Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené

slimak k ruskam : 

Nie je to celkom tak,    rusko nepomaha zdravym a podla lekarov skor skodi, kedze ti udrzi na ruske dlhsie virus a  bezny clovek si ho prenesie na seba.      Ale pomaha ked ho nosi chory, kedze vyznamne klesne jeho infekcnost.   Pri korone  mame vsak vela takych co su nakazeni ale nemaju ziadne priznaky,  a preto rusko pomaha ked ho nosia vsetci kedze ho nosia aj ti bezpriznakovi.

Doteraz bolo postup hladat ludi s teplotou a  tych izolovat, to vsak pri corone nestaci.      Ale na druhej strane  ak mame stovku chorych a ti su zavreti doma, tak ludia chapu ze to rusko je uz taky prazdny symbol.  Riziko kleslo na tak nizku uroven, ze klesa ochota dodrziavat pravidla. 

No dobre,tak na Slovensku mame dajme tomu 138 znamych s nakazou ,co su v nemocnici 4ria a ci doma sa liecia. Matovic vypocital,ze 6 nasobok teda 900 ludi moze byt na Slovensku nakazenych ,co o tom nevedia. Ty si myslis ake je to cislo? 10ti ludia, 100 ludi? Ci nula? Lebo asi tyzden nik nebol nakazeny,mimo statnej karanteny, ci domace - statnej. Teda ja predkym mam koho chranit a kto ma chranit s tou rusko mna - ta nula? Alebo ta v Ziline? v Dunajskej Strede? V zivote som tam nebol. nema to zmysel. keby som vedel,ze v revucej je nakaza mali ju za posledny tyzden odhaleny 50 ludi,rosko mozno ma zmysel.

Smiley,tiez napisal,ze od asymptomatickeho sa nenkazis tym ze ides vedla neho vo vzdialenosti 1,49metra,ale mozno ze mu das pusinku. Ci sa ho dotknes.

Potom nie je rúška ako rúška. Aj keď je kvalitná a "znosená" prestane fungovať.

Ja pouzivam tu jednorazovu,myslim na zaciatku marca som jej spravil aj fotku.

Pamatam si ze  rusko znizuje infekcnost o 70 percent, ale podmienky neviem. 

Toto je tyso cisty hoax - blbost.  Fakt si myslis - ze keby to malo co len 10% ucinnost ochranit od nakazy(resp o 10% znizit prenos nakazy) - svajciari, ci nemci by to nenosili?

Zverejnené

pouzi google,   napr. https://arxiv.org/abs/2004.13553

https://theconversation.com/masks-help-stop-the-spread-of-coronavirus-the-science-is-simple-and-im-one-of-100-experts-urging-governors-to-require-public-mask-wearing-138507

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover.html

atd

Tych studii je dost, ale nehram sa na odbornika,  kludne si to nastuduj a sprav si vlastny nazor.   A svajciari a nemci to nosia,   len to nemaju prikazane.

A k poctom,   v podstate suhlasim.   Dnes je velmi mala sanca stretnut niekoho nakazeneho a tak ruska nemaju velky zmysel.   Uz davno to mohlo byt na verejnosti uvolnene,  nechat to do dopravy.  A pripadne to lokalne zapinat a vypinat.

Zverejnené

Takze v zapadnych krajinach o vyhodnosti a uspesnosti masky nic nevedia, ci nevedeli(resp vedeli). Teda ich umyselne nechali nakazit? Svojich obcanov? 

Si myslis,ze sa nerobili skutocne pokusy - ved chripku tu mame starocia - este nikoho nenapadlo spravit test - bez rusok, s ruskou a rusko s umyvanim ruk? Siri sa to rovnako.  V podstate na to prisiel Babis a Matovic? V Cine ,Japonsku to nosia aj z ineho dovodu. A nevedeli,ze tak sialene dobre moze sluzit rusko. Ved ho spoznali v januari.

Zverejnené

nevedeli,   resp. kladli zlu otazku.  Chrani ta ruska pred nakazou ?  A odpoved bola, ani nie.   Spravna otazka bola ina,  chrani ruska na tebe pred nakazou ineho ?  Ale uprimne, pred rokom  predstava ze prikazes vsetkym nosit ruska  bola absurdna.   V japonsku nosia rusku chori a to je ohladuplnost voci ostatnym.    

• Pridať bod 1
Zverejnené

"nepokazme si to"

post-42-0-34133600-1591127572.jpg

Tragediou je, ze v tejto situacii je temou zakaz nedelneho predaja.

Zverejnené

včera som kdesi o tom čítala, že nedeľný predaj ani priveľmi nechýbal, a nič by sa nestalo, keby nebol.

ok. takže ako to vyzerá s koronou?
do niektorých krajín sa vrátila, či nie?

Zverejnené

Neviem, ci prave google je v tomto pripade najlepsi napad:

Ani v jednom z tychto clankov, som nenasiel povodne tvrdenie, ze by rusko znizovalo riziko nakazy o 70%.

Relevatnejsia mi uz pride studia spominana v OSELovi, kde sa v specifickych podmienkach na kreckoch ukazalo, ze "chirurgická rouška omezí přenos koronaviru SARS-CoV-2 vzduchem o více než 60 procent".

Samozrejme otazka je, nakolko je ucinnost pri kreckoch relevatna pre nase realne podmienky.

https://www.osel.cz/11179-zastavi-noseni-masek-sireni-pandemickeho-viru-krecci-davaji-palec-nahoru.html

On pan Krcmery uz vselico kecol, ale to, ze doteraz nevidel studie preukazujuce vysoku ucinnost rusok by som mu asi aj uveril, vid. napriklad B. J. COWLING et al. 2010 -  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20092668/

Zverejnené

Ale je zaujimave ,ze dosial na to neurobili  nejaky jednoduchy test.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4420971/?fbclid=IwAR1mlMyQTeJrlajVIYyWKU8QFe68O3f8ill6kocWV9a-kSt7epDka2Qh-0Q

Porovnavali ucinost lekarskeho ruska a latkoveho ruska ,ktoru zdravotnicki zamestnanci nosili aspon 70% pracovneho casu(dostali 5 rusok na zmenu) a kontrolna skupina boli zdravotnicki pracovnici,ktori nosili lekarske rusko,ale tak ako obvykle ho nosia(2 ruska na zmenu). Istym sposobom,ti co nosia rusko najmenej,ked si myslia ,ze to nepotrebuju(medzi sebou ho nosit nebudu).

Najhorsie a najviac chripkovych(zvysena teplota nad 38 stupnov) a respiracnych priznakov mali tie latkove ruska. Samozrejme nakoniec spravili im aj laboratorne testy(tu  vysli tiez najhorsie latkove ruska),vzorka bola 1607 zdravotnikov. A hadajte kolko znich bolo na chripku ockovanych? ANo 57,nie percent ,57 zdravotnikov. Test trval 4 tyzdne.

Proste urobit podobny test. Oruskovanych, neoruskovanych, umyvajucich si ruky, ockovanych. 5000 vojakov alebo 5000 studentov a maju za  mesiac dva vysledky. Naco hladat drahu vakcinu?

Ockovani mali o 30% viac virusov a umyvaci ruk o 30% menej.

Zverejnené

ciste prakticky :  existuju dostatocne naznaky ze aj bezne ruska znizuju infekcnost,   z pohladu opatreni ide o maly zasah do zivota ludi ( rusko je lacne,  obmedzuje mierne)  a tak jeho plosne pouzitie  sa zda primerane aspon v case ked  je pocet nakazenych  vysoky alebo ked hrozi jeho narast.   Aj keby sa neskor ukazalo ze to nepomohlo,  tak to nesposobi velke skody. 

A prax aspon sa zda potvrdzuje ze znizuje reprodukcne cislo infekcie, cim skor sa to spustilo, tym lepsie vysledky to prinieslo.  

Zverejnené

No ale tam mas aj prakticke dosledky. Ako dlho je ucinne to rusko, ako si ho nasadit ako dat dole. Oslintana handricka ,je rovnako ucinna ako chyrurgicke rusko? Bolo by to preskumat. Ked je to take lacne,stat nech to zabezpeci v dostatocnom mnozstve. Nech urobi studiu ak sa to vyplati nech zabezpeci ruska. A nech to nabuduce urobi zrozumitelne,transparentne aby mu obcania uverili. Aby vedel na buduce odporucit,kde by to mali ludia nosit(interier), teda transparentne povedat v ktorom okrese je zvysena nakaza,teda aj testovat. Ci to ma vyznam pre deti do skoly,skolky,ci radsej zatvorit skoly. 

Pochybujem,ze ruska na Slovensku mali nejaky vyznam v tejto nevlne.

Zverejnené

slimak,  ja si myslim ze ruska boli asi to najdolezitejsie co pomohlo,  hned za tym su zakazy velkych podujati.    A je pravda ze na pociatku nebolo dost informacii,  zavretie skol je bezne aj pri chripkovej epidemii,   a ked nevies ako to bude tak celkom chapem ze to tiez skusili.   A to ze sme neboli pripraveni, to sme tusili,   prekvapilo ma ze nikto v europe nebol. 

Pri nizkych poctoch sa podarilo rozbehnut aj testovanie a trasovanie, keby  chorych bolo viac  tak to skolabuje tiez.

Zverejnené

Ked chces vediet moj nazor - u nas bolo malo nakazenych - lebo Slovensko rit sveta(neboli turisti zo sveta). 4 tyzdne kym sme nevedeli co a ako,sme boli disciplinovani(sedeli doma). Aj s ruskami(aj neskor - ja aj dnes vidim ludi v aute s ruskami). Zatie styri tyzdne co sme sedeli doma aj nakazeni co boli sedeli doma sa vyliecili(sedeli doma aj ti nakazeni,lebo nebolo kam ist a videli u nas tu paniku,ci to poznaju nase zdravotnictvo - teda aj ked nebola ziadna karantena, ci len ta dobrovolna - nakazeni sa spravali zodpovedne). Potom isto  matovicova statna karantena - nakazu ludia doniesli len zo zahranicia - teda dalsi mesiac bolo asi to najdolezitejsie. Potom mozno pocasie, nejake ine stastie. Aj ti zo zahranicia nakazeni,chcel byt disciplinovani a nikoho nechcel nakazit - pozna nase zdravotnictvo. Keby ta statna karantena bola urobena slusne a zmysluplne - siel by tam kazdy druhy dobrovolne. Priklad moj klient co sa stara o starcov v Rakusku - nechcel ist domov - nechcel nakazit,zenu a 8 deti. Chcel ist do karanteny.To bolo na zaciatku.

Ale to sa opakovat nemusi. My tu v podstate nemame nikoho co ma uz vypestovanu imunitu. V Holandsku na 7000 darcoch krvi,im urobili rozbor, 5,5% tu chorobu prekonalo. Resp - maju imunitu. Ja neviem ako to vedia ci to vedia zistit. 

Ja sa bojim,ze na nas to v pali nepripravenych. V novembri a potom dalsi polrok. To stat nebude vediet a panika - od coho su ludia chori. Panika bude - ja dufam,ze uz Matovic prestane stlacovkami,ci prestal, minister zdravotnictva - bozi clovek. Nech tam daju transparentneho cloveka - ktoremu ludia budu verit.  Ja Matovicovi neverim ani tak ako Ficovi.

Tazko porovnavat krajiny ,ak to nevidis komplexne. Podla mna cesi niesu menej disciplinovani ako Slovaci(mozno menej ustraseni - maju lepsie zdravotnictvo), ja som siel na pivo ked to bolo povolene - teda neviem,ci u nas sa predavalo pivo cez okno a stretavali sa ludia - podla mna nie - krcmy by sa to bali spravit - by ich nabonzovali a dostali by take pokuty co by nerozdychali - u nas su take pokuty od Hygienikov, inspektoratov prace. Ze cierna praca 2000 euro, mas takych dvoch, si skoncil, ja sa aj cudujem,ze sa neboja take pokuty dat. pr. ruska casnici maju stale. 

Teda ti cesi nosili a mali nosit ruska ako Slovaci - ze to tiez nedali na nulu. Iste mali ich mozno na zaciatku ci prvy mesiac 8krat tolko nakazenych,ale ze mesiac sa stym nevedia pohnut k nule? Ked sme to zvladli my? A uz sem tam mali malo novych prirastkov priklad 20. 

Ak corona nezmizne. Z europy, treba sa pripravit, ze pride v novembri - u nas panika. Ja osobne si myslim, ze matka ju prekonala(mozno iny virus(ale bolo to vcase kedy v Revucej bol odhaleny pripad,jej bolo zle vo stvrtok a pripad bol piatok,to bol predposledny z Revucej okresu),ale mala niekolko dni teploty, o mesiac ma prisla u mna zobudit,teda dnes je v pohode) - ,teda obtrela sa aj o otca, deti a mna so zenou. Deti boli u nich na dva noci(chceli aj deti aj starci).

Zverejnené

pisem ako laik,  netvrdim ze to je nutne tak,  ale dnes dokazeme lokalne podchytit nakazenych a dat ich do karanteny.  A tak aj ked sa vrati, tak by to malo byt zvladnutelne.   A vychadzam z toho ze tam kde rychlo zaviedli ruska, tak tam rychlo kleslo R0.  

Zverejnené
čudný ...
minister vnútra, ktorý za pár hodín zabudne, čo hovoril ...

pred stretnutím krízového štábu:

Mikulec: "Myslím, že už nebude ďalej núdzový stav".

Reportér: "Takže dnes navrhnete jeho zrušenie?"

Mikulec: "Dnes hej."

po stretnutí krízového štábu s Matovičom za chrbtom:

Mikulec: "Ja som nehovoril, že navrhnem zrušenie núdzového stavu, ale že sa budeme o tom baviť na ústrednom krízovom štábe, a tak aj to bolo, prebehlo ..."https://domov.sme.sk/diskusie/dpl/28362756/koronavirus-pribudol-jeden-nakazeny-hranice-medzi-slovenskom-a-ceskom-su-otvorene-minuta-po-minute.html

Inak minister vnutra je sef nejakeho kriziveho stabu. Tento ak to povedal pred obedom(co som zachytil) a nieco ine poobede - on tam aj tak nema co robit.

Nasich ludi zvladneme,ci sa zvladnu sami. A tu uz nepride ziaden turista, ziaden obchodnik zahranicny?

Zatvarame sa ako cicimbusy, mame nudzovy stav - a pustia nam tu Cechov. o dva mesiace nam tu pustia aj rusov, taianov. A preco aj nie. My pojdeme na Sardiniu, Rima, Milana. V lete zacne turisticky ruch. A v zime. Ci nie? 

--------------------------

Na zaciatku marca som bol posledny krat s kamaratom. Raz dvakrat v marci,ak zavreli krcmy. Ja som mu rozpraval ake su cisla v taliansku a ze denne to sledujem. Bal som sa vtedy. Bol vystraseny. Mesiac som sedel len doma. Nakupene potraviny sme mali. Ak IZP dala nejaku prognozu kolki umru a nahodou vtedy prisiel k nam otec(to musel byt prelom marca a aprila - vtedy sme orali a som sa snim pohadal a "poslal domov") - pozriet sa. Som mu povedal,tu mozes chodit kedy chces a bez rusky. 

No a ten kamarat ,co ma rovnako starych rodicov o dva mesiace neskor,uz su otvorene krcmy. Ze podme na pivo,ze nie zakazujem rodicom ist von, so sestrou sa onich staraju nakupuju potraviny ... ja som matke raz zavolal,ci nepotrebuju nakupit,ze idem do obchodu,ze nie vsetko maju - tiez boli predzasobeny. Vsetko si kupovali sami,aj zemiaky otec nakupoval,pritom ich mame do augusta. 

Ale ten kamarat,ze je mu blbe ist do krcmi,ked rodicom zakazuje vychadzat z bytu.  Strach. Ja som ho mal na zaciatku marca on ho mal pred dvoma tyzdnami.

Zverejnené

...  ja si myslim ze ruska boli asi to najdolezitejsie co pomohlo,  hned za tym su zakazy velkych podujati.  

Najdolezisia  je izolacia, pretoze sa principialne nemozes nakazit od niekoho, ku komu si sa nepriblizil (ani k jeho veciam).

Mame studie ucinnosti rusok z chripkovych epidemii, z ktorych nevychadzaju ako ucinna ochrana.

Rusky su nebezpecne aj z toho dovodu, ze ludia sa mylne citia byt chraneni, a potom porusuju dolezitejsi social distancing.

A R0 rychlo klesalo aj tam, kde sa ruska nezaviedli ( a neklesalo tam, kde sa zaviedli neskoro).

Zverejnené

izolacia je najlepsia, ale u nas k prisnej izolacii na wuchan sposob nedoslo ani zdaleka. ale prispevok jednotlivych opatreni asi nie je uplne jednoduche kvantifikovat.

Zverejnené

Modely šírenia infekcie nezohľadňujú priestorové súradnice. Pravdepodobnosť infekcie závisí iba od počtu nakazených a senzitívnych. Ak si napríklad v skupine N ľudí, v ktorej je jeden infikovaný podávame navzájom ruky, pravdepodobnosť, že si podám ruku s infikovaným sa dá vypočítať z kombinatoriky. Lenže táto pravdepodobnosť je statická, nezávisí od času. Čas sa dá do modelu implementovať úvahou, ktorá je analógiou rádioaktívneho rozpadu, množenia baktérií, alebo kvasiniek. Interpretuje ju diferenciálna rovnica  dn(t)/dt = k.n(t). Jej riešenie je exponenciálna funkcia. Napríklad kvasinky sa množia iba dovtedy, kým majú potravu. Analógia s šírením infekcie je tá, že počet infikovaných rastie iba dovtedy, kým je dosť senzitívnych. V takomto modely počet senzitívnych v čase klesá, lebo senzitívni sú nahradzovaní uzdravenými o ktorých predpokladáme, že sa už nemôžu nakaziť. Lenže takýto model platí iba v malom  konečnom objeme, kde predpokladáme, že každý si s každým môže potenciálne „podať ruku“.  Ak by sme napríklad pozorovali množenie baktérií na Petriho miske, baktérie by sa množili z miesta nákazy do okolia určitou rýchlosťou. Šírenie infekcie musí teda popisovať funkcia dvoch premenných, polohy r a času t. Matematicky to znamená, že takýto model musia popisovať parciálne diferenciálne rovnice. Navyše zohľadniť v matematickom modely fakt, že infikovaní nie sú statický a môžu sa premiestňovať v priestore je už dosť ťažko implementovať do modelu. Otázkou je, aký praktický význam  majú matematické modely, ktoré nezohľadňujú  priestorovú súradnicu? Podľa mňa sú to len vyhodené investície. Ale žijeme v dobe, keď sa dá aj na hlúposti vybudovať kariéra. Podstatné je, získať grant. Obávam sa, že tých 750 miliárd, ktoré sú reflexiou na pandémiu Covid-19 z EU, sa bohužiaľ neinvestuje rozumnejšie. To je vždy riziko pri investíciách, ktoré sa nemusia raz vrátiť. Výsledok bude iba devalvácia a rast cien.

Nie som zástanca konšpirácií, ale táto pandémia umožnila nárast pôžičiek a pokračovanie v zadlžovaní. Nárast deficitu by bol bez tejto pandémie politicky ťažko obhájiteľný. Dnes si už nikto nedáva otázku, kto a kedy ten dlh splatí. Bez pôžičiek by už ekonomika zrejme skolabovala. Mňa by ale zaujímalo, od koho si EU požičiava. Kto je tou šedou eminenciou, ktorá poskytuje pôžičky, napríklad pre EU, alebo USA?  Dúfam, že to nie je Čína. Tak kto je tou šedou eminenciou, ktorá má dnes voľných 750 miliárd pre pôžičku pre EU? Alebo už žijeme vo virtuálnej realite, kde nemusí platiť zákon zachovania hodnoty? Ale ten zákon platí a výsledok bude, že tí, ktorí vytvárali a ukladali hodnoty o ne prídu. Spoločnosť, ktorá nemá rezervy ani na prekonanie mesiaca karantény na Covid-19 odhalila, ako je labilná a zraniteľná. A niekto na tom opäť zarobí... Sociálne nožnice sa zas trochu roztvoria a bohatší budú ešte bohatší. V podstate táto pandémia umožnila transfer majetku do ešte užšej skupiny oligarchov. Áno, svet po pandémii bude iný, ale ako pre koho... 

Zverejnené

Na poziciavanie je odkazny plebs, EU a USA si mozu chybajuce peniaze vytacit (a aj to robia)  :zubiska:  

Zverejnené

teoreticky mozu, ale kazdy ekonom sa na uvodnom kurze dozvie ze to vedie k vysokej inflacii.  A ustredne banky dnes udrziavaju stabilnu inflaciu,   nie je to teda az take priamociare.

Zverejnené

Az take priamociare to nie je, preto je tam ten smajlik. Ano, vedie to k vysokej inflacii a otazka je, ci uz nie je privysoka. 

Len si to predstavte: ostalo vam pred vyplatou v domacnosti malo penazi? Tak si jednoducho vytlacite dalsie!  :zubiska:

Zverejnené

Matematicky to znamená, že takýto model musia popisovať parciálne diferenciálne rovnice. Navyše zohľadniť v matematickom modely fakt, že infikovaní nie sú statický a môžu sa premiestňovať v priestore je už dosť ťažko implementovať do modelu. Otázkou je, aký praktický význam  majú matematické modely, ktoré nezohľadňujú  priestorovú súradnicu? Podľa mňa sú to len vyhodené investície. Ale žijeme v dobe, keď sa dá aj na hlúposti vybudovať kariéra. Podstatné je, získať grant.  tom opäť zarobí...

Ani priestorova suradnica by to nezachranila, stale by bolo treba spravne namodelovat pravdepodobnost pri stretnuti/priblizeni dvoch ludi, co sa da tazko bez podrobneho poznania mechanizmu sirenia, ktore nemame. Navyse by sa tam musela spravne implementovat aj zmena spravania ludi, napriklad aj spominane nasadenie rusok, dezifekcia a umyvanie ruk. Podobne ako pri klimatickom modelovani, aj tu je spravna odpoved ta, ze to modelovat nevieme.

Nasiel rozhovor Martina Mojzisa so Smatanom, kde na nom nenecha suchej nitky - myslim, ze opravnene: https://www.tyzden.sk/rozhovory/64525/naco-su-nam-modely/

Nezabudajme, ze sucasne zijuci vedci tvoria 90% zo vsetkych vedcov v historii ludstva - a tento stav trva uz 300 rokov. Exponencialny narast publikacii znamena, ze ich podstatne viac, ako nehluposti, o ktorych ma zmysel pisat.  ;)

Zverejnené

Podobnych snilkov mal aj Hrib Pod Lampou, ktori tam mavali modelom s 50 000 mrtvimi, ktory je vraj spravny, lebo inemu vyslo 40 000 a to je vraj vedecka kapacita. Verili, ze ich pristup je spravny a ked do modelu dodaju dostatocne mnozstvo vylepseni, tak dokaze vestit buducnost.

https://www.tyzden.sk/podlampou/63853/pod-lampou-o-zatvoreni-slovenska-bol-by-to-vedecky-nezmysel/?ref=kat

Ked sme uz pri modeloch, tak by som rad pripomenul, ako sa nie tak davno prorokovalo na Slovensku 50 000 mrtvych v dosledku COVID-19 z modelov, ktore su vraj spravne, lebo podobne to prorokovala aj epidemiologicka spicka - profesor Ferguson z Anglicka. Keby boli ticho, mohli sme ich este stale povazovat za exaktnych vedcov.

Zverejnené

A este jedna ukazka toho, co nam o vede odhalil COVID-19:

Mozno si pamatate, ako zly, zly, zly Trump sa angazoval vo vyskume potencialneho lieku - hydroxychlorochínu, ktory sa vraj pouziva na cistenie akvarii.

Jeden z nauznavanejsich lekarskych casopisov - Lancet na to nasledne zverejnil objavnu studiu, aky je tento "Trumpov liek" skodlivy, na co WHO testovnie tohto lieku stopla. https://primar.sme.sk/c/22411407/trumpove-lieky-maju-privelke-rizika-remdesivir-nezabral-najtazsim-pripadom-covid-19.html

Aj ked ide o roky pouzivany liek so znamymi ucinkami, tento  pochybny clanok presiel per-review procesom v Lancete a bol zverejneny. Lancet este prihodil "exaktnu medicinsku analyzu" o tom, ze by ludia nemali volit Trumpa v nadchadzajucich volbach. https://svet.sme.sk/c/22405921/popredny-vedecky-casopis-kritizuje-trumpovu-administrativu.html

Nasledne sa pochybnost clanku prevalila, Lancet clanok stiahol, sukromna firma co spravila studiu je podozriva z podvodu a WHO obnovila testovanie lieku. https://primar.sme.sk/c/22418998/studie-o-liecbe-covidu-maju-problem-pouzili-data-pochybnej-americkej-firmy.html

https://www.theguardian.com/world/2020/jun/04/covid-19-lancet-retracts-paper-that-halted-hydroxychloroquine-trials

Zijeme uz bohuzial uz v dobe, kedy o testovani lieku rozhoduje politika, nie vedecka relevatnost.  :ermm: 

PS: WHO je znama politicka slapka (vid. rusky), ale Lancet ma dost prekvapil - ako velmi su uz vedecke institucie prehnite?

Zverejnené

v Poľsku bolo donedávna celkom ticho,
teraz ktosi u nich prehlásil, že oneskorene nastupujú taliansku či španielsku cestu, denne sa zrazu zvyšujú počty zistených nakazených.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov