Skočiť na obsah

Prezident Donald Trump

Odporúčané príspevky

Zverejnené
Dňa 9. 11. 2024 at 22:57, Tono pridal:

Liberalizmus, ako všetky izmy, (socializmus, komunizmus...) vychádzajú z predpokladu, že spoločnosť musí byť riadená nejakou ideológiou.

Tak priamociare to nie je,  ale ano.  Implicitne totiz predpokladame  ze kazda civilizacia a stat maju svoj Raison d'État, zmysel.  Nieco co je spolocne, co predstavuje spolocnu zdielanu ideu. 
A aby sme sa mohli rozumne bavit o tom co je liberalizmus, tak je dobre si uvedomit co je jeho opozitom.  
Liberalizmus vychadza z predpokladu ze  jeho cielom je zabezpecit slobodu jednotlivcovi co podla neho prinesie bohatstvo, stastie whatever.
Opakom je spolocnost kde je cielom sila naroda, spolocnosti ako nieco co je nadradene jednotlivcom.  Sloboda jednotlivca je obmedzena zaujmom spolocnosti.  

A tak je  otazka co je lepsie a to sa vratime k irbovej otazke,  podla akych kriterii ?  

Zverejnené
Dňa 8. 11. 2024 at 23:15, alamo pridal:

Začnú vymýšľať už fakt kataklizmický "ľudovy protestný pohyb" BLM2?

Na to sa treba pripravit,   uloha demokratov je na najblizsie styri roky jasna,  ukazat ze Trump je zly prezident.  Ale ak budu volici spokojni s tym co Trump dokaze, tak to nebude stacit.  Vela teda zalezi od toho ci Trump bude riesit pomstu alebo naopak si bude budovat pomnik.   Ak bude Trump uspesny a to je velke AK, tak sa amerika realne posunie do prava a tomu sa budu musiet demokrati prisposobit.

Zverejnené
Dňa 11. 11. 2024 at 10:21, tyso pridal:

Opakom je spolocnost kde je cielom sila naroda, spolocnosti ako nieco co je nadradene jednotlivcom.  Sloboda jednotlivca je obmedzena zaujmom spolocnosti.

Každá forma vlády obmedzuje slobodu jednotlivca a v demokracii by sa to malo diať v záujme spoločnosti a nie privilegovaných skupín. Aj v demokracii si štát musí vytvoriť exekutívnu moc, vládu, políciu, justíciu... ktorej úlohou by malo byť, chrániť práva a slobody jednotlivcov. Dosiahne to len tak, že exekutívna moc si privileguje viac práv, ako majú občania. Znie to ako oxymoron, ale je to fakt. 

Zneužitie tejto moci zákonite vedie ku korupcii v každom spoločenskom systéme, ak sa glorifikuje autorita exekutívnej moci, napríklad prezidenta, ústavného súdu, ústavných činiteľov, členov vlády... Glorifikácia moci (nárok na autoritu len z princípu existencie funkcie) spochybňuje samotný princíp demokracie. Je naivné a nebezpečné spájať autoritu funkcie a osoby, ktorá túto funkciu zastáva. To je prvý krok k nastoleniu autokracie. Demokracia vznikla aj preto, že toto nebezpečenstvo si spoločnosť uvedomila už v starom Grécku a Ríme.

Jedinou obranou, voči autokracii sú slobodné voľby. Lenže dnes sme svedkami toho, že ani táto inštitúcia demokracie, nie je zárukou, že si ľudia zvolia politikov, ktorí budú hájiť záujmy, práva a slobody jednotlivcov. Väčšina voličov dnes nevolí racionálne, ale emocionálne. Títo voliči sú ovládaní nenávisťou, strachom, frustráciou... Iracionálne nevolia za niekoho, ale proti niekomu... Bezcharakterní oportunistickí politici inštinktívne cítia, že ak využijú frustráciu, nenávisť a strach voličov, získajú si tým politické body. Ich politická kampaň je preto založená na podnecovaní nenávisti a hľadanie nepriateľa. Ale to nie je v histórii nič nové, to tu už bolo a nikdy to nedopadlo dobre.              

Zverejnené
pred 3 hodinami, tyso pridal:

Na to sa treba pripravit..

A čo keď to "konečne dá" Bernie Sanders?

S tou jeho tézou „Podľa môjho názoru demokrati prehrali tieto voľby, pretože ignorovali oprávnený hnev robotníckej Ameriky a stali sa obrancami zmanipulovaného ekonomického a politického systému,“ 

Momentálne vzbudil veľkú pozornosť..

Citát

Demokrati lamentujú, že nepočúvali robotnícku triedu dostatočne dobre

https://www.politico.com/news/2024/11/10/democrats-debate-reverse-slide-working-class-voters-00188641

Bol by si aj potom "nadšený demokrat"?

Zverejnené

Pojem "robotnícka trieda" pochádza z Marx Leninského učenia o triedne rozdelenej spoločnosti v 19. storočí. Kto dnes predstavuje robotnícku triedu v USA? Kto dnes predstavuje robotnícku triedu na Slovensku?

Robotnícka trieda podľa Marxa, boli námezdní pracujúci, ktorí nevlastnili výrobné prostriedky a zisk z ich práce si privlastňovali kapitalisti. Tento fenomén vykorisťovania pracovnej sily funguje dodnes, aj keď Marx Leninské učenie už stratilo na popularite, pretože aplikácia Marx Leninského učenia v ZSSR a jeho satelitoch, viedla k ešte väčšej chudobe pracujúcich, ako v USA.

Zverejnené

@Tono

Ja síce uznávam, že "spoločenské triedy" reálne existujú..

A pokladám sa za "proletára".. Veľmi čudný typ "Dobrý Will Hunting"..

(Matt Damon.. Je v tom filme omnoho fotogenickejší.. Aj omnoho inteligentnejší, než ja osobne.. Musím pripustiť..)

Ja osobne, by som Sandersa nevolil ani za zlaté prasa.

Ale, taký tý.. normálny.. kolegovia z roboty, by ho žrali ako divý..

Zverejnené

alamo,  kedze ja som skor za republikanov, tak otazka je trochu mimo. Len Trump je skor populista ako republikan.
Sanders je ale klasicky odborovy predak,   a to co hovori ma v sebe racionalne jadro. Trump oslovil robotnikov z hrdzaveho pasu, slubil im ze sa vrati vyroba z Ciny,  migrantom slubil ze im nepusti konkurenciu.  Oslovil tak klasickych volicov demokratov a uspesne.
Ale demografia sa jednoducho zmenila,  demokrati nemaju ako volicov len robotnikov,  Sanders by tak neoslovil dost volicov na vyhru. 

Zverejnené

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_United_States_presidential_election

Joe Biden Popular vote81,283,501  Trump 74,223,975

https://en.wikipedia.org/wiki/2024_United_States_presidential_election

Kamala 72,375,822 Trump 75,521,697

Denokrati stratili viac, ako získal Trump..

Iba tak zhruba 9 miliónov ľudí, ktorý boli tak otrávený, že neprišli voliť..

Akási "menšina", ktorá sa do promenšinovej demo politiky.. akosi nezmestila? 

Zverejnené

Ja som v posledných parlamentných voľbách, hodil do urny prázdnu obálku..

V USA sa stalo čosi podobné. 

Asi je takých ako ja, na svete - globálne, fakt nepríjemne dosť.

"My" sme tá najvýznamnejšia menšina.

Žiadame si argumenty, vedecké dôkazy,  logiku..

Fakt otravný - hnusný sme jedinci..

Každý agitprop nás iba neskonale irituje..

@tyso?

Snaž sa presvedčiť "mňa"..

Zverejnené
pred 3 hodinami, alamo pridal:

Žiadame si argumenty, vedecké dôkazy,  logiku..

Máš ale smolu, politika nie je založená na logike, ak za logiku nepovažujeme evolučné zákony. Evolučné zákony, ako právo silnejšieho, oportunizmus, parazitizmus, mimikry maskujúce skutočné úmysly, sú stále tou najlepšou zárukou úspešného prežitia druhu.

Spoločenské druhy, žijúce v stáde, sa najviac obávajú toho, že by boli vylúčené zo stáda. Predstava individuálnej existencie je pre členov stáda, alebo svorky "rozsudkom smrti". Budú preto nasledovať vodcu, aj keby viedol svorku, alebo stádo do záhuby. Človek je spoločenský tvor a ako člen stáda, alebo svorky potrebuje vodcu. To, že si v "posledných parlamentných voľbách, hodil do urny prázdnu obálku" na tom nič nezmení. Možno iba to, že sa nevieš zmieriť s tým, že si iba príslušníkom stáda. Hľadanie vlastnej identity v stáde je len ilúziou, ktorú si demonštroval hodením prázdnej obálky. 

Evolučné zákony fungujú na princípe pokus - omyl. Ak je súčasná vláda na Slovensku omylom, potvrdzuje to iba princíp fungovania tohto zákona. Logika je to posledné, čo ovláda masy. Priemerná emočná inteligencia masy nie je aritmetickým priemerom inteligencie jedincov, tvoriacich masu, je podstatne nižšia. Limitne sa blíži k najnižšej emočnej inteligencii jedinca v mase. Typický príklad je správanie sa fanúšikov, pri masových športových podujatiach, keď iniciáciu k vandalskému správaniu, "inak normálnych fanúšikov", vyprovokuje najväčší "idiot". (Hitler v tom nebol výnimkou, ale pravidlom) V tomto kontexte ma vždy napadá výrok z biblie. Keď sa Pilát pýtal, koho ukrižovať, či Barnabáša, alebo Krista, davy kričali ukrižuj Krista. Nechcem vnášať teológiu do súčasnej politiky, ale história sa opakuje. 

Zverejnené

Či chcem, alebo nechcem, som príslušníkom stáda, ktoré teraz vedie Fico a jeho suita. Slováci si znovu zvolili Fica a to musím rešpektovať. Pre mňa, ktorý som prežil 35 rokov v totalite "radostného budovania socializmu", nie je už problém vyrovnať sa s tým, kde je moje miesto vo Ficovom stáde. Naopak, zlo  (na rozdiel od slniečkárských ideológií ) dnes už považujem za nevyhnutnú súčasť ľudskej existencie a brániť sa zlu je boj s "veternými mlynmi". História civilizácií sa bude stále opakovať, meniť sa budú len kulisy tohto predstavenia - iniciátori a obete zla.

Svet nemohol byť stvorení inak. Ak by mohol byť stvorený inak, tak by bol iný. (Možno aj Boh, pri stvorení sveta, musel akceptovať nevyhnutnú existenciu zla - diabla, ako potenciálu, bez ktorého nie je možná akcia) Evolúcia je "matematická úloha", ktorá "hľadá" optimálne riešenie. Takže dnešný svet a naša civilizácia je optimum, aké mohla evolúcia dosiahnuť s využitím zdrojov tejto planéty. V tomto kontexte sú dobro a zlo relatívne pojmy. Je len otázkou, čo my subjektívne považujeme za zlo. Stalin vraj povedal, "Jediná smrť je tragédia; milión úmrtí je štatistika." Z hľadiska evolúcie mal ale Stalin pravdu. Netrápme sa utrpením miliónov ľudí, vojnami..., veď tragédiou je smrť našich blízkych, alebo nás samých. Ak by sme sa trápili utrpením celého sveta a hlúposťou más vedených politikmi, naložili by sme si na seba neznesiteľný problém a náš život by sa stal "peklom". Nič by sme tým nedosiahli, okrem vlastnej frustrácie. A ubližovať sebe samému je psychiatrická diagnóza.

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

Hm zaujímavé, črtá sa smrteľný úder pre slovenskú ekonomiku?

Citát

"Pre Európsku úniu z toho vyplýva viacero nástojčivých tém. Trump sľúbil, že sa z Ameriky znova stane výrobňa áut. Pre Slovensko, ktoré je najväčším výrobcom áut na hlavu, nastanú zaujímavé časy," zhodnotil Demeš. Otvorená je tak podľa neho aj budúcnosť U.S. Steelu v Košiciach.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23438445/trump-inauguracia-prejav-prezident-usa.html

Zverejnené

Bohuzial nas asi cakaju tazke casy. Celkovo, ktore zasiahnu vsetkych bez vynimky. 

Zverejnené

U.S. Steel sa predá Číňanom alebo Japoncom a tí budú pokračovať, iba sa zmení majitel. V automobilkách robia väčšinou gastarbaitri, tí sa vrátia domov, a zvyšok sa presunie do logistiky, obchodu, iného priemyslu ako samsung, foxconn pod.

A ešte lahko sa môže stať že len kecá ako to populisti zvyknú a nič nespraví. USA a EU ostanú najlepšími obchodnými partnermi.

Zverejnené

Ty tu stracas cas. Normalne nevyuzity potencial. Preco ty nie si iz davno minister financii alebo hospodarstva? Nechapem. 

Zverejnené
pred 9 hodinami, Proteus pridal:

Bohuzial nas asi cakaju tazke casy. Celkovo, ktore zasiahnu vsetkych bez vynimky. 

Z východu ruská tyrania, zo západu ekonomická.

Zverejnené

trochu kludu, pockajme kym opadne prach.   Nieco co spravil je len prazdne gesto (ako zakaz cenzury,  kedze ziadny urad na cenzuru nie je, tak to neznamena nic),  Nieco je skor gesto ktore ma mensi dopad, vystupenie z WHO  ma dopad na male krajiny,  USA ma celkom robustny vlastny system.  A tak pockajme par dni co vlastne skutocne zmenil

Zverejnené

Teraz by ma zaujímalo, ako sa k tomuto postavia dezoláti, ktorí chceli Trumpa za prezidenta:

Citát

WASHINGTON, BRATISLAVA. Po svojom znovuzvolení nastupujúci americký prezident Donald Trump vyhlásil, že Európska únia "musí vyrovnať svoj obrovský obchodný deficit so Spojenými štátmi prostredníctvom rozsiahlych nákupov našej ropy a plynu. V opačnom prípade bude čeliť CLÁM v plnej miere!!!".

https://svet.sme.sk/c/23438352/europsku-uniu-caka-sokova-terapia-trump-sa-jej-vyhraza-obchodnou-vojnou.html

Matne sa mi zdá, že za Bidena túto politiku USA s revom kritizovali, nie? Hehe :doofywave:

Zverejnené

Momentálne sa Trump vyjadril, že rusko môže na vojnu len dooplatiť. Ak odmietne Putin rokovať o mieri, tak prídu ďalšie sankcie.

Zverejnené
pred 15 hodinami, Sniper pridal:

ako sa k tomuto postavia dezoláti

S tým si nelám hlavu. Počkajú si na to čo vyhlási Rusko a začnú to opakovať. Žiaden problém.

Stačí si spomenúť, ako rýchlo prešli od hlášok "Rusko nikdy Ukrajinu nenapadne" k podpore vojenskej "denacifikácie" Ukrajiny. 

Zverejnené

hm, ale teraz to bude tazsie,     Trump ziada aby sme kupovali americky plyn,   Rusko chce aby sme kupovali rusky plyn.  Tak som zvedavy ako toto dialekticky vyriesia.

Zverejnené

Plyn zo Saudskej Arábie alebo odtiaľ niekadiaľ by tú dilemu mohol rozseknúť. :happyroll:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov