Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Rozsirenie nakazy sa da pomerne presne zistit aj testovanim malej vzorky - podobne ako pri merani sledovanosti televiznej reklamy. Netreba testovat vsetkych.

Rovnako by mi davalo zmysel testovanie pre vsetkych tych, co prisli s nakazenymi do styku.

Success story Juznej Korei je podla mna zalozeny na masivnom aktivnom testovani. Nechapem, preco sa nesnazime ist aj my touto cestou. Miesto toho sa politici opijaju tym, co vsetko este zakazu a veria, ze sa tym vsetko vyriesi.

Zverejnené
Success story Juznej Korei je podla mna zalozeny na masivnom aktivnom testovani. Nechapem, preco sa nesnazime ist aj my touto cestou. Miesto toho sa politici opijaju tym, co vsetko este zakazu a veria, ze sa tym vsetko vyriesi.

obe cesty... aj kórejská a čínska mali istý úspech. takmer plošné testovanie a úplná karanténa... pri jeden a pol miliarde ľudí je 40 miliónov ako tu uzavrieť Galantu.

Zverejnené

Viac, ako koronavírusu sa začínam obávať dôsledkov opatrení, proti jeho šíreniu. Reštrikčné opatrenia nepochybne spomalia šírenie tejto pandémie, ale ako dlho môžu trvať? Dva týždne si dokážem predstaviť, ale čo potom? Snáď sa kompetentní spoliehajú na príklad Číny, kde epidémia trvala zhruba mesiac. Gaussova krivka nakazených začala stúpať od 23, januára, vrchol bol 4, februára a ústup 21. februára. Tak dúfam, že podobný časový priebeh sa dá očakávať aj v Európe. Takže aj tu treba počítať s podobným časovým horizontom. Dúfam, že takto dlhé obdobie zvládneme bez paniky.

p.s.

Dcéra je s rodinou momentálne v USA, v San Diegu a písala, že v obchodoch už nie je ani toaletný papier. Ako u nás za socializmu a zvládli sme to...

Zverejnené

Toto je dobrý článok

Tam je veľa vysvetleného ako to funguje.

Viac, ako koronavírusu sa začínam obávať dôsledkov opatrení, proti jeho šíreniu. Reštrikčné opatrenia nepochybne spomalia šírenie tejto pandémie, ale ako dlho môžu trvať? Dva týždne si dokážem predstaviť, ale čo potom? 

Potom potopa, EÚ ekonomika sa bude spamätávať roky.

Zverejnené

V dnešnej panike je to realistický pohľad na dnešnú situáciu. Ak sa pozrieš na Gaussove krivky v odkaze, tak počet nakazených je zhruba rovnaký pri reštrikciách, alebo bez nich. Líšia sa iba intenzitou v danom čase. Výhodou reštrikcií je, že priebeh epidémie je pomalší, čo zaručuje, že neskolabuje systém fungovania štátu, ako je zdravotníctvo, polícia, zásobovanie...  Ale príliš tvrdé reštrikcie môžu tiež spôsobiť podobný a možno ešte vážnejší kolaps. 

Zverejnené

Dcéra je s rodinou momentálne v USA, v San Diegu a písala, že v obchodoch už nie je ani toaletný papier. Ako u nás za socializmu a zvládli sme to...

Momentálne vraj v USA.. Sú najväčšie šory pred obchodmi so zbraňami..

To je veľmi "americké", keď sa už aj toaleťák minie..

https://www.forbes.com/sites/carlieporterfield/2020/03/16/coronavirus-fears-have-led-to-a-surge-in-us-gun-sales/#5c171f684edd

Zverejnené

Opäť nechcem byť cynický. V odkaze sa píše "Seniorom, cukrovkárom a pacientom so srdcovo-cievnymi a onkologickými chorobami hrozia v dôsledku infekcie vážne komplikácie až smrť. O čo horšie by bolo, keby ochorenie postihovalo práve mladú generáciu, ako to bolo s "Španielskou chrípkou" v roku 1918. Tá spôsobovala smrť práve mladým s dobrou imunitou. Príčinou bolo, že výkonný imunitný systém reagoval na vírus tak prudko, že postihnutý sa v podstate "utopil" lymfatickou tekutinou v pľúcach, ako reakciu imunitného systému na vírus.

Po 60 tke pravdepodobnosť úmrtia prudko narastá, či už tu epidémia je, alebo nie. To je fakt, z ktorým sa treba vyrovnať. Ak niekto niečo v živote nestihol, po 60 tke to už ťažko stihne. Jediné, na čo máme do posledného dna života šancu, pri zdravom rozume je, aby sme odpustili a neubližovali ostatným.    

Zverejnené

Zdá sa mi, že dnešná populácia vo vyspelých štátoch si príliš zvykla na "istoty". Pritom štvrtina ľudstva nemá istotu, či bude mať zajtra čo jesť. Španielskou chrípkou sa nakazilo  500 miliónov ľudí a zomrelo zhruba 50 miliónov. To bolo viac, ako počet obetí v prvej svetovej vojne, ktorá práve skončila. Dnes sa hovorí o tisícoch mŕtvych. Vtedy sa na verejnosti oslavoval koniec vojny a dnes sa izolujeme v strachu, ako keby sme boli ohrozeným druhom.  

Zverejnené

Možno sa straty tých 50 miliónov zase "dočkáme"..

A bude po "istotách"..

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-nakaza-cina-stude-vedec-vyzkum-karantena-agresivita-sireni-prenosnost.A200313_122632_zahranicni_dtt

Karanténa může vést k mutaci koronaviru. Je poté zákeřnější, tvrdí studie

Masová karanténní opatření přijatá v Číně za účelem omezení šíření nového koronaviru mohla způsobit mutace v jeho genetickém složení. To ho může učinit zákeřnějším a těžším na odhalení. Tvrdí to tři nové čínské studie, podle nichž se bude virus dále vyvíjet. Vědci zatím potvrdili, že existují dva konkurenční kmeny koronaviru.

Například v Itálii bylo zjištěno, že virus sdílí geny, které dříve experti detekovali v Německu, ale nebyly pozorovány ve vzorcích z Číny.

Další studie Centra pro kontrolu a prevenci nemocí provincie Chu-pej na základě analýzy 146 vzorků rovněž potvrdila, že se virus se rozdělil na dva hlavní typy.

„Genetické složení viru se změnilo po zavedení karanténních opatření. Mutace se vyskytly po celém světě a poskytly možnost rozsáhlé adaptace,” uvedla studie.

Zverejnené

Tak aj niečo aspoň trochu pozitívnejšie..

Krčméry: Koronavírus zvládneme. Už v máji sa vrátime k bežnému životu

Mám iný názor ako analytici z Inštitútu zdravotnej politiky, uvádza profesor tropickej medicíny Vladimír Krčméry. Spochybňuje predpovede inštitútu, že do sto dní skončí v nemocniciach 24-tisíc ľudí s koronavírusom a tritisíc bude potrebovať intenzívnu starostlivosť. Tvrdí, že analytici by si mali vypočuť aj názor epidemiológov, ktorí podobné vlny nákazy už zažili v praxi.

https://www.etrend.sk/ekonomika/krcmery-koronavirus-zvladneme-uz-v-maji-sa-vratime-k-beznemu-zivotu.html?itm_site=etrend&itm_template=homepage&itm_area=homepage&itm_module=topbox&itm_position=1

Musím podotknúť tá pani redaktorka, tam skôr pôsobila trochu otravne..

Zverejnené

https://www.aktuality.sk/clanok/774230/koronavirus-dalsie-miliony-pre-firmu-z-bratislavskeho-bytu-predrazene-testy-na-koronu/

Uz vieme preco je to tak drahe? A preco Petko zakazuje testovat?

Predchvilou som Rasiho videl rozpravat v nejakej relacii na RTVS. Predtym informacie od nasej lekarky v Singapure,kde spominala informovanie obcanov o chorych, odkial je,chlap zena, skym ako socialnou vrstvou sa stretol a podob. informacie. Na to Rasi ,ze davaju naprosto presne informacie ,a podporuje sukromne spolocnosti ako sef informatikov vo vlade.

Informace jsou všechno

Jak Tchaj-wan, tak i Singapur vsází na infomace. Denně je veřejnosti koordinovaně poskytuje několik vládních webů, lidé je najdou ale také na oficiálních sociálních sítích, například na vládním účtu na aplikaci WhatsApp.

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3061846-singapurska-cesta-boje-proti-koronaviru-funguje-zeme-se-poucila-z-epidemie-sars

Vcera bola informacia.

Identifikovali pacienta z okresu Revúca, ktorý má pozitívny test na koronavírus

Chcel by som vediet, ci je z Revucej, ci Tornali. Ale je to jedno lebo...

Ako ďalej pre Rimava.sk uviedol Dušan Béres, okresný hygienik z R. Soboty, pod ktorý spadá aj región Revúcej, v priebehu dnešeného dňa sa im podarilo identifikovať pacienta. Ide o 44-ročného muža, ktorý má len trvalé bydlisko v Revúcej, no býva inde na území Slovenska. „Naposledy tam bol v januári,“ povedal Béres a dodal, že bol prijatý na infekčné oddelenie v Banskej Bystrici. Celkovo tam tak majú tri prípady.

https://www.revuca.sk/z-okresu-revuca-hlasia-prvy-pripad-koronavirusu-muz-sa-ale-v-revucej-nezdrziaval-od-januara-oznam/mid/405198/.html#m_405198

Tak ta mapka a take informacie su su len na dve veci.

Zverejnené

Pristup Pellegriniho je zalostny: karha ludi bez symptomov, ktori sa testuju u sukromnika, ze vraj "minaju" vzorky. Pritom si platia za to, co by mal zadarmo robit stat. 

Bez dobrych informacii o rozsireni nakazy nemozu byt dobre rozhodnutia.

Pellegrini sa proti epidemii sa snazi bojovat tym, ze prvu obet nakazy chce premalovat na neobet - pritom ich za chvilu bude mat stovky.

Zverejnené

včera som objavovala na Instagrame - vymietanie obchodov s potravinami a lekární prebehlo dokonale celým svetom...
zopár videí s USA, Nemecka, Moskvy, ... všetko jedno, všade len pusto a prázdne regály.

a neskoro večer som zachytila na IG zo Singapuru vysielanú čínsku tlačovku...
to som už nenašla, ale našla som v našich novinách dnes podstatu - išlo o Avigan:

Avigan – účinný liek pri liečení koronavírusu
Mário Martinka18/03/2020

Čínski vládni vedci tvrdia, že japonský liek proti chrípke Avigan je účinný pri liečbe pacientov infikovaných novým koronavírusom a podporia jeho používanie.

Zhang Xinmin, riaditeľ Národného centra pre rozvoj biotechnológií, v utorok označil tento liek na tlačovej konferencii v Pekingu, píše portál nhk.or.jp

Uviedol, že liek je účinný a prešiel v klinických skúškach dvoma lekárskymi organizáciami v krajine. Uviedol, že liek účinkuje na príznaky súvisiace s koronavírusom vrátane pneumónie a nemá zjavné vedľajšie účinky.

Riaditeľ uviedol, že testy sa uskutočnili v mestách Wuhan a Shenzhen a zúčastnilo sa na nich spolu 320 pacientov. Povedal, že tí, ktorí dostali liek v Shenzhene, sa zbavili vírusu po 4 dňoch od pozitívneho stavu, zatiaľ čo osobám bez tohto lieku trvalo vyzdravenie 11 dní.

Štúdia tiež prostredníctvom röntgenových snímkov zistila, že došlo zlepšenie v pľúcnych podmienok asi u 91 percent pacientov, ktorým bol liek podaný. Riaditeľ uviedol, že liek je vysoko bezpečný a jeho účinok je zrejmý, a formálne odporúčajú použitie lieku ako spôsobu boja proti vírusu.

Čínska firma, ktorá získala licenciu od japonských vývojárov, dostala minulý mesiac vládne schválenie na hromadnú výrobu liekov. Čína v pondelok potvrdila 21 nových prípadov vírusu, čím sa celkový počet v krajine zvýšil na viac ako 80 000. Počet obetí je teraz na 3 226.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/03/18/avigan-ucinny-liek-pri-lieceni-koronavirusu/

Zverejnené

Neviem ako vás.

Ale mňa to neustále pripomínanie, ako máme byť vďačný Číne a jej vláde za nezištnú pomoc.

Vytáča a doslova s.e.r.i.e

Zverejnené

zvykaj si  :),    takto robi cina svoju propagandu

Zverejnené

Len treba k tomu zvykaniu stále pripomínať, že ak si niekto zaslúži obvinenie s toho že "za to môže", tak je to Čínska vláda..

Zverejnené

páni, vykašlite sa na propagandu a politiku, je to o karanténe, o ktorej spústa ľudí má nenormálne predstavy, ešte stále...

tí, čo si myslia, že dajú doma ušitý kus handry pred ústa a je vylíčené proti ľudskému telu neznámemu VÍRUSU.

aj kórejská aj čínska cesta boli zjavne úspešné,
blazeovaní ubrblaní spohodlenení Európania nie.
toto vyprávam celé týždne, ľudia sa tu ani neobťažovali kuknúť do googla, čo obsahuje to slovo KARANTÉNA:

taliansky lekár o KARANTÉNE - kto nerozumie, slovenský preklad pripojený:

Tieto nariadenia zrejme obsahujú priveľa odborných slov.
Veľa ľudí ešte nepochopilo vážnosť nebezpečenstva.
Pochopili , že kto dostane coronavírus,
s veľkou pravdepodobnosťou sa stretne s dýchacími ťažkosťami,
pripoja ho k dýchaciemu prístroju,
môže mu zastať dych,  po čom môže nastať smrť?
Pochopili?
Hovoríme si:
" len zídeme trochu ...."
NIE!
Tento vírus môže spôsobiť smrť!
Je tu riziko smrti!
Keď tento vírus nájde také telo, ktoré sa mu páči,
oslobodí sa.
Áno.
Je pravda, že sú ľudia, ktorí prirodzene dokážu odolať vírusu,
ale sú aj takí, ktorí zomrú!
Takže:
Stačilo z otázok, že: "môžem robiť toto alebo tamto?"
NIE!
"Ale v nariadení nie je napísané, že nemôžem ísť na prechádzku... "
NIE!
Von môžete ísť len v prípade nutnosti,
s podpísaným povolením,
teda buď idete do práce,
kúpiť potraviny,
navštíviť otca, ktorý je chorý a býva v druhom okrese.
Keď nie, tak zostaňte doma!
Lebo keby mne niekto povedal, že od zajtra musím zostať
tri alebo štyri týždne doma,
spýtal by som sa, kde to mám podpísať.
OK?!
Viete, čo by som robil doma?
Z postele by som si presadol na pohovku, z pohovky na stoličku,
zo stoličky na WC.
A čo budem robiť potom?
Všetko odznova.
OK?!
Nudím sa?
Prečítam si knižku, venujem sa svojmu domácemu hobby.
Existuje jeden mesiac sedenia doma na zadku,
bez idiotských otázok.
"Môžem ísť do parku?"
To je neodkladné?!
Je neodkladné ísť sa poprechádzať k jazeru?
NIE!
Je neodkladné zísť dole do baru na jeden čaj alebo ísť na prechádzku do parku?
NIE!
Takže, ako možno tento problém vyriešiť?
Zostaňte vo svojich bytoch.
Neviem, ako by som to vedel ešte ináč vysvetliť.
Zostaň doma!

Zverejnené

no neviem v com  ma pravdu...je to iba jeho nazor aj ked v tom nie je sam.....no na druhu stranu tam mas zasa aj ktirikov a maju dost padne argumenty, ze preco nie.....tento je toiez podla mna presvedcivejsi, ako to co zastava tyso a mnohi dalsi.....hm....mozno je tyso zainteresovany do tohoto biznisu s celoplosnym skriningom.... :)

Massimo Galli, profesor infekčných chorôb na Milánskej univerzite a riaditeľ infektologického ústavu v Nemocnici Luigiho Sacca v Miláne, podľa Guardianu tiež varoval pred uskutočňovaním hromadných testov na asymptomatickej populácii, lebo sa môžu ukázať ako zbytočné.

"Nákazy sa nanešťastie neustále vyvíjajú," povedal Galli Guardianu. "Muž, ktorému dnes vyjde negatívny test, môže zajtra ochorieť," upozornil.

Len treba k tomu zvykaniu stále pripomínať, že ak si niekto zaslúži obvinenie s toho že "za to môže", tak je to Čínska vláda..

mas pravdu (mozno), ale ak sa citi byt za to nejakym sposobom vinna, tak viditelne sa snazi napravit to, co (mozno) zapricinila.....aj ked za tento stav u nas v EU, je zodpovedna "akcna" EU a jej fetis WHO... :(

Zverejnené

Má to aj pozitíva

677b1e53148c32c904f249ff77043d74.jpg

Neviem ako vás.

Ale mňa to neustále pripomínanie, ako máme byť vďačný Číne a jej vláde za nezištnú pomoc.

Vytáča a doslova s.e.r.i.e

Svet by mal žiadať od číňanov odškodné. Bilióny dolárov, nech sa aj zoserú. Úplne mi zrušili všetky plány, čo som mal tento rok, lebo oni musia tam žrať všetko čo sa pohne!

Strašne som na nich nasratý, ale hlavne na toho, čo to rozniesol.

Zverejnené

toto vyprávam celé týždne, ľudia sa tu ani neobťažovali kuknúť do googla, čo obsahuje to slovo KARANTÉNA:

Game co si tu davala na zaciatku marca? Pani primarku co kludne odporucala ist do talianska, su mladi a zdravi a silni. Jej video si propagovala 3.marca?

milý alamo.... kdesi tam stránku pred si písal voľačo o tom, že nakupovanie je forma prevencie....

keď je nakupovanie ton potravín forma prevencie.... tak sa stavme, že o mesiac o dva budú skazené a chrobákmi prelezené potraviny na tony pri kontajneroch.

skončime s panikou, v prvom rade. dodržujme základy hygieny a starostlivo. píšem to furt. nepodceňujme, ale nepanikárme.

neviem, či toto viete otvoriť, je to na FB, zatiaľ na YouTube nie, ale skôr neskôr sa to objaví aj tam.

Lidská hloupost fakt nezná hranic ‍♂ ... Aktualne.cz: Václava Adámková, primářka mikrobiologie VFN v Praze

hystéria a panika je najväčšia katastrofa, to tu píšem furt.

Inak moja zena z tej muky pecie chleba. To  7. marec ani pred dvoma tyzdnami si rozpravala ine.

Dnes som si dal prvy krat rusku isiel som na pivo a cigarety. Dalsich 5 dni nepojdem, dve dni som bol triezvy(48hodin v kuse).

Zverejnené

slimak, schlaď už hlavu,
pani primárka bola jedna z ohromného množstva príspevkov, čo som sem dávala. pani primárka bola jedna!
a mala pravdu len zčasti, nikdy som to nepopierala!

a o karanténe a neznalosti som písala stokrát!

Zverejnené

Dnes v Taliansku pribudlo 5322 nakazených.

V Nemecku sa počet nakazených zvýšil o 77% z 8198 na 14544.

Toto je už nezastaviteľné.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov