Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Zdá sa, že Rakúsko a Švajčiarsko sú už za vrcholom, vyliečených majú výrazne viac ako nakazených. Viac vyliečených už má aj Nemecko.

A keby sme namiesto Mistríka mali informátora, tak u nás by už žiadny vírus nebol.

• Pridať bod 1
Zverejnené

78 nakazenych ciganov. Pruser.

25 z 26 su nakazenych v domovedochodcov.

Pozitívne testy mali aj niektorí zamestnanci zariadenia. Informoval o tom prednosta Okresného úradu v Martine Marcel Maťovčík.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22386048/koronavirus-sledujeme-minutu-po-minute-18-april-2020.html

A ######o sikanoval ludi co sli do prace. Ciganov si nevsimol, teraz o nich tliacha asi dva tyzdne v kuse. Domomovy dochodcov si vobec nevsimol, boha tvoj jak prekrocis hranicu. Ta zastrelim.

Co si ludia zvoli to maju a tak im treba.

Zverejnené

A Šuc raz za čas napíše aj niečo k veci

https://komentare.sme.sk/c/22385073/luzri-z-who.html

WHO zlyhala, hanba 21. storočia.

Obavam sa, ze zakon prikazujuci vsetkym povinne nosit rusky pri ostatnych sucasnych opatreniach, stale nie je vedecky dostatocne podlozeny - skor sme prebrali taku azijsku tradiciu. Nie je na mieste vykrikovat, ze my koronu zvladame ruskami, pretoze nikto presne nevie, ktore opatrenie nakolko zabralo.

Ako prekvapive zlyhanie to moze prist niekomu, kto WHO povazuje za vedecku instituciu, nie politicku frakciu OSN (podobne ako IPCC).

• Pridať bod 1
Zverejnené

Za sobotu 72 pozitívnych, 3323 testov. 2,17% otestovaných bolo nakazených. Nie veľa, čo myslíš smiley?

Akosi to pribúda, ale výrazne viac sa testuje.

Predpokladám, že sa v prvom rade testujú podozrivé komunity. Fakt by ma zaujímalo, aké percento by vyšlo, keby náhodne otestovali vybraných 3000 ľudí.

Zverejnené

Koľko seniorov a osôb žiadajú si starostlivosť sa vlastne na Slovensku nachádza v "DSSkách"?

Zverejnené

Fúúú veľa, ale podľa toho ako sa začala zvyšovať nákazlivosť a úmrtnosť v DSS, tak to začína kopírovať taliansky scenár. Podľa toho vidieť, ako sú starší ľudia výrazne viac ohrození.

Zverejnené

okolo roku 2010 bolo takýchto zariadení na Slovensku okolo 650 /aj štátne, okolo 60 cirkevných a niekoľko desiatok súkromných/

v tých časoch štátne ešte boli aj napriek prestavbe sociálnej starostlivosti aj veľké monštrá, okolo 200, 300 obyvateľov... boli aj také, kde ich bolo 20...
toto sa na dnes odbúrava a mení sa celý systém starostlivosti, a premiestňujú sa do mnohých menších skupín, ovšem počty sa nemenia... resp. stúpajú.

nie všetko je ovšem DSS len pre starších ľudí -
sú tisíce ľudí, ktorí sú nevládni, chorí, postihnutí, mentálne sa im niečo porobilo..... ktorí sú podstatne mladší, a je ich skutočne veľa, od trojnásobných doktorov a profesorov, ktorým preplo, po zničených mladých po drogách kdejaké prípady... a všetci vyžadujú starostlivosť v DSS.... takže čísla budú pomerne veľké.

PHDr., priateľka, je sociálna kurátorka u nás v jednom takomto veľkom tradičnom zariadení, takže viem.
momentálne sú na Slovensku už len dve takéto veľké zariadenia, zbytok je spústa menších. Orientujú sa práve na neschopných sa o seba postarať samostatne. čiže ich je veľa.

práve ich teraz testujú, spolu s personálom je to okolo 400 ľudí len tu.

Zverejnené

Jedna moja bývalá trištvrtefrajerka je niečo ako riaditeľka v jednom DSS v Galante (:D) a iná štvrťfrajerka je právnička či čo v inom DSS v TN, keď bude reč, tak medzi rečou sa popýtam ako to u nich vyzerá.

Zverejnené

Realita tono nie je jednorozmerna.virus sa da zastavit.tvoje tvrdenia odporuju realite.napr. sars 1 sa nerozsiril na celu populaciu.vychadzas z nespravnych predpokladov.

Máš asi pravdu. Dal si mi inšpiráciu, tak som si dnes niečo začal počítať. Výsledky som dal sem https://tonoh.blogspot.com/p/blog-page.html . No čo už robiť, keď tu máme pandémiu...

Zverejnené

Tono, pekne  :)

Ale v realite ide skor o to, ci sa da realne po prechode jednej vlny zabranit vzniku dalsej. A to uz velkmi nenamodelujes, tu ide o detaily, ako hermeticksy sa daju drzat uzavrete hranice, pripadne ci by sme boli schopni sirenie zastavit hned na zaciatku- napriklad ze by sme pri prvom potvrdenom ochoreni zistili cez mobil vsetkych ludi, s ktorymi bol v kontakte a tych zavreli do karanteny.

Otazku, ci a kedy sa da nakaza uplne zastavit, som uz nadhodil. Co som pocul/cital, tak vraj nie, lebo nakazlivost je prilis vysoka - reprodukcne cislo R=5  (zhruba - to je ekviva). Ale na druhej strane som nevidel nejaku nepriestrelnu vedecku argumenaciu pre toto tvrdenie.

Budeme toto ratat tiez medzi obete pandemie?

Zemřel člen Spirituál kvintetu. Kvůli koronaviru se bál jít k lékaři

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zemrel-clen-spiritual-kvintetu-kvuli-koronaviru-se-bal-jit-k-lekari-100562

Zverejnené

Tono, pekne  :)

Ale v realite ide skor o to, ci sa da realne po prechode jednej vlny zabranit vzniku dalsej. A to uz velkmi nenamodelujes, 

Ja som študoval fyziku. A ak by som tieto úvahy aplikoval napríklad na molekuly, boli by výsledky určite relevantnejšie. Ale nevidím zásadný problém riešiť pravdepodobnosť infekcie pri možnosti opakovanej nákazy. Problém je skôr v tom, že matematicky nie je až ťažké nájsť pravdepodobnosť nejakého javu, ak sú podmienky jednoznačne určené. To ale nie je realita bežného života, v ktorom hrá rolu mnoho faktorov. Napríklad podmienka, že každý sa po čase kontaktuje sa každým nemôže byť reálna. Pri matematickom modelovaní treba mať intuíciu a odhadnúť zásadné faktory, ktoré dominantne určujú daný jav. Napríklad pri nákupe rúžok je podstatný základný časový odhad a je smutné, ak si ho môžeme iba "vycucať z ponožky" .   

Zverejnené

Najprv meraj, potom rez.

Pozeram, ze CR nakoniec uvolnuje opatrenia bez uvodneho merania premorenosti na reprezentativnej vzorke, takze rozhodnutie stoji na odhade nakazenych z poctu pozitivne testovanych. Cize okrem ineho sa nebude dat zmerat ani dopad tychto opatreni, ked nie je znamy pociatocny stav.

https://www.denik.cz/z_domova/koronavirus-promorenost-testovani-prymula-20200417.html

Je to ako dupnut na plyn v aute bez skontrolovania rychlosti na tachometri.

Ako som sa priznal, moc to nesledujem, ale nehovori nahodou Prymula stale to iste uz mesiac: ze testovat sa zacne buduci tyzden?

Zverejnené

Tono

Je dobre, že si urobil tieto výpočty, pretože ukazujú zhruba nejakú predstavu. Máš tam tvrdenie, že ak je alfa=0, potom to nakazí len určitu populáciu. To zrejme plati aj pre rozne alfa, zvyšne krivky sú pod červenou. Tak neviem, či tam nemáš slovný kotrmelec. Takže záver je ten, že tento vírus nemôže nakaziť celú populáciu a opatrenia zásadne môžu zmeniť aj priebeh. Ved napr. Cina to dokazala, aj inde sa to deje, že choroba ustupuje. Lenže strašenie skôr eskaluje ako klesa.

Zverejnené

Tono

Je dobre, že si urobil tieto výpočty, pretože ukazujú zhruba nejakú predstavu. Máš tam tvrdenie, že ak je alfa=0, potom to nakazí len určitu populáciu.

Mám tam, že ak a=0, tak sa nikto neuzdravi a ak je a>0, tak sa nenakazi celá populácia...

Zverejnené

neplati ani to alfa=0 nakazí sa celá populácia, ako si zmienil napr. nie kazdy sa stretne po čase s každým. No a alfa sa nemôže rovnať nula v našom svete, pretože napr. virus v ľudskom tele na to, aby sa množil potrebuje hostiteľskú bunku a tie su poväčšine obsadene iným patogénom.

Zverejnené

Ja sa bavím na niektorých firmách ako vyplakávajú, dva týždne majú zavreté a hovoria o bankrotoch. Mali sme tu roky dobrého ekonomického rozvoja, to fakt za celý čas si nenasporili rezervu, ktorá by im vedela pokryť výpadok na 2-3 mesiace? Ale nechcem nikomu krivdiť, len mám pocit, že niektorým možno aj korona prišla vhod, aby mali čím zamaskovať svoj potácajúci sa biznis.

Zverejnené

situacia s koronbou sa vyriesi, ak toto niekto nechápe potom robí paniku. Svet moze prijat docasne riešenia, ktoré potlacia pocet nakazených aj umrtnosť, znova úplne logické netreba na to žiadnu matematiku. No a po ďalšie koniec korony teda vážnych problemov vyrieši liek, na čom sa pracuje. Poškodí to hlavne ekonomiku, no to je dan za pandemiu. Nedosiahla ani promile korona, a svet sa potáca...

Zverejnené

Ja sa bavím na niektorých firmách ako vyplakávajú, dva týždne majú zavreté a hovoria o bankrotoch. 

Je dost mozne, ze minimalne niektore firmy si to vyplacu (vid. zacharana baniek pri finacnej krize). Potom sa budu oni bavit a my danovi poplatnici budeme vyplakavat.  :zubiska:

Podnikat s fiancnymi rezervami sa dnes uz nenosi, dolezity je okamzity maximalny vynos. A ked sa to nahodou dosere, tak sa na nich hazaderstvo poskladame. Takze z ich hladiska by bolo neefektivne neist na doraz.

Priklad: obchody nemaju na najom v hypermarketoch, hypermarkety nemaju na splacanie uverov, banky nebudu mat pokrytie uverov -> zatiahnu to danovi poplatnici.

Zverejnené

Koľko seniorov a osôb žiadajú si starostlivosť sa vlastne na Slovensku nachádza v "DSSkách"?

klientov je cca 40 00 a zamestnancov cca 28 000....kazdy rozumne uvazujuci vedel, ze je len otazkou casu kedy nastane vybuch s coronou aj v DSS-kach....no kedze tam sa neda nejak vela zarobit  na testovani, tak sa testovalo doteraz iba tam, kde je zarucene dobry biznis z tejto pandemie...u nas v TO je to zatial pod kontrolou....nemozem pochopit ako uvazoval ten co ma na starosti testovanie obyvatelov...podlaakej premennej urcoval tie skupiny, co sa maju-mali testovat....jasne vidiet, ze mu neslo o nejaku prevenciu, ale o peniaze.....hlavne ze za vsetko moze Pellegrini a spol, no ze je tam + - ten isty zdravotnicky stab, je uz nejako malo publikovane...je mi z nich na zvracanie......vyhovaraju sa jeden na druheho, ako idioti!!!!....

Je dost mozne, ze minimalne niektore firmy si to vyplacu (vid. zacharana baniek pri finacnej krize). Potom sa budu oni bavit a my danovi poplatnici budeme vyplakavat.  :zubiska:

Podnikat s fiancnymi rezervami sa dnes uz nenosi, dolezity je okamzity maximalny vynos. A ked sa to nahodou dosere, tak sa na nich hazaderstvo poskladame. Takze z ich hladiska by bolo neefektivne neist na doraz.

Priklad: obchody nemaju na najom v hypermarketoch, hypermarkety nemaju na splacanie uverov, banky nebudu mat pokrytie uverov -> zatiahnu to danovi poplatnici.

zisky sa privatizuju a dlhy socializuju....to je realita a podstata konzumnej spolocnosti v liberalnej "demokracii"..... :(

Zverejnené

Mne toto pride ako mentalno retardovany stat(osobne volica igora matovica si inak ani neviem predstavit). Dnes 12 nakazenych.

https://www.facebook.com/projektn.sk/videos/670272903788803/

Premier ze da nejaku viziu,plan,(nieco absurdne ze tam nechava hlavneho hygienika toho tucka). Vraj po dvoch tyzdnoch, ci to nezacne vybuchovat. Ale komu to vybuchuje je len on(co ludia maju spolocne s osadami a domovami dochodcov?, ak pruser nemali by odchadzat zodpovedni, priklad aj matovic?). Ja mam niest zodpovednost za jeho zlyhania?  On zatvori stat a posle 150 euro? Aj to len niekomu? Skoly kedy otvori v lete? Je to normalne, ked nakazenych odhalia 12? Nemas pripravene zdravotnictvo,za to ja mam pykat?

Najneskutocnejsie,ze Matovic ma 30%. Neschopny ######.

Tucko ako ze sa bude blizit dvojtyzdnova lehota a zasadne konzilium. Takto tucko sa odviest vrtulnikom spolu s Matovicom do Zehry - 7 ludi nakazenych necha v osade spolu 2000 nenakazenymi?  Vam to pride normalne? Celkovo predvcerom ciganov  bolo nakazenych 82?  Vam to pride normalne?  

Ja osobne, som ze tento program co spravili v Zehre. Oni dvaja to spravili Matovic a tucko - hygienik. Dufam do mesiaca bude velmi uspesne zrealizovane. A bude pokoj. Aj od tucka aj matovica a jeho blbych tlacoviek.

Ja sa bavím na niektorých firmách ako vyplakávajú, dva týždne majú zavreté a hovoria o bankrotoch. 

Ja som niekedy okolo 6 .marca podobne rozpraval. Ale ozaj som ocakaval,ze to bude trvat 2-4 tyzdne(po koniec velkej noci,lebo vtedy by ie dva tyzdne mali zmysel povedat)). Vidis, ze ani nevidis kedy to skonci? Dnes je 20.4. teda preco klames ,ze dva tyzdne? Inak nechapem, vy si myslite,ze to date na nulu? 

Ze dva tyzdne. To si nachytal od klamara Matovica? Dnes som ho trosku pocuval,ze bude rozpravat ,len pradvu,alebo vsetci koalicia. A niekolko krat klamal. Zavadza statistikami. A klame.

######ko vidi narast(tych co neposluchli ######ka pocas Velkej Noci),aj ked tam nieje narast on to tam vidi.

Ale ked si pozries Smatana, Mikas, Matovic - si povies zlyhal,zlyhal,zlyhal. A toto vidis na tlacovej besede.

Ten zlyhal, kto iny ako on. CCa 20:30 - on bude odpocitavat vcom zlyhal, nech to odpocita hned a sa poruca. Aj tlstochom a smatanov. Ak nie. Lebo obcania nezlyhali, len tito traja na terorizuju. Tak si to treba povedat a uvedomit.

Teraz som si vypocul ministra zdravotnictva. Skoncil tolko za mna.

Ja osobne. Heslo tam matovic nieco za nieco. Ja som nedostal nic, takze matovic. Nic. Necakaj. Klient mi postov poslal doklady, to ako mamlas budem stat pred postou? Hej 5 minut, potom uz nie.

Zverejnené

https://domov.sme.sk/diskusie/dpl/28260098/ako-slovensko-zacne-uvolnovat-ekonomiku-pocas-pandemie.html

Mentalne deviantneho drevaka. Kto sa na slovensku nakazil od suseda? Od niekoho v obchode? Nechapem preco nemozu deti behat na ihrisku. Inak preco nemozu ist do skol? Pi..cze vedla stoja kazdu tlacovku,to su nadludia za Matovicom? Co tam neda 25 m na jedneho? Preco? Preco tam v celej miestvonsti nieje premier ,tucko a dvaja kameramani? Kolko ich tam je 30?  Z ako si to dovolia urobit. Pokuta nic? Ak tam dnes neudreli 50 pokut,tak mavam vam. pi..cza matovicovska -nas tu zastrasuje a obmedzuje. Uz dostal nejakeho fizla na krk ako si dovolia k romom? Nie preco? Preco k romom si to niekto dovoli ak k Matovicovi nie? On sirit to nemoze?

Nesutocne co si to tu ludia volia, aky su sprosti. neskutocne je co si matovic dovoluje.

Myslim,ze pojdem do demostracie aj proti Matovicovi.

Zverejnené

Deti si kopali loptu cez plot,ale zavadzaju tam stromi. Predtym hadzali hrali bedbiton.

Chlapec od vedla ci si mozu to co som im minule dovolil kopat,ja ze mozu ale nech idu za zahradu,ze nie cez plot,je to na naich tazke,nevedia to. Ale aby sa to naucili,tak nech to skusaju bez plota. Ked som bol pri nich to skusali, ak som odisiel, robili hluposti(skuste aspon 5 krat medzi sebou dat loptu - 4 krat dali,ale viac nemali zaujem, keby sa sustredili dali by to mozno aj 10 krat a vedeli by to).  Dva krat som bol prinich ak videl,ze robili hluposti som im to zarazil. Chcel som aby sa ti dvaja naucili si dat z nohy na nahu loptu,spracujes nahrasis a presnu mu das. Daloby sa to,keby mali zaujem. Sused nemal zaujem, ci to neslo, chlapca som ztiahol.  Zober loptu a kopaj si ju predsebou,lebo ani jemu to neslo. Tak hodinu bludil, a potom sa to naucil, robil konicky dopredu jedny smerom. Preco im to neslo,lebo oni sa s tou loptou nevedia hybat,alebo za tou loptou. Samozrejme sralo ma to na tom mojom synovi. Budes robit konicky ,ale budes sa hybat dopredu,ale naucila sa to. Polhodinu, hodinu.Presiel 30 mestrov aj potom nazad,aby tu loptu mal pod konttrolov. Ale to co mu nejde, to iste bude trenovat, ze do boku 30 metrov stale pojde do boku a si do bude kopat. Lavou pravou a potom dozadu. Ked to obaja budu vediet, nakonci tyzdna si mozu kludne kopat aj cez plot.

Ako chalan je sikovny, snazim sa mu poradit, chcacha chichi chi, ja chacha cha chichichi. Mojmu synovi som povedal co ma spravit a zahodinu to spravil.

Maju tu loptu udrzat vo vzduchu, konicky vkuse a maju si tu loptu medzi sebou prehadzovat kludne aj cez plot. Jeden aj druhy keby mali zaujem,sa to naucia. Aj cez plot aj medzi stromi,len musia chciet.

Moj syn sa naucil s loptou dopredu st 30 metrov,potom sa otocil a presiel 10 metrov. Dalsie sa musi naucit ist 30 metrov do boku a cely cas do boku a le to nebude problem, dnes si to tak 5 krat kopol, a potom aj dozadu - aby sa stou loptou naucil hybat  kam bude chciet. Jeho rekord dosial je 68. Ak sa nauci hybat sloptou, ta lopta mu na zem nespadne az ked bude fyzicky na dne. Lebo nemoze spadnut. Co mu dnes chybalo aby si vedeli to prekopavat.

Co im chybalo spracovanie aj medzi prihravka na to ako ked mu posle presnu nahravku na nohu,aj presna prihravka. Ale da sa to naucit za tyzden,len to musia skusat.

Moj syn robi konicky mozno 8 rokov(teda to vie), sused je ciganik a je sikovny. Teda vedeli by sa zabavit, zdokonalovat. Vpodstate dnes sa hraju odnas jednou maksou loptou. Nemam ihlicku aby som im to nejak nafukal, robil som to na stadione.

------------

nuty premier... e na deti.

Zverejnené

Pcza Olanska.

https://www.ta3.com/clanok/1181386/plan-postupneho-uvolnovania-ekonomiky.html

Cas 7:35,inak len tej mne je jedno kde sa ti to rozhori. Ak ma zatvaras tak zacni platit,financanc majster, ked nie tak drz pi..-

Pic. epidemilogovia nas udrzali k discipline, je ten Heger reterdovany? Asi ano. Kde boli epidemologovia a vsetky tieto picz. na zaciatku? Zalezene v nejakej ripke? Kde bol ten tlstoch? Ja uz dnes neverim ani Hegerovi ani Matovicovi,a to este ani nezacali.

Minister zdravotnictva co ma prekvapilo, v case po desiatej minute klame.,ze u nas 100 a cesko si dalo 200(pravda je 400). Ja neviem, chcu to tak to robit nadalej, nadalej klamat?

Inak sa mi paci,ze ked prepukne ciganska pandemia,ze na vychode,uz nebudu robit urgentnumci inu chyrurgiu, fajna a dakujem pan Matovic, mozte odkazat panovi

Pellegrinovi. 

16"51 minister zdravotnictvanasiel zmysel rychlo testov, kedy ich pouzije yatial neviem, jeho predseda to chcel hadzat do dunaja - asi su rovnako inteligentni.

Samozrejme,ze by sa najmy mali znizit,ale ######ko z OLAno, minister financii pomoze potom aj prenajimatelom? Im zakazali podnikat a ######ko co , neviem zistat peniaze a len tak, zakazem ako debko Igorko a hm a treba to a treba co ######ka igorka ######nut po hlave, ci toho ######ka hegera?

######ko heger a igor, ti zakazu podnikat, a heger ti odporuca sa dohodnut s prenajimatelom dohodnut na novych cenach. Ja stym suhlasim, Ale igorko a hegerko,si zakazal podnikat, to nic? Ponuknes 90-150 euro?  Inak dnes som asipodpisal elektoktronicky tu dohodu. Poslali mi na slovensko .sk dohodu otvorim ani som to necital a ci to viem, ci mam podpisat, nevedel som nikdy som to nerobil, ale potom som im to odoslal spat a chcelo to elektronicky podpis tak som sa podpisal.  Mne zena z uradu z Roznavi volala,ze mi to poslali, oni nevedia ako to mam podpisat,ale pan Laurencik z Murana to vedel spravit, teda ci ho nepoznam, nepoznam, dajte cislo spytam sa ako to spravil, nemozu dat cislo,ale snad sa mi to podarilo. Proste posles to spat(urad mi poslal zmluvu - 6 stran,videl som to PDF) a potom to chce aj elektronicky podpis,alebo nieco som podpisal, co neviem.

20:47 ten Heger o je kuzelnica mudrosti. Ten minister financii,najprv chcel,aby ti prenajimatelia dobrovolne sa dohodli s najomcami. A o minutu ,ze mozno nieco bude latit aj stat. To je asi minister s OLANO? Retard?

---------------

Uz o OLANO a MAtovico nic nechcem napisat.  Dalo by sa to normalne vyriesit,aj najomne, aj karantena, vpodstate vsetko,ale tam nemozu byt debili. Smer rodina krajniak - zakazu ti podnikat a dostanes 400 eur a on chce odlzovat niekoho nezodpovedneho co ma ja neviem 4000 eur dlhu? Blbi a blbsi.

Olano bude vyhra pre Slovensko, ci Heger, ci Matovic -takych debilov som este nevidel. Jeden ti povie ze nemas ist sibat babku a druhy v podstate to iste. Podstivost zaplatit zavazky. A kolobeh sa toci.

Beliavej je vraj nespokojny kurzarbajt - to zas neviem co je ,ze mu nestaci 880 euro. nech ich vsetkych prepusti.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov