Skočiť na obsah

Prezident Donald Trump

Odporúčané príspevky

Zverejnené

alebo inak, pre krala je dokonaly system absolutisticka monarchia ale pre inych sotva.  A tak kazdy ma pravo mat svoje predstavy o dokonalom systeme pre neho ale tazko sa hlada dokonaly system pre vsetkych.  A moderna liberalna demokracia ma system kde sa mozu snazit presadit svoje predstavy  a iste poistky aby sa to nezvrhlo.
Nie je to dokonale, ale vsetko ine sa vzdy ukazalo ako horsie. 

A nie, nie je to len strach.   Ak chces presadit nieco nove, tak to ma vzdy odporcov ( inak by to nebolo treba presadzovat).   Zrejme aj praludia mali tych co zavadzali ohen a plno odporcov proti novinke co ta moze popalit :) .   Ale presadzovanie napriklad ochrany prirody, to nie je o strachu. Alebo rovnopravnosti alebo ochrany slabsich.  

Zverejnené

moj pohlad na to co  sa deje,  sice Trumpove kroky povazujem za skodlive pre USA aj svet ale podla mna to moze spravit. To co ma trochu desi je sposob,   ma predsa podporu v senate aj kongrese tak to co chce moze dosiahnut aj bez toho aby kaslal na postupy.  To ze obchadza delenie moci je ovela vacsi problem ako materia  toho co robi.

Zverejnené

Kebyze niekto o tom natoci film a pusti mi to pred par rokmi, tak poviem, ze film je zly, lebo nezodpoveda realite. Svetovu demokraciu vedie clovek, ktory nedosahuje ani beznu vyzrelost dospeleho cloveka, nie to este kvality lidra. Jeho ego je prednejsie nez osud ludstva, rozhoduje podla toho, ako sa momentalne vyspi. Loz ako pracovna metoda. Demontaz mechanizmov demokracie. Jeho vystupenia su ako cirkusove cisla. A nie je to len vysinutost jedneho cloveka - ma silnu podporu mnohych politikov vo svojom okoli.

Obavam sa, ze raz budem o tychto dnoch rozpravat svojim detom, ako o obdobi, ked skocila povojnova era prosperity liberarnej demokracie a zacalo sa nove obdobie spolocnosti socialnych sieti.

Zverejnené
Citát

Zavedenie ciel tiež môže mať podľa predpovedí katastrofálne dôsledky na našu zamestnanosť. „Na americký trh je naviazaných 2,9 percenta zamestnanosti na Slovensku, čo predstavuje asi 70-tisíc všetkých pracovných miest.
https://hnonline.sk/finweb/zahranicna-ekonomika/96195648-trump-vycislil-ako-tvrdo-udrie-aj-na-slovensku-ekonomiku-klucovu-sadzbu-zdvihne-az-desatnasobne

Hehe, vivat Trump, či ako to bolo? :clap2:

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Trump v piatok zmietol zo stola pripravenu dohodu o tazeni mineralov v Ukrajine, vraj preto, ze Zelensky sa nevyjadroval pekne o Putinovi a chcel zaruky.

Priamo z Trumpovych ust pri tom zazneli standartne narativy ruskej propagandy o potrebe mieru ako aj vyhrazanie sa jadrovou vojnou.

Spolu s hlasovanim v OSN to vyzera, ze Trump sa rozhodol prejst na stranu Putina a diktatorskych rezimov.

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené
Citát

Tvrdá rana pre Slovensko. Trump uvalil clá na náš kľúčový sektor

Na dovoz áut do USA sa bude platiť 25-percentné clo.

Čítajte viac: https://index.sme.sk/c/23469273/tvrda-rana-pre-slovensko-trump-uvalil-cla-na-nas-klucovy-sektor.html

Citát

Fico na konferencii trumpistov: Nech žijú USA, nech žije Slovensko

Premiér rečnil vo Washingtone.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23453903/robert-fico-konferencia-cpac-2025.html

laugh-tea.gif

Nech žijú USA! :lach: Čo vlastne ten fico tam bol vybaviť? :hahaha: Debílek strelený.

Zverejnené

Tak tu velku obchodnu vojnu spustil,   toho som sa bal.   Bude horsie.   Ale inak zdovodnenie preco, to mi ustrelilo dekel,  Trump veri ze DPH je tarifa, ktora je proti Amerike.  A tak usudil ze ju treba potrestat clom.   To tam skutocne nemaju ziadneho dospeleho ?

Zverejnené

To nevadí, aspoň Tomáš môže s čistým svedomím vykrikovať z úradu práce ako to ten Trump všetkým nandal.

Zverejnené

Tomas nemoze vykrikovat, nebude mat pristup na internet, kedze ho prezerie.

Zverejnené

hm,  zda sa ze zamorske uzemia EU ( teda francuzske) maju inu a mensiu dan,  tak staci fakturovat cez ne :)   Zda sa ze to skutocne vymyslel Trump sam vlastnou hlavou a nedal to ani skontrolovat uradnikom.  

Zverejnené
On 4/4/2025 at 1:15 PM, tyso said:

Zda sa ze to skutocne vymyslel Trump sam vlastnou hlavou a nedal to ani skontrolovat uradnikom.  

Takto nejako?

2025-04-03-Pocitanie.jpg?w=990&h=623&fit

Tak co, za ako dlho zacne tie dane rusit? Uz tym nasiera aj svojich volicov, kedze 64% obyvatelov USA priamo alebo nepriamo investuje do akcii, ktore teraz rekordne padaju.

Zverejnené

a to sa este cla neprejavili na cenach,  toto je este len strach, ked im vsetok dovazany tovar zdrazie, tak zistia co je naozaj inflacia

Zverejnené

"Empatia je základná slabina západnej civilizácie".

- Elon Musk

"Odumieranie ľudskej empatie je jeden z najhorších a najzreteľnejších znakov, že kultúra sa chystá prepadnúť do barbarstva."

- Hannah Arend

• Díky! 1
  • Pred 3 mesiacmi...
Zverejnené

rozmyslam nad tym ci je obchodna dohoda s USA uplna prehra alebo ani nie,    matematicky je to jasne,   cla budu, europa nezavadza ziadne,  europa bude investovat v USA a este aj bude kupovat americky plyn.   Cize nic nedostala a len dava.   To je jasna prehra, nie ?
Ale druhy pohlad je ze strategicky predsa chceme kupovat plyn z USA,   je lacny a je dobre dopravitelny.  Rovnako zbrane potrebujeme a tak by sme ich kupovali aj keby dohoda nebola.   Cla na dovoz su danou, cize nezaviedli sme si dane, nakupime to co sme aj tak chceli a USA zavedie mensie cla ako sa vyhrazala.    To zase nie je take zle. 

Zverejnené
pred 2 hodinami, tyso pridal:

rozmyslam nad tym ci...

Ja viem, že každý z nás blbne nejakým svojim vlastným spôsobom, ale osobne som rád, že tento druh myšlienok mi je úplne ľahostajný. :happyroll:

Zverejnené
On 7/30/2025 at 8:12 AM, tyso said:

Ale druhy pohlad je ze strategicky predsa chceme kupovat plyn z USA,   je lacny a je dobre dopravitelny. 

Neviem o tom, ze by k nam z USA viedol plynovod. Na cestu lodami ho treba "zabalit" stlacit a zkvapalnit a potom ho udrzovat v kryogenom stave. Myslim, ze naklady na dopravu dosahuju celkovo 30% jeho energetickej hodnoty.

Methane%20phase%20diagram%20C.jpg

On 7/30/2025 at 8:12 AM, tyso said:

Cla na dovoz su danou, cize nezaviedli sme si dane, nakupime to co sme aj tak chceli a USA zavedie mensie cla ako sa vyhrazala.    To zase nie je take zle. 

A navyse volicom Trumpa stupnu ceny v dosledku 15% dani, takze mu to potom zrataju...

• Pred 5 mesiacmi...
Zverejnené

Otázka by mohla byť, či je to, čo sa teraz deje (Venezuela, Grónsko) iba "Trumpovština", alebo je to celková zmena trendov v USA.

Zverejnené

aj,   pravda je ze USA uz dlhsie hovori o tom ze europa nebude americka priorita a tlak na to aby sa europa postarala o vlastnu obranu je tu uz dlhsie.   To hovoril aj Obama a nie je to Trumpova novinka.  Ale uplna destrukcia systemu medzinarodneho prava to je Trumpova novinka ale obavam sa ze to nie je vratne.  A tak ideme do velmi neistych casov. 

Zverejnené

sic "Myslim, ze naklady na dopravu dosahuju celkovo 30% jeho energetickej hodnoty."
Nuz,   samotne naklady na dopravu su v skutocnosti podobne ako potrubim tak lodou,  rozdiel je  v skvapalnovani, to pridava cenu cca 10-15 percent ( 3- 4 EUR, pri dnesnej cene 30 EUR za MMBTU ) 
Ale rusi nikdy nepredavali za nakladove ceny,  v dobrych casoch drzali ceny nizko aby sa neoplatilo investovat do alternativ ale pred vojnou obmedzili dodavky a vyhnali ceny na 300 EUR.   Rusky plyn sa stal zbranou a tak uz nikdy nebude v EU dominantny bez ohladu na to co sa stane.   Dnesne ceny plynu su zrejme ocakavany standart aj pre buducnost,  aj ked sa postavia este nejake terminaly co moze trochu znizit ceny.    

Zverejnené
pred 33 minútami, irb pridal:

Otázka by mohla byť, či je to, čo sa teraz deje (Venezuela, Grónsko) iba "Trumpovština", alebo je to celková zmena trendov v USA.

Pýtaš sa na zahraničnú politiku USA, ale pre ich domácu politiku a "klímu" je tá zmena ešte výraznejšia.

Práve prebieha, čosi ako test.

Časť "demokratov", sa spolu s aktivistami, po "odstrele" aktivistky agentmi ICE (jedného s agentov sa pokúsila prejsť autom), pokúša rozkrútiť novú vlnu násilných občianskych nepokojov v štýle Black Lives Matter.

Ak sa im nezadarí, bude to asi znamenať že tradičné metódy a otázky ku ktorému sa snažili stočiť diskurz, asi prestali fungovať, Američanom sa pokrokárstvo akosi "zajedlo".

Ale ak sa im zadarí, rozpútať v uliciach zase poriadne tóčo, bude to znamenať že "Trumpovština" je - bol iba dočasný výkyv od "normálu".

Zverejnené

hm,   zabijanie demonstrantov je sotva odklon od pokrokarstva. To sa paci len fasistom.    A stale vas je mensina, aj v USA aj na Slovensku. 

Zverejnené
pred 4 minútami, tyso pridal:

zabijanie demonstrantov..

To nebola nijaká "demonštrantka", ktorá by len mávala transparentom a skandovala politické heslá. Ona celé dni prenasledovala agentov ICE v aute, bránila im v práci. Snažila sa vyvolať konflikt. A keď jedného s agentov nabrala autom.. Tak sa jej to podarilo..

Zverejnené

nuz, fakty su ine.  Ale ved viem comu fandis. 

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov