Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Nuž, ak tam našiel také veľké nezrovnalosti, museli ich urobiť tí pred ním, nemyslíš? Kto tam bol všetko pred ním? No a keď už to nezmietol pod koberec, tak prečo mu ešte nepriťažiť "nevhodnými" kontaktami, "nevhodným" obliekaním do texasiek as neviem čím ešte "nevhodným".

myslím, že už stihli pekne všetko upratať tak, aby vyšetrovanie nezistilo nič, aspoň nič podstatné. Mali na to času habadej. Hovorím len, že sa mi nepáči, keď niekto vodu káže a víno pije, a mrzí ma, že to robia ľudia, ktorých som si kedysi vážila.

Zverejnené

info,

Prepac, ale trepes. V tom uryvku co si tu posunula, je kde napisane, ze ja to, co tam pisem, uvadzam  faktom? Mozno si nepochopila, alebo mozno si zle vysvetlila(?), to co som tam uviedol. Ja som v tom clanku iba reagoval na niektore "fakty", co sa tu posuvali a posunul som svoj pohlad na predmetnu vec, s tym, ze to kludne mohlo byt aj inak, ako to prezentuje arc. Bezak. A to sa tyka aj mojich predchadzjucich reakcii, na tuto temu.

tak to pr.

nie je mojím zvykom "trepať" len tak do vetra.

ad dva, je tvojou špecialitou napísať A, vzápätí, keď ti to niekto pripomenie, je z toho B, a občas pol abecedy.

toto je presne ten prípad. vyprosím si, že "trepem", a ten tvoj príspevok, info, ktorý som citovala, si potom rozoberal prakticky celé dve strany, lepšie povedané v diskusii s ostatnými fórumákmi sa o ňom diskutovalo, a ako píšem, je to len začiatok - všetci diskutujúci pochopili ten príspevok tak, ako bol napísaný:

toto sú tvoje slová, o ktorých sa prakticky až doteraz diskutuje v tejto téme, nie že nie:

... za to, ze niekde hral futbal a chodil v civile v texaskach a podobne nezmysly, su nie urcite tou pricinou odvolania.

Pretoze stretavanie sa s nevhodnymi ludmi a v nevhodnom obleceni, je mozne vysvetlit aj tak, ze tou nevhodnou skupinou pre stretavanie, bola skupina mladych ludi, pri ktorej sa mohol arc. Bezak postupne dostat do podozrenia s "inakosti". Kedze je verejne zname, ze cirkev sa brani, co i len  podozreniam s takejto "bohumilej" cinnosti, tak vytvorila akysi kontrolny organ na monitorovanie konania knazov, no a tejto institucii neusiel ani arc. Bezak.

a zaujímavé, všetci diskutujúci ho pochopili tak, ako je napísaný.

nie tak, ako sa snažíš teraz ho pomeniť ... reagoval si na niektoré fakty, v poriadku. ale neodškriepiteľne si pridal svoje domnienky o jeho inakosti a nevhodnodnom stretávaní sa s mladými ľuďmi ... koniec koncov je to tam v tvojom príspevku napísané.

tak maj trochu držania, prosím pekne, info, a nepíš, že si nič také nenapísal, keď je to tam čierne na bledomodrom. keď potom kategoricky vyhlásiš, že ty potrebuješ len fakty, je to po tých tvojich domnienkach a scenároch, ako inštitúcii kontrolujúcej konanie kňazov v súvislosti s podozreniami z bohumilej činnosti s mladými ľuďmi a ako sa mohol postupne dostať do podozrenia z inakosti, trochu podivné.  :klobuk:

Zverejnené

Nuž, ak tam našiel také veľké nezrovnalosti, museli ich urobiť tí pred ním, nemyslíš? Kto tam bol všetko pred ním?

Pred Bezákom tam šafáril bývalý agent ŠTB, pán Náhlik. Po tom, ako emeritný arcibiskup Sokol odobral správcovstvo generálnemu vikárovi Tóthovi, poveril Náhlika spravovaním financií, ktoré boli arcidiecéze vyplácané z reštitučných fondov a spoločne popresúvali na súkromný účet približne pol miliardy korún. Keď sa do médií dostal list generálneho vikára Tótha, adresovaný Náhlikovi, v ktorom sa vikár sťažoval na podozrivé okolnosti prideľovania kompetencií, Sokol sa následne vyjadril, že "on toho pána vôbec nepoznal" ...

J. SOKOL:

"Pravda je taká, že NÁHLIK, ja som ho dovtedy nepoznal, pravda. Zomrel nám MARCINKECH, doktor práv, ktorý sa nám staral o reštitúcie. Čo s tým budem robiť? V banánových krabiciach sme od neho priniesli tie spisy k nám a toho boli aspoň päť tých banánových krabíc plných, čo s tým budeme? Prišiel som na jednu faru, kde tam sedel istý pán a ja hovorím, zomrel nám náš právnik, ktorý nám robil reštitúcie, kto nám to bude teraz robiť? A ten pán hovorí, že no, tento pán čo tu sedí, by vám to mohol robiť. Aj sa tak stalo a keď skončil, odovzdal kľúč a odišiel. Takáto je pravda. Môžem to prísahou potvrdiť. Do žiadnych účtov nevidel, do žiadnych majetkov sa nestaral, lebo to nebolo v jeho kompetencii a ja neviem, či vôbec tomu aj rozumel. Usporiadať papier, to môže aj moja mama, nie?"

... ale pritom mal počas Náhlikovho šafárenia ako arcibiskup prístup ku každému vyhotovenému platobnému alebo prevodnému príkazu. Nehovoriac o tom, že ho sám poveril spravovaním reštitučných financií. Na základe toho redakcia tyzden.sk obvinila Sokola, ako úradujúceho arcibiskupa, zo sprenevery. Do archívu tyzden.sk sa dostanú len preplatitelia, preto namiesto pôvodnej reportáže prihadzujem link iba na akési útržky, nič iné som nevygúglil:

http://www.storin.sk/storin.nsf/0/62681a8a4f29d1b7c1257a700034bcf9!OpenDocument&Click=

Zverejnené

Majetok nie je na to, aby niekto získal moc, ale na pomoc chudobným a núdznym.

JK nás v evanjeliu varuje:

" V nebi si zhromažďujte poklady; tam ich neničí ani moľ ani hrdza a tam sa zlodeji nedobýjajú a nekradnú." (Mt6,20)

JK o Cirkvi, o kresťanoch, o chudobných v duchu... povedal: Sú to tí, ktorí sa nepýtajú" "Načo mi je Boh?", ale tí , čo prijmú s úprimnou vierou Kristovo slovo a žijú podľa neho. "Vy ste soľ zeme. Vy ste svetlo sveta."(Mt5,13-14)

"Ja som cesta, pravda a život."JK (Jn14,6)

Zverejnené

info,

a zaujímavé, všetci diskutujúci ho pochopili tak, ako je napísaný.

nie tak, ako sa snažíš teraz ho pomeniť ... reagoval si na niektoré fakty, v poriadku. ale neodškriepiteľne si pridal svoje domnienky o jeho inakosti a nevhodnodnom stretávaní sa s mladými ľuďmi ... koniec koncov je to tam v tvojom príspevku napísané.

tak maj trochu držania, prosím pekne, info, a nepíš, že si nič také nenapísal, keď je to tam čierne na bledomodrom. keď potom kategoricky vyhlásiš, že ty potrebuješ len fakty, je to po tých tvojich domnienkach a scenároch, ako inštitúcii kontrolujúcej konanie kňazov v súvislosti s podozreniami z bohumilej činnosti s mladými ľuďmi a ako sa mohol postupne dostať do podozrenia z inakosti, trochu podivné.  :klobuk:

Samozrejme sa k tomu hlasim, ze som napisal to, co spminas, ale ako aj pises, reagoval som na "fakty" tu pritomnej poroty, ktora uz vyniesla akysi posudok aj zo zaverom. To, ze ja som poukazal (nie obvinil) na to, ze to mohlo byt aj inak (a aj som pripojil moj nazor ako), ako to prezentuje arc. Bezak este neznamena, ze to tak aj bolo. To sa teraz uvadza ako nejaky priestupok proti ferovosti v diskusii? 

Zverejnené

čo platí samozrejme aj naopak :)

furt sú to domnienky, a to, že ty uvádzaš svoje domnienky o jeho nepatričnom správaní s mladými ľuďmi a ohľadne inakosti, ktorú kontroluje inštitúcia "akéhosi  kontrolného  orgánu na monitorovanie konania knazov, no a že tejto institucii neusiel ani arc. Bezak " je presne tak vynesený rozsudok a špinavá voda vyliata tebou na adresu Bezáka :)

rozdiel je jedine v tom, že Bezák rozpráva, slovenské RKC sa vyhýba rozprávaniu a kľučkuje. kľučkujú od samého začiatku, v prvom zdesení sa Sokol sem tam preriekol, ... ale slovenské RKC nie, to rakúske a české sa nebojí zastať svojho kolegu a nastaviť krk, slovenské sa bojí zjavne o svoj krk.

či prečo si neberú slovenskí purpurovo zlatí oprsteňovaní potentáti príklad zo svojho šéfa Františka ? otvoriť sa a hovoriť ?

to je otázka ... dve strany jednej mince, žiadne priestupky a raz A, potom B, diskusia :)

Zverejnené

Mas pravdu vsetko su to iba domnienky. Ci uz z mojej strany alebo s tvojej (minimalne). Na fakty si bude treba asi pockat. Teda ten kto bude mat zaujem o tie fakty. Ak si si vsimla tak ja som sa zapojil do tejto diskusie dost neskoro, pretoze ma nechytila za srdce:) . Nedavam ziadne plusky ci minusky arc. Bezakovi a ani arc. Sokolovi. Ale to, ze arc. Bezak hovori a zastupcovia KBS iba mlzia problem sa mi nevidi, ako pravdivy. Preto som aj sa pokusil poukazat, ze hovorenie zo strany arc. Bezaka este nemusi byt dokazom o akomsi nekalom jednani zo strany KBS a jej hovorcu.

Zverejnené

keď ten veľkomožný pán kňaz urobil to, čo urobil, mali mu potrieskať aj monštranciou po hrbe milí veriaci,

ktorí si objednali úplne inú omšu.

keď mal výhrady svedomia odslúžiť omšu za narodeniny kňaza, obľúbeného veriacimi, mal to odmietnuť.

zasa názor proti názoru, je jedno, že je to kňaz. o.ebabral veriacich, ktorí svojmu bývalému arcibiskupovi veria, majú na právo, je to ich názor.
keď nechcel slúžiť, nemal. načo to prijal ? chcel ukázať, aký je verný KBS ? ukázal.

Zverejnené

No toto teda arc. Bezakovi nepomoze. Skor mu to pritazilo a dava to za pravdu "zatracovanej" KBS.

Zverejnené

Pravdaže ak si objednám omšu na nejaký úmysel - tak chcem, aby ten úmysel tam bol spomenutý tak ako som si to objednala, a nie tak, aby to celkom zmenilo význam. Veď aj keď si ľudia objednávajú omše za zosnulých  príbuzných, či za iné veci,  tak farár povie to, ako to zadala osoba, čo si ten úmysel objednala. Čo mal tento kňaz spraviť bolo, že mal tým ľuďom rovno povedať ešte keď došli za ním, že takú omšu nemôže odslúžiť a nech si na to nájdu niekoho iného. A nie to potom jednoducho zmeniť ako sa mu zachcelo.

Avšak to, že tým útokom na kňaza Bezákovi tí ľudia práve nepomohli, bolo prvé, čo mi napadlo, keď som to čítala. Bola to hlúposť. Mohli napríklad odmietnuť zaplatiť. Pokiaľ viem, platí sa až po odslúžení omše. Aspoň keď sme my dávali za nebohého svokra, platili sme až potom. A farárko prečítali všetko tak, ako im to Flinstone nadiktoval...nič k tomu nepridávali, ani neuberali. Howgh!

Zverejnené

Avšak to, že tým útokom na kňaza Bezákovi tí ľudia práve nepomohli, bolo prvé, čo mi napadlo, keď som to čítala. Bola to hlúposť. Mohli napríklad odmietnuť zaplatiť. Pokiaľ viem, platí sa až po odslúžení omše. Aspoň keď sme my dávali za nebohého svokra, platili sme až potom. A farárko prečítali všetko tak, ako im to Flinstone nadiktoval...nič k tomu nepridávali, ani neuberali. Howgh!

myslím, že tým ľuďom bolo úplne jedno, či tým práve Bezákovi pomáhajú či nie.  v očiach vysokého slovenského kléru to pri mene Bezák nenásobí a nedelí, maximálne si budú prikyvovať navzájom, že aha !

a to je Bezákovi platné ako rybke naušnička.

že boli veriaci objednávajúci jednu určitú omšu rozhorčení, keď namiesto toho dostali čosi úplne iné, podľa kbslízačského pána farára, a dobre ho pomykali, vôbec nedáva "za pravdu KBS" ... to je len vrúcne želanie každého, kto na základe tajuplných fám rád KBS, nerád Bezáka.

kto nerád KBS, a rád Bezáka, je rozhorčený a keď tam bol, pomykal nehodného kňaza.

kňaz je človek ako hocikto iný, opakujem sa : mal odmietnuť, keď mu to nedovolila výhrada svedomia. nebol na kancli, aby držal nedeľnú kázeň nehodným ovečkám, slúžil objednanú omšu veriacim.

Zverejnené

veď ja ich chápem a ja som tiež horúca hlava a občas konám impulzívne...čo ja viem, či by som sa zdržala? Po vojne je každý generálom - aj ja. :agree:  Len teraz ked som "vychladnutá", hovorím, čo by bolo bývalo rozumnejšie...

keď si objednám červené šaty z hodvábu pod kolená, a z balíka naimesto nich vytiahnem šaty z krepu do polky stehien, tak ich reklamujem. neviem, ako sa dá reklamovať omša, žeby  dakde na biskupskom úrade? Predstavujem si, čo by sa dialo, keby na biskupskom úrade dostali reklamačný list so všetkým, čo k nemu náleží... :)

Zverejnené

o to ide ... pán farár si zahral na najspravodlivejšieho medzi spravodlivými, zároveň sa mu podarilo pred KBS uistiť ctené KBS, že je jednoznačne na ich strane, zároveň si urobil dobdý deň z veriacich, ktorí sa odvážili byť "na strane" Bezáka, zároveň sa mu podarilo hneď na začiatku ich poučiť, že aj tak je Bezák podľa neho nehodný človek, zároveň poučil veriacich, že nie sú ani len ovce, lebo nie sú na správnej strane ...

zároveň sa ja čudujem tým ľuďom, že vôbec v Trnave chceli slúžiť omšu za jeho narodeniny, v situácii, ktorá tam nastala po Oroschovi, ktorý chodí po kanáloch, na rozdiel od Bezáka ...

ja si ani nepredstavujem, čo by sa dialo, keby poslali reklamačný list: nič. poslali by osvedčeného pána hovorcu, aby to obkecal.

Zverejnené

Mne sa tá príhoda s rozhorčenými veriacimi páči, ľudia z trnavskej arcidiecézy nám ukázali, že majú chrbtovú kosť na správnom mieste. Prečo by mali mlčky počúvať, ako pán farár obracia chudáka Bezáka k akémusi uvedomeniu a pochopeniu? Veď Bezák nespáchal žiaden zlý skutok, akurát odhalil zlodeja, ktorého predošlá správa arcidiecézy nielen dosadila do funkcie, ale aj dlhé roky kryla. Bez pričinenia arcibiskupa Bezáka by sa možno dobrí veriaci nikdy nedozvedeli, že majú vo svojom košiari zamaskovaného vlka v baránčom rúchu; preto by omša za obrátenie na správnu cestu mala byť adresovaná skôr zlodejovi a jeho komplicom, ako k tomu, kto ich nakoniec čapol a verejne odhalil. 

Tak trošku pokmásali velebníčka za sutanu, no. Tiež to nemusel hneď medializovať a poskytovať vyjadrenie bulvárnemu plátku, veď z neho neubudlo!  Bacuľaté telíčko mu neporanili a sutanu mu tetušky na fare zašijú, bude zas jak nový, o týždeň zas môže hlásať slovo biskupské. :)

edit:

Aspoň sa info presvedčil, že Bezáka sa nezastávajú len ateisti, komunisti a pochybné existencie, ktoré navštevujú verejnú športovú halu vo flanelových košeliach, ale aj poctiví veriaci z kostolných lavíc a v tesilákoch.   -_-

• Pridať bod 1
Zverejnené

zaujímal by ma cenník
na porovnanie, koľko stojí omša za Bezáka, a koľko by stála omša proti Bezákovi ?
a či sa nájde dobrá duša, čo sa čapne po vačku, a dá odslúžiť omšu proti Bezákovi?
aby sa aj jeho odporcovia mohli, po kresťansky odreagovať, v tejto stresujúcej dobe

Zverejnené

Keď sme dávali slúžiť ten posledný rok, jak boli ešte koruny, za nebohého svokra, tak sme za to dali 100 Sk.

To si ako myslel, že proti dakomu? Hádam len si nemyslíš, že nejaký kňaz by odslúžil omšu napríklad za to, aby dakto dostal neštovice?!!!

Zverejnené

ktovie.. ja nie som katolík, neviem ako to chodí..

ale omša proti nejakému "neznabohovi", by bola so zľavou, alebo za príplatok?

Zverejnené

ty si dobrý! prečo si myslím, že si robíš prdel?

Zverejnené

V takých prípadoch stačí, keď kňaz posvätí prostriedok, ktorým znesú neznaboha zo sveta a je to, omšu netreba. Gott mit uns!

McSwi76.jpg

Zverejnené

také je to jednoduché. omšu proti niekomu ti alamo nikto slúžiť nebude, to je otázka trochu od veci. proti odvráteniu nešťastia sa môžeš modliť. aj proti odvráteniu epidémie neštovíc.

zbrane posvätiť je čosi iné ... a to sa tu pred časom so mnou ktosi v ktorejsi téme veľmi hádal, že sa nič také nedialo v našich dejinách ...

tak sa vráťme späť k Bezákovi a nášmu obľúbenému KBS ...

Zverejnené

aha

takže čo tak omšu, za slovenských biskupov, aby mali od otravného problému s Bezákom pokoj, resp. pán ich od toho Božieho dopustenia oslobodil?

však to už je omša za niečo..

ps: áno robím si prdel

Zverejnené

keď ten veľkomožný pán kňaz urobil to, čo urobil, mali mu potrieskať aj monštranciou po hrbe milí veriaci,

ktorí si objednali úplne inú omšu.

keď mal výhrady svedomia odslúžiť omšu za narodeniny kňaza, obľúbeného veriacimi, mal to odmietnuť.

zasa názor proti názoru, je jedno, že je to kňaz. o.ebabral veriacich, ktorí svojmu bývalému arcibiskupovi veria, majú na právo, je to ich názor.

keď nechcel slúžiť, nemal. načo to prijal ? chcel ukázať, aký je verný KBS ? ukázal.

teraz vážne..

neviem si predstaviť ako by mala tá omša, po ktorej by boli spokojný vypadať

ak by povedal, že je Bezák dobrí, a prenasledujú ho zlí ľudia, a pán Boh mu má proti ním pomôcť (v podstate "šľak traf Sokola, aj s celou KBS")

tak už to by stačilo, aby pátra pre zmenu zapaľovali tý "druhý kresťania"

Zverejnené

alamo,

sám si písal, že :

ktovie.. ja nie som katolík, neviem ako to chodí..

máš pravdu, nevieš, ako to chodí.

teraz vážne..
neviem si predstaviť ako by mala tá omša, po ktorej by boli spokojný vypadať
ak by povedal, že je Bezák dobrí, a prenasledujú ho zlí ľudia, a pán Boh mu má proti ním pomôcť (v podstate "šľak traf Sokola, aj s celou KBS")
tak už to by stačilo, aby pátra pre zmenu zapaľovali tý "druhý kresťania"

a teraz vážne: nevieš si to predstaviť, nielen preto, že nie si katolík, jednoducho o tom priveľa nevieš, a takto omša objednaná za niečo alebo niekoho alebo nejakú príležitosť nefunguje.

veriaci si objednali omšu, aby si uctili narodeniny svojho milovaného bývalého arcibiskupa, s tým, že na neho nezabudli a myslia na neho.

a basta.

keby ju kňaz odslúžil bez svojho riťolízačského komentára slávnostne a so všetkou pietou a pokorou, ktorá k tomu patrí, tak, ako bola objednaná, veriaci by boli spokojní.

nič viac, nič menej.

Zverejnené

dík za vysvetlenie.. každý deň sa človek naučí niečo nové

ale aj tak si myslím, že by mal prúser aspoň u nadriadených, aj keby to spravil korektne

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov