Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené
6 hours ago, electric blue said:

Čo z toho vyplyva? dám ti clue ;-) podla jej slov, ze lekár by mal rozhodovat či je nutná karanténa . a taktiez či je nutné dalšie vyšetrenie . ako som z článku pochopila, čo ak test ukáze pozitivitu ( zbytkového vírusu po prekonanom covide) a ten človek moze mat infekciu dychacích ciest z dovodu iného povodcu nákazy 

Toto sa neda robit z velmi dobrych dovodov.    Ak mas pozitivny test  tak lekar nedokaze  urcit ci si infekcna alebo nie.   Covid ma casto priebeh bez symptomov ale aj vtedy je clovek infekcny.   A je pravda ze po prekonani covidu PCR  test ukazuje pozitivitu este par tyzdnov az mesiacov, a preto sa uz ziadne testovanie nasledne  nerobi. ( ale ag test je uz negativny). Okrem toho je daleko nad moznostami zdravotneho systemu robit dalsie vysetrenie kazdeho pozitivneho pacienta,  to by kazdy pricetny lekar mal chapat.

a kontext poznam,  kedze na informatorove texty hned robim factchceking :)  https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/virolozka-hana-zelena-covid-testovani-koronavirus-pcr.A201009_575601_ostrava-zpravy_woj

dotycna je nova hviezdicka konspiracnej sceny,   spochybnila hned aj nosenie rusok. 

Zverejnené

Pokial citam nariadenia vlady dobre, tak da sa ist do kostola, alebo si opravit bicykel, ale ked niekomu prdne stara tavna poistka, tak ostane bez elektriny az do konca lockdownu.

Dobre, tavnu poistku ma uz malokdo, ale je plno veci, ktore dokaze sposobit existecne problemy: nefukcna pracka, varic, pokazeny zachod ci odtok, pripadne elektronika nevyhnutna na doporucovanu pracu z domu (pocitac, telefon, modem, atd.)

Zverejnené
pred 13 minútami, tyso napísal:

Ak mas pozitivny test  tak lekar nedokaze  urcit ci si infekcna alebo nie.   Covid ma casto priebeh bez symptomov ale aj vtedy je clovek infekcny.   A je pravda ze po prekonani covidu PCR  test ukazuje pozitivitu este par tyzdnov az mesiacov, a preto sa uz ziadne testovanie nasledne  nerobi. ( ale ag test je uz negativny). 

Toto je veľmi dôležité a ujasniť si detaily. Ja som doteraz jasno v tom nemal. Nosenie rúška a dezinfekciu však dodržiavam. U nás v práci gen. Riaditeľ nariadil postih tomu, kto nebude mať riadne nasadené rúško. Správne rozhodnutie, inak sa ani nedá. 

Zverejnené
pred 11 hodinami, electric blue napísal:

@informator ako je mozné ze P. virologička neovláda tieto informácie? 

pred 9 hodinami, tyso napísal:

informator,  je viacero moznosti. Mozno ma histrionsku poruchu osobnosti a chce sa dostat do medii.  Alebo je naozaj vzdelana za moznosti svojho intelektu.

Tvrdi ze  testovanie bezpriznakovych ludi nema zmysel, kedze to nehovori nic o tom ci je niekto chory.   Co je  nezmysel,  nechape ze nejde o diagnosticke testovanie ale o epidomiologicke. Cielom totiz nie je nastavit spravnu liecbu ale dostat do karanteny vsetkych siritelov infekcie.   A to ze plati ze kazdy infekcny clovek ma pozitivny test a nie kazdy pozitivny testovany je infekcny je pravda ale nepodstatna.    

Ako teda najst infekcnych ?   No inak ako testovanim to nevieme,    mozeme dostat aj falosne pozitivnych ale to predsa vsetci lekari vedia.  A riesenie je ze v takom pripade dotycneho po 10 dnoch povazujeme za zdravych po prekonani Covidu a preukazuje to potvrdenim od lekara.    Dotycna teda nechape  ucel testovania  a v takom pripade je hlupa alebo chce vidiet svoju fotku v mediach a je ochotna koli tomu hlasat hluposti.

A  problem je ze skutocni idioti ako ty to nasledne beru ako relevatnu informaciu.

zhodnotili dve hlupe a idiotske "vedecke" osobnosti......zjavne pre taketo kapacity je slovensko v takych sra..ach, ako je...ze by sa ukazala kvalita vedeckeho vzdelanostneho intelektu?.... :)

• Odobrať bod 1
Zverejnené

informator, dakujem za okamzity dokaz ze nechapes. 

Ale to co je podstata :   Na celom svete  prebieha testovanie a karantena zhruba rovnako.   A ked jedna doktorka z labaku a  teda nie z praxe  povie ze je to cele zle, tak ty okamzite  uveris ze to je ta spravna kapacita a ma pravdu.   Nemas ziadne schopnosti posudenia  toho co hovori,  nerozumies organizacii zdravotnictva,  nerozumies biologii.  Ale neomylne si vyberas ju.  

Ja tomu hovorim dokaz informatorom,    ked s tym suhlasis tak je to urcite zle.  Si v tomto  velmi spolahlivy detektor.  Ak je nieco hlupe, zle  tak to najdes ako prasa lanyz.

Zverejnené
Dňa 18. 12. 2020 at 9:34, robopol napísal:

príklad irska, v čase kedy sme tu začali plánovat plošné testovani, irsko nečakalo a išlo do lockdownu.

aktuálne:

Dosiahli teda 90% pokles lockdownom a teraz, aby neprepukla ďalšia vlna lokálne idú robiť ďalší lockdown. 

No a tomu hovoríš úspech. Podľa https://svet.sme.sk/c/22545896/v-irsku-sa-skoncil-druhy-lockdown-na-vianoce-pride-dalsie-uvolnenie.html

"V Írsku sa v utorok skončil druhý čiastočný lockdown a po šiestich týždňoch prísnych obmedzení sa znovu otvorili aj obchody predávajúce iný ako nevyhnutný tovar, kaderníctva či fitnes centrá."

Po 6 týždnoch trvania prvého lockdownu znova zavádza druhý 6 týždnový od 26, decembra.   https://www.cas.sk/clanok/1065339/su-v-zufalej-situacii-v-severnom-irsku-sa-coskoro-zacne-sesttyzdnovy-lockdown/

Irsko je ostrovná krajina s menšou hustotou obyvateštva, ako Slovensko, alebo Česko. Z hľadiska počtu obetí v krajine je to ale nepopierateľne úspech. No 3 mesiace tvrdého locdownu nie sú ekonomickou výhrou. Súčasný nárast infikovaných v Irsku znamená, že bez vakcíny si s pandémiou ani tvrdým lockdownom neporadia. Jediní, kto to dokázal je Čína. V Číne by sa teda mali školiť všetci experti, epidemiológovia a politici, ako sa pandémie zbaviť.

• Díky! 1
Zverejnené

@tyso čo toto? 

Citát

Ako prví sme začali sledovať okrem samotnej pozitivity pri PCR testovaní aj ďalšiu veľmi podstatnú a presnú hodnotu – CT.
Výhodou spoľahlivej metódy RT-PCR je, že vieme kvantifikovať množstvo vírusovej nálože, na základe čoho môžeme odhadovať potenciálnu infekčnosť pacienta. Tento údaj uvádzame už aj na výsledkových listinách, ktoré ukážu váš výsledok s ešte vyššou výpovednou hodnotou. 
Pri vyhodnocovaní výsledkov RT-PCR sa zaznamenáva aj počet cyklov, ktoré sa opakujú. Cyklus, resp. bod, v ktorom termálny cyklér zaznamená tvorbu PCR produktu v reakcii, sa označuje CT (treshold cycle) alebo CP (crossing point). Z hľadiska pozitivity ide o rovnocenné označenie, ktoré napovedá, aké množstvo vírusu sa v odobratej vzorke nachádza. Čím je hodnota CT (resp. CP) nižšia, tým sa vo vzorke nachádza väčšie množstvo vírusu. Platí, že hodnoty CT:  
• vyššie ako 35 znamenajú nízku vírusovú nálož, 
• od 25 do 35 značia strednú vírusovú nálož a  
• pod 25 znamenajú vysokú vírusovú nálož. 
Týmto spôsobom je možné identifikovať, aká infekčná by mohla byť v čase vyšetrenia osoba, ktorej vzorku

https://lab.online/produkt/koronavirus-sars-cov-2-rna-pcr-test

Zverejnené
Jediní, kto to dokázal je Čína. V Číne by sa teda mali školiť všetci experti, epidemiológovia a politici, ako sa pandémie zbaviť.

Silne pochybujem, že Čína uvádza pravdivé dáta. Nie je možné, že máme 2x viac prípadov ako 1,5 miliardová krajina tisíce kilometrov ďaleko, kde pandémia vypukla.
  • Pridať bod 1
Zverejnené
pred 7 minútami, Sniper napísal:

Silne pochybujem, že Čína uvádza pravdivé dáta. Nie je možné, že máme 2x viac prípadov ako 1,5 miliardová krajina tisíce kilometrov ďaleko, kde pandémia vypukla.

Ak to nie je zázrak, musí za tým byť niečo iné. Čína už dnes nie je svetu tak uzavretá, ako kedysi. Pandémia by sa tam nedala tak ľahko utajiť.

Zverejnené
pred 35 minútami, Tono napísal:

No a tomu hovoríš úspech. Podľa https://svet.sme.sk/c/22545896/v-irsku-sa-skoncil-druhy-lockdown-na-vianoce-pride-dalsie-uvolnenie.html

"V Írsku sa v utorok skončil druhý čiastočný lockdown a po šiestich týždňoch prísnych obmedzení sa znovu otvorili aj obchody predávajúce iný ako nevyhnutný tovar, kaderníctva či fitnes centrá."

Po 6 týždnoch trvania prvého lockdownu znova zavádza druhý 6 týždnový od 26, decembra.   https://www.cas.sk/clanok/1065339/su-v-zufalej-situacii-v-severnom-irsku-sa-coskoro-zacne-sesttyzdnovy-lockdown/

Irsko je ostrovná krajina s menšou hustotou obyvateštva, ako Slovensko, alebo Česko. Z hľadiska počtu obetí v krajine je to ale nepopierateľne úspech. No 3 mesiace tvrdého locdownu nie sú ekonomickou výhrou. Súčasný nárast infikovaných v Irsku znamená, že bez vakcíny si s pandémiou ani tvrdým lockdownom neporadia. Jediní, kto to dokázal je Čína. V Číne by sa teda mali školiť všetci experti, epidemiológovia a politici, ako sa pandémie zbaviť.

Bože moj, to je už ako sa baviť s informatorom, či už si aj expert na ekonomiku? Ludia tam chodili do práce a reaštaracie a ine sú tu zavrete pol roka.. O činskom zazraku mám článok ako je to možne...Keby si chápal kontextu, či zmyslu vedel by si spočítať dva a dva. Ked zasiahneš škor, možeš 90% poklesom stabilizovat čísla na hranici , ktorú si naplánuješ. Či dokonca vyhubit vírus. Ked to niekto nechape, nech ide do školy znova prebrat zakladne sučty a odčítania.

Zverejnené
pred 46 minútami, robopol napísal:

Bože moj, to je už ako sa baviť s informatorom, či už si aj expert na ekonomiku? 

Nie som ekonóm. Ale tvrdiť, že prísny lockdownom pomohol ekonomike Irska? Pomohol im znížiť počet infikovaných a mŕtvych. V Čechách bol podobný lockdown, čísla infikovaných im prudko klesali. Dnes im nezostáva nič iné, ako na Slovensku, zaviesť znovu lockdown. Zdá sa, že situácia sa teraz zhoršuje vo všetkých krajinách EU. Tak sa zas tak nebičujme, ako sme to na Slovensku zbabrali. 

image.png.f0273f4736499c79324ca788804e1628.png

Zverejnené
1 hour ago, electric blue said:

@tyso čo toto? 

Tu uz idem do spekulacie,   pravda je ze to nikde na svete takto nepouzivaju.    Virusova infekcia organizmu je ale tiez exponencialny zvon. Na pociatku je malo virusov a trva par dni kym sa dosiahne maximum a potom ide o pomale klesanie.  A zrejme to zavisi aj do individualnej odozvy imunitneho systemu.    Samotne cislo ti teda nepovie ci si v prych dnoch infekcie alebo v mesiaci po ukonceni.  To sa dozvies ako mas potvrdenie o prekonanom covide.   Keby ten PCR test bol zadarmo a dal sa robit doma, tak by stacilo na druhy den po pozitivite merat ci stupa alebo klesa pocet virusov.  Ale kym sa tam technologia nedostane, tak to zrejme nejde.

Zverejnené

tie su predsa nespecificke. Ale tak povedzme ze by to za nejakych nakladov slo. co by bolo cielom? pustit pozitivne testovaneho do obehu? ale za 10 dni tam moze ist aj tak.  podla mna nesedi naklad voci prinosu.  A v akom pocte pripadov to vobec ma zmysel?  v mojom okoli uz bolo dost covidakov a u kazdeho kto mal pozitivny test to skoncilo covidom, ak by v pociatku choroby behali po vysetreniach, tak nakazili dalsich a vysledok by to nezmenilo.  

Zverejnené

vidim, ze tunajsia vedecka elita sa tu predbieha v tom, kto viac chvaly popise na oltar slavy ich vzorov z vedeckej oblasti.....ja to vidim tak, ze vdaka vedeckym "kapacitam" tu mame stav tak aky  mame a taktiez som presvedceny, ze na ich vrub idu aj vsetky obete, ktore sa, co do poctu,  snazia este navysit zachrannou brzdou, teda vseliekovym vakcinovanim.....ved v zaujme vedy sa nehladi na obete, ale na vysledok v globale.....no a potom budu aj granty......ako som bol nedavno tu napisal....Mengele stale zije....akurat sa infiltroval do dnesnych vedeckych megalomanov.... :(

Zverejnené

no neviem, ale skor vedecka obec vsetko robi pod vplyvom nejakej navykovej latky....staci si sem tam precitat teba, ako obdivovatela mengeleho pohrobkov, a je ukazka vedeckeho umu na svete.....a co je na tom mojom konstatovani, ze vedci su zodpovedny za obete, nepravdive?....

Zverejnené

netrep....potrebujes na nieco grant?.....ja vychadzam s faktov, ty vychadzas z tvojej predstavyvosti.....s tvojej strany ozaj vysoko vedecky pristup....iba potvrdzujes moje pravdive obvinenie vedeckej egoistickej zo zavislosti na peniazoch....

Zverejnené
pred 3 hodinami, Tono napísal:

Nie som ekonóm. Ale tvrdiť, že prísny lockdownom pomohol ekonomike Irska? Pomohol im znížiť počet infikovaných a mŕtvych. V Čechách bol podobný lockdown, čísla infikovaných im prudko klesali. Dnes im nezostáva nič iné, ako na Slovensku, zaviesť znovu lockdown. Zdá sa, že situácia sa teraz zhoršuje vo všetkých krajinách EU. Tak sa zas tak nebičujme, ako sme to na Slovensku zbabrali. 

image.png.f0273f4736499c79324ca788804e1628.png

Ja nehovorím, že írsku pomohol lockdown v ekonomike. Zaleži čo urobili presne a ako, to sa takto Tono neda, vytrhnut niečo z kontextu. Ja píšem , že lockdown je prostreidok ako znižiť pandemiu na čísla, ktoré su ustriehnutelné a to stojí menej ako to čo tu robíme my a zvyšok sveta.

Zverejnené
pred 3 hodinami, robopol napísal:

Ja nehovorím, že írsku pomohol lockdown v ekonomike. 

Ja netvrdím, že za prepad ekonomiky Írska je zodpovedný iba lockdown. Prísny lockdown by možno pomohol na začiatku pandémie, ako v Číne, ale musel by byt synchronizovaný v celej EU. Potom by sa musela EU izolovať a na hraniciach zaviesť prísne testovanie. Po vypuknutí pandémie v Číne, vo svete prevážili ekonomické záujmy. Neobmedzili sa letecké spoje, turistika, biznis. Dnes je už každý múdry. Situáciu podcenila aj WHO a jej odporúčania.

V súčasnej situácii sa lockdownom krajiny už iba bránia kolapsu zdravotníctva. Pri lockdowne je obmedzená bežná lekárska starostlivosť, prevencia, vzdelávanie, výroba... Nie je to dlhodobo udržateľné riešenie. V Írsku mali lockdown v prvej vlne, tuším v marci, alebo v apríli, potom 22, októbra druhý, ktorý trval 6 týždňov a od 26. decembra bude tretí tiež 6 týždňov. 

Východisko je dnes už iba vakcína. Ak by nebola účinná, museli by sme sa naučiť s Covidom žiť. Nemohli by sme sa potácať od jedného  lockdownu po druhý, lebo straty by boli aj na životoch väčšie, ako s Covidom. Kvalitné zdravotníctvo môže fungovať iba tam, kde spoločnosť prosperuje, vytvára hodnoty, funguje vzdelanie a infraštruktúra. Verím, že vakcína bude úspešná a takéto scenáre nás nečakajú. Ale treba si uvedomiť, že aj napriek vede, nie sme všemocní.          

Zverejnené
pred 4 hodinami, tyso napísal:

tie su predsa nespecificke. Ale tak povedzme ze by to za nejakych nakladov slo. co by bolo cielom? pustit pozitivne testovaneho do obehu? ale za 10 dni tam moze ist aj tak.  podla mna nesedi naklad voci prinosu.  A v akom pocte pripadov to vobec ma zmysel?  v mojom okoli uz bolo dost covidakov a u kazdeho kto mal pozitivny test to skoncilo covidom, ak by v pociatku choroby behali po vysetreniach, tak nakazili dalsich a vysledok by to nezmenilo.  

@tyso 

Citát

Váš imunitní systém produkuje dva typy základních protilátek - IgG a IgM. Ihned po infekci vaše tělo začne vytvářet IgM, po několika dalších dnech započne s produkcí IgG. Vysoká hladina IgM bez IgG značí, že vaše tělo v současné době bojuje s akutní infekcí koronaviry. Vysoká hladina IgG znamená, že vaše tělo již bylo infikováno touto infekcí před delší dobou.

a za dva a pol, reč je o ludoch, u ktorych test ukáze pozitivitu , detektuje ( zbytkovy) vírus po prekonanom covide. taky človek ak ochorie , zostane pravdepodobne neliečeny. nedostane ziadne ATB , pretoze oficiálne má covid. na toto tá virologička tiez upozornuje 

Zverejnené

tieto protilatky telo produkuje pri kazdej virusovej chorobe, nie specificky pri korone.  

na virusove ochorenie atb nepomaha, to ma zmysel az pri sekundarnej infekcii. ina ako symptomaticka liecba nie je. 

Zverejnené
pred 30 minútami, tyso napísal:

tieto protilatky telo produkuje pri kazdej virusovej chorobe, nie specificky pri korone.  

na virusove ochorenie atb nepomaha, to ma zmysel az pri sekundarnej infekcii. ina ako symptomaticka liecba nie je. 

tyso ty si dnes kompletne mimo misu? infekcie dychacích ciest mozu byt aj bakteriálneho povodu. alebo moze trpiet inym ochorením. ale to sa dá zistit jedine vyšetrením. 

inak si vygooglil nesprávnu stránku . 

Citát

Jaká je nejrychlejší metoda testování na koronavirus SARS-CoV-2?

Nejrychlejším způsobem je použít některý z Rapid testů stanovujících protilátky ve Vašem organizmu. Tyto testy jsou levnější a můžete je používat doma. Jsou o něco méně citlivé a specifické, ale stále velmi důležité pro screening nemoci. Rychlé testy protilátek nezkoumají přítomnost viru ve vašem těle. Jednoduše ukazují, zda bylo vaše tělo napadeno virem tím, že stanoví přítomné protilátky.

Váš imunitní systém produkuje dva typy základních protilátek - IgG a IgM. Ihned po infekci vaše tělo začne vytvářet IgM, po několika dalších dnech započne s produkcí IgG. Vysoká hladina IgM bez IgG značí, že vaše tělo v současné době bojuje s akutní infekcí koronaviry. Vysoká hladina IgG znamená, že vaše tělo již bylo infikováno touto infekcí před delší dobou.

https://www.testnakoronavirus.cz

Zverejnené
Citát

V Trenčíne urobili v sobotu v rámci prvého dňa celoplošného mestského testovania na nový koronavírus 12 831 testov. S pozitívnym výsledkom bolo 288 z nich, čo je 2,24 percenta.

https://slovensko.hnonline.sk/2268381-testovanie-v-trencine-prisli-uz-tisicky-ludi-zatial-zistili-162-pozitivnych-pripadov

V I. a v II.kole bolo v meste Trencin cca 33 000 ludi sa testovat a nasli 332(1,01%),resp. 202(0,61%) pozitivnych ludi. V trencianskom okrese nasli za poslednych 10 dni 1 191 pozitivnych PCR testami. Mesto ma polovicu obyvatelov z okresu. Desat dni od 31.10. dozadu mali pozitivnych 540 a 10 dni pred 7.11 bolo 709 pozitivnych na PCR.

Teda dnesna ucast celkom slusna. Dobrovolnost, zakaz vychadzania sa nedaju porovnat s celostatnimi testami,ale aj to ze, isto sa v Trencine ludia chodili testovat aj na Ag testy,ak mali dovod(predtym nemali moznost).

Ak zoberieme, ze je to najzamorenejsi okres, mne toto testovanie celoplosne nedava zmysel. Nech radsej s tym modrym papierom sedia doma. Inak uspech celostatneho testovania vidno ze od 12.11 do 21.11(10 dni) vtedy zacalo testovanie po dedinach mali v okrese Trencin 531 pozitivnych. Od 26.11 - 5.12 733 a 3.12.-12.12 1018. Tak uvidime v januari ako im to pomohlo.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov