buky Zverejnené 8. August, 2011 Autor Zverejnené 8. August, 2011 Denno denne to vidím v aute ked prudšie zatačam tak predmet na palbunej doske odleti von z balubovky. Tam sa ti zvyšuje dostredivá sila a dostredivé zrýchlenie. Sedím na prívese skonštantnou rýchlosťou a pri zatáčaní vidím na podlahe rovnomerný pohyb guličky. Nemiešaj sem palubovku auta, keď nemáš ani šajnu o čo ide. V ktorej časti palubovky opustí rotujúca gulička dráhu? Pri zrýchľujúcej centrifúge sa dokazuje akurát zvyšujúca dynamická silová interakcia medzi centrifúgou a planétou. Dostredivú silu nemáš ako dokázať.
robopol Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 a kam sa mam pozerat ked soferujem za seba na sedacku? :lach: a polož si mobil na balubovku, alebo si tam daj rovnu dosku. A ked pojdes do zatacky mobil sa pohne. Už si videl žeby niečo získalo rýchlost bez zrýchlenia. zo stavu pokoja na palubnej doske a potom rýchlost voci palubnej doske? možo ak tak v tvojich snoch ale zrýchlenie je zmena rýchlosti zo stavu 0 rýchlost do stavu nejaká rrýchlost. inak by si tam pohyb na tej palubnej doske nikdy nevidel.Urob si ten pokus s gulickou a bude to presnejšie, lebo ta ma valivy odpor a ten je mensi ako pri mobile, kde sa mobil sucha po palubnej doske. a k odstredivke. Je to to isté ako ked auto ide do zátačky. je uplne jedno ci je spojena so stredom ramenom alebo nie. Je to ta istá sila "dostreidvá sila" čo ta tlaci k sedačke. bohužial bukovan tvoje iq to nezvladne pochopit aj tak, naco sa unuvat s tebou.
buky Zverejnené 8. August, 2011 Autor Zverejnené 8. August, 2011 Ak by si teraz isiel zo zeme na mesiac, tak potencialnu energiu stratis a gravitacne pole mesiaca vykona pracu rovnej tejto energii. Cestou si stratil potenciálnu enegiu ?! To je nejaký novotovar. Veľkosť práce zdvihnutého do výšky, závisí len a len od veľkosti gravitačného silového pôsobenia medzi telesami, koľko energie som na to použil nie je vôbec podstatné. Preto tvrdenie, že pri páde telesa ide o úbytok, zmenšovanie potenciálnej energie je nepodstatné a navyše nelogické. a polož si mobil na balubovku, alebo si tam daj rovnu dosku. A ked pojdes do zatacky mobil sa pohne. Už si videl žeby niečo získalo rýchlost bez zrýchlenia. zo stavu pokoja na palubnej doske a potom rýchlost voci palubnej doske Pohyb guličky v zatáčajúcom aute znamená dráhu A,B. Bude po tejto dráhe pohyb zrýchlený alebo rovnomerný. V priamočiarom zrýchľujúcom aute bude od zadného kufra auta ku guličke dráha A,B. Bude po tejto dráhe pohyb zrýchlený alebo rovnomerný. resp. bude medzi oboma príkladmi rozdiel?
Darkman Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 Cestou si stratil potenciálnu enegiu ?! To je nejaký novotovar. Ok, nestratil, premenil... Veľkosť práce zdvihnutého do výšky, závisí len a len od veľkosti gravitačného silového pôsobenia medzi telesami, koľko energie som na to použil nie je vôbec podstatné. Preto tvrdenie, že pri páde telesa ide o úbytok, zmenšovanie potenciálnej energie je nepodstatné a navyše nelogické. No, ty si mi truhlik. Kecas, kecas a nevies o com, sa len strapnujes. Co je m*g*h? Nie je nahodou m * g velkost sily F a h je vyska? Nie je to nahodou len inak napisany vzorec na pracu, a nehovori to nahodou to, ze velkost energie je rovne gravitacnej sile a vysky prejdenej v gravitacnom poli? Ved to je presne to iste co trvrdis ty, velko prace zavisi len od velkosti sily a vysky. :lach: A nie nahodou, ked teleso pada, tak gravitacne pole kona pracu F * s, kde F je velkost gravitacnej sily, a s je draha, ktoru teleso pada. A nieje nahodou velkost sily F zavisle od hmotnosti m a gravitacneho zrychlenia g? A teda je velkost prace oprat raz m * g* h?
robopol Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 Bukovan ty jelito. Dostredivé zrýchlenie nie je obvodové zrýchlenie. Ak to tu nepadlo 300 krat tak ani raz. ty sa budes v odstredivke pohybovat rovnomernou uhlovou rýchlostou, alebo ako ty chceš rovnomernou obvodovou rýchlostou. Ten pilot sa pohybuje pri 9g rovnomernou uhlovou a rovnomernou obvodovou rýchlostou. ALE V SMERE do stredu mu udeluje centrifúga zrýchlenie rovné a=9,8*9=cca 90 m/s2. keby si v ten moment položil predmet na podlahu tak okamžite to uvidíš ako zrýchlene pojde k tej stene. A bude to vyznamne zrýchlenie. Ak by stal niekto v takejto odstredivke neprichytený tak by ho to tak treslo o tu stenu, že by si sa divil. A to je dokaz, mobil na palubovke položis na palbunu dosku, pokial je vodorovna o to lepsie. Ked zrýchluješ, das plyn na nohu tak mobil odleti dozadu. Ked pribrzdíš dopredu. A KED POJDES DO ZATACKY, tak do boku. PRESNE V SMERE TOHO ZRYCHLENIA. a je to pokus, ktorý dokazuje, že Ak mobil gulicka stoji VOCI vlaku pri rovnomernej rýchlosti A NASLEDNE do zatačky ZACNE ZRYCHLOVAT V SMERE DOSTREDIVEHO ZRYCHLENIA UVIDIS TO ZRYCHLENIE NA PODLAHE TOHO VOZNA. Nebude to žiaden rovnomerný pohyb!
buky Zverejnené 8. August, 2011 Autor Zverejnené 8. August, 2011 Ok, nestratil, premenil... A nie nahodou, ked teleso pada, tak gravitacne pole kona pracu F * s, kde F je velkost gravitacnej sily, a s je draha, ktoru teleso pada. A nieje nahodou velkost sily F zavisle od hmotnosti m a gravitacneho zrychlenia g? A teda je velkost prace oprat raz m * g* h? A načo sa premenila energia cestou na mesiac? Tak potom to znamená, že ide o gravitačnú potenciálnu prácu. Prečo do toho montovať gravitačnú potenciálnu energiu a jej úbytok, keď k žiadnemu úbytku nedošlo ale len skrátenie dráhy pri páde telesa. a je to pokus, ktorý dokazuje, že Ak mobil gulicka stoji VOCI vlaku pri rovnomernej rýchlosti A NASLEDNE do zatačky ZACNE ZRYCHLOVAT V SMERE DOSTREDIVEHO ZRYCHLENIA UVIDIS TO ZRYCHLENIE NA PODLAHE TOHO VOZNA. Nebude to žiaden rovnomerný pohyb! Ty stále vidíš len alen veľkosť dostredivej sily, čo pre teba automaticky znamená zrýchlenie telesa. Ale ako náhle sa budeme baviť o rotujúcej guličke na vodorovne točiacom sa disku, tak budeš tvrdiť: gulička nezrýchli z dôvodu, že gulička nemá dotyčnicovú dráhu. Tak ako to vlastne je? Ako dlho budeš ešte keckať o dostredivej sile?
robopol Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 a co robi ta gulicka na tom rotujucom disku? netoci sa po kruhovej drahe, takže nema mat ake dostredivé zrýchlenie. zrýchlenie je dané "dostredivé" a=v*v/r. A ked sa gulička nekruti po kruhu nema dostredive zrýchlenie. Ak é proste že, ale pre teba je to velka zahada, nie? chceš aby mali veci dostredivé zrýchlenie a pritom sa netocia po kruhu. No co sa ine da cakat od capka zahradnika, majstra svete v kecani sprostosti. a o tej guličke som ti písal, že pomocou nej zmerias zrýchlenie vlaku na priamej trati a TAK isto to zmerias ked pojde vlak do zakruty. tym zmerias dostredivé zrýchlenie vlaku na zaklade pohybu gulicky po podlahe vlaku a casu, ktorý zmerias. Jake proste ze? len ty iqvac si to doteraz nepochopil.
buky Zverejnené 8. August, 2011 Autor Zverejnené 8. August, 2011 a co robi ta gulicka na tom rotujucom disku? netoci sa po kruhovej drahe, takže nema mat ake dostredivé zrýchlenie. a o tej guličke som ti písal, že pomocou nej zmerias ked pojde vlak do zakruty. tym zmerias dostredivé zrýchlenie vlaku na zaklade pohybu gulicky po podlahe vlaku A ty máš pocit, že gulička rotujúca na podlahe zatáčajúceho auta alebo vagóna má pohyb po kruhovej dráhe? :lach:
Darkman Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 A načo sa premenila energia cestou na mesiac? Tak potom to znamená, že ide o gravitačnú potenciálnu prácu. Prečo do toho montovať gravitačnú potenciálnu energiu a jej úbytok, keď k žiadnemu úbytku nedošlo ale len skrátenie dráhy pri páde telesa. Na kineticku energiu, pokial si este v gravitacnom poli zeme, tak na potencialnu energiu gravitacneho pola zeme, po dopade na tepelnu energiu, na kineticku energiu prachu, ktory si pri dopade vyvrhol do okolia.... Preco sa do toho pletie energia? Navrhnujes brzdy pre 15t autobus. Kolko energie budu musiet tie brzdy absorbovat pri 5%, 11%, 15% klesani? To inak, ako potencialnou energiou nezistis. Si myslis, ze brzdy na autobusy, nakladne auta...sa navrhuju len tak z brucha, bez vypoctov?
robopol Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 Bukovan ešte raz posledny pokus:mas rovnu trat. Vlak ide konštantnou rýchlostou na podlahe je gulička. Položil si ju tam rukou tak aby tam stala. Ked ide vlak rovnomerne gulicka stoji na podlahe. 1. variant - Vlak začne rýchlovat. Co sa stane s guličkou na podlahe "voci podlahe"? gulička nebude rotovat na jednom mieste VOCI podlahe!. Gulicka sa voci podlahe bude pohybovat zrýchlene od jendeho miesta na podlahe na druhe miesto na podlahe vagona. Gulicka vo vlaku "voci vlaku" prejde vzdialenost za určitý čas. Týmto pokusom s guličkou vo vlaku zistíme AKE MA VLAK ZRYCHLENIE. suhlasis ci nesuhlasis?
buky Zverejnené 8. August, 2011 Autor Zverejnené 8. August, 2011 Na kineticku energiu, pokial si este v gravitacnom poli zeme, tak na potencialnu energiu gravitacneho pola zeme, po dopade na tepelnu energiu, na kineticku energiu prachu, ktory si pri dopade vyvrhol do okolia.... To inak, ako potencialnou energiou nezistis. Ako sa prejaví potenciálna energia gravitačného poľa zeme, pri dopade telesa na mesiac? Nijak, a ty tvrdíš, že sa cestou na mesiac stratila resp. premenila na inú energiu. Tak čo tu kľučkuješ. Tak si dosaď miesto potenciálnej energie, potenciálnu prácu, ktorú treba na ubrzdenie autobusu. A brzdnú prácu môžu konať aj permanentné magnety, tam prítomnosť energie nepotrebuješ. Gulicka sa voci podlahe bude pohybovat zrýchlene od jendeho miesta na podlahe na druhe miesto na podlahe vagona. suhlasis ci nesuhlasis? Súhlasím, akurát, že podlaha sa bude voči guličke pohybovať zrýchlene, čo znamená zrýchľujúci rotačný pohyb guličky.
robopol Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 Ano podlaha sa bude pohybovat zrychlene, ale to vies len preto, že to vieš porovnat s povrchom planety. keby si nemal okna, nevedel by si kde si, tak by to take jasne nebolo. Toto je experiment, ktorý ti meria to ZRYCHLENIE. Takto to zmeriame aj inde v odstredivke, v aute, vo vlaku v zatacke. takže pokračujem. 2. variant. vlak ide rovnomernou rýchlostou, ty mas gulicku na podlahe. Vieš, že keby začal zrýchlovat tak sa to prejaví v tom vlaku na podlahe toho vlaku tak, že TI ZACNE gulicka zrýchlovat a aprejde od prednej casti vozna k zadnej za určitý čas. Všimni si smer toho zrýchlenia. Ta dráha, ktorú prejde gulička je priamka. ktorá spojuje dva body. začiatok a koniec pohybu gulicky. dalšie zistenie. aj pomocou spojnice, teda drahy tej gulicky z jedneho miesta vo volaku na druhe miesto vo vlaku NAM UKAZUJE SMER ZRYCHLENIA VLAKU. suhlasis?
Darkman Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 Ako sa prejaví potenciálna energia gravitačného poľa zeme, pri dopade telesa na mesiac? Nijak, a ty tvrdíš, že sa cestou na mesiac stratila resp. premenila na inú energiu. Tak čo tu kľučkuješ. Nekluckujem. Premenil si potencialnu energiu gravitacneho pola mesiaca (ktoru mas aj tu na zemi). Potencialna energia gravitacneho pola zeme sa nijao neprejavi, preco by sa mala? Tak isto sa nestratila, ty ju stale mas. Ak by si ju nemal, tak by si pri navrate na zem nemusel brzdit. Potencialna energie nie je baterka, ktoru mozem vyuzit, ako sa mi zapaci. Tak si dosaď miesto potenciálnej energie, potenciálnu prácu, ktorú treba na ubrzdenie autobusu. A brzdnú prácu môžu konať aj permanentné magnety, tam prítomnosť energie nepotrebuješ. Co je potencialna praca? To je zas nejaky tvoj termin, ktory fyzika nepozna? Nakoniec skoncis pri mgh. nevyhnes sa tomu, aj ked zacnes s pracou. No a ty si srandista s tym permanentnym magnetom :D Aj rozmyslas nad tymi kravinamy, co sem pises? Ak si odmyslime hmotnost magnetov, ktore by boli schopne ubrzdit 15t autobus, tak vies co by sa stalo? Magnety by ta nezastavili, ale by ta v konecnom dosledku vystrelili opacnym smerom a rovnakou rychlostou. :lach:
buky Zverejnené 8. August, 2011 Autor Zverejnené 8. August, 2011 Ano podlaha sa bude pohybovat zrychlene, ale to vies len preto, že to vieš porovnat s povrchom planety. keby si nemal okna, nevedel by si kde si, tak by to take jasne nebolo. Toto je experiment, ktorý ti meria to ZRYCHLENIE. Takto to zmeriame aj inde v odstredivke, v aute, vo vlaku v zatacke. Ta dráha, ktorú prejde gulička je priamka. ktorá spojuje dva body. začiatok a koniec pohybu gulicky. dalšie zistenie. aj pomocou spojnice, teda drahy tej gulicky z jedneho miesta vo volaku na druhe miesto vo vlaku NAM UKAZUJE SMER ZRYCHLENIA VLAKU. suhlasis? Tu zátačku vynechaj. Vzdialenosť medzi zadnými dverami vlaku a guličkou je priamka. Inak môže byť, pokračuj. Potencialna energia gravitacneho pola zeme sa nijao neprejavi, preco by sa mala? Tak isto sa nestratila, ty ju stale mas. Co je potencialna praca? To je zas nejaky tvoj termin, ktory fyzika nepozna? Nakoniec skoncis pri mgh. nevyhnes sa tomu, aj ked zacnes s pracou. No a ty si srandista s tym permanentnym magnetom :lach: Aj rozmyslas nad tymi kravinamy, co sem pises? Ako se teda prejaví potenciálna energia gravitačného poľa zeme na mesiaci, keď sa nestratí? Kraviny píšeš ty, pripevni si o stôl vedľa seba per. magnety, jeden si chyť do ruky a pohybuj nad dráhou magnetov. Najprv niečo vyskúšaj a potom keckaj. Alebo ti niečo hovorí magnetické brzdenie rotopedu?
robopol Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 pokracujem keby sa vlak pohyboval šikmo zrýchleným pohybom tak draha guličky je tiež šikmo. No a teraz k tej zakrute. Ako inak chceš merat zrýchlenie na guličke, ked nechceš ist do zakruty? takže vlak teraz z priamej trade sa dostane do zakruty. nezvyšuje svoju rýchlost. čo sa stane podla teba s tou gulickou na podlahe. V akom smere pojde a ci bude zrýchlovat? odpoved je, že pojde po priamke v tom vlaku, bude zrýchlovat, ale teraz to nebude od predných dverí k zadným ale DO BOKU. TEDA V SMERE dostredivom, do stredu opisovanej kružnice.
buky Zverejnené 8. August, 2011 Autor Zverejnené 8. August, 2011 odpoved je, že pojde po priamke v tom vlaku, bude rovnako zrýchlovat, ale teraz to nebude od predných dverí k zadným ale DO BOKU. TEDA V SMERE dostredivom, do stredu kružnice. NIE! NEBUDE ZRÝCHĽOVAŤ ! lebo je to to isté ako rotovanie guličky na vodorovnom disku!
Tono Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 Buky Nie je mi známo, že by to niekto tu podrobne rozvádzal, ale na youtube je toho spústa, myslím si že táto konkrétna záležitosť sa volá SMOT. Ja som to podal v téme - Perpetum mobile. Tono, ale od teba je to dosť pozoruhodné, zaujímať sa o túto tému :lach: Prečítal som si, ako funguje magnetické delo, no podľa tohto odkazu sa mi zdá, že guľôčku urýchlili len permanentnými magnetmi. Nikde som tam zdroj prúdu nevidel. To sa mi nejako nezdá. tono OTR hovori jasne ze hodiny s g meskaju rovnako ako s a. Aby sme si rozumeli. Zrýchlenie gravitačné g a kinematické a má rovnaké účinky ak, sa vďaka nemu teleso pohybuje rýchlosťou v(t). To vyplýva z Lorentzovej transformácie. Samozrejme v(t) pri zrýchlení nie je konštantné, preto dilatáciu získame integráciou. To je celý rozdiel voči rovnomernému pohybu v = konst. Zrýchlenie však s plynutím času nijako nesúvisí. V družici, ktorá sa pohybuje zrýchlene, vďaka zapnutému motoru, alebo pohybu po orbitálnej dráhe idú hodiny pomalšie preto, že sa pohybuje rýchlosťou v(t). Ak by si zdvihol teleso s hodinami a upevnil ho tak, aby sa nemohlo pohybovať, jeho hodiny by išli rýchlejšie. Nie v dôsledku gravitačného zrýchlenia g, ale potenciálu phi. Môžeme síce napísať rovnicu g = grad(phi), ale čas na hodinách spomaľuje iba potenciál phi. Možno si to myslel takto, ja sa vyjadrujem dosť „voľne“ nefyzikálne. Nechcelo sa mi to celé rozpisovať, tak som napísal g a a nie je to isté. Ale ani rovnica g = grad(phi) nie je celkom správna, ale rovnica E = -grad(phi) , lebo g=F/m.
Darkman Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 Ako se teda prejaví potenciálna energia gravitačného poľa zeme, keď sa nestratí? Kraviny píšeš ty, pripevni si o stôl vedľa seba per. magnety, jeden si chyť do ruky a pohybuj nad dráhou magnetov. Najprv niečo vyskúšaj a potom keckaj. Alebo ti niečo hovorí magnetické brzdenie rotopedu? Nijako, preco by sa mala prejavit? Na toto mi skus odpovedat. A s magnetmi kecas. Ked ta magnety zastavia, tak skus ten magnet co drzis hore pustit. Co sa stane? Ostane stat na mieste? Zastavenie pomocou magnetu je ako brzdenie pomocou gravitacie (vyhodenie gulicky do vzduchu). Brzdenim naberas potencialnu energiu magnetickeho pola. Tam sa straca ta tvoja kineticka energia. Co sa tyka brzdenie rotopedu, tak nabuduce ta poprosim pouzit priklad, pri ktorom budes vediet, ako to aspon funguje. V rotopede, ale aj elektrickej/dieselelektrickej lokomotive to funguje tak, ze pomocou magnetu vyrabas v cievke prud (indukcia), tento prud nasledne brzdi magnet (vyraba pole). Problem je v tom, ze cim viac krutis, tym viac prudu vyrobis. Preto tento prud ty musis v rezistoroch premienat na teplo, ktore nasledne musis odvadzat prec. Ak by si to nerobil, tak to mas ucebnicovy skrat, prepalis si obvody a dobrzdil si. A opat si vies presne vypocitat, kolko tepla potrebujes/budes schopny odviest do okolia. Neexistuje brzdenie, pri ktorom by sa ti energia len tak stratila. Co je to brzdenie trennim (klasicke brzdy, brzdenie motorom v aute, aerodynamicke brzdenie v lietadle), alebo toto tvoje 'rotopedove'
robopol Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 Tak si to chod zmerat, lebo fyzika tvrdi, že zrýchluje voči podlahe (voci povrchu zeme zrýchluje podlaha dostredivo), ja to tvrdím, tvrdíme to všetci, iba ty tvrdis ze nie. Pokial sa gulička pohne z miesta kde je pred zatackou na podlahe vozna MUSELA ZRYCHLOVAT VOCI PODLAHE (zhodneme sa na tom, že podlaha zrýchluje). Pretože pred zakrutou stoji na mieste na tej podlahe v zakrute sa pohne. A ked sa pohne musi mat zrýchlenie voči podlahe vozna. A dalej. to je presne ako s mobilom v aute na palubnej doske. Uz si niekdy videl v zakrute ako ti odhodi nejaký predmet položeny v aute do boku? To videl kazdy. A ty popieras nie len fyziku ALE REALITU. A si teda mimo reality. Mimo experimentu a budes zanovito tvrdit sprostosti, merat nechces, robit experimenty, nevies ratat, ALE KECAT o pravde chces. :lach:
tyso Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 Aby sme si rozumeli. Zrýchlenie gravitačné g a kinematické a má rovnaké účinky ak, sa vďaka nemu teleso pohybuje rýchlosťou v(t). Nerozumieme si , na orbite ma dve zlozky, najprv dilataciu casu vdaka rychlosti a potom kontrakciu kedze si v slabsom poli. Ale o to mi neslo, ak sa teleso pohybuje zrychlene, tak z principu ekvivalencie mu idu hodiny pomalsie, kedze to je to iste ako keby bolo v gravitacnom poli. A tym som si isty, netvrdim ze som zvladol cely tenzorovy pocet aby som to vedel odvodit priamo z rovnic OTR ale existuje k tomu lahsia cesta, ak merias na otacajucom sa kotuci, tak inercialny pozorovatel vidi dilataciu casu vdaka Lorentzovej transformacii ale aj neinercialny pozorovatel v strede ju nameria. A z principu kovariancie to vyplyva tiez A k magnetickym hrackam, urcite vies vytvorit konfiguraciu kde urychlis gulicku v magnetickom poli. To sa mi nezda ako zahada. To co nedokazes je z nej vytvorit uzavrety cyklus, kde sa gulicka vrati na zaciatok a ziska pri tom rychlost. http://www.youtube.com/watch?v=_mqLxUMx7kA
buky Zverejnené 8. August, 2011 Autor Zverejnené 8. August, 2011 Nijako, preco by sa mala prejavit? Na toto mi skus odpovedat. A s magnetmi kecas. Ked ta magnety zastavia, tak skus ten magnet co drzis hore pustit. Brzdenim naberas potencialnu energiu magnetickeho pola. Tam sa straca ta tvoja kineticka energia. Co sa tyka brzdenie rotopedu, tak nabuduce ta poprosim pouzit priklad, pri ktorom budes vediet, ako to aspon funguje. A prečo by sa NEmala prejaviť gravitačná potenciálna energia zeme, keď ako tvrdíš sa zachováva? Ak sa zachováva tak sa musí niejkde prejaviť, prečo sa neprejaví pri páde na mesiac? Ak chceš pôsobiť po magnetickej dráhe, tak musíš konať prácu, ak by to bolo ako tvrdíš, tak už dávno máme na svete PM. Pusti magnet cez medenú rúrku a potom sa bavme o brzdení bez dodania energie. A ked sa pohne musi mat zrýchlenie voči podlahe vozna. Ale to predsa platí aj pre guličku, ktorú po obvode zrýchľuje podlaha zrýchľujúceho vlaku :lach:
Darkman Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 A prečo by sa NEmala prejaviť gravitačná potenciálna energia, keď ako tvrdíš sa zachováva? Ak sa zachováva tak sa musí niejkde prejaviť, prečo sa neprejaví pri páde na mesiac? Ak chceš pôsobiť po magnetickej dráhe, tak musíš konať prácu, ak by to bolo ako tvrdíš, tak už dávno máme na svete PM. Pusti magnet cez medenú rúrku a potom sa bavme o brzdení bez dodania energie. Ale to predsa platí aj pre guličku, ktorú po obvode zrýchľuje podlaha zrýchľujúceho vlaku :lach: Energia je zachovana, prejavi sa, ked zmenis svoju polohu v gravitacnom poli zeme, tak ako to prepodklada zakon zachovania energie. Pri brzdeni sa dodava energia? to som kde trvrdil. Pri brzdeni je potrebne energiu odviest.
robopol Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 Takže čo bukovan, existuje dostredivé zrýchlenie podlahy vozna, čo sa prejaví na guličke, že sa kotúľa v tom vozni zrýchlene? Kedže si konečne mohol pochopit prečo som tu guličku tu tak tlačil ako to zmerat, na guličke voči podlahe zmerias dostredivé zrýchlenie vlaku voci zemi. A je dokonane. tvoje bludy, že neexistuje dostredivé zrýchlenie su vyvratene jednoduchým pokusom.
buky Zverejnené 8. August, 2011 Autor Zverejnené 8. August, 2011 Energia je zachovana, prejavi sa, ked zmenis svoju polohu v gravitacnom poli zeme, tak ako to prepodklada zakon zachovania energie. Pri brzdeni je potrebne energiu odviest. Veď práve, že keď to predpokladá zákon zachovania energie, tak to musí platiť všade a za každých okolností, nezáleží o aký experiment ide. Ak tvrdíš, že sa gravitačná potenciálna energia TELESA zachováva, tak by sa mala prejaviť aj pri páde na mesiac alebo Jupiter. Žiadna zmena, zmenšenie, úbytok potenciálnej energie sa konať nebude, nech sa bude nachádzať v akomkoľvek veľkom gravitačnom poli. Zachovanie energie tu stráca zmysel. Pri brzdení treba odviesť, premeniť energiu na inú energiu. Neviem si ale predstaviť pri brzdení per. magnetu v medenej rúrke, aká energia sa mení na akú energiu. Takže čo bukovan, existuje dostredivé zrýchlenie podlahy vozna, čo sa prejaví na guličke, že sa kotúľa v tom vozni zrýchlene? Ty máš pocit že gulička na rotujúcom disku zrýchľuje? A ešte budeš zadubene tvrdiť, že má zrýchlenie DO stredu ? :lach:
tyso Zverejnené 8. August, 2011 Zverejnené 8. August, 2011 Ak tvrdíš, že sa gravitačná potenciálna energia TELESA zachováva, tak by sa mala prejaviť aj pri páde na mesiac alebo Jupiter. Žiadna zmena, zmenšenie, úbytok potenciálnej energie sa konať nebude, nech sa bude nachádzať v akomkoľvek veľkom gravitačnom poli. Zachovanie energie tu stráca zmysel. Zase nevies citat, zachovava sa energia nie potencialna energia. To je tak ked netusis co tie pojmy znamenaju. a kedze si tu dostal plno vysvetleni preco ma gulicka dostredive zrychlenie a nepochopil si ich, tak len zopakujem ze ano, ma. Ale ty to nemas ako pochopit. Ked odmietas zacat zakladmi, tak sa neda postavit prve poschodie. To je nemozne.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz