robopol Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 vsak citaj dokaz ze pozicka v tej iste sume a dar ma rozdielne inflacne tlaky na ekonomiku. Zrejme podla teba hypotekarna bublina "poziciek" nemala ziadne inflacne nasledky
xenocide Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 Zrejme podla teba hypotekarna bublina "poziciek" nemala ziadne inflacne nasledky ??? O com to ty pises? Jasnacka, ze dar je ovela horsi, pretoze pri nulovom uroku je minimalny tlak na efektivitu investicie, takze su peniaze najskor vlozene do otaznych odvetvi, ako to ukazali realitne bubliny a dot.com bublina. Cim lacnejsie peniaze, tym horsia alokacia a tym vacsia pravdepodobnost, ze to sposobi inflaciu. Lacne uvery sposobili uverove a realitne bubliny. Ak by boli tieto peniaze este lacnejsie, resp. zadarmo, vysledna skoda by bola este horsia.
robopol Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 pisem ta ista suma, rozumies? TAK AKO TA ISTA SUMA PENAZI NA DEFICIT MA PRI POZICKE MENSI INFLACNY dopad ako dar. no vysvetli to. A ja predsa hovorim o krizovom rieseni, nenavrhujem teraz aby si teraz staty tlacili peniaze na deficit, len poukazujem, že v momentalnej situacii je zrejme nevyhnutne vzhladom na vysoky dlh a spojenu dlhovu sluzbu, dlhy previzat (cast dlhov) centralnou bankou. Inak to vedie k recesii a rozpadu eurozony.
xenocide Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 TAK AKO TA ISTA SUMA PENAZI NA DEFICIT MA PRI POZICKE MENSI INFLACNY dopad ako dar. no vysvetli to. Zakladna vec. Pozicka je udelena za urcitych podmienok navratnosti, co je kriticke pre veritela. Takze veritel pozicava na tie projekty, kde je realna navratnost co najvyssia, takze ide o co najefektivnejsie vyuzitie prostriedkov. Ak si veritel napr. pozicia z CB za urok 0,25% bude pozadovat navratnost nizsiu, nez ked si pozicia za 2,00%. Takze cim ma napr. banka lacnejsie peniaze, tym ma mensie naroky na to, co sa s nimi bude diat. Preto ked napr. USA po 2001 zrazili zakladnu sadzbu dolu, rovnako ako ECB ju drzala dolu - obrovske mnozstva sa investovali tam, kde nejakych 10-15 rokov dozadu nevideli take sance - v realitach. Inflacia sa prejavila v realitach, tak ako predtym v akciach (akurat CPI to neukaze). Ak by boli peniaze ako dar, teda zadarmo - ich vyuzitie by bolo este horsie, takze by len pribudol podiel chybnych investicii. Ako priklad ti mozu sluzit vsetky krajiny, ktore tlacia a tlacili peniaze vo velkom, a nijaka si vdaka tomu nepomohla. Je to otazka spravne miery, kde nulovy urok je zly a privysoky urok je tiez zly.
robopol Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 ale co sa vykrucas, reaguj k teme. Ja hovorim o krizovom opatreni, kde napr. na rok 2012 ziska peniaze slovensko na deficit z daru, je to pre slovensko horsie ci lepsie ako ked ziska uver s urokom? No vysvetli mi ten lepsi prinos. A vrat sa spät k inflacii a ukaz ze TA ISTA SUMA NA DEFICIT ziskana z daru ECB alebo pozicana zo zahranicia ma rozdielne dosledky na inflaciu a kedze sa tvaris ze velke rozdiely tak ukaz akym sposobom sa z tej istej sumy penazi vytvori dvoj 3 násobne vyssia infalcia ako s pozicky. O tom sa bavime.
tyso Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 robopol, zase mame kdesi problem v zakladoch. Pozicka kryta tym ze sa niekto vzda penazi za urok je z dlhdobeho hladiska bez dopadu na inflaciu, rovnako ako dar. V systeme ciastocneho krytia moze vzniknut infacny tlak a nasledne zase deflacny tlak, kedze sa moze stat ze tie iste peniaze pouziju dva subjekty v rovnakom case, co sa vyrovna po splateni. To o com hovorime je teda nieco ine, hovorime o priamej intervencii centralnej banky. Ta dokaze "vytvorit" peniaze ktore nie su kryte nicim.A teraz ty navrhujes ze je lepsie ak tieto peniaze su darom a nie pozickou. A zrejme prijmatelom "daru" by mal byt nie komercny subjekt ale stat. Stat tak dostane peniaze, ktore nie su kryte ziadnym tovarom ale kupi si za ne tovar ( stavby, platy atd). To je inflacia z definicie. A navyse aby stat nemal ziadne zabrany tak tieto peniaze ani nikdy nevrati aby aspon v buducnosti zase posobil deflacne.Tak to je overeny recept na katastrofu :), vzdy skoncil ekonomickym krachom. Od cias rima, cez cinanov, turkov, rakuska, nemecka, madarska ci zimbabwe. To co by rozpoctu pomohlo by bol ZAHRANICNY DAR, naklady by tak totiz niesol niekto iny. Ale ziadne domace zostatnovanie nepomoze. Lenze ECB nie je zahranicie, to ze sa naklady rozrataju medzi vsetkych sice znamena ze mozes takto "ukradnut" viac ale ohrozuje to EURo. To co sa vsak moze diat su transfery, skutocne mozu bohatsie krajiny pomahat chudobnejsim, len sa musia REALNE uskromnit. Nie ziadne zazraky, o tie peniaze sa znizi ich zivotna uroven. Tak ako zapadne nemecko dotuje vychodne nemecko. Lenze to musi byt politicke priechodne.
xenocide Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 ale co sa vykrucas, reaguj k teme. Len som ti vysvetlil, ako to funguje s uvermi :) Nebud ako klasicky internetovy zmizik a skus sa aj nieco nove naucit :) A vrat sa spät k inflacii a ukaz ze TA ISTA SUMA NA DEFICIT ziskana z daru ECB alebo pozicana zo zahranicia ma rozdielne dosledky na inflaciu Ehm. Vyssie ukazane ti asi nestaci, vsak? Cize teraz chces, aby som z ECB najprv pozical miliardu a potom daroval miliardu a tak ti to ukazal? To vies....napis, aky dokaz si predstavujes, ked ti ekonomicke zaklady nestacia :)
robopol Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 a ked si kupi stat za pozicku z inej krajiny presne to iste ak za dar, to nie je inflacia z definicie? :) Boze kde som sa to ja dostal, preco teda z pozicky, hypoteky ceny bytov a domov rastli, ved podla difinicie nemali. To nebol dar ale pozicka. 1 milarda z pozicky na kupu tovarov a sluzieb podla tuto chytrých ludi nema ten isty inflacny dopad. Pri dare sa objavi inflacia, pri pozicke nie. Pricom zdoraznujem, ze ide o rovnaku sumu, 1 miliarda Eur. A ja mam ukazat, že to je to iste, ked ukazujem ze to je to iste.
xenocide Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 a ked si kupi stat za pozicku z inej krajiny presne to iste ak za dar, to nie je inflacia z definicie? Nie je, pretoze si si definiciu inflacie poriadne nepozrel a nezamyslel sa nad nou. Inflaciu aproximuujeme cez CPI, ale ten nezohladnuje investicie, len spotrebu. A hlavne pohlad z pozicie objemu penazi je nedostatocny, pretoze vynechava otazku, co sa s nimi robi. Pokial sa zvysi objem penazi, ale je pouzity na investicie, ktore efektivne zvysia napr. vyrobu - de facto nedochadza k inflacii. Boze kde som sa to ja dostal, preco teda z pozicky, hypoteky ceny bytov a domov rastli, ved podla difinicie nemali. To nebol dar ale pozicka. Ceny realit a akci rastli, pretoze to presne zodpoveda tomu, ako funguju peniaze. Inflacia sa neprejavila v cenach spotrebnych tovarov, ale kedze tieto lacne peniaze boli niekde investovane - ceny rastli v tychto sektoroch. A to je riziko masivnej tlace penazi vzdy. 1 milarda z pozicky na kupu tovarov a sluzieb podla tuto chytrých ludi nema ten isty inflacny dopad. Pri dare sa objavi inflacia, pri pozicke nie. Nie. Pri uvere budu peniaze zrejme investovane efektivnejsie, takze inflacny tlak bude mensi. Nie nulovy, len mensi. Pretoze inflacia nie je presna funkcia objemu penazi v obehu, vsak?
robopol Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 Ale my sa tu bavime o konkretnej veci jednorazovej, že SR dostane peniaze na deficit ( co je konkretne na co). takto si musi pozicat na úrok. Tu podla mudrých hláv je dar na deficit horší pre slovensko lebo sposobi nekontrolovatelnu inflaciu, co by ta ista suma zahranicnej pozicky nesposobila. Ibaže to su znova dalšie nezmysly. ta ista suma ma rovnaky inflacný tlak, kde u pozicky nastane deflacny tlak tým ked sa ma splatit. Co je horsie lebo najskor zdrazie nieco potom ma zas klesnut. K tomu este treba priratat urok. Takže ja neviem kto tu rozprava o lacných peniazoch, ja tu hovorim o krizovom riesenie zlepsenia momentalnej situacie VY zase o trvalom riesieni, kedze skutocne treba aj citat co pise ten druhy, zdoraznujem ze to je krizove opatrenie. A ziaden argument o nejakej vysokej inflacii ked sa zmeni pozicka na dar tu nie je vyargumentovany z vasej strany.
xenocide Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 Ibaže to su znova dalšie nezmysly. ta ista suma ma rovnaky inflacný tlak, Inflacia = index cien podla CPI. Samotna zmena objemu penazi v obehu nema automaticky vplyv na CPI, nie na vsetky zlozky a ma vplyv v rozlicnom case. Podla toho ako sa tento objem alokuje, tak moze byt vyssi alebo nizsi. Nejde len o objem. Back to school Ale my sa tu bavime o konkretnej veci jednorazovej, že SR dostane peniaze na deficit ( co je konkretne na co). takto si musi pozicat na úrok. Kratkodobo, jednorazovo, a len na malu cast dlhu - kludne. Ale nie je to mozne aplikovat v rozmeroch, ktore by zrusili/splatili vscinu dlhov, pretoze by nasledovala inflacia a znehodnotenie meny, spolu so zdrazenim buducich dlhov. A ziaden argument o nejakej vysokej inflacii ked sa zmeni pozicka na dar tu nie je vyargumentovany z vasej strany. "Dar" je to iste ako natlacenie nejakeho mnozstva penazi to sa proste naleje do ekonomiky, len tak. Argumentom su vysledky krajin, ktore sa rozhodli darovat velke mnozsva penazi a tym sposobili inflaciu.
robopol Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 Ja nehovorim o trvalom nalievani, ani o nejakom masivnom nalievani. Hovorim, že pozicka zo zahranicia ci dar ma rovnaký iflacný dopad, kde u pozicky splatením vznika deflacný tlak, čo je horsie, to su tie vlny. A tu ide predsa o aktualnu pomoc nie trvale riesenie. Ja predsa nezastavam nazor, aby teraz dostal kazdy peniaze ako dar a siel nakupovat, mne je jasne, ze by to chcel kazdy, ale ked im pozicka este viac zavari v tej ekonomike, este viac ich zatazi a ekonomika sa im nezlepsuje treba prist s niecim co zaberie, toto zaberie 100%.
xenocide Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 Hovorim, že pozicka zo zahranicia ci dar ma rovnaký iflacný dopad, To tazko... Ono aj ti, ktori presadzju to co ty (teraz myslim ekonomov, nie pivnych expertov) to vacsinou beru tak, ze urcita zvysenia inflacia bude nutnou cenou. V podstate uz teraz je inflacia nad planovany limit.
robopol Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 Ale to je tak, ze tento penazny model je inflacny a jednoducho ked nechcete jazdit na vlnach tak bude CB dolievat. Ci sa to Vam dvom osobne paci alebo nie, to je jedina rýchla pomoc ktora tu je. A samozrejme to strutkturalne problemy neriesi. proste takto funguje monetarny system a ked sa v EU chcu tvarit ze netreba, tak si natlcieme papule, potom budu tlacit aj v ECB.
xenocide Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 Ale to je tak, ze tento penazny model je inflacny a jednoducho ked nechcete jazdit na vlnach tak bude CB dolievat. Vsetky penazne modely co si spominam z historie mali nejaku inflaciu, takze nic prevratne ani novodobe.
robopol Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 Ved práve samotné množstvo penazi v ekonomike nie je rozhodujuce kriterium pre inflaciu. Je dôležitý optimizmus a spotreba. Ak teda si beru ludia uver na byvanie, ci spotrebný úver nie je dôležité kolko je penazi v ekonomike ale ake su nalady a ocakavnia. A ten dopyt po niečom vyvoláva infláciu pokial ponuka zaostáva. teda nič také ako dolievanie nepotrebných penazí v ekonomike nie je. A tak zbytočne tu strasite pouckami typu, že vyrobene peniaze CB a dodané do trhu zarucene vedu ku katastrofe. Vobec nie. Ak sme na hrane reecesie a v recesii vtedy treba zacat podporovat ekomiku v nových perspektívnych investíciach a k efektivite.
xenocide Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 Tak ked je pre teba ekonomicka teoria "strasenie" a ina ekonomicka teoria "taranie" si asi natolko mudry, ze ti nie je svetarovneho :) Ale uznavam ze ti to melie pantom celkom dobre - este tak rok a mozes ist do politiky. Fakt uz zacinas suvisle splietat veci ktory nerozumies tak, ze nedavaju zmysel, ale vyzerat mozu dobre. Pripadne aj opakovanie evidentnych veci tak, ze to vyzera ako nieco objavne. No, aj to je vlastne pokrok :) Ved uvidime, co ty na to? Aka asi tak bude inflacia....
tyso Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 robopol. Skusme sedliacky rozum. Ak dostanes dar zo zahranicia, tak si mozes kupit nieco co zahranicia. Peniaze su kryte zahranicnym tovarom. Ak doma vytlacis peniaze, tak ak si za ne kupis tovar, tak si zvysil dopyt bez toho aby si nieco ponukol. A teda vzrastie objem penazi ale nie tovaru. ( tu su peniaze len to co sa realne meni na dopyt. Ak si pozicias ale nechas to v banke, tak nezvysis dopyt a teda inflacia neporastie ). A k naladam a ocakavaniam : To su kratkodobe veliciny, iste su dolezite ale dlhdobo nie. Ak su ocakavania horsie ako su fundamenty, tak mozes pomoct ale ak si len optimista a pravdu maju ti co to vidia horsie tak len ublizis. A co je perspektivne ? :) Ak to nevidi banka ani ziadny investor tak je nulova sanca ze to spravne bude vidiet statny uradnik.
robopol Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 ved ty si mi zatial neukazal ako 1 mld. Eur cez pozicku na rozpocet vytvori mensiu inflaciu v tej krajine ako ked tu istu sumu darom pouzije stat na deficit. Stale neviem aku väčšiu inflaciu maju sposobit, ked tie iste peniaze tu inflaciu sposobia ked sa za ne zacne nakupovat, ci? potom mozeme rozpravat co je lepsie. tysoale ved my si berieme pozicku zo zahranicia na ten deficit, aky je rozdiel ci ta ista suma penazi nam v ekonomike v nasej sposobi inflaciu ked ma nalepku "pozicka" alebo "dar"?
tyso Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 xenocide, inflacia je novodoby vynalez :) pri komoditnych peniazoch sa nema ako vytvorit. Moze prist "drahota" napriklad pri neurode alebo ked sa vytazi prilis vela zlata. Ale nie je to vec vlastna systemu. Az statovky umoznili inflaciu a CB ju spravili systemovou. Nie je to vsak vlastnost "kapitalizmu" ci "bank" ako si mysli robopol. A keby bola vola aj dnes by sme dokazali mat pevnu menu. Ale prave preto ze mierna inflacia uspesne klame ludi, tak ju preferujeme. Ludia radsej preziju rast cien ak im zaroven rastu platy, zrejme to suvisi s tym ze maju pocit ze rast platu im dviha sebavedomie. Pokles cien a platov vedie k nepokojom. robopol, kde si berieme pozicky ? Pozicivame si od sukromnych investorov, ti nam ziaden dar nedaju :)Ak sa zmenia pravidla, tak si mozeme pozicat do ECB. To zvysi inflaciu, ak zase vratime pozicku tak ju to znizi. Ak mas dar tak ziadne znizenie nepride.
robopol Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 Ale tyso, kedže sa naozaj nezhodneme uz v uplnych zakladoch. Liberali sa odvolavaju na to, že centralne banky su zlo a penazna zasoba ma byt rovnaka, teda nedolievat, to by si vytvoril permanentu defláciu. Objem tovarovej výmeny prirodzene rastie ako rastie spolocenstvo ludi na palnete a ich potreby. Tak co by si dosiahol? Mal by si problem s peniazmi, lebo ich cena by ti rastla a tak by sa este menej investovalo, sedeli by na peniazoch, lebo nic robením, len uskladnením penazi by lepsie zarabali. (odlozena spotreba) Ja nechcem mat vlny, ty si myslis ze najskor inflacia a potom nasledne deflacia to je to dobre? ja teda si toto nemyslim. To su tie vlny a práve deflácia je pritomna pri tej recesii.
tyso Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 robopol, mylis sa. Ale to je ina debata, prilis nesuvisica. Na vymenu tovarov by to nemalo vplyv, peniaze su prostriedkom nie jej pricinou. A rovnako investicia suvisi s produkciou, nie s jej vyjadrenim v peniazoch. Peniaze tu maju ulohu meradla hodnot, dnes sme si zvykli ze nas etalon sa stale zmensuje ( stala inflacia), rovnako by sme si zvykli na to ze sa bude skracovat.
xenocide Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 xenocide, inflacia je novodoby vynalez :) pri komoditnych peniazoch sa nema ako vytvorit. Moze prist "drahota" napriklad pri neurode alebo ked sa vytazi prilis vela zlata. Ale nie je to vec vlastna systemu. Vzhladom na to, ze aj komodite peniaze su "system" - je to vlastnost systemu. A navyse, ked sa pozries do historie - nebolo pouzivane len zlato, ale aj striebro, med, zliatiny. Menil sa objem kovov v minciach. Hovorime o inflacii v zmysle znehodnocovania meny - a to sa dialo aj v antickom rime. Ak si mal komoditu ako napriklad kozusiny, aj tam mohlo dojst k inflacii, alebo prudkej deflacii - pokial sa zmenil prisun vymennej komodity. Cize inflacia ako taka nie je nic novodobe. Ale je pravda, ze v novodobej historii to byva dost casty negativny jav. ved ty si mi zatial neukazal ako 1 mld. Eur cez pozicku na rozpocet vytvori mensiu inflaciu v tej krajine ako ked tu istu sumu darom pouzije stat na deficit. Stale neviem aku väčšiu inflaciu maju sposobit, ked tie iste peniaze tu inflaciu sposobia ked sa za ne zacne nakupovat, ci? potom mozeme rozpravat co je lepsie. Za prve a to zakladne - ked sa peniaze pozicaju, tak stat napr. predava dlhopis za miliardu. Aby ho niekto mohol kupit, tuto miliardu uz musi mat, takze nedochadza k navyseniu objemu penazi, len sa presunu. Tvoj "dar" znamena navysenie objemu penazi. Takze to je nieco, co sa po nejakej dobe urcite prejavi aj ked mozno nie viditelne v CPI. Za druhe - ako som pisal uz pred zopar dnami, okrem inflacie je ovela akutnejsia hrozba, ze sa tym zdrazi existujuci a buduci dlh, takze vynosy dlhopisov prudko narastu pre vsetkych, vratane nemecka. Pri tlaci penazi a nulovom raste eurozony si kazdy spocita, ze hodnota eura v buducnosti poklesne, takze bude pozadovat vyssi vynos.
robopol Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 ved ale to ma dosledky tyso ked sa ti etalon znizi. Som ti ho napísal. vtedy by bolo vyhodne drzat peniaze a neivestovat lebo pri trvalej deflacii sa ti ich hodnota zvysuje. A toto chces ako obist? Nejde o to si na nieco zvyknut, ide o to co je lepsie. xenocideja netvrdim, že celkovo sa ti objem penazi nezvysi, Ja som ti len ukazal, že nam sa zvyši objem penazi tak ci tak v nasej ekonomike ked si pozicias na deficit zo zahranicia, teda v nasej krajine sa zvysil objem penazi TAK ci ONAk.
xenocide Zverejnené 12. December, 2011 Zverejnené 12. December, 2011 ja netvrdim, že celkovo sa ti objem penazi nezvysi, Ja som ti len ukazal, že nam sa zvyši objem penazi tak ci tak v nasej ekonomike ked si pozicias na deficit zo zahranicia, teda v nasej krajine sa zvysil objem penazi TAK ci ONAk. Ono aj ked si pozicias zo zahranicia - kedze euro je suverenna mena, ak si poziciame trebard od ciny, tak oni platia v eurach. (ine je to, ked kongo si pozica v dolaroch) Cize zase ide o transfer uz existujucich penazi. Dalsia vec - inflaciu vnimas len cez CPI a ceny ti nerastu automaticky hned ako sa zvysi objem penazi, ze? Takze to moze niekedy vyzerat tak, ze k nijakej inflacii nedochadza. Ale to je omyl, pretoze v konecnom dosledku, pokial len narasta objem penazi, tak sa musi menit aj nieco ine - hodnota a/alebo objem relevantnej ekonomiky. A kedze uver tym, ze je uroceny, ma nutnost vyssej efektivity, skor sa stane, ze bude lepsie vyuzity. Ale zase - momentalne je hlavny problem to, ze pokial by sa peniaze zacali len-tak tlacit a davat darom, zdrazel by existujuci a buduci dlh, pretoze by vsetci ocakavali narast inflacie v buducnosti. Takze kym by prisla inflacia, vynos z nemeckych dlhopisov by kludne mohol vyletiet na dvojnasobok, co by dokonale zrusilo celu EU.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz