Skočiť na obsah
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Zverejnené

... EU ma kompetencie ake jej dali staty,  ale uprimne  na urovni EU sa toto naozaj neriesi a nie je dovod to riesit.   Toto je úroven regionov,  EU moze v pripade finacnych problemov uvolnit peniaze ale to ze SR to nezvlada nie je teraz problem penazi ale chybajuceho systemu.   

A OSN bol ako vtip,   toto nie je problem ktory by niekto riesil cez OSN.     A jasne, mozeme nadavat aj na Fica ale realne je problem inde.

páni, kľud.

vlastne v tom zostali krajiny samé, čo by šlo, ale pokúsim sa popísať, kde je trochu problém.... vadiť sa kvôli tomu nemusíme, každý smie mať vlastný názor, však.

a každý smie a môže diskutovať o čom len chce.

EU zastrešuje čosi... EU papieruje a poskytuje peniaze na uniformné zabetónovianie našich námestí a ešte kdečo. lenže teraz nastala zvláštna situácia:

ja si nemyslím, že to bude doslova pandémia kosiaca milióny,

ovšem to neznamená, že EU by nemala mať vypracované pre takýto prípad jednotné pokyny, niečo, čo odporúča ako orgán, ktorý sa bežne stará aj do farby toaletného papiera....

zastrešuje európske krajiny, kde dnes neexistujú hranice, kde chodia psy z Bratislavy do Álp na lyžovačku spolu s páničkami, kde chodí celý svet hore dole, kde nielenže že Slovesnko - viditeľne žiadna krajina nebola dostatočne pripravená na čosi také....

že príde jeden neznámy vírus, s ktorým sa ľudské telo ešte nestretlo, a to máme šťastie, že je to len coronavírus, žiadne hroziví čudo z amerických katastrofických filmov.

každá krajina je v tom sama až po uši, a každá panikári a vyčíňa ináč.

to nie je dobre.

dokonca Vatikán vydal jednotné pokyny, ktoré... pri ktorých človek začne pochybovať, čo vlastne taký Vatikán zastrešuje, keď celé krajiny jednoducho kašlú na ich odporúčania a nariadenia.... napríklad 40 miliónové Poľsko, kde si poľské duchovenstvo postavilo hlavu a omše držať v kostoloch bude -

viete ako?

namnožia počet omší, aby bolo na jednotlivých omšiach menej ľudí....

tak toto rozhodnutie mi neviem prečo pripomína nielen niektoré rozhodnutia EU, ale neexistujúce rady a rozhodnutia v prípade, aký práve zažívame.

Slovensko je na tom tak, že by sa malo čoho chytiť, alebo na čo nadávať, v prípade zastrešenia epidémie v EU samotnou EU...

ako hovorili dnes jednotliví primátori, dokonca mestá boli doteraz ponechané samé na seba, a jednotlivé inštitúcie, nech si riešia ako vedia,

ako tyso písal, na Kramároch pred Infekčným strediskom stáli a možno stoja štvorhodinové rady ľudí na vyšetrenia, a buď niekto počká ďalšie 4 hodiny na výsledok, alebo odíde roznášať vírus po meste.

karanténa?

všetky decká nad 12 sú vonku v skupinkách a po vchodoch a robia tam bordel.... a to dnes maá vláda rozhodovať, že predĺži vírusové prázdniny ešte o dva týždne....

nič jednotné, každá krajina rieši svoje, ako chce, ako sa im práve zdá, to je podľa mňa chyba.

EU by mala byť pripravená na kdejaké alternatívy, a čo sa týka OSN, tak pri skutočnej pandémii by zanedlho nemala komu zasadať.

o WHO ani nehovoriac.... všade by mali byť odporúčania, kam sa len ľudia dostanú, informácie.

nie každý pozerá čt24...

myslím, že EÚ nie je len ekonomická záležitosť, keď vedela otvoriť hranice, mala by vedieť svojich ochrániť.... ale zjavne to nedokáže ani dobrými radami, nejakým zjednoteným postupom, čímsi.

nepanikárme, furt hovorím, nekuvikajme, nepanikárme, ale kto kedy robil s ľuďmi, vie, že ľudia sú hrozní... ale odvykli si od počúvania autorít.... hlavne, keď tie autority ani len nepovedia nič prospešné.

Zverejnené

Ak sú tie čísla pravdivé, tak dnes 60% nárast v Nemecku. Prečo tak zrazu veľa? Možno by sa v tom náraste vedela nájsť na niečo odpoveď, ale na čo, to ešte neviem.

Najhoršie je, že ten vírus je infekčný aj počas inkubačnej doby, to sa nedá zastaviť, len tou úplnou izoláciou. V Číne to už asi zmákli.

Zverejnené

Určité riešenie by bolo..

Lenže akosi "moje"..

Vytypovať najohrozenejších, seniorov a ľudí s narušenou imunitou.. Tých poslať do karantény a izolovať, kým sú ešte zdraví..

A potom tých ktorým to neublíží, rozdeliť na "šarže" a postupne riadene "okašľať" nakaziť..

Keď bude dostatočná väčšina populácie takto "prirodzene" zaočkovaná a bude mať protilátky.. Prestane sa to šíriť..

Ale neverím, že sa niečo takéto podarí presadiť..

Zverejnené

Ja som zvedavý na dnešný stav v Taliansku. Ak celkový počet nakazených bude pod 15000 môžu si gratulovať.

Takže som to trafil takmer úplne presne, v Taliansku sa celkovo nakazilo 15112 ľudí.

Zverejnené

Ale zomrelo im len to co vcera. A malo cez 300(moze to zajtra vyskocit na 500). Este to nieje v celej krajine. Len v lombardii 200 a Emilia Romagna 36 ludi malo dnes umriet. Ale zas tam uz tie nemocnice su na koncoch.

Ja si myslim, ak naozaj dva tyzdne budu doma sediet - bude to u nich upadat - mozno doma budu musiet sediet mesiac. Deti zajtra doma su,ale ucitelia aby sli do skoly(aj pocas karanteny). A naco, aby si roznasali nakazu medzi sebou? Tak mozu si davat pozor na seba - ale co tam urobia? Ci si maju ist zahrat volejbal? Poslem zenu na PN.

Tento stat absolutne nieje pripraveny, my sa musime zatvorit doma. 

Vyrobni pracovnici,ak sa o nich vie zamestnavatel postarat,zabezpecit pracovisko,trebars,ale ak bude prvy pripad aj tak to zavru.  Dochodcovia vo vlastnej karantene. V domovoch dochodcov velku sancu nemaju.

Zverejnené

Máme 21 nakazených, počet stúpol o viac ako 100%, takže aj u nás to dnes išlo geometrickou rýchlosťou, takže už ideme do tvrdej karantény.

Som zvedavý, aké to bude mať dopady na svetovú ekonomiku. Myslím, že pre tento rok sa bilión dolárov môže odpísať. Tento rok 2020 fakt začal dosť blbo.

Zverejnené

Nakazenych mame podstatne viac, len o nich nevieme, lebo nemame kapacity na testovanie.

Zverejnené

Jedna nakazená je aj v mojom meste, už viem prečo dnes doobeda som počul v kuse húkať sanitky a hučal vrtuľník. Bol som od toho možno 100 metrov a.

Zverejnené

Evidentne si niekto slovo "karanténa" vysvetľuje po svojom, blbci.

Myslím, že celý svet si bude musieť dať minimálne na dva týždne úplný timeout.

Zverejnené

mozno ti isti ludia budu o mesiac nadavat, preco nikto nic neurobil

Zverejnené

Naku pic.u ma ist moja zena do skoly? Kvoli nejakemu kok.otovi, co si mysli,ze politicky by to bolo nehorazne ze bude doma? Ten ko.kot nechape co je karantena? Iank ja som bol uz v nedelu nasraty, naco maju moje deti chodit doskoly? Ale ked tam chodi moja zena je to jedno. 

Pritom roboty by bolo. Poupratovat v dome, v zahrade, poorat zasadit zemiaky a podobne prace. Uzitocne prace, ale nie budu tam sediet ako pu.ce a sa odseba este mozu nakazit.  ######sky stat. A ked to prejde naplno sa mozu venovat detom v skole. Budu mat doma porobene, mozu sa venovat skole. Ale ako pu.ce budu sediet v skole, kde sa nakazia a budu mesiac cela skola v karantene, kvoli ######ovi. Ak sa zena nakazi doma, odomna ci od dietata, ci suseda - zostane len ona(ci ja a deti) a skola moze fungovat dalej.

Cisto teoreticky si viem predstavit, ze by radsej ak nebudu mat ludi pomahala v nemocnici, aspon upratovat. Ja tiez by som siel,pomoct niecomu zmysluplnemu. Daju mi oblek a pojdem striekat ulice. Ked uz nebude mat kto.

Zverejnené

A možno ten vírus konečne poriadne odštartuje priemyselnú revolúciu 4, ktorej súčasťou bude home office. Ja tak pracujem rok a je to fajn, čisto teoreticky by som nemusel ani tie dva týždne vyjsť z domu.

Zverejnené

Nakazeniu chrípkou, či už touto, alebo bežnou sa v dnešnom svete nedá vyhnúť. Skôr či neskôr sa týmto vírusom nakazí väčšina populácie, ak by dovtedy nebola k dispozícii vakcína. Rozumné opatrenia dokážu iba spomaliť jej šírenie, čo je ale dosť dôležité. Ak by sa totiž infikovala veľká časť populácie naraz, ohrozilo by to fungovanie infraštruktúry štátu, zdravotníctva, dopravy... Bohužiaľ, pre doterajšiu nekompetentnosť zodpovedných orgánov, je táto hrozba dosť pravdepodobná. Epidémia bežnej chrípky trvá od októbra daného roka do konca apríla nasledujúceho roka, ak dobre počítam 6 mesiacov. To isté bude určite platiť aj pre chrípku spôsobenú typom koronavírus. 6 mesiacov nemôžu trvať nejaké reštrikcie. Dnešnou úlohou by malo byť, aby sa počet nakazených nekumuloval v tak krátkom období. Ale možno sme túto šancu už presxxli, aj kvôli neochote zmeniť náš životný štýl. 

Zverejnené

No neviem, či sa bavíme o chrípke, chrípka sa bežne takto neprejavuje.

Zverejnené

také rady ako na vlek - mám známu v BA v lekárni, padá na hubu... ľudia sa zásobujú všetkým, čo si len viete predstaviť, aj čo si neviete predstaviť.
potraviny - zamestnanci padajú na hubu.
všetko sa zatvorí, lekárne a potraviny zostanú otvorené.

dnes bol v Bille jeden mladý pán, vozík kopcom naložený doslova hovadinani, cez nos červená šatka... plná Billa, na vozíky čakal rad ako na vlek.

decká nad 12 rokov spolu vonku, v bandách, v chodbách činžiakov robia spoločný bordel.... toto nie je karanténa.
alebo sa desne mýlim.

nedá sa existovať v karanténe, ani u nás doma.... keď má niekto problém v kotolni či s plynom a doma deti či akútny problém, nemožno povedať, že nejdem.
darmo budú zatvorené krčmy a šport a koncerty a školy. nad 60 rokov netreba ísť do práce.... ale akosi to nie je dotiahnuté.
ani nemôže byť.

Zverejnené

Ja som bol na nakup naposledy pred tyzdnom, este v praci. Zajtra idem do prace znova a som zvedavy, ako budeme fungovat, Robime 12tky, do siedmej vecera a potom si chceme kupit nieco na veceru a nieco pod zub na dalsi den. Spoluobcania asi budu mat iny nazor :)

Zverejnené

Slovinská ekonomika znížila odhad svojho rastu o polovicu. Aj to za predpokladu, že sa situáciu podarí stabilizovať v druhej polovici roka. Ak nie, odhad bude ešte nižší.

Ďalšie dve zlé správy sú:

• vírus sa na kovoch a umelej hmote udrží až 72 hodín. Doteraz bol predpoklad kratší. Zistili v USA.
  • vírus sa v respiračnom systéme človeka môže držať ešte 3 týždne po vyliečení. Zistili v Číne.

Takže vyzerá to tak, že stojíme na prahu skutočnej globálnej katastrofy a vyzerá to tak, že tento rok sa s tým bastardom budeme musieť naučiť koexistovať.

Zverejnené

V čine sa udajne pandemia zastavuje, takže prisne opatrenia pomožu za kazdych okolnosti, lenže ludia to nedodrzia.

Zverejnené

A možno ten vírus konečne poriadne odštartuje priemyselnú revolúciu 4, ktorej súčasťou bude home office. Ja tak pracujem rok a je to fajn, čisto teoreticky by som nemusel ani tie dva týždne vyjsť z domu.

Práve končím projekt, na ktorom som robil 2 roky. V tendri som vyhral. Bola to práca od návrhu hw až po software. Neviem, či 66 rokoch dnes ešte niekto programuje? V mojom veku už motiváciou nie sú peniaze. Ale chudera žena, všetko bolo 2 roky iba na ňu. Ak ma teraz zloží chrípka, tak to bude pre ňu  "podraz". Pre mňa nie, mňa to bavilo a aspoň som mal vždy poruke výhovorku. Ale, ak by ma to "skosilo", tak by to prišlo v pravý čas. Človek by nemal zomrieť s pocitom, že je už totálne neschopný a dementný. Ja sa denne konfrontujem s touto otázkou, či už je to tu!!! Hlavne, keď sa mi nedarí. Demencia ma straší viac, ako koronavírus. 

Zverejnené

neblazni Tono, zas to tak zle nevyzera, panika ale štartuje len..

ak to nemas v genoch tak ti najbližšich 10 rokov nič take nehrozi

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ja som bol na nakup naposledy pred tyzdnom, este v praci. Zajtra idem do prace znova a som zvedavy, ako budeme fungovat, Robime 12tky, do siedmej vecera a potom si chceme kupit nieco na veceru a nieco pod zub na dalsi den. Spoluobcania asi budu mat iny nazor :)

Daj nazor na Hranovnicu a blizke  obce, nechodievaju si do Popradu nakupit?

V čine sa udajne pandemia zastavuje, takže prisne opatrenia pomožu za kazdych okolnosti, lenže ludia to nedodrzia.

Robopol ty mas dojem,ze Cina je 100 rokov za opicami? 

Cesi su relativne dobre vybaveny medicinsky. Materialovo technicky v nemocniciach. Taliani ani nie a my uz uplne nie. Vcera mali taliani na pristrojoch 1028 ludi. Vraj taliani a cesi maju rovnaky pocet Jis - vcesku sa to vola JIP(jednotka intezivnej pece, ci starostlivosti). 5000, nemci 28 000. Slovaci vraj 1 000 to si neviem predstavit. 

Zverejnené

robopol

Nechcel som, aby môj príspevok vyznel tragicky, skôr naopak. Podľa mňa je šťastím, ak niekto nachádza zmysel svojho života. Nakupovať zásoby potravín iba preto, aby fyzicky prežil sa zdá byť rozumné. Ale iba v kontexte, ak jeho fyzická existencia má nejaký zmysel. A zmysel existencie sa dá ľahko konfrontovať otázkou, "potrebuje ťa tu niekto"? V práci je na túto otázku celkom triviálna odpoveď, "je niekto ochotný zaplatiť za tvoju prácu"? A v súkromí, "budeš niekomu chýbať, žene, deťom, vnučkám"... Ak sa niekto obáva pandémie, mal by si pred nákupom zásob zodpovedať aj na takéto otázky. Alebo je to iba o tom, aby som si ešte niečo v tomto živote užil sám pre seba? Ak áno, potom sa nedivím tomu strachu, z nejakej pandémie.

Zverejnené

Tono a ten projekt je pre koho dolezity a kto ho plati? Kto ta platil za socializmu? Pre koho si bol potrebny?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov