Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené

K účinnosti rúšok..

https://www.aktuality.sk/clanok/797169/nemecki-vedci-preukazali-ucinnost-rusok-pri-zastaveni-sirenia-koronavirusu/?utm_source=azet.sk&utm_medium=magaziny-top&utm_content=clanok1&utm_campaign=HP-azet-new
Nemeckí vedci preukázali účinnosť rúšok pri zastavení šírenia koronavírusu
Výskumníci štyroch univerzít skúmali počet nakazených osôb v meste Jena v spolkovej krajine Durínsko, ktoré bolo prvým väčším mestom v Nemecku, kde začala platiť povinnosť nosiť ochranné rúško. Tamojšiu situáciu porovnávali s porovnateľnými nemeckými mestami, ktoré túto povinnosť zaviedli až neskôr.

Pozor.
Žiadny "Britskí".. Ale Nemeckí vedci..
Takže už by malo byť vsjo jasno?
;)

Zverejnené

v tomto pripade to vychadza tak ze vysledky su v sulade so zdravym rozumom.  Co teda nie je vzdy pravidlom ale aspon vieme ze pri dalsej epidemi ze ruska pomahaju.

Zverejnené

K účinnosti rúšok..

https://www.aktualit...ign=HP-azet-new

.

Takže už by malo byť vsjo jasno?

Pri statistickej vzorke 16 pripadov a dalsim chybam merania rozhodne este nie je vsjo jasno.

Fascinuje ma, ako dokazu v prezentovani studii pisat o nepodstatnom a zamlcat podstatne. O tom, ze rusko znizuje tok infekcnych castic predsa nikto nepochybuje, dolezite je ako velmi.

V Jene sa za 20 dni infikovalo 11% z povodneho mnozstva, v kontrolnej vzorke to bolo 43%, teda 3.8-nasobne viac.

Ucinnost rusky z tohto pripadu teda vychadza 74%. 

Zverejnené

smiley,  na tejto urovni je to ale "wsjo jasno",  pri dalsej epidemii kde bude kvapockova infekcia  je nosenie rusok vhodne.  A vlady by sa mali pripravit.

A WHO by si malo nasypat popol na hlavu za uvodne doporucenia.

A otazka ako velmi pomaha a ci sa da tomu este pomoct je zaujimava ale vysledok tazko moze zmenit.

Zverejnené

Chripka je kvapockova infekcia, ktora sa skuma uz roky. Studie ohladom rusok a respiratorov vyznievaju skor v neprospech, vid.  B. J. COWLING et al. 2010 -  https://pubmed.ncbi....h.gov/20092668/

Pokial by bola ucinnost rusky napriklad 10%, bolo by dostacujuce na obmedzovanie osobnej slobody inych, tym ze im prikazes ich nosit?

Co som zacul od odbornikov (Celec, Krcmery), tak nie su studie preukazujuce vysoku ucinnost rusok. Vysoka ucinnost social distancing vedecky preukazana je, ale ta sa pre zmenu nedodrzuje.

• Pridať bod 1
Zverejnené

https://www.ta3.com/clanok/1185195/tb-i-matovica-po-rokovani-konzilia-o-dalsom-uvolneni-opatreni.html

V case 40:50 sa bavia o sanitarnom dni.

On predstavitela vlady a konzilia odbornikov v case 40:56 mozte pocut,preco su dolezite sanitarne dni v nedelu. Preco na diskoteke moze tancovat 300 ludi spotenych a v nedelu musi byt sanitarny den.  Odbornicka na  epidemiologiu- nocny klub nastevuje kto chce, do potravin musime vsetci a vela sa uvolnuje. Otazke preco nemozu dezinfikovat kazdy treti den, co zrejme normalny obchodnik robi pravidelne.  Matovic,povedal,ze vnedelu virus vykape a nebude babicku ohrozovat minulotyzdnovy virus. Nechapate ,ze mame o 200nasobne menej obeti ako Belgicko? - kvoli timu odbornikov.  

Belgicko nemá predaj v nedeľu explicitne zakázaný, ale obchodníci majú povinnosť zavrieť obchod jeden deň v týždni.

https://www.biznis.sk/article/otvorit-ci-zatvorit-obchody-v-nedelu/5ed89246d79f87058ffb17ce

O zakaze predaja v nedelu. Matovic povedal,ze vyhrada vo svedomi je len potemkinova dedina. Prechadzajuci clanok je z dennika N.

Keby velmi chceli zatvorit jeden den, urobil by som to ako v Belgicku,s tym ze priplatky za pracu v nedelu by neboli(v obchodoch). Sice by boli znemoznenie podnikanie v jednom dni. Menej predavacov. Mzdova obalka by ostala rovnaka - zrejme menej predaneho tovaru.

Ale 8,4% oproti pondelkovemu predaju 12,6%. Je len tretinovy pokles. Celkovo zo vsetkych kas v maloobchode. V nedelu je oproti pondelku aj polovica obchodov zatvorenych. 

post-1625-0-68815800-1591722631_thumb.jpg

Zverejnené

Zrejme je chyba v preklade,ci niekde inde. Lebo v Jene od 9.4.2020 nepribudol v podstate nik.

Vedci následne porovnávali vývoj počtu nakazených v mestách a okresoch, kde sa povinnosť nosiť rúška zaviedla 22. apríla s tými, ktoré tak urobili až 27. apríla alebo ešte neskôr. Viditeľné rozdiely zistili aj v tomto prípade.

Dvadsať dní po zavedení povinných rúšok v Jene sa celkový počet pozitívnych prípadov zvýšil len o 16 zo 142 na 158, pričom v porovnávanej vzorke išlo o nárast o 62 nakazených (zo 143 na 205).

https://gesundheit.jena.de/de/coronavirus

Mate tam aj graf, aj po dni spravy.

Tam keby zaviedli ruska aj 22.4. ci 27.4 to bolo jedno. Proste v NDR sa opat splietli,nech hladaju co sa "zaviedlo" 26.03.2020,ci skor.

post-1625-0-33158700-1591727193.png

Zverejnené

smiley, ktoru studiu myslis? este raz, v skutocnosti odporucanie aby chory nosil rusku nikto pricetny nespochybnil. ani who. a zaroven nie je ani velmi pochybne ze bezna ruska prlis nechrani nositela. nic z toho sa nezmenilo len to ze corona ma vela nosicov co nemaju priznaky. zvysok je logika, nie nove poznatky

Zverejnené

V diskusii podtym clankom vraj to boli zapadonemecky odbornici,podla ORF a clanok je na aktualitach.

Akékoľvek rúško čiastočne chráni aj človeka, ktorý ho nosí správne nasadené a riadi sa podľa situácie okolo seba. Nie je to žiadna veda. Ak niekto vedľa začne kýchať či kašľať, treba odísť, rúško si opatrne dať dole, schovať do sáčka, doma vyprať. Umyť tvár a ruky, dať sprchu, oprať a vymeniť odev. Treba mať iné rúško v zálohe. Keď je toto možné urobiť, rúško chráni aj nás takmer dokonale.

No urobil to takto niekto na Slovensku? Alebo je to nutne? Na to by mali byt studie. Aby sme vedeli na kolko su spolahlive,a ako sa mame spravat.

Ci pokladnicka to ma osem hodin na nufaku,a ked si potrebubuje odkaslat,rusko ztiahne,vykasle sa do ruky - aby si nenavlhcila to svoje,ved to bude mat dalsie hodiny na nufaku. Nasadi rusko naspat a poda ti tvoj paradajkovy pretlak. A ked to bude mat nanufaku to okaslane - jej to pomoze? Ci s virom aj uskodi?
Zverejnené

slimak, nerobi to nik.  Ani lepsie ruska a skolenia nepomohli v nemocniciach.    Ale stacilo to.

Zverejnené

smiley, ktoru studiu myslis? este raz, v skutocnosti odporucanie aby chory nosil rusku nikto pricetny nespochybnil. ani who. 

Odporucanie moze, ale nemusi stat na vedeckych faktoch.  Otazka teda je, ci je tvrdenie o vysokej ucinnosti rusok (napriklad tych tvojich 70%) vedecky potvrdeny fakt alebo vedecky neoverena hypoteza.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pod Lampou o COVIDE: (Peter Celec - molekulárny biológ, Boris Klempa - virológ): https://www.tyzden.sk/podlampou/64962/pod-lampou-o-uvolnovani-je-sanca-ze-sa-vyhneme-druhej-vlne-a-virus-postupne-zmizne/?ref=kat

Naviac ma asi sokovalo, ked pan Celec hovoril, ze si vyziadal od statistickeho uradu data o umrtnosti. Na poziadanie (teda asi ich nemali vypocitane) mu dodali umrtnost v mesiacoch za tento rok, ale s tym, ze robit za predchadzajuci rok (alebo dokonca roky) by uz bolo prilis vela prace.

Pokial tomu rozumiem dobre, tak Slovensko nema k dispozicii ani data ani o svojej mesacnej/tyzdennej umrtosti za poslednych niekolko rokov - co mi uz pride ako diletanstvo.

Vyzera to, ze data, ktore som sa snazil vypatrat na internete, jednoducho neexistuju ani ako verenosti nepristupne.

Zverejnené

Zrejme je chyba v preklade,ci niekde inde. Lebo v Jene od 9.4.2020 nepribudol v podstate nik.

Tam keby zaviedli ruska aj 22.4. ci 27.4 to bolo jedno. Proste v NDR sa opat splietli,nech hladaju co sa "zaviedlo" 26.03.2020,ci skor.

Obavam sa, ze chyba nebude v prekladaci, pretoze cisla "16 zo 142 na 158" sa prekladom nemenia a su v grafe dohladatelne (dakujem za zdrojove data). V lepsom pripade ide o novinarsku kacicu. V horsom pripade Univerzita Johanna Gutenberga v Mainzi takuto zavadzajucu studiu o ucinosti rusok naozaj vyprodukovala. 

Zverejnené

Ja som prehliadol inu vetu ,ze v Jene zaviedli povinne ruska 6 aprila.,ale uz vtedy ked ich zaviedli rast mali minimalny. Tie ruska zo situaciou v Jene mali pramalo spolocne. V pondelok(06.04) si ich das a hned vysledok. Nie dva tyzdne ,nie tyzden. Hned. Das si rusku a sa vyliecis. Ze to takto v Cechcach(ani na Slovensku) nefunguje. Ci nefungovalo.

Dnes bola informacia,ze v okrese Roznava je vyskyt 6 nakazenych novych. Sere ma to informovanie. 

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková uviedla, že ohnisko nákazy je podchytené.

"Ide o skupinu osôb zo zahraničia, ktorá sa v súčasnosti nachádza v izolácii. Osoby boli po príchode zo zahraničia spoločne umiestnené za všetkých potrebných protiepidemických opatrení do izolácie," priblížila Račková.

Poznamenala tiež, že osoby nemajú pobyt v Rožňave, ani sa tam nenachádzajú.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22423712/na-slovensku-mame-osem-novych-pozitivne-testovanych-siesti-su-z-vychodu.html

Nemaju pobyt v meste Roznava, ci okres? Teda su uz v domacej karantene v Michalovciach? Ci to je nejaka osada v okrese Roznava? Pobyt- ... Keby si mal informacie - spraval by si sa obozretnejsie. Ale takto ako to davaju, sa bude hygienikom velmi zle bojovat s coronou. 

Maju nieco spolocne aspon s okresom Roznava? Ci nie? Ci len ze ich tam testovali? Zastavilli ich na ceste, ci cestou sa citili zle a sli sa dat otestovat? Lebo v Roznave bolo karantenne centrum. 

Preco mna to zaujima - lebo mozno futbalisti si daju zapas  s Roznavou. Dcera ide hrat v sobotu proti Hnusti.

Normalne u nas mas info dam dnesne.

Na Slovensku pribudlo v stredu osem nakazených. Celkovo sa ochorenie COVID-19 potvrdilo u 1541 ľudí.

Najviac nakazených, až šesť, pribudlo v okrese Rožňava, po jednom v okrese Nitra a Trenčín. Všetky nové prípady odhalili mimo karantény.

Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších päť pacientov, celkovo sa zotavilo 1409 ľudí. Aktuálne sa na COVID-19 lieči 104 pacientov. Nákaze v stredu nepodľahol nikto, celkovo zomrelo 28 ľudí.

Sedemdňový kĺzavý medián ostal na čísle 0.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22423411/koronavirus-slovensko-minuta-po-minute-10-jun-2020.html

Naco je takato informacia?

Zverejnené

Ja som prehliadol inu vetu ,ze v Jene zaviedli povinne ruska 6 aprila.,ale uz vtedy ked ich zaviedli rast mali minimalny. Tie ruska zo situaciou v Jene mali pramalo spolocne. V pondelok(06.04) si ich das a hned vysledok. Nie dva tyzdne ,nie tyzden. Hned. Das si rusku a sa vyliecis. Ze to takto v Cechcach(ani na Slovensku) nefunguje. Ci nefungovalo.

No vsak tak som to pochopil aj ja - ze ruska zaviedli az po bitke a teda prezentovat ich ze zastavili sirenie je nezmysel.

Ked si vynesies infekcnost, resp. reprodukcne cislo (vypocitane ako derivaciu logaritmu hodnot), tak prudke zabrzdenie sirenia nastava uz 23. marca. To je zhruba  tyzden za opatreniami, takze nakazu zastavilo nieco, co spravili v polovicke marca. Ziaden signal mimoriadneho znizenia infekcnosti v polovicke aprila, ktory by zodpovedal zavedeniu ruskam 6.aprila nie je badatelny.

(ked mi niekto ukaze, ako sem vkladat obrazky, tak mozem prilozit aj graf)

Zverejnené

Vedla odoslat prispevok, je prepnut plny editor.  Vybrat subor,prilozit subor.

Aj ked slovensko sa s jenou nemoze porovnavat.  Su to dve ine situacie. U nas rusky ludia nosili skor ako to bolo statom nariadene. U nas vtedy ani nevedeli testovat. Teda realne grafy nemame. Porovnatelne situacie to niesu. Ono mozno rusky su velmi dolezite - a mozno mali u nas ten efekt - len to nevieme.  Ja si skor myslim, ze sme mesiac boli zavreti doma.  Ale je dolezite vediet,nakolko su uspesne rusky - lebo oni mozu byt - a vtedy ich treba si dat,ale aj nemusia byt a vtedy nech si ich davaju politici.

post-1625-0-75450900-1591884774_thumb.png

Zverejnené

Mate tam aj graf, aj po dni spravy.

Je jasne ze to muselo byt skor co zapricinilo situaciu v Jene. 

Si napisal 23.03.,ja 26.03. a skor.  Je kludne mozne,ze aj v Jene dobrovolne nosili rusku.

Zverejnené

Je niekde k dispozicii graf vyvoja reprodukcneho cisla R0 pre Slovensko? Ak nie, tak si spravim.  :zubiska:

Zverejnené

SA po prvý krát v histórii zrejme zruší hadždž. To je už vážne.

V Pekingu vypuklo nové ohnisko, čoraz viac štvrtí ide do karantény.

Za posledný týždeň pribudol vo svete 1 milión nových prípadov.

Zverejnené

https://www.ta3.com/clanok/1185761/otvaranie-hranic-situacia-v-pekingu-ockovanie-v-case-pandemie-a-po-nej.html

Pani prof Kristufkova u mna zarezonovala - ze preco sanitarny den v nedelu. Lebo sa im to osvedcilo, sa v mojich ociach tak diskvalifikovala,ze je uz jedno co povie. Syn stale nemoze chodit do skoly. Pootvarali vsetky hranice - ja neviem ako chcu aspon u mna si napravit reputaciu. 3 mesiac tu sikanuju ludi, dobre 1 mesiac akceptujem, ale dalsie dva nie - to je sikana a jedna tlacovka a vsetko otvorene - a zakaz trhov do 1000 osob.Hned zo dna na den zrusenie statnej aj inej karanteny.  

Ja som sa tohoto bal. Ze kym to bolo nezmyselne tak liezli ludom na nervy,ze ked to bude potrebne im uz nikto verit nebude. Ale zato si mozu sami - ze su nedoverihodni. Aj pani Kristufkova. 

Co dostala za to,ze na tlacovke povedala,ze sa im to osvedcilo? Co sa im osvedcilo?

Preco vedome klamu a klamali ludi? Preco nepovedali pravdu? Nie pani nieje ziadna pani profesorka. Je to ta co povedala - ze sa im to osvedcilo. A skoncila. Prachy od Matovica -teda mna moze brat,ale nikdy to uz nebude doverihodny pre mna clovek.

Zverejnené

https://spis.korzar.sme.sk/c/22427753/covid-19-sa-vratil-do-spisskeho-podhradia-styri-pozitivne-zeny-prisli-z-anglicka.html

Takze kvoli tomu nas sikanoval Matovic a pani profesorka a pan Miklas. Nasadime si rusky? Chlapec nebol tri mesiace v skole. No nech sa paci.

Suhlasim s nadpisom.

https://www.postoj.sk/v-skratke/3027/len-aby-to-vladni-konzervativci-s-volnou-nedelou-nepretaktizovali

Spravte to hned. Neskor nebude cas.

Zverejnené

11:58 Väčšina z nových prípadov koronavírusu na Slovensku má zdroj nákazy Českú republiku, oblasť Karvinej.

Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí. Všetkých 14 pozitívne testovaných ľudí je podľa neho už dohľadaných a karantenizovaných.

"Ide o baníkov, ktorí sa vrátili domov a boli pozitívne testovaní," priblížil minister.

Ich klinický stav je momentálne dobrý. Rovnako sa už zisťujú aj kontakty infikovaných. V prípade potreby budú dočasne zatvorené aj školské zariadenia, ktoré navštevovali ich príbuzní.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22428681/koronavirus-slovensko-minuta-po-minute-19-jun-2020.html

Banici od nas ako sa znizila vyroba,ci tazba v Lubeniku,ci Jelsave asi od roku 2000 chodili rusit(rozoberat - ta najnebezpecnejsia praca) bane do Karvinej. Oni tam zarobili aj 2,3 viac ak v lubeniku teda odchadzali aj dobrovolne. Neviem kolki tam dnes chodia,ale niekedy kludne tam slo sto a vystriedalo ich sto. Za posledny tyzden boli jednotlivci z Revucej asi celkovo 4 a teraz ti 8mi.Podla mna aj ti neiidentifikovani 6ti co im zobrali stery v Roznave- boli banici. Ale tito isto vedeli ,ze su nakazeni. Len chceli ist domov - ved zrejme banu im zatvorili.

----

Jelsavska aj Lubenicka skola su zatvorene. Panika. Dcera mala ist hrat turnaj zajtra do Roznavi - roznavcania ich asi odmietnu.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov