Skočiť na obsah

Voliči dôchodcovia


Sniper

Odporúčané príspevky

Volebné právo u nás vzniká 18. rokom života, ale keď sa nad tým zamyslím, určite by sa mala uzákoniť hranica, kedy by malo končiť. Nech ma dôchodcovia aj zožerú, ale má to logiku a v záujme fungovania tohto štátu to môže byť aj nevyhnutné. Stačia na to dva dôvody:

 

Mladí ľudia, pred 18 rokom života voliť nemôžu, hoci vývoj politickej situácie sa týka aj ich a nemôžu ju ovplyvniť. Taký 17 ročný človek asi nie je moc nadšený, keď nemôže voliť stranu, ktorá sľubuje napr. školstvo zadarmo, nízke hypotéky pre mladých a pod.

Starí ľudia často už nerozmýšľajú logicky, nechajú sa ľahko ovplyvniť. Často čítam, ako hentá babka, tamtá babka kúpila hrnce za pár tisíc eur, a ako keby to nestačilo, tak na ďalšej seanse kúpila ďalšie za ďalší liter. Iná dá peniaze "zamestnancovi plynárni" alebo "elektrárni", teda hocikomu, kto sa za plynára alebo elektrikára vydáva. Proste títo ľudia sú príliš dôverčiví na úkor logického myslenia. Keď prídu voľby, stačí keď sa na nich zameria nejaká populistická strana, a svojimi žvástami ich oblbne natoľko že ju bezvýhradne volia. Problém je, že v silný prospech dôchodcov začína hrať demografia, dôchodcov na Slovensku je 1,3 milióna, ich podiel sa zvyšuje, volebná účasť u nich je tradične vysoká (však kto by nešiel voliť po tak krásnych predvolebných žvástoch?), tak každá strana vie, že v nich nájde veľmi silný potenciál.

 

Prečítal som si článok:

 

Podvodník od babičky vylákal až trikrát peniaze
Polícia znovu upozorňuje najmä starších ľudí, aby neboli dôverčiví a nedávali peniaze cudzím ľuďom.
 
Dôverčivú 74-ročnú Trenčanku obral podvodník až trikrát o peniaze. Tridsaťštyriročný Milan jej zavolal pod iným menom a požiadal ju o 500 eur na prevoz mŕtveho syna zo zahraničia. Použil už overený trik, nahovoril jej, že pre peniaze príde jeho zamestnanec. Podvodník však prišiel osobne, o čom starenka vôbec netušila. Ochotnej babičke ešte podpísal papier o pôžičke a odišiel. Po pár dňoch sa ozval znovu, tentokrát chcel 800 eur na drahý prevoz synovho tela. Dôchodkyňa mu znovu uverila a peniaze mu dala.
 
Ako informovala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová, poslednýkrát požiadal o 150 eur. Peniaze mali byť pre geodeta, aby sa mu podarilo predať pozemky a z utŕžených peňazí aj vyplatil pôžičku, podvodník znovu uspel.
 

 

 

Krátka diskusia pod článkom má tiež niečo do seba a práve tá ma motivovala k založeniu tejto témy.

 

Podľa mňa volebné právo by malo byť ohraničené vekom, resp. povinnými psychotestami po dosiahnutí určitého veku. Predsa len, takéto prípady keď volia, tak potom sa nedivme, že väčšinou tie voľby tak idiotsky dopadnú.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Úplne súhlasím. Mala by sa určiť hranica, kedy človek stratí volebné právo a tým pádom stratí možnosť ovplyvňovať "smer"ovanie krajiny. Keď nemôžu voliť ľudia predproduktívneho veku, čo má tiež svoju príčinu, že takí ľudia ešte nedokážu vnímať politické spektrum a pod., tak prečo by mali voliť ľudia v postproduktívnom veku po 60ke, keď ich sa už 90% vecí o ktorých rozhodujú politici ani netýka? Ale to bohužiaľ sa nikdy nestane, lebo to už by bola "krutá diskriminácia" a pod. Škoda je ale aj to, že veľa mladých ľudí v produktívnom veku si povie, že na Voľby kašle - a potom to tak aj vyzerá. Argumentovať tým, že z ponúknutých kandidátov si nevybrali, tak to zas a znovu len nahráva tzv. "dôchodcovským stranám" ako sú Smer-SD a spol. Ono sa aj vraví, že mať obľúbenú politickú stranu alebo obľúbeného politika, je ako mať obľúbenú chorobu... No ale keby si môžete vybrať medzi nachladnutím a rakovinou? Čo potom?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Viem, že téma je o voličoch, ale nebudem stroho písať IBA o voličoch, zabŕdnem do volieb a parlamentov ...

 

Ale áno, máš pravdu, voliť by mala /mohla/ mať iba časť obyvateľstva, kde by hranica bola obmedzená vekom.

Mladí vo veku 18 rokov EŠTE poriadne nevedia nič o živote a ľudia nad 70 UŽ skoro ani nevedia nič o živote, a tak by som ja brala ako optimálnu hranicu na voľby 20-60 rokov.  

 

Ale, keď už hovoríme o voličoch, toto kritérium by malo platiť aj na kandidátov, či už na predsedov, alebo poslancov ... a to do ktoréhokoľvek parlamentu. Ak si "dovolí" kandidovať človek vo veku 70 rokov, to mi už príde, že ten človek dávno stratil súdnosť, určite skoro celý svoj doterajší život dral nohavice v parlamentných laviciach a myslí si, že má patent na rozum a nič iné ako sedieť v parlamente robiť nevie!  :ermm:

 

Pokiaľ však bude možné, aby bolo brané ako úplne normálne, že niekto dokáže a bude mu to zákonom umožnené sedieť na viacerých stoličkách, že v parlamentoch budú sedieť /teda, občas sedieť, občas pospávať, občas sa hrať/ poslanci rôznych vekových kategórií, a to aj v značne pokročilom dôchodcovskom veku, veľmi ťažko SA bude dať okresať vek voliča, nech už si myslíme o tom čokoľvek.

 

Veľká väčšina starších ľudí ale má predsa rodinu, čo keby sa opýtali svojich detí ... čo povieš syn môj/dcéra moja, koho by som mal voliť? Ja už som si svoj život odžil/odžila, ale chcem, aby vám mladým bolo lepšie.

Celkom by ma zaujímalo, koľko rodičov/starých rodičov svojim mladým v rodine dá túto otázku. :hmmm:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

všetci máte pravdu ... ale šesťdesiatku ako hranicu by som nedávala celkom iste.

 

 secretka, súhlasím, keď vidím, ako sa istý starý pán menom Ferko Mikloško uškŕňa v parlamente, a podobných už bolo neúrekom, otvára sa mi rybička vo vrecku.

 

ale v šesťdesiatke je pre ľudí ešte veľmi akútne, byť pri tom, čo s ním bude - vo veku 60 rokov predsa nie je ešte ani dôchodcom, a pravdepodobne bude zanedlho až vo veku 65 rokov, to nás čaká a neminie ...

vo veku 60 rokov ľudia ešte rozhodujú o tom, ako sa im bude žiť, až pôjdu do dôchodku.

 

moja 78 ročná mama, na ktorej vek vidieť len v tom, že už nevládze naraz porýľovať celú záhradu, sa vždy poradí, keď si v niečom nedôveruje, nikdy nenaletela nikomu, a ani neočakávam, že sa to stane ... a premýšľa, koho voliť, .... ... ale ona celý život premýšľala, používala mozog, a je psychicky úplne v poriadku, nech to tak zostane dlho. neviem si predstaviť, že by sme jej zakazovali voliť, či mať vlastný názor. a v mnohých veciach jej rozum funguje lepšie ako môj. vie si poradiť.

 

asi chápete, čo tým chcem povedať:

vlastne dve veci:

šesťdesiatka je málo - keď sa človek 60ke priblíži, zistí, aký je ešte mladý, a ako ešte potrebuje a musí rozhodovať o svojej budúcnosti, v tomto veku je ešte aktívny, pracujúci, a ešte nejde ani len do dôchodku. 

 

druhá vec je dôležitejšia:

starecká demencia, alzheimer, a kopa psychických ochorení by mohla byť v starobe limitom, kedy už nie. ale ...

starý človek, ktorý sa možno nemusel až tak obracať, len chodiť do práce a z práce, mozog používal v záhradke a pri telke, je dôverčivý, a túži  byť ešte potrebný, dokázať si, že rozhoduje o sebe, a neporadí sa. neprizná si, že už to nejde, lebo starobu si málokto pripustí.

šmejdi vedia, čo robia.

 

ale typ stareny v Axelovom prípade - to je druhá vec:
keď je niekto blbec, tak je blbec, či mladý, či starý. na nedostatku rozumových schopností nezmení nič vek, a žiaľ ... kto pracoval vo svojom živote s ľuďmi, úzko a intenzívne, vie, že hlupákov sú mraky, na veku nezáleží.

mala som jednu mladú kolegyňu, ktorá víťazne doniesla do práce alumíniový reklamný kľúčik od auta, svojho času, s tým, že vyhrala auto ...

 

a áno ... myslím, že po takej  sedemdesiatke by ľudia prijali už možno aj s uľahčením, že už nemusia - ale v tom prípade by po sedemdesiatke nesmeli sedieť páprdovia ani v parlamente. 

šesťdesiatka je málo. a vek hlupákovi neprináša múdrosť.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

deti, deti, zase trepete vospust sveta :yes_yes:

 

Svata Cirkev ma ine skusenosti a ma 1,2 mld clenov a je tu 2000 rokov, je to najvacsia svetova sila

 

co myslite preco, papezi su vyhradne starsi

 

Jan Pavol II bol v 55 rokoch z najmladsich papezov, sucasny Svaty Otec ma 75 rokov, mate snad dojem, ze je na tom spatne a mal by byt papezom 30 rocny? :D

 

mladi ludia su sice fajn na zabavu, fajn sa nato pozera, ale nieco riadit? o niecom rozhodovat? brr. :yes_yes:

 

ze temu zalozi Axel je logicke, ten ma chut strielat skoro vsetkych, chudobnych, ciganov, laviciarov, starych :)

 

myslim, ze demokracii by vyznamne pomohlo naozaj obmedzit volebne pravo od 40 rokov vyssie

mladsi su naivni, lahko ovplyvnitelni, lebo nemaju zivotne skusenosti

 

a ako je to pri volbe papeza, nemozu volit ludia nad 80 rokov

 

cize volit by mohli ludia vo veku 50-80 vsetci a 30-50 s VS

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

milý synu, svatý jose, mieša sa ti to ...
stará známa vec, že vysoká škola inteligenciu a schopnosť myslieť neposkytuje, poskytuje vzdelanie a titul, rozum si musíš doniesť sám. vzdelanie nerovná sa inteligencia. najmä nie dnes, pri kvalite a množstve vysokých škôl pomaly v každej tretej dedine.

 

okrem toho v tom máš zmätok, pane, to je na veriaceho smutné, Karol Wojtyla mal 58 rokov, keď ho zvolili za pápeža.

 

to, že volia prevažne pápežov staršieho veku, sú zaužívané praktiky cirkvi, kto sa dostal v novoveku tak vysoko, aby prichádzal do úvahy ako pápež, musí mať za sebou múdrosť, vzdelanie, životné skúsenosti, rozum, činy, nesmie mať demenciu, závažné choroby, obmedzujúce jeho zdravý úsudok, a telesné zdravie, sú to zvyčajne ľudia, ktorí priveľmi nezaťažovali svoje telo ťažkou telesnou prácou po celý život, sú zachovalí ... a ešte kdečo iné.

 

čo prevažná väčšina starších voličov u nás nemá ... a o tom je reč.

nemienim sa opakovať, ale keď si mal tú česť pracovať s ľuďmi, tak vieš. keď si nemal, nevieš.

starí ľudia, umorení životom, sú často zraniteľní a ovplyvniteľní, a veľmi mladí tiež. ale tí ešte nevolia. ale volí kdekto iný ... nielen starí ľudia.

ale ty, ty si to zadelil úplne geniálne.

poznať ľudí, vedieť, ako im to myslí, ako sa zachovajú, ako s nimi možno manipulovať, šmejdi to vedia lepšie, tých sa treba spýtať, ako to funguje so starými ľuďmi u nás.

nie v cirkvi, kde majú pekne uchované mäkké rúčky a nezaťažené mozgy a telá aj osemdesiatroční páni v purpure.

 

ak si nám chcel dať vedieť, že máš vysokú školu, super, teraz to už vieme, prijmi naše gratulácie :flowers:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Úplne súhlasím. Mala by sa určiť hranica, kedy človek stratí volebné právo a tým pádom stratí možnosť ovplyvňovať "smer"ovanie krajiny. Keď nemôžu voliť ľudia predproduktívneho veku, čo má tiež svoju príčinu, že takí ľudia ešte nedokážu vnímať politické spektrum a pod., tak prečo by mali voliť ľudia v postproduktívnom veku po 60ke, keď ich sa už 90% vecí o ktorých rozhodujú politici ani netýka?

 

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vujtek má 66 rokov. Takže ak tomu dobre rozumiem, tak na to aby viedol (úspešne) reprezentáciu jednej krajiny a priviezol medailu z majstrovstiev sveta, tak na to bunky v hlave má. Ale voliť by nemal mať právo, lebo je už príliš starý a "prd" sa do toho rozumie a pomaly nevie sa sám rozhodovať a každý o oblbne, takže by mal stratiť možnosť ovplyvniť chod v krajine. A to aj napriek tomu, že tu žijú jeho deti a vnúčaťá...

 

milý synu, svatý jose, mieša sa ti to ... :)

stará známa vec, že vysoká škola inteligenciu a schopnosť myslieť neposkytuje, poskytuje vzdelanie a titul, rozum si musíš doniesť sám. vzdelanie nerovná sa inteligencia. najmä nie dnes, pri kvalite a množstve vysokých škôl pomaly v každej tretej dedine.

 

Ale no tak :) , naše vysoké školy isto nie sú bohvie čo, ale aby sa na nich študenti neučili myslieť... hm... to je trochu dehonestujúce.

 

 

k téme

Starí ľudia, sú starí ľudia a majú svoje práva. Zhadzovať na nejakých starčekov a starenky zodpovednosť za výsledky volieb, lebo si zvolili svoju straničku, je smiešne. Najmä keď prevažná časť oprávnených voličov na voľby kašle. A pliesť tu do toho šmejdov... hm.

Pre starých ľudí sú voľby dôležitou udalosťou, ktorú si nenechajú ujsť a cítia sa aspoň na chvíľu potrební.Odstaviť ich na vedľajšiu koľaj, že sú starí, to pre mnohých znamená skoro rozsudok smrti. A to aj napriek tomu, že sa cítia zdravotne aj fyzicky v poriadku.

 

 

 

myslim, ze demokracii by vyznamne pomohlo naozaj obmedzit volebne pravo od 40 rokov vyssie

mladsi su naivni, lahko ovplyvnitelni, lebo nemaju zivotne skusenosti

 

a ako je to pri volbe papeza, nemozu volit ludia nad 80 rokov

 

cize volit by mohli ludia vo veku 50-80 vsetci a 30-50 s VS

 

Obavy o demokraciu sú iste chvályhodné. A čo tak obavy o ľudské životy?

Mladý človek dostane v 18 rokoch vodičský prevkaz, môže sadnúť za volant auta a zabiť nielen seba ale aj iných.

Ale má mu byť odobraté volebné právo lebo údajne môže ohroziť demokraciu.  Tiež dobré :neviem:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

wysky,

ale práve preto je to taká ťažká téma. tabu téma.

 

... a prečo pliesť do toho šmejdov ?

ja som ich tam zaplietla, zámerne - pretože ich pôsobenie, výsledky obalamutenia, potreba starých dám a pánov rozhodovať sa sami za seba, nespočetné exekúcie na dôchodky, neustále upozorňovania starších ľudí médiami na činnosť šmejdov, a napriek tomu ešte stále, po toľkých rokoch, neustále niekto, a nie málo,  / sú na to v médiách zdroje, ktoré sa novými prípadmi zaoberajú, je ich stále dosť / zo starých dám a pánov na ich spôsoby naletí, a znovu a znovu a znovu - to o niečom hovorí.

 

ale ... keď si spomeniem na tú moju tridsaťniekoľkoročnú kolegyňu, ktorá pred nejakými 12 - 13 rokmi žasla, ako to, že nevyhrala auto,... a takýchto ľudí som za posledných dvadsať rokov poznala strašne veľa.

ľudia sú ovplyvniteľní, dôverčiví, a starí ľudia vďační za pozornosť, a mnohí, veľmi mnohí nesmierne ovplyvniteľní, a niekedy neuveriteľne naivní ...

 

spomínala som, že je to viacero vecí, viacero pohľadov ... sú starí ľudia - / 60 - 65 ročných ja nepovažujem za starých / - ktorí sú v plnej duševnej sile,

ale veľmi veľa ich už v tej plnej duševnej sile nie je ...

 

a sú miesta, kde majú zúžené obzory, kde sa za celý život dostali do najbližšej strediskovej obce pracovať, kde ešte nedávno z každej stránky trčala Slovenská republika zo schránok ... tí ľudia boli ovplyvniteľní vždy, aj ako mladí, zostarli, ...

starneme  všetci, a mnohých nás čakajú strasti staroby, mnohí prestanú vnímať a prijímať nové technické veci dávno pred starobou - mám zopár nemilých skúseností, keď som žasla nad tým, že päťdesiatročná žena "neuznáva" počítač ... niektorí ani nezaregistrovali, že sa doba zmenila, že sa podvádza sofistikovane, že zákony sú bezzubé ...

ale to sa netýka len starých ľudí.

aj toto je tabu téma ...

ale nie je to také jednoduché.

 

samozrejme sa to týka aj mladých ... skutočne nie každý má ten prirodzený um, ani prirodzenú inteligenciu, a ani každá dnešná vš nie je toho zárukou, ver, že nie / isteže záleží od jedinca / a ovplyvniteľný je pri len trochu správnom pôsobení každý.

aj ty. aj ja. veľmi mladí, nevzdelaní a veľmi starí ľudia mnohonásobne. isteže záleží od prostredia, jedinca, ... sú zraniteľní, každý spôsobom prislúchajúcom veku a duševnej a inteligenčnej a psychickej a ešte kdejakej úrovni

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

60 rokov bol len príklad, keďže to býva často považované za hranicu postproduktívneho veku... A ani nehádžem všetkých dôchodcov do jedného vreca, však niektorí sú aj napriek pokročilému veku stále uvedomelí a natoľko inteligentní, aby dokázali pochopiť a zvážiť svoje rozhodnutie volieb. To len pre doplnenie. Nejde o ten konkrétny vek, ale o princíp.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale nie, takto to jednoducho nejde

volebne pravo je mozne odnat len ludom nesvojpravnym (zbavenym svojpravnosti), kam by sme v takychto uvahach dosli...

tu su dolezitejsie problemy - dostupnost volieb vs. blbe pravidla (napr. v zupnych volbach moznost volit len v svojm trvalom bydlisku), to nehovorim o dnesnom termine tyzden po stahovani narodov kvoli dusickam

dalej kupovanie hlasov  - ci vari zvazanie ciganov z osad nie je dostatocnym dokazom ? naproti tomu tym prestahovanym z Letanovskeho mlyna neboli schopni doniest do novej osady prenosnu urnu

atakdalejatakdalej

ale nielen jose to ma pomiesane, aj Axel sa podla mna trafil uplne mimo terca

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Toto je blbost, ktora nic neriesi. Na zaklade coho chces urcit, kto z dochodcov ma pravo volit, a kto nie? Na zaklade veku? Clovek moze byt bystry az do svojich neskorych rokov, alebo mu moze zacat zahrabavat pred 70. Treba si uvedomit, ze ty nebudes rozhodovat o tom, kto bude moct a nebude moct ist volit... o tom bude rozhodovat niekto iny, povereny statom. A velmi rychlo sa to moze otocit proti tebe...

To ze mozu ist volit vsetci, a hlavne ti, co maju opacny nazor, ako ja, je zakladom demokracie.

 

Ano, mas dochodcov, ktori vo svojej dobrote naletia na kazdu blbost, ale na druhej strane sa netvarme ze dnesna mladez a produktivna generacia prekypuje bystrostou. Staci sa ist pozriet do obchodneho centra, ked je nejaky obrovsky vypredaj v znackovom obchode, alebo ked ma apple vydat novy produkt. Rovnako ma smer dost volicov aj u tychto skupin, a u skupin s nizsim prijmom..a u xy inych skupin.

 

Okrem toho, co tento problem riesi? Ze namiesto 20% ucasti by sme mali 10% percentnu? Problemom je tych 80% ludi co neslo volit, lebo

a)Ich to absolutne nezaujima

b)Nemaju ist koho.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je veľmi nebezpečné zahrávať sa s takýmito obmedzeniami volebného práva, lebo by sa ľahko mohlo stať, že bez volebného práva skončí práve tá časť populácie, ktorá by mohla voliť opozíciu...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je mi jedno, či je voľba pragmatická alebo emocionálna (respektíve, nie je to podstatné pre túto tému), ale zdá sa mi nebezpečné vylučovať z volieb ľudí podľa nejakých znakov (vek, IQ, zamestnanie, vierovyznanie, pohlavie, národnosť, farba očí či čokoľvek iné)...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zase škatuľky. prečo by človek po napríklad 70-ke mal byť automaticky diskvalifikovaný z verejného života? pretože nejaký šmjedi zmanipulovali starých ľudí, aby si kúpili drahé hrnce?? toto je argument? myslím, že väčšinu z nás niekedy niekto zmanipuloval. preto by nám malo byť odobrané volebné právo? starý človek je akože automaticky nesvojprávny, stratil pamäť a zdravý úsudok? potom vyškrtneme ľudí s IQ pod 100, cigánov, homosexuálov a nakoniec všetkých, ktorých príjem nedosahuje aspoň trojnásobok priemernej mzdy? nakoniec sa budú voliť iba politici navzájom a ich vybraní sponzori. skvelý nápad.  :cotisisi:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie každý dôchodca volí zle, nie každý, čo má nižšie IQ, volí zle... keby šiel voliť naozaj každý, kto má  volebné právo, boli by voľby naozaj odrazom vôle ľudu, takto odrážajú len vôľu malej časti ľudí...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Samozrejme ze nie kazdy, na druhej strane nie kazdy mudrlant sa rozhodne dobre, ale u ludi, ktori si nevedia spocitat 5 plus 5 deleno 2 /ja som nepisal o dochodcoch/ je vacsi predpoklad, ze sa nechaju oklamat /nemusi sa to tykat iba volieb/. V tomto pripade vsak znasame nasledky vsetci. V konecnom dosledku by aj pre nich bolo lepsie, keby za seba nechali rozhodovat druhych :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nuž, už o nás druhí rozhodovali, a príliš dobre to nebolo, či? tvrdiť, že vieš, čo by bolo dobré pre druhých, je dvojsečná zbraň... raz sa dostaneš do skupiny ľudí, ktorým niekto iný bude tvrdiť, že vie, čo je pre nch dobré, to sa ti už asi páčiť nebude?

ja ti rozumiem, mňa tiež ide rozhodiť, keď vidím, ako ľudia volia, ako nevidia, kto im klame a zavádza ich, ale na druhej strane, tí, čo tak volia, majú zase poci, že ja (a men podobní) volím zle a nevidím, čo by bolo pre mňa dobré...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nechať za seba rozhodovať iných - tak zhruba ešte donedávna vyzerali v susednom Česku prezidentské voľby, keď si prezidenta volili politici (akože namiesto ľudí). teraz majú priamu voľbu. výsledok je síce "prašť jak uhoď", ale priama voľba bola aspoň oveľa menší cirkus.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov