Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Hrubým odhadom je v Európe cca 50 000 nakazených (o ktorých vieme). Ak by sme počítali, že rast bude stále nad 20%, čo doteraz bol a v niektorých prípadoch celkom slušne nad 20%, tak začiatkom apríla tu máme cez milión nakazených. Stále to zatiaľ takto vychádza. Pokým informátor niečo nevymyslí, tak sme v prdeli.

Zverejnené

Jedna vec ma obzvlášť znepokojuje. Čítam, že na Slovensku pribúdajú nakazení, drvivá väčšina z nich sa vrátila zo zahraničia.

Tí, čo sa vrátili, aký je podiel nakazených medzi nimi? Miestami mám pocit, že pomaly každý, čo prišiel zo zahraničia, je nakazený.

Vlastne dve veci ma zaujímajú, tá druhá je: u koľkých vyliečených sa nákaza vrátila?

Zverejnené

Sniper,sniper - ti si taky rychly a nedoskavy. Prides tu ako blesk z jasneho neba, nenacitas nic a na vsetko chces odpoved.

Zverejnené

Sniper,

o tom zatiaľ nie sú relevantné informácie... ešte nie je dosť dlho dosť vyliečených, aby to bolo preukazné.... dnes som o tom kdesi čítala, už neviem kde.

mimochodom,

kto mal doteraz pochybnosti o svojich spoluobčanoch, že sú ebnutí, tak sa dnes mohol presvedčiť na Železnej studienke.... správy:

pekné počasie, prázdniny v škole, ľudia pn a dovolenky.... celé výletné miesto totálne plné ľudí, decká sa tam spolu naháňajú, dospelí sa zgrupujú, už len opekačka chýba.... ako cez darovanú dovolenku.

Zverejnené

Tu treba vyhlásiť stanné právo, inak tie mentálne defekty nedostaneme domov.

Desí ma Nemecko, tam ten rast naberá na obrátkach. 

Zverejnené

hodne dobrá tlačová konferencia prebieha,

a vláda veľmi dobre vie, že ľudia na nariadenia kašlú.... nastupuje autokracia a vážne kontroly a pokuty

návštevníkom Železnej studienky a o čom sme nevedli, golfové strediská súkromné praskali vo švíkoch - tak tomuto bude utrum.

klobúk dolu pred Pellegrinim, veľmi jasne a pekne všetko povedané.

vládnuť nie je také jednoduché. hlavne bande ignorantov.... mimochodom, v správach pred tlačovkou spomínali problémy v celej Európe, tak , ako som písala pred pár dňami - Európania sú blazeovaní, znudení, nedisciplinovaní, myslia si, že ich sa to netýka.

Zverejnené

Neviem si predstavit co game ohurilo, cloveka co bol anti panikar, .. Vazzne pokuty a te jankovskej syn to uz dostal, ci tisic podobnych? Idem si pozriet tu tlacovku, ze by tam pellegriny nico rozumne povedal statistika 20/80 ako u korornaviruse.

Svagor je ovela slusnejsi clovek ako ja - zenu ma vRakusku a dieta v skotsku. Co sa nemozu vratit. Ja som dnes zohnal sito, aj to chvilu ukazal ako ma robit, ci ako to robit bude. Teda zajtra nastupuje. A nieje to malo prace. Podla mna5 dni, dospely by to dal za dva.   Ma sitko, furik, povedane co kde ma vozit. Este mu vysvetlim, ze najdolezitejsie je mat materilu co prepadne cez syto. Teda ni prilis kolmo alebo to nahadzovat s podsyta 3,4 krat. Proste sam to bude robit, a ma to robit ci naj lepsie, ak to urobi na koo.. Moze chlapec robit a ukazat co je vnom. Ma asi 5-6 m3 Za 5 dni to zvladne - nik iny to nespravi..

Tych 5 rusok som dal podnikatelovi co ma 3 predajne s potravinami po dedinach - dal som ich pre jeho zamestnankine.  Aby si ludia mali kde nakupit.

Zverejnené

Hrubým odhadom je v Európe cca 50 000 nakazených (o ktorých vieme). Ak by sme počítali, že rast bude stále nad 20%, čo doteraz bol a v niektorých prípadoch celkom slušne nad 20%, tak začiatkom apríla tu máme cez milión nakazených. Stále to zatiaľ takto vychádza. Pokým informátor niečo nevymyslí, tak sme v prdeli.

"folswagen" od buduceho tyzdna konci z vyrobou....nastalo ci docasne?.....ak sa dopracujeme k tomu milionu, tak pri mortalite cca 0,6 %, by bolo asi tak +- 6 000 obeti....ja si myslim, ze pri tom milione chorych uz nastane totalny prepad ekonomiky v nasej konzumnej spolocnosti a obeti bude radovo viac, kedze zdravotny system celej EU nie v stave zvladnut takyto napor pacientov.....takze moj predpoklad na zlepsenie situacie je, ze nastane ocista a tym je  vojnovy

konflikt...samozrejme celosvetovy....ostrelovac Sniper si moze prist na svoje..... :)ä

a este som zabudol na tohoto dalsieho spasitela...tiez zabudol, ze je po volbach?...

https://www.napalete.sk/mistrik-vlada-kona-nekompetentne-volal-mi-matovic-pomozem-mu-s-bojom-proti-virusu/?fbclid=IwAR2c6vZuHDT3vpI8N7aaHJ5FFiq3tups3cFkA1WFE-ryI1JGnsWIOniDNM4

Zverejnené

pod patronatom WHO ziadna vzacnost..... :(

Zverejnené

V Číne začali testovať Remdesivir a vraj predbežné výsledky majú dobré. Keď testy budú ukončené, tak masová výroba by sa mohla začať.... niekedy.

Ako slovenské technológie prispievajú k vývoju lieku na koronavírus
V médiách sa začalo hovoriť o novom lieku na koronavírus (COVID-19), ktorý môže potenciálne znamenať prelom v zvládnutí epidémie šíriacej sa svetom. Látka sa volá remdesivir a vyvinula ho kalifornská firma Gilead Sciences. Momentálne prebiehajú v Číne klinické testy a v apríli by mali byť známe výsledky (https://bit.ly/39Tnobi). Predbežné informácie hovoria o sľubnej účinnosti, pričom pri niektorých pacientoch sa ukazuje mimoriadne dobrá odozva. V piatok opísal americký denník The Wall Street Journal príklad, kedy bol liek podaný 14 pacientom v kritickom stave, v priemere 75 ročným, z ktorých by pravdepodobne mnohí neprežili (https://on.wsj.com/2Uacd7k). Po dvojtýždňovej liečbe nakoniec nikto nezomrel a polovica sa už vyliečila. Odborníci však vyzývajú k opatrnosti, čoskoro sa dozvieme ako skutočne účinný je remdesivir a či jeho podávanie nie je spojené s nepriaznivými vedľajšími účinkami. Svet sa s nádejou upiera na nový liek, a ak by všetko dobre dopadlo, firma Gilead je pripravená k jeho rozsiahlej výrobe a distribúcii.

Remdesivir je takzvaný „prodrug“ alebo „prekurzor“, teda chemická látka, ktorá v organizme zmetabolizuje na účinnú molekulu. Veľmi zjednodušene povedané, telo si liek rozloží na látku, ktorá potom lieči. Pre vývoj takéhoto typu liečiva je preto kľúčový výskum metabolitov a zisťovanie ich chemickej štruktúry. A tu prichádzajú na scénu technológie slovenskej firmy HighChem. S hrdosťou musím skonštatovať, že firma Gilead využíva naše systémy na identifikáciu metabolitov liečiv, teda kľúčového kroku pri vývoji prekurzorov, ako napríklad remdesiviru. Náš softvér, ktorý používajú sa volá Mass Frontier a vyvíjame ho viac ako 20 rokov, viď obrázok. Môj kolega Juraj Lutišan vyvinul špeciálny modul na detekciu a identifikáciu metabolitov a nazval ho FISh (Fragment Ion Search). Osobne som s výskumníkmi z firmy Gilead veľakrát preberal spôsoby identifikácie metabolitov a s našimi technológiami sú veľmi spokojní.

https://www.facebook.com/Mistrik2019/

To hrubým... práve o tie vedľajšie účinky ide, čo keď sa ľudia vyliečia, ale za pár dní sa premenia na zombie?  :drakula:  :ax:

Zverejnené

videla som cast jedneho cinskeho cerstveho videa, kde lekari oslavuju.... narychlo zriadene privizorne nemocnice takmer vyprazdnene a cast personalu bez rusiek.

Zverejnené

Určité riešenie by bolo..

Lenže akosi "moje"..

Vytypovať najohrozenejších, seniorov a ľudí s narušenou imunitou.. Tých poslať do karantény a izolovať, kým sú ešte zdraví..

A potom tých ktorým to neublíží, rozdeliť na "šarže" a postupne riadene "okašľať" nakaziť..

Keď bude dostatočná väčšina populácie takto "prirodzene" zaočkovaná a bude mať protilátky.. Prestane sa to šíriť..

Ale neverím, že sa niečo takéto podarí presadiť..

Briti na to idú po "mojom"..

https://svet.sme.sk/c/22359152/britania-nezatvara-nic-spolieha-sa-na-taktiku-zo-spielbergovho-filmu.html?ref=trz

Británia nezatvára nič. Spolieha sa na taktiku zo Spielbergovho filmu

Zverejnené

No hej, oni to berú tak, že ten vírus skôr či neskôr chytia všetci, tak načo čakať, keď si imunitu môžeš začať budovať už teraz. Uvidíme, či im tento experiment vyjde alebo sa zmenia na mutantov a budú nenakazených naháňať v opustených uliciach a žrať im mozgy :unsure:

Zverejnené

Sniper

Riziko je v tom, že sa to potom zmení na endemickú chorobu, ktorá sa vracia každý rok, rovnako ako chrípka.

Čo by to pre tých starších ľudí v karanténe asi nebola pekná vyhliadka.

Takisto nie je jasné, či si tý mladý a teraz zdraví, udržia tú imunitu voči tomuto do vyššieho veku.

Asi dúfajú že "Britský vedci" splnia sľuby a fakt na to vynájdu účinné antivirotiká.

Hmm..

Prinajmenšom budú mať všetci Briti potom bez toho, na veky vekov vstup do Číny asi zakázaný..

He..

Zverejnené

za par mesiacov to mozeme zhodnotit :),    u nas je to sialena improvizacia ale zase to ma podporu u ludi.  

Zverejnené

podporou u ľudí by som nazvala to, čo a ako sa deje v Japonsku...
nie to, ako sa k veci stavia hodne a hodne ľudí tu - a v Európe všeobecne. dopína im veľmi pomaly.

včera v jednom videu - celý svet blázni, v Japonsku je kľud - Japonci sú zvyknutí na istú formu autokracie a DISCIPLÍNY, a to je u nich ten zdravý základ.
odjakživa, keď zasoplia a zakašlú, nosia rúšky, to u nich nie je a nikdy nebola hanba, dodržiavajú pokyny,
na uliciach - aj v TOKIU! sa dokážu pohybovať vonku nutne, v dvojmetrových odstupoch,

reštaurácie majú svoje rúšky, personál rúšky, pri vchode a stoloch dezinfekcia rúk.... a Japonci to dodržiavajú... a mnoho a mnoho ďalších opatrení, a dodržiavajú ICH a výsledok je, že na počet obyvateľstva majú najmenej nakazených.

to, čo sa dialo posledné dni a deje tu, by som ani pri najlepšej vôli nenazvala podporou ľudí.
píšem si ľuďmi a čítam ich.... je mi z ich obmedzenosti nevoľno.

ženská, čo pracuje v Prahe ako laborantka na virológii, nemá šajn o tom, čo robí, pre ňu sú rúšky riešenie celosvetového problému,
druhá, tiež laborantka aj s nejakou vysokou školou, ma pravidelne bombarduje sentenciami o planetárnom oslobodení a meditáciách,
chlap, o ktorom si každý myslel, že je normály, sa zrazu zmenil na monštrum s dobrým srdiečkom, ktoré nám predkladá, že vírus máme len v hlave....

nedali si ani námahu, keďže netušia, čo znamená slovo karanténa, prečítať si aspoň na googli, čo to obnáša.
ku karanténe sa stavajú tak, že pámbožko nám zoslal dovolenku a prázdniny, tak hurá, ide jar, pome využiť lesoparky a posledné lyžovanie, a pretože golfové strediská sú spravidla súkromné, tak sa tam narveme, my, vyvolení, lebo corona sa medzi vyvolených do súkromného strediska neodváži...

rúška sú pre 90% národa alfa a omega, a idú ťa zabiť, keď im vysvetlíš, že to je len pomocné opatrenie pre isté prípady, podstatná a zásadná je KARANTÉNA.
a karanténa neznamená, že sa vyberieme na rodinný výlet, lebo čo doma s nevycválanými modernou výchovou rozmaznanými zlými deckami.
nevedia si s nimi poradiť ani bez vírusu, nie ešte s vírusom a doma.
a toto nie sú moje výmysly.

toto je tá naša zodpovednosť a podpora.

Zverejnené

nejaké čísla sú tu: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1RIXWF7wCX-CihFQzNPfb4t26_t9NlReHj2GH2q3Euac/htmlview?sle=true#

odkaz je z tohto článku, tam sú aj zo dva grafy, z ktorých je badateľný exponenciálny nárast /očakávane/

Dakujem, presne to som hladal.

Exponencialny narast je ocakavany, podstatny je jeho priebeh.

Da s z neho odadnut effecitve reproduction number (neviem ako je to po slovensky) - http://en.wikipedia.org/wiki/Basic_reproduction_number , co je priemerny pocet nakazenych od jedneho nakazaneho. Pokial je to mensie nez jedna, mame vyhrane.

Nasiel som stranku, ktora vyzera dost vedecky (Centre of mathematical modelling of infectious diseases), kde maju odhady effective reproduction number vynesene do grafov: https://cmmid.github.io/topics/covid19/current-patterns-transmission/global-time-varying-transmission.html

Je tam pekne vidiet, ze Cina a Juzna Korea je uz za vodou (tab: Summary of latest reproduction number and case count estimates )

Z casovych priebehov (tab: Reproduction numbers over time in the six countries with the most cases currently) je zase vidiet, ze:

•    Spanielsko je v keli
  •    Francuzko ale aj Iran su na dobrej ceste k zastaveniu epidemie (hranicna hodnota je 1.0 )
  •    Nemecko zacalo dobre, ale potom do dovrzalo. USA si tiez pohorsilo svoj uvodny dobry nastup.

Kedze symptomy (a s nim aj testovanie pozitivnych pripadov) sa zacnu prejavovat v priemere zhruba po tyzdni, sucasne udaje zobrazuju situaciu zpred tyzdna, do skutocneho sucasneho stavu si to bohuzial treba extrapolovat po tej exponenciale...  :janie:

Zverejnené

V Španielsku sa ešte len začnú prejavovať výsledky karantény. Rozdiel medzi Európou a Áziou je hlavne v tom, že u nás sme tie opatrenia začala zavádzať o "niečo" neskôr ako v Číne. Oni do karantény dali 48 miliónov ľudí, keď Wuhan hlásil stovky nakazených. Tu sa to začalo zavádzať až pri tisíckach. Podcenili to a teraz budú platiť za to. My na Slovensku sme mohli zareagovať aj skôr, ale až také zlé to nie je. Uvidíme za týždeň dva, ak ešte bude čo vidieť. Očakávam, že situácia sa v apríli môže značne vyhrotiť, nielen čo sa týka vírusu, ale aj bezpečnosti a fungovania štátov. Bude zavedené stanné právo a potraviny na prídel.

Zverejnené

Co sa tyka kecania o tom, ako by to mali politici robit, tak aj ja mam zopar myslienok: 

Hlavna zbran virusu je jeho neskory az ziadny nastup symptomov, podla ktorych sa da rozoznat nakazeny clovek.

Takze bolo by treba zobrat statne rezervy (presne na to su urcene) a zainvestovat nimi co mozno najvacsie testovanie - tymto nad virusom asi  zvitazila Juzna Korea.

Dalsia velka investicia do vyroby rusiek a dezinfekcnych gelov - je predsa nemyslitelne bojovat zo sirenim nakazy, ked ich nema k dispozicii kazdy.

Nie sme Japonosko, aby stacilo vydat zakaz. U nas by to chcelo ovel viac vysvetlovnia a pozitivnej motivacie: snazit sa aj nieco doporucit, nielen zakazovat. Pre mnohych malych podnikatelov je dodrziavanie nariadeni likvidacne, preto sa by uz teraz malo hlasno a jasne hovorit o kompenzaciach. Je podla mna naivne si mysliet, ze hrozby sa mozme zbavit zadarmo len tym, ze vydame nejaky subor zakazov a nariadeni.

Zverejnené

K Britanii: zobrat 300 000 ludskych zivotov ako akceptovatelne straty mi uz trochu pripomina Stalina: Ked zomrie jeden clovek, je to tragedia. Ked ich zomrie milion, je to statistika.

Zverejnené

teraz to tak berú. až kým tí ľudia nezačnú naozaj zomierať.

Zverejnené

V Španielsku sa ešte len začnú prejavovať výsledky karantény. Rozdiel medzi Európou a Áziou je hlavne v tom, že u nás sme tie opatrenia začala zavádzať o "niečo" neskôr ako v Číne. Oni do karantény dali 48 miliónov ľudí, keď Wuhan hlásil stovky nakazených. Tu sa to začalo zavádzať až pri tisíckach. Podcenili to a teraz budú platiť za to. My na Slovensku sme mohli zareagovať aj skôr, ale až také zlé to nie je. Uvidíme za týždeň dva, ak ešte bude čo vidieť. Očakávam, že situácia sa v apríli môže značne vyhrotiť, nielen čo sa týka vírusu, ale aj bezpečnosti a fungovania štátov. Bude zavedené stanné právo a potraviny na prídel.

teraz nastane cas uvazovania o tom, co dokaze potravinova sebestacnost....teda minimalne na prezitie....doteraz sa agitacne manevrovalo...."ked nebude, tak dovezieme".....zrazu zacina byt problemom odkial.....alebo myslis, ze sudrznost statov EU sa "pozitivne" prejavi aj v tejto otazke?.....ked si premietnem, ako sa zachovala nacistka Merkelova v pripade "zadrzania" ochrannych rusiek, tak mi naskakuje husia koža.... :(

Zverejnené

Kazachstan zavrel hranice s Čínou už pred jeden a pol mesiacom, dnes pristúpili k inému riešeniu:
osvedčilo sa v Číne aj Kórei spolu s plošným testovaním.

Tokaev oslovil obyvateľov Kazachstanu .
Ministerstvo zdravotníctva oficiálne oznámilo, že v súčasnosti je diagnostikovaných 9 kazašských pacientov s príznakmi koronavírusu, existuje nebezpečenstvo rozšírenia. Vírus sa dováža zvonku. Ľudia v kontakte s infikovanými sú etablovaní a sú tiež pod kontrolou. Kazachstan pred ostatnými krajinami vytvoril špeciálne ústredie a medzirezortnú komisiu. Pandémia vyhlásená WHO sa stala nekontrolovateľnou. Preto som podpísal dekrét o zavedení výnimočného stavu v krajine. Je platný od 8.00 hod. 16. marca a bude trvať 30 dní. V prípade potreby je možné režim predĺžiť, uviedol prezident Kazachstanu.

https://neonomad.kz/tokaev-obratilsya-k-narodu-kazahstana/?fbclid=IwAR16jZPUfgnBGxTeX4ZRpGa9XYJFsmgBXSOymd1ReMUdCaUewhYR5VqDyZ4

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov