Skočiť na obsah

Cítite sa bohatí alebo chudobní ?

Odporúčané príspevky

Zverejnené

hm. keď pozerám na názov témy tak vo mne rezonujú obe polohy :) ale to nie je dobré, živiť v sebe tichého sabotéra, takže ja sa cítim veľmi miernučko bohatá ;)

Pýtam sa nie len na peniaze- kreditky mám aj po dovolenke prázdne :) ale tak..všeobecne- vzťahy, zdravie,vnímanie života, spôsob obživy... :)

Zverejnené

penazi sice vela nemam, len tak akurat, aby som mohla zit a neskudlit na sebe, usporit si nieco na horsie casy a mierne dotovat aj mamku-dochodkybu, ale napriklad hypoteku si dovolit nemozem... ale aj tak sa citim bohata, lebo som zdrava, mam pracu, ktora ma dokonca poväcsine aj bavi, mam konicky, ktore mi robia radost, tesi ma zit a hlavne mam doma moje uzasne zvieratko :piggee: , s ktorym sa nam krasne spolunaziva :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ja ni neviem...finančne bohatý nie som, ale často rozmýšlam, že aj keby som bol oveľa viac finančne bohatý, či by som sa cítil aj tak vnútorne bohatý, vyrovnaný, no dochádzam často k záveru, že asi nie. Aj keď si kúpim niečo materiálne - chvílu sa teším, no nadšenie u mňa veľmi rýchlo opadne. zas keby som mal viac peňazí, mohol by som viac investovať do svôjho zdravia....ale bez tak, hľadám si svoju životnú filozofiu, svoje ja...možno je to aj tom nájsť tých správnych ľudí. Našťastie pár takých ľudí poznám, ale i tak, viacmenej ja si musím nájsť to bohatstvo... Úprimne, cítim sa tak nejak chudobný...

• Pridať bod 4
Zverejnené

Ok tak odpoviem aj ja, finančne na tom bohvieako nie som, no zas od hladu som zatiaľ neumrel. Zo zdravím zatiaľ vážnejšie problémy nemám / klepem na makovicu / a čo sa týka ostatného moje vnímanie života a tým aj vzťahy sú poslabšie ... mám pár dobrých ľudí pri sebe ale je to len raz za čas, alebo skôr len výnimočne Mám zatiaľ prácu / i keď to v nej momentálne vyzerá všelijako :/ / ale zodpovedať či som po zrátaní týchto vecí chudobný či bohatý neviem, pretože je tam to zdravie čo je veľmi dôležité ... možno je to tá pomyselná zlatá cesta ale aj tak viem že šťastný nie som ...

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ja asi chudobny. Ale su dni ked som bohaty. Nie ze by mi peniaze nechybali, vo stvrtok vecer som si pozical od mami 50 eur. Piatok som zas nemal,zena u zubarky 32,8. Ja som chudobny - presne v opaku ako pise trinita(lebo niekedy si uvedomujem aky som bohaty). Ale je to pravda co pise trinita. Bohaty ani na peniaze niesom. Resp. na peniaze som chudobny.

Poviem priklad andaluzia ci dovolenka je krasna tam. Dnes pri struhani zemiakov som pozeral, nejaky dokument o Slovensku. Hm to je neskutocne co tu mame - len ten dokument bol dobre spraveny. Dnes STV2 cca 11:00. Ja som videl vyse polhodinky od turca po bratislavu. Neviem cim to je. Andaluziu som presiel za 10 dni, vratil by som sa tam mozno na golf. Je krasna,ale len to com som videl ten dokument. Kopec veci som nevidel. Ja to aj naschval. Aj ked tohto roka som na Slovensku nebol nikde, samozrejme si tie krasy do smrti nedam nechat ujst. Aj ked tatrz su varucane, ci krasna horka vyhorena.

Som bohaty - nic zle sa nikomu v rodine nestalo.

Zverejnené

S pokorou, úctou môžem povedať, že cítim vo svojom vnútri šťastie, cítim sa slobodne..., takže cítim sa bohatá , ale na šťastí, slobode.. bolo potrebné veľa pracovať, mať silnú vieru v dobro, lásku, v seba, vo svoje schopnosti, mať trpezlivosť, spoznať dobrého človeka, ľudí... a ešte k tomu bohatstvu bolo potrebné vykonať v živote kusisko práce a stále sa snažiť držať správnej cesty...

neviem, čo všetko sa prihodí ešte v živote, ale napriek všetkému, ten život stojí za všetku tú námahu... a som nesmierne vďačná za všetko čo mám, aj čo som prežila, prežívam... :slniecko:

Zverejnené

Bohatý/chudobný ... všetko je vec pohľadu a miery hodnôt, ktoré človek vníma, ale hlavne, ktoré "ho" ovládajú.

Peniaze sú dôležité, ale ich množstvo šťastie neprináša. Peniaze sú skôr pre život potrebné, ale pre šťastný život, aby človek mohol povedať, že je naozaj bohatý – to nie je plna peňaženka ... to je v prvom rade zdravie svojich najbližších a svoje, strecha nad hlavou, šantiace deti v dome, prestretý stôl a slnečný deň ... čo viac ku spokojnosti chýba, čo viac si treba priať, aby sa nedalo povedať – som bohatý/bohatá!

Aby sme prežívali šťastie-spokojnosť-bohatstvo ... musíme ale poznať aj tú odvrátenú a nie príjemnú "tvár". :)

Len tak mimochodom ... podľa môjho názoru otázka nie je položená šťastne,

pretože pod pojmom bohatstvo si každý predstaví bohatstvo merané peniazmi. :hmmm:

Keďže sme v psychológii, asi by sa mi skôr žiadala otázka, či sú ľudia spokojní a šťastní, ale nie bohatí. :smile2:

Zverejnené

Čo znamená byť bohatý a čo chudobný? Človek, ktorý sa za bohatého alebo chudobného považuje vtedy, keď hovorí o peniazoch, tak ten je chudobný vždy. Život nie je len o peniazoch. Bohužiaľ mnohí ale vidia len to. Ale keď stratíte niečo, čo bolo súčasťou vášho života, tak je vám potom úplne jedno koľko máte peňazí.

Zverejnené

Nemám rád, keď sa v tejto dobe materiálnej už skoro všetko meria peniazmi. A pod pojmom "bohatý" si väčšina ľudí predstaví finančné zabezpečenie. Je síce pravda, že takéto bohatstvo dokáže život uľahčiť, ale nie doviesť k dokonalosti. A či sa cítim bohatý? Nie, necítim, v súčasnosti nie... Ale verím, že sa to časom zmení.

Čo dodať? Hádam len tento obrázok, ktorý mi k tejto téme veľmi pasuje:

Obrázok

(Niektorí ľudia sú tak chudobní,že všetko čo majú sú peniaze.)

P.S. Ale pekná téma, vhodná aj na maturitný sloh (úvaha)

• Pridať bod 2
Zverejnené

vnutorne sa citim byt bohata..a v podstate sme bohati asi vsetci, ked sa pozrieme na krajiny tretieto sveta, kde ludia nemaju cim nakrmit svoje deti, ked su im odopierane zakladne ludske prava, ked musia matky opustat rodiny aby zarobili aspon dolar, ked mame slobodu vo vyjadrovani, ked nie sme ukamenovani len preto, ze mame iny nazor...mame vodu, mame moznost vzdelavat sa ...

stretam sa vsak v poslednej dobe so zavistou, a nikdy by som neverila, ze moze prist od najblizsieho okolia a ze vie az tak otriast clovekom

cloveka to tak trocha nalomi, zamysli sa, ze preco niektorym ludom stoji za to ochudobnovat sa o spolocne chvile s clovekom, s ktorym si to predtym naplno uzivali

takze po tejto stranke zacinam pocitovat chudobu, nastastie mam okolo seba stale ludi, ktorym na mne zalezi

• Pridať bod 1
Zverejnené

No neviem aky som ci chudobný alebo bohatý, v podtate je to jedno ide o to ako vyzreraté najpelsie to opisuje tento obraázok. Hoc máte penieze a obliekate sa ako vandrák, tak si vás ľudia škatuľkujú. Tak to je.

post-3002-0-50172000-1346700902.jpg

• Pridať bod 3
Zverejnené

hm. akosi ľahšie sa píše i hovorí o duchovnom resp. tom vnútornom bohatstve ako o peniazoch a materiálnej hojnosti. Čo nám tie peniaze urobili? :smile2: ako vraví to staré dávne a tuším biblické - kto má, tomu sa pridá, kto nemá, tomu sa odoberie. a to "má" nemusia byť tisíce- stačí jeden talent :agree: alebo jeden priateľ( doplniť je možné čokoľvek)

stretam sa vsak v poslednej dobe so zavistou, a nikdy by som neverila, ze moze prist od najblizsieho okolia a ze vie az tak otriast clovekom

doll, nápodobne:) zo závisti som sa väčšinou vysmievala a vôbec som si ju nepripúšťala...neverila som, že ju ľudia myslia vážne, skôr som túto emóciu vnímala iba ako také povrchné bububu...až donedávna. bolo to dosť zlé. ak niečo také ľudia cítia, potom som to aj schopná cítiť a to by som nechcela, a tak som ubrala...častokrát je lepšie počúvať ako hovoriť, zdôverovať sa či pomáhať...

Zverejnené

hm. akosi ľahšie sa píše i hovorí o duchovnom resp. tom vnútornom bohatstve ako o peniazoch a materiálnej hojnosti. Čo nám tie peniaze urobili? :smile2: ako vraví to staré dávne a tuším biblické - kto má, tomu sa pridá, kto nemá, tomu sa odoberie. a to "má" nemusia byť tisíce- stačí jeden talent :agree: alebo jeden priateľ( doplniť je možné čokoľvek)

nemyslím si to, ale každý píše, čo je bližšie jemu srdcu. osobne radšej vnímam vnútornú krásu bytia ako vonkajšiu a myslím si, že je to tak aj okej.

čo sa týka peňazí, mám ich rada do takej miery, že človek má kde bývať, má čo jesť, môcť sa obliecť, vzdelávať sa, že má auto a ušetrí mu viacej času pre rodinu, deti, že človek môže cestovať a obdivovať krásu či už Slovenska alebo iné krajiny..

proste peniaze nie sú vôbec zlé, ak sú použité na správne účely. komu sa finančne darí má pomôcť aj slabším rodinám...

mala som možnosť zažiť aj nedostatok peňazí a nebolo to veru ľahké žiť v ťažších zložitejších podmienkach, chýbali tie peniažky ..

peniaze sú potrebné aj dnes... mnohí ľudia majú existenčné problémy a najhoršie je, ak chýbajú peniaze ak by mohli pomôcť človeku zachrániť život... vtedy tie peniaze majú tú pravú chuť bohatstva.

čo sa týka ešte tej závisti- závisť bola, je ... závidia tí ľudia, čo vôbec nevedia pomôcť nezištne, nepohnú prstom, nevidia všetku námahu , čo je za tým - koľko poctivej práce, stresov...vidia len výsledok.

treba sa povzniesť, brať to s nadhľadom... je to taká určitá forma uznania..

cítim sa bohatá, lebo viem milovať a som milovaná, mám veľmi rada život, človeka .. :)

Zverejnené

Prave mi dosla vyplata, som zistil a do pol hodiny som ju vybral. Aky som bohaty(5 dni). Dnes som naskrabal len tak tak 2 eura na tenis. Pivo mi uz musel platit spoluhrac -kamarat.

Ale , zena chodi do roboty -teda o mesiac bude toho ovela viac . Do siat sme investovali 200 euro(ona tvrdila) a 300 za notebook. Ale najviac ma prekvapila dcera - v pohode skolke. Prve dva dni presli. Ona nerozprava, resp. niektore zvuky mi rodicia rozozname, resp. niekolko 10 slov povie, sa mi zda dve zvuky slova aj uz spaja. Podla mna do vianoc bude rozpravat. je samostatna este sa nepokakala,nepocikala, chuti jej(to jej problem nerobilo), neplace. Ako spokojnost.

Zverejnené

sú chvíle, kedy si naplno uvedomujem ako veľmi ma dokážu obohatiť iní ľudia. To vtedy, ke&´d sa spolu smejeme,keď je to spontánne, keď si svojským spôsobom nahrávame a máme z toho radosť. takých chvíľ veľa nezažívam...ale ak sa udejú- cítim sa šťastná a bohatá :)

Prave mi dosla vyplata, som zistil a do pol hodiny som ju vybral. Aky som bohaty(5 dni). Dnes som naskrabal len tak tak 2 eura na tenis. Pivo mi uz musel platit spoluhrac -kamarat.

výplata, tenis, dobrý kamarát... podľa mňa - super :)
Zverejnené

výplata, tenis, dobrý kamarát... podľa mňa - super :)

A dobry tenis - hram to uz par rokov a je to uz dobre. Dnes bolo ciastocne podmrakom. Nie tma - len take rozptylene svetlo. Hralo sa velmi dobre. Mna bavi aj rodina - aj sirsia, ked ma nebavi tak nie - ale mam aj zenu a dve deti a tie ma bavia skoro vzdy.

Zverejnené

Život nie je len o peniazoch. Bohužiaľ mnohí ale vidia len to. Ale keď stratíte niečo, čo bolo súčasťou vášho života, tak je vám potom úplne jedno koľko máte peňazí.

nuž...ak sa pozriem kdekoľvek- väčšinou je to o peniazoch...kedysi sme si hľadali potravu,dnes zarábame peniaze, aby sme si mohli jedlo kúpiť ...a kupovanie začalo ľudí baviť :) peniaze sami o sebe sú len neutrálnym kúskom papiera, ktorý vyfarbí charakter človeka :)
Zverejnené

jasne, ze je zivot o peniazoch, aj o peniazoch - kym nemam peniaze na zakladne potreby (jedlo, strecha nad hlavou), dost tazko si budem bezstarostne vychutnavat divadlo a koncerty, chodit sa bicyklovat, do krcmy s kamosmi, s nadsenim sa tulat prirodou a pocuvat spev vtacikov a bzucanie vceliciek a citit sa stastna

Zverejnené

nuž...ak sa pozriem kdekoľvek- väčšinou je to o peniazoch...

Ja vychádzam podľa toho, v akej kategórii je táto téma založená. Ak by to malo byť brané z materiálneho hľadiska, tak potom určite peniaze sú alfou aj omegou. Ale z psychologického pohľadu je to inak. Bohatstvo sa nevyjadruje len peniazmi, ale tým aké máme postoje, čo je pre nás dôležité a najmä to, či máme to čo sa za peniaze nedá kúpiť. Bude sa milionár cítiť bohatým, keď sa od lekára dozvie, že mu zostáva pár hodín života? Cíti sa bohatým človek keď ho životný(á) partner(ka) opustí a tým stratí všetko čo ho s ním/ňou spájalo?
Zverejnené

Bude sa milionár cítiť bohatým, keď sa od lekára dozvie, že mu zostáva pár hodín života? Cíti sa bohatým človek keď ho životný(á) partner(ka) opustí a tým stratí všetko čo ho s ním/ňou spájalo?

to sú veľmi špecifické situácie Ax...dôležité v tejto chvíli a v tejto téme je vypovedať, ako sa cítiš Ty :flowers:

Zverejnené

Keďže dnes na obed sa mi v databáze niečo zosypalo a chystal som sa, že ju budem musieť zase obnoviť zo zálohy a zároveň stratiť dáta za posledné obdobie, ale podarilo sa mi chybu opraviť, tak sa momentálne cítim nesmierne bohatý.

• Pridať bod 3
Zverejnené

keď sa cítim spokojná, tak sa považujem za dosť bohatú napriek tomu, že nazvyš peňazí nemám. Keď nie, tak si poviem, že žebrákovi ešte aj palicu zoberú. :)

Náramne by som rada pomohla aj deckám a aby som si aj na zuby v starobe čo to zgazdovala, :yes_yes: a to mi až tak skvele nevychádza. :unsure:

Takže: hladom neumieram, otrhaná tiež nechodím, a hlavne dúfam, že úspešne prejdem skúšobnou dobou, lebo robota ma baví, aj keď sa ešte mám čo učiť, šéfka je fajn a všade sa nájdu veci, ktoré lezú na nervy, tak prečo by nemali aj tu byť, ale pocit, že idem ráno do práce celkom rada a že sa celkom teším na robotu i na ľudí tam, že šéfka ma podrží a že si pomôžeme v práci navzájom, je k nezaplateniu, kašlať na peniaze. Nemenila by som a dúfam, že tam ešte dllllho ostanem a že tak ako ja som spokojná s nimi, budú aj oni so mnou. Howgh!

• Pridať bod 1

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov