Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

A čo poháňa jadrové elektrárne.Len nenapíš že urán :D

Ako sa chceš dopracovať k teplu v jadrovej ekektrárni bez uránu? :lach:
Zverejnené

Ako sa chceš dopracovať k teplu v jadrovej ekektrárni bez uránu? :lach:

...a prečo by som sa mal dopracovať k teplu, keď to podla teba nie je energia :D
Zverejnené

keď to podla teba nie je energia :(

Teplo je dôsledok niečoho, inak - 270°

Ako sa dopracuješ k teplu z vyššou teplotou?

Zverejnené

Páni, čo tak trošku zmierniť slovník.

Však nie je predsa potrebné na všetko čo je tu napísane reagovať.

... a keď už, tak najskôr napočítať aspoň do desať, "vychladnúť", trošku pouvažovať,

či vôbec stojí za to niečo napísať.

Ďakujem.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Teraz som trochu mimo...prešiel som si pár príspevkov naspäť a nič na zmenu slovníka som nenašiel :(

ak sleduješ tento debatšák, ťažko nereagovať na niektoré názory, ktoré sa vymykajú všeobecne uznávanému štandartu.A len čo sa blíži rozuzlenie energie už letíme v rakete, ale skôr, ako sa podarí odštartovať naháňame guličku vo vlaku.....

Čím ďalej, tým viac som presvedčený o tom, že sú dve možnosti vysvetlenia tohto stavu ohľadne zakladatela témy.

1) Je to jadrový fyzik (alebo niečo podobné), ktorý sa tu baví na náš účet s IQ 300, preto tak obratne kladené otázky,zmeny problémov a zastieranie...to nemôže robiť bežný človek.

2)Toto nechám na každého, kto sa tu angažuje :(

Zverejnené

Teraz som trochu mimo...prešiel som si pár príspevkov naspäť a nič na zmenu slovníka som nenašiel :(

Nemohol si nájsť, pretože tie príspevky, ktoré boli bezprostredne pred mojim boli medzičasom odstránené.

Chybička "se ale vloudila" a príspevok, ktorý som napísala ja tu potom asi nedopatrením ostal.

Zverejnené

teplo je energia a meria sa v Jouloch, teplota sa meria v Kelvinoch.

A ked sa uz pytas, tak teplo je kineticka energia castic. Ked dodas vode teplo, tak sa zacnu molekuly rychlejsie hybat. Ale to je uz nad ramec debaty.

To co vieme potvrdit meranim : Ak sa znizi kineticka energia telesa, tak o rovnaku hodnotu narastie teplo. A to vzdy, ak zratame vsetky zlozky energie tak dostaneme vzdy rovnake cislo pre uzavrety system. Ak nechces energiu povazovat za energiu tak plati upraveny zakon, energia + teplo = konstanta. Alebo mozes ist dalej, kineticka energia+potencialna energia+ elektromagenticka energia + ina energia+ teplo = konstanta.

• Pridať bod 1
Zverejnené

1) Je to jadrový fyzik (alebo niečo podobné), ktorý sa tu baví na náš účet s IQ 300, preto tak obratne kladené otázky,zmeny problémov a zastieranie...to nemôže robiť bežný človek.

:( , tak som sa už dávno nepobavil, skôr mimozemšťan.

Vrátim sa späť k mechanickej práci, aby som zabil dve muchy jednou ranou.

Máme dve potenciálne energie :

1.Potenciálnu energiu premením na kinetickú a tepelnú na zdvihnutie závažia do výšky.

2.Potenciálnu energiu premením na kinetickú a tepelnú na orbu pôdy, pričom v oboch prípadoch bude veľkosť práce zhodná.

Ale veľký rozdiel bude v tom, že energia sa zachová len v 1. príklade a to v podobe gravitačnej potenciálnej energie (mgh)

Ak sa na to pozriem ale cez 3.NZ, tak v oboch prípadoch pôsobí proti akčnej sile rovnaká ale opačne orientovaná reakčná sila, čo je podmienka aby sa konala práca.

To že rovnaká ale opačne orientovaná sila je len v 1. príklade niet pochýb. Pretože je tu možnosť zrýchlenia v smere gravitačného silového pôsobenia. Ale o čo ide potom v 2. príklade? Už som dávnejšie vysvetlil o čo ide.

Až neuveriteľne mi to do seba zapadá, alebo sa vo všetkom mýlim ako tvrdí Tyso ?

Zverejnené

Prvy pripad dobre nechapem, ak si zdvihol zavazie do vysky, tak si nepouzil potencialnu energiu, ale si ju naopak zvysil. Pouzit ju mozes, ked nechas teleso padat volnym padom.

V druhom pripade si nepouzil potencialnu energiu, pokial si neoral dole kopcom :(

Potencialna energia je celkova praca, ktoru moze teleso vykonat pocas volneho padu. Preto, ked zdvihas teleso do vysky, tak ju zvysujes. Pokial ides vodorovne (orba), tak potencialnu energiu nemenis.

Zverejnené

Zle chápeš potenciálnu energiu.Predstav si to ako energetickú hladinu.Kdekolvek na zemi zdvihneš teleso do výšky 1m, dodal si mu potencialnu energiu 1*m*g.Minúť môžeš len to, čo si dodal.Ak to teleso cez kladku spriahneš s pluhom a spustíš dole, potiahne pluh-vtedy si minul potencialnu energiu na oranie.

tvoje body 1 a 2 sú tak zle formulované, že sa nedá odpovedať....pýtaš sa kolko váži 1 kg myšlienok ak na druhú stranu váhy položíš 5kg.

Zverejnené

V prvom rade sa treba zamerať na konanie práce, čo je premena energie.

Ak konám prácu musí byť predsa prítomná aj potenciálna energia, ktorej premenou na inú energiu, potenciálnosť klesá.

V našom prípade dvíha bremeno a orie traktor a tam predsa musí byť tiež prítomná potenciálna energia.

Prispôsobujem sa len z dôvodu aby sme si urobili jasno.

Vrátim sa späť k mechanickej práci, aby som zabil dve muchy jednou ranou.

Máme dve potenciálne energie :

1.Potenciálnu energiu traktora premením na kinetickú a tepelnú na zdvihnutie závažia do výšky.

2.Potenciálnu energiu traktora premením na kinetickú a tepelnú na orbu pôdy, pričom v oboch prípadoch bude veľkosť práce zhodná.

Ale veľký rozdiel bude v tom, že energia sa zachová len v 1. príklade a to v podobe gravitačnej potenciálnej energie (mgh)

Ak sa na to pozriem ale cez 3.NZ, tak v oboch prípadoch pôsobí proti akčnej sile rovnaká ale opačne orientovaná reakčná sila, čo je podmienka aby sa konala práca.

To že rovnaká ale opačne orientovaná sila je len v 1. príklade niet pochýb. Pretože je tu možnosť zrýchlenia v smere gravitačného silového pôsobenia. Ale o čo ide potom v 2. príklade? Už som dávnejšie vysvetlil o čo ide.

Až neuveriteľne mi to do seba zapadá, alebo sa vo všetkom mýlim ako tvrdí Tyso ?

Zverejnené

Nie, chapes to uplne zle. Potencialna energia, je potencialna z toho dovodu, ze je to energia, ktoru mozno ziskat pohybom telesa v poli. V nasom pripade padom.

Zverejnené

Nie, chapes to uplne zle.

Začni od začiatku, od položeného telesa na zemi, aby si ho zodvihol potrebuješ energiu - potenciálnu energiu.
Zverejnené

Aby si ho zodvihol potrebujes vykonat pracu. Zdvihnut do vysky zvysis jeho potencialnu energiu, presne o tolko, kolko prace si vykonal jeho zodvihnutim.

Zverejnené

Zdvihnut do vysky zvysis jeho potencialnu energiu, presne o tolko, kolko prace si vykonal jeho zodvihnutim.

Prečo ale NEzvýšim potenciálnu enegiu oraním, presne o toľko o koľko práce som vykonal orbou ?

Nie je tam predsa žiadny rozdiel, alebo áno?

Zverejnené

Je v tom asi taky rozdiel ako medzi posunutim a natiahnutim pruziny. Zdvihnutim telesa umoznis telesu volny pad, potencialna energia hovori o tom, kolko prace pocas tohoto padu gravitacne pole urobi.

Zverejnené

prečo?

lebo oraním ju nezvyšuješ ,ale míňaš.Ale pozor.Pri tvojom uvažovaní sa kludne môže stať, že od teraz budeš zamieňať potenciálnu enegriu a oranie... :(

Zverejnené

Pokial oram na rovine, tak ju ani neminam. Ak oram na kopci, tak ju hore kopcom zvysujem a dole kompcom minam.

Zverejnené

Myslel som príklad, keď zdvihnuté závažie svojim potencialom ťahá lano, na ktorom je pluh...

Zverejnené

Tak v takom pripade ano, ale naco to komplikovat, ked buky ani nechape co to potencialna energia je :(

Zverejnené

prečo?

lebo oraním ju nezvyšuješ ,ale míňaš.

Míňam? To mi je novinka, hádam premieňam na inú energiu.

Veľkosť potenciálnej energie traktora je pred oraním ako aj zdvihnutím závažia zhodná, a je zhodná aj po vykonaní práce v oboch prípadoch.

Pri zdvihnutí závažia do výšky sa však energia zachová (mgh), ale pri oraní nie.

Je teda na mieste otázka: Načo sa premenila potenciálna energia traktora pri oraní, keď sa nezachovala ako pri zdvihnutí závažia do výšky?

Jednoducho vám to nevychádza, ani čo sa budete o zem hádzať.

Zverejnené

buky, lebo medved :(

potencialna energia je spojena so silovym polom nie so psenicnym.

No a eby bol jasny rozdiel, ak vykonas pracu tak to znamena ze telesy zvysis energiu. A su moznosti :

Bud sa tato energia zmeni na potencialnu, kineticku alebo tepelenu energiu.

A pri orani sa zmeni na teplo, zem aj pluh sa zahreju. ( mozno pluh ti nie je jasny ale rovnake je to pri sustruhu, ten sa hreje ako divy ).

Ale koncept energie nemas ako pochopit, kedze odmietas zaklady. Tak to zober ako kuzelnu formulu, nemusis rozumiet preco funguje ( to inak zaujima vec ale niekolko radov nad tvoje moznosti, suvisi so symetriou v case).

A tak ako nerozumies preco chladnicka chladi, staci ked si tam vlozis pivo a ono sa vychladi.

Zverejnené

@alarm

No vidis, bolo ti treba komplikovat to? :(

@buky

Ale vychadza, len ty mas zas problem pochopit, co to potencialna energia znamena. Neviem ci nevies, alebo nechces pochopit, ze potencialna energia je len a len energia, ktoru moze teleso ziskat pohybom v poli. Nieje to kineticka energia, nieje to chemicka vazobna energia, nieje to tepelna energia, je to len energia, ktoru ma teleso vdaka svojej polohe v gravitacnom poli.

Potencialna energia traktora sa na nic nepremenila, on ju stale ma, taku istu ako pred oranim. Na oranie nepouzil potencialnu energiu.

Mas 1kg zavazie na zemi, jeho potencialna energia je 0. Zdvihnes zavazie do 1m, vykonas pracu 9,8J, potencialna energia zavazia bude v tomto momente 9,8J. Zdvihnes o dalsi meter, opat vykonas pracu 9,8J, potancialna energia sa opat zvysi o 9,8J, takze bude 19,6J.

Ak teraz zavazie pustis, tak mozes pomocou gravitacie vykonat pracu 19,6J. To je potencialna energia, nic viac.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov