Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Mna co zaraza,ze sa malo testuje,vcera 300,minulu nedelu 47. Resp. ovela menej ako ked bola panika. Mozno je to dostatocne, ale ovela menej.

Teda co ja z toho vidim - aj ako uvolnuju opatrenia a ako malo stat testuje. Bolo aj 6000 testov a nula nakazenych(stat z tych 6000 mal mozno 1500). Teda ze to uz dnes stat za problem nema.

BANSKÁ BYSTRICA 19. júna (SITA) – Rimavskosobotský Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) hlási v tomto týždni celkom 13 prípadov ochorenia na Covid-19. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová, takmer všetky súvisia s prípadmi zistenými v bani Karviná v Českej Republike. RÚVZ v Rimavskej Sobote vo všetkých prípadoch zabezpečuje protiepidemické opatrenia, vrátane vyhľadávania kontaktov.

Ide o 11 potvrdených prípadov v okresoch Revúca a Rimavská Sobota vo vekovom zložení od 21 do 53 rokov. Niekoľkí z nich boli od 8. júna v domácej izolácii po návrate zo zahraničia – z pracoviska v bani Karviná v Českej Republike. Ďalšie prípady sú v rámci priameho kontaktu s nimi – syn, manželka a podobne. Dvaja pacienti majú klinické príznaky ochorenia – bolesť hlavy, kĺbov, sťažené dýchanie, ostatní sú bez klinických príznakov.

Potvrdili sa aj dva prípady bez pozitívnej cestovateľskej anamnézy, a to u 39-ročnej a 57-ročnej ženy, ktoré pracujú v predškolskom kolektívnom zariadení v okrese Revúca. Jedna pacientka je bez klinických príznakov ochorenia, u druhej pacientky sa objavili klinické príznaky ochorenia: suchý kašeľ, bolesť hlavy. Odber bol vykonaný v súvislosti s dieťaťom navštevujúcim uvedené kolektívne zariadenie, ktoré bolo v kontakte s pozitívnou osobou, pričom ono samo bolo testované s negatívnym výsledkom.

Čítajte viac: https://mynovohrad.sme.sk/c/22429753/ochorenia-na-covid-19-v-rimavskej-sobote-a-v-revucej-maju-suvis-s-banou-karvina-v-ceskej-republike.html

Ti trinasti boli 1-2-1-0-8-1-0 teda o nich vedeli,alebo vedeli sami banici ze su problem. Vedeli a snad sa spravali zodpovedne(aj ludia co sa snimi dostavaju do kontaktu - ti maju nosit rusko). Ale su dve co sa pred dvomi dnami nevedelo odkial sa nakazili.  Toto je problem,snad to uz dnes vedia. Nakazeni a zodpovedni ak sa vratia,niesu problem, su problem nezodpovedni. Oni musia nosit minimalne rusko - oni musia byt v karantene. Oni musia byt testovani.

Zverejnené

He..
https://blisty.cz/art/100261-nemecko-kvuli-udrzeni-karanteny-vyslany-policejni-posily.html

Německo: Kvůli udržení karantény vyslány policejní posily
Do karantény zde bylo umístěno 700 osob, ale 200 se snažilo dostat ven a dostalo se do potyčky s policií.

Obyvatelé na policisty útočili dělobuchy, láhvemi a kovovými tyčemi, uvedly úřady.

Podrobnejší článok v Nemčine.
https://amp.tagesspiegel.de/politik/eskalation-in-abgeriegelten-hochhaus-in-goettingen-polizeipraesident-nennt-einsatz-absolut-gerechtfertigt/25935844.html

Zverejnené

Aha, rumunskí cigáni, už som sa vydesil, že už aj Nemci strácajú rozum. Akosi nám tie prípady stúpajú, že?

Zverejnené

dnes som zistila, že keď sa polovička rozhodla experimentovať s rúškami, máme našitých parádnych asi 10 -12...
a kúpených, keď sa naplnili zdravotnícke potreby, máme 12... z toho ja nosím jednu, polovička 2, potomok jednu, čo mu darovala špeciálne priateľka a perú sa...
takže máme hromady rúšok....kúpený balíček ešte neotvorený, nenosené našité v skrini.
vždy pripravení.

takže aký je stav? vôbec to nesledujem, potomok ide na pár dní do Chorvátska, má brať rúška?

Zverejnené

Dnes pozerajte správy na Markíze, bude sranda, cigáni sa vracajú na Spiš a akosi postrácali potvrdenia, že nemajú covid.

Ale by ma zaujímalo, aký percentuálny podiel tvoria nakazení z navrátilcov?

Zverejnené

game

Všade kde otvárajú v záujme "zachrániť ekonomiku" sa t rozhorí nanovo..

Napríklad v Kórei..

https://hnonline.sk/svet/2167733-korejcania-sa-pomylili-krajina-zaziva-druhu-vlnu-koronavirusu-uz-teraz

Kórejčania sa pomýlili, krajina zažíva druhú vlnu koronavírusu už teraz

..

Stále neexistuje nejaká "rada múdrych" alebo "komisia" na úrovni celej EÚ.. Ktorá by zhodnotila situáciu, vypracovala nejaké "ponaučenie s krízového vývoja" a vydala odporúčania čo vlastne treba robiť a jednotný postup spoločný pre všetkých..

Proste nič také ako celoeurópsky krízový štáb stále neexistuje..

A kým nevznikne, bude sa to vracať zas a znovu..

• Pridať bod 1
Zverejnené

Pozerajuc sa na realne data z Juznej Korei to zatial vyzera skor na novinarsku kacicu nez na druhu vlnu.Maju tam teraz menej pozitivne diagnostikovanychn, nez bolo v doznievani prvej vlny:
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-korea/  (Daily New Cases in South Korea)
Ono dost tazko sa v nejakej krajine zopakuju parametre z prvej vlny nakazy, pretoze teraz sme uz ostraziti a vieme co nam hrozi.  To by muselo nieco brutalne zlyhat. Raz sme si tym uz presli, a tak vieme co robit aj bez centralneho zdroja vedomosti.

Co sa tyka rady mudrych, tak to ma dost prekvapuje v akom post-racionalnom duchu sa k nakaze pristupuje. Tiez som naivne ocakaval zorganizovanie skupiny elitnych expertov, ktori na zaklade vedeckych dokazov budu davat rady co a ako. Namiesto toho sa na zaciatku cast epidemiologov pohrala s pocitacovym modelovanim, ktoremu nerozumeju, a vyprodukovala hrozostrasne predpovede, ktore nevysli  - totalne vedecke diletanstvo. WHO vydava politicke stanoviska, nie vedecky podlozene tvrdenia.

Zverejnené

V Číne, Holandsku a Nemecku to vypuklo na bitúnkoch. Prestaneme žrať maso.

Zverejnené

18 nových prípadov, ide nám karta. Takýto nárast sme nemali ani na začiatku epidémie.

Zverejnené

Sniper, nie to pocet novych pripadov na Slovensku, ale pocet nameranych pozitivnych testov. Median za poslednych 7 dni je len 1 pozitivny test. 

A na zaciatku epidemie, 21. marca, bolo 41 novych pozitivnych testov.

Bulvarne media sa snazia robit senzacie zo statisticky bezvyznamnych dennych fluktuacii poctu novych pozitivnych testov, ale my by sme im na to nemali naletiet.

Zverejnené

smiley,  tak zase to neprehanaj.  18 je dost, a navyse to nie je jedno ohnisko, co znamena ze ze dalsie pripady sa este objavia.   Nie je to este katastrofa ale ani bezvyznamne. 

Zverejnené

Tyso, ono to ma svoj dobry dovod, preco sa napriklad pri uvolnovani opatreni sledoval 7-dnovy median, a nie jednodnove hodnoty.

Uz som si vsimol, ze statistika nie je tvoja silna stranka, tak to skusme jednoduchsie: pozri sa na graf, doterajsi vyvoj je plny bezvyznamnych jednodnovych fluktuacii, ako je aj ta z 21. marca, kedy to prudko vystrelilo na 41 a nasledne to zase kleslo pod 20. Na zaklade coho sa domnievas, ze prave fluktuacia v merani z 23. juna by mala byt ta vyznamna?

16f27e5e614a583a3071fffb8e14555f43bccc5b

Kedze momentalne nie ani jeden ventilator zabraty na liecenie covid-19, tak o katastrofe nemoze byt ani reci, aj keby pocet nakazenych zacal naozaj zvysovat.

Zverejnené

Ale existuju aj vacsi srandisti.
Epidemiologovia prorokuju druhu vlnu z ciselnej sekvencie: " 4, 0, 9, 1, 14, 10, 1", lebo vraj z nej vypocitali reprodukcne cislo R=3,39 (vsimnite si presnost na tri platne cisla), citujem metodu vypoctu: 

Pre čitateľov so záľubou v matematike: reprodukčné číslo je prvou deriváciou epidemickej krivky

(epidemicka krivka je casova derivacia poctu infikovanych W(t)=d I(t)/ dt , casova derivacia je epidemickej krivky je druha derivacia poctu infikovanych, teda nie reprodukcne cislo. Reprodukcne cislo sa rata ako R=1+k*(l+d)+k*k*l*d , kde k = d (ln I(t))/dt , pri parametroch priblizne l=7, d=9. Pri malych hodnotach I(t) je vypocet R zatazeny velkou chybou.)

Keby druhu vlnu vyprorokovali z kavovej usadeniny, bolo by to hodnovernejsie.
https://dennikn.sk/1939518/na-slovensko-sa-uz-vali-druha-vlna-covid-19

Aby sme ale nekrivdili, nielen epidemiologovia ako Alexandra Brazinova a Martin Pavelka su matematicky negramotni. Napriklad aj diabetologovia maju odvahu pisat vedecke clanky o tom, comu absolutne nerozumeju, napriklad ako pocitat plochu pod krivkou: https://care.diabetesjournals.org/content/17/2/152.abstract

Zverejnené

smiley, nuz nejde o statistiku, zrejme sa zhodneme ze si korona virus nehodi kockou kolkych nakazi dnes. z pohladu statistiky nie je rozdiel ci pride 18 chorych banikov alebo ci sa nezavisle objavi 18 chorych. Ale z pohladu kauzality je to obrovsky rozdiel. to prve je bezvyznamna fluktuacia to druhe je varovny signal ze cosi sa kazi

Zverejnené

Dexametazon vraj zabera pre tých kritických pacientov na plucnej ventilácii. Nechapem tyso , čo tu riešiš s truhlíkom, čo vie najlepšie štatistiku na planéte ...

Zverejnené

a celkom jasne sa to potvrdilo dnes, 23 nakazenych. ak funguje vyhladavanie a testovanie tak to nemusi byt problem ale ak tam nieco zlyha tak moze

Zverejnené

Sme už lepšie pripravení na druhú vlnu, skôr to teda osobne vidím len na ohniská nákazy...

Zverejnené

Mňa by zaujímalo prečo gro nakazených je v Čadci, odkiaľ a prečo sa ich toľko berie.

Zverejnené

Prteože čadca je uzol troch štátov SR, CR, PL. Udajne to teda niekto doniesol z CZ.

Zverejnené

A kedže tu riešite v podstate chu....., tak je zaujímave toto. ten liek čo som tu napísal, tak to je liečivo pre autoimunne choroby (bežne dostupny liek), podla študie vyrazne znižuje smrt aj priebeh covid. Prrimarne teda covid nezabija, ale to, že reaguje prehnane imunitny system. A to teda mohli nasadit davno ako ludia umierali v nemocniciach,

Zverejnené

smiley, nuz nejde o statistiku, zrejme sa zhodneme ze si korona virus nehodi kockou kolkych nakazi dnes. z pohladu statistiky nie je rozdiel ci pride 18 chorych banikov alebo ci sa nezavisle objavi 18 chorych. Ale z pohladu kauzality je to obrovsky rozdiel. to prve je bezvyznamna fluktuacia to druhe je varovny signal ze cosi sa kazi

Tyso, prenos choroby z cloveka na cloveka je stochasticky proces, takze korona si kockou hadze.

Vyvoj nakazy  je subor s nahodnymi fluktuaciami, cize statistika. A to dokonca aj v tom pripade, pokial jej nerozumies.

Nemeriame pocet novo nakazenych, ale priprastok ludi z pozitivnym testom - vid. napriklad poplasne spravy o naraste nakazenych v nemecku vzdy po vikende, ked sa viac testovalo.

• Pridať bod 1
Zverejnené

v takomto pripade ked sa bavime o jednotkach pripadov staci pouzit zdravy rozum. zaklady statistiky ovladam, a tomt co hovoris dobre rozumiem. problem je ze ty za statistokou nevidis stromy.

Aby som to upresnil,  ty si hovoris :

"Median za poslednych 7 dni je len 1 pozitivny test. 

Bulvarne media sa snazia robit senzacie zo statisticky bezvyznamnych dennych fluktuacii poctu novych pozitivnych testov, ale my by sme im na to nemali naletiet. "

A teda tvrdis ze sa nic nedeje, zatial stupol klzavy priemer s 1 na 10.  A nie nejde o vikendove netestovanie.   Teda ty vdaka  statistike nevidis nic, ja som predpovedal ze  ide o viacere ohniska a pocet este narastie.   Zjavne hovorime o dvoch realitach a tebe to vdaka statistike uslo.   Ak mas dlhodobo maly pocet chorych ( radovo 100 ) a najdes denne jedneho ci dvoch chorych to je  suhlasim nahoda.  Ale ked nahle sa objavi desiatka novych pripadov a to vo viacerych oblastiach, tak sa objavilo nove spravanie a tu zrejme spojene s odstranenim povinnej karanteny.  A teda riziko ze to narastie na vacsie cisla vzrastlo.

Zverejnené

Nasi strasiaci s druhou vlnou sa uz prebojovali aj do SME: https://video.sme.sk/c/22433255/rozhovory-zkh-epidemiologicka-brazinova-a-korona-druha-vlna-video.html?ref=diskusie . Co myslite, podarilo sa aspon tentokrat pani Brazinovej spravne uviest, ako sa pocita R ?  :zubiska:

Dovolim si predpovedat, ze budu uspene postupovat aj do dalsich medii, strach sa velmi dobre predava. Rovnako, ze nikto nikdy neuvidi  vypocet ono udajne najvacsieho reprodukcneho cisla na Slovensku R=3.39 

Zatial co cesi su  v pohode s cca. 100 novymi pozitivnymi testami denne, Slovensko preziva nocnu moru druhej vlny pandemie s 18 novymi pozitivnymi testami...

Teda ty vdaka  statistike nevidis nic, ja som predpovedal ze  ide o viacere ohniska a pocet este narastie.   

Druha moznost je, ze sa mylis -  a mal si len stastie. V priebehu novych pripadov na slovensku (vid. graf hore) mas minimalne 10 takychto fluktuacii: si naozaj isty, ze pre kazdu z nich vies potvrdit, ze to bol pripad jedineho zdroja nakazy?

Este raz: nemeras nove ochorenia, ale nove pozitivne testy. Tych 18 ludi mohlo kludne ochoriet v priebehu dvoch tyzdnov, a akurat vcera im na to dosli. Aj preto je tak z tak malych cisiel pochybne vestit buducnost a ziadna seriozna vedecka institucia to nerobi.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov