Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Ako čítam správy zo sveta, tak môžeme byť radi za tie prísne obmedzenia, čo tu máme. V iných krajinách pribúdajú tisíce nakazených a ich počet rastie aj tam, kde začali uvoľňovať obmedzenia.

"tisice nakazenych" - ono snad zalezi, kolko ma krajina obyvatelov, nie?

SME uverejnilo hoaxy o prichode druhej vlny v Nemecku a Juznej Korei vychadzajuc z kratkodobych fluktuacii. Ale na skutocny prichod druhej vlny musi narast reproducne cislo dlhodobo nad 1.0 (kratkodobo nad 2.0), co myslim nenastalo v ziadnej krajine.

A co sa tyka obmedzeni, je otazne, ktore naozaj vyrazne znizuju reproducne cislo, a ktore sa stali skor narodnym fetisizmom, ktory nema dostatocnu vedecku validitu, ako je napriklad nosenie rusok.

• Pridať bod 1
  • Odobrať bod 1
Zverejnené

Ja som si len spomenul na tvoj hoax, ktorými si tu strašil fórumákov. Aká bola realita, si vyčítaš z grafov na Wikipedii.

Zamorenie a pocet mrtvych stupa exponencialne, Slovensko bude za dva tyzdne tam, kde je tera Cesko. Je dost hlupe radovat sa cisiel, ktore vypovedaju len o tom, ze pandemia na Slovensku nastupila neskor ako v ostatnych krajinach.

Zverejnené

Osobny utok ale iba naznacuje, ze ti asi budu chybat argumenty.

Ktore krajiny konkretne si teda mal na mysli, kde sa nakaza zase zacina nebezpecne sirit, a ako im narastlo reprodukcne cislo?

Zverejnené

Bukovskeho nemusim....som vsezravec, takze asi preto.....ale v tomto zastupil, aj zo spoludiskutujucim, nase medialne predajne k u r v y navyse trpiace navyse idiotizmom, co si vravia novinari....iba Fico a spol trpel megalomanstvom a spraval sa ako totalitny liberalny "demokrat".....

https://www.youtube.com/watch?v=5S6V7ravbDQ

Zverejnené

Z testov vyplýva, že premorenosť obyvateľstva na Covid 19 je veľmi nízka. Podľa uvádzaných grafov to vyzerá tak, že väčšina krajín je už za vrcholom nárastu infikovaných. Na základe toho sa karanténne opatrenia začínajú zmierňovať. Z toho ale vyplýva, že na pocte infikovaných (v uvádzaných údajoch) sa doteraz  podieľala iba skupina 2 až 5% obyvateľstva. Ako môžeme byť v štádiu ústupu pandémie, keď sa infikovalo iba 2 až 5% obyvateľstva? Bez vakcíny by sa teoreticky malo infikovať 50% populácie. Jediné, čo dáva zmysel, ak sú testy spoľahlivé je, že niektorí jedinci sa jednoducho nenakazia.

Zverejnené

To mas odkial 2-5%, to bude o rad nižšie 5 mil obyvatelov mas, to by muselo byt nakazených v tesiatkach tisicoch.

Zverejnené

robopol

https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve/kolektivna-imunita-moze-byt-iluzia/

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO však doterajšie testovanie dobrovoľníkov na protilátky nenaznačuje, že by sa ľudstvo mohlo spoľahnúť na kolektívnu imunitu – v krvi zrejme majú protilátky v priemere len 2 až 3 percentá ľudí, informuje Businessinsider.com.

Musíš počítať aj tých, ktorí nemajú príznaky. Testovalo sa na veľkom počte takže výsledky boli reprezentatívne.

Zverejnené

dokonca som sa sekol aj ja, to je o dva rady nižšie číslo. Počet nakazených evidovaných 1500/5450 000=... keby sme mali aj 15 tisic nakazených je to zhruba 0,2%

Zverejnené

Musíš rozlišovať počet evidovaných prípadov a počet tých, ktorí infekciu prekonali. Práve preto sa robili testy na protilátky na veľkej skupine obyvateľstva, aby sa zistil počet tých, koľký infekciu už prekonali.  

Zverejnené

Mylsím, že to je nezmysel, tak velké číslo 2-5% by sa prejavil na umrtnosti ovela viac ako sa prejavil.

Zverejnené

Jediné, čo dáva zmysel, ak sú testy spoľahlivé je, že niektorí jedinci sa jednoducho nenakazia.

Myslim, ze su seriozne vedecke studie o tom, ze urcita cast prekonala ochorenie COVID vseobecnou imunitou, bez toho, aby sa do boja zapojila aj specificka imunita a vytvorila protilatky. Takychto ludi ti testy na specificku imunitu nemozu odhalit. Otazkou ostava, KOLKO je takychto ludi.

Vyzera to, ze to COVID-19 ma viacere velmi nestandartne crty a ocakavam, ze vyskum po nejakom case prinesie necakane prekvapenia.

Ustup sirenia nakazy moze byt aj v dosledku opatreni, uvidime, ako sa to bude vyvijat pri ich postupnom uvolnovani.

Zverejnené

Osobny utok ale iba naznacuje, ze ti asi budu chybat argumenty.

O čom tu splietaš? Vypisuješ tu hoaxy a keď ti ich pripomeniem, tak už je to na teba osobný útok? Sa uvedom!

Zverejnené

O čom tu splietaš? Vypisuješ tu hoaxy a keď ti ich pripomeniem, tak už je to na teba osobný útok? Sa uvedom!

Opakovany osobny utok utvrdzuje absenciu argumentov. 

Co ma spolocne moj odhad s udajnou druhou vlnou pandemie?

Ktore krajiny si mal na mysli, to sa asi od teba nedozvieme.

Zverejnené

blizi sa doba ked sa objavi ockovanie,   a budeme mat eticku dilemu.   Donutit k ockovaniu aj nasich sialencov co nechcu cipy a dosiahnut tak kolektivnu imunitu,  alebo ockovat len dobrovolne  cim nechame v ohrozeni starych ?  Na to aby sa sialenci zlakli  je covid  predsa len malo smrtelny. Taka ebola by zrejme ich namietky zlomila rychlejsie.

• Pridať bod 2
Zverejnené

Ja sa ockovat nedam. Aspon nie v prvom roku. Ani deti.

Zverejnené

Naozaj sa az tak blizi?. Odhady terminu USA mozu byt predovolebnou propagadou, zvysok sveta hra druhe husle.

Neviem, co presne si mam predstavit pod slovickom "donutit" - aj v sucasnosti mame zakonom nariadene ockovania, na ktore znacna cast ludi kasle.

Otazka je, ako co najucinejsie ludi motivovat. Moze to byt od "plne vam verime, ze sa zachovate ohladuplne a nechate sa zaockovat" az po restrikcie typu, nech ti, co sa odmietli zaockovat, financuju vydavky spojene s bojom proti COVID-19.

Na jesen sa chystam dat zaockovat proti chripke, aby som bol na dalsie vlny COVID-19 aspon takto pripraveny.

Zverejnené

Čo myslíte, ktorá krajina alebo teda jej vláda, to počas tejto pandémie zmrvila najviac?

Čína.. USA.. Veľká Británia.. Brazília.. Taliani.. Iránci.. Rusi?? Nejaká iná zaostalá "rozvojová krajina"?

Ee..

Čuduj sa vesmír.. Belgicko..

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/belgie-koronavirovy-masakr.A200525_222117_p_zahranici_wag

Belgie: Koronavirový masakr

Všechno to začalo v roce 2015, kdy se vláda premiéra Charlese Michela (dnešního předsedy Evropské rady) rozhodla zničit celou belgickou „strategickou zásobu“ 63 milionů ochranných roušek a respirátorů, a to včetně drahocenných respirátorů typu FFP2, dohromady 1200 palet pečlivě uložených a střežených armádou v kasárnách v Belgrade, předměstí Namuru.

Čítanie iba pre otrlé povahy.. Je to fakt "horor"..
  • Pridať bod 1
Zverejnené

Celkom podarené "suma summarum"

https://www.osel.cz/11190-pol-roka-s-koronavirusom-nepredstavite-ne-zovsednelo.html

Pol roka s koronavírusom: nepredstaviteľné zovšednelo

Dodal by som "ono sa to ešte neskončilo"..

Nás to iba, nejakou podivnou zhodou náhod zatiaľ iba zďaleka obišlo.. (žiadne "vyspelé zdravotníctvo".. ani "inteligentné riadenie od vlády".. kto tomu uverí ten "lunatik".. vskutku, iba "sprdele klika")

Hmm..

Napríklad..

Práve som cestoval vlakom..

Orúškovaná jak Perzská princezná sprievodčíčka, sa tam pohádala päť minút s cestujúcov, že si od nej nevezme lístok na kontrolu do ruky a iba ho oskenuje, aby sa náhodou nenakazila..

A hneď potom keď išla preč, sa holou rukou bez rukavíc, pridržiavala zábradlíčka, ktorého sa upotenými rukami držalo tisíc ľudí za deň..

Nevedel som, ci sa mám uchechtať alebo rozplakať..

• Pridať bod 1
Zverejnené

Práve som cestoval vlakom..

Orúškovaná jak Perzská princezná sprievodčíčka, sa tam pohádala päť minút s cestujúcov, že si od nej nevezme lístok na kontrolu do ruky a iba ho oskenuje, aby sa náhodou nenakazila..

A hneď potom keď išla preč, sa holou rukou bez rukavíc, pridržiavala zábradlíčka, ktorého sa upotenými rukami držalo tisíc ľudí za deň..

Nevedel som, ci sa mám uchechtať alebo rozplakať..

tak v tomto úplne súhlasím, dnes bol u nás náš doktor... všeobecný lekár, je naším lekárom už tridsať rokov a rozmýšľa... to bolo prvé, že sme si povedali, že šaškovať s maskami nebudeme.

keď odchádzal, trochu si vylial srdce, ľudia sú úplne zblbnutí. karanténa bola síce v niektorých krajinách prísnejšia, ale lekári majú informácie... v tejto krajine zomrelo 28 ľudí, a pozdravom medzi bežnými ľuďmi pri stretnutí sa stalo: natiahneme masky? nie.

bola som minulý týždeň u lekára, okrem sestričky a lekárky - zjavne musia - mali všetci pacienti masku pod nosom, alebo pod ústami, nikto neprotestoval, nikto nevyťahoval dezinfekcie.

corona neskončila, ani tak skoro neskončí, zrejme nemožno čakať, že ako prišla, tak povie "dovidenia" a odíde.

teraz to vyzerá, že vlastne neviem, čo chcem: včera sm čítala veľký článok kdesi o tom, ako konšpirácie kdekade po nete kolujú s blbosťami, keď ešte aj taxikári rozdávajú lekárske rady a v skutočnosti jediný omieľaný argument popieračov corony je: poznáš niekoho, kto mal coronu? nie? tak corona ani neexistuje.

čo je zasa blbosť a z extrému do extrému, ale to konšpirácie robia rady.

ale podobné správanie s "nerozmýšľaním" ako tá teta sprievodčíčka je druhý extrém... rozum nikde ani v jednom prípade.

• Pridať bod 2
Zverejnené

Keby na Slovensku bola corona rozsirena tak sa to musi sirit vlakmi a MHD. Dotykom, pusinkou(v taliansku ,spanielsku). U nas nebola,lebo do velkonocnych sviatkou sme mesiac boli zavreti doma(teda aj ti co sa vratili zo zahranicia a ju mali,aj vedeli ze ju maju a ich nechceli otestovat - lebo vtedy na to neboli kapacity). A potom ti co ju mali zo zahranicia isli do statnej karanteny. Dobre riesenie,jedine mozne,ale nie celkom spravne prevedene. 

Keby ruska mali zmysel - na zapade sa to nenosilo,ze gazdinky nemaju sijacie stroje, ci su menej zrucne? Daju si ich usit(staty Belgicko,Holandsko, nemecko, svajciarsko) kvadrilion,ci uz doma vo fabrikach ci hocikde inde. Len vedeli ze to zmysel nema.

Zverejnené

https://slovensko.hnonline.sk/2156733-hlavny-hygienik-mikas-pre-hn-nudzovy-stav-by-mozno-nemusel-byt-ruska-uvolnime-dovolenka-lietadlom-a-autom-bude-rozdiel

Tak povedal,ze na jesen bude bordel. Na jesen budu merat teplotu - polovica deti bude mat nadchu, ine choroby a neboraci co bubu robit s covidom. Ale redaktorka sa ho neopytala preco v nedelu sa nedizinfikuje vsetko a vsetko nieje zatvorene. Preco? Nieje to podstatne? A co je podstatne, ci ma moje dieta v aktovke dve ruska? Redaktorka sa ho opytala , co na Slovensku pomohlo, on samozrejme suhrn opatreni,rusko spomenul ako 5te. Moje deti nepojdu do skoly, kym budu povinne ruska,kludne nech mi zoberu rodinne pridavky.

Preco sa redaktori radi bavia a pocuaju Katriaka - zastupcu zahranicnych maloobchodov(Tesco. Billa), a preco sa neopytaju Mikasa ako dolezite je dezinfikovat v nedelu obchody a ine prevadzky nie. Dnes vedla Matovica bola ina odbornicka z konzilia nejaka profesorka, preco sa ani jeden z desiatky novinarov ,jej na to neopytal? 

Lebo je to tema. Je to vladna - matovicova tema - preco sa odbornika na to nik neopyta?

Inak tlstoch povedal, ze si vie predstavit lietadla do dvadsta osob - ze by mohli lietat uz v juni.Ze tam nevidi problem. Obycajny blebs vystrasit - viac nie tam musia byt dezifeknkcne prostriedky a test a karantena.  Preco tento odbornik ma takto dve rozne nazory dvoch vetach? Ako vacsie lietadlo pocas hodiny, ci dvoch letu? 

Uspesne to zvladli v osadach mali ich tam zavretych 52 dni. Poslednu,keby k niecomu boli mali to vyriesit za 18 dni. Co chudaci budu robit ked to nebude v podstate jednej dolinke. Keby to bolo v dalsich 30 a s R 20 ako povedal a strasil Matovic, co by robili? Co budu robit?

Zverejnené

slimak k ruskam : 

Nie je to celkom tak,    rusko nepomaha zdravym a podla lekarov skor skodi, kedze ti udrzi na ruske dlhsie virus a  bezny clovek si ho prenesie na seba.      Ale pomaha ked ho nosi chory, kedze vyznamne klesne jeho infekcnost.   Pri korone  mame vsak vela takych co su nakazeni ale nemaju ziadne priznaky,  a preto rusko pomaha ked ho nosia vsetci kedze ho nosia aj ti bezpriznakovi.

Doteraz bolo postup hladat ludi s teplotou a  tych izolovat, to vsak pri corone nestaci.      Ale na druhej strane  ak mame stovku chorych a ti su zavreti doma, tak ludia chapu ze to rusko je uz taky prazdny symbol.  Riziko kleslo na tak nizku uroven, ze klesa ochota dodrziavat pravidla. 

Zverejnené

Ale pomaha ked ho nosi chory, kedze vyznamne klesne jeho infekcnost.

A toto je nieco, co je preukazane, alebo si to len myslime?

Netvrdim, ze to tak nie je, len sa pytam. Zaujima ma, ktore opakovane tvrdenia su vedecky potvrdene a ktore nie.

Pripadne ako je to efektivne ak sa dodrziavaju dvojmetrove odstupy, alebo keby to nosili len ludia, co kaslu a kychaju.

Nemoc mozu prenasat aj ludia bez priznakov, dolezite ale je, ci sa nakaza siri dominatne prave tymito ludmi.

P.S.: este v case silnej karanteny so videl smetiara, ktory si dal rusku dole, aby si mohol kychnut -  a ohodil kontajner rovno pred sebou. Chcelo by to aj trochu osvety, aby ludia chapali, aky je ucel vydanych prikazov. 

Zverejnené

@smiley

Hmm.. "vedecky"..

Kvapôčky čo niekto vykašle alebo vykýcha, sa potom následne na suchom vzduchu, rýchlo zmenšujú lebo "vyschnú" - sublimujú, nakoniec z nich relatívne rýchlo zostanú nanočastice, dokonca iba "suché" vírusy.

Tie už rúška nezachytí, treba na to účinnejší respirátor.

Skutočne je to účinné čiastočne, tak ako napísal tyso..

Záleží to aj od teploty a vlhkosti vzduchu, rosného bodu. Musí byť ten "správny psotník" aby sa aj obyčajná chrípka ľahko šírila.

Potom nie je rúška ako rúška. Aj keď je kvalitná a "znosená" prestane fungovať.

Našťastie nedospeli sme do blbinca, v ktorom by bolo zakázané nosiť podomácky vyrobenú "ochranu", lebo má veľakrát pochybnú funkčnosť.

Bolo by to absurdné, lebo keď sa to momentálne nosí zavesené pod nosom alebo dokonca až pod bradou.. Iba ako "amulet". Nefungovali by ani tie skutočne kvalitné.

Zverejnené

A toto je nieco, co je preukazane, alebo si to len myslime?

Netvrdim, ze to tak nie je, len sa pytam. Zaujima ma, ktore opakovane tvrdenia su vedecky potvrdene a ktore nie.

Pripadne ako je to efektivne ak sa dodrziavaju dvojmetrove odstupy, alebo keby to nosili len ludia, co kaslu a kychaju.

Nemoc mozu prenasat aj ludia bez priznakov, dolezite ale je, ci sa nakaza siri dominatne prave tymito ludmi.

P.S.: este v case silnej karanteny so videl smetiara, ktory si dal rusku dole, aby si mohol kychnut -  a ohodil kontajner rovno pred sebou. Chcelo by to aj trochu osvety, aby ludia chapali, aky je ucel vydanych prikazov. 

cital som to,  urcite sa to da dohladat.   Pamatam si ze  rusko znizuje infekcnost o 70 percent, ale podmienky neviem.   Bezpriznakovost ale znamena ze nekasles a nekychas,  napriek tomu dokazes nakazit ludi.   Podla dalsich clankov vsak treba dlhsiu expoziciu,  nie len stretnutie na ulici.  Ale  urcite v dopravnom prostriedku alebo pri stretnuti v intereri to ide. 

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov