valcik Zverejnené 24. Apríl, 2015 Zverejnené 24. Apríl, 2015 Cim a ako napravil arc.Bezak to, co sa tu snazis umelecky zasa ty predviest? Najprv mi vysvetli, ako a aké Bezákove prešľapy napráva pred médiami Franta pápež, keď si s tým začal. Potom sa môžme vrátiť aj k eskamotérskym kúskom majstra Špirituála. :)
smiley Zverejnené 24. Apríl, 2015 Zverejnené 24. Apríl, 2015 Zvolenskemu tecie do topanok, Ficovi tecie do topanok, nie je tej zabavy v nasom malom state zrazu nejak prilis? ;) 1
informator Zverejnené 26. Apríl, 2015 Zverejnené 26. Apríl, 2015 :), tak papez sa s nim foti, nezda sa ze ma rovnaky nazor ako KBS :)A to ako zvolensky miesto mlcania oznacuje to ze ho papez prijal za facku, ktoru nezasluzene dostal je dost zabavne :)ci poslusnost voci papezovi sa tyka len Bezaka ale uz nie Zvolenského ? No ja nic, to si rieste katolíci ale zvonku je to dost zabavne Prosim ta daj sem nejaky link (alebo co) nech si porovnam ten iny nazor papeza a KBS na arc. Bezaka. Poslusnost arc.Zvolenskeho voci papezovi sa tyka samozrejme aj arc.Zvolenskeho (a nielen jeho), len neviem na co narazas v spravani arc.Zvolenskeho. A tiez je mozne, za ja to, ako katolik, vnimam uplne inak, ako ty. Najprv mi vysvetli, ako a aké Bezákove prešľapy napráva pred médiami Franta pápež, keď si s tým začal. Potom sa môžme vrátiť aj k eskamotérskym kúskom majstra Špirituála. :) Napriklad aj taketo "misionarske" vystupenie arc. Bezaka: List kňaza a teológa arc. Róbertovi Bezákovi z roku 2011Najdôstojnejší pánMons. Róbert BezákArcibiskupTrnavaVaša excelencia, najdôstojnejší pán Arcibiskup!Dlho som váhal, či Vám mám napísať, alebo nie, ale predsa som sa len rozhodol. Prečítal som si veľmi podrobne článok v časopise Týždeň z 18. júla 2011 o Vašom vystúpení na Pohode v Trenčíne.Premýšľal som nad Vašimi slovami, ktoré ste tam v rozhovore s redaktorom Štefanom Hríbom uviedli. Boli ste tam aj s pomocným biskupom pražským Václavom Malým. Niektoré Vaše vyjadrenia a postoje neviem celkom pochopiť. Taktiež aj vyjadrenie pána biskupa Václava Malého vyvolávajú vo mne určité rozpaky. Na otázku redaktora, prečo dnes cirkev čosi nestíha a nevie už dnes osloviť ľudí, odpovedal najprv správne, že príčinou je tu aj vysoká životná úroveň, čiže blahobyt, ďalej vypätý individualizmus a stráca sa napokon aj povedomie solidarity, ale potom povedal niečo, s čím len ťažko môžem súhlasiť; povedal totiž, že my sa tiež nesmieme báť povedať, že aj my nevieme, že aj my hľadáme a máme svoje neistoty a že sa nesmieme báť priznať, že sme len hľadajúci. Možno to bolo treba viac konkretizovať, ohľadom čoho sa týkajú tieto neistoty. Vzbudil však dojem, že sa to týka našej kresťanskej viery a cirkevného spoločenstva, ktoré v Kristovi vytvárame. Toto však nebolo správne, pretože tým akoby bol poukázal, že ani my nemáme istotu viery, ale že pravdu len hľadáme a sme na tej istej úrovni ako neveriaci, ktorí nemajú nijakej istoty, lebo nepoznajú pravdu a nemajú nádej. Vyznelo to potom tak, že vlastne ani my nezdieľame vieru sv. apoštola Pavla, ktorý povedal; „viem komu som uveril a som si istý“. Myslím si, že toto vyznanie viery v Krista malo zaznieť aj od biskupov na Pohode, hoci tam ľudia neprišli hľadať vieru, ale zábavu. A keď už biskupi na Pohodu pozvanie prijali, domnievam sa, že mali tam vyznať vieru v Krista; mali zreteľne vyjadriť, že Kristus je pre nás Cestou, Pravdou a Životom.Je mi to ľúto, ale považujem ešte za oveľa horšie Vaše vyjadrenie na adresu kresťanského duchovného života a skutkov nábožnosti. Na otázku prečo to cirkev dnes vo svete nestíha, ste odpovedali, že tu vidíte problém cirkevnej štruktúry; cirkev má síce kostoly, v nich sa ľudia správajú podľa nejakých predpisov, prežehnávajú sa, kľakajú si, ale toto je už pasé, čiže považujete to za niečo, čo je dnes už prekonané a čo dnes mladí ľudia nepotrebujú. Tieto prejavy nábožnosti ste označili za kamennú štruktúru, ktorú už dnes svet nepotrebuje. Ďalej ste si položili otázku, aké „hodnoty sa vymáhajú žehnaním a kľakaním“? A Vašou odpoveďou je negácia, totiž, že tie „cirkevné hodnoty“, ktoré sa vymáhajú žehnaním a kľakaním, nie sú vlastne žiadne. „Lebo“, ako uvádzate „ v rámci kostola sa snažíme hovoriť o ľudskosti, o blízkosti, o priateľstve, o obeti“, ale podľa Vás, to nie sú „cirkevné hodnoty, ktoré sa vymáhajú žehnaním a kľačaním“.Môj dojem z tohto Vášho vyjadrenia je, akoby ste pohŕdali skutkami nábožnosti, ktoré veriaci konajú v kostole a zároveň, že ich považujete za neúčinné a vlastne aj zbytočné. Váš postoj veľmi kontrastuje s postojom Svätého Otca Benedikta XVI., ktorý stavia opäť práve na týchto prejavom nábožnosti a úcty voči Bohu. Možno, že ste si už všimli, že Svätý Otec už od sviatku Kristovho Tela a Krvi v roku 2008 podáva sv. prijímanie iba pokľačiačky a do úst, teda nie na ruku, ako je to všeobecne zaužívané na Západe. Myslím si, že pohŕdanie gestami poklony ako prejavu úcty voči Bohu v kostole je veľkým nepochopením liturgického cítenia a vnímavosti voči Božiemu majestátu. Veď sa práve týmto úkonom prejavuje poklona voči Bohu a pestuje sa zbožnosť.A zas ďalej; ako ste nezodpovedne použili slovo liturgia, keď ste povedali: „lebo aj tu na Pohode treba byť ľudským… je tu určitá liturgia“. KKC hovorí, že „v liturgii sa sprítomňuje a sprostredkuje tajomstvo spásy“. Takže považujem porovnávanie zábavného podujatia s liturgiou (pri ktorom sa konajú aj výslovne zlé veci, alkoholizmus, drogy, neviazanosť, nemravné skutky a pod.) za skutočne neprimerané a nenáležité. V tomto kontexte ste ďalej hovorili o zduchovňovaní a o „anonymných kresťanoch“ že teda aj tí ktorí sa nemodlia, nekľakajú a pod., že môžu byť duchovní ľudia. Keď sa aj nevedia modliť Otčenáš, že to neznamená, že človek žije len živočíšne… Dokonca ste povedali, že to už nie je len priestor kostola, ale je to celý priestor nášho života, ktorý je aj náboženským priestorom. Ba ešte viac, tvrdili ste, že Kristovo posolstvo nie je na prvom mieste liturgické , aby sme sa vedeli prežehnať, kľaknúť si, aby tam bol pekne oblečený farár a okolo neho pobehovali miništranti.“Pre mňa je to zarážajúce a nepochopiteľné že ste vo svojich výpovediach zaujímali takéto stanoviská. Som totiž presvedčený, že si nemôžeme počínať v takýchto debatách tak, ako sektári, ktorí snažiac sa dokázať svoju pravdu, vyberajú si z evanjelia iba to, čo im práve vyhovuje. Je pravdou to, čo ste povedali, že v evanjeliách sú slová o poslednom súde, „hladný som bol a dali ste mi jesť…“ atď., ale to nie celá výpoveď Krista v evanjeliách. Ak by bolo tomu tak, potom by stačilo, aby sa Cirkev venovala iba sociálnej činnosti. Ale Ježišovi ide aj o niečo iné; hovorí „kto ma zaprie pred ľuďmi, toho aj Syn človeka zaprie pred svojim Otcom…“, alebo, „kto neuverí, bude odsúdený“ a mnohé iné.Nemožno brať evanjelium jednostranne a jednou výpoveďou negovať druhú. Neviem, prečo ste takto argumentovali, kde ste povedali iba polovicu pravdy. Takto nielenže ste spochybnili potrebu konať nábožné úkony pri liturgickom slávení a potrebu napr. zúčastňovať sa na slávení sv. omše tak, ako nás k tomu zaväzujú Božie i cirkevné prikázania, ale naopak ste ich aj znevážili, ako niečo nemoderné, nepotrebné a patriace výlučne iba minulosti. Označili ste to pritom za „kamennú štruktúru“, ktorú už dnešní mladí ľudia nepotrebujú. Ale na čom potom budeme budovať, pán Arcibiskup? Mali ste tam veľkú príležitosť povedať mladým ľuďom slovo o hodnote evanjelia, o úžasnej možnosti žiť v Cirkvi v spoločenstve s Kristom, o nádeji, o láske akú prežíva napr. sv. Pavol, keď hovorí „kto nás odlúči od Kristovej lásky..“ Žiaľbohu táto výpoveď tam chýbala.Potom v ďalšom rozhovore ste vystúpili proti katolíckym kňazom, ktorí kolaborovali s komunistickým režimom od roku 1948 do roku 1989. Myslíte si, že toto bolo to správne publikum pred ktorým ste mali riešiť túto problematiku? Máte dojem, že to tých mladých povzbudilo k viere? Alebo naopak, neodradilo ich to skôr od viery, že keď kňazi sú takí zlí a spolupracovali s komunistickým režimom a s ŠTB, že ich vlastne treba odmietnuť aj s celou ich cirkvou? Myslím si, že ich to určite nepodnietilo vydať sa na cestu viery. Ja som bol vysvätený v roku 1971, v čase tvrdej normalizácie. A trochu o tom viem. Bol som nútený do PIT, pretože som pôsobil vo Vysokých Tatrách a práve tam mali pravidelné zasadania. Schôdze PIT sa konali v Dolnom Smokovci, kde bola aj fara a kde som býval. Keď som na schôdze nechodil, považovali to za provokáciu. A predsa som tam nechodil. Cirkevný tajomník ma do toho nútil a príslušník ŠTB ma kvôli tomu vyšetroval. Považoval som to za nesprávne a preto som sa toho nezúčastňoval.Napokon ma v ŠTB prehodnotili na nepriateľskú osobu s krycím menom Helmut. Keď som si pred časom vyžiadal spis, napísali mi z UPN, že môj spis skartovali 6.12.1989. Neviem komu tak veľmi na tom záležalo, že ho tak rýchlo zničili. Píšem to nie preto, že sa teraz chcem chváliť, že som nepatril ani do PIT a ani som nebol nikdy kolaborantom a bol som považovaný za nepriateľskú osobu. Spomínam to len preto, že ja by som na takomto fóre nikdy nezačal tému kňazských agentov ŠTB, ktorých, podľa Vášho vyjadrenia, bolo až okolo dvesto v trnavskej diecéze. Pre mňa je to nepochopiteľné, pretože viete, že ani v tejto otázke, ako aj v iných to nikdy nie je celkom čierno-biele. Myslím, že viete o prípade, keď bohoslovci držali hladovku proti PIT, čo bolo iste chvályhodné, ale potom mnohých povyhadzovali zo seminára. V istom zmysle boli hrdinami. Niektorí odišli do kláštorov a viem o prípade, že jeden z nich, hoci sa stal rehoľným kňazom, neskôr zanechal kňazstvo, oženil sa, a potom horlil proti celibátu a za kňazstvo žien. Mnohí kňazi, ktorí boli síce v PIT, predsa však niečo také by nikdy nepodporili.Dotknem sa len letmo ešte ďalšej otázky; biskup Malý tvrdil, že sme Evanjelium zúžili iba na morálku. Je to však pravda? Kto to tvrdí? Liberáli? Nie je práve opak pravdou, že ľudia dneška síce chcú evanjelium, ale bez morálky? Ale Evanjelium nejestvuje bez morálnych požiadaviek. Práve tieto morálne požiadavky sú mimoriadne náročné. Ježiš hovorí; „buďte dokonalí, ako je dokonalý Váš Otec na nebesiach..“ Či to už neplatí? Veď dnešný trend vo svete je práve proti katolíckej morálke. Či nie o tom je Memorandum nemeckých teológov a Výzva k neposlušnosti u rakúskych kňazov? Oni sa snažia odstrániť kresťanskú morálku, čiže „pohoršenie kríža“ a cirkev zbaviť obety. Ale láska nejestvuje bez obety. A Boh požaduje od nás lásku, nie hocijakú ale „ z celého srdca, z celej sily a z celej mysle“ a potom aj lásku k blížnemu tak, ako k sebe samému. Práve toto je vysoký mravný postulát evanjelia. Máme však toto zamlčať a ukázať ako je dobre byť „anonymným kresťanom“ bez modlitby, bez úcty k Bohu, bez rešpektovania jeho prikázaní a pritom si plným priehrštím užívať to, čo mi svet ponúka?A na záver, čo ešte dodať? Mal by som toho ešte veľa na srdci. Vy ste však zakončili svoj rozhovor tým, že „Pán Boh je najväčší pohoďák“, že má rád ľudí, ktorí majú radosť z blízkosti a z hudby, že v hudbe je čosi božské. To asi iba z časti je pravda. Hudbu treba rozlišovať. Nie každá hudba oslavuje Stvoriteľa. Niektoré druhy hudby svojimi textami sa vysmievajú z Boha a oslavujú diabla. Nebolo by bývalo dobre, keby ste to boli nejako spomenuli? Neviem, či je to dobré, paušálne každú hudbu označiť ako božskú… Mimochodom našiel som na internete filmové záznamy z tejto spomínanej Pohody a niektoré som si aspoň letmo pozrel; žiaľ, skutočne som nemal dojem, žeby išlo o vážne kultúrne podujatie, ktoré by formovalo a dvíhalo ľudského ducha, ale naopak, lacná hudba s ešte lacnejšími textami a umelecký prejav asi nulový, pretože hudobníci sa emocionálne vybičujú prudkými pohybmi a veľkým rytmom, pričom dosahujú istý stav eufórie pri ktorej napr. zhadzujú zo seba vrchné šatstvo, čo však nijako nesvedčí o nejakej kultúrnej vyspelosti ani hudobníkov a spevákov a ani publika. Vy ste to však všetko bez rozdielu nazvali čímsi božským a samotného Boha ste nazvali veľmi neuvážene, ba až neúctivo akýmsi „pohoďákom“, ktorému je asi ľahostajné, čo ľudia robia. Nemyslíte si, že ste týmto spôsobom zredukovali obraz Boha iba na púhu figúrku, ktorá je tak súca len na hranie? Mrzí ma to.Najdôstojnejší pán Arcibiskup. Nepísal som Vám tieto riadky s radosťou. Máte vysoké postavenie a ste zodpovedný oveľa viac za stav Cirkvi na Slovensku, ako iba obyčajný kňaz. Komu sa veľa zverilo, od toho sa bude žiadať viac. Musíme na to pamätať, tak, či onak. Písal som Vám však v dôvere, že tieto moje slová prijmete s láskou tak, ako som ich napísal.Myslím si, že vnímate veľké vnútorné rozpory v dnešnej Cirkvi a to nielen v Nemecku a v Rakúsku, ale aj inde vo svete. Práve biskupi musia stáť pevne na svojom mieste a musia byť pastiermi, ktorí s veľkou starostlivosťou vedú svoje zverené stádo a nebojácne sa postavia aj proti bludom dneška, o ktorých hovorí aj dnešný pápež a ktoré hrozia rozvrátiť a pohltiť Cirkev. Diktatúra relativizmu, nekresťanského individualizmu, ale aj subjektivizmu a indiferentizmu a v náboženskej oblasti synkretizmu, sú pre kresťanov katolíkov vážnou hrozbou. Ak si neuchovajú vlastnú identitu, prameniacu z viery, potom neobstoja, ale naopak budú ochotní prijímať a podporovať akékoľvek neprávosti. Príkladom toho je v súčasnosti Memorandum teológov v Nemecku a Výzva k neposlušnosti v Rakúsku, čo je však nesmierne smutným zjavom. Práve preto na verejných vystúpeniach musíme vážiť slová a nedať sa zviesť lacným populizmom, aby sme sa zapáčili davu, ale naopak, máme vždy a všade vydať svedectvo Pravde, ktorej sme uverili. . V tomto zmysle Vám vyprosujem veľa Božieho požehnania do Vašej apoštolskej práce a uisťujem Vás o svojich modlitbách.S pozdravom a úctou ThDr. M. Š.Na vedomie: J. Ex.Václav Malý, pomocný pražský biskup Zvolenskemu tecie do topanok, Ficovi tecie do topanok, nie je tej zabavy v nasom malom state zrazu nejak prilis? ;) Vyzera to na to, ze konecne sa farmari nebudu stazovat na nedostatok vlahy :agree: ...............
D'Ady Zverejnené 27. Apríl, 2015 Zverejnené 27. Apríl, 2015 ty si fakt vadny, ked za "misionarske vystupenie arc.Bezaka" pokladas jeho interpretaciu akymsi ThDr. M. Š. 2
tyso Zverejnené 27. Apríl, 2015 Zverejnené 27. Apríl, 2015 informator a teraz ma to naozaj zaujalo, skutocne sa stotoznujes s textom co pisal M.S ?Povazujes za nespravne ako povedal ze v hudbe je cosi bozske ? Pretoze cely text je blaznivy a v zasade sa toci okolo toho ze Bezak povedal ze treba byt ludsky, ze hudba obsahuje cosi bozske a ze Boh je pohodak. Toto je podla teba zle a nespravne ? A este k tomu neborakovi, slovo liturgia znamena doslovne sluzbu ludu, pouziva sa zmysle obsah a forma nabozenskeho obradu. Povedat ze je to urcita liturgia je viac obrazne ale urazlive ? A kedze bezak pracoval s mladezou, tak pouzil slova ktorými ju vie oslovit, to sa M.S nema ako podarit. Ale ak mate v umysle postupne vymriet, tak je to vasa volba. Ale potom by to chcelo vyhnat salezianov, zakazat vsetku pracu s mladezou. Bude to rychlejsie. A kedze papez sa zjavne svojim spravanim ospravedlnil Bezakovi co Zvolensky povazuje za svoje ponizenie, tak skus citat este raz s porozumenim :) 2
Tono Zverejnené 27. Apríl, 2015 Zverejnené 27. Apríl, 2015 Tyso Kňazi chápu svoje poslanie v sprostredkovaní pravej viery. Tá je definovaná Vatikánom a opiera sa o text v 4 evanjeliách. Tie si v pohode môžeme prečítať za jeden večer. Pritom existuje množstvo teologických fakúlt, ktoré tento text študujú a interpretujú už stovky rokov. A zdá sa, že majú stále nevyčerpateľné pole pôsobnosti. Rôzna interpretácia tohto textu, mala v minulosti na svedomí mnoho obetí. ( inkvizícia a náboženské vojny). Paradoxom pri tom je, že zjednocujúcim motívom evanjelií je láska. Problém totiž nastane vždy, ak sa niekto „pasuje“ za „pravého“ vykladača písma. Ak má nejaký „horlivec“ pocit, že pravú vieru niekto ohrozuje relativizmom, alebo nesprávnou interpretáciou písma, tak považuje veriaceho laika, za nekompetentného. Mal by sa viac spoliehať na Boha, ako na svoju horlivosť. Kresťanská viera je tu 2000 rokov nie kvôli ich horlivosti, ale preto, že Boh si našiel osoby, ktoré svojou vierou a činmi priťahovali a nie odrádzali. Cirkev nemá možnosť diskutovať o svojej pravde, lebo jej podstata je dogmatická. V dnešnom relativizovanom svete znie dogmatizmus už skôr pejoratívne . Ale je to fakt, ktorý dáva mnohým veriacim istotu. Mnohých ateistov tento prístup skôr odradzuje, ako priťahuje. Našťastie je tu stále možnosť, otvoriť si bibliu, a nechať sa osloviť jej obsahom. Nie vždy to funguje, ale ak sa to podarí, tak stojí to za námahu. 2
D'Ady Zverejnené 28. Apríl, 2015 Zverejnené 28. Apríl, 2015 najhorsie je, ked si dogmatici vysvetluju Pismo po svojom...
tyso Zverejnené 28. Apríl, 2015 Zverejnené 28. Apríl, 2015 tono, toto nechcela byt teologicka disputa ale otazka na informatora, je mozne ze takyto pohlad na vieru mu je vlastny a vela by to vysvetlovalo. Ziadna radost, ziadna zvedavost, ziadna diskusia. Ora et labora.Asketicky katolicizmus v extreme. 1
valcik Zverejnené 28. Apríl, 2015 Zverejnené 28. Apríl, 2015 Napriklad aj taketo "misionarske" vystupenie arc. Bezaka:Tajomný teológ M.Š. tam zhrnul akurát svoje osobné subjektívne dojmy a hoci ich interpretuje farbisto a pútavo, takmer ako keby písal verejnú kázeň pre ovečky a nie osobný dopis arcibiskupovi, ja s jeho závermi nijako nesúhlasím. A rozhodne mi to nevysvetlilo, ako sa podľa teba pred médiami venoval tejto téme pápež František a ako to celé "naprával", mohol by si sa k tomu ešte vrátiť vlastnými slovami? :innocent: Trocha ma pobavilo, ako rozhorčený M.Š. hľadá v hudbe na Pohode čertov-diablov. Sám tam nebol, vôbec teda nevie o čom píše, ale diabla samozrejme vidí lepšie než Bezák, ktorý situáciu sledoval priamo z pódia. Rovnako veselé je aj teológove pohoršenie nad tým, že si niektorí hudobníci počas vystúpenia vyzliekajú tričká. Raz som bol v miestnom kulturáku pozrieť na koncert skupiny Hex, bolo to v auguste, vonku sme mali 35 stupňov v tieni a vo vnútri bolo snáď aj o desať stupňov viac. Asi po pätnástich minútach od zahájenia koncertu už bola polovica kapely do pol pása vyzlečená a aj tak sa varili vo vlastnej šťave, rovnako ako aj ľudia, ktorí sa do miestnosti trúsili oblečení len v sandáloch a plavkách, pretože necelé tri kilometre odtiaľto je prírodný rekreačný areál, odkiaľ začuli muziku a prišli sa trocha zabaviť. Bol tam nazrieť dokonca aj miestny farár, usmieval sa na ľudí a nijakého čerta ďábla sa nebál! Počas pohody je celý festivalový areál plný ľudí v plavkách, alebo šortkách, tak už to v lete holt býva. A rovnaké je to aj v ostatných rekreačných areáloch, preto do pol pása vyzlečený hudobník, ktorý predvádza fyzicky namáhavé vystúpenie, nikoho z prítomných neprekvapí ani nepohorší. Možno by to M.Š. zistil aj sám, keby nesedel uprostred horúceho leta zalezený za hrubými kamennými múrmi kostola zamotaný do sutany. 1
informator Zverejnené 28. Apríl, 2015 Zverejnené 28. Apríl, 2015 ty si fakt vadny, ked za "misionarske vystupenie arc.Bezaka" pokladas jeho interpretaciu akymsi ThDr. M. Š.informator a teraz ma to naozaj zaujalo, skutocne sa stotoznujes s textom co pisal M.S .........A kedze papez sa zjavne svojim spravanim ospravedlnil Bezakovi co Zvolensky povazuje za svoje ponizenie, tak skus citat este raz s porozumenim :) Takych ThDr. M. Š. je viac nez dost, len nie su tak medialne "nadrzany", ako arc.Bezak. V tom liste, som si osobne ja, vobec nevsimol myslienku o "zlej" hudbe. Ten list treba vnimat ako uceleny obraz vnimania M.S na konanie arc.Bezaka. Taktiez je povsimnutia hodny aj datum toho listu. A co ta vedie k myslienke, ze arc.Zvolensky sa citi byt ponizeny papezom? Ja som to x krat precital a nemam s toho ten dojem. tono, toto nechcela byt teologicka disputa ale otazka na informatora, je mozne ze takyto pohlad na vieru mu je vlastny a vela by to vysvetlovalo. Ziadna radost, ziadna zvedavost, ziadna diskusia. Ora et labora.Asketicky katolicizmus v extreme. tyso, tono ti to vysvetlil..........vobec tu nejde o nejaku teodisputu, ale ak si cirkevny hodnodtar osobuje pravo na spochybnovanie toho, co by malo pre neho byt svatym gralom, tak to povedie jedine k tomu, ze sa zacne spochybnovat vsetko, co doteraz plati a je to zaciatok konca RKC, alebo minimalne dalsi rozkol. Ty si ateista (mozno) alebo ineho virerovyznania (mozno), skus si to previest na seba a sa zamysliet, ci sa da byt polokatolikom, alebo poloateistom....ci nejakym inym polovodicom. Ozaj si myslis, ze ten, co je katolik (alebo ineho naboz. smerovania), uz nema zaujem o diskusiu, nie je zvedavy, a teda je akymsi trudom pre spolocnost? Poviem ti, ze mna, ako clena RKC, ponizovalo jednanie arc.Bezaka. Da sa aj modlit a pracovat........teda zatial existujem aj s tymto znakom :) . Tajomný teológ M.Š. tam zhrnul akurát svoje osobné subjektívne dojmy a hoci ich interpretuje farbisto a pútavo, takmer ako keby písal verejnú kázeň pre ovečky a nie osobný dopis arcibiskupovi, ja s jeho závermi nijako nesúhlasím. A rozhodne mi to nevysvetlilo, ako sa podľa teba pred médiami venoval tejto téme pápež František a ako to celé "naprával", mohol by si sa k tomu ešte vrátiť vlastnými slovami? :innocent: Nie su to jeho dojmy, ale presny popis toho, co arc.Bezak stvaral......
valcik Zverejnené 28. Apríl, 2015 Zverejnené 28. Apríl, 2015 Ten list treba vnimat ako uceleny obraz vnimania M.S na konanie arc.Bezaka. [...] Nie su to jeho dojmy, ale presny popis toho, co arc.Bezak stvaral......Neprotirečíš si? Tak ako je to teda? Poskytol nám tajomný M.Š. ucelený obraz svojho vnímania - teda svoje dojmy, alebo presný opis situácie? .. ak si cirkevny hodnodtar osobuje pravo na spochybnovanie toho, co by malo pre neho byt svatym gralom, tak to povedie jedine k tomu, ze sa zacne spochybnovat vsetko, co doteraz plati a je to zaciatok konca RKCA čo ak je Bezákovym svätým grálom obyčajná pravda? Prečo M.Š. spochybňuje Bezákove právo na rozprávanie o pravde a kritizuje ho za to, že otvorene priznal kolaboráciu katolíckych kňazov so štátnou bezpečnosťou? Podľa M.Š. je pre ľudí lepšie, ak o cirkevných prešľapoch nevedia. Bezák naopak cirkevné chyby priznáva, nebojí sa o nich rozprávať a to bude asi jadro celého problému a aj príčina jeho odvolania. Nebude M.Š. samotný Majster Špirituál? :zubiska:
Tono Zverejnené 28. Apríl, 2015 Zverejnené 28. Apríl, 2015 Informator V cirkevnej hierarchii sa očakáva priama úmernosť medzi funkciou a dôstojnosťou, ktorá tejto funkcii prináleží. To je bohužiaľ aj kvôli očakávaniu laikov, že nositeľ tejto funkcie, sa takto správa. To je podstata kauzy Bezák. Zastávajúca funkcia je tak zaväzujúca úloha, pre daného cirkevného hodnostára, že jeho konanie nakoniec môže uviaznuť v určitej „sterilite obsahu“, vyjadrovania sa . Bezák to neakceptoval. Súvisí to s etiketu adekvátneho vystupovania na verejnosti. (červené topánky, vyvýšený stolec atď..) Mám pocit, že pápež František sa tomuto údelu dokázal vzpriečiť, a zostal taký, aký bol pred zvolením do najvyššej funkcie. Držím mu palce, určite to nemá ľahké. Ak má niekto živú vieru, tak by sa nemal obávať, čo povie, alebo ako to bude interpretované. Jeho viera je zárukou, že nerozpráva hlúposti. Ak ju nemá, úrad mu aj tak v tom nepomôže. Bude síce „krásne“ hovoriť, ale nikoho neosloví
informator Zverejnené 30. Apríl, 2015 Zverejnené 30. Apríl, 2015 Neprotirečíš si? Tak ako je to teda? Poskytol nám tajomný M.Š. ucelený obraz svojho vnímania - teda svoje dojmy, alebo presný opis situácie? A čo ak je Bezákovym svätým grálom obyčajná pravda? Prečo M.Š. spochybňuje Bezákove právo na rozprávanie o pravde a kritizuje ho za to, že otvorene priznal kolaboráciu katolíckych kňazov so štátnou bezpečnosťou? Podľa M.Š. je pre ľudí lepšie, ak o cirkevných prešľapoch nevedia. Bezák naopak cirkevné chyby priznáva, nebojí sa o nich rozprávať a to bude asi jadro celého problému a aj príčina jeho odvolania.Nebude M.Š. samotný Majster Špirituál? :zubiska: Nie neprotirecim si....mas nejaky problem s vylozenim textu (aj ked u teba sa to nastava prvy krat)? Ten tajomny M.Š. nekritizuje to, co arc.Bezak povedal, ale sposob ako to povedal a kritzuje aj sposoby jeho konania, ktore sa nezlucuju s jeho postavenim v cirkvi. A tu mas meno autora toho listu....Doc. Štefan Mordel-Vysoke Tatry-Novy Smokovec. Ale tvoje konspiracne moznosti su zjavne neobmedzene, tak si to desifruj podla svojho "dojmu". Informator V cirkevnej hierarchii sa očakáva priama úmernosť medzi funkciou a dôstojnosťou, ktorá tejto funkcii prináleží. To je bohužiaľ aj kvôli očakávaniu laikov, že nositeľ tejto funkcie, sa takto správa. To je podstata kauzy Bezák. Zastávajúca funkcia je tak zaväzujúca úloha, pre daného cirkevného hodnostára, že jeho konanie nakoniec môže uviaznuť v určitej „sterilite obsahu“, vyjadrovania sa . Bezák to neakceptoval. Súvisí to s etiketu adekvátneho vystupovania na verejnosti. (červené topánky, vyvýšený stolec atď..) Mám pocit, že pápež František sa tomuto údelu dokázal vzpriečiť, a zostal taký, aký bol pred zvolením do najvyššej funkcie. Držím mu palce, určite to nemá ľahké. Ak má niekto živú vieru, tak by sa nemal obávať, čo povie, alebo ako to bude interpretované. Jeho viera je zárukou, že nerozpráva hlúposti. Ak ju nemá, úrad mu aj tak v tom nepomôže. Bude síce „krásne“ hovoriť, ale nikoho neosloví Ako si napisal...v cirkevnej hierarchii....no arc.Bezak neuznava tuto hierarchiu (toho dokazom je jeho konanie), takze je jeho odvolanie odovodnene. A urcite neslo pri jeho odvolani (odvolany bol az po odmietnuti zlozit urad) o nejake nosenie predpisanej roby alebo farbu topanok. Tou sterilitou prejavu mas na mysli aj jeho vyjadrenia, ze modlitba Otce nas, uz nema co dnesnej spolocnosti (ci mladezi) ponuknut, ze peklo je v nebi, ze Boh je najvacsi pohodak (tym vlastne posvatil spravanie sa ucastnikov festivalu) a teda on, ako moralna autorita, vie o com hovori. Mna, ako clena RKC to ponizilo, ale on sa mozno citil v siedmom nebi. To, ako sa spraval ako spravca TT diecezy sa ma netyka, ale jeho spravanie a jeho vystupovanie, ako cirkevneho hodnostara, ano. Vies si predstavit situaciu, ak by na nejakom vysostne vedeckom zhromazdeni, na temu zdravotnictvo, bol nejakym "medialnym" zazrakom pozvany host, ktory tam verejne prehlasi, ze najvacsim vedeckym priekopnikom v oblasti zdravovedy, bol a je dr.Mengele? Podla by legalizoval to, co sa potiera a je to prikladom akosa nema spravat clovek k cloveku a to uz nepisem o jeho pristupe, ako lekara k pacientovi. Ak ma niekto vieru, tak by tiez ale nemal do svojich interpretacii montovat svoje predstavy. Kazda viera v nieco, ma svoj zaklad a konkretne v tomto pripade viera vychadza z evanjelia prezentovaneho RKC, ktorej predstavitel bol a aj je arc.Bezak. No jeho konanie a vystupovanie sa javilo, ako keby ta jeho viera bola jeho vlastnym patentom a sa teda aj podla toho spraval. A samozrejme, ze aj ja fandim papezovi Frantiskovi (ako aj tym, co pridu po nom), len nechapem tvoje porovnanie arc.Bezaka k terajsiemu papezovi....alebo som to zle pochopil? taktiez neviem, ci si ich porovnaval, ako dvojicu v kladnom, ci zapornom priklade.
Tono Zverejnené 30. Apríl, 2015 Zverejnené 30. Apríl, 2015 Informátor Cirkev by sa mala vyjadrovať k aktuálnym problémom. Načo je cirkev, ktorá sa zaoberá sama zo sebou. Iste, politici by najradšej videli cirkev apolitickú, riešiacu teologické problémy, typu „koľko anjelov sa zmestí na špičku ihly“. Bezákovi nemožno vyčítať jeho snahu, hovoriť otvorene. Pápež František robí to isté, lenže on nechce priblížiť náboženstvo bežnému človeku, ale človeka priblížiť k Bohu. Možno to na prvý pohľad vyzerá to isté, ale nie je to to isté. V prvom prípade je nutná určitá forma servility k publiku, ktorá sa nakoniec stala Bezákovi osudná. Ja však nechápem, v čom je nespravodlivosť, ak je cirkevný hodnostár zbavený funkcie. Pápež Benedikt sa vzdal najvyššej funkcie dobrovoľne. Boh predsa nehľadí na funkciu (viď učeníkov, ktorých si Ježíš vybral), alebo ide predsa len o funkciu? Pripomína mi to otázku, ktorú učeníci položili Ježišovi. "Ktorý z nás je najväčší". Proste, človek nezaprie svoju ješitnosť, aj keď má Boha priamo pri sebe.
tyso Zverejnené 1. Máj, 2015 Zverejnené 1. Máj, 2015 tono, z vonku sa nezda ze toto bol Bezakov problem, bol autoritou pre veriacich a jeho neprajnikov bolo malo a ako ukazuje informator, tak slo o slusne povedane blaznov.Jeho problem boli intrigy na vyssich postoch a dovodom bol zjavne Sokol a jeho minulost.
informator Zverejnené 1. Máj, 2015 Zverejnené 1. Máj, 2015 Informátor Cirkev by sa mala vyjadrovať k aktuálnym problémom. Načo je cirkev, ktorá sa zaoberá sama zo sebou. Iste, politici by najradšej videli cirkev apolitickú, riešiacu teologické problémy, typu „koľko anjelov sa zmestí na špičku ihly“. Bezákovi nemožno vyčítať jeho snahu, hovoriť otvorene. Pápež František robí to isté, lenže on nechce priblížiť náboženstvo bežnému človeku, ale človeka priblížiť k Bohu. Možno to na prvý pohľad vyzerá to isté, ale nie je to to isté. V prvom prípade je nutná určitá forma servility k publiku, ktorá sa nakoniec stala Bezákovi osudná. Ja však nechápem, v čom je nespravodlivosť, ak je cirkevný hodnostár zbavený funkcie. Pápež Benedikt sa vzdal najvyššej funkcie dobrovoľne. Boh predsa nehľadí na funkciu (viď učeníkov, ktorých si Ježíš vybral), alebo ide predsa len o funkciu? Pripomína mi to otázku, ktorú učeníci položili Ježišovi. "Ktorý z nás je najväčší". Proste, človek nezaprie svoju ješitnosť, aj keď má Boha priamo pri sebe. Ak sme teraz v teme "Bezak", tak jeho vyjadrenie k veciam verejnym na "Pohode" bolo velavravnym gestom. A nielen tam. Naco tam vlastne isiel? Pre ucastnikov akcie, s pohladu moralneho, nic nepriniesol. Zasa naopak, s pohladu ucastnikov akcie, svojim "misionarskym" vystupenim vyzdvihol do moralneho poschodia vsetko, co sa na tom podujati praktizuje. Nechcel by som byt v kozi rodicov, co nesuhlasia s ucastou svojich deti na takomto verejnom fore, kde sa veselo droguje, sexuje a pitie alkoholu neplnoletou omladinou sa berie, ako male zlo. Teraz maju predsa pozehnane od arcibiskupa, tak je to ok. Rodicia, co su veriaci, teraz asi maju problem s vychovou deti. Uchvatny priklad a posolstvo od arc.Bezaka do rodin, ako sa maju postavit k tejto teme.Ani ja nechapem to rozhorcenie (nie u veriacich) s jeho odvolania. Papez vymenuje a papez aj odvolava. To arc.Bezak predsa velmi dobre vie. Pri svojom menovani musel papezovi slubit vernost a poslusnost. No jeho reakcia na ziadost papeza na odstupenie bola opacna. Zaujimave, ze ked on vymenil x dekanov v TT dieceze, tak sa neudiala ziadna revolta zo strany vymenych. Odvolany pri svojom vymenovani do pozicie dekan tiez slubili vernost a poslusnost svojmu nadriadenemu (v tomto pripade mistnemu biskupovi) a bez reptania posluchli. Neviem, ale arc.Bezak je asi z inej galaxie a preto reagoval tak, ako reagoval. tono, z vonku sa nezda ze toto bol Bezakov problem, bol autoritou pre veriacich a jeho neprajnikov bolo malo a ako ukazuje informator, tak slo o slusne povedane blaznov.Jeho problem boli intrigy na vyssich postoch a dovodom bol zjavne Sokol a jeho minulost. Autoritou pre veriacich, je kazdy biskup a nielen Bezak. S tym oznacenim "slusne povedane blaznov" mas na mysli co? Alebo je to tvoja argumentacia v style "ala Valcik"? Ty poznas dovod odvolania arc.Bezaka?.....ked pises tak jednoznacne o intrigach asi ano. Tak by som bol rad, ak by si ich sem dal.A este davam link, v ktorom sa poukazuje na povahu emeritneho arc.Vlka....ja to nebudem komentovat, nech si kazdy utvori svoj nazor sam....... http://fragmenty.cz/archiv/iz000623.html
Tono Zverejnené 2. Máj, 2015 Zverejnené 2. Máj, 2015 Informátor Nevidím problém v odvolaní Bezáka, ako arcibiskupa. Na to má právo každý zamestnávateľ, ak jeho podriadený, nie je kompetentný zastávať svoju funkciu. V cirkvi to platí asi tiež. No pochybujem, že by Bezák nebol schopný zastávať úrad na nejakej dedinskej fare. Otázka je, či takúto možnosť dostal a či by ju prijal. To, že ho odvolali do cudzej krajiny s iným jazykom, evokuje pocit, že ho chcel niekto „upratať“, aby nemohol hovoriť. To je už vážny dôvod. Samozrejme, cirkev nie je nejaká demokratická inštitúcia, no zatajovanie takýchto dôvodov pred verejnosťou sa cirkvi vždy skôr vypomstilo (kauzy zneužívania detí atď), ako bolo na prospech. Tyso Ťažko my je uveriť, že arcibiskup Sokol, by „mal v tom prsty“. Predsa človek, ktorý zasvätil celý svoj život Bohu a ktorému zanedlho „zaklope “ smrť na dvere, by si toto bremeno niesol na posledný súd. Ježíš odpustil hriešnikom, prostitútke, ale farizejom nie.
Hellé Zverejnené 2. Máj, 2015 Zverejnené 2. Máj, 2015 Ťažko my je uveriť, že arcibiskup Sokol, by „mal v tom prsty“. Predsa človek, ktorý zasvätil celý svoj život Bohu a ktorému zanedlho „zaklope “ smrť na dvere, by si toto bremeno niesol na posledný súd. Ježíš odpustil hriešnikom, prostitútke, ale farizejom nie. svata prostoto :zubiska: 2
informator Zverejnené 3. Máj, 2015 Zverejnené 3. Máj, 2015 Informátor Nevidím problém v odvolaní Bezáka, ako arcibiskupa. Na to má právo každý zamestnávateľ, ak jeho podriadený, nie je kompetentný zastávať svoju funkciu. V cirkvi to platí asi tiež. No pochybujem, že by Bezák nebol schopný zastávať úrad na nejakej dedinskej fare. Otázka je, či takúto možnosť dostal a či by ju prijal. To, že ho odvolali do cudzej krajiny s iným jazykom, evokuje pocit, že ho chcel niekto „upratať“, aby nemohol hovoriť. To je už vážny dôvod. Samozrejme, cirkev nie je nejaká demokratická inštitúcia, no zatajovanie takýchto dôvodov pred verejnosťou sa cirkvi vždy skôr vypomstilo (kauzy zneužívania detí atď), ako bolo na prospech. Neviem to presne, ale mam dojem, ze mu bola po odvolani papezom s postu vedenia diacezy, ponuknuta KBS-kou pozicia pomocneho knaza v Radvani. Urazene spupnost arc.Bezaka vsak tomu zabranila. Dolezitejsie je ale to, ze najskor bol arc.Bezak vyzvany na odstupenie z uradu spravcu a mal prist do Rima za papezom Benediktom. No on miesto toho zacal ofenzivnu kampan proti svojmu "neoddovodnemu" vyzvaniu na odstupenie, tak papez musel pristupit k rozhodnutiu o jeho odvolani, na co zasa reagoval arc.Bezak svojou "tlacovou" kaznou pri sv. omsi. Svojom konanim porusil vsetko, co len mohol. Odmietol aj pomocnu ruku. svata prostoto :zubiska: :zubiska: .....nedokazes sa vtesnat do myslenia veriaceho katolika, toboz nie knaza. Alebo sudis podla seba kazdeho? arc.Sokol jednal tak ako jednal a ked v tom bolo nieco nezakonneho, tak to treba presetrit a potom posudit......na to ale nestacia prednasky o podvodoch arc. Sokola zo strany arc.Bezaka. Obaja tu predstavuju hodnostarov cirkevnej hierarchie......bolo by zaujimave vediet, kto ich doporucil na tieto posty, pretoze bez dokladneho a hodnoverneho doporucenia, by sa neboli tak vysoko dostali.
tyso Zverejnené 3. Máj, 2015 Zverejnené 3. Máj, 2015 hehe, noze skus dolozit svoje zdroje, pretoze su to dost divne informacie. A k Sokolovi, ani ty vsak nedokazes vidiet Sokolovi do hlavy, takze teda pouzijeme bezne prostriedky, sudime podla cinov.A tie pre neho nehovoria v dobrom.
smiley Zverejnené 3. Máj, 2015 Zverejnené 3. Máj, 2015 Cirkev je zalozena na Jezisovom uceni a s toho aj vychadzaju evanjelia. Taktiez ma svoju hierarchiu. arc.Bezak vedel(?) o tomto vsetkom a predsa sa rozhodol vystupovat a konat podla svojich predstav. Musel vediet, ze kona v urcitom rozpore. Ak chcel katolicku cirkev "preonacit", teda vedel, ze sa katolicka (a nielen katolicka) cirkev moze stat niecim podobnym, ako spolocnost podla Radicovej. V takom pripade akoby roztrhal evanjelia a cirkev poslal na periferium. Teda mohla sa cirkevna "generalita" pozerat na taketo novatorstva? No neviem o tom, ze by Bezakovi na jeho nedavnej navsteve u papeza bolo vytykane, ze siel proti evanieliu. Prave naopak, dostalo sa mu satisfakcie za jeho odvolanie. Vyzera to, ze teraz je to na Zvolenskom a KBS, aby respektovali hiearchiu a nasledovali papeza v ospravedlneni... 1
Vilma Flinstonova Zverejnené 3. Máj, 2015 Zverejnené 3. Máj, 2015 C. Jedine co dokazal bolo, ze rozdelil veriacich na pro a proti, narobil bordel v TT dieceze, poobvinoval kopec ludi a nikomu nic nedokazal (a urcite nie pre nedostatok casu)......atd. To, ze si z neho niektora cast veriacich spravila Jana Husa 21 storocia, je ich vec (kazdy mame iny vkus), ale ak vysoky cirkevny hodnostar sediaci na podiu pred mladou generaciou, ktora si uziva Pohodu v style alkoholu, drog a lokalneho sexu, vyhlasi, ze Jezis je najvacsi "pohodak", tak podla mna asi nema vsetko v hlave v poriadku. To je moj pohlad na arc.Bezaka. A teraz k tomu prijatiu u sv. Otca. Ja dufam v to, aby sa toto prijatie u arc.Bezaka prejavilo navratenim a osvietenim jeho rozumu. ten bordel tam narobil už niekto pred ním, on chcel dať do poriadku to, v čom bordel bol a ktorý zdedil. A čo je teda Ježiš? To bol len výraz v jazykovom štýle mladých, ktorým bolo vyjadrené, že je tam s nimi tiež. A ako ty vieš, že sa tam prevádzali drogy, chlastanie a skupinový sex?!!! Bol si tam, alebo kiu strelu? Moja dcéra ešte kým študpvala, na Pohody chodievala, a ani nepije, ani nedroguje, na jej sex. život sa jej nepýtam, ale viem, že grupák teda naozaj nepestuje a nestrpela by to ani u partnera. 2
Hellé Zverejnené 4. Máj, 2015 Zverejnené 4. Máj, 2015 Vilma, no ja teda neviem, ci si dostatocne zodpovedny rodic :zubiska: informator, tu tento jeziskovec v trocha priblblom blogu tvrdi, ze Pohoda je krestansky festival..tak ja veru som teraz v rozpakoch :hmmm: https://dennikn.sk/blog/preco-katolici-opat-nepojdu-na-pohodu/
Vilma Flinstonova Zverejnené 4. Máj, 2015 Zverejnené 4. Máj, 2015 Vilma, no ja teda neviem, ci si dostatocne zodpovedny rodic :zubiska: informator, tu tento jeziskovec v trocha priblblom blogu tvrdi, ze Pohoda je krestansky festival..tak ja veru som teraz v rozpakoch :hmmm: https://dennikn.sk/blog/preco-katolici-opat-nepojdu-na-pohodu/ :zubiska: nemám dôvod jej neveriť. Aj ja som chodievala - vtedy bývala porta - tak na portu, a bývalo to hrozne fajn. Tak prečo by som mala dačo podobné zakazovať decku? Ja jej doprajem. :) trocha OT, no čo už.Pohoda je festival, na ktorý chodia ľudia, či už kresťania, alebo nekresťania. je rpe všetkých, ktorí majú radi takú muziku a ktorým neprekáža trocha nepohodlia, ke´d chcú naživo vidieť a počuť svojich obľúbencov a byť medzi rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi. Tak to vidím ja. :flowers:
tyso Zverejnené 4. Máj, 2015 Zverejnené 4. Máj, 2015 asi ho oznacit za krestansky je prehnane, ale je tam skutocne omsa a je to pomerne mainstreamova vec. slovenskym katolikom uz dlhsie robi problem najst svojho nepriatela:) a miesto toho si ho vytvaraju 1
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz