valcik Zverejnené 4. Júl, 2012 Zverejnené 4. Júl, 2012 Povedal by som, ze evanjelia su v podstate spolahlive, a je mnoho a mnoho ucencov a historikov, co by s tym suhlasili. A ja by som zas povedal, že ak ide o vzkriesenie a nanebovstúpenie, všetky evanjeliá vychádzajú z jediného svedectva a tým je svedectvo ženy, ktorá vkročila do Ježišovej hrobky, aby natrela jeho mŕtvolu masťami a korením, ale zistila že hrobka je prázdna. Na základe tohto jediného slovného svedectva sa zrodila viera, že Ježiša vzkriesil Boh. Sám považujem takéto svedectvo za veľmi pochybné, ono v podstate svedčí len o tom, že hrobka bola prázdna. Všetko ostatné je dielom ľudskej fantázie a predstavivosti, aj napriek opisom, ktoré sa dostali cez perá cirkevných spisovateľov až do Biblie. A predstav si, aj s týmto názorom mnoho a mnoho učencov i historikov súhlasí, vedú o tom stáročné spory a odborné diskusie. :neviem: Z čoho si nadobudol dojem, že ohľadne nepoškvrneného počatia "neviem o čom píšem"? Píšem o záhadnom počatí Márie, ktorá priviedla na svet Ježiša. Voči cirkevnej historke o jej "prestúpení" duchom svätým som skeptický, mierne povedané. Ak máš aj v tejto oblasti nejaké dôkazy a presné informácie, pouč ma.
smiley Zverejnené 4. Júl, 2012 Zverejnené 4. Júl, 2012 Dalsim sviatkom su vianoce - povodne oslavy zimneho slnovratu - Kracun, rovnako aj vyraz koleda je prevzaty z tohto sviatku. V pripade tohto sviatku a velikonoc - dokazes rozlisit medzi nahodnou zhodou obdobi a zamernym nahradenim sviatkov? % su super vec a statistika celkovo, a nadherne ukazujes ako sa s nou da efektivne manipulovat. Takze hypoteticky... zburam jeden, jediny, pohansky chram na uzemi XY. Potom na uzemi XY vybudujem za starocia 1000 kostolov. Ty sa na to pozeras optikou, ze je to zanedbatelne, pretoze iba 0,1% kostolov stoji na pohanskom chrame. Ja sa na to ale pozeram optikou, ze 100% pohanskych chramov padlo, aby na ich mieste vyrastol kostol. Holt sa na to divas nespravne. Ty sa pytas na % zburanych pohanskych chramov, diskutuje sa ale vyrok, ze katolicke chramy prekryli pohanske, nie o tom, ze sa pohanske burali. Ked sa ti statisticke udaje "nezmestia" do tvojich predstav, moze to znamenat aj to, ze tvoje predstavy nie su spravne. Nemusi ist nevyhnutne manupulaciu statistiky. ;) Princip ti stale unikol. Neslo o cislo. Islo o to uznat skutocnost, ze krestanske zvyky sa prekryvaju so zvykmi inych nabozenstiev, a ze krestania burali ine posvatne miesta, aby si tam stavali vlastne. Ci uz sa vies s tymto faktom vyrovnat na tej svojej kvazi racio rovine, to je tvoja vec. A ci vies s tym dalej argumentovat, to taktiez :) Problem je, ze v tvojom ponimani je FAKTOM aj ten mravec, co dupoce spolu zo slonom na moste. A kedze na tomto FAKTE sa kazdy akurat zasmeje, mozno o nejake tie ciselka predsa len nakoniec pojde, nemyslis? Stale neviem, co vlastne chcete tvrdit, pretoze zopar budov zbural na tomto velkom svete prakticky hocikto hocikomu, to naozaj nie je ziadna specializacia katolikov. Princip je v tom, ci je to v tomto pripade dupot mravca, alebo dupot slona.
Darkman Zverejnené 4. Júl, 2012 Zverejnené 4. Júl, 2012 Holt sa na to divas spatne ty. Ak vysoke % zburanych pohanskych chramov prekryli kostoly tak je pre mna zbytocne kde stali/stoje kostoli zvysne, pretoze mi to jasne ukazuje tendenciu s akou sa kostoly budovali v dobach, ked este nejake pohanske chramy existovali.
David Zverejnené 4. Júl, 2012 Zverejnené 4. Júl, 2012 A ja by som zas povedal, že ak ide o vzkriesenie a nanebovstúpenie, všetky evanjeliá vychádzajú z jediného svedectva a tým je svedectvo ženy, ktorá vkročila do Ježišovej hrobky, aby natrela jeho mŕtvolu masťami a korením, ale zistila že hrobka je prázdna. Na základe tohto jediného slovného svedectva sa zrodila viera, že Ježiša vzkriesil Boh. Sám považujem takéto svedectvo za veľmi pochybné, ono v podstate svedčí len o tom, že hrobka bola prázdna. Všetko ostatné je dielom ľudskej fantázie a predstavivosti, aj napriek opisom, ktoré sa dostali cez perá cirkevných spisovateľov až do Biblie. A predstav si, aj s týmto názorom mnoho a mnoho učencov i historikov súhlasí, vedú o tom stáročné spory a odborné diskusie. :neviem: Odporúčam Vám prečítať 24 kapitole Evanjelia podľa sv. Lukáša A predtým modliť sa, k Duchu Svätemu. o milosť porozumení. Želám Vám príjemné myšlienky. :smile2: http://www.svatepism...=49&kapitola=24
smiley Zverejnené 4. Júl, 2012 Zverejnené 4. Júl, 2012 Vies, ono to tak nebolo. Opat raz dokazujes, ze o svojom nabozenstve nevies nic. Napriklad velka noc bola ustanovena concilom v roku 325. Pokial som dobre cital len link, tak nie ani tak USTANOVENA, ako bolo spresnenie jej urcovanie, pretoze tusim datum ukrizovania je podla biblie spojene s nejakym zidovskym sviatkom, ktoreho datum nebol jednoznacne danny. A kedze krestania sa nechceli furt pytat zidov na ich sviatok, aby podla nich urcili svoj, tak sa dohodli, ako si ho budu pocitat +/- rozne kalendare, lebo vtedy este nevedeli odmerat rok s presnostou na miliontinu sekundy. Nie je to skratka ziadna sranda: http://en.wikipedia.org/wiki/Computus Budes mat skor problem najst nejaky vyznamny krestansky sviatok, ktory sa nekryje s povodnymi pohanskymi. Preco sa prekryvaju? Lebo takymto kopirovanim sviatkov sa krestanstvo lahsie dostalo medzi prosty lud, pre ktory boli slnovraty/rovnodennosti zivotne vyznamne datumy (zaciatok sadby, priprava na zimu....) Jarna rovnodennost je 20. marca. Kazdy rok vyjde Velka noc na iny den vo vyse mesacnom rozmezi od 22. marca do 25. aprila. Datumy sa neprekryvaju. Navyse Velka noc sa hybe, takze maximalne nejaky sviatok (sibacka) moze kopirovat datum velkej noci, ale nie naopak. Toto mam na mysli, ked chcem trosku presnejsie vyjadrovanie. Aj ked sa niekedy moze javit ako otravne, zamienanim si svojich vnutornych pocitov s faktami sa nikam v diskusii neposunieme. Holt sa na to divas spatne ty. Ak vysoke % zburanych pohanskych chramov prekryli kostoly tak je pre mna zbytocne kde stali/stoje kostoli zvysne, pretoze mi to jasne ukazuje tendenciu s akou sa kostoly budovali v dobach, ked este nejake pohanske chramy existovali. Dobre, pristupim na tvoju hru. Ake je teda to vysoke % zburanych pohanskych chramov krestanmi?
valcik Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 Odporúčam Vám prečítať 24 kapitole Evanjelia podľa sv. Lukáša Ďakujem za odkaz, Lukášove evanjelium poznám. Ako som už spomenul, tieto ústne svedectvá náhodných svedkov sa objavujú snáď v každom známom náboženstve a presviedčajú ma akurát o tom, že ľudská fantázia a predstavivosť nepozná žiadne hranice. Kresťania síce uverili Lukášovi, ktorý vo svojom evanjeliu opisuje zjavenie a nanebovstúpenie Ježiša, ale zároveň odmietajú uveriť napríklad Ovídiovi, ktorý rovnako presne opisuje smrť a nanebovstúpenie Herakla. V oboch svedectvách sa opisuje život i smrť skutočných osôb, ktorým ľudia prisudzujú božský pôvod. Podľa mňa majú kresťanské príbehy presne takú istú váhu, ako aj príbehy, ktoré sa objavujú v iných náboženstvách a preto medzi nimi nerobím žiadne neobjektívne rozdiely a považujem ich všetky iba za prikrášlenú a výmyslami ozdobenú polopravdu. 1
Sniper Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 Mohamed bol svedkom toho, ako sa mu zjavil Archanjel Gabriel a nieco mu povedal. Nechapem, preco by mal Mohamed klamat, takze jeho svedectvo je pravdive. (...) Grekom sa zjavil Zeus, a kedze nemali dovod klamat, tak je toto svedectvo pravdive a Zeus existuje. Uzasne. Zacni rozmyslat. A presne takto vznikli dogmy, cirkvi a náboženstvá. Mohamedovi a Grékom sa mohol objaviť hocikto. Kľudne to mohol byť mimozemšťan. A prečo nie? Vo vesmíre je veľa svetov a možno aj veľa civilizácií a jedna nás objavila. Zistila, že ľudia sú ešte relatívne "sprostí" a vedeli, že veľa vecí si nebudú vedieť vysvetliť. Nejaký humanoid z tejto civilizácie to využil a predpokladal, že ak učiní niekoľko zázrakov (teda niečo čomu by ľudia pred vyše 2000 rokmi asi len ťažko uverili), tak ho budú uctievať ako niekoho nadprirodzeného. Podobne, ako začiatkom 16. storočia Aztékov navštívili Španieli, ktorí boli oproti nim na vysokej technologickej úrovni a Aztékovia vodcu Španielov Hernanda Cortésa chvíľu považovali za boha Quetzacoatla, ktorý sa podľa legiend mal vrátiť z východu, kde žil vo vyhnanstve. Na Aztékov to malo fatálny vplyv, hoci ich vojsko bolo väčšie v priemere 30:1 nedokázali Španielom vzdorovať, jednak technologicky jednak psychologicky. Ako mohli viesť vojnu proti bohom, ktorí používali zbrane aké oni nikdy predtým nevideli? Nehovoriac o jazdcoch na koňoch, kone Aztékovia nikdy nevideli a nevedeli si vysvetliť čo to je za tvora. My sa možno tomu smejeme, ale Aztékom rozhodne do smiechu nebolo, pretože išlo o ich vlastnú existenciu. Z tohto vychádzam, že podobne museli reagovať ľudia aj na príchod a zázraky Ježiša či učenie Mohameda. Tí dvaja mohli povedať a konať čo chceli, stačilo málo, aby im ľudia uverili. Keby vtedajší ľudia mali mozgy ľudí 21. storočia, tak by tých dvoch možno vysmiali a poslali na šibenicu (v podstate to sa s Ježišom aj stalo). Ale existuje rozdiel medzi Ježišom a Mohamedom. Kresťanstvo stojí na tom, že Ježiš vstal z mŕtvych. Či je to pravda alebo nie, to už nebudeme môcť asi 100% dokázať. Isté však je, že po Ježišovej smrti a jeho zmŕtvychvstaní sa kresťanstvo začalo tak rapídne šíriť, že za 300 rokov rímski cisári už nevedeli čo robiť, tak jeden z nich ho vyhlásil za štátne náboženstvo. Takže jedna z vecí je istá, po Ježišovej smrti zrejme skutočne muselo prísť k významnej udalosti, ktorá ovplyvnila náboženské názory ľudí. Ďalšia vec je však viac menej istá, že náboženstvo sa ukázalo byť aj silnou zbraňou voči iným civilizáciám. Myslím, že samotní Rimania si uvedomili, že morálna podpora viery v Boha, ktorý vstal z mŕtvych, je účinnejšia ako viera v množstvo iných bohov (čo podporuje, že Rimania sa odklonili od polytheizmu k monoteizmu). Náboženstvá určite zohrali významnú rolu v správaní ľudí a celkovo aj civilizácií. Ale dnes ľudia už vedia, že väčšina vecí je inak, vedia si veľa vecí vysvetliť a náboženstvá by mali podrobiť veľkým reformám resp. ich poslať do histórie. Najlepšie by bolo, keby s tým začali samotné cirkvi. Cieľom by bolo vytvorenie celosvetového náboženstva, ktoré by sa vzdalo všetkých tých dogiem, ktoré len rozvírili konflikty medzi ľuďmi. Nové náboženstvo môže spočívať len na jednom základe - vo viere v Stvoriteľa, ktorého neexistencia sa v princípe nedá vylúčiť a nech si vedci hovoria čo chcú.
David Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 ... Kresťania síce uverili Lukášovi, ktorý vo svojom evanjeliu opisuje zjavenie a nanebovstúpenie Ježiša, ale zároveň odmietajú uveriť napríklad Ovídiovi, ktorý rovnako presne opisuje smrť a nanebovstúpenie Herakla. V oboch svedectvách sa opisuje život i smrť skutočných osôb, ktorým ľudia prisudzujú božský pôvod. Heracles je postáť mýtická. Kresťania veria vo Sväté Pismo, ateisté vería v mýty :D
lopata555 Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 možno za 400 rokov bude aj Ježiš postava mytická ... 2
valcik Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 Ďalšia vec je však viac menej istá, že náboženstvo sa ukázalo byť aj silnou zbraňou voči iným civilizáciám. To sa nedá poprieť, náboženstvo využívali na posilnenie a stmelenie spoločnosti, či zjednotenie verejnej mienky aj mnohé moderné vlády. Kresťania veria vo Sväté Pismo, ateisté vería v mýty :D Nuž, slovami Červenej čiapočky: „.. a sme došli, stará mama!” :zubiska: Len upresním, že ateisti jednak mýtom neveria a zároveň považujú za čiastočný mýtus aj Sväté písmo.
alarm Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 David: Heracles je postáť mýtická. Kresťania veria vo Sväté Pismo, ateisté vería v mýty :D MITHRAIZMUS. Bol to indicko-iránsky kult Mithru , ktorý priniesli v prvom storočí nášho letopočtu rímski vojaci z ťaženia v Malej Ázii. Medzi vojakmi bol veľmi populárny a šíril sa aj ako jeden z najsilnejších konkurentov kresťanstva až do 4. storočia, kedy cisár Konštantín ho potlačil. Pre porovnanie uvedieme iba niektoré črty: Mithra údajne sa narodil v r. 272 pred NL a vstúpil na nebesia v r. 208 pred NL, teda viac než dvesto rokov pred Ježišom. Mithra bol bohom slnka, bol známy aj ako „Výšina sveta“. Meno Kristus pochádza zo slova Kris, čo znamená slnko (Boh Krišna bol tiež pomenovaný podľa slnka ) Narodeniny Mithrove sa oslavovali dňa 25 decembra každý rok, čiže v deň keď slnko zostúpilo na svoj najnižší bod na oblohe, aby potom každý rok opäť začalo vystupovať. .Mithra sa údajne narodil v jaskyni, kde ho ošetrovali pastieri a potešovali darmi. Údajne sa narodil z PANNY, ktorú nazývajú „BOŽIA MATKA“ Hovorí sa o ňom , že chodil veľa po svete a učil . Nabádal k bratstvu medzi ľuďmi a zjednoteniu sa proti zlu. Robil zázraky a dokonca vskriesil jedného človeka z mŕtvych. Vyjadrovali sa o ňom , že ukazuje CESTU, PRAVDU A SVETLO. Pokladali ho vysloboditeľa, za Spasiteľa a božieho pastiera. Učil o nebi na oblohe a o inom mieste ako o mieste večných muk . Jeho sviatočným dňom bola nedeľa.. Mal 12 spoločníkov, alebo učeníkov, s ktorými mal poslednú večeru. .Bol pochovaný v hrobe a po troch dňoch vstal z mŕtvych. Jeho vzkriesenie sa oslavovalo na jar každého roka.. Prijímanie nových „veriacich“ bolo sprevádzané kvapnutím kvapky býčej krvi na hlavu, aby sa tak zmyli bývalé hriechy, čím boli súčasne aj spasení a stali sa nesmrteľnými. Mithristi si pripomínali vstúpenie boha slnka na nebo, zjedením kúska pečiva tvaru slnka, teda ako naša žemľa, na ktorom bol vyrytý Mithrov meč (= kríž ) . Toto symbolizovalo jeho telo, potom vypili aj trochu vína, čo symbolizovalo jeho krv. Mithra vravel :“Ten kto nebude jesť z môjho tela a piť z mojej krvi , aby bol jedným s tých čo sú so mnou, nebude spasený.“ Mithristi sa tešili na posledný súdny deň, v ktorom mŕtvi vstanú, Mithra príde druhý krát a nastane posledný zápas, ktorý zničí vtedajší poriadok veci , aby nastolil víťazstvo svetla nad tmou, a aby porazil princíp zla. TREBA EŠTE NIEČO DODAŤ ? nepripomína to niečo? ! 1
iskra Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 téma: Sú zázraky a božstvo Ježiša len výmysel cirkvi? Môžeme sa spýtať malého dieťaťa, starca, ktorému hlavu zdobia šediny, každého jedného z nás. Ale predovšetkým dôležité je spýtať sa samého seba... :) Náš život, my všetci sme jeden veľký zázrak.. aj tajomstvo.. buďme vdační za všetko , ceňme si Dar, ktorý sme dostali, aj za tie zázraky v každodenných maličkostiach. 1
Sniper Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 To sa nedá poprieť, náboženstvo využívali na posilnenie a stmelenie spoločnosti, či zjednotenie verejnej mienky aj mnohé moderné vlády. Presnejšie povedané na stlmenie spoločnosti voči *** nepriateľovi (namiesto *** si doplň čo chceš, podstata je tá istá)
David Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 Veď prosil som bol Vas o modlitbu k Svätému Duchu ! (nie k Heraklesu a Kommodusu) :)
Hellé Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 Veď prosil som bol Vas o modlitbu k Svätému Duchu ! (nie k Heraklesu a Kommodusu) :) akokeby v tom bol nejaky rozdiel... :zubiska: 1
informator Zverejnené 5. Júl, 2012 Autor Zverejnené 5. Júl, 2012 http://en.wikipedia....uncil_of_Nicaea Vdaka :) Hoci viem o tomto koncile, to co je tam uvedene (v tom linku), nepotvrdzuje tebou spominane "ucelove" aktualizovanie datumov (datumu) svatenie krestanskycj sviatkov, na ukor "pohanskych", aby sa odstranila "konkurencna" viera, pretoze v tom spominanom case sa krestanstvo "praktizovalo" na celkom malickom flaku zeme. Teda ziadny zamer iba presadzovanie jednoty vo viere (krestanskej). A ja by som zas povedal, že ak ide o vzkriesenie a nanebovstúpenie, všetky evanjeliá vychádzajú z jediného svedectva a tým je svedectvo ženy, ktorá vkročila do Ježišovej hrobky, Z čoho si nadobudol dojem, že ohľadne nepoškvrneného počatia "neviem o čom píšem"? Píšem o záhadnom počatí Márie, ktorá priviedla na svet Ježiša. Voči cirkevnej historke o jej "prestúpení" duchom svätým som skeptický, mierne povedané. Ak máš aj v tejto oblasti nejaké dôkazy a presné informácie, pouč ma. Najskor si treba (v tvojom pripade) ujasnit, ci Jezis vobec bol skutocnostou, ci bol ukrizovany a ci aj zomrel pri ukrizovani. Lebo ak toto si neujasnis, tak dalsie "rozoberanie" je zbytocne. Vedel som, ze mas mylnu predstavu,. co je to neposkvrnene pocatie. Poucim ta (hoci to asi nemas rad).....neposkvrnene pocatie, nie je pocatie panny Marie samej, ale pocatie panny Marie jej rodicmi, pretoze bola pocata bez dedicneho hriechu a teda zbavena tej poskvrny, aby mohla porodit Jezisa....nikto mudry z neba nespadol :)
valcik Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 neposkvrnene pocatie, nie je pocatie panny Marie samej, ale pocatie panny Marie jej rodicmi A máš právdu, práve čítam, že to bol Pius IX, kto tento pojem definoval niekedy v 19. storočí a zjednotil tak predošlé významy a označenia, ktoré sa v jednotlivých oblastiach rôzne líšili. Fajn, vráťme sa teda k počatiu, pri ktorom už išlo nie o Máriu, ale o Ježiša, chcel si priložiť tie dôkazy o účasti Ducha svätého.
informator Zverejnené 5. Júl, 2012 Autor Zverejnené 5. Júl, 2012 Neodpovedal si na moje tri upozornenia, aby si si, a ci si si vobec,ujasnil otazky tykajuce sa Jezisa.A ake dokazy o ucasti Ducha svateho chces?
alarm Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 no, niekto musel prevádzkovať tie pohyby hore-dole :thumbsup: , keď výsledkom bola tehotnosť....
smiley Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 Dnes mame sviatok Cyrila a Metoda. Nepochybujem, ze nasa zvazacka uderka nam bude vediet vysvetlit, ako datum tohto sviatku bol zamerne ucelovo zvoleny, aby prekryl ked uz nie pohansky sviatok, tak aspon zajtrajsi sviatok upalenia Jana Husa. Ved uvazte, 2 dni hned po sebe zo 365 dni, to urcite nemoze byt nahoda, urcite sa tym zla RKC snazila umyselne prekryt protikatolicke zvyky! :zubiska:
Hellé Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 sviatok Cyrila a Metoda bol ako statny sviatok na Slovensku uzakoneny po roku 1989.......a pokial ma pamat neklame, ziadne pohanske sviatky sa uz v tej dobe neoslavovali ..len sa zbytocne strapnujes B) 1
valcik Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 Neodpovedal si na moje tri upozornenia, aby si si, a ci si si vobec,ujasnil otazky tykajuce sa Jezisa. A ake dokazy o ucasti Ducha svateho chces? Vidíš, to isté sa mi stáva aj v cestnej premávke, tiež občas ignorujem upozornenia. :zubiska: Vyjadril si sa, že sa dajú nájsť dôkazy o božskom pôvode Ježiša, ale zahovorili sme to nepoškvrneným počatím: Dobre vieš, že v takejto oblasti sa dôkazy hľadať nedajú, odporovalo by to predsa samotnému pojmu "viera". To co je temou sa dokazy hladat daju, to nema nic spolocxne s vierou. Nepochybujem, ze nasa zvazacka uderka nam bude vediet vysvetlit, ako datum tohto sviatku bol zamerne ucelovo zvoleny Radšej nám vyčísli v percentách, koľko kresťanských sviatkov sa s pôvodnými pohanskými oslavami neprekrýva. Celkom by ma ten pomer zaujímal, aspoň s presnosťou na dve desatinné miesta poprosím. :P
smiley Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 sviatok Cyrila a Metoda bol ako statny sviatok na Slovensku uzakoneny po roku 1989.......a pokial ma pamat neklame, ziadne pohanske sviatky sa uz v tej dobe neoslavovali Cyril a Metod den pred Janom Husom je rozhodne iba cista nahoda. Naproti tomu Vianoce den pred Slnovratom alebo Velka noc na jar nemoze za ziadnych okolnosti nahoda, tam ide o jasne a zamerne prekryvanie. No aspon ze niekomu to dava zmysel. :thumbsup:
alarm Zverejnené 5. Júl, 2012 Zverejnené 5. Júl, 2012 POSTOJE PRVOTNÝCH KRESŤANOV K POHANSKEJ ÚCTE K ZIMNÉMU SLNOVRATU V začiatkoch kresťanstva sa títo štítili prevziať tradičné pohanské zvyky V roku 245 nášho letopočtu ( teda až dve a pol storočia po údajnom narodení Krista) Origen.(185-.254 ), ktorý je pokladaný za najvýznamnejšieho teológa a biblického učenca v začiatkoch Východnej kresťanskej cirkvi - protestoval proti myšlienke oslavovania Ježišovho narodenia ako pozemského kráľa. Navyše sa mu nepozdávalo, že by Ježišove narodeniny sa stotožňovali s narodením celého množstva POHANSKÝCH bohov! Až v štvrtom storočí sa postupne umlčali kritiky , pretože kresťanskí duchovní boli bezmocní proti ZAUŽÍVANÝM pohanským tradíciám. Cirkevný otec TERTULLIAN (3. storočie) veľmi ľútostivo sa vyjadruje o tom takto vo svojej knihe o MODLIARSTVE: "… u nás sa často oslavujú Saturnália, januárové oslavy , Brumalia a Matronalia . Dary sa vymieňajú. Dávajú sa novoročné dary s veľkou okázalosťou a veselosťou, hlučné hostiny sa konajú. O, o čo viac sú pohania verní svojmu náboženstvu, keďže sa starostlivo vyhýbajú preberaniu kresťanských slávností…." (Poznámka: inými slovami- sám Tertullian pripustil, že kresťania PREBERALI pohanské slávnosti) Napriek týmto LÚTOSTIVÝM HLASOM- kresťanská vierouka teda fakticky PREBRALA POHANSKÉ RITUÁLY z viacerých mytologických prameňov. Vianočný stromček Oslavy zimného slnovratu boli spojené s používaním stromčekov v Egypte Babylónii a v Ríme. Úplný opis nášho moderného vianočného stromčeka v Babylónii nájdeme v Jeremiášovi (10: 2-4) Vianočná hostina s husacinou, (alebo morkou ) Hus pokladali Egypťania za symbol boha zeme SEBa., bola posvätná aj pre rímsku bohyňu Juno (jej grécka predstaviteľka sa volala Hera), rovnako ako pre grécko - rímskeho boha Cupida - Erosa. Mohli by sme spomenúť aj Brahmu a Babylončanov, ktorým bola hus posvätná tiež. Moriak ako "náhrada" husaciny na vianočnom stole bol zavedený prvý raz v Amerike. Čo teda povedať na záver? Tradícia vianočných osláv má svoje historické korene v POHANSKÝCH zvykoch oslavovania zimného slnovratu. Kresťanstvo tieto hlboko zakorenené zvyky prebralo a dalo im iný náboženský význam. VELKA NOC: Veľká noc je totiž jediný zo sviatkov, ktorý svätí aj cirkev, a nepripadá na konkrétny deň v roku, ale riadi sa podľa prírodných zákonov. Presnejšie, podľa splnu mesiaca. Veľká noc sa podľa kresťanských cirkví slávi prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti. Táto nedeľa bola ustanovená na nicejskom koncile v roku 325. Udalosti spojené s ukrižovaním a vzkriesením Krista sa odohrali práve počas pésachu(slávia ho 3500 rokov!!!!!!!!), a preto sa židovská a kresťanská Veľká noc kryje aj časovo. Nie však úplne, v prvokresťanských spoločenstvách existovali nezhody o dátume slávenia. Takže ako je to s týmito sviatkami? sú to skutočne originálne kresťanské sviatky? TÚDLE..... a ešte ma napadlo, ak Ježiša ukrižovali, a on strávil konkrétny čas v hrobe do svojho zmŕtvychvstania, bol by to konkrétny deň, ktorý by sa slávil, ale história nás učí, že Veĺká noc sa slávila rôzne, dokonca dochádzalo k obrovským časovým posuvom, až kým nezasiahol koncil. Sú ešte nejaké otázky ohladne originality slávenia kresťanských sviatkov?
smiley Zverejnené 6. Júl, 2012 Zverejnené 6. Júl, 2012 Napriek týmto LÚTOSTIVÝM HLASOM- kresťanská vierouka teda fakticky PREBRALA POHANSKÉ RITUÁLY z viacerých mytologických prameňov. Vianočná hostina s husacinou, (alebo morkou ) Hus pokladali Egypťania za symbol boha zeme SEBa., bola posvätná aj pre rímsku bohyňu Juno (jej grécka predstaviteľka sa volala Hera), rovnako ako pre grécko - rímskeho boha Cupida - Erosa. Mohli by sme spomenúť aj Brahmu a Babylončanov, ktorým bola hus posvätná tiež. Moriak ako "náhrada" husaciny na vianočnom stole bol zavedený prvý raz v Amerike. Vianocna stedra vecera je ale ma byt podla krestanskej vierouky POSTNA, okrem ryby na nej nesmie byt ziadne maso. Trochu sa ti pletu svetske a krestanske vianoce dohromady. Čo teda povedať na záver? Tradícia vianočných osláv má svoje historické korene v POHANSKÝCH zvykoch oslavovania zimného slnovratu. Kresťanstvo tieto hlboko zakorenené zvyky prebralo a dalo im iný náboženský význam. Mas poletene vianocne zvyky krestanov s krestanskou vieroukou. Ked krestan Jozko Mrkvicka bude na vianoce liat olovo, zhodnotis to ako ze krestanska vierouka prebrala liatie olova. Sú ešte nejaké otázky ohladne originality slávenia kresťanských sviatkov? Co sa tyka umyselneho nastavovania datumu sviatku cirkvou z dovodu premazania pohanskych oslavm, tak tam sme sa prakticky neposunuli. Radšej nám vyčísli v percentách, koľko kresťanských sviatkov sa s pôvodnými pohanskými oslavami neprekrýva. Celkom by ma ten pomer zaujímal, aspoň s presnosťou na dve desatinné miesta poprosím. :P No vsak ty si uz vycislovanim s presnostou na dve desatinne miesta zacal, vid. 150 az 170 milionova populacia, akurat ze to bolo o koze a nie o voze. :zubiska:
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz