Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Tono a ten projekt je pre koho dolezity a kto ho plati? Kto ta platil za socializmu? Pre koho si bol potrebny?

Ja som sa zúčastnil verejného tendra, kde figurovali renomované fy. Nie, že by som bol lepší, ale renomované fy. musia zaplatiť celú plejádu administratívnych pracovníkov, ktorí projekt predražujú. Predpokladám, že cena rozhodla pri výbere. A v súkromnej firme je cena dôležitá. Nechcem hovoriť pre koho, ale výsledok sa týka, ako užívateľa, aj teba. 

Za socializmu ma platili za dochádzku do zamestnania. Pamätám si, že keď mi nadali poriadnu prácu, demonštroval som tak, že som si ľahol na stôl a predstieral, že spím. Nešťastný šéf prišiel za mnou a nechápal, čo vlastne chcem. Veď vsetci sú spokojní, keď nemusia nič robiť a iba predstierajú, že pracujú. On sa však v skutočnosti obával iba o svoju kariéru, ktorú som ohrozoval tým, že tam, na stole, ostentatívne spím. 

Nesúvisí to s témou, ale keď sa už pýtaš...   

Zverejnené

Najhoršie na tom všetko ale je, že nikdy nebudeme s istotou vedieť, kedy vírus skutočne odznel. Vyliečia sa všetci, oficiálny stav bude 0, otvoria sa prevádzky, stačí keď len jeden jediný bude mať v sebe vírus a ten napadne druhého a takto sa dva týždne bude šíriť až to prepukne znovu. A hľadaj zas pacienta 0. Nenájdu ho nikdy. Aj keď bude oficiálny počet nakazených 0, obmedzenia, izolácie a dokonca aj karantény, budú musieť trvať najmenej mesiac.

Zverejnené

Najhoršie na tom všetko ale je, že nikdy nebudeme s istotou vedieť, kedy vírus skutočne odznel. 

Niekto tu spomenul, že po nakazení 2/3 obyvateľstva bude pandémia na ústupe. Ja tomu verím, je to "odskúšané" z minulosti. Nechcem zľahčovať situáciu, ale počet úmrtí sa porovnáva s počtom potvrdených nakazených. Tých je však podstatne viac než laboratórne diagnostikovaných, takže ten pomer nie je alarmujúci. Pred touto pandémiou sa v tohoročnej sezóne dalo zaočkovať proti predpokladanému typu vírusu chrípky možno 5% občanov. Takže 95 %  občanov dobrovoľne podstupovali riziko, že bežnú chrípku, aj s jej následkami dostanú.

Zverejnené

Tak vidis aky si bol aky si uzitocny pre ostatnych. Ten tender je pre stat - statnu instituciu, prispevkovu organizaciu, sukromnika ktory ma peniaze od statu.  Alebo sukromnika ktory nema nic spolocne so statom? Nema od statu financie. Predrazuju to nerobis pre PPA?

Si napisal, ze clovek je tak dvolezity ako pre okolie, ako ho potrebuju, ja stym suhlasim aj s jednym ako okolie co nepoznas, aj to tvoje okolie. Ale aj keby o mna nemal nik zaujem ,mam pravo tu zit, nakupit si. Ja som nikdy nebol zamestnany a 17 rokov ma platia zivnostnici, sro. Gynekolog - ma peniaze odstatu ale kvoli zakaznikom. Lesaci,ti robia pre Lesy SR, pokladac chodnikov - on ma peniaze od mesta. Restaracie som maldve - tie peniaze nemaju odmesta skrachovali. A potraviny a tie nemaju peniaze od statu - jedna mizive percento predava skole. Zeny v rakusku, ci ostatni co potrebuju spravit danove priznanie.

Zverejnené

Niekto tu spomenul, že po nakazení 2/3 obyvateľstva bude pandémia na ústupe. Ja tomu verím, je to "odskúšané" z minulosti.

A môžeme sa oprieť o nejaké metodologické údaje? Či ako vírus si povie, "nakazil som 2/3, ďalej sa už nebudem šíriť" ?

V minulosti sa to odskúšalo na základe akých prípadových štúdií? Komparatívnych či dokonca jednoprípadových?

Zverejnené

Sniper, temu ktoru si zavrel tu bola 3 tyzdne a tam to mas. Si to precitaj.

Zverejnené

slimak

Ja tvoju prácu vôbec nedehonestujem. Naopak, každý živnostník, ktorí si dokáže zarobiť na vlastnú existenciu je pre mňa v tejto spoločnosti niečo, ako Don Quijote de la Mancha. Samozrejme, ak priznáva dane a predmetom jeho činnosti nie je obchod. Zaslúži si u mňa obdiv. Žiadnemu hlupákovi predsa nikto len tak pre nič za nič nezaplatí, to je biznis o ktorom sa štátnym úradníkom ani nezdá.

Zverejnené

Ja som teba tiez nechcel dehonestovat. Pravo na zivot mame vsetci, aj ty co porusuju zakony,tak preco nie ty co neporusuju. Pravo si nakupit,ak mame peniaze a zit. Aj nihilizovat ak sa tak rozhodneme.

Zverejnené

A môžeme sa oprieť o nejaké metodologické údaje? Či ako vírus si povie, "nakazil som 2/3, ďalej sa už nebudem šíriť" ?

V minulosti sa to odskúšalo na základe akých prípadových štúdií? Komparatívnych či dokonca jednoprípadových?

Tá logika vychádza zo štatistiky. Tí ktorí infekciu prekonali sú imúnni, takže pre vírus už nie sú hostiteľom. Maximálny počet nakazených je daný štatistickou strednou hodnotou z Gaussovej krivky, ktorej priebeh závisí od pravdepodobnosti kontaktov nakazených s ostatnou populáciou. Kontakt tých, ktorí chorobu prekonali bude po čase narastať nad kontaktom chorý zdravý. Preto musí po čase nastať pokles. Rozhodujúca je ale frekvencia kontaktov. Z Gaussovej krivky samozrejme vychádza, že niekto sa môže nakaziť týmto vírusom aj za 100, alebo aj 1000 rokov. Je to pravdepodobnosť. 

slimák.

Čo je to právo na život? Takáto kategória v evolúcii má zmysel iba ak si to  právo vybojujem. A takáto predstava je pre mňa dosť odpudzujúca. Možno práve preto inklinujem k viere, čo mi tu mnohí vytkli, ako zaslepenosť. Ale to som už naozaj mimo témy.

Zverejnené

https://www.inmeteo.net/2020/03/12/coronavirus-aggiornamenti-12-marzo-2020-della-protezione-civile-la-situazione-in-italia/

Tam je tabulka, okrem 08 /3 mam vsetky. 127 mrtvych lombardii. Ta tych Jiska maju narast 45 ludi.

Emilia romagna ma uz 146 mrtvych oprati vcerajsku 33. Snad to daju do poriadku za dva tri dni lebo budu mat velke problemy. Ja im prajem a vlastne vsetkym aby sme sa toho zbavili.

To je moj vymysel, prvy je datum, druhy predpoklad, treti realny stav.

smrt lomabrdia.ods

Zverejnené

Ale nechápem ešte jednej veci:

• Taliansko 15113 nakazených, 1258 vyliečených
  • Španielsko 3146 nakazených, 189 vyliečených
  • Francúzsko 2876 nakazených, 48 vyliečených
  • Nemecko 2745 nakazených, 25 vyliečených

nie je to železné pravidlo ale vyzerá to tak, že čím viac je nakazených, tým viac ich vyliečia.

Prečo Nemecko vyliečilo len 25 ľudí a Taliansko až 1258? Je Talianske zdravotníctvo mnohonásobne lepšie? Alebo platí, že čím je viac prípadov, tak tým sú lekári kvôli viac vyťaženým kapacitám nútení označovať za vyliečených aj tých, ktorí až tak úplne vyliečení nie sú? A roznášajú vírus ďalej, čím vlastne ešte viac narastá počet chorých? 

Sniper, temu ktoru si zavrel tu bola 3 tyzdne a tam to mas. Si to precitaj.

Tému, ktorú som zavrel, tu bola 6 rokov, to ty si ju oživil, a neviem prečo, keď išlo o inú epidémiu.

Zverejnené

no ked sa nakazi a nezomrie tak sa po 3 tyzdnoch vylieci aj sam.    Uroven zdravotnictva udava len percento mrtvych.  Tam kde je dobre by to percento malo byt okolo 2, tam kde je to horsie tak cez 4.

Zverejnené

Namiesto "nakazenych" by som dal pocet diagnostikovanych. To vysvetluje aj fakt, preco su cisla take rozne.

Zverejnené

Italští lékaři upřednostňují mladé a jinak zdravé pacienty, protože mají největší šanci na přežití. „Nechceme lidi diskriminovat,“ uvedl vedoucí italské anesteziologické etické komise Luigi Ricchioni, podle kterého nicméně lékařům nezbývá v této kritické situaci nic jiného.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-lecba-italie-lekar-krize-nemocnice-covid-19-bergamo-lombardie-smrt-nakaza-pandemie.A200312_110224_zahranicni_dtt

V tychto pripadoch je nepodstatne ake mas zdravotnictvo. Ak mas kapacitu 500 ludi privsetkej snahe urobis aj 605 ale 1500 neurobis. Nemas na to minimalne ludi.

Zena sla do skoly, ko.kota ######nuteho ak sa tam nakazi prizabijem. ###### uradnicky.

Anesteziolog Christian Salaroli z lombardského města Bergamo přirovnal situaci v nemocnicích k válečné době. „Rozhodujeme se na základě věku a zdravotních podmínek. Stejně jako ve všech válečných situacích,“ popsal. „Nejsem to já, kdo se rozhodne, ale manuály, které jsme studovali,“ doplnil.

Pokud tu pacient vysokého věku přijde do nemocnice se závažným respiračním selháním, je podle Salaroliho pravděpodobné, že lékaři léčbu vůbec nezahájí.

Je to ako chripka.

Inak u nas co rozhoduje? Vzdravotnictve, ci inde, preco boli vcera ti sudcovia na ustavnom sude? Si myslite,ze sa k pristroju dostanete?

Zverejnené

Namiesto "nakazenych" by som dal pocet diagnostikovanych. To vysvetluje aj fakt, preco su cisla take rozne.

A to sú len prípady, o ktorých vieme. Reálne číslo je niekoľkonásobne väčšie. A nasledujúce dni bude rýchlo rásť.
Zverejnené

Ale nechápem ešte jednej veci:

• Taliansko 15113 nakazených, 1258 vyliečených
  • Španielsko 3146 nakazených, 189 vyliečených
  • Francúzsko 2876 nakazených, 48 vyliečených
  • Nemecko 2745 nakazených, 25 vyliečených

nie je to železné pravidlo ale vyzerá to tak, že čím viac je nakazených, tým viac ich vyliečia.

Prečo Nemecko vyliečilo len 25 ľudí a Taliansko až 1258? Je Talianske zdravotníctvo mnohonásobne lepšie? Alebo platí, že čím je viac prípadov, tak tým sú lekári kvôli viac vyťaženým kapacitám nútení označovať za vyliečených aj tých, ktorí až tak úplne vyliečení nie sú? A roznášajú vírus ďalej, čím vlastne ešte viac narastá počet chorých? 

Tému, ktorú som zavrel, tu bola 6 rokov, to ty si ju oživil, a neviem prečo, keď išlo o inú epidémiu.

tomu sa hovorí rozptyl a zaleži aj od času prepuknutia pandemie. V taliansku prepukla nákaza nedávno, v číne je už dlhšie. Z toho plynie, že v číne bude viac vyliečených. No a ďalšia vec je ako vírus dokáže expandovať (kolko zasiahne ludí nárazovo), teda hrajú tu úlohu opatrenia štátu, my máme 2 najprisnejsie po taliansku.

Zverejnené

https://www.menoopiu.it/blog/decreto-coronavirus-italia-mezze-misure-zero-soluzioni/

Tu je nejaka predpoved. Prvy stlpec sa uz nenaplna, je dva dni pozadu - Nakazeny otestovany. Je mozne ,ze dosli na pocty testov, mozno nie. Ale testuju v oblastiach,kde to nieje rozsirene,zatial. Druha su mrtvy,tam je o pol dna pozadu. Tretia su ludia v nemocnici,mozno tam kde to potrebuju nemaju kapacity a niekde v Taliansku to este nieje.

Skutocne nakazenych je nasobne viac. Tak ako na Slovensku, podla mna my budeme mat najvacsiu umrtnost.

Zverejnené

Ďalšia vec, niektorí sa spoliehajú, že príde jar, leto, vírus ustúpi. Podľa mňa je to len slabá nádej.

Nakazených pribúda aj v Austrálii a Južnej Amerike. Tam majú leto. Možno teplé počasie skutočne mierne pomáha tlmiť šírenie vírusu - mohlo by sa zdať, že v subsaharskej Afrike to tak funguje, ale tam väčšinou žije mladá populácia, v Európe výrazne staršia. Vek je dôležitý, čo sa týka mortality. Znie to cynicky, ale vírus vlastne pomáha riešiť prakticky neriešiteľný dôchodkový systém v prestarnutej Európe.

Som zvedavý na dnešné čísla z Talianska. Môj tip: 19000.

Ale rád by som sa už dočítal aj nejakú pozitívnu správu. Listujem všade kde sa dá a stále nič. Iba, že v Číne a Južnej Kórei sa rast diagnostikovaných už prakticky zastavil. Ale tam určite nemali expertov, ktorí si karanténu pletú s lyžovačkou v Jasnej.

Zverejnené

Naco citas o Cine. Tyso to napisal dobre, do mesiaca to mame vsetci. A ti co to preziju to mozno este raz dostanu a potom budeme imunni.

My sme mali sancu - keby tu nebol nakazeny nik,resp. velmi pomalicko chorych do 100 ludi tyzdenne. Mozno tisic - ale to uz udrzat nejde.

Zverejnené

Na pozitivne správy je priskoro. Nákaza prišla a ide pôsobiť, aké pozitívne správny racionálny človek zvažuje? žiadne, jedine, čo môžeme urobiť, keď nemáme liek je to zastaviť rýchlej eskalácii.

tyso píše sprostosti, to je najhorší scénar, že to prepukne vo veľkých číslach. To by totalne paralizovalo nie len zdravotníctvo ale všetko.

Podla mna budu dokonca dve fázy tohoto problému, ked uz budu všetci jásat a bude sa to zlepšovat pridde druhá vlna. Ak sa zahrám na proroka.

Zverejnené

Tyso napisal co sa stane ked to dostane prvy osadnik. On asi myslel,ze oni to do mesiaca budu mat vsetci. Ja si myslim,ze vsetci to budeme mat.

Zverejnené

mysliet si môžeš , čo chceš, prijali sme opatrenia, aby to nemali všetci, lebo keby ano bol by velky problem. A kto si mysli, že to bude take zle, tak je katastrofiska čistý. V prvej fáze boja toto nehrozí, to je nemožné, záleží od druhej fázy boja, virus moze mutovat, moze sa znova objavit po vítaznom "hura". A on sa objaví podla mna a bude dalsia vojna, to sú špekulácie všetko, ale dvojfázový problém je skutočná hrozba.

Zverejnené

tiež si myslím, že časom to budeme mať takmer všetci. pri takomto rozsahu sa tomu už asi nevyhneme. stane sa to novou chrípkou. vyliečení získajú na nejaký čas imunitu a mŕtvi už ostanú mŕtvymi. ide o to, či si z toho niečo vezme systém aj spoločnosť. či sa poučí a aspoň trochu lepšie pripraví na ďalšie epidémie.

Zverejnené

ani chripku nemaju vsetci ale ano, zhruba tak to bude.    Je  to aj o osobnej imunite, vnimavosti na virus a pod. 

Dnes by museli uzavriet bratislavu, kosice aby sa to nedostalo dalej.  To co sa deje spomali sirenie, ale nezastavi.      

Myslim ze to prehaname, nie je cierny mor.  Ale aspon si to nanecisto vyskusame a je nam  jasne ze nic nefunguje a ze  dnesne  plany na epidemie su bullshity.   

Ale len tak bokom,  aspon sialenci vidia na co je ockovanie,  ako by bolo fajn keby teraz nejaka hnusna farmafirma predavala vakciny.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov