Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené

V Kazachstane prudký nárast, čím viac sa testuje, tým viac odhalených, nakoniec vysvitne že to nosí v sebe každý.
pritom oni boli doteraz v pohode, a mali hodne prísnu karanténu, jednu z najprísnejších, obmedzenú komplet dopravu, aj núdzový stav, ... pomerne sa držali.
za túto nedeľu zrazu skokom 1109 nakazených, z toho cca polovica symptomatickí, polovica bez.

už prichádza ďalšia vlna, je tu, alebo to musíme dostať všetci, aby sa to udomácnilo ako "bežná" chrípka?

práve som našla:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/utrpeni-v-primem-prenosu-slavny-herec-byl-zdravy-a-mlady-prece-zemrel-111605?amp=1&fbclid=IwAR2FaTLlo5FVC9WSz-BcPO-9gLrbuK_Zg2b3PqcAzFub4g8VWpRiQWAFVas

Zverejnené

Stále to vyzerá tak, že to bude ako španielska chrípka, len nebudú milióny mŕtvych. COVID sa bude vracať, ale podľa mňa, kto ho už raz mal, tak ďalší priebeh bude ľahší.

Zverejnené

Malo by platiť, že pokles infikovaných nastane až po 50% premorení obyvateľstva. Z reálnych grafov jasne vidieť pokles nakazených, keď sa prijali karanténne opatrenia. Akonáhle sa zmiernili, nastal opäť nárast.  Podobne, ako pri iných kmeňoch vírusu chrípky, kto prekonal prvý, s tým zmutovaným si jeho organizmus ľahšie poradí. Hlavný rozdiel voči Španielskej chrípke je našťastie v tom, že Covid19 postihuje skôr starších z oslabenou imunitou. V prípade Španielskej chrípky to bolo presne naopak. Tam bola príčinou smrti prehnaná reakcia vlastného imunitného systému.

Zverejnené

Pokial viem, tak aj komplikacie s COVID19 su prevazne spojene prehnanou imunitnou reakciou - fibrozou pluc alebo zapalom cievnych stielok sa organizmus snazi "branit" nakaze. Potvrdzuje to aj dobra odolnost pri pacientoch s transplantovanymi organmi, ktori beru lieky na potlacenie imunity.

Zachytil som hypotezu, ze starsim pacientom sa virus lepsie siri v nosnej sliznici, co by mala byt vstupna brana do organizmu.

Zverejnené

Tono, okrem teba tu nezorumie matematike skoro nikto, navstiv moj web a pozri si clanky a myslim, že budeš prekvapeny sam, pokial ti ego dovoli... dufam, že ano.

Zverejnené

Minimalne v Europe je pocet obeti zatial porovnatelny s chripkovou epidemiou - https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

smiley

To myslíš vážne?

Alamo, je to len konstatovanie  faktu. Takze ano, myslim to vazne.

Pri merani celkovej zvysenej umrtnosti exatne zaznamename aj nepriame umrtia (napriklad v dosledku opatreni), takze sa elegatne vyheme spekulovaniu, ze ake umrtie ma este pricinu v COVID-19 a ake uz nie.

V predchadzajuzich rokoch je na grafe je pekne vidiet zvysenu umrtnost v dosledku chripkovych epidemii, da sa teda porovnat so zvysenou umrtnostou tento rok.

Rovnako je tam pekne vidiet, ze niektore krajiny pandemiu na umrtnosti zatial vobec nepocitili (Slovensko a Cesko je medzi nimi).

Ano, prognoza je, ze pocet obeti COVID-19 do konca asi narastie. A ano, su to obete  COVID-19 s opatreniami porovnavane s obetami chripky bez opatreni. Ale sucasny stav je taky, ze pocet obeti je porovnatelny.

Zverejnené

@smiley

Takže.. Aké vlastne ďalšie opatrenia alebo dokonca neopatrenia, by si navrhoval ty?

:)

Zverejnené

Myslim, ze je uzitocne odlisovat fakty od spekulacii.

Faktom je doterajsia zvysena umrtnost porovnatelna so zvysenou umrtnostou pri chripkovej epidemii.

Spekulaciou, aj ked dost pravdepodobnou je extrapolacia poctu pandemie do konca roka a extrapolacia poctu obeti v hypotetickom scenari bez opatreni.

A co sa tyka opatreni na Slovensku, tak pocet vsetkych obeti COVIDU-19 je porovnatelny z dennym (!!!) poctom odvratitelnych umrti, t.j. umrti kvoli zlemu zdravotnictvu. Takze logicky by sa malo s opatreniami zacat tam, kde umiera najviac ludi...

Zverejnené

@smiley

Uhm..

Ak tvrdíš že faktom je, že "neumiera viac ľudí ako pri bežnej chrípkovej epidémii.."

Pročež napíšeš že "..logicky by sa malo s opatreniami zacat tam, kde umiera najviac ludi.."

Teda "logicky"..

Koľko urologického čaju musí človek vypiť, aby pochopil tvoju logiku?

:)

Zverejnené

Tono, okrem teba tu nezorumie matematike skoro nikto, navstiv moj web a pozri si clanky a myslim, že budeš prekvapeny sam, pokial ti ego dovoli... dufam, že ano.

robopol

Ja len využívam matematiku, ktorú som sa kedysi učil na VŠ. A to bola inžinierska, teda aplikovaná matematika. Matematika, ako vedný odbor sa študuje na univerzite a k tej mám ďaleko. Ale podľa toho, čo som si pozrel na https://robopol.sk/blog/porovnanie-algoritmov-na-prvocisla to vyzerá tak, že si našiel algoritmus, ktorý by mohol fungovať z menším nárokom na výpočtový čas. Na prvý pohľad to nevyzerá zložito, ale tu ide o čas a efektivitu programu. Na pravdepodobnostné prvočíslo existujú knižnice, väčšinou založené na Fermatovom, alebo Miller-Rabinovom teste a niektoré sú open source. Princíp výpočtu je rovnaký, ale napriek tomu sa algoritmy, napríklad pre dĺžku prvočísel 4000 bitov, rádovo líšia od desatín po desiatky sekúnd. Tvoj algoritmus by mohol byť rýchlejší, no dokázať by si to mohol iba tak, že by to niekto naprogramoval a porovnal. Ja chápem, že môžeš namietať, že načo program, keď to vyplýva z už tvojho príkladu, ktorý si uviedol. Ale iba praktický test by bol argument, potvrdzujúci výhody tvojho algoritmu. Zverejnil si to a možno to niekto naprogramuje a porovná.

p.s. Celkom ma zaujala prednáška aj na tému prvočísel https://slideslive.com/38924292/riemannova-hypoteza-a-co-o-ni-vime?ref=account-13774-latest 

Zverejnené

Dnes bolo 31 novych pozitivnych. Ja som sa na zaciatku bal Aj o rodicov,aj o svokru,lekarou. Dnes 31 novych ale asi 13 okresoch. Onosa to bude sirit,ale snad uz je ten virus slabsi.

Vraj je v domove dochodcov v Trencine. 200 ludi v karantene. Snad tam neumrie nikto. Bol aj v domove docchodcov v Revucej a neumrel nikto. Niekto iste a,ale nepisali ze kvoli korone.

Moja matka to asi mala. 72 rokov - mala teploty 40. Otec nie.83 rokov. Sused je na zahrade vkuse. Bud robi - on robi na tej zahrade sam - co mi 3-4ria. ci na lehatku sa vyhrieva. Ma cca75 rokov.

Teda podcenovat to netreba ani nezmyselne to trusit medzi nami. Ale ze dnes bolo novych 31 je pochopitelne(bolo to asi viac ako 10 okresoch - teda to tu bude). Ci ist do chorvatska? S detmmi som bol na istrii a v oblasti zadar - sibenik. Tam treba ist. Premna este zaujimave ,kde som nebol je Dubrovnik a kotorsky zaliv. Pre mna zaujimave by bolo to z chorvatska.  

Zverejnené

nezahlcujme to v inej teme. dik za reakciu. Ten algoritmus by bol dokonaly, len neviem najst sposob ako odlisit zlozene cislo pre velky pocet deleni, no a ani neviem ci to je mozne. Na moje prekvapenie to funguje dokonale ale iba pre prvocisla, teda ten trik, bez toho, aby som to prehnal algoritmom. Pre zlozene čísla najde hodnotu m(i), n(i). Avšak to je fake. Potrebujem to odlisit bez toho, aby som rátal velke mocniny.

Zverejnené

Dnes 53 nových prípadov. COVID strikes again. Hlásené prípady sú z viacerých okresov, takže môcť predpokladať, že ďalšie budú pribúdať.

Zverejnené

Teraz odisiel odo mna kamarat - prisiel zaruskovany - boji sa o rodicov. Pre mna je velmi dolezite ze prisiel. Posedeli sme na zahrade 3 hodiny  sa porozpravali. Na psychiku je to dolezite.

Vraj Revucej,je ovela viac nakazenych z Karvinej - len ti to maju potvrdene uz z Ceska. Ale ja sa nebojim o tych co o tom vedia -ti sa budu spravat zodpovedne.

Ja chcem aby deti mohli ist do skoly, na treningy a zahrat si futbal aj so Zarnovicou. Oni su najviac postihnuti.

Zverejnené

Dnes 53 nových prípadov. COVID strikes again. Hlásené prípady sú z viacerých okresov, takže môcť predpokladať, že ďalšie budú pribúdať.

premiér Igor Spasiteľ z toho musí mať erekciu ako Eiffelova veža ... to zas bude pózovania pred kamerami, keď v pote tváre bude zachraňovať národ slovenský nevďačný :D

Zverejnené

Stretnutie premiér zvolal v reakcii na stredajší nárast nových infekcií koronavírusom. Bolo ich 53. Je to najvyššie číslo od 22. apríla, kedy bolo 81 nových prípadov.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22443973/navratilci-z-rizikovych-krajin-asi-skoncia-v-karantene.html

No hlavne, ze predtym tvrdil, ze opatrenia sa budu zavadzat na zaklade tyzdnoveho medianu, ktory je podla SME stale 15.

Ovela dolezitejsi je parameter nakazlivosti (reprodukcneho cisla) nez to, ci to je druhe najvyssie cislo od 22. aprila  - to si asi budem musiet  zasa zratat sam.

Zverejnené

Zvolanie krizoveho stabu je na mieste, ale nie kvoli tym 53 pripadom, ale kvoli reprodukcnemu cislu, ktore je uz tyzden okolo hladiny  R = 2 .

Ta dobra sprava je, ze sa rast pri tejto hodnote zastavil, a nevybehol na kritickejsie hodnoty R > 4 .

post-2345-0-23763200-1594339264_thumb.png

Zverejnené

ako laik,    mam iste pochybnosti o tom ze to ma vypovednu hodnotu.   Ak ide o importovane pripady kde sa nakazi cca 5-15 ludi ale vcas ich podchytia, tak reprodukcne cislo  nehovori co si myslis.   Stale je to problem importu, nie stav na Slovensku.

• Pridať bod 1
Zverejnené

premiér Igor Spasiteľ z toho musí mať erekciu ako Eiffelova veža ... to zas bude pózovania pred kamerami, keď v pote tváre bude zachraňovať národ slovenský nevďačný :D

Môžeme sa pochváliť, že patríme medzi najmenej zasiahnuté krajiny nielen v Európe ale aj vo svete.

Chcel by som vidieť tých expertov z virológie, čo by vypisovali, keby sme išli britskou alebo švédskou cestou, to by zas bolo dristov ako to Matovič nezvláda, ako nevie čo robiť a podobné bláboly. Buď rád ako to je. Na to, že prebral krajinu po tých poj... smerákoch, po ktorých treba riešiť hromadu závažných problémov, ktoré tu rozkrádaním a tunelovaním zanechali, tak celú situáciu zvláda dobre. Škoda, že voľby neprišli o rok neskôr, smeráci si to mohli krásne vyžrať.

Zverejnené

ako laik,    mam iste pochybnosti o tom ze to ma vypovednu hodnotu.   Ak ide o importovane pripady kde sa nakazi cca 5-15 ludi ale vcas ich podchytia, tak reprodukcne cislo  nehovori co si myslis.   Stale je to problem importu, nie stav na Slovensku.

Ano, ide len o "hruby matematicky odhad", kde nezohladnujes specifika typu otvorene hranice, ktore ti mozu hodnotenie situacie spresnit, ale zaroven tam mozes velmi lahko spekulaciami zaviest chybu. Ja sa si na to ako laik netrufam, pretoze hrubych chyb sa dopustaju aj ludia povazovani za odbornikov.

Kazdopadne, R=2 znamena, ze sa na zhruba kazde dva tyzdne pocet nakazenych zdvojnasobi. Ak by to na tejto hodnote zotrvavavalo dlhodobo, pocet nakazenych by rastol neudrzatelnou exponencialou.

Ja som len vycislil sucasny stav bez dalsej prognozy. Je mozne, ze mas pravdu a ide len o docasne zvysenie importom, a teda je rozumne ocakavat, ze R v dohladom case zase klesne k hodnotam R=1, ako sa to stalo v Cesku. 

Uvidime, ako to dopadne. 

Zverejnené

Nová ruská vakcína proti chorobe COVID-19 vytvorila imunitnú odpoveď u dobrovoľníkov, ktorí sa zúčastnili na jej testovaní.  (...) Podľa predstaviteľov ministerstva obrany vakcína preukázala svoju účinnosť - v organizme dobrovoľníkov prvej i druhej skupiny sa po jej podaní vytvára imunitná reakcia proti koronavírusu.

No uvidíme, či to bude mať zmysel alebo bude to podobný fail ako remedesiviru pri Ebole.

Zverejnené

Vyhlasenia ruskeho ministerstva obrany by som bral z rezervou. Ak aj je pravda, co hovoria, maju spravenu prvu fazu z troch. To znamena asi  tretinovu sancu na uspech a roky testovania pred sebou: po otestovanych 18 ludi treba spravit testy na dalsich cca. 20000 ludoch, aby bola vakcina akceptovatelna.

Nie som si isty, nakolko ruskym testom veri zvysok sveta, napriklad  USA.

Uz som sem raz daval odkaz na celkom pekny clanok o vyvoji a testovani liekov a vakcin: https://dennikn.sk/blog/1851059/kedy-bude-dostupna-vakcina-proti-covid-19/

Zverejnené

celkom zaujímavý článok, hlavne tento odstavec je riadny hardcore

Zheng-Li dobře ví, proč se bojí; podařilo se jí totiž v laboratoři připravit z původně neškodných netopýřích virů nové vysoce patogenní kmeny (zde), kterážto činnost byla na Západě vnímána jako vysoce nezodpovědná (zde). Navíc Zheng-Li ví, že na zaměstnance vysoce střežené laboratoře se nelze příliš spoléhat, vždyť se psalo o případech, kdy se z laboratoře dostala pokusná zvířata na místní trh s masem (zde). Nedbalost práce ve „vysoce střežené laboratoři“ ve Wu-chanu dosáhla takového stupně, že v lednu 2018 varovali američtí diplomaté po návštěvě laboratoře americkou vládu, že činnost Zheng-Li Shi by mohla vést k nové epidemii typu SARS (zde a zde).

Vědci dnes diskutují, jak patogenní struktura ve viru vznikla (například zde). Ať bude odpověď jakákoli, tato diskuse je nejen legitimní, ale životně důležitá. V každém případě je téměř jisté, že virus unikl buď z Institutu virologie ve Wu-chanu nebo z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí ve Wu-chanu. Vědecký pracovník Xiao Qiang z Kalifornské university v Berkeley říká: „Nemyslím se, že jde o konspirační teorii. Jde o legitimní otázku, která musí být řešena a zodpovězena. Vědět přesně, jak toto vzniklo, pomůže zabránit, aby se to opakovalo v budoucnu.“ (zde)

Bohužel většina mainstreamových médií po světě dává z různých důvodů přednost „nevyvolávat kontroverzi“ a přijmout cokoli, co bude Čína ochotna k věci říci. K těmto médiím patří i Babišovy Lidovky (zde). Názory molekulární bioložky doktorky Pekové, která viry sama sekvenuje a zná z první ruky RNA viru covid-19 a příbuzných virů, označují redaktoři Lidovek za obehrané konspirační teorie a samotnou vědkyni označují za „rádoby odborníka“, což připomíná staré Rudé právo. RP hájilo zájmy Sovětského svazu, dnešní Lidovky hájí zájmy Číny. Vydávání vědecké diskuse nebo dokonce faktů za konspirační teorie je součástí čínské dezinformace, takže si můžeme Lidovky klidně zařadit do dlouhého seznamu takzvaně dezinformačních zdrojů.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/koronavirus-unik-z-laboratore-je-nevyvratitelny.A200705_222336_p_veda_wag

Zverejnené

V krajinách, kde sa zmiernili opatrenia, opäť rastú prípady a napr. Chorvátsko opäť zavádza opatrenia.

Podľa WHO sa vírus už nedá vykynožiť.

Vo Francúzsku je nakazených asi štyri a pol milióna obyvateľov, na základe testov protilátok v krvi.

Ak by sa potvrdilo, že Čína vírus skutočne umelo vyvinula, mala by to zaplatiť. Aj za cenu, že sa jej zhabe územie, rozoberú Himaláje, odoberie Hong kong, prehradí Žltá rieka do Mongolska a Číňanov odvedú do Japonska, do otroctva. urvy šikmooké!

Oplatí sa prečítať https://www.teraz.sk/publicistika/d-forgacs-komentuje-2vlnu-covid19-vl/479740-clanok.html

Zverejnené

Virus s reprodukcnym cislom R=4 sa da vykynozit iba plosnout vakcinaciou, momentalne nemame sancu ho uplne vymazat.

Pre cloveka je nahoda prilis desiva, je pre nho prijatelnejsie vymysliet si pricinu. Preto si zeny za znasilnenie mozu sami, pad Dvojiciek bol naplanovany vladou a ... COVID-19 vyvinula Cina. Pravdou skor je to, ze sme mali posledne desatrocia dost velke stastie. Otazka nie je, ci  nastane pandemia, ale iba kedy nastane. A podla mna nema zmysel za nou hladat nejake vynimocne priciny.

Tvrdenia, ze tu mame druhu vlnu, bez zadefinovania, co to vlastne ma byt, su len bezobsaznym strasenim.

Obavy mi robi skor hlupost, politici necitia zodpovednost, spoliehaju sa na to, ze to nejak dopadne a snazia v prvom rade z toho nieco vytrieskat:

Británia zrejme zruší karanténu pre Slovákov, keď ju zaradíme medzi bezpečné krajiny

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22444951/koronavirus-hranice-cestovanie-britania-slovensko.html

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov