trinita Zverejnené 8. Apríl, 2013 Zverejnené 8. Apríl, 2013 nie vyfabulovaný obraz .., proste veríme, že Stvoriteľ každého človeka pozná .., že sme všetci v Jeho milosrdnom srdci .. a všetci sme predsa konkrétne ľudské bytosti ... :) alarm,toto, som písala o nás všetkých, veriacich aj neveriacich. :) a to je presne ten bod, ktorí vy veriaci vnímate ako všeobjímajúcu božiu lásku a čo neveriaci vnímajú väčšinou ako otravné vnucovanie sa... keby to bolo o živom človeku, už ho obvinia zo stalkingu, pretože to večné opakovanie, že JK zomrel aj za neveriacich, že boh vo svojej nekonečnej láske miluje aj tých, čo k nemu zatiaľ nenašli cestu, že všetci sú vlastne veriaci, poniektorí to len zatiaľ nevedia, prípadne si to odmietajú pripustiť, nič iné nie je... nikto vám nebráni veriť v čokoľvek na svete i mimo neho, milovať kohokoľvek len chcete a tráviť svoj čas akokoľvek chcete, len sa obmedzte na ľudí, ktorí túto vieru, lásku a trávenie času zdieľajú s vami a tým ostatným jednoducho dajte pokoj! a bude na svete pokoj... myslím si, že ak chýba viera, že je to niečo podobné (jednoducho vysvetlené), ako keď človek, ktorý ešte nebol skutočne zamilovaný, tak vraví, že láska, vzťah .., to sú také romantické bláboly, alebo kto si neprivinul bábätko k srdcu, tak môže povedať, že decká sú len zarevané, kadia len do plienok ...si si istá, že viera je niečo, čo neveriacim chýba? nie je to náhodou niečo, čo majú veriaci navyše? to je presne kresťanská nabubrelosť, že iba človek veriaci v ich boha je kompletný, všetkým ostatným niečo chýba... 1
informator Zverejnené 8. Apríl, 2013 Autor Zverejnené 8. Apríl, 2013 informator a co myslis, co je krestanske? Ja nepopieram vplyv krestanstva na nasu spolocnost, ale je iba nositelom hodnot, nie ich povodcom. Ludia by sa bez krestanstva bez problemov zaobisli. Takisto zbytocne precenujes svoje schopnosti, tri prispevky ako reakcia na jeden tvoj nie su ziadna tretia svetova :) Ja som mal tou tretou svetovou skor na mysli znenie tych reakcii. Pocet ma nezaujimal. A co je podla mna krestanske....no ja si myslim, ze europska kultura,ktora postavena na krestanskych zakladoch. To je pre mna dolezite. Keby to bolo ako ty vravis, tak tie hodnty s antiky (ktorych nositelo je krestansvo) nie su bohvieako dobre, kedze tebe sa to krestanstvo akosi nevmesti pod kozu.
valcik Zverejnené 8. Apríl, 2013 Zverejnené 8. Apríl, 2013 Ja som mal tou tretou svetovou skor na mysli znenie tych reakcii. Keď si taký útlocitný, dávaj si väčší pozor na tón svojich otázok. Jednak si napísal koninu, ktorá nemá z historického hľadiska nijaké opodstatnenie a zároveň si tam pribalil svoj osvietený predpoklad, že game by sa potešila z upaľovania detí. Preukázali sme ti presne takú istú úctu, akú si vo svojom príspevku preukázal ty voči nám, tak nevyplakávaj. :rolleyes: Ak ide o kresťanské základy, na ktorých podľa teba stojí Európa, mýliš sa. Mnojé z tých údajne kresťanských tradícií boli uznávané dávno pred príchodom prvého Rimana, akurát ich neskôr kresťania prevzali, pokropili svätenou vodou a prehlásili za svoje. Nie nadarmo sa napríklad také Francúzsko dodnes nazýva krajinou galského kohúta. 1
iskra Zverejnené 8. Apríl, 2013 Zverejnené 8. Apríl, 2013 nikto vám nebráni veriť v čokoľvek na svete i mimo neho, milovať kohokoľvek len chcete a tráviť svoj čas akokoľvek chcete, len sa obmedzte na ľudí, ktorí túto vieru, lásku a trávenie času zdieľajú s vami a tým ostatným jednoducho dajte pokoj! a bude na svete pokoj... ...v reálnom svete je to ok :) tuná, keď diskutujeme v náboženskej téme:"Sú zázraky a božstvo Ježiša len výmysel cirkvi?"nevidím dôvod nenapísať svoje názory, myslím si, že práve aj táto téma je práve určená na zdieľanie názoru na vieru, lásku ..., to potom neveriaci podľa toho, čo píšeš, by sa mali obmedziť na iných ľudí ... a veriacim dať pokoj! a bude na svete pokoj... :) ale nie, myslím si, že pokoj v duši nám to nemôže narušiť, buď ho máme, alebo nie. 1
alarm Zverejnené 8. Apríl, 2013 Zverejnené 8. Apríl, 2013 nie vyfabulovaný obraz .., proste veríme, že Stvoriteľ každého človeka pozná .., že sme všetci v Jeho milosrdnom srdci .. a všetci sme predsa konkrétne ľudské bytosti ... :)alarm,toto, som písala o nás všetkých, veriacich aj neveriacich. :)Vieš,neber to osobne, ono to je tak, že ja som nikdy nestál o to, byť v takomto srdci. Ja ho nepotrebujem k životu na rozdiel od veriacich. Ťažko by si mi vysvetlovala, že to milosrdné srdce páchalo také hrozné veci (z nášho pohladu)....nie ďakujem.
trinita Zverejnené 8. Apríl, 2013 Zverejnené 8. Apríl, 2013 sorry, iskra, si totálne mimo a absolútne si nepochopila obsah môjho prípevku...
iskra Zverejnené 8. Apríl, 2013 Zverejnené 8. Apríl, 2013 trinitasorry, si totálne mimo a absolútne si nepochopila obsah mojich príspevkov ... jednoducho sa nechápeme .. :) 1
D'Ady Zverejnené 8. Apríl, 2013 Zverejnené 8. Apríl, 2013 teda, je fakt, ze ja ako veriaci clovek sa tu citim ako v blazinci...z jednej strany vseobjimajuci zaslepeni veriaci a z druhej zarputili odporcovia vsetkeho duchovneho...a jedni ako aj druhi davaju podpasovky jedna radost - ti miernejsi, samozrejme iskra je vynimka, ta rozdava lasku (vieru, nadej, spasu) ;) no ja mam dost :( 2
valcik Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 .. zarputili odporcovia vsetkeho duchovneho... Vidíš, D'Ady. Rovnako ako ostatní kresťania, aj ty predpokladáš, že akékoľvek duchovné hodnoty sú výhradne záležitosťou kresťanstva a automaticky ich vo svojom uvažovaní odopieraš každému mimo svoju cirkev. Podľa mňa ale duchovný svet mali aj Kelti, majú ho i Číňania a aj keď tomu asi neuveríš, dokonca aj tí zatracovaní ateisti dokážu uvažovať v inej rovine, než je tá materiálna. Kresťanské dogmy nepredstavujú všetko duchovno, ktoré ľudstvo pozná a morálne hodnoty nie sú výhradnou doménou kresťanov. 1
elfant Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 Ak ide o kresťanské základy, na ktorých podľa teba stojí Európa, mýliš sa. Mnojé z tých údajne kresťanských tradícií boli uznávané dávno pred príchodom prvého Rimana, akurát ich neskôr kresťania prevzali, pokropili svätenou vodou a prehlásili za svoje. Nie nadarmo sa napríklad také Francúzsko dodnes nazýva krajinou galského kohúta. Francuzsko sa nazyva krajinou galskeho kohuta z rovnakeho dovodu, ako sa nazyva Slovensko krajinou Janosika. Umelo si to vymysleli zaciatkom 19.stor. pri vytvarani novych symbolov narodnej identity. Kohut, ako taky, mal v galskej posvatnej menazerii velmi maly vyznam. Daleko nad nim bol napriklad kon, jelen, alebo diviak. Specialita Galov, ktoru nemal nikto iny, bol napriklad had s baranou hlavou, a napriek tomu nie je Francuzsko dodnes krajinou hada s baranou hlavou. Verim, ze su tu ludia, ktori ti zozeru kazdu hovadinu, ale nemusel by si to prehanat. Mimochodom, Galovia su Galovia preto, lebo v latincine znamena gallus kohut. Vychadza sa z toho, ze pomenovanie skor charakterizovalo povahu Galov a nebol to symbol nejakych prekrestanskych tajomnosti a tradicii.Slovanov pomenovali S©lavus, co znamenalo aj otrok. Teoreticky mozes aj z tohto vyvodit, ze moralny kodex Slovanov bol predkrestansky a Cyril a Metod to len pokropili svatenou vodou a opisali.Bude to mat ale rovnako nulovu argumentacnu hodnotu, ako ten galsky kohut. A netreba si mylit alegoriu s filagoriu, aj ked v mene uslachtilej idey ateizmu. :)
valcik Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 A vida, elfant. Už som si hovoril, dokedy to vydržíš mlčky sledovať, než sa vynoríš. :zubiska:Ak ide o galského kohúta, z mojej strany to nebol zásadný argument, ale skôr pripomienka synkretizmu, ktorý kresťania akosi opomínajú.
elfant Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 Nehadzal by som vsetkych krestanov, rovnako ako aj vsetkych ateistov, do jedneho vreca. Zovseobecnovanie je casto lakave, ale nevedie nikam.Bezne nezmysly uz prehliadam v pohode, v tychto temach su zvycajne nosnou vrstvou, galsky kohut ma ale dostal :D Argumentovat symbolikou je pofiderne, vseobecne sa napriklad vnima, ze posvatnym stromom Slovanov bola lipa.Paradoxne to bol ale prave dub, ktory sa prisudzuje Germanom, a ktori uctievali zas "slovansku" lipu. Aj ked, ktori Germani, ktori Slovania, ktori Francuzi. Ani na Slovensku, ktore je mrnave nie su rovnake zvyklosti, lisia sa casto v ramci susednych dedin. Tak hovorit o nejakej homogennej skupine, je rovnaka blbost. Uz vas nebudem rusit, bavte sa dalej :D 1
valcik Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 Uz vas nebudem rusit, bavte sa dalej Škoda. Čakal som, že trocha vyvážiš joseho a informátorove názory a pridáš pár poznámok ku spomínanému synkretizmu, aby diskusia nabrala akademický charakter podľa tvojej chuti. Ale ako myslíš, maj sa a prajem príjemné čítanie. :zubiska:
wysky Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 valčíkAč nerád, musím s elfantom súhlasiť. Na to, že sa poniektorí z vás, ktorí sa tu prezentujete ako ateisti, a vysmievate sa veriacim, že sú to ovce (kto sa správal ako stádo oviec, o tom by sa dalo diskutovať), ktoré veria nejakým preludom a výmyslom, sa tu prezentujete neskutočným množstvom nezmyslov až bludov. Ja z niektorých vašich príspevkov mám pocit, že Rimania šírili kresťanstvo mečom a ohňom. Tvoje (a nielen tvoje) vyjadrenie, že niektoré zásady, ktoré tu boli ešte pred príchodom kresťanstva, boli dobré, by si zaslúžilo trochu podrobnejšie rozviesť. A neviem, čo ako si mám vysvetliť tvoju narážku na Čínu. Má to byť náznak, že sa z teba stáva stúpenec Konfucia, alebo Taoizmus? Či to bolo len nepriame vyjadrenie lásky ku komunistom? A pozerám, že vieš presne, čo by mali veriaci robiť a čoho sa zbaviť, tak neviem, ideš sa ženiť a chodievaš na náboženstvo? :D Ale k téme. Predpokladám, že keď máte taký záujem o veci kresťanstva, tak ste si každý z vás, povinne pozreli cez Veľkonočné sviatky dvojdielny dokument o pátraní istého človeka po pôvode Ježiša Krista a úlohe jeho rodiny v jeho živote. A keď ste si to pozreli, predpokladám, že ste všimli aj tie narážky ako sa mnohí vedci rozchádzajú v názoroch na túto problematiku.
valcik Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 Ja z niektorých vašich príspevkov mám pocit, že Rimania šírili kresťanstvo mečom a ohňom. Keby len Rimania. Rovnako dôslední boli aj Španieli pri kolonizácii Ameriky. Som si dobre vedomý faktu, že existovali aj rozličné mierumilovné rehole ako napríklad Františkáni, ale šírenie kresťanstva po svete neprebehlo mierumilovne ani len zďaleka. A neviem, čo ako si mám vysvetliť tvoju narážku na Čínu. Má to byť náznak, že sa z teba stáva stúpenec Konfucia, alebo Taoizmus? Či to bolo len nepriame vyjadrenie lásky ku komunistom? Nope, k taoizmu sa nehlásim a rovnako aj veľká idea komunizmu ma necháva chladným.Poukázal som na to, že Čína prišla do styku s kresťanstvom naozaj iba okrajovo, ak vôbec. Dnes tam žije okrem vyznavačov tradičných čínskych náboženstiev približne 60% ateistov a čuduj sa svete, kresťanstvo im nijako nechýba. Deti nepália ani nežerú, ich spoločnosť pekne funguje, v rámci sveta sa radia ku krajinám s najvyššou koncentráciou nadpriemerne inteligentných ľudí na meter štvorcový a pomaly sa stávajú ekonomickou i technologickou veľmocou. To by si jeden celkom ľahko pomyslel, že pre fungovanie čínskej spoločnosti nie sú kresťanské dogmy nijako podstatné. Cez Veľkú noc som televíziu nesledoval, tak ako ju nesledujem ani po zvyšné dni v roku. Môj záujem o kresťanstvo v tejto téme pripíš skôr provokáciám zo strany joseho a informatora, skrátka bežný troling. :zubiska: edit: Tvoje (a nielen tvoje) vyjadrenie, že niektoré zásady, ktoré tu boli ešte pred príchodom kresťanstva, boli dobré, by si zaslúžilo trochu podrobnejšie rozviesť. Štyristo rokov pred Kristom mali Kelti na britskom území nemocnice, ktoré poskytovali zdravotnú starostlivosť a stravu každému, bez ohľadu na spoločenské postavenie alebo majetok. Niektoré z týchto zariadení sa dochovali až do príchodu prvých kresťanov. To iba k informatorovej poznámke, že predkresťanská spoločnosť považovala chorých za príťaž a likvidovala ich. Teraz by som zas poprosil teba, nech opíšeš, ako kresťania na svojom území nakladali s duševne chorými osobami počas prvých pätnástich storočí od vzniku kresťanstva, to bude myslím zaujímavejšie čítanie. ^^ 1
wysky Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 Rimania šírili kresťanstvo??? Na to si prosím ťa ako prišiel? Lebo ja viem, že Rimania kresťanov prenasledovali a ukrižovávali. Rimania mali svoje božstvá. Číne kresťanstvo nechýba, lebo tam majú silný vplyv iné náboženstvá. A čo sa týka tvojho trolingu, nejak tak som to zobral pri tvojom príspevku s galským kohútom... :) Mimochodom, ten dokument bol veľmi dobrý. Jasne tam odznelo, že Ježiš Kristus mal rodinnú spojitosť so židovským kráľom Dávidom a ako jeho potomok mal nárok na tón. Tieto súvislosti a prepojenia jej rodiny tušila aj Mária, ako aj celá početná Ježišova rodina - bratia, sestry, bratranci a sesternice. A dôvod, že by JK mohol byť priamym kandidátom na potenciálneho kráľa sa podpísal pod jeho koniec - veľmi rýchle odsúdenie a popravu.
valcik Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 Rimania šírili kresťanstvo??? Na to si prosím ťa ako prišiel? Lebo ja viem, že Rimania kresťanov prenasledovali a ukrižovávali. Prenasledovali ich možno počas prvých dvoch alebo troch storočí od vzniku kresťanstva, potom ale kresťanstvo adaptovali, uzákonili ho ako jediné štátne náboženstvo a začali ho nielen dotovať zo štátnych prostriedkov, ale aj aktívne šíriť. Vyznelo to z mojej poznámky snáď inak? To bolo dávno pred tým, než Rimania skúšali zlikvidovať mladé kresťanstvo ešte v zárodku a keď nepochodili, tak ho adaptovali, upravili ho na svoj obraz dosadením vlastnej vojenskej a politickej štruktúry a začali ho ohňom a mečom šíriť po celom svete.
D'Ady Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 Vidíš, D'Ady. Rovnako ako ostatní kresťania, aj ty predpokladáš, že akékoľvek duchovné hodnoty sú výhradne záležitosťou kresťanstvaa to si z coho vydedukoval ? napisal som, ze teda, je fakt, ze ja ako veriaci clovek sa tu citim ako v blazinci...z jednej strany vseobjimajuci zaslepeni veriaci a z druhej zarputili odporcovia vsetkeho duchovneho...konkretnych pritomnych menovat nebudem, aby som neporusil nahodou pravidla fora ;)ci som mal namiesto slova "duchovneho" napisat "krestanskeho" ?
wysky Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 Prenasledovali ich možno počas prvých dvoch alebo troch storočí od vzniku kresťanstva, potom ale kresťanstvo adaptovali, uzákonili ho ako jediné štátne náboženstvo a začali ho nielen dotovať zo štátnych prostriedkov, ale aj aktívne šíriť. Vyznelo to z mojej poznámky snáď inak? No problém je v tom. že tá pôvodná Rímska ríša sa niekedy vo štvrtom storočí rozpadla na Západorímsku (tá skolabovala asi po sto rokoch) a Východorímsku tzv. Byzantskú ríšu. A to by som už netvrdil, že Rimania šírili kresťanstvo krvou a mečom...
elfant Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 Škoda. Čakal som, že trocha vyvážiš joseho a informátorove názory a pridáš pár poznámok ku spomínanému synkretizmu, aby diskusia nabrala akademický charakter podľa tvojej chuti. Ale ako myslíš, maj sa a prajem príjemné čítanie. :zubiska: Akademicky charakter diskusie v teme o nabozenstve, madaroch, ciganoch, svetovom sprisahani, je utopia. Snazit sa o nieco take je strata casu.Radsej ho budem venovat jari, ktora konecne zacala vonku zurit, obdivujuc vytvory bozieho diela, ruka v ruke s dokonalostou matky prirody. :D
pink Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 Mimochodom, ten dokument bol veľmi dobrý. Jasne tam odznelo, že Ježiš Kristus mal rodinnú spojitosť so židovským kráľom Dávidom a ako jeho potomok mal nárok na tón. Tieto súvislosti a prepojenia jej rodiny tušila aj Mária, ako aj celá početná Ježišova rodina - bratia, sestry, bratranci a sesternice. A dôvod, že by JK mohol byť priamym kandidátom na potenciálneho kráľa sa podpísal pod jeho koniec - veľmi rýchle odsúdenie a popravu.a co si tymto, wyskac, chcel povedat?
alarm Zverejnené 9. Apríl, 2013 Zverejnené 9. Apríl, 2013 dobrý dokument.......ak mal Ježiš bratov, ktorých vysvetlujú veriacim ako bratrancov,....ak mala Mária niekolko detí, takže nemohla ostať pannou na veky,....ak sa Ježiš narodil prirodzeným spôsobom ako syn Jozefa ( a je teda z pokolenia Dávidovho a nie, že otcom je (kto?), ale Ježiš aj tak patrí k potomkom od Dávida...????) 1
informator Zverejnené 13. Apríl, 2013 Autor Zverejnené 13. Apríl, 2013 Keď si taký útlocitný, dávaj si väčší pozor na tón svojich otázok. Jednak si napísal koninu, ktorá nemá z historického hľadiska nijaké opodstatnenie a zároveň si tam pribalil svoj osvietený predpoklad, že game by sa potešila z upaľovania detí. Preukázali sme ti presne takú istú úctu, akú si vo svojom príspevku preukázal ty voči nám, tak nevyplakávaj. :rolleyes: Ak ide o kresťanské základy, na ktorých podľa teba stojí Európa, mýliš sa. Mnojé z tých údajne kresťanských tradícií boli uznávané dávno pred príchodom prvého Rimana, akurát ich neskôr kresťania prevzali, pokropili svätenou vodou a prehlásili za svoje. Nie nadarmo sa napríklad také Francúzsko dodnes nazýva krajinou galského kohúta. Ja nevyplakavam, len poukazujem :) A co sa tyka tej ucty neucty, tak game to tu ako prva posunula, ja som iba smecoval. dobrý dokument.......ak mal Ježiš bratov, ktorých vysvetlujú veriacim ako bratrancov,....ak mala Mária niekolko detí, takže nemohla ostať pannou na veky,....ak sa Ježiš narodil prirodzeným spôsobom ako syn Jozefa ( a je teda z pokolenia Dávidovho a nie, že otcom je (kto?), ale Ježiš aj tak patrí k potomkom od Dávida...????) Otrepane frazy. Nakoniec znizuje to nejako Jezisa alebo usvedcuje s klamstva evanjelistov?
alamo Zverejnené 13. Apríl, 2013 Zverejnené 13. Apríl, 2013 nie je problém skôr v tom že Ježiš svoje učenie nespísal osobne?možno preto je napokon "Ježišovo učenie" také úspešné, každý si ho môže prekrútiť ako mu vyhovuje.. http://www.blisty.cz/art/68149.htmlPokud jde o Límanem zmiňovaný text tzv. Poselství náčelníka Seattla, například Milan Valach razí oproti oslavování tohoto literárního artefaktu dosti příkrou tezi, že jde o falzum. To je sice poněkud zjednodušené tvrzení, nicméně pravda je taková, že autenticita zmíněného textu je krajně pochybná. Podle doložených pramenů měl indiánský náčelník See-ahth 11. března 1854 přednést veřejnou řeč, a sice v jednom ze sališských nářečí, kterému už dnes téměř nikdo nerozumí. Na místě byla řeč překládána do pidginu (zjednodušeného mezinárodního jazyka amerického pohraničí, který je všechno, jen ne košatý a květnatý) a odtud pak do angličtiny. Přítomný doktor Henry A. Smith část toho, co mu přeložili, zapsal formou poznámek. Později z těchto poznámek literárním zpracováním vzniklo to, co dnes známe jako Poselství náčelníka Seattla. Jenže o tom, co přesně tehdy See-ahth sám řekl, nevíme téměř nic.
alarm Zverejnené 13. Apríl, 2013 Zverejnené 13. Apríl, 2013 info:otázka:Sú v Biblii spomímaní Ježišovi bratia?ANO.otázka:Môže byť žena pannou ak raz otehotnela zázračne a niekolkokrát normálne?NIEotázka:Môže byť Ježiš z pokolenia Dávidovho, ak jeho sploditel nie je z tohto pokolenia?NIE Skutočne otrepané, ale ak na ne dopíšem odpoveď, nemôžem si pomôcť, ale čističi Biblie niekde urobili chybu.....
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz