Skočiť na obsah

4 členovia hlasovali

1. 1. Súhlasili by ste s vytvorením fiškálnej únie?

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Zober si situáciu, že oslabenie meny Eura sa deje teraz, A EU netlaci peniaze, žiadna radikalnejšia akcia zo stranky centralnej banky. Kurz ide dole. Co je presne opacny pripad, čo hovoríš.

Euro oslabuje kvoli neistote ohladom ekonomickej situacie EU. Cize v podstate normalny trhovy mechanizmus. U malej krajiny nieco este vyraznejsie. Ja som pisal o pripadnom vyuziti SKK a tom, ze by to nebola nijaka svetaborna zachrana.

A logika znova hovorí, ked sa oslabuje mena napr. uero, tak zahranicie ma väčší záujem nakupovat výrobky a služby práve tam kde mena oslabuje. Co ma dopad taký, že sa zvýši znova dopyt po Euru a Euro by malo rast, zároveň získavaš cudziu menu doláre a pod. Takže to samo je mechanizmus, ktorý sa snaží znova o rovnováhu. Nie je vôbec záhada, preco svoje krajiny sa snazia umelo podhodnocovat svoju menu.

Ano, ale z vela dovodov to nefunguje vzdy a hlavne nie u malych a slabych ekonomik. To co spominas je jedna poucka, ktora plati - ale ma vela podmienok a vynimiek, co je uz dalsia kapitola v ekonomii. Aj tak spominas euro, ako menu Eurozony - ale SKK ako mena miniaturnej krajiny by bola v inej situacii.

K odpúštaniu dlhov. Ak by dlh pochádzal z centralnej banky, teda ked si krajina natlaci peniaze a da ich na deficit, tak tento dlh je mozne jednoducho odpustit.

Ano, pokial by ECB ako pises - natlacila tolko penazi, ze by nimi vlastne vyplatila existujuce dlhy. U krajin ako taliansko by to mohlo v prvej instancii pomoct. Ale...

- v rozsahu ako pises to nikto, ani USA, ani Japonsko nikdy nerobili. To co pises sa rozdahom vazne blizi nekontrolovanej tlaci a la Zimbabwe. Pretoze po taliansku by nieco podobne potrebovalo mozno spanielsko. A belgicko. Irsko. Francuzsko. Rozumieme? Horna hranica je suma vsetkych dlhov a to je privela.

- akonahle sa s tym zacne a s tym, ze horna hranica su vsetky dlhy vsetkych, bude jasne, ze hodnota eura v buducnosti prudko klesne. Takze ktokolvek by dnes nakupovat dlhopis, bude pozadovat ovela vacsi urok, aby sa mu kompenzovala ta strata. Takze by sa sice vymazali dnesne dlhy, ale vsetky dalsie dlhy (ktore by museli vzniknut), by boli mnohonasobne drahsie. A toto je zakladne riziko.

Zverejnené

Nepíšem, aby všetky dlhy prevzala ECB, to je omyl. To nie je potrebne. trhy potrebuju vidiet cinnost, nejaku ktora zvrati pesimizmus v EU. a to je presne to co by mali robit politici v EU, delegovat ECB nad kontrolou situácie v eurozone. teda ECB by začala konat a preniesla isté % dlhu na seba. Možno pre návrat optimizmu do EU stači začat konat. proste zoberie rizikove krajiny s neunosnou mierou dlhu a konzervuje ich ako aktivum u ECB a môže ich nejako úročit ako ich uroci FED.

A po ďlašie mala by nové dlhy, resp. ktoré vyplynu z dalšie deficitu krajiny radikalnejšie skupovat ale priamo dávat krajinám eurozony pre ukludnenie situácie. Ja by som dokonca navrhoval, aby na priamo ECB zasanovala tieto deficity na rok 2012. A tým by vznikol dlh voči ECB a TEN JE MOZNE odpustit pokial by to mohlo pomoct zotavit sa ekonomikám z predchádzajúcej dlhovej zátaze. To je krok ako zmiernit dopad obrovských dlhov.

Zverejnené

Nepíšem, aby všetky dlhy prevzala ECB, to je omyl. To nie je potrebne. trhy potrebuju vidiet cinnost, nejaku ktora zvrati pesimizmus v EU. a to je presne to co by mali robit politici v EU, delegovat ECB nad kontrolou situácie v eurozone.

Ani ne delegovat, ale skor ZAUKOLOVAT, nie? V kazdom pade by si mal dve protichodne tendencie, pricom ta druha by bola nedovera v rozpoctovu disciplinu EU, pokial by ECB zachranovala deficity krajin.

Cize verim, ze by to mohlo pomoct - ale neuznavam, pokial sa niekto tvari, ze nijake spominane rizika neexistuju, alebo ze su minimalne. Momentalne som tiez skor na strane uvolnenia oprat, ale bez toho nekritickeho optimizmu.

Zverejnené

Pozor toto opatrenie je iba na ukludnenie situacie, po dalsie riesi penazny problem. Druha otazka je ina ako dosiahnut, aby sa krajinám znizoval deficit a to je systemove riesenie, teda musia docielit stav ako navratit efektivitu v statnych instituciach, ako znizit korupciu a danove uniky. Teda toto peniaze neriesia, to je iba na potlacenie paniky a znizenie dlhovej zataze, ktorá tie krajiny paralizuje. Je tazke naprávat v krajine cokolvek, ked mas balvan na sebe.

Zverejnené

Ech, problem nie je korupcia a vacsinou ani danove uniky - to mozno este tak v Grecku. Vacsina ostatnych krajin EU nema s tymto nijak kriticky problem. Ten balvan je socialny system a velkost statu vseobecne.

Zverejnené

No možno ano, ale to by chcel mat analyzu, že prečo na to jednoducho nemame. A aspon na co mame v akom rozsahu. A kedze sa plytva a rozhadzuje a rozkrada, určite to je zaujimave číslo, ktore by tie deficity možno aj zacelilo :)

Ale o tom sa len tak volne debatuje, ze na niečo nemame. Cim nechcem tvrdit, ze to tak nemoze byt. A hlavne co urobit aby sme na to mali. Alebo čo by pomohlo.

Zverejnené

A kedze sa plytva a rozhadzuje a rozkrada, určite to je zaujimave číslo, ktore by tie deficity možno aj zacelilo

Analyzy a odhady sedej ekonomiky si mozes najst a v tom vazne problem nie je. Tazko oznacis Irsko za najskorumpovanejsiu krajinu, vsak? Len na zaklade rozasenych financii, ze?

Alebo inac - bez ohladu na to , ake velke cislo to je - neda sa s tym presne pocitat ako s prijmom. V pripade recesie ale prave tento podiel rastie a nie je v moci nijakeho statu to uplne zlikvidovat. Cize by som to bral ako bonus, nie ako riesenie - a momentalne skor nieco, co sa bude len zhorsovat.

Zverejnené

nie len sedej ekonomiky, analyzu bielej ekonomiky :) Proste treba zo 100% istotou najst problem, je vale nemocnic, skol, nefektivnych, a co by stalo keby ich bolo menej a boli efektivnejsie, taketo analyzy som myslel.

Zverejnené

robopol, vlastna menova politika nespociva v odpusteni dlhov CB :)

O co ide : ak je stat s vlasnou menou v recesii, tak moze devalvovat co zdrazi dovozy a zlacni vyvoz. To moze odstranit jednu nerovnovahu. Za cenu poklesu zivotnej urovne. Vo federacii je to nahradene zvysenim transferov.

Lenze Slovensko je prilis male, nam hrozi ze nedokazeme rozumne riadit vlastnu menovu politiku, a tak nas kurz bude ovplyvnovat nalada v Londyne :)

Ale stale je tu vyber medzi stabilitou a moznostou rychlej zmeny. Stat bez vlastnej meny musi robit lepsiu politiku aj ked narocnejsiu ( setrit, zvysovat efektivnost statu )

Zverejnené

cesko ma vlastnu menu je na tom horsie? preco sa nehrnuli do Eura? A to je relativne malicka krajina ako my. Ja hovorim o tom, že ked sme v eurozone, stratili sme moznost robit si fiskalnu politiku. A my ju taktiez potrebujeme v zlych casoch. Ja nechápem prečo sa tak bojíš, toho, že by sme aj my mohli ziskat nieco zadarmo, bez úroku? Ked nasa ekonomika je postavená na dlhu, tak dlhova sluzba nieco stoji. Ci si myslíš, že je lepšie aby nas skrtili este viac?

Takže všetci sa boja, aby sme si pomohli, to nie je riesenie, peniaze su prostriedok. A pokial ich vyuzijeme efektivne, na to co potrebujeme a pouzijeme ich na ozdravenie niecoho čo je neefetivne, aby sme tomu zlepšili efektivitu, tak nam to len pomoze.

Zverejnené

nic zadarmo neexistuje :) Natlacenie penazi ( to je to co ziadas ) znamena inflaciu a tu platia vsetci. Nie to zadarmo. A ma to tolko zlych vedlajsich javov ze dvihnutie dani je voci tomu fajn politika.

A zase : menova politika nie je zazrak, moze pomoct kratkodobo ale neurobi z menej vykonnej krajiny vykonnejsiu. To nedokaze.

A cesko ma tiez svoje problemy, ako kazda krajina s dlhom im hrozia madarske problemy. Pokial nie su problemy, tak je to to skoro jedno, a ked su problemy tak vlastna mena ma svoje vyhody ale aj nevyhody

Zverejnené

Ale uz konecne pochop aj ty, že žiadna velka inflacia neprisla napr. V USA, ked FED sanoval ine sumy v ich ekonomike. To su nezmysly, že dar je inflacny, pozicka nie. Opakujem inflacne su oboje. Mozes sa pozriet co urobili pozicky s realitami. To iste. Rovnaka suma daru ma ten isty dosledok, pozicke ovela horsi dosledok, lebo vytvori inflaciu a pri splacani zas deflaciu, plus ten nestastny urok. Takže ked nerozlisujes, že treba niekedy svoj vzorec myslenia zmenit a to je dane okolnostami co sa deje, tak ja s tym nic neurobim.

A k odpustaniu dlhov. A co sa ti nepaci na tom, že vlastny dlh voci svojej krajine si v pripade nudze mozes čiastocne odpustit, cim sa zbavis velkej zataze. Nehovor mi, že sa to neda, alebo ze to je take hrozne zle KED to moze pomoct a vyznamne pre odvratenie krachu a depresie.

Zverejnené

robopol to je logika :), momentalne si na mentalnej urovni Kozlika, ktory vyhlasil ze nepotrebujeme zahranicne banky, ved si peniaze natlacime sami.

A k FEDu, jeho politika je proinflacna, na rozdiel od teba to samozrejme vedia a ze balancuju na hrane tiez vedia. Pozicka co dali mala zmysel len v pripade ak slo o zdravu firmu, ktora mala prechodne problemy. A takato firma dokazala pozicku vratit pomerne rychlo. To nema s odpustenim dlhu nic spolocne.

A nemusis dlhy odpustat, ak natlacis dost penazi, tak dlhy vo vlastnej mene zaniknu pomerne rychlo :) to je sposob ako sa staty po vojne zbavili dlhov voci VLASTNYM obcanom. Pripadne mozes spravit vymenu penazi a zobrat im peniaze rovno :).

A na rozdiel od nemcov vidim ze strach z inflacie nemame vlozeny do genov :), skoda.

Zverejnené

Ale o com hovoris? ved vlastnu menu nemame. Ja hovorim čo by mali robit v EU pre zachranu. To čo hovorim ja v USA robili v kvantitativnom uvolnovani. Nic co by neexistovalo. Ale hovorit tu o nejakej inflacii, ja nehovorim aby hromadne teraz zacali tlacit do aleluja, ale aby zacali silnejsie akcie zo strany ECB, ved si precitaj akehokolvek analyitika na co tie trhy cakaju. Prave na to, ze ECB sa zhosti radikalnejsie situacie. Ty hajis vlastne ake stonovisko?

Zverejnené

a len poznamka v ECB. Zase sa vratim k mojej stalej teze:), skutocne strukturalne problemy ECB nemoze vyriesit, moze ich maximalne odlozit.

A ze je ich dost, to vieme, kazdy deficitny rozpocet je dlhodobo problem.

To co sa da vyriesit su psychologicke nastavenia, lenze kto ma odvahu povedat co je este nalada a co je uz problem ?

ECB samozrejme moze kupovat statne dlhopisy krajin eurozony, ak prekroci hranicu o ktorej vsak nevieme kde je, tak to povedie k finacnej katastrofe. Pretoze to su cisto inflacne stimuly. Ak to bude malo, tak to nic nezmeni a ak to to bude vela tak to povedie k rychlemu padu EURa.

Niekde medzi tym je zrejme hranica kde to pomoze a este to nezhodi Euro. Ale ani liska nevie kde.

A tak neverim ze nemci to pripustia zadarmo, zrejme vznikne tvrde jadro, ktore zacne viest prebytkovu politiku a bude si vzajomne rucit za dlhy a v takom pripade bude ECB kupovat len dlhopisy krajin mimo tejto zony. A ked EURo pojde do problemov, tak sa menovo oddelia od zvysku eurozony.

A k uvolnovaniu, to ECB robi. Lenze teraz nejde o recesiu ale o problem finacovania dlhov. Nestaci drzat dole urokove sadzby

Zverejnené

hehe,

tak si zober tuto poznamku. Keby si slovensko na tri roky dozadu svoj deficit riesilo darom, tak je na tom lepsie ako ked si ho riesi pozickou, ktora je taktiez inflacna a navyse zatazuje splatením a úrokom. Takze ked to zoberiem prozaicky, nemas ako vyvratit, že dar je horsi ako pozicka, pozicka nic nevyriesila, iba zalepila dieru v rozpocte.

A ja som nikde netvrdil, že peniaze vytvoria strukturalne riesenie. Ale peniaze mozu posluzit na to strukturalne riesenie, Ja ho uvitam.

Zverejnené

iste ze mam, staci si zobrat historiu :) Ukaz mi jedinu krajinu, ktorej pomohlo ked si stat odpisal vlastne dlhy voci vlastnym ? :) V kazdej krajine to viedlo k problemom.

Este raz : Ty si vlozis peniaze do banky, ta ich pozicia statu. Stat oznami ze tento dlh si daruje, banka ti oznami ze nemas ziadne peniaze. Ako to pomohlo statu ci tebe ? Ty si nemozes kupit ani chleba, cim startujes retaz naslednych bankrotov. A stat nemusi sice nic platit ale ekonomika je v troskach, ziadne dane nedostava. Kde vidis toho vitaza ?

Zverejnené

Keby si slovensko na tri roky dozadu svoj deficit riesilo darom, tak je na tom lepsie ako ked si ho riesi pozickou, ktora je taktiez inflacna a navyse zatazuje splatením a úrokom.

Jednoznacne nebolo. Vsetky krajiny, ktore sa rozhodli si riesit svoje deficity tlacenim penazi sa prepadli do velmi vysokej inflacie. Nijake "hehe", ale treba nieco vediet o ekonomickej historii. To co v sucasnosti robia USA a EU su vynimky, pretoze lepsie alternativy na svete moc nie su a navyse su to obrovske ekonomiky. To co funguje pre USA je casto absolutne nepouzitelne pre minikrajinu ako je Slovensko.

A ja som nikde netvrdil, že peniaze vytvoria strukturalne riesenie. Ale peniaze mozu posluzit na to strukturalne riesenie, .

Samotna veta vela zmyslu nedava, ale budiz.

Pozitivne je, ze by sa tymto odburali iste dlhy, ok. Negativne je, ze by sa nezabranilo vzniku dalsich dlhov, tieto dlhy by boli len stale drahsie a vzniknuta inflacia a znehodnotenie meny by mohli poskodit celu ekonomiku.

Zverejnené

No a uz sme zase pri teze, že ta ista suma na deficit vedie k nekontrolovanej inflacii, to je zaujimave. teza je chybna, pretože tu je niečo iné, pokial niekto znehodnocoval svoju menu a to umyselne, ked sa niekomu týmto opatrením zvýši deficit este viac nie je problem v dare, ale v rozkradacoch.

s jedinou vetou tyso suhlasim, ze ked ide o pozicku tak sa niekto niekto niekde uskromnil, ale on ti pozical peniaze aby na tom zarobil vo forme úroku. Takže pre tvoju krajinu, ktora si peniaze pozicala musi vyrobit este aj zisk z tých penazi pre toho co ti ich pozical. A pokial ma budes presviedcat o tom, že na vine je dar tak dar na vine nebude.

Zverejnené

xenocide a navyse nie je jasne ze to robi USA naozaj bude fungovat, alebo ci naopak povedie v blizkej buducnosti k dalsim problemom.

Prilis nizka urokova sadzba vytvara bublinu, nevedie k rychlemu odburaniu zlych investicii ale ich udrziava pri zivote. Ale to su dalsie utopene peniaze.

Zverejnené

No a uz sme zase pri teze, že ta ista suma na deficit vedie k nekontrolovanej inflacii, to je zaujimave. teza je chybna, pretože tu je niečo iné, pokial niekto znehodnocoval svoju menu a to umyselne, ked sa niekomu týmto opatrením zvýši deficit este viac nie je problem v dare, ale v rozkradacoch.

Nie teza, ale ekonomicky fakt. Navyse vela krat empiricky dokazany, takze nijaka "chyba". Aby to bola chyba, musel by si najst zopar prikladov krajin, ktore svoje deficity riesili tym, ze tlacili peniaze - a nemali nijaku inflaciu. Nenajdes. Takze pred tym, ako budes nieco dostatocne overene oznacovat za "chybu", rozmyslaj aspon trosku.

A rozkradaci su vacsinou akurat minimalny problem a rozkradaci nesposobili nijake ekonomicke krizy, ani recesie ci inflaciu...to este tak za sociku strasili inperialistickymi prizivnikmi a sabotermi :)

Takže pre tvoju krajinu, ktora si peniaze pozicala musi vyrobit este aj zisk z tých penazi pre toho co ti ich pozical. A pokial ma budes presviedcat o tom, že na vine je dar tak dar na vine nebude.

1. To je jednoducha otazka alokacie zdrojov. Pokial je akykolvek uver vyuzity efektivne, dokaze vytvorit dostatok hodnot, aby sa splatil. Akurat staty to moc efektivne nevyuzivaju.

2. Dar, teda obycajne tlacenie penazi - nic neriesi. JEdnak vytvara inflaciu a tym, ze ma nulove urocenie, je tlak na spravnu alokaciu prakticky nulovy.

xenocide a navyse nie je jasne ze to robi USA naozaj bude fungovat, alebo ci naopak povedie v blizkej buducnosti k dalsim problemom.

Ja viem, ale nechcel som to este komplikovat. Pretoze aj keby to pre USA fungovalo, Slovensko bolo vzdy v uplne inej situacii.
Zverejnené

priklad mas hned v USA, kde FED ratoval a to sumami, ktoré su niekolkonásobne vyssie ako nejaký bilion. A kedze to robil, ziadnu superinflaciu nemal a nema nasiel som ti príklad.

A nevymyslaj si hluposti nikde som nenapisal, že infalcia nebude, inflacia bude aj u pozicky. Inak by si popieral ty sam realitu práve napr. v hypotekarnej bubline. nemas argumenty ziadne tak si zacnes vymyslat, že taka krajina nie je co si tlacila peniaze a nemala hyperinflaciu. Zrejme nechapes, že ja nepisem o nekontrlovanej tlaci, ktora ma znehodnotit dlhy.

Zverejnené

priklad mas hned v USA, kde FED ratoval a to sumami, ktoré su niekolkonásobne vyssie ako nejaký bilion. A kedze to robil, ziadnu superinflaciu nemal a nema nasiel som ti príklad

Co je to inflacia?

Pre uplnost - nemozem ta obvinovat, ze ti nedochadzaju suvislosti, pretoze aj na ekonomii sa to odflaklo. Ale problem je, ze to co TY vidis ako inflaciu je len mala cast. Ten zvysok je verejnosti skryty, pretoze sa o tom tazko pise v bulvarnych novinach.

Vysledok je, ze USA v podstate mali velmi vysoku inflaciu.....ale odpoved ako to je mozne zistis sam, ked si zodpovies na otazku, co sa bezne chape pod pojmom "inflacia" a ako sa pocita.

Zverejnené

taras. ta ista suma penazi vo forme daru alebo pozicky ma na tu ekonomiku rovnake inflacne pnutie. Keby si amerika nevyrobila tie peniaze ale poziciala by si na to rovnake mnozstvo penazi, tak by nebola mensia inflacia v USA. Dokaz opak, ty len pises o nejakých príkladoch, ale vsetky co si uvadzal bola nekontrolovana tlac, alebo znehodnotenie dlhov nadmernou tlacenim penazi.

Zverejnené

taras. ta ista suma penazi vo forme daru alebo pozicky ma na tu ekonomiku rovnake inflacne pnutie.

??????

Dokaz opak, ty len pises o nejakých príkladoch,

Opak coho? Ze v USA doslo k vysokej inflacii, ktoru bezne ukazovatele neukazali? :)

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov