Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené

a taliani nezavreli strediská?

neviem, kde bola tá ženština v Taliansku (uniklo mi to), ale vrátila sa, už keď mala ísť pekne do karantény, teraz v týchto dňoch... namiesto toho zobrala decká do Rakúska, kde práve ešte prešla, a už je tam karanténa, ale nie to je problém, ale že akí sú ľudia ... nezodpovední?

netušia a ani sa nestarajú aspoň kuk do googla, čo je karanténa.

.... totálna izolácia.

Lenže to je niečo, čo súčasné generácie v Európe takmer ani nepoznajú. V Ázii si tým prešli v rokoch 2002-2004 počas epidémie SARS.

to je presne o tom, čo som písala aj vyššie, blazeovanej zhýčkanej Európy sa predsa takéto veci nemôžu týkať, no nie? tak pome z talianska do Álp na rakúskej strane, medzitým do Česka pre decká.... ako u bláznov na dvore.

všetci odborníci všade hovoria a píšu, doslova všade, a normálni ľudi ato vedia:

ako sa budú ľudia správať, tak sa bude správať ľudskému organizmu neznámy vírus.

lenže to je tak ťažko pochopiť.

Zverejnené

dnes už majú česi zákaz vycestovať do rizikových oblastí. akože neprajem nikomu nič zlé, ale.... podaktorí si ten vírus fakt zaslúžia.

Zverejnené

Už máme 44 nakazených o ktorých vieme. Dnes ich pribudlo 12. Dúfam, že všetci boli v Jasnej.

Zatiaľ nikto nezomrel, ale ani sa neuzdravil.

Čítal som, že liečenie trvá najmenej dva týždne. Takže predpokladám, že nejako po 18. marci by sa prví pacienti mohli vyliečiť. Ak dožijú.

Zverejnené

Pozeram, ze tentokrat mal Alamovi vyslo: keby sa hned od zaciatku uzavreli letiska a hranice, nemuseli sme treraz mat my (Europa) tieto problemy. Vlady zacali konat az ked uz bolo neskoro...

Zverejnené

https://www.facebook.com/pellegrini.peter/videos/776958119459885/

16:57 Vam premier ako dostal otazku jasne povedal, ze nemate sancu. Trcte doma.

Ze ich pochybil sa moze stat . A diat sa to bude - neschopni. A on je neschopni hocico s tym robit. Vas lekar asi aj tak bude nakazeny - teda sa im vyhybajte. O mesiac to uz bude v pohode.

----------

Ja nevravim ,ze mi to vyhovuje. Aj dnes sme nieco upratali v dome, nieco urobili na zahrade. Isiel som si kupit pivo a cigarety. Zajtra urobime opat aj v uctovnictve pre ludi. 

Mne to v podstate tato situacia nevadi. Ja som rad ,ze budeme doma spolu. Urobime kolko sa nam bude chciet. Ked vela tak vela. Ale som rad ,ze mam ich pod kontrolou - nemaju sa od koho nakazit. Urobime si aj vylet.

Davajme si pozor. 

Zverejnené

Podcenili sme to (nie my konkrétne, ale ako my celkovo) a dostali sme facku, po ktorej stále nevieme kde je sever.

Ale teraz aspoň na vlastnej koži vieme, ako sa ľudia inde vo svete cítia, kde sú epidémie eboly, cholery, žltej zimnice, hantavírusov a pod. Možno je to na dobrú vec, do budúcnosti vieme, že epidémie netreba podceňovať.

"The single biggest threat to man's continued dominance on the planet is the virus."

Joshua Lederberg

Zverejnené
Dáta z Talianska, ktoré vekové skupiny sú ako veľmi zasiahnuté. Čím sú mladší, tak tým je menšia pravdepodobnosť, že sa nakazia. Vekové skupiny do 40 sú prakticky odolné, neevidujú sa žiadne úmrtia. So šancou prežiť sú na tom dobre aj skupiny od 40 do 49 a 50 do 59 rokov, hoci medzi 50 ročnými už je miera nákazy vyššia. V skupine 60 až 69 ročných je zhruba rovnaký počet diagnostikovaných, ale úmrtnosť je tam už o dosť vyššia. S pribúdajúcim vekom prípady rastú a výrazne rastie aj úmrtnosť, ľudia starší ako 70 rokov tvoria tretinu a ľudia starší ako 80 rokov tvoria už viac ako polovicu všetkých úmrtí.

Na základe tejto tabuľky vidieť ako rozhodujúci je vek, ale dôležité je vedieť, že vek je len sekundárny dôvod, primárny dôvod vysokého podielu úmrtnosti starších ľudí je ten fakt, že mnohí z nich trpia nejakými chorobami a ich imunita je často výrazne oslabená. V tabuľke vidieť u mladých ľudí, že ich imunita pracuje dobre a to nevieme, koľkí z nich sú medzi nimi inak zdraví, že netrpia nejakou inou chorobou. Čísla hovoria jasne, mladé ročníky do 40 rokov si s nákazou prakticky vedia poradiť, zle na tom nie sú ani ročníky 40-60.

Táto tabuľka zároveň vysvetľuje aj vysokú úmrtnosť v Taliansku - ako je známe talianska populácia patrí medzi najstaršie v Európe.

Jedna vec však môže dáta výrazne skresľovať, tabuľka neprináša štatistiku, ktoré vekové skupiny ako často boli testované.

post-2-0-11122400-1584208272.png

Zverejnené

Ja som si na posledy vymenil nazor s otcom - Ty si ###### ty si ujo.

Sniper tam nad 80 rokov co to potrebuju do nedostanu - nejaky prominent. bezny clovek chory ma 100% smrt. Jemu ventilator nedaju. U nas to nedaju nikomu beznemu, moze mat aj 17,5 roka.

Otec a matka ak chcu prezit - musia byt v byte vkuse. A ja(ja som to aj tak nerobil,ale ani zena a deti ich nenastivime.,samozrejme co potrebuju im donesieme(donesiem im to aj ja).

-----------------------------

Dnes som dal ulohu synovu jednu z dalsich, bude ma 13 rokov.  Vyhadzat kompost zo sklenika dozadu kde budu rast tekvice. Povedal som mu preco to robis ako ko.ko.t.

Nevie tie vidly zapichut aby mu tam nieco ostalo. Bud to pichne hlboko naco nema silu to vybrat, ci plytko kde mu tam nic neostane.  Pre mna bolo strasne sa na to pozerat. Ale musel som mu to nechat robit,aby sa naucil,potom som to aj tak radsej spravil sam. 

Ale ma dva tyzde a preoseje stary kompost. Pr neho robota aspon na 5 dni.

-----------

Zena to je asi to najlepsie co v rodine mame. Su to hranolky a syr  ale spravila to dobre.   Podla mna so zemiakmi jej pomahali aj deti idem dojest.

Dojedol,idem za rodinou. Davajte si na seba pozor.

Zverejnené

Ako to funguje na hraniciach? Sú tam policajti a otáčajú autá. Existuje ale nejaká evidencia, že tento a tento človek prekročil hranice? že vystupil z rakuskeho taxika, a nastupil do slovenského???

Na letisku je to jednoduchšie, všetci prileteli, ale tu vidim jednu velkú "dieru". Ak nezodpovedný človek pride takto na Slovensko, a nezostane v karantene, kto a ako skontroluje, že je doma nebehá po svete ?

Zverejnené

Svajciarsko na tom tiez nie je zrovna dobre.
Ak nakomplet pozatvaraju hranice, neviem, ako sa syn dostane domov, ked zavru hotel a skonci mu zmluva. Za predpokladu, ze neochorie...

Zverejnené

Dáta z Talianska, ktoré vekové skupiny sú ako veľmi zasiahnuté...

Nechcem byť cynický, ale tabuľka, ktorú si uviedol úzko koreluje s grafom "prirodzenej" úmrtnosti. Na starobu sa nezomiera!!! Človek  musí vždy zomrieť na nejakú príčinu. Ale vo vyššom veku príčinou môže byť aj banálna udalosť, s ktorou si mladý organizmus ľahko poradí. To už zariadila evolúcia, ktorá nás naprogramovala tak, aby sme tu našťastie neboli "navždy". Ja tvrdím, že "život je krásny, len keby netrval tak dlho!". Možno to vyznie ako paradox, ale krása života je v tom, keď v danom veku robíme to, čo robiť máme. Teda aj v  správnom čase zomrieť. Tie gerontologické snahy o ignoranciu vlastného veku, ktoré sú tak populárne v západnej demokracii, sú trápne. To, čo človek nestihol v produktívnom veku už nemá význam suplovať nejakými ilúziami. Ospravedlnením by mohla byť snáď už iba demencia. Staroba by mala byť dôstojnou a snaha o "mladosť" v starobe robí zo seniorov iba idiotov. Ale "omladzovanie" je výnosný biznis, ktorý už s potenciálnou demenciou solventných seniorov kalkuluje. 

post-2515-0-11771900-1584219052.png

Zverejnené

ja si takuto "pandemiu" pamatam z cias ked v CSSR vystrajala slintavka....urobili sa nevyhnitne opatrenia a zivot sa nezastavil .....prezili sme karantenu a aj izolaciu....teraz sa ludom otvorili oci a kto nezazil komunizmus vystraja ako idiot z TT....

Zverejnené

:)   .....co je zle na tom historickom exkurze?.....aj vtedy sa tlacilo na dodrzovanie hygieny a urcite destinacie boli izolovane od ostatku domaceho sveta....cistenie obuvy na roztokom zmacanych rohoziach a osobna hygiena, bol aj vtedy jediny recept....myslis, ze teraz sa ludstvo poberie do jaskyn?....myslim poctom, co prezije....

Zverejnené

nikto tu doteraz neriesi "progresivny" pristup EU k tejto koronasituacii...pred par tyzdnami velebili WHO, ktory je fetisom EU, z jeho mudrymi vyhlaseniami...teraz tu zerieme nasledky slnieckarskeho videnia sveta.....mam dojem, ze slovensko a aj cela vychodna europa ma viac rozumu, ako Merkelky, Nicholsonky a Simeckovia v centre EU....EU sa ukazala ako egoisticka partia zavisla iba na zisku a vydierani....viac prenasleduju ludi za nazor, ako by mali pouzit nejaku prevenciu....lebo co ked nebude nic a "many many many" vyjdu navnivoc...ukazkove spravanie,  ako protiklad toho, cim sa prezentuju na verejnosti....seriem na celu tuto megazlocinecku a egoisticku spolocnost schovavajucu sa do siat demokracie....:(

Zverejnené

pokial sa nezacne masovo testovat, tak  nasa strategia je zjavne zalozena na pokojnom hlase a navrate do sociku.  zavrete hranice, fronty pred obchodami, co chces kupit nemaju,  podniky  po 8 zavrete.   Citim sa ako v mladosti

Zverejnené

tyso

Buďto sa to usekne hneď a zaraz, alebo sa vrátime pred "mladosť".

Prídeloví systém.. Lístky.. Na základné potraviny a potreby..

Ako cez druhú svetovú..

Zverejnené

Ach boha, ďalších 10, z toho 5 v mojom meste, už mi to leze na mozek.

Keď pozerám na štatistiky Číny, tak potrebujeme totálnu karanténu, lebo to nezastavíme nikdy, pri týchto počtoch 30% rast nemali už ani oni.

Zverejnené

... pretože teraz ma tu niekto zožerie zaživa, ale istá forma autokracie je potrebná aj v liberalizme a demokacii.

na časy slintačky a krívačky si pamätám aj ja - a to bola vážne karanténa... nie represívna, ale ľudia počúvali, neboli zgrupovania, prvý máj sa nekonal, za mestom v diaľke bolo vidieť čierny dym, pálili mršiny.... a ľudia si dávali pozor a nebrali to na ľahkú váhu, deckám nám vysvetlili, čo a prečo.

pretože ani v takomto prípade jednoducho neexistujú autority, pohrozenie trestom 1600 eur je nič,

ako napísal alamo -
na hraniciach povieš, že cestuješ domov, tam ti povedia, že dodrž 14 dňovú karanténu a prejdeš.
a nikto nikdy nikde nemá ako skontrolovať, či ten človek ide robiť oslavu narodenín alebo bude držať karanténu.

oba príklady - priateľka je doma, rodina ju kŕmi a pekne čučí už tretí deň doma v karanténe.

malá 10 ročná neter bol pred týždňom pozvaná kamarátke na narodeniny, bolo tam asi 20 detí.... a až potom vysvitlo, že celá rodina sa vrátila deň predtým z Talianska z lyžovačky.

• Pridať bod 1
Zverejnené

konecne som si precital nazor podobny mojmu, ale mna tu Sniper nejak vysmial...no mozne nevie o com som pisal...tak mu odpustam.... :)

a k tomu impotentnemu spravaniu elit v centrale EU sa tu nevyjadruje nikto....hm....takze vsetci to tu akceptuju ako prve orechove.....to je co alibizmus alebo ritolezectvo....ci nebodaj obava z predvolania za nekorektnost?.....

Zverejnené

:)   .....co je zle na tom historickom exkurze?

Len to, že ty si schopný obviniť zlyhanie liberalizmu aj z toho, že si muchy neumyjú nohy v saponáte, keď odletia z hovna. Neťahaj všade politiku, bez ohľadu na to, ako EÚ danú situáciu zvláda alebo nie. Na začiatku to podcenili, ale to asi všetci. Keď ohlásili prvý prípad v Európe, myslím, že to bolo v Bordó, tak som mal len akési zlé tušenie, ale ani vtedy mi absolútne nenapadlo, že to dospeje až sem.

Zverejnené

fetis EU, WHO, si teda riadne nasralo do huby, ked nezacalo tlacit na predstavitelov EU, aby sa zacali preventivne pripravovat na moznu pandemiu tejto "virozy"...a s tym porovnanim minulosti a pritomnosti v karantenach, som mal na mysli chovanie organov a obyvatelov vtedy a dnes....nic viac a nic menej...pretrpeli sme a nepomreli sme....co si v tom ty videl neviem.... :(

Zverejnené

nuz,  ale predsa len cervicek hloda.  2 tyzdne rozhodne nestacia, to len spomali sirenie.  Ale potom   ludia postupne prestanu sediet doma a  sirenie sa obnovi.    Tieto opatrenia su skor odrazom paniky v ludoch, chcu rozhodne a silne opatrenia.  Ale ci su racionalne a k niecomu povedu ? 

Zverejnené

Sniper

Ten kto tvrdí, že to čo sa teraz deje je "Čierna labuť".. A absolútne sa to nedalo očakávať.. Ten sproste klame..

Ešte pred nedávnom sa Greta Thunberg na nás vyprskovala s každého masmédia.. Blbečci s extinction rebellion sa sekunďákom lepili o všetko možné..

Masmédiá nás presviedčali o tom že sa blíži totálna klimatická kakastrofa, dokonca že už nastala, pri ktorej všetci do jedného zhebneme..

To asi bola tá "správna" panika a hystéria?

Prečo?

Zverejnené

Dnes dali echo,ze zavru obchody - zena doteraz nekupila umyvadlo - v kupelni umyvadlo mozno aj dva mesiace nebude. Tak som sa vybral na semena(dnes tam boli a ja som tam bol sam prinich aspon 15 minut). Kupil som vsetky co som chcel, malo ludi stvrtina s ruskami,jednu som videl aj respiratorom.  Som rad ,ze ludia nemusia si uz nakupovat potraviny,ze sa zasobili. Isiel som v case,ked mala byt TV bohosluzba. Zavolal som prvy krat asi matke, ci nieco nepotrebuju,ze idem do obchodu. Ze nie,ze maju dost.  Podla mna tie semena zajtra napozatra nebudu - ak zatvoria 2,3 specializovane predajne na zahradkarstvo co su v meste.

A stymi ruskami? Som myslel,ze zena kupila krabicu,kde by bolo 50 ks. Ona kupila 9ks, dve si nechame, dve uz odnasa svokrovcom , svokor chodi na prevezy do nemocnice. A 5 dam cloveku co ich bude potrebovat. Ale v pocte 9  su nam vsetkym na.. 

Inak nemal som dnes dobry pocit z nakupovania,ale radsej kupit dnes. Inak fungovala,len jedna z asi12 pokladni . A nemusel som cakat. To bolo v Tescu, cibulu na sadenie som kupil v Bille,tam podobne.  Teda , ze to je vyhra pre obchodnikov - podla mna to bude naopak. V regaloch veci maju aj zeleninu.

zeny som sa spytal co potrebuje, ze aj ziarovky, dve som kupil.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov