Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

rada by som si to prečítala. Mne osobne Bezák imponuje, páčila sa mi jeho chuť niečo zmeniť, zmodernizovať, páčil sa mi jeho ľudský neskostnatelý prístup. Mne sa to, za čo ho skritizovali jeho nadriadení, naopak, páči. Veď aj Ježiš Kristus chodil medzi ľudí, a tiež ho kritizovali za jeho láskavosť voči tým, ktorými vtedajšia spoločnosť opovrhovala. Takže Bezák robil to, čo by asi - dovolím si povedať - v dnešnej dobe robil aj Ježiš Kristus, a jeho kritici z radov tých, čo ho utopili, robili to, čo by v dnešnej dobe robili tí farizeji a podobní hodnostári. To je môj názor a je mi fuk, či som jediná tu s takým názorom, alebo nie.

Zverejnené

Spomenul som si na fyzika Jana Ftacnika, ktory svojho casu v relacii Vecer Milana Markovica hovoril o tom, ze Slovensko musi byt jedna z najbohatsich krajin sveta, pretoze si ako jedna z mala dovoli vyhanat najschopnejsich ludi z krajiny.

Pri sledovani toho, ako je Bezak vystrkavany do Talianska, zacinam ma pocit, ze Slovensko bude nepochyne aj jedna z najmoralnejsich krajin na svete...

• Pridať bod 2
  • Pred 1 mesiacom...
Zverejnené
http://www.lidovky.cz/odvolany-slovensky-arcibiskup-bezak-se-pry-brzy-docka-ocisteni-pwe-/zpravy-svet.aspx?c=A140109_213753_ln_zahranici_oka

Papež František chce očistit odvolaného slovenského arcibiskupa Bezáka

Odvolaný slovenský arcibiskup Róbert Bezák by se brzy mohl dočkat rehabilitace. Podle rakouského pastorálního teologa Paula Zulehnera je řešení "za dveřmi" a rehabilitace je "otázkou několika týdnů". Bezáka zbavil úřadu v roce 2012 bývalý papež Benedikt XVI.

Zulehner na čtvrteční tiskové konferenci ve Vídni řekl, že Bezákův případ je v "pohybu". Tento teolog navštívil Slovensko, kde se od někdejšího disidenta a křesťanskodemokratického poslance Františka Mikloška dozvěděl, že se v této věci v uplynulých třech týdnech konalo vícero schůzek. Mikloško se rovněž angažuje o Bezákovo očištění.

Případu se podle Zulehnera ujal sám papež František, který jednal s prefektem Kongregace pro biskupy kardinálem Marcem Ouelletem, apoštolským nunciem na Slovensku a slovenským kardinálem Jozefem Tomkem.

Nakonec se konala i schůzka mezi Bezákem a Ouelltem, při které Ouelletův sekretář Ilson de Jesus Montanari podle Mikloška řekl, že "i Vatikán může činit chyby", prohlásil Zulehner. Kanaďan Ouellet je podle slovenských médií klíčovou postavou v Bezákově kauze, neboť jeho kongregace je zodpovědná za výběr kandidátů do biskupských úřadů.

uvidíme..

Zverejnené

tu je to trošku inak..

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/304874-papez-sa-stretne-s-bezakom-ked-sa-ospravedlni/
Pápež František sa s odvolaným trnavským arcibiskupom Róbertom Bezákom nestretne, kým nezačne robiť pokánie a neospravedlní sa za svoje konanie.
Bezákovi to na stretnutí mal oznámiť prefekt Kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet. Agentúre SITA to potvrdili dva od seba nezávislé zdroje z prostredia cirkvi.

čo už.. všetko čo pápež povie, alebo urobí, sa dá vykladať na tisíc protichodných spôsobov..

Zverejnené

a za čo sa má ospravedlniť, za to, že tam našiel nezrovnalosti a namiesto aby to kryl a ututlal, to chcel dať do poriadku? Že neohol chrbát a nevzal vinu za tie nezrovnalosti na seba? Že si dovolil sa stretávať s "hriešnikmi" nazvanými predstavenými ako nevhodné osoby? Že chodil aj v civile? To sú predsa veci, ktoré robil aj Ježiš Kristus, aj ten hovoril, čo si myslí o činnosti farizejov, tiež sa stretával s ľuďmi, ktorými vtedajšia spoločnosť opovrhovala, chodil oblečený tak ako väčšina ľudí vtedy chodila, tak čo komu na tom môže vadiť, nechápem. Alebo za čo ešte?

Držím mu palce. myslite si čo chcete, ale fakt by som mu dopriala to očistenie mena a nech z neho spravia hoc aj kardinála.

Zverejnené

je kauza Bezák, iba "slovenská vec"?
ďalší kop, do "svätej stolice" z lidviek.. (cirkevné reštitúcie majetku v čechách????)

http://www.lidovky.cz/udani-na-odvolaneho-arcibiskupa-bezaka-anonymy-jako-za-komunismu-pye-/zpravy-svet.aspx?c=A140112_132135_ln_zahranici_msl
Lidovky.cz: Bezákově překotnému a nečekanému odvolání předcházela apoštolská vizitace, která se podle úřadu apoštolského nuncia konala "na základě četných podnětů poslaných přímo Svaté stolici kněžími a věřícími". Opřel nuncius toto tvrzení někdy o konkrétní jména?
Všechno to byla anonymní udání, jako vystřižená z časů komunismu. To, že něco takového nuncius a Vatikán vůbec akceptovali jako důvod vizitace, je hanebnost. Podle mého názoru šlo o dobře organizovanou diskreditační akci kruhů kolem bývalého arcibiskupa Sokola. Bezák jim překážel, protože se snažil zamezit jejich zneužívání církevních financí. Ale překážel také té části církevní hierarchie, která víc než bližního svého miluje moc.

odpovedá nejaký "Houba" ;)

lidovky sú v podstate pravicové (pravicovejšie než Klaus ...) a majú  majiteľa v nemecku 

začnú sa články o prípade Bezák, a narážky na to že ukazuje celú RKC, ako spolok pestujúci "boľševické maniere", objavovať aj v nemeckej tlači?

je to iba slovenská vec?

Zverejnené

Ako je možné, že vedenie Katolíckej cirkvi, ktorá sama seba označuje za svätú, kolektívne bez zaváhania zničilo život nevinnému, dokonca jednému zo svojich najlepších ľudí a riskovalo obrovský škandál?

Tu už môžeme len špekulovať, ale vyzerá to tak, že sa pokúšalo odvrátiť ešte väčšiu, medzinárodnú, hanbu ako napríklad odhalenie možných finančných prepojení organizovaného zločinu a Vatikánu.

Zverejnené

a za čo sa má ospravedlniť, za to, že tam našiel nezrovnalosti a ............

je kauza Bezák, iba "slovenská vec"?

Ako je možné, že vedenie Katolíckej cirkvi............

Treba ale vziat do uvahy aj tu moznost, ze arc. Bezak sa brani sposobom, tiez nie prave najcistejsim. Ci taka moznost neexistuje?

Zverejnené

nuž, čítala som obidve knihy, aj Peklo na zemi, čo je vlastne rozhovor so Štefanom Hríbom, aj - teraz si v rýchlosti nespomeniem na jej názov, ide o tú knihu, ktorá pojednáva práve o danom prípade, a nenašla som tam nič také, čo by naznačovalo, že by sa bránil nejakým nekalým spôsobom. A ako sa mal brániť? Mlčaním?

Ja si skôr myslím, že dostal príkaz držať zobák a krok, a on to neakceptoval, a doplatil na to. Ale keby to bol akceptoval, bol by aj on pokračoval v tom, čo tam nebolo čisté, a on chcel začať s čistým štítom. A to sa mu vypomstilo. Aspoň si to myslím.

je predsa úplne normálne, že ak začnem robiť v nejakej funkcii, ktorú preberám po niekom, tak ako prvé dostanem zoznam inventára (ak som hmotne zodpovedná, tak aj nejaké účtovné knihy a dokumentáciu), a si to pekne fyzicky prejdem a nepodpíšem prevzatie, kým mi nie je jasné, že to preberám v poriadku, alebo ak tam niečo nájdem, tak nech to láskavo podpíše môj predchodca, nie? Aspoň vždy ke*ď som po niekom niečo preberala, najprv sme si spolu s predchodkyňou prešli agendu a inventár - potvrdili sme podpismi, že to sedí, a keď som potom odchádzala, to isté som urobila s mojím nástupcom.

mrzí ma, že sa vôbec také niečo stalo, ale aj v RKC sú ľudia, čo už. Som presvedčená, že ani Kristus by nebol ticho a nedržal by to pod pokličkou, a dopadol by tak isto ak nie aj ešte horšie, keby žil v našich časoch na zemi.

Zverejnené

Ja nevravim, ze nema pravdu, ale ozaj treba brat do uvahy aj to, ze klame a jeho obhajoba, je ucelova. Tvrdi, ze nevie dovod svojho odvolania. No to asi ani nemoze mysliet vazne a ten, kto tomuto jeho argumentu veri, tak by si mal usporiadat svoje myslienky (neber to prosim osobne). Na odvolanie biskupa papezom musi byt udany dovod, lebo ani papez nemoze odobrat diecezu biskupovi len tak podla toho, ako sa naranajkuje. Tak by som tu jeho obhajobu bral velmi, ale ozaj velmi opatrne a s velkou rezervou....by som povedal, ze az s nedoverou.  

Zverejnené

asi sa nebránil dosť pokorne...možno je tvrdohlavý, a to sa v tých kruhoch nenosí (presnejšie u niekoho nosí, u iného nenosí). Čo ja viem? Ale že mu nedali možnosť vysvetliť svoj postoj, nie je vôbec nemožné, lebo poslušnosť znamená robiť, čo ti kážu a nepýtať sa, prečo. Že dal list pre pápeža osobe pápežovi blízkej s prosbou mu ho odovzdať, a ten list sa pápežovi vôbec nedostal, tiež nie je nič divné, prečo by niekto mal svoj krk nastavovať za nejakého Bezáka.

myslím si, že nejaké oficiálne vyjadrenie dostal, ale určite tam nie je skutočná príčina jeho odvolania. predsa to, že dakde hral futbal (nazvané kontakty s nevhodnými osobami) , a v civile, že nosil texasky (označené ako odev nedôstojný), a podobné nezmysly, nemôžu byť skutočným dôvodom takého kroku.

Okrem iného chcel tam urobiť obnovu, personálnu i finančnú, a to sa tiež podakomu nepáčilo. Chcel, aby prestarnutí služobníci boží šli na zaslúžený odpočinok a tiež chcel zefektívniť správu ako takú. A si stále myslím, že štuchol do osieho hniezda, objavil, čo nemal a neostal ticho. Takže z tej stránky určite vie, že za toto - ale to mu nikto oficiálne tak nenapíše.

A potom sa to dialo presne ako v tom vtipe: keď počuješ, tak nehovor, keď hovoríš, nepíš. keď píšeš, nepodpisuj. A keď podpíšeš, potom sa nečuduj.

Zverejnené

............myslím si, že nejaké oficiálne vyjadrenie dostal, ale určite tam nie je skutočná príčina jeho odvolania. predsa to, že dakde hral futbal (nazvané kontakty s nevhodnými osobami) , a v civile, že nosil texasky (označené ako odev nedôstojný), a podobné nezmysly, nemôžu byť skutočným dôvodom takého kroku.

Okrem iného chcel tam urobiť obnovu, personálnu i finančnú, a to sa tiež podakomu nepáčilo. Chcel, aby prestarnutí služobníci boží šli na zaslúžený odpočinok a tiež chcel zefektívniť správu ako takú. A si stále myslím, že štuchol do osieho hniezda, objavil, čo nemal a neostal ticho. Takže z tej stránky určite vie, že za toto - ale to mu nikto oficiálne tak nenapíše.

Samozrejme, ze dostal oficialne vyjadrenie, ale ja nechapem preco si myslis, ze tam nie je skutocna pricina odvolania?......za to, ze niekde hral futbal a chodil v civile v texaskach a podobne nezmysly, su nie urcite tou pricinou odvolania. To by som s tebou suhlasil. Ja som sice nevidel ten oficialny dokument (ty ano?), ale ak je tam to takto podane a je to aj dovod odvolania, tak to bude cudne. Pokial teda to arc. Bezak neinterpretuje podla svojho pohladu na predmetnu vec. Pretoze stretavanie sa s nevhodnymi ludmi a v nevhodnom obleceni, je mozne vysvetlit aj tak, ze tou nevhodnou skupinou pre stretavanie, bola skupina mladych ludi, pri ktorej sa mohol arc. Bezak postupne dostat do podozrenia s "inakosti". Kedze je verejne zname, ze cirkev sa brani, co i len  podozreniam s takejto "bohumilej" cinnosti, tak vytvorila akysi kontrolny organ na monitorovanie konania knazov, no a tejto institucii neusiel ani arc. Bezak. Prevencia je dolezita, nielen v zdravotnictve. Da sa to uznat ako dovod k odvolaniu? Podla mna, tam nie su vobec hlavne akesi finanncne machinacie. Aj ked cert nespi, ale treba si pockat na vysledok vysetrovania prokuratury (ci koho to).

Zverejnené

:),  cize bez dokazov, na zaklade ohovarania sa rozhodli.  No pekne,  no ale ako nekatolik si hovorim,  eto vase delo.   Mozem ho ako osobu lutovat, ale ved vedel ako to chodi, a ak nie, tak bol odvolany pre naivnost.  

• Pridať bod 1
Zverejnené

Co Bezak, ale Jezis, co ten sa nastretaval s pochybnymi individuami. U neho je podozrenie z "inakosti" prakticky istotou. Rimsko-katolicka cirkev by sa mala branit anedovolit, aby sa jeho ucenie nadalej sirilo...

Zverejnené

keby bezaka stihli popravit tak by sa k nemu dalej hlasili :), mrtvych mucenikov maju radi

Zverejnené

Teda bolo treba pockat na nejaku tu obet?..............no potom by bolo mozno zasa bozie dopustenie v mediach. Ja ale netvrdim, ze to bolo pricinou odvolania, iba naznacujem, ze je toto mozne. Tot nedavno som niekde cital, ze existuju aj nejaky "predvidaci", co sa zucastnuju pohovorov nadejneho buduceho zamestnanca nejakej firmy a daju mu posudok k jeho schopnostiam vykonavat tu pracu,  na ktoru sa snazi dostat. Je to nieco podobneho ako v pripade arc. Bezaka a tej skupiny cirkevneho posudku? Podla mna ano. Zaujimave, ze to okoliu akosi nevadi a berie to, ako nejaku vymozenost, aby sa na spravne miesto nedostal "nespravny" adept.

Zverejnené

hm, info ...  :hmmm:

v prípade Bezáka neprišiel ale ten psychologicko - odobrujúci - neodobrujúci posudok až s krížkom po funuse ?

podľa tejto tvojej teórie, info, ho mali posudzovať pred vymenovaním za arcibiskupa - vieš, tak, ako sa píše v biiblii / kniha Daniel 5:27 / : byl zvážen a shledán lehkým ....

u Bezáka to zjavne takto nefungovalo - on byl zvážen a jmenován arcibiskupem ...

- zvážen a shledán lehkým bol až potom potom, keď neprijal nekriticky bez slova všetko, čo mu jeho predchodca nechal, a keď ho ľudia, nebigotní veriaci začali mať radšej ako celé ozlatované opurpurované KBS ... či ? :)

Zverejnené

informator, ja v zasade akceptujem ze RKC si svoju personalnu politiku  robi podla svojho uvazenia a kedze nie som katolik, tak to skutocne beriem ako nieco co sa ma bytostne nedotyka.  Ale ako pozorovatel vidim ze sposob ako sa to udialo  uskodil obrazu organizacie,  a zjavne to vadi aj velkej casti katolikov. 

Zverejnené

hm, info ...  :hmmm:

v prípade Bezáka neprišiel ale ten psychologicko - odobrujúci - neodobrujúci posudok až s krížkom po funuse ?...............

Mozno prisiel mozno nie. A tiez je mozne, ze sa, dovtedy este radovy clen radu Bezak, neprejavil sposobom takym, aby spadol do nejakeho podozrenia. Tiez je mozne, ze arc. Bezak vie  o com je odvolanie, ale kedze tiez si je vedomy, ze cirkev nebude cez media riesit tento problem, tak on to operativne vyuziva , aby si u veriacich upevnil svoju bezuhonnost a ulohu obetneho baranka. Ci..............? 

informator, ja v zasade akceptujem ze RKC si svoju personalnu politiku  robi podla svojho uvazenia a kedze nie som katolik, tak to skutocne beriem ako nieco co sa ma bytostne nedotyka.  Ale ako pozorovatel vidim ze sposob ako sa to udialo  uskodil obrazu organizacie,  a zjavne to vadi aj velkej casti katolikov. 

Som rad ze si taky sebakriticky :). No tiez teda, akoze pozorovatel, by si mal vypozorovat, ako sa riesia problemy za cenu volenia mensieho zla. Vid. napr. aj vyhladenie mestecka pri Londyne pocas II WW. Lokalne to bolo otrasne pre zucastneneho obyvatela, ale pre celok to malo existencny vyznam.

Zverejnené

tu vsak to moze byt aj cenu vacsieho zla :),  finacne skadaly spajane zo Sokolom su tym dovodom, ktori vacsina predpoklada.  Akykolvek osobny skandal by nenarobll tolko zla ako to ze sa straca rozdiel medzi zlocineckou skupinou a RKC. 

• Pridať bod 1
Zverejnené

Vacsina predpoklada to, co im je podsuvane mediami. Mozno aj ty patris k tej vacsine, co je tvoja vec samozrejme, ale mal by si aj, ako nezaujaty pozorovatel, brat do uvahy, ze to vsetko moze byt inak. Takto prehnane sa ukvapujes aj pri nejakych vedeckych experimentoch? Ak ano, tak si neuprimny predstavitel vedeckej obce, za ktoreho sa tu pasujes (teda v reakciach na moje prispevky). Ak aj su nejake finanncne machinacie u arc. Sokola (u neho by to ani mna neprekvapilo), tak sa to skor ci neskor vysetri. Moj nazor je taky, ze kto chce utocit na cirkev, tak ten dotycny vzdy pouzije to, co je jemu a aj mediu blizke.....v ramci popularity je asi dovolene vsetko.

Zverejnené

hm, a kto by to vysetril ?  Pokial slo o okradanie v ramci RKC, tak zjavne chyba zalobca.  A ja nehovorim ako to je, ale ako to vyzera.   To bolo podstata,  a ako to vyzera, to je vdaka praci ludi v RKC a v mediach. Sikovne to teda nebolo

Zverejnené

Moj nazor je taky, ze kto chce utocit na cirkev, tak ten dotycny vzdy pouzije to, co je jemu a aj mediu blizke.....v ramci popularity je asi dovolene vsetko.

Takže Bezáka si tu verejne obviňoval z vymyslených a nepodložených prehreškov iba v rámci popularity?

• Pridať bod 1

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov