Skočiť na obsah

Predčasné parlamentné voľby 2023


Sniper

Odporúčané príspevky

Nech tam už bude ktokoľvek, dúfam, že podnikateľskú sféru a vrstvu to nijako kriticky neovplyvní, takže ekonomika bude pokračovať cca rovnako. 

Akurát sa môžu objaviť nové či skôr staré hádky o demokracii, ľudských právach či vzťahu k EU a NATO, ale myslím, že to bude zas iba v rovine rečí.

Ale bohvie, či sa podarí utvoriť nejakú vládnu koalíciu. Zas to vyzerá na 50/50 rozdelenie na vzájomne nenávistné tábory, rovnako ako to už dlhší čas je u obyvateľstva.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, irb napísal:

Zas to vyzerá na 50/50 rozdelenie na vzájomne nenávistné tábory, rovnako ako to už dlhší čas je u obyvateľstva.

Práve naopak. Ficové vlády sa vyznačovali stabilitou a jednotou. Počas jeho vládnutia odbory nemali čo riešiť. Zdravotníctvo fungovalo, Vysolajský, až na nejaké plesne na stenách, nenachádzal väčšie problémy. Polícia nemusela riešiť korupčné škandály, lebo žiadny "skutok sa nestal". A ak si ešte zvolíme za prezidenta Harabina, môžeme mu zrušiť aj ochranku. Čo si viac želať, držím Ficovi palce. Jediní, kto sa môže Ficovej vlády obávať, sú len naše medvede.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

 

„Ak by Smer vyhral voľby a do parlamentu by sa dostala aj Aliancia a dostala by pozvánku na koaličné rokovania, bola by hlúposť, ak by sme sa rokovaní nezúčastnili,“ povedal György Gyimesi na Gombaseckom letnom tábore v politickej diskusii novín Ma7 financovaných maďarskou vládou.

Bývalý poslanec za OĽaNO, ktorý kandiduje zo 149. miesta kandidátky Aliancie, takisto vyhlásil, že Smer voľby vyhrá. „Lebo posiela veľmi priame, otvorené a jasné odkazy voličom a aj tým, ktorí nechceli hlasovať za Smer, no povedali si, že to je to, čo nás reprezentuje, takto by sme chceli žiť, v takejto krajine chceme žiť.“

A aj Maďari by podľa neho „chceli žiť v krajine, ktorá je vnútri konzervatívna, zvonka suverénna“.

Gyimesi v Gombaseku zdôraznil, že nejde o stanovisko strany, ale o jeho súkromný názor. Myslí si, že sa nemá vylúčiť spolupráca so Smerom, a ak Ficova strana prijme podmienky Aliancie, môžu s nimi hoci aj vytvoriť koalíciu. „Stačí nám aj menej, len nech tu nemáme Fica?“ pýtal sa.

 

Toto su bojovnici proti mafii. Nas isto nepredaju. A ten picus trnavsky o kiadza strany co sa nevymedzia smeru?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 13 hodinami, irb napísal:

To bola irónia?

Samozrejme, že Tono si robí srandu, aj keď niečo na tom vládnutí Smeru bola pravda. Keďže smeráci nemuseli riešiť pandémiu, nemuseli riešiť vojnu, nemuseli riešiť infláciu, to sa im dobre vládlo.

Ja vždy vravím, nechajme smerákov vládnuť počas krízových rokov a potom si pozrieme tie preferencie.

Kedy Smer padal tak, že nebol po voľbách schopný zostaviť vládu? V roku 2010, práve po svetovej hospodárskej kríze. Náhoda to nebola. Také strany ako Smer NEVEDIA vládnuť v zlých rokoch, vtedy im je dobre sedieť v opozícii, hádzať polená pod nohy každej vláde a agresívne rozoštvávať spoločnosť. V tomto volebnom období im táto taktika dokonale vyšla, nič lepšie sa im nemohlo prihodiť, stačilo sa už len zamerať na tupovoličov so správnou rétorikou. A preto je Smer označovaný za populistickú stranu.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ty si myslis ze krizove obdobie nemame? V Revucej mala byt  sluzba pediatrov,aj do 10tej. Len nieje. V Piestanoch mas 9 pediatrov a vsetci su dochdcovia. O desat rokov kto bude liecit deti v Piestanoch?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 9 hodinami, Sniper napísal:

Samozrejme, že Tono si robí srandu, aj keď niečo na tom vládnutí Smeru bola pravda.

Samozrejme, myslel som to ironicky. Ale sranda už nie je, že jedinou alternatívou pre 50 % voličov na Slovensku, je voliť iba menšie zlo. Nie som si ani istý, či voliť "menšie zlo" má nejaký zmysel. Predstava, že by tu znova vládla koalícia, zostavená z kombinácie strán SAS, OĽANO, PS, SME RODINA, KDH... je iba zárukou budúcej politickej nestability. Naopak, ak voľby vyhrá koalícia strán SMER, HLAS, REPUBLIKA, SNS, bude zárukou, že zvolení politici budú spoločne pracovať , "ako čerti". Otázkou ale je, pre koho... 

Demokratické voľby by mali byť pre občana príležitosťou, keď sa môže osobne podieľať na riadení štátu. Lenže podmienkou tejto tézy je, že si občan dokáže vybrať politikov, ktorí reprezentujú jeho vôľu. Ja takých politikov na Slovensku nenachádzam. Mám problém s agitačným sloganom, že ochota voliť  je prejavom politického uvedomenia a pocitu zodpovednosti, ak nemám koho voliť.    

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 8 hodinami, Sniper napísal:

Také strany ako Smer NEVEDIA vládnuť v zlých rokoch

Nikto nevie. Podľa tej logiky "kedy strana padala na hubu?" Napríklad Oľano teraz - po kovidovej kríze. NEVEDIA vládnuť v zlých rokoch.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podľa mňa sú dnešné predvolebné agitácie a programy politických strán iba reklamou bez obsahu. To, čo dáva politickým stranám dôveru u voličov je naivná viera v morálku politických lídrov. Samozrejme morálka je relatívny pojem a o "morálke" sa dá diskutovať aj u príslušníkov SS.

Demokracia, od čias Grécka, bola založená na dôvere, že voľba politických reprezentantov je determinovaná aj ich morálnym profilom. Morálne hodnoty sa vtedy považovali za niečo absolútne. To, čoho sme svedkami dnes, je dôsledok zrelativizovala všetkých hodnôt. Morálka politikov, ktorých si volíme  (alebo ktorých morálku kritizujeme) odzrkadľuje iba morálku celej spoločnosti.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 11 hodinami, Tono napísal:

 Morálka politikov, ktorých si volíme  (alebo ktorých morálku kritizujeme) odzrkadľuje iba morálku celej spoločnosti.

Čo urobila Slovač, aby dala najavo nespokojnosť  voči  30 ročnej zdegenerovanej - skorumpovanej politike ? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 13 hodinami, Tono napísal:

To, čo dáva politickým stranám dôveru u voličov je naivná viera v morálku politických lídrov.

Keby sme teoreticky rozdelili voličov na dve hraničné skupiny podľa toho, aké majú očakávania od vlády a parlamentu, tak by som to videl takto:

Jeden extrém by boli ľudia, ktorí chcú mať pokoj a kľud. Rozčuľujú ich všetky novoty, všetko, čo sa nazýva pokrokom a ničí staré zvykové štruktúry.

Druhý extrém sú ľudia, ktorí v živote chcú dosahovať nejaké svoje túžby či idey, ženú sa za ziskom, bojujú o svoje lepšie miesto na slnku, ich heslami sú kariéra, zisk, osobné bohatstvo, sláva, prípadne moc.

A medzi tým existujú všetky možné prechodné stavy.

A jedným či druhým sa politici snažia buď zapáčiť, alebo ich pred voľbami nejako oblbnúť.

Môj dojem je, že ľuďom, ktorí sa usilujú o miesto v parlamente, nejde o blaho spoločnosti, ale len o blaho vybraných ľudí, teda hlavne seba. 

Berú miesto poslanca ako druh zamestnania, ktoré je dobre platené.

A povedal by som, že aj obyvateľstvo je s tým zmierené.

Takže následky sú potom jasné. ... Boj. Stranícky boj. Jedna strana proti druhej. Jedna cieľová skupina proti druhej.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Každá civilizácia prechádza 3. fázami. Prvá fáza budovania, je charakteristická spoločnou ideou, pri ktorej sú v úcte hodnoty, ako odvaha, čestnosť, odhodlanie, pracovitosť, spoliehanie sa na vlastné sily, morálka...

V druhej fáze dochádza k rastu blahobytu, obchodu, spolupráce, bezpečnosti, ale význam morálnych hodnôt začína ustupovať, na úkor pragmatizmu. Rastie vplyv štátnej moci, byrokracia a korupcia. Majetok spoločnosti  sa stále nerovnomernejšie rozdeľuje a otvárajú sa nožnice sociálnej nerovnosti. Štát vynakladá stále viac prostriedkov, na uspokojovanie potrieb rastúcej skupiny sociálne odkázaných.  

V tretej fáze už hodnoty, na ktorých bola vybudovaná civilizácia, strácajú obsah. Občania sa už neidentifikujú zo štátom, nie sú ochotní prinášať obete, alebo zaň bojovať. Ich cieľom je uspokojovať iba vlastné potreby v rámci štátu, ktorý im má vytvoriť čo najlepšie podmienky. Národná identita sa mení na nacionalizmus, rastie nespokojnosť a morálka sa relativizuje. Zdroje sa postupne vyčerpávajú a štát prestáva byť schopný plniť základné funkcie. 

V ktorej fáze sa EU nachádza? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 23 minútami, Tono napísal:

V ktorej fáze sa EU nachádza? 

Tu je však problém, lebo existuje jadro , ktoré úniu zakladalo z tej idey. A existujú neskôr prilepené štáty ako napr. Slovensko, ktoré nikdy k nepristupovali z tej prvotnej idey, ale len pre vidinu blahobytu.

 

A ešte druhá vec - otázka tej prvotnej idey. Nakoľko to bol čisto ekonomický záujem a nakoľko vôbec obsahovala také niečo ako odvaha, čestnosť, odhodlanie, pracovitosť, spoliehanie sa na vlastné sily, morálka?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Už aj voľby do EU sa blížia že? Ten republikovský plagát je aj pri VW aj na Prešovskej stanici (tuším Mazurek je Prešovčan) a na južnom slovensku kde nechápem dôvody prečo si robí reklamu strana ktorá nemá rada menšiny na území menšiny. Aj u nás je veľa nacionalistov ale holdujúcich maďarsku a predovšetkým uhorsku, t.j. nechcú si pripustiť že "felvidék" je už časťou slovenska, nenávidia trianon a na takomto mieste sú plagáty strany Republika ale aj ĽSNS a dosť sa čudujem že bez ujmy... Že tam ešte nikto nenamaloval turulov... samozrejme v červeno-bielo-zelenej farbe.

 :biggrin:

Dodám že ja človek s maďarskou národnosťou aj napriek tomu veľmi uvažoval voliť Kotlebu a jemu podobných iba kvôli rómskemu teroru ale s tým nevie urobiť poriadok nikto. Ani Srbi nedokázali urobiť poriadok s neprispôsobivými aj napriek použitia armády.

Ja by som chcel bezpečný štát kde je kladený dôraz na verejnú bezpečnosť kde môžete ísť na stanicu a podobné miesta bez toho aby vás obťažovali či už rómovia alebo rôzni feťáci, opilci atď. Tá strana ktorá by mi toto vedela dať, tej by som dal svoj hlas. Dôraz kladiem na to vedela zariadiť a nie slúbiť. Z toho že Kotleba bude vykrikovať ako urobí s neprispôsobivými poriadok to bohužial nestačí. Potrebujem niekoho kto to naozaj zariadí. V číne to tak neni náhodou? Že ak kamery vidia že vás obťažuje skupinka grázlov na námestí okamžite tam ide hliadka. Niečo také by som chcel aj tu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 20 hodinami, irb napísal:

Nikto nevie. Podľa tej logiky "kedy strana padala na hubu?" Napríklad Oľano teraz - po kovidovej kríze. NEVEDIA vládnuť v zlých rokoch.

To sa ťažko porovnáva, pretože my sme stredopravú vládu v dobrých rokoch vlastne ani nemali (ale chvíľu hej) objektívne by sa to dalo porovnávať keby OĽaNO alebo SaS mali možnosť vládnuť v dobrých rokoch, čo sa zatiaľ ešte nestalo. Na druhej strane tu máme boľševika populistu, ktorý veľmi dobre vie využívať situáciu.

 

Tak všeobecne teraz, trochu dlhší príspevok, ale veľmi stručne to skúsim zhrnúť aké vlády sme tu mali. 

Od roku 1993 do roku 1998 tu vládol Mečiar. S prestávkami, ale vládol. HZDS by sa dalo považovať za stredopravú stranu (či hnutie, podľa názvu), neskôr sa viac posúvalo k tomu stredu. Aké to bolo obdobie? Slovensko sa len hľadalo kam patrí, mafiáni si v uliciach vybavovali účty, a NATO odmietli Slovensko ako krajinu, ktorá nespĺňa podmienky na integráciu. Bolo to dobré obdobie? Nie.

Potom prišiel Dzurinda (1998 - 2002), ktorý po Mečiarovi musel začať upratovať, bolo treba doslova reštaurovať štát a prilákať investície. Reformy boli tvrdé, stúpala nezamestnanosť, ale na konci volebného obdobia sa to zlepšovalo. Tu sa už ale začal do popredia tlačiť Fico aj s jeho bilboardmi s holými riťami. Našťastie k moci sa ešte nedostal. Bolo to dobré obdobie? Ani nie.

Druhá Dzurindova vláda (2002 - 2006) už bola na to lepšie, výsledky reforiem sa začali prejavovať, ale nie tak rýchlo, ako si tí jednoduchší voliči mysleli, bolo treba tomu dať čas a až okolo roku 2004 sme začali cítiť, že už je to s tou životnou úrovňou lepšie. Že sme v tom istom roku vstúpili do a NATO, náhoda nebola. Problémom bol Fico, ktorého Smer stále silnel a získaval voličov z radov ľudí unavených reformami. Bolo to dobré obdobie? Skôr áno.

Po voľbách 2006 sa Smer dostal k moci, do daru dostal rozbehnutú ekonomiku, s nízkym verejným dlhom, vďaka Dzurindovým reformám. Čo vtedy ekonómovia odporúčali Ficovi? Radšej nerob nič. Všetko fungovalo ako malo, ekonomika prudko rástla. A ak náhodou sa niečo stalo zle, Fico to automaticky zvaľoval na "dôsledky druhej Dzurindovej vlády". No ale prišiel rok 2008 a jeseň začala byť horúca. V roku 2009 sa hospodárska kríza prevalila, firmy začali krachovať, nezamestnanosť rásť. Smeráci dopady krízy dokázali zmierniť len prudkým nárastom dlhu, ktorý ešte len budeme splácať. Dosť ľudí pochopilo, že smeráci krízu nezvládli a Smer padol. Bolo to dobré obdobie? Prvá polovica áno, druhá nie.

Radičovej vláda (2010 - 2011/12) vstúpila do ťažkej doby keď sa musela vysporiadať s pokrízovým obdobím, keď sa ekonomika len rozbiehala, navyše sme mali vysoký dlh, ktorý za jej vlády ešte narástol. Kríza eurozóny spôsobila rozpad vlády, ktorú efektívne využil Smer. Najprv nezahlasoval za euroval a keď vláda padla, už zahlasoval (a ešte aj dostal sľub, že budú predčasné voľby). Bolo to dobré obdobie? Nie.

Smerácke vlády (2012 - 2020) ťažili najmä z toho, že svetová ekonomika začala ožívať a stabilne rásť po krízovom období. Komodity po kríze zlacneli (vďaka tomu sa smeráci mohli chvastať ako držia slovo a máme stabilné ceny energií), konjuktúra bola veľmi priaznivá, v podstate nič ju nenarušilo, smeráci prežívali podobné obdobie ako v rokoch 2006 - 2008. Kríza pre smerákov začala po vražde Kuciaka a vtedy sa naplno začalo ukazovať, akým štýlom politiky Smer tu vládne. Hneď začali protesty, demonštrácie, Fico to označoval za rozvracanie štátu a aktérov označoval za Sorosovych lokajov.  Tým jednoduchším to bolo jedno, dôležité bolo, že bolo na štamperlík a aj vďaka tomu, si Smer udržal stabilné jadro aj po rozpade strany. Bolo to dobré obdobie? Z ekonomického hľadiska áno, z politického nie.

Smeráci to neudržali a padli. Bohužiaľ k výmene vlády došlo počas najhoršej možnej doby, keď sa svetom začal preháňať SARS-2 a bolo treba robiť drastické opatrenia, čo tvrdo zasiahlo ekonomiku a životnú úroveň. Počas takýchto období to žiadna vláda nemá dobre a Matovičova si to vyžrala dokonale. Navyše, keď sa ukázala ako nestabilná, k čomu však výdatne napomáhal Fico z opozície sabotovaním protipandemických opatrení (on vo vláde by to označoval za rozvracanie štátu). Keď sa už zdalo, že COVID by mohol odznieť, k slovu sa dostala vojna na Ukrajine, vláda si vybrala cestu podpory Ukrajine a Fico samozrejme si vybral opačnú stranu, lebo zavetril výbornú príležitosť ako pokračovať v demontáži vlády. Už mu zrazu nevadili ani fašisti, proti ktorým svojho času staval akési "hrádze proti extrémizmu". Bolo to dobré obdobie? Nie.

Summa summárum Fico v opozícii nikdy neprispel ničím k stabilizácii politiky, vždy všetko robil tak, aby z vlády v ktorej on nie je, spravil tú najhoršiu, prezidentke nadáva do americkej agentky, hoci on falus sa fotil s Obamom pri každej príležitosti a svojich voličov (ovce) už tak zmanipuloval, že im je to jedno. On aj keď im nasere do húb, oni mu za to zatlieskajú.

Čo bude po septembri? Nechcem ani tipovať. Ale bolo by veľmi dobré, keby sa smeráci chopili moci vo veľmi zlej dobe.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, Sniper napísal:

To sa ťažko porovnáva

Ale kdeže. Otázka je iba jedna: Kto vie vládnuť v zlých časoch? 

Ja hovorím, že nikto. Mali sme tu zlé časy od kovidu až po dnes a nikto nevládol dobre. 

Otázka nebola, kto vie lepšie vládnuť v dobrých časoch.

 

A ten historický prehľad je zas iba subjektívnym pohľadom z viac-menej ekonomického uhla pohľadu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 23 hodinami, irb napísal:

Otázka je iba jedna: Kto vie vládnuť v zlých časoch?

Ja som ukazoval hlavne na ten vysoký nepomer, počas koľkých dobrých a zlých rokov tu vládla pravica a ľavica, čo je jeden z dôvodov prečo tzv. ľavicový Smer má stabilnú voličskú základňu a pravicové strany väčšinou balansujú na pokraji zvoliteľnosti. Keby Smer zostavoval vládu v marci 2020, tak sa stavím, že dnes by mal preferencie okolo 5-6% maximálne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 32 minútami, Sniper napísal:

Keby Smer zostavoval vládu v marci 2020, tak sa stavím, že dnes by mal preferencie okolo 5-6% maximálne.

Áno, s tým súhlasím. Lebo ľudia si vtedy mysleli, že nič horšie ako klientelistický a korupčný Smer už nemôže existovať. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov