Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené

V minulom príspevku som popisoval model šírenia infekcie. Dnes som ho trochu doplnil 

http://tonoh.blogspot.com/p/blog-page.html

Keď som nastavil parametre podľa priebehu v Číne, vyšlo mi, že na Slovensku by sa malo infikovať cca 3500 osôb. Ale relevantnosť údajov z Číny je diskutabilná.

Zverejnené

Tono a ja som si prave vcera pozeral este tu staru verziu, kde ma fascinovalo, ako jednoduchou kombinatorickou uvahou si dospel k rovnakemu vysledku ako komplikovane profesionalne modely.

Ked najdem cas, pozriem aj ten novy - hadam, ze to bude standartny SIR diferencialny model.

-------------------------

Ako nas vidi svet - clanok v Bloombergu si vsimol Slovensko ako krajinu s najnizsim poctom umrti na milion a pricinu vidi v rychlosti, s akou sa nasadili opatrenia:
775x-1.png

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-28/european-nation-with-least-virus-deaths-proves-speed-is-key

Odkaz na nho uviedol INŠTITÚT PRE STRATÉGIE A ANALÝZY ÚV SR v clanku, kde pojednava o tom, ci nie je panika okolo COVID-19 neprimerana, ked umrtnost vieme len velmi priblizne odhadnut, kedze odhady nakazenych ako aj obeti su velmi priblizne. Na spresnenie potrebujeme zmerat zamorenie na NAHODNEJ reprezentativnej vzorke (kludne iba 1000 ludi) a ako pocet obeti brat vseobecne zvysenie umrtnosti. Teda to, co tvrdim aj ja  :zubiska: :

Práve pre tieto nedostatky je vhodnejším riešením sledovať tzv. nadmernú úmrtnosť: rozdiel medzi celkovým počtom ľudí, ktorí zomreli na akúkoľvek príčinu, a historický priemer za rovnaké miesto a ročné obdobie. 

https://dennikn.sk/blog/1880571/smrt-a-covid-19-neskacme-z-utesu-na-zaklade-neuplnych-dat/?ref=list

Zaujimalo by ma aky je skutocny pocet umrti s diagnostikovanym COVID-19 a kolko je vyssi ako tych vykazanych 25 umrti s pricinou COVID-19.

Zverejnené

Mas Tono aj odpoved na to , prečo napr. nemáme väčšinu vírusov a pandémii, ktoré zabijajú svojich hostiteľov, pretože evolucia vyselektuje také po čase, ktoré spôsobia "iba" problémy. Keby si zvýšil v rovniciach faktor úmrtnosti vírus ma okamžite obmädzenie ďalšie...

Po druhé vývoj nie je hladky a zhruba ti to možno sedí, na to, aby sme poznali kolko a  za aký čas sa nakazia nemusíme riešiť žiadne teoretické modely, postačuje sa pozrieť na reálny vývoj a aproximovať ho.

Zverejnené

Zaujimalo by ma aky je skutocny pocet umrti s diagnostikovanym COVID-19 a kolko je vyssi ako tych vykazanych 25 umrti s pricinou COVID-19.

Na začiatku pandémie som v tomto fóre dal otázku, v čom predstavuje COVID-19 väčšie ohrozenie, ako bežná chrípka? Odvtedy sa k tejto téme radšej nevyjadrujem. Jednak preto, aby ma niekto nepokladal za cynika a tiež z obavy, aby ma pre moje názory niekto neprenasledoval.

na to, aby sme poznali kolko a  za aký čas sa nakazia nemusíme riešiť žiadne teoretické modely, postačuje sa pozrieť na reálny vývoj a aproximovať ho.

Ten môj jednoduchší model s - i je odvodený presne a má aj analytické riešenie. Lenže ten by skôr popisoval chovanie molekúl a nie ľudí. V fyzike môžeme vychádzať z podmienok, ktoré viac menej zodpovedajú realite. Napríklad v termodynamike, že každá molekula sa bude správať ako "biliardová guľôčka". Ak však chceme niečo matematicky popísať, musíme definovať nejaké pravidlá, ktoré nie vždy zodpovedajú realite. Niektoré faktory je problém matematicky formulovať. Napríklad v mojom modely nie je časový posun, medzi infikovaním a uzdravením. Analyticky časový posun vyjadruje funkcia f(t -Tau), kde Tau je časové oneskorenie. (Elektrikári vedia, že takéto diferenciálne rovnice sa dajú riešiť Laplaceovou transformáciou, kde časový posun je násobenie obrazu funkciou exp(-p). To je ale možné využiť len pri lineárnych diferenciálnych rovniciach. Pri nelineárnych rovniciach obyčajne nevieme nájsť ani analytické riešenie.) Takže matematické modely sú niekedy, ako veštenie zo sklenenej gule. Vo fyzike dokážeme "predpovedať budúcnosť" vďaka tomu, že základné princípy modelu sú vždy splnené. Atómy sa budú správať vždy rovnako. Modely s príliš vágnymi predpokladmi sú úspešné obyčajne až "po funuse", keď už vieme, ako to dopadlo, a ako nastaviť počiatočné podmienky.

Zverejnené

Analytický prípad je však hrubé zjednodušenie skutočnej pandémie. Síc si zareagoval na niečo iné, ale pravda je tá, že aproximáciou skutočného vývoja nájdeš lepšie a rýchlejšie riešenie, času pandémie aj počtu, za predpokladu, že vidíš vrchol pandémie, zvyšok len aproximuješ.

PS: mne nevadia numerické riešenia, veď takto sa rieši väčšina reálnych problemov.

Zverejnené

Analytický prípad je však hrubé zjednodušenie skutočnej pandémie. Síc si zareagoval na niečo iné, ale pravda je tá, že aproximáciou skutočného vývoja nájdeš lepšie a rýchlejšie riešenie, času pandémie aj počtu, za predpokladu, že vidíš vrchol pandémie, zvyšok len aproximuješ.

PS: mne nevadia numerické riešenia, veď takto sa rieši väčšina reálnych problemov.

Ak som pri odvodení použil pravdepodobnosť, tak je jasné, že realita nemôže byť hladká analytická krivka. Ja som "dušou" skôr fyzik a nemám ambície na vytvorenie funkčného modelu šírenia infekcie. Do ktorého navyše vstupujú faktory, ktoré nedokážem postihnúť. Ale zrejme aj takéto modely majú uplatnenie. Napríklad vo finančníctve, alebo  marketingu vstupujú do modelu faktory, ktoré sú ešte ťažšie uchopiteľné. Ak by problém riešila napríklad umelá inteligencia, nebola by v tom žiadna matematika, okrem samotného algoritmu umelej inteligencie a výsledok by bol zrejme bližšie k realite. Otázka je, či sa chceme dopracovať ku kvantitatívnym prognózam v časovom horizonte a nezáleží nám na princípe fungovania, alebo chceme skôr odhaliť princíp ich fungovania. To prvé zaujíma hlavne politikov, ekonómov, alebo finančníkov. To druhé je skôr zvedavosť, prečo sa to tak správa. Štatistické rozdelenia vo fyzike sú vybudované na fyzikálnych zákonoch jednotlivých prvkov, atómov, molekúl. V kvantovej fyzike má každý prvok aj určitú "voľnosť" správania, ale matematicky popisovať správanie ľudí je o inom. Aj keď som kdesi čítal, že sa vraj za určitých okolností masovo správame dosť podobne. Často nasledujeme toho najhoršieho vodcu, alebo si ako skupina, vyberieme tú najhoršiu možnú alternatívu. Pritom takéto rozhodnutie by sme individuálne nespravili.     

Zverejnené

Už viac ako polovica nakazených sa u nás vyliečila, snáď nastolený trend bude pokračovať.

Zverejnené

: DIRK HOERENuverejnený dňa
01/10/2014 - 13:17
Federálna vláda varuje v oficiálnej správe pre Bundestag o nebezpečenstve epidémie s novým vírusom zabijakov!

Patogén s názvom „MERS-CoV“ bol objavený v lete 2012 podľa „správy o analýze rizík v civilnej ochrane 2013“.

Je to takzvaný „korónový vírus“. Dôsledky infekcie sú horúčka, dýchavičnosť, ťažké pľúcne infekcie, zlyhanie obličiek, zlyhanie viacerých orgánov. Na celom svete bolo do konca septembra infikovaných 130 ľudí, 58 ľudí zomrelo. Existuje aj ďalších 17 podozrivých prípadov.

V Nemecku boli dva prípady, z ktorých jeden bol smrteľný.

https://www.bild.de/politik/inland/viren/erreger-mers-cov-regierung-warnt-vor-killer-virus-34178354.bild.html

Medzi 11. augustom a 28. septembrom 2014 bolo WHO hlásených 15 prípadov infekcie koronavírusom dýchacích ciest na Strednom východe (MERS-CoV) vrátane 4 úmr

https://www.who.int/csr/don/02-october-2014-mers-saudi-arabia/en/

a este nakoniec epidemiolog Bill Gates....

uverejnenom 15. marca 2020

Gates hovorí: „Ak niečo zabije viac ako 10 miliónov ľudí v najbližších niekoľkých desaťročiach, bude to pravdepodobne skôr infekčný vírus ako vojna.“

https://africacheck.org/fbcheck/bill-gates-did-warn-in-2015-of-possible-global-virus-outbreak-but-not-coronavirus-specifically/

.....ktory nerobi nic zadarmo......

Zverejnené

No neukazalo, ten clanok ukazuje len to, ze redaktori si nevedia precitat s porozumenim povodnu spravu:

AV ČR / IKEM ČR – populační výběr 1 178 0,096 – 0,904 % 0 – 1,291 %

https://covid-imunita.uzis.cz/res/file/prezentace/20200506-dusek.pdf

Teda nie ze by ta sprava nevyzerala viac ako cirkus, nez ako prezentacia vedeckej studie, ale nejake udaje sa z tej maskarady desifrovat daju.

Dolezity je vysledok na nahodnej reprezentativnej vzorke, odhadovana zamorenost nie vyssia ako 1.3 %

Na  jeden pozitivny test (mimo tej studie) pripada jeden az dvaja nakazeni:

2,25 95% interval spolehlivosti: 1,34 - 3,15

Potom nejak dospeli od 1/2 nakazenych co nepopisali priznaky v studii (51%) k odhadu 1/3 nakazenych bez priznakov celkovo (27%-38%). V tej prepytujem "vedeckej studii" je to tak zacapane, ze je necitatelne, na zaklade coho to bolo.

Mortalita vychadza 0.4% za predpokladu, ze uvadzanych 257 umrti v CR sa daju povazovat skutocne za umrtia sposobene COVID-19.

(Spravil som len rychlocitanie, je mozne, ze som sa niekde sekol, podrobnejsie si to precitam neskor).

Zverejnené

Vyzerá to tak, že komunitné šírenie vírusu momentálne prebieha najviac v cigánskych autonómnych oblastiach a domíniách.

Zverejnené

Ďalších 10 nakazených, ale až 99 vyliečených. Pozitívne je, že za posledné dni nám pribúda množstvo vyliečených. Máme 550 známych aktívnych prípadov.

Zverejnené

Co ja ich poznam oni vedia pit. Aspon pred dvadsiatimi rokmi. Sa ozeru ,aj ja snimi ale nerobia problem.

Počas zásahu bolo repatriantom odobratých asi 20 litrov alkoholu. Ten im bude po prepustení z karantény vrátený.

Den budu triezvi.

https://dennikn.sk/minuta/1886762/?ref=mpm

52 lesných pracovníkov z okresu Detva, ja som poznal takych co boli v 2,3 rocniku na strojarine.

Inak ta karantena funguje aj v Zehre, Aj v Nitre, Aj Gabcikove. Podstate vo vsetkych troch miestach spomenutych nefunguje vyse mesiaca. To maju pod palcom hygienici.

Zverejnené

To je tam taká lokalita, ktorá sa ťahá celým južným Slovenskom od Levíc, cez Revúcu, až na východ do Košíc. Odtiaľ triezveho nepoznám. Tam aj ten vírus musí byť ožratý.

Zverejnené

Terorista číslo 1 a Veľký Satan zabránil v OSN hlasovať o celosvetovom prímerí, 

Keby malo OSN potenciál rozhodovať o nejakom celosvetovom prímerí, tak je to smutná správa. OSN, z princípu svojho fungovania, sa zmôže iba na deklaratívne postoje. A Trump, ako finančník nechápe, prečo by mal investovať finančné prostriedky do OSN, keď výsledkom jeho investície je kritika USA. Ktorý podnikateľ by si platil negatívnu reklamu? :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

Alebo inak: Akymi konkretnymi usechmi sa moze OSN od konca druhej svetovej vojny pochvalit? Bola vytvorena preto, aby zabranovala vojnam, kolkym teda zabranila? Napriklad v Rwande nechala 5 milionov ludi sa nadvzajom pozabijat macetami...

Zverejnené

V Číne 12 nových prípadov v rámci Číny. To nie je dobré znamenie.

EÚ a Austrália podporujú nezávislé vyšetrovanie pôvodu vzniku pandémie. Tie urvy šikmooké určite niečo taja.

U nás opäť viac vyliečených (22) ako nakazených (2). Aktuálne máme 490 aktívnych prípadov, čo je 33,63% zo všetkých známych prípadov.

Zverejnené

Ak som pri odvodení použil pravdepodobnosť, tak je jasné, že realita nemôže byť hladká analytická krivka. Ja som "dušou" skôr fyzik a nemám ambície na vytvorenie funkčného modelu šírenia infekcie. Do ktorého navyše vstupujú faktory, ktoré nedokážem postihnúť. 

Funckny model sirenia infekcie nejde principialne spravit v zmysle, ze bude predpovedat pocty nakazenych. Bohuzial, mnohi sa o to snazia, pricom ich prace su na urovni semestralky pocitacoveho modelovania (nadrbeme tam parametre, ake nas napadne a spravime jeeej nad tym, co nam vypluje pocitac), pricom ale svoju pracu prezentuju ako profesionalny produkt od experta. Pocitacove modely su schopne len vypocitat pocet nakazenych z reprodukcneho cisla (nakazlivosti). Teda su zalozene na parametri, ktory nepozname. A ked si niekto tento parameter vycuca z prsta, tak aj vysledok modelovania bude vycucany z prsta. (Podobnost s parametrom klimatickej citlivosti klimatickych modelov je ciste nahodna  :zubiska: )

To co vieme (aj bez pocitacovych modelov) a je spravanie sa tohto systemu. Jeho priebeh je exponencialny, nie linearny. Pocty treba teda vynasat na logaritmicku mierku a sledovat nie "o kolko" ale "kolkonasobne viac" sa nakazilo. Spolu s cca. dvojtyzdnovym oneskorenim to znamena, ze treba konat dostatocne dopredu, ked sa zaplnia nemocnice chorymi je uz neskoro. Pri urctiej zamorenosti to dosiahne vrchol a zacne to exponencialne klesat. 

Pre tych, co si uz na exponencialu  z matematiky az tak dobre nepamataju, je to clekom pekne polopatisticky vysvetlene tuto: 

https://dennikn.sk/blog/1882437/ako-nesurfovat-na-vlnach-koronavirusu/?ref=list

Zverejnené

Ako čítam správy zo sveta, tak môžeme byť radi za tie prísne obmedzenia, čo tu máme. V iných krajinách pribúdajú tisíce nakazených a ich počet rastie aj tam, kde začali uvoľňovať obmedzenia.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Nepokazme si to!

-----------

Deti uz davno mali byt v skole normalne bez rusok. Epidomologovia, ci minister skolstva co riesi? 13 deti na triedu. On nech riesi co bude robit dalsi skolsky rok. A nech uz aspon prvy povie, som pripraveny, skolstvo vie co ide robit - oni(ucitelia a spol) to uz vedia - dokonca aj verejnost.

Mna nezaujima, ze telefonujem, ze rokujeme, rozpravame sa. 

Zverejnené

Mňa by zaujímalo, ako je možné, že niekde sa vylieči viac (a rýchlejšie) ľudí ako inde.

Napríklad my teraz máme 1457 prípadov a 959 vyliečených.

Slovinsko má 1460 prípadov a len 256 vyliečených. Navyše u nich to sprvu stúpalo veľmi rýchlo, takže nakazení sa im tam liečia výrazne dlhšie.

Iné porovnanie

Kamerun 2579 nakazených a 1465 vyliečených

Bolívia 2556 nakazených a len 273 vyliečených

Guinea-Bissau 761 nakazených a 26 vyliečených

Burkina Faso 760 nakazených a 584 vyliečených

Takých porovnaní by sa sem dalo napísať kopa. Možno by nebolo zlé spraviť mapu, kde by sa vyznačil pomer vyliečených k celkovým prípadom, či sa nájde nejaká súvislosť.

Zverejnené

pocet vyliecenych je v podstate nahodne cislo kedze tam metodika je uplne neporovnatelna. Ale slovensko je aj tak zahada, mame velmi maly pocet mrtvych a nezda sa ze ide o nejaku manipulaciu.

Zverejnené

Je to vďaka prísnym opatreniam, máme málo nakazených.

Opatrenia sa však čoskoro začnú uvoľňovať a počet nakazených začne opäť rýchlejšie stúpať.

Vírus nezmizne nikdy, keď sa vyvinie vakcína a liek, tak je šanca, že sa dostane pod kontrolu tak, že nebude potrebné zavádzať obmedzenia.

Takže musíme sa pripraviť na život v koronasvete. Iné to dlhé roky nebude.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov