Mimochodom všimol si si, že počet aktívnych prípadov v prvej vlne dosiahol vrchol po 6 týždňoch a teraz ani po 8 nevieme, či ten vrchol už prišiel? Akurát rozdiel je v tom, že počet aktívnych prípadov stúpa pomalšie ako v prvej vlne.

No ale aby som prešiel k jadru problému. Mne je jedno aký názor máš na druhú, tretiu, štvrtú, piatu vlnu, či koľko ich ešte príde, pre mňa je podstatná informácia, čo príde z ministerstva zdravotníctva, keďže od vyhlásenia druhej vlny sa odvíjajú nové epidemiologické opatrenia, ktoré by sa mali začať uplatňovať a v horšom prípade za ich porušenie môže byť udelená pokuta.

Takže tou poznámkou prečo nedávaš rady na ministerstve som myslel to, aby si im vyvrátil fámy o druhej vlne, aby sa nestalo, že fasnem nejakú pokutu, lebo nejaký smiley z nejakého fóra tvrdí, že žiadna druhá vlna nie je. Toto by mi v argumentácii pred úradmi asi nepomohlo a v takom Bielorusku by som akurát ešte aj pendrekom po papuli dostal.

Zverejnené

@smiley chcem íst do fitka ale ešte ti odpoviem :smile: ja som napísala , všetci ktorí zomreli neboli očkovaní . plosnym očkovaním by sa event. zastavilo šírenie chrip. vírusu , resp redukovali by sa určite úmrtia . ale vakcína proti chrípke nezaručuje eradikáciu vírusu ako pri inych očkovaniach . 

Chrípkový vírus typu A je najviac zodpovedný za epidémie a pandémie. Je to spôsobené tým, že chrípkové vírusy typu A môžu podliehať výraznej antigénovej zmene, sú schopné nájsť nový imunitný cieľ u citlivých ľudí a svojou genetickou zmenou môžu úplne znehodnotiť imunizáciu organizmu predchádzajúcimi infekciami (chrípka sa opäť šíri ako v panenskej populácii).

Populácia je väčšinou odolnejšia voči chrípkovým infekciám typu B a C, pretože tieto typy nemajú až takú schopnosť mutácie a rekombinácie a ich prípadný antigénový posun je často len nepatrný. Z týchto dôvodov ochorie chrípkou typu B alebo C človek s normálnou imunitou väčšinou len raz za život.

Chrípkové vírusy typu A môžeme ďalej klasifikovať podľa ich vírusových kapsidových proteínov – hemaglutinínu (skrátene HA resp. H) a neuroaminidázy (skrátene NA resp. N), ktoré sú dôležité pre životný cyklus vírusu. Pri chrípkovom víruse typu A je identifikovaných 15 podtypov H a 9 podtypov N. Pri chrípke typu B je to iba jeden podtyp H a jeden podtyp N. V súčasnej dobe sú najrozšírenejšie varianty chrípkového vírusu typu A variácie H1N1 a H3N2.

https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Chrípka

vakcína proti chrípke obsahuje tak 3 - 4 kombinácie vírusov , comprende? 

Zverejnené
pred 13 hodinami, electric blue napísal:

Chrípkový vírus typu A je najviac zodpovedný za epidémie a pandémie. Je to spôsobené tým, že chrípkové vírusy typu A môžu podliehať výraznej antigénovej zmene,..

Presne tak. Nechápem, prečo sa hovorí o druhej vlne Covid19. Napríklad v prípade Španielskej chrípky bola príčina druhej vlny v mutácii vírusu, tu neobstojí analógia.. Ak sa vírus nezmenil, nárast počtu nakazených súvisí iba zo zmiernením karanténnych opatrení. 

Zverejnené

No bodaj by to tak bolo, že nezmutuje a časom sám vyprchá! Ale myslím, že celkovo slabne, tak možno zmutoval do menej agresívnej formy. Za posledný mesiac je denný počet nových nakazených zhruba rovnaký (neviem či celosvetovo prekročil 300 000 aspoň raz), podiel vyliečených postupne rastie (predvčerom bol okolo 65%), tak myslím, že horšie to už asi nebude. Samozrejme nehrozí, aby sa svet vrátil do životného štýlu minulého roka, podľa mňa obmedzenia budú musieť byť minimálne ešte rok-dva, najmenej. Podstatné bude aj to, či získame účinnú vakcínu.

Zverejnené

Pretože druhu vlnu chápu len ako ďalši lokalny rast. To je vec interpretácie, čo sa bude považovať za druhu vlnu. Teda je to len šaškáreň. Coronu považujeme za pandemiu, keby neboli opatrenia, tak jej nárast je strmší a problémy väčšie.

Zverejnené

@robopol, presne  - nárast prípadov v kombinácii so zatazením zdr. aparátu :smile: Druhá vlna sa často chápe ako návrat vírusu, lenze ten vírus tu stále je, my máme čo do činenia so stálou vlnou . aj ked nemâm problém s definícou "druhá vlna" . 

Zverejnené

nazov druha vlna je marketing,   co nie je nutne negativne.   Z mojho pohladu  po uvolneni  hlavne cestovania narastol pocet pripadov ale sme stale zhruba na rovnakom pocet dennych prirastkov.  A stale hrozi sa objavi komunitne sirenie co bude vyzadovat opatrenia,   rovnako je zrejme potrebne zvazit obmedzenia velkych podujati, pripadne podujati kde je vela ludi blizko seba.   A "druha vlna"  znie dobre,  ze teda sa vratia  niektore opatrenia kedze sa "znovu objavila". 

Zverejnené

@tyso v podstate si myslím, termín "druhá vlna" vyjadruje vlnu novo infikovanych . dalšiu fázu 

Zverejnené
Dňa 15. 8. 2020 at 17:24, Sniper napísal:

To, že počet aktívnych prípadov je zhruba 7 násobne vyšší od minima z polovice júna je pre teba zrejme úplne nepodstatná informácia.

Presne tak, kedze v polovicke juna bol pocet velmi maly, prakticky nulovy, je delenie tymto udajom matematicky nespravne - nulou nedelime. V cesku maju skoro radovo viac pripadov, a su vysmiaty.

Graf zobrazujuci iba pocet aktivnych nakazenych je uz lepsi, ale stale sa z neho nie je vidiet, kolko-nasobne na stupa pocet nakazenych napriklad kazdy tyzden, a teda sa z neho ani neda vycitat klucovy udaj, kolkych jeden chory nakazi. Ked sa to hodi do logaritmickej skaly, druha vlnauz nevyzera tak hrozivo.

Nie je zmyslupne hadat o skutocnosti okolo terminu, ktory nie je jasne zadefinovany. Bolo teda odo mna hlupe vyvracat "druhu vlnu" na Slovensku, pod ktorou si kazdy moze predstavit nieco ine.

Dňa 15. 8. 2020 at 17:24, Sniper napísal:

... pre mňa je podstatná informácia, čo príde z ministerstva zdravotníctva, keďže od vyhlásenia druhej vlny sa odvíjajú nové epidemiologické opatrenia, ktoré by sa mali začať uplatňovať a v horšom prípade za ich porušenie môže byť udelená pokuta.

Mna by zaujimalo, ci ministerstvo zdravotnictva vysvetli, preco sa chysta porusit vlastne pravidla, kde predtym uviedli, ze nove epidemiologicke opatrenia sa zacnu zavadzat, az ked median tyzdenych aktivych pripadov na Slovensku stupne nad 150

Zverejnené

Gratulujem k fenomenálnemu objavu :doh:

Citát

Vedci začínajú tušiť, prečo niektorí ľudia zvládajú koronavírus bez príznakov. Môžu za to T-bunky

Od začiatku pandémie COVID-19 je jednou z najzáhadnejších otázok, prečo je v tom, ako ľudia zvládajú infekciu, taký veľký rozdiel. Kým niektorí končia v nemocnici (a nielen starší ľudia), prípadne chorobe podľahnú, veľká časť pozitívne testovaných ani nevie, že koronavírus má v sebe.

Podľa analýzy slovenských hygienikov 61 percent ľudí, ktorých pozitívne testovali v júli, v tom čase nemalo žiadne príznaky. Asi 40 percent asymptomatických pacientov hlásia aj v Spojených štátoch.

Pol roka od začiatku pandémie sa vedci čoraz viac zaoberajú – slovami denníka Washington Post – „ohromujúcou hypotézou“. Ak ste za posledné roky prekonali bežný koronavírus, ktorý spôsobuje nádchu, váš organizmus môže nákazu novým koronavírusom prekonať ľahšie.

Recenzované štúdie, ktoré sa tomu venovali, vyšli v posledných týždňoch v magazínoch Nature či Science, vedci však vyzývajú na opatrnosť a ďalšie výskumy.

T-bunky

Pri skúmaní imunity ľudského tela sa doteraz kládol väčší dôraz na protilátky, ktoré vznikajú po prekonaní choroby COVID-19. Tieto protilátky vytvára druh bielych krviniek známy ako B-bunky (B-lymfocyty).

Ľudské telo však má aj ďalšiu vetvu obrany a tou sú T-bunky (T-lymfocyty).

„Kým B-bunky tvoria protilátky, T-bunky robia dve veci – pomáhajú B-bunkám produkovať protilátky alebo priamo zabíjajú infikované bunky,“ vysvetľuje imunológ zo Slovenskej akadémie vied Vladimír Leksa.

Výskumníci sa pozreli na to, koľko ľudí má T-bunky, ktoré reagujú na nový koronavírus SARS-CoV-2. Zistili, že po prekonaní choroby je to 83 až 100 percent pacientov.

https://dennikn.sk/2003576/vedci-zacinaju-tusit-preco-niektori-ludia-zvladaju-koronavirus-bez-priznakov-mozu-za-to-t-bunky/

asi takto 

Zverejnené
pred 12 hodinami, smiley napísal:

Nie je zmyslupne hadat o skutocnosti okolo terminu, ktory nie je jasne zadefinovany. Bolo teda odo mna hlupe vyvracat "druhu vlnu" na Slovensku, pod ktorou si kazdy moze predstavit nieco ine.

No asi tak, nemá zmysel nad tým filozofovať, keďže záleží od uhla pohľadu.

Citát

Mna by zaujimalo, ci ministerstvo zdravotnictva vysvetli, preco sa chysta porusit vlastne pravidla, kde predtym uviedli, ze nove epidemiologicke opatrenia sa zacnu zavadzat, az ked median tyzdenych aktivych pripadov na Slovensku stupne nad 150

Podľa mňa nechcú nič nechať na náhodu, keď prípady rastú vo všetkých susedných štátoch, tak to nebudú podceňovať, ako vo Švédsku, Británii, či Bielorusku. Radšej obmedziť a nové prípady počítať na desiatky, ako to úplne podceniť a rátať ich na stovky. Jeseň bude kľúčová, po nej sa ukáže, akú skutočnú silu má vírus, myslím, že globálne už oslabuje.

pred 10 hodinami, electric blue napísal:

Od začiatku pandémie COVID-19 je jednou z najzáhadnejších otázok, prečo je v tom, ako ľudia zvládajú infekciu, taký veľký rozdiel. Kým niektorí končia v nemocnici (a nielen starší ľudia), prípadne chorobe podľahnú, veľká časť pozitívne testovaných ani nevie, že koronavírus má v sebe.

Uvažujem, či nepôjdem na test protilátok. Možno som to aj ja mal pred mesiacom, keď zo dňa na deň som mal silné bolesti hrdla, zimnicu a horúčku

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov