buky Zverejnené 14. Jún, 2011 Autor Zverejnené 14. Jún, 2011 Ani divá sviňa nerozumie čo chcete povedať, všetko skomplikovať to je vaše hobby. Aké štyri sily ? Veď ide predsa o dve telesá (2. kozmonauti , kozmonaut - kváder) medzi ktorými dochádza k dynamickej silovej interakcii. Ak budeme chcieť zmerať, overiť veľkosť sily medzi kozmonautami, tak ju budeme merať v bode stretu dvoch kozmonautov.Ak bude medzi podošvami topánok tenzometer, tak sa nedá zistiť, ktorá sila je akčná a ktorá reakčná, tenzák ukáže len jednu silu, nie dve. Taktiež to platí aj pre silomer. V tomto prípade ide o jednu silovú interakciu a dve zhodné alebo rozdielne zrýchlenia dvoch telies.Veľkosť dynamickej sily medzi telesami rozhoduje, aké budú mať obe telesá zrýchlenie. Je to tak alebo nie.
Darkman Zverejnené 14. Jún, 2011 Zverejnené 14. Jún, 2011 Ak mas 2 kozmonanutov, ktory posobia silami, tak ti vzniknu 4 sily. 2 ktore vyvolali kozmonauti, posobia na kvader a navzajom sa rusia. Zvysne 2 su sily, ktore vznikli podla 3NZ a su reakciou na povodne 2 sily, ktore vyvolali kozmonauti, a posobi nimi kvader na kozmonautov. V pripade kozmonaut-kvader vzniknu len 2 sily. Na velkost zrychlenia vplyva sila a hmotnost telesa.
alamo Zverejnené 14. Jún, 2011 Zverejnené 14. Jún, 2011 Ani divá sviňa nerozumie čo chcete povedať, všetko skomplikovať to je vaše hobby. Aké štyri sily ? si ma sklamal.. ja že napíšeš "v pohodičke" :hmmm:
buky Zverejnené 14. Jún, 2011 Autor Zverejnené 14. Jún, 2011 Ak mas 2 kozmonanutov, ktory posobia silami, tak ti vzniknu 4 sily. 2 ktore vyvolali kozmonauti, posobia na kvader a navzajom sa rusia. Babkin guľomet. Ako chceš zmerať, tie štyri vzniknuté sily ? Fyzika je aj o meraní, nie len o teórii a kreslenie šípok ako nám vyhovuje.
alamo Zverejnené 14. Jún, 2011 Zverejnené 14. Jún, 2011 o meraní..hmm.. kým niekto "odmeria" superstruny, to si ešte chvíľu počkáme
Darkman Zverejnené 14. Jún, 2011 Zverejnené 14. Jún, 2011 Babkin guľomet. Ako chceš zmerať, tie štyri vzniknuté sily ? Fyzika je aj o meraní, nie len o teórii a kreslenie šípok ako nám vyhovuje. Pockat, to si doteraz netusil, ze su tam 4 sily? Ako mozes spochybnovat 3NZ, ked ani poriadne netusis, co znamena a ako sa aplikuje? Ved toto je tragikomedia.
buky Zverejnené 14. Jún, 2011 Autor Zverejnené 14. Jún, 2011 Pockat, to si doteraz netusil, ze su tam 4 sily? Ako mozes spochybnovat 3NZ, ked ani poriadne netusis, co znamena a ako sa aplikuje? Ved toto je tragikomedia. Hehe. Akurát som ich videl nakreslené a je to poriadna konina. Ak príde na rad overenie meraním štyroch vzniknutých síl, tak sánka padne. A dokonca aj dvoch síl. Aspoň vidíš v akom omyle žiješ a nielen ty.
alarm Zverejnené 14. Jún, 2011 Zverejnené 14. Jún, 2011 Prečo by mala padnúť sánka-obehaj troch susedov, požičaj si osobné váhy-štvrtú máš doma.Zober nejaký kváder-porobetón (požičiam,ak nemáš) a opri oň dve váhy tak aby si videl ručičky(jednu daj trochu nižšie).A to isté zopakuj aj na druhej strane. Zavolaj kamaráta, a zatlačte z dvoch strán na váhy.Všetky 4 ukážu rovnakú silu.Do prvej tlačíš ty, takže to je sila, ktorou tlačíš.Druhá je opretá o kváder,takže ukazuje silu, ktorou kváder pôsobí proti tebe.Z druhej strany-tretia váha ukazuje, koľko tlačí kamarát, a štvrtá, koľko proti nemu tlačí kváder.Ak nezapojíte mladícke hormóny a dokážete jeden druhého nepretlačiť, tak všetky váhy zmerajú rovnakú silu. Neveríš?Vyskúšaj a potom ti možno padne sánka. :hmmm:
Darkman Zverejnené 14. Jún, 2011 Zverejnené 14. Jún, 2011 Preco by mi mala sanka padnut. To, ze sa kozmonaut v skutocnosti odrazi je dokazom, ze tam ta sila je, ako by sa inak pohol? Sam na seba by posobil silou? Skus si lahnut na koberec a tahat sa za rameno, ze ako dobre ti pojde pohyb, ked budes sam na seba posobit silou. Este raz mojko, NZ su zakladom x fyzikalnych oborov, ktore su v praxi pouzivane. Myslis, ze veci okolo nas su len tak zbrucha skontruovane a postavene? Vsetko je najprv narvhnute a spocitane podla modelov, ktorych zaklady tvoria prave NZ. Keby nefungovali, tak by sa to v praxi zistilo uz velmi davno. Veci by proste nefungovali, tak ako bolo navrhnute, aby fungovali. Ale oni funguju presne tak, ako boli navrhnute. Ty si zatial neprisiel s nicim, niesi v tej tvoje fyzike schopny nic poriadne spocitat. S kazdym problemom musis kluckovat a hladat slova, ako sa rieseniu vyhnut. Netusis poriadne o com NZ hovoria a aj napriek tomu ich ides spochybnovat, tak opatrne s tym hehe. Otazka, ked nefunguje 3NZ, tak preco potrebuje vrtulnik vyrovnavaci rotor? Preco bez neho zacne rotovat proti hlavnemu rotoru? Preco ma jednovrtulove lietadlo tendenciu naklanat sa na opacnu stranu, nez sa toci vrtula? edit(tu to mas aj popisane http://www.aerospaceweb.org/question/dynamics/q0015a.shtml)
buky Zverejnené 14. Jún, 2011 Autor Zverejnené 14. Jún, 2011 Preco by mi mala sanka padnut. To, ze sa kozmonaut v skutocnosti odrazi je dokazom, ze tam ta sila je, ako by sa inak pohol? Sam na seba by posobil silou? Skus si lahnut na koberec a tahat sa za rameno, ze ako dobre ti pojde pohyb, ked budes sam na seba posobit silou. Jáj moje, ja netvrdím, že pri odraze tam sila nie je. Ona tam samozrejme je ale medzi dvoma telesami, hmotnými bodmi. Ak sa ťaháš za rameno tak dochádza k silovému pôsobeniu na to isté teleso, aby si sa pohol chýba ti druhý hmotný bod. Dajte mi druhý hmotný bod a ja pohnem zemeguľou. Galileo Galilei. A nezaškodí čítať a pochopiť príspevky Alexandra Járaya.
Darkman Zverejnené 14. Jún, 2011 Zverejnené 14. Jún, 2011 A odkial sa zobere ta sila, ktora posobi na kozmonauta? a este poprosim ten vrtulnik, nehopkaj opat okolo kase.
buky Zverejnené 14. Jún, 2011 Autor Zverejnené 14. Jún, 2011 Šak nemáš doriešenú jednu triviálnu vec a už skáčeš na zložitejšiu,vrtulník. A prečo si myslíš, že sila pôsobí na kozmonauta? Ide o dynamickú silovú interakciu medzi dvoma telesami. To znamená, že silové pôsobenie sa nachádza v mieste styku oboch telies. To potvrdí aj tenzometrický silomer.Ak ide o dynamické silové pôsobenie, tak je tam pohyb. A pohyb dokáže vzniknúť len u kozmonauta. Potom to ale znamená, že ide o teleso schopné vyvolať silové pôsobenie po dráhe Fs. Od veľkosti Fs potom závisí veľkosť zrýchlenia oboch telies. Ak pôsobím silou za určitý čas Ft, tak ide o statickú silovú interakciu a nie je tam žiadne pôsobenie silou po dráhe. Možno som zapotil,a le tak sa na to zatiaľ pozerám.
Darkman Zverejnené 14. Jún, 2011 Zverejnené 14. Jún, 2011 Šak nemáš doriešenú jednu triviálnu vec a už skáčeš na zložitejšiu,vrtulník. A prečo si myslíš, že sila pôsobí na kozmonauta? Ide o dynamickú silovú interakciu medzi dvoma telesami. To znamená, že silové pôsobenie sa nachádza v mieste styku oboch telies. To potvrdí aj tenzometrický silomer. Ak ide o dynamické silové pôsobenie, tak je tam pohyb. A pohyb dokáže vzniknúť len u kozmonauta. Potom to ale znamená, že ide o teleso schopné vyvolať silové pôsobenie po dráhe Fs. Od veľkosti Fs potom závisí veľkosť zrýchlenia oboch telies. Co je to ta tvoja dynamicka silova interakcia. Sila posobi na jedno teleso, v jednom bode, ma svoj smer a velkost. Bud posobi na kvader v smere jeho pohybu, alebo na kozmonauta v smere jeho pohybu. Nemoze posobit na dve telesa zaroven, rovnako nemoze posobit naraz dvomi smermi. To je v rozpore so zakladnym konceptom toho, co vo fyzike rozumieme pod pojmom sila, ci uz aj ten ides spochybnovat? Tak, na koho posobi sila, na kvader v smere jeho pohybu. Alebo na kozmonauta v smere jeho pohybu. Este raz opakujem, nemoze posobit na oboch naraz, a nemoze posobit naraz opacnymi smermi. Ak pôsobím silou za určitý čas Ft, tak ide o statickú silovú interakciu a nie je tam žiadne pôsobenie silou po dráhe. Možno som zapotil,a le tak sa na to zatiaľ pozerám. To znamena, ze ked tlacim vozik 2 hodiny, tak podla teba, tam nieje ziadne posobenie sily po drahe, a teda som nevykonal ziadnu pracu? No zaujimave :hmmm: By ma zaujimalo naco taky vlak minie kvanta elektriny, ked podla teba nevykonava pracu.
slimak Zverejnené 14. Jún, 2011 Zverejnené 14. Jún, 2011 Precital som si zaciatok. A vidim ze tu buky stale diskutuje. Chcel by som sa ho opytat ako si mysli ze by jeho pokus dopadol na mesiaci? Asi rovnako, aj jablko, teleso, stol a balon by rovnako rychlo spadol, ci nie?
buky Zverejnené 14. Jún, 2011 Autor Zverejnené 14. Jún, 2011 Mám dojem že Newvton to poriadne pohnojil. Jeden newton je "množstvo sily", ktoré udeľuje telesu s hmotnosťou 1kg zrýchlenie 1 ms2.Ujasnime si najzásadnejšiu vec akú som počas dvoch rokoch na fórach kedy určil: ČO JE TO MNOŽSTVO SILY ? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!V akom skupenstve sa nachádza, v pevnom, plynnom, kvapalnom, vo vákuovom, v podobe nakreslenej šípky? Šak používaj logiku, ak budem tlačiť na vozík a nepohne sa tak je to Ft. Statická silová interakcia.Ak bude v pohybe, tak pôsobím silou po dráhe Fs. Dynamická silová interakcia. (mal som ťažký deň a momentálne som na nočnej smene, reakcia možno až ráno, je mi nejako stohto všetkého na pi.. )
Darkman Zverejnené 14. Jún, 2011 Zverejnené 14. Jún, 2011 1N je sila potrebna na udelenie telesu s hmotnostou 1kg zrychlenie 1ms-2. To znamena, ze ked na teleso s hmotnostou 1kg budes posobit silou 1N, hociakym sposobom, tak bude mat zrychlenie 1ms-2 (t.j, ze kazdu sekundu zvysi svoju rychlost o 1m/s). Co viac na tom chces definovat? Alebo ako si to predstavujes? Co je to jeden ohm? V akom mnozstve a v akom skupenstve sa ten odpor nachadza?Co je to pascal?Co je to coulumb?.....
buky Zverejnené 15. Jún, 2011 Autor Zverejnené 15. Jún, 2011 1N je sila potrebna na udelenie telesu s hmotnostou 1kg zrychlenie 1ms-2. To znamena, ze ked na teleso s hmotnostou 1kg budes posobit silou 1N, hociakym sposobom, tak bude mat zrychlenie 1ms-2 (t.j, ze kazdu sekundu zvysi svoju rychlost o 1m/s). Co viac na tom chces definovat? Alebo ako si to predstavujes? Podaj príklad s praxe kde pri 1N bude mať teleso s hmotnosťou 1kg zrýchlenie 1ms-2.
tyso Zverejnené 15. Jún, 2011 Zverejnené 15. Jún, 2011 kazdy, to je definicia. Ak chces ciachovat silomer, tak toto je sposob. pripevni na zavazie (1 kg) silomer, napni ho na 1N a uvolni zavazie, jeho zrychlenie v tom okamziku bude 1ms-2. (over laserovym meracom zrychlenia)A ak nebude zrychlenie take tak je zly silomer :hmmm:
Darkman Zverejnené 15. Jún, 2011 Zverejnené 15. Jún, 2011 Podaj príklad s praxe kde pri 1N bude mať teleso s hmotnosťou 1kg zrýchlenie 1ms-2. To je ako keby si sa spytal, daj priklad z praxe, kedy bude mat jeden meter, jeden meter. Alebo kedy bude mat obvod pod napatim 1V, s prudiacim prudom o velkosti 1A odpor 1 ohm.
buky Zverejnené 15. Jún, 2011 Autor Zverejnené 15. Jún, 2011 kazdy, to je definicia. Ak chces ciachovat silomer, tak toto je sposob. pripevni na zavazie (1 kg) silomer, napni ho na 1N a uvolni zavazie, jeho zrychlenie v tom okamziku bude 1ms-2. (over laserovym meracom zrychlenia) A ak nebude zrychlenie take tak je zly silomer :hmmm: Zložitejší príklad si už ani nemohol dať ale OK. Máme tu pružinu(1.hmotný bod), ktorá je schopná zrýchliť 1kg závažie (2.hmotný bod). Prečo bude zrýchlenie len jedným smerom resp. len jedného telesa. Pružina má schopnosť zrýchliť telesá v oboch smeroch. Kde sa v tomto prípade nachádza reakčná sila, ktorá by zrýchlila teleso do opačného smeru. Ide predsa vždy o dve sily. A ďalej chcem len upozorniť, že meriaš veľkosť sily medzi dvoma telesami (silová interakcia). Šípku, ktorú nakreslíš je smer zrýchlenia telesa.
Darkman Zverejnené 15. Jún, 2011 Zverejnené 15. Jún, 2011 Nevyjadruje sa velkost sily posobiacej medzi 2 telesami, ale velkost sily posobiacej na teleso a sipku ktoru nakreslis je smer posobenia sily, nie smer zrychlenia telesa, lebo to ze na teleso posobi nejaka sila este neznamena, ze zrychli v jej smere, mozu nanho posobi ine sily. Toto su elementarne zaklady, ktore neovladas.
buky Zverejnené 15. Jún, 2011 Autor Zverejnené 15. Jún, 2011 Bla bla.Pýtam sa jasne, kde sa nachádza pri pružine druhá rovnaká opačne orientovaná sila, ktorá by zrýchlila teleso do opačného smeru. Lebo ,v tomto príklade zrýchli teleso iba jedným smerom.
Darkman Zverejnené 15. Jún, 2011 Zverejnené 15. Jún, 2011 Bla bla bla bla bla.Uz si to tu mal napisane x-krat, reakcna sila neposobi na to iste teleso ako akcna, uz si to niekde zapis, ked si to nevies zapamatat (aj ked to ako hadzat hrach na stenu, ked netusis co sa vo fyzike rozumie pod pojmom sila). Jedna sila posobi na zavazie, druha na pruzinu. Ako chces, aby sila, co posobi na pruzinu zrychlovala zavazie? Hovorim, zaklady, ty nechapes ani koncept 3NZ. Keby si uvolnil aj pruzinu, tak zrychli presne v opacnom smere ako zavazie. Este k tej dvojej dynamickej silovej interakcii na mieste dotyku. Ked mas magnet a rovnako tazky kus ocele, kde dochadza k tej tvoje dynamickej silovej interakcii, ked sa nedotykaju? Pritom oba sa pohnu, ocel smerom k magnetu a magnet smerom k oceli. Co tam sposobuje pohyb magnetu? Kto nanho posobi silou? Sam magnet na seba?
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz