Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Slabou iskierkou nádeje sa zdá byť, že v Taliansku sa rast nakazených spomaľuje aspoň percentuálne. Dnes pribudlo 10%, či to nie je len nejaká odchýlka, to uvidíme za pár dní. 

Vývoj v USA tomu celkom zodpovedá..

Máš na mysli tie denné nárasty o vyše 30% za posledných 5 dní? Vývoj v USA napovedá, že momentálne sa tam vírus šíri najrýchlejšie.

Zverejnené

Z Číny obyčajne nič neprišlo dobré a dokazuje to aj história. V 2. storočí sa Euráziou prehnala krutá pandémia, ktorá v Európe, teda toho času v Rímskej ríši zúrila v období rokov 165 - 180. Vedci doteraz presne nevedia, o akú epidémiu presne išlo, ale pravdepodobne išlo o osýpky alebo skôr kiahne.

Ako sa nákaza dostala do Európy? Východná hranica ríše bola nestabilná kvôli dlhoročnému konfliktu s Parthskou ríšou, ktorá si nárokovala o Arménsko. Východné légie pod velením cisára Lucia Vera sa museli s Parthmi vysporiadať a hoci v bitke o Arménsko vyhrali, zároveň sa tam nakazili nejakou neznámou chorobou. Ako sa légie vracali na západ, nákaza sa postupne rozšírila po celom území ríše a nakazila aj Germánov za hranicami ríše. Tento tzv. Antoninovský mor bol pravdepodobne príčinou dlhých Markomanských vojen pod vedením cisára Marca Aurélia, počas ktorých bola ohrozená stabilita ríše a pravdepodobne časom nakoniec viedla ku kríze tretieho storočia, ktorá výrazne ovplyvnila vývoj dejín v Európe. Avšak Rimania sa nenakazili na východe priamo v ohnisku epidémie. Podľa historikov nákaza sa rozšírila z východnej Číny, kde sa veľmi podobné ochorenia vyskytovali pravidelne už od polovice 2. storočia. Predpokladá sa, že ochorenie sa následne z Číny šírilo pomocou obchodných ciest. Iní historici tvrdia, že nákaza vznikla niekde v strednej Ázii a postupne sa rozšírila do Číny a Európy. Antoninovský mor mal tvrdý dopad na Rímsku ríšu, v ktorej nákaze podľahlo asi 5 miliónov ľudí a výrazne oslabilo bojaschopnosť légií, čo bol dôsledok Markomanských vojen spomenutých vyššie. Antoninovský mor sa považuje za prvú pandémiu, ktorá sa prehnala celým známym svetom. Vysoká úmrtnosť bola následkom toho, že išlo o nový vírus, voči ktorému ľudia nemali žiadnu imunitu.

Je dobré si opakovať históriu. Veľa sa z nej dá naučiť.

Zverejnené

Do hry vstupujú rôzne premenné, vekový profil obyvateľov, životná úroveň, stav zdravotníctva, reakcia vlády a asi aj percentuálne zastúpenie tej ktorej krvnej skupiny..

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-epidemie-cina-vedecka-studie-covid-19-pandemie-krevni-skupina-a-nemoc-nakaza-nebezpeci-t.A200318_155033_zahranicni_dtt

Čosi na tom asi bude..

https://paulech.blog.sme.sk/c/350021/My-sme-Acka-Americania-su-nuly.html

Americký svetadiel úplne ovláda krvná skupina nula, kým Európania majú často krv A.

Vývoj v USA tomu celkom zodpovedá..

nojono, tak som odolnejšia riziková skupina a neameričanka :)

mimochodom, s tým A a 0 u nás to nie je také jednoznačné - Ačkarov je trochu viac ako nulkárov, ale rozdiel je minimálny.

a mimochodom, nulky sú prastarý druh, je to prapôvodná, najstaršia krvná skupina... možno preto sú trochu odolnejší?

ale nulka je zároveň najrozšírenejšia krvná skupina na svete .... takže si urobíme radosť:

keď vychádzame aj z toho, znovu len vychádza, že žiadna apokalypsa sa diať nebude. o chlp :D :)

Zverejnené

Čo sa stane ak:

Človek príde z cudziny, je v domácej karanténe, prejdú dva týždne. Nemá teplotu, ale dýchanie nie je v poriadku.Tým pádom nie je podchytený testami. Podla mňa je to prípad prenášača. 

Robia sa testy tým, ktorí sú v domácej karanténe po návrate zo zahraničia, alebo je to "diera" systému?

Zverejnené

alarm

Podľa mňa je to "diera".

Už dávno je zrejmé že inkubačná doba môže trvať aj dlhšie ako dva týždne, človek môže mať aj iba naozaj mierne príznaky. A aj tak môže nakaziť iných, u ktorých sa to ale môže skončiť horšie..

Testovať, testovať, testovať.

Lenže na to treba mať vybudované kapacity.

Zverejnené

Vie niekto vysvetlit, prečo v číne sa situácia stabilizovala? Europe čísla rastú a tam kde je dost nakazených ako je čína je situácia stabilná, to nedáva zmysel...

Zverejnené

Ja mám nulu!

Ako pozerám na jednotlivé štáty v Európe, tak vírus sa šíri, ale percentuálne už štvrtý deň pomalšie. Či je to len nejaká odchýlka alebo trvalý jav, uvidíme tak v stredu-štvrtok.

Zverejnené

robopol:

Videl som nejaké video z Číny, vraj ludí púšťajú domov, aby to akože vo svete "vyhrali". Tuším to bolo od nejakého lekára. Neviem, či tomu veriť, ale keďže to je Čina, tam je možné všetko...u mňa výpovedná hodnota okolo 20-30%

sniper: niektoré šáty ano, Taliansko, Švajčiarsko, Španielsko ...nie 

https://www.visualcapitalist.com/infection-trajectory-flattening-the-covid19-curve/

Zverejnené

Čo sa stane ak:

Človek príde z cudziny, je v domácej karanténe, prejdú dva týždne. Nemá teplotu, ale dýchanie nie je v poriadku.Tým pádom nie je podchytený testami. Podla mňa je to prípad prenášača. 

Robia sa testy tým, ktorí sú v domácej karanténe po návrate zo zahraničia, alebo je to "diera" systému?

dam ti vediet, ked syn ukonci karantenu;

on je v domacej, na SK sa vratil individualne po vlastnej osi

btw - ja mam krvnu skupinu 0+

Zverejnené

rusi poslali do Talianska 8 lietadiel z materialom a pocetny tim zdravotnikov....pripojila sa aj "bohata" Cuba....kua....nasi najvacsi nepriatelia pomahaju a nasi najvacsi priatelia sa staraju sami o seba......kde sa neda zarobit, tak sa nasi "priatelia" nejako nehrnu a Lisabonska zmluva o solidarite je razom zdrapom papiera....to sa deju veci.... :(

• Pridať bod 1
Zverejnené

robopol:

Videl som nejaké video z Číny, vraj ludí púšťajú domov, aby to akože vo svete "vyhrali". Tuším to bolo od nejakého lekára. Neviem, či tomu veriť, ale keďže to je Čina, tam je možné všetko...u mňa výpovedná hodnota okolo 20-30%

sniper: niektoré šáty ano, Taliansko, Švajčiarsko, Španielsko ...nie 

https://www.visualcapitalist.com/infection-trajectory-flattening-the-covid19-curve/

V čine je situacia stabilna, vlastne to tam vyzera tak, že vrchol bol dosiahnuty a ide to dole. Zvyšok sveta nie. To čo je zvláštne je to, že ak  je viac nakazených tak predsa viac ďalších nakazia, no v číne sa tak nedeje. Taliansko stále zväčšuje počet nakazených. Z toho, čo sa deje v číne, tak to není pandémia, to nedosiahlo ani promile nakazených. teda to čo sa nám prezentuje je divné... Nechápem tu čínu, nechápem aké opatrenia tam majú ked mi tu nevieme ustražiť 20 ludi, v číne ich ustražili 70 tisic. Nemecko zaznamenalo 2 tisic nakazených za jeden den.

článok

https://www.ta3.com/clanok/1178840/koniec-dohadov-a-spekulacii-vedci-zistili-povod-koronavirusu.html?fbclid=IwAR3fkvZsxWSOENK-2wFCECJiV_fNl6FkWwcWp30jZ7lKuSAgJEQLIf19X4Q

čo údajne vyvracia manipuláciu genomu.

Absolútne žiadna rekacia na sekvenciu a mutáciu velínu - rozmnožovania a ochrana pred chybami kódu.

Zverejnené

Je to asi tým, že na určité opatrenia treba diktaturu. toto by sa za sosíku nestalo  :smilieee: . Otázkou stale je, či ten čínsky doktor hovoril pravdu :neviem:

Zverejnené

No tebe to príde ako sranda, lenže to nedáva zmysel, nie su všetci nakazení na jednom mieste.

Zverejnené

To teda nie, sranda to rozhodne nie je. Ten smajlik patril socíku. A ver tomu, že pri autorite štátu a jeho represívnych zložiek by sa vtedy nikto neodvážil zgrupovať sa.

Zverejnené

niektoré krajiny to tak už vyriešili - výnimočný stav a basta.
napriek tomu pomaly nakazených pribúda, ale zatiaľ pomaly....pravdepodobne - časovo to približne sedí - od tých, ktorí boli prenášačmi.

o tom, že v číne prebehli dokonca už aj tlačové konferencie aj na tému, že zdolávajú vírus, aj na tému, že sa osvedčil jeden z japonských liekov, aj na vyprázdňovanie narýchlo postavených nemocníc ....
......
o tom všetkom som tu písala už pred pár dňami, vysiali to dokonca v Singapurskej tv priamym prenosom, zakaždým, a v Singapúre kopa ľudí chodí už bez rúšok...

jop, a áno: Rusi poslali, áno, poslali, nesmierne veľa pomoci do Talianska. neboli to fantómové lietadlá, tony pomoci im prišli Z Ruska.

Taliani zatiaľ sedia v oknách a spievajú. to nie je satira, robia dbre, konečne ich niekto prinútil k ozajstnej karanténe.
vychytali to, stále nevieme ovšem, prečo. čo pokazili na samom začiatku.

najnovšia mantra bude Za všetko môžu Rusi a Číňania. dúfam, nesklamte ma.

Zverejnené

ked je taky dobry japonsky liek preco ho nemaju europania? a narýchlo postavene nemocnice sú ten recept ma nulove prírastky pri 78 tisicoch nakazených?

Zverejnené

No v Nemecku a Rakúsku to opäť vyskočilo, takže z poklesu nie je nič.

Zverejnené

https://hnonline.sk/svet/2117918-vladnutie-dekretmi-a-nudzovy-stav-do-odvolania-orban-si-chce-zabetonovat-moc-opozicia-sa-buri

"Potrebujem 133 statočných ľudí, 133 najstatočnejších ľudí krajiny," agitoval na dnešnom zasadnutí parlamentu maďarský premiér Viktor Orbán. Informuje o tom portál Index.hu

Game ma ich tolko? 133?  Ja madarom prajem vsetko dobre. Aj za hranicami. Ale ak to prejde - ze ziadne volby nebudu,ziaden parlament do konca roka, ci aj potom - co to maju za debila za premiera? Davat si velky pozor na juznu hranicu. To ti madari su tak blbi?

Zverejnené

slimak a čo sa pýtaš MŇA?
čo ja mám s Orbánom a vnútornou politikou Maďarska?!

Zverejnené
Niekoľko Slovákov pri organizovanom návrate domov cez Česko odmietlo povinnú karanténu a „stratilo sa“ v Prahe. Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus. Incident podľa neho môže ohroziť spoluprácu s Českom, ktoré Slovensku pomáha pri doprave občanov zo zahraničia.

Neter mojej zeny studuje v skotsku, asi mala  priletiet do prahy dnes,neviem ci tymto lietadlom. Musia ist d karanteny.

To bolo 3 tyzdne dozadu mojmu krstnemu sa boli lyzovat dve deti s rodinami v Taliansku a leteli z Brna do Bergama. Nazad sa asi nedostali letecky, mali prist vo stvrtok a posledne lietadlo prislo vraj v stredu. Ja som krstnemu vtdedy povedal,nieje to sranda - stretnes sa zo synom? Ze hej ma u mna psa. Ja ze neber to na lahku vahu tiez ma asi 63-64 rokov. Ze jeho hrdlo boli len ked si da studene pivo. V tom   tyzdni som sa povadil s mojim otcom. Som mu povedal aby sa snim nestretol. S krstnym. To bol tyzden,ked u nas este nebol nik nakazeny, prvy bol asi az v piatok. Bol som nahnevany,ze sa je.be do obchodu pre nieco co nieje potrebne. Nik to po nom nechce - mne nebreraba kupelnu,nech mi nekupuje nic. Ani na plot. Ja to nepotrebujem, a nebotrebujem aby chodil na koko.iny do obchodu. Sme si povedal si ujo si uja. A to bolo to posledne. Kludne uz vtedy tu vir mol tu byt. 

slimak a čo sa pýtaš MŇA?

čo ja mám s Orbánom a vnútornou politikou Maďarska?!

Ci ma 133 poslancov? Ja to nesledujem. To su asi 2/3. Ci mu to moze prejst? Neviem po madarsky.

Tiez to mozno podrobne nesledujes, ale ci moze mat 133 hlasov? Lebo to co sa tam udeje bude pruser. Menej nakazenych akomi a 6 mrtvych. To o niecom svedci. Da sa pomoct normalnej krajine - ale co s blbmi?

Zverejnené

Ehhh..

Někteří Slováci při organizovaném návratu do vlasti přes Česko odmítli povinnou karanténu a „ztratili se“ v Praze. Novinářům to řekl státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-covid-19-karantena-slovensko-praha.A200323_183810_domaci_vlc

Pochytať.. Postaviť do kruhu.. Nech sa v ňom navzájom kopú do "sedákov".
..
Celkom zaujímavý grafík.. Trajektórií vývoj epidémie..
Čím nižší sklon má krivka rast, tým by to malo byť "lepšie"..
Je na ňom nejakou podivnou náhodou aj Slovensko.
Asi ho robí niekto s Česka.
https://www.datawrapper.de/_/Sgf7v/
Vypadá to že sme na lepšej trase ako ostatná EU..
Ale môže to byť u nás skreslené stále ešte nedostačujúcim testovaním.

Zverejnené

Samozrejme je to nedostatocnym testovanim. druhy tyzden sedime v karantene a ti tu to nanosia. Domlatil by som ich ani by nevedeli ako.

Zverejnené

Návrh v prvom kole neprešiel, v ďalšom hlasovaní budúci týždeň však k prijatiu bude stačiť dvojtretinová väčšina v parlamente – a tú Viktor Orbán má.

https://dennikn.sk/1818188/parlament-neodsuhlasil-orbanov-navrh-no-je-len-mala-sanca-ze-jeho-radikalne-plany-zmeni/?ref=mpm

Teda ju ma  - preco to nestacilo dnes - madari. 

Itálii za posledních 24 hodin zemřelo dalších 602 lidí nakažených koronavirem, celkem tak počet obětí v této zemi vzrostl na 6 077

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-italie-anglie-francie-zpomaleni-pocet-mrtvi-nakaza-evropa.A200323_193650_zahranicni_kane

Z talianska jedine presne cislo je cislo mrtvych. Nemyslim tych 602. Celkovo. Tam ani nemaju kvoli comu testovat. a tych co budu 12 hodin dychat tych testovat nebudu - netestuju 1000 ludi.

Zverejnené

Vpodstate o chorobe uz nieco vieme, teraz by bolo dat o ekonomike. Je tu plno nazorov,ze zomrieme na ekonomiku. Tak nazorci,kolko mate dlhov a ako to riesit? Mna vase dlhy nezaujimaju.

https://e.dennikn.sk/minuta/1818178

Ekonómovia Tatra banky odhadujú, že naša ekonomika sa v tomto roku prepadne o 6 percent. Aj keď to vyzerá tak, že prepad by mohol byť ešte väčší, nepredpokladajú to. „Áno, aj by bol, ale takýto stav vypnutej ekonomiky na dlhšie ako 2 – 3 týždne je neudržateľný,“ vraví ekonóm banky Juraj Valachy.
To je uvod.  Co pozname - ekonomicky zomrieme.

Po dlhšom čase by ľudia podľa neho nezvládali domácu izoláciu a spontánne by začali uvoľňovať svoju disciplínu. Takisto aj firmy nie sú schopné dlhšie platiť svojich zamestnancov. Zároveň ľudia potrebujú niektoré služby. „Preto je prepad len 6 % a nie 20 %,“ hovorí Valachy v blogu na webe banky.

Prva veta co? Ak nebude potreba ich nechame ak bude domlatit. Firmy by v karantene nemali platit zamestnancov - normalne aj dne im zaplatia na PNcca 7 dni .

Valachy predpokladá, že recesia by mala mať tvar „V“, pričom už od 3. kvartálu spolu s kolegami očakáva postupný rast nielen slovenskej ekonomiky, ale aj v západnej Európe.

Neočakávajú, že pre túto situáciu by dochádzalo k redukcii platov, keď tak, bonusov. Takže je možné, že Štatistický úrad vykáže mierny rast platov aj v roku 2020.

V základnej prognóze predpokladajú nárast nezamestnanosti len o 1 percentuálny bod. „Ale pokiaľ sa mýlime v základom predpoklade o dĺžke uzávery ekonomiky, tak to môže byť aj 5 percentuálnych bodov. Podstatné je, že keď sa život vráti do normálu, aj nezamestnanosť by sa mala rýchlo vrátiť na 5 %,“ hovorí Valachy.

Chcel by som pocut par argumentov. Ako zdochne ekonomika a komu. Preco je dolezitejsia a pre koho ekonomika ako zdravie? Pre cuuja co si zoberie uver - toho mam uprednostit ako onkolickeho choreho pacienta? Ja nie ja dam sancu onkologovi. Zadlzovac nech sa obesi.Ak nevie splacat. Podnikatel,nevie platit najom? Tak sa znajomcom dohodnem na nizsom najomnom,alebo odidem. To mam platit ja? Ja radsej onkologickehopacienta. Odvody a dane? To nemam rezervu aspon na tri mesiace? Som zdravy sikovny a pride trosku zle a vyzirka,

Ze sa nehanbia tito uctievaci ekonomiky - stroskotanci. Hodte si to. Ja radsej budem zit s onkologom.Onkolog by pri Vas neprezil,umrel by som mnou ma sancu mozno este tri mesiace,ci tri roky.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov