jose Zverejnené 5. Február, 2013 Zverejnené 5. Február, 2013 sekaj frajera inde (ked tu nikto rozumny nebude) lebo nie, nebudete ani potom ticho
flora Zverejnené 5. Február, 2013 Zverejnené 5. Február, 2013 Jose snáď nechceš dať za vzor pokory, čistoty a chudoby cirkev. (česť výnimkám) To nemyslíš vážne. Nie su tým vzorom v týchto ako ty hovoríš cnostiach a preto sa ľudia na nich tak pozerajú. Strácaju kredit vo veľkom. A inak ľudí pokorných, čistých duchom, chudobných nájdeš všade a nemusia mať nič spoločné so žiadnou cirkvou.Dokonca tí, ktorí veria v boha, Ježiša a podobne najnovšie neveria, alebo prehodnocujú svoju vieru v cirkev ako takú.A ešte mi povedz prečo berieš poslušnosť ako nejak významnú v tomto. Áno naozaj im potom ostane, iba táto slepá poslušnosť. Prečo by sme mali byť poslušní? Ja osobne nechcem byť poslušná.
dead Zverejnené 5. Február, 2013 Zverejnené 5. Február, 2013 dead: ano, si typicka postavicka co neuznava pokoru, poslusnost, cistotu a chudobu vsak o tom pisem od zaciatku, ze o odvolani Bezaka najviac kecaju ludia co nevedia co je viera a o com je cirkev no a este chcu poucovat, co by mala alebo co musi cirkev robit ;) smiesne Toto si asi ulozim a vycapim ako setric na obrazovku :) Ja tu od zaciatku pisem, ze si musite zvykat, ze ludia budu na ciny a hlavne preslapy cirkvi reagovat stale viac, ze cirkev sa uz netesi automaticky autorite tak ako niekedy a vsetko jej prejde pokornym mlcanim ..no a nevyzeras na to, ze by ti to bolo smiesne. S tym o com tu piseme nema viera nic spolocne, stale stojime na zemi, komentujeme a hodnotime iba ciny ludi, vieru nam tu do toho laskavo neplet. Ostatne, ti ludia si idu umlet hubu, co komentuju a hodnotia nas ostatnych, prskaju na liberalov, ateistov, lesbicky a gayov ohen a siru, vyhrazaju sa Sodomou a Gomorou a ja neviem preco by sme ich v tomto rozculovani mali nechat osamotenych :) ..a ze mi zalezi na zdravi niektorych clenov fora, vyhlasujem z mojej strany tyzdennu pauzu :)
jose Zverejnené 5. Február, 2013 Zverejnené 5. Február, 2013 pohadat sa tu tusim neda... :( flora:cirkev je svata, pretoze je bozia; ak sa to neberie takto, tak asi je tazko "verit v cirkev"ľudí pokorných, čistých duchom, chudobných stretnes vsade, ale tito sa vacsinou velmi rychlo stanu clenmi Katolickej cirkvi, ked sa o nej dozvedia, pretoze maju vsetky predpoklady...poslusnost je ako cnost asi dosledkom pokory, uznavam, ze ja som uceny z neba nespadol, aj to, ze mojich par desatroci je malo aby som sa stihol naucit na vlastnych chybach, nie je nato cas. uznavam, ze su ludia mudrejsi odo mna (svatci) a necham si poradit, posluchnem. kto ma uprimne srdce hned zbada, ze svatci maju pravdu (skoda je, ze ti svatci su vynimocni). a v cirkvi sa opat poslucha Boh, ten vie asi najlepsie co je pre moje dobro, ale nato musim verit, ze mi chce dobre a ze mi ho chce cez cirkev. ale je to asi najma o pokore, cize o pravde o sebe. (nechces byt poslusna = nie si dost pokorna), ak si hrda, tak hrdost je chyba, nuti cloveka zaujimat sa o to, ako vyzera v ociach uboziakov a tym sa degraduje na ich urovenbolo by to aj mimo temu, ale dostali sme sa k tomuto tak, ze arc.Bezak proste nepresadzoval tieto hodnoty, presadzoval nieco ine dead: ludia dnes frflu na vsetko (aspon na Zapade), politici su zli, ti su zli, cirkev je zla, nabozenstvo je zle, Boh je zly, len oni su dobri. taketo kuvikanie nema nijaku hodnotu, ci ho je menej ci viac.a ano, ludia, co nevedia co je viera a o com je cirkev mozu o odvolani arc.Bezaka popisat co chcu a kludne mozu cirkvi radit co ma alebo dokonca musi zmenit, ich hlas bude urcite vypocuty ako relevantny ;)
valcik Zverejnené 5. Február, 2013 Zverejnené 5. Február, 2013 ..ved uz len z toho co za ludia sa ho zastavaju je jasne, ze je/bol pekne mimo, netreba o nom ani nic dalsie vediet Áno, toto už si raz napísal. Proti Bezákovmu odvolaniu sa postavili najskôr dlhoroční veriaci z trnavskej arcidiecézy, ktorí navštevovali jeho bohoslužby a poznali ho osobne. Inak ale chápem, o čom píšeš. Tiež si robím obraz o cirkvi aj podľa toho, akí patróni sa jej tu zastávajú. ^^ A kde zostal ten konkrétny príklad Bezákových prehreškov? Odcitoval si jediný riadok z ktovie akého zdroja, ktorý navyše o Bezákovom konaní nevypovedá zhola nič. Okrem toho informator zakontroval úvahou akéhosi poľského kňaza o homoherézii, pričom autor vonkoncom nespájal svoju úvahu s Bezákom.
D'Ady Zverejnené 5. Február, 2013 Zverejnené 5. Február, 2013 moj syn ma take fasa tricko s napisom: BOHA ÁNO,CIRKEV NIE ! to hovori asi za vsetko... ja by som len dodal, aby som bol korektny, ze nie TAKU cirkev, kde pokrytci vodu kazu a vino piju...Kristus by ich vyhnal z chramu a zobral by si na to hrubsi bic ako volakedy... 2
flora Zverejnené 5. Február, 2013 Zverejnené 5. Február, 2013 Jose nesúhlasím, ale to je mimo tému a na dlhú debatu. Pozeráš sa na to všetko cez svoju vieru a si o tom presvedčený, ze je to všetko tak. Ja si to nemyslím a preto by sme sa nikdy nezhodli. Si presvedčený o neomylnosti cirkvi a tam sa nedá nič vysvetľovať. Nikdy by si nepriznal nič proti. To vidno na tom akú dôležitosť dávaš poslušnosti. Poslušnosť v cirkevné rozhodnutia, bez možnosti vlastného názoru.To je v tom, že predstavitelia cirkvi si naozaj za svoje vzali iba tú poslušnosť, ktorú vyžadujú od svojich veriacich. Už menej sa riadia inými cnosťami ako chudoba, láskavosť k blížnemu napr. Cirkev to zdegradovala iba na tú poslušnosť,to je jediné čo ich zaujíma a absolútny zákaz vlastného uvažovania.
jose Zverejnené 5. Február, 2013 Zverejnené 5. Február, 2013 jasne, Boha ano, ale jeho cirkev nie, to uz je len aky Boh :) nejaky na moj obraz, ktory mi schvaluje presne to, co robim ;) a flora tvoj predchadzajuci prispevok bol v poriadku, toto je uz len kopa nezmyslov.ked si myslis, ze je to mimo temu alebo ti dosli argumenty bud ticho a nepis nezmysly.
flora Zverejnené 6. Február, 2013 Zverejnené 6. Február, 2013 ale no, Jose. Napísala som, že s tebou nesúhlasím. Čo je na tom také, neakceptovateľné? Tvoj argument (buď ticho a nepíš nezmysly)?
D'Ady Zverejnené 6. Február, 2013 Zverejnené 6. Február, 2013 jasne, Boha ano, ale jeho cirkev nie, to uz je len aky Boh :) nejaky na moj obraz, ktory mi schvaluje presne to, co robim ;) jose, a precital si si moj prispevok do konca ???
xenocide Zverejnené 6. Február, 2013 Zverejnené 6. Február, 2013 xeno: tusim uznavas, ze u vacsiny ludi ma autoritu ten kto ma moc, nie ten kto ma charakter alebo si to zasluzi Na priklade cirkvi to dokonale plati. Kym mali fakticku moc, bohatstvo a vsetko co k tomu patri - mali aj autoritu. Prirodzene, bola spochybnovana aj napadana - ale aj tak bola ovela vacsia, nez dnes. A na cnosti sa dost kaslalo, neboli podstatne. Neslo o to, ci si autoritu niekto "zasluzi" - cirkev ju jednoducho mala. A tuto autoritu uznavali ako vladcovia, tak aj poddane masy. ak správne rozumiem Tvojim slovám, máš na to dosť negatívny pohľad.. :) na cnostiach záleží. Zalezi. Ale autoritu nevytvaraju.
D'Ady Zverejnené 6. Február, 2013 Zverejnené 6. Február, 2013 ak správne rozumiem Tvojim slovám, máš na to dosť negatívny pohľad.. :) na cnostiach záleží. Zalezi. Ale autoritu nevytvaraju. to uz sice odbocujeme od temy, ale vytvaraju zober si priklad skolske prostredie - ucitel/ka, riaditel/ka - ma moc nad ziakmi z pozicie svojho postavenia, ale autoritu si tym nevytvori, max. vynuti; ak vsak bude mat charizmu, schopnost jednat, ist prikladom, atd, atd, tak si autoritu vysluzi pochopitelne, u jednotlivcov je to zjednodusene a jednoduchsie - vid Bezak, zrejme u casti veriacich a verejnosti mal autoritu (vysluzenu); u institucie ako je cirkev sa autorita vytvara komplikovanejsie a komplexnejsie
game Zverejnené 6. Február, 2013 Zverejnené 6. Február, 2013 aj Tvoja predstava cirkvi a krestanstva nejak nesedi. nie je jedno ci sa omse sluzia v chrame alebo v obyvacke? nie je jedno ci je pokrytec obleceny v purpure alebo v handrach? aj Jan Pavol II pouzival zlate ornaty, a keby bol obleceny ako chudobny, bol by lepsi? mas pravdu, cirkev sa za dvetisic rokov vyvinula, dnes je len katolikov miliarda, nesluzia sa omse po domoch ako v prvych casoch a ako pocas prenasledovani, ak je v cirkevnom spolocenstve miliarda ludi, tak to nejde ako v prvych casoch dnes sa stavaju ine kostoly, sedia viac do tejto spolocnosti, ale tie honosne katedraly a ostatne sa stavalo a vtedy aj chapalo, ze je to na oslavu Boha, myslim, ze aj papez nosi zlaty kriz a ornat na oslavu Boha, Michelangelo maloval svoje fresky na oslavu Boha, bohaci sa vzdavali svojich majetkov a davali ich cirkvi na oslavu Boha (uvedomovali si, ze smrt im aj tak vsetko vezme...) akych ludi by arc.Bezak so svojim pristupom pritiahol do cirkvi? ludi co by tam aj tak nevydrzali a este by ju rozvracali zvnutra, ludi pysnych, neposlusnych, neschopnych obetovat sa, trochu prehnane, ale z tych jeho prejavov nieco podobne vidno. za komunizmu a ten bigbit bola ina doba, ludi dusil rezim, potrebovali trochu uvolnenia (prave vysla kniha o biskupovi Balazovi s podtitulom "bigbitovy knaz") inak game, vies ktore su tri najdolezitejsie cnosti krestanstva? obzvlast Katolickej cirkvi? pokora, pokora a pokora na dalsich miestach su poslusnost, cistota a chudoba. z toho vychadza a na tomto stoji Katolicka cirkev uz dvetisic rokov. Katolicka cirkev stoji na Jezisovi Kristovi, toto su len cnosti navrátime sa trochu k téme Bezák ... :) dnes je katolíkov miliarda, ale je aj sedem miliárd ľudí je úplne jedno, kde sa slúžia omše, ale nešlo mi o to, ale o to, že Bezák, aj keď ho cirkev a kongregácia a neviem kto ešte z kolegov a vrchnosti nechce, je stále členom cirkvi, je hlboko veriacim človekom, ktorý sa nie len modlí, ale slúži omše sám pre seba. či bol niekto bigbítový kňaz ... to ja pokladám za klad. a bigbítové omše sa nekonali len u nás ako uvoľnenie po drastických 50. rokoch, ale ako uvoľnenie doby vôbec, všade, dýchanie zhlboka, ... dnes žijeme v oveľa zviazanejšom svete ... to je na dlhú debatu. ale tú zviazanosť je vidieť aj na vzťahu k Bezákovi ... ´akých ľudí by arc.Bezák so svojím prístupom pritiahol k cirkvi?´... prečo by mal arcibiskup Bezák ťahať nejakých ľudí k cirkvi ? v tvojich príspevkoch to rezonuje párkrát, ale otázka je zle položená ... ja nehovorím o tom, že úlohou arcibiskupa je ťahať ľudí k cirkvi ... len zostúpil z vysokého koňa, a správal sa ako človek, ... a dokonale mi pripomínal voľakedajšieho kňaza u nás, ktorého sme ako deti milovali, lebo bol taký ... normálny a obyčajný, lebo jazdil na malej talianskej fiatke, vtedy bola jediná v meste, a keď išiel okolo nášho domu, vždy melodicky zatrúbil ... a toto, to človečie správanie zostalo v nás, vtedajších deťoch, dodnes ... a plus jedného kňaza, ten bol pred ním, ktorý chodil s vtedajšími podnikovými zájazdmi s ľuďmi z mestečka na kdejaké dovolenky, a máme ho doma na fotke pri Balte v plavkách, a nestratil tým nič na svojej dôstojnosti, k ľuďom bol bližšie a na fare a v kostole kňaz každým cólom a keď je to zle, že sa Bezák priblížil k obyčajným ľuďom v obyčajnom pulóvri, tak kde je to, ako píšeš : ´nie je jedno ci je pokrytec obleceny v purpure alebo v handrach? aj Jan Pavol II pouzival zlate ornaty, a keby bol obleceny ako chudobny, bol by lepsi?´a kde je to, že normálny človek si medzi ľudí oblečie normálne nohavice, a veriaci ho okamžite buď začali zbožňovať, alebo nenávidieť, pretože cirkev musí byť odťažitá, na piedestále, v purpure a zlate, a kdeže je tá pokora ? nevadí, že JP II sa obliekal do drahých ornátov, a mne by nevadilo, ani keby chodil v rifliach. nie ornáty robia cirkev ... či ano ?
xenocide Zverejnené 6. Február, 2013 Zverejnené 6. Február, 2013 zober si priklad skolske prostredie - ucitel/ka, riaditel/ka - ma moc nad ziakmi z pozicie svojho postavenia, ale autoritu si tym nevytvori, max. vynuti; ak vsak bude mat charizmu, schopnost jednat, ist prikladom, atd, atd, tak si autoritu vysluzi Ach ano - ale cele starocia mal profesor autoritu podlozenu takmer neobmedzenou mocou. Mohol fyzicky trestat studenta. Mohli ukladat ulohy a tresty, ktore by dnes boli neakceptovatelne. Neexistoval ani naznak rovnopravnej diskusie medzi autoritou a podriadeny. A vies co? Ta autorita existovala a bola mnohonasobne vacsia, nez dnes. A kludne mohol byt dotycny ako vyucujuci neschopny, autoritu, proti ktorej sa malokto postavil, mal stale. To co opisujes a co sa vztahuje aj na cirkev je otazka, kto na nam paci - ale s autoritou je to inac.
jose Zverejnené 6. Február, 2013 Zverejnené 6. Február, 2013 A kde zostal ten konkrétny príklad Bezákových prehreškov? o prehreskoch by som nechcel vela pisat, krestan nema sirit chyby knazov ani keby su pravdive, islo o to, ze vystupenia arc.Bezaka boli take "steklenie usi posluchacov" flora aspon dve veci: - v cirkvi sa nevyzdvihuje ani dostatocne poslusnost, nieze prehnane a jedine. ani ja som tu nevyzdvihoval poslusnost, pisal som, ze prve tri cnosti su pokora, v tom najlepsom zmysle, o nej by som pisal radsej, o poslusnosti som pisal len preto, ze si sa Ty na nu pytala :) - ze v cirkvi plati zakaz uvazovania je taky nezmysel, ze sa to nema ani vyvracat, snad len na objasnenie, tento predsudok vznikol asi od doby osvietenstva, lebo v cirkvi samozrejme rozum nie je na 1.mieste (na najvyssom mieste je Boh), rozum je obmedzeny ako cely clovek, a potom v spolocnosti, ktora tvrdi, ze ma na najvyssom mieste rozum vznikaju take predsudky, ze kto nie, ten neuvazuje vobec... game pises trochu odlisne ako vacsina, napr. vacsina si mysli, ze arc.Bezak vedel pritiahnut ludi do cirkvi a preto cirkev spravila chybu a pod. ale aj tak, priblizil sa k ludom, ale za aku cenu? pozeras sa na ludi moc v dobrom, ze ludia su dobri a kto odhodi povysenost, ma u nich sancu, ale takito dobri ludia nie su povysencov odmietaju, to je mudre a dobre, ale uz sa nezhodneme za kym vlastne ludia idu... ak s nimi knaz chodi na kupalisko pod. a zvyknu si, ze viera a cirkev je zabava, co urobia, ked od nich "Mudrost" bude ziadat obetu? netyka sa len cirkvi, akehokolvek vztahu, manzelstvo. vsetko co nieco stoji, nieco stoji ja s Tebou inak suhlasim, ze napr. starsie babky sa zvyknu pohorsovat na kazdej blbosti a par jedincov chce mat cirkev odtazitu, na piedestale, ale vy chapte, ze toto ani cirkev neschvaluje. sv. Jan Bosco vo svojich pamatiach pise presne o tomto, ako sa rozhodol nebyt knazom ako ti, ktorych stretal, ktori si udrziavali odstup od mladych, no a cirkev mu nielen schvalila novu kongregaciu, ale ho aj svatorecila. lenze co robil arc.Bezak, bolo len pretahovanie medovych motuzov popod nos :)
informator Zverejnené 6. Február, 2013 Zverejnené 6. Február, 2013 info, k tomu verejnému pranierovaniu jedna poznámka ... ........kňazi sa vždy snažili pranierovať nešváry spoločnosti, a v skutočnosti to priveľa na podstate človeka nezmenilo ... nechcem zabŕdnuť do toho, že čo sa môže zmeniť, keď sami pranierovači nežijú podľa svojho pranierovania ... aj na to boli a sú dodnes príklady, však ? .... To mas tak. U neikoho zmenilo a u niekoho nie. Podstatne je ale to, ze ludia si vzdy akosi vyberaju cestu, ktora je pre nich (podla nich) ta schodnejsia. No a vtom je problem. V ociach cirkvi su potom hriesnici a cirkev sa ich snazi dostat (moralne) na tu spravnu cestu. V ociach "svetskych" predstavitelov su potom kriminalnici, delikvnti, defraudanti, podvodnici....a pod., a svetska spravodlivost sa ich potom snazi (roznou cestou) dostat na tu spravnu cestu. Zit a spravat sa podla moralnych zasad cirkvi, ci podla svetskych predpisov, zakonov,, noriem.....a pod., je sakra tazke. No a pointa je v tom, ze nie kazdy tuto zodpovednost, ci uz v cirkvi alebo v svetskom sektore, dokaze svojim spravanim pretavit aj medzi pospoplitost. Takze to tvoje poukazovanie, ze cirkevna hierarchia zije opacne ako hlasa, je jednostranne obvinovanie a pausalizovanie. Bezak jedinym slovom nevelebil homosexualitu, sucasnu potratovu politiku, ani neviazany sposob zivota. Jedinym jeho problemom v tomto zmysle bolo, ze chodil medzi ludi, na ktorych niekto iny uvalil vo svojej chorej mysli karantenu. Ale ani sa k tymto temam nevyjadroval, ako by sa to malo na biskupa patrit. :zubiska: ak sa bude starat cirkev len o svoje ovce, ktore ju budu s radostou financovat potom budeme ticho... :yes_yes: Kedze cirkev zalozil Jezis, tak cirkev sa musi zastavat vsetkych a snazit sa ich priviest na spravnu cestu (to s pohladu cirkvi).
flora Zverejnené 6. Február, 2013 Zverejnené 6. Február, 2013 o prehreskoch by som nechcel vela pisat, krestan nema sirit chyby knazov ani keby su pravdive, Tak toto je fakt úžasné. Tak práve týmto si dokázal, že poslušnosť k cirkvi, je pre teba viac ako pravda. - v cirkvi sa nevyzdvihuje ani dostatocne poslusnost, nieze prehnane a jedine - ze v cirkvi plati zakaz uvazovania je taky nezmysel, ze sa to nema ani vyvracat, snad len na objasnenie, tento predsudok vznikol asi od doby osvietenstva, lebo v cirkvi samozrejme rozum nie je na 1.mieste (na najvyssom mieste je Boh) na prvú vetu si dal odpoveď sám : zakrývať nedostatky a chyby aj za cenu nepravdy, alebo zamlčovania a podobne. to je to na čom stavajú. Máš pravdu zle som sa vyjadrila, nie je to úplný zákaz uvažovania. Áno taký kresťan môže rozmýšľať a polemizovať iba dotiaľ, pokiaľ ho cirkev pustí. Nič nad rámec. Ja sa im zasa ani nečudujem, lebo udržať takúto veľkú mašinériu ( organizáciu) v chode toľko rokov nie je jednoduché. Ak by si ktokoľvek mohol povedať čokoľvek, a čo len polovica z členov začala polemizovať a slobodne rozmýšľať, tak by mohli dospieť k rôznym záverom a toť by sa vedeniu asi nepáčilo. hrozilo by, že sa to celé ( sťa by politická strana) rozpadne. ak s nimi knaz chodi na kupalisko pod. a zvyknu si, ze viera a cirkev je zabava, co urobia, ked od nich "Mudrost" bude ziadat obetu? netyka sa len cirkvi, akehokolvek vztahu, manzelstvo. vsetko co nieco stoji, nieco stoji Jose!! hlavne si nemôžu myslieť, že cirkev je zábava.:) to je základ. musí to byť ťažké, sakra ťažké. Čiže ak je teplo pôjde kňaz v kožuchu, aby ľudia videli tú obetu. a čo to má spoločné s manželstvom? :)
iskra Zverejnené 8. Február, 2013 Zverejnené 8. Február, 2013 Zalezi. Ale autoritu nevytvaraju. Záleží. Pozitívny posun..:) Ak vieme čo sú čnosti, vieme aj to, že súvisia s úctou, dôstojnosťou.. :) Cnosť je sama od seba vzácnym pokladom. Dobrý, čnostný človek si zaslúži úctu a určite aj v našom živote takých ľudí máme. napr takou autoritou môže byť babka, rodič, partner,učiteľ, duchovný- aj napr. arcibiskup Bezák, lekár, priateľ ... taktiež autoritou môžeme byť my pre niekoho iného.. Dôležité je pre každého človeka snažiť sa zo všetkých síl žiť čestne, aby sme si samých seba vážili, mať sebeúctu k sebe a snažiť sa byť príkladom aj pre druhých. Viera, nádej, láska. To sú Božské čnosti. Najvyššou autoritou je Boh .:) 2
jose Zverejnené 9. Február, 2013 Zverejnené 9. Február, 2013 no a ak mate pribuznych, sirite ich chyby, lebo vam ide o pravdu?krestan nema sirit chyby svojich bratov a sestier, obzvlast knazov, nie je to o poslusnosti, ale o ucte a laske, a knazi maju u krestanov vacsiu uctu ako ostatni a kedy niektori pochopite, ze aj zivot aj manzelstvo, aj priatelstvo nie je len o zabave. mozno na stare kolena. dost neskoro
game Zverejnené 9. Február, 2013 Zverejnené 9. Február, 2013 Bezak ... ale aj tak, priblizil sa k ludom, ale za aku cenu? povysencov odmietaju, to je mudre a dobre, ale uz sa nezhodneme za kym vlastne ludia idu... ak s nimi knaz chodi na kupalisko pod. a zvyknu si, ze viera a cirkev je zabava, co urobia, ked od nich "Mudrost" bude ziadat obetu? netyka sa len cirkvi, akehokolvek vztahu, manzelstvo. vsetko co nieco stoji, nieco stoji ja s Tebou inak suhlasim, ze napr. starsie babky sa zvyknu pohorsovat na kazdej blbosti a par jedincov chce mat cirkev odtazitu, na piedestale, ale vy chapte, ze toto ani cirkev neschvaluje. sv. Jan Bosco vo svojich pamatiach pise presne o tomto, ako sa rozhodol nebyt knazom ako ti, ktorych stretal, ktori si udrziavali odstup od mladych, no a cirkev mu nielen schvalila novu kongregaciu, ale ho aj svatorecila. lenze co robil arc.Bezak, bolo len pretahovanie medovych motuzov popod nos :) mno ... tu vyššie v príspevku, na ktorý týmto reaguješ, som písala o dvoch kňazoch, ktorí boli v istom meste pamätní pre svoj prístup. jeden z nich sa bežne pridával k dovolenkárom, chodil s nimi po vtedy povolenom svete, do socistického zahraničia, a kamkoľvek na výlety a zájazdy, a fotka, ktorú tam spomínam, a jed oma u mamy, ho zobrazuje pri Balte roku 1967 v čiernych plavkách, s vietnamkami na nohách, medzi ostatnými dovolenkármi ... a vôbec nič to neuberá na jeho kňažskosti, a bol to človek ako hocikto iný, vrátil sa, a plnil svoje povinnosti, a neprestal byť kňazom. a bol to už vtedy dobre vyše päťdesiatnik, a neznamenalo to, že cirkev je len zábava ... jednoducho sa doma občas vynorí fotka pri prezenaní fotiek, a povie sa: a to je vtedajší farár, xy, s nami v Poľsku. a je to. ten druhý ... to, čo som minule o ňom napísala, ma prinútilo konečne konať. od detstva na neho spomíname, pretože to bol skvelý mladý človek, ktorý deckám rozumel, a viseli na ňom ako strapce hrozna ... pretože sa priblížil.roky som ho nevedela na nete nájsť, potom som ho už aj našla, stránky má dnes už kdekto, predvčerom som sa do toho pustila znovu, a absolvovala som zopár telefonátov, a dopátrala som sa ho. zomrel r. 2000, ani nie 60 ročný na rakovinu. preto zostali títo ľudia v pamäti, lebo neboli odťažití, nestáli na piedestále, ale svoju autoritu si udržali, ale tým, že sa priblížili k ľuďom. nie naopak. nakoniec aj JP II sa rád lyžoval, plával, športoval, a robil to do neskorého veku ... na svojich vyhradených miestach. kňaz, keď si chce zaplávať, môže urobiť to, že sa odoberie dakam za hranice, do iného mesta, kamsi, a športuje bez toho, aby niekto vedel, že je kňaz ... bude preto cirkev viac na piedestále ? no a ak mate pribuznych, sirite ich chyby, lebo vam ide o pravdu? krestan nema sirit chyby svojich bratov a sestier, obzvlast knazov, nie je to o poslusnosti, ale o ucte a laske, a knazi maju u krestanov vacsiu uctu ako ostatni a kedy niektori pochopite, ze aj zivot aj manzelstvo, aj priatelstvo nie je len o zabave. mozno na stare kolena. dost neskoro kňaz, ktorí si zahral futbal s chlapcami, sfotil sa s nimi, obliekol si tričko, alebo vedel, že si ho potrebujú zahrať, vedel, čo deti potrebujú počuť, a kňaz, ktorý si išiel do mora zaplávať s inými ľuďmi, neprestal byť kňazom, a čo hovorili staré babky, bolo jedno, staré babky nevymrú, budú v každej ére, ako boli pred tridsiatimi rokmi, sú aj dnes, tiež sa im kdečo nepáči. to nie sú chyby, oni neprestávajú byť človekom, rovnako, ako neprestal byť JP II, keď sa postavil na lyže. iste to nerobil v ornáte. aj zaplávať si zaplával zrejme v plavkách. chápem, že tá predstava je pre niekoho hrozná, ale nič to nemení na tom, že aj členovia cirkvi sa narodili matkám ako ktokoľvek iný a sú členmi ľudskej rasy ... ... cirkev pre ľudí, pre ktorých stojí na piedestále, pre toto ten piedestál neopustí. nie celkom chápem tú súvislosť s manželstvom a priateľstvom a životom a témou, kde tu chybil Bezák ... komu vyjdú priateľstvá, manželstvo, život, a komu nie, nezáleží vždy len od toho človeka, ani zďaleka nie ... a nemyslím, že tak veľa ľudí sa púšťa do akéhokoľvek partnerstva s tým, že je to hra ... 1
valcik Zverejnené 9. Február, 2013 Zverejnené 9. Február, 2013 krestan nema sirit chyby svojich bratov a sestier, obzvlast knazov Jop, nedávno vydal akýsi poľský žurnalista knihu, v ktorej píše o zneužívaní maloletých osôb zástupcami cirkvi. Obete zneužívania postupovali presne tak, ako píšeš, teda všetko zatajili a pedofilní kňazi ďalej zneužívali ďalšie obete. Keď náhodou niektorého napokon odhalili, cirkev ho v tichosti presunula na inú farnosť niekde na druhej strane republiky, pretože o chybách sa predsa nehovorí. :rolleyes: Inak svoju zásadu už si porušil, keď si hneď v úvode diskusie obvinil Bezáka, že porušuje cirkevné zásady zakotvené v evanjeliách. Mohol by si to teda upresniť, pretože zatiaľ to vyzerá nielen na šírenie rečí o chybách kňaza, ale navyše sa zdá, že o Bezákovych chybách nemáš ani šajn a tvoje vágne tvrdenia o porušovaní evanjelií sú v skutočnosti iba neopodstatnené plky. 1
alamo Zverejnené 15. Február, 2013 Autor Zverejnené 15. Február, 2013 Bezák bude mať vlastnú pravidelnú televíznu reláciu na TA3http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/259135-arcibiskup-bezak-bude-mat-na-ta3-vlastnu-relaciu/má obsahovať krátke Bezákove príhovory, na aktuálne spoločenské témy, a vysielať sa asi začne okolo veľkej noci tak ma zrazu napadlo.. koľko času zostáva, do prezidentských volieb?
xenocide Zverejnené 15. Február, 2013 Zverejnené 15. Február, 2013 No teda, aka celebrita sa z neho stava :)
informator Zverejnené 16. Február, 2013 Zverejnené 16. Február, 2013 .....a sa potvrdila neomylsnost papeza:)
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz