Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Buky:

Potenciálna energia je schopnosť(mať možnosť) konať prácu.

To neznamená, že ju vykoná.Aj klavír na 10-tom poschodí má schopnosť konať prácu, ak ho vyhodíš z balkóna.Samozrejme, najprv si musel vynaložiť prácu, aby si ho tam dostal(na 10-te poschodie), a on čaká na to, aby ju mohol vykonať :rolleyes:

Je to skrátka úschovňa-ako tlaková flaša. Natlakuješ v garáži vzduch, odnesieš 50km, a potom použiješ na zdvihnutie auta pneumatickým zdvihákom.Pokial budeš len prenášať tú nádobu, tlakový vzduch nevykonal prácu,akonáhle otvoríš ventil a použiješ energiu, až potom možeš hovoriť o práci.

Zverejnené

Pokiaľ ide o guličku vo vagóne, je pre niekoho ešte táto záležitosť otvorená, pre mňa za mňa môžme ju ešte detalnejšie prediskutovať.

Ale ešte mi nikto nedokázal v praxi, zrýchlený pohyb guličky z jednej steny ku druhej v zatáčajúcom vagóne.

No ved ty tvrdíš, že gulička v zákrute na podlahe vlaku pojde rovnomerne voci tej stene. Co je samozrejme sprostost, ktoru len ty dokazes vypotit. Co keby si si to sam vyskusal v tom vlaku, alebo v aute?

Ci ty si myslis ze pre milosťpána tu musime my dokazovat, čo uz vedia deti v skole? tak to urcite capko zahradnik, len si pekne overuj svoje sprostosti sam. MY vieme ako dopadne takyto pokus. Ako decko som to vedel, ty to nevies doteraz.

A už si to dokazl na kruužku ked si tocil vodovahu. tam si to videl na vlastne oci, cod si to vyskusat aj na madagskar, vo vlaku, v aute, aby si už prestal trepat sprostosti o tom, že ty dostredive zrýchlenie nevidis.

a pre teba capko zahradnik, ak pojde raketa v medzihviezdom priestore rovnomerne, tak ti kyvadlo v rakete nebude vôbec fungovat, lebo tam nie je pritomnost sily, čo zrýchlovala raketu.

Zverejnené

buky, ty mas problem pochopit aj pomerne intuitivne pojmy ako je poloha a rychlost, energia je vsak o trochu zlozitejsi koncept a tak nemas sancu.

Ale nech to tu je,

Energia nie je vlastnost telesa, teleso s vyssou energiou nie je ine, je to vlastnost systemu a navyse ma rozne zlozky ktore sa rozne pocitaju.

Ale vieme ze ich sucet je konstanta. Bezne maju ludia pocit ze energia je cosi ako baterky, ale tak to nie je.

Zakon zachovania energie je nesmierne silny princip, ktory nam dokaze povedat co sa bude diat aj v situacii ked o systeme mame malo informacii.

A k tvojmu zavaziu : Prvy krat si to povedal pre 5 rokmi a dal som ti asi 50 roznych vysvetleni a ani jedno ti nepomohlo.

Takze uz len kratko : Potencialna energia v gravitacnom poli je funkcia hmotnosti a POLOHY. Ked zmenis polohu, tak je ina.

Ale to co viem povedat ze ak pojde o pohyb, tak v oboch bodoch bude platit ze sucet kinetickej a potencialnej energie bude konstanta.

Zverejnené

a to čo žiada jaray. môžeme urobit aj bez rakety, teda nech si bukovan skusa.

Keby totiž neplatilo, že sila je rovnaka pri rovnakom zrýchlení, tak je narušený newtonov zakon sily.

a ešte k tomu dostredivemu zrýchleniu a silám, dostredivým . Celkom názorný pokus.

Zverejnené

MY vieme ako dopadne takyto pokus. Ako decko som to vedel, ty to nevies doteraz.

A už si to dokazl na kruužku ked si tocil vodovahu. tam si to videl na vlastne oci

tak ti kyvadlo v rakete nebude vôbec fungovat, lebo tam nie je pritomnost sily, čo zrýchlovala raketu.

HE,HE

Vaša excelencia si myslí, že vie ako to dopadne s guličkou na podlahe zatáčajúceho vagóna.

Ak by si dokázal používať svoj vlastný rozum, tak by si pochopil, že krúžok na vodováhe zrýchľuje a to znamená, že to nie je to isté ako gulička na podlahe vagóna.

A predstav si, aj napriek tomu, že raketa má zotrvačný pohyb, tak v ramene rotujúceho kyvadla. bude prítomnosť sily.

Buky:

Potenciálna energia je schopnosť(mať možnosť) konať prácu.

Gravitačná sila medzi dvoma telesami je schopná konať prácu.

Energiu potrebujem len na zdvihnutie závažia do výšky.

Zverejnené

Je to presne iste ako s kruzkom vodovahy vasa nahluplost:)

a to je už niečo ine to je normálne dostredivé zrýchlenie pre pohyb po kruznici. kyvadlo je pohyb z jednej strany na druhu, vasa nahluplost. je tam zlozka sily od zrýchlenia od rakety, čo nebudeš mat ked len roztocis zavažie po obvode pri rovnomernom pohybe rakety.

vaša nahluplost by si mala zobrat auto, sadnut si don, zobrat si gulicku zobrat si dosku. zobrat pomocnika nech si da dosku na kolena. A ked ty budes zatacat s autom uvidis ako sa ti gulicka rozkotula zrchlene. A to zistis jednoducho. pred zakrutou gulicka stala na doske v pokoji v zakrute ziskala nový pohyb.

ale to vasa nevzdelanost a natvrdlost nevie.

Zverejnené

Gravitačná sila medzi dvoma telesami je schopná konať prácu.

Energiu potrebujem len na zdvihnutie závažia do výšky.

Definuj matematicky "Gravitačná sila "

Definuj matematicky "Praca"

Zverejnené

Bukovan tu si možeš pozrieť čo sa robí vo velkej rýchlosti v zákrute. Skoda že tam je upevnený, inak by si videl ako by sa tresol na tu zadnu stenu rovnomerne :innocent:

možno by si potreboval takyto test, aby ti bolo jasne ake je tam zrýchlenie. ci ide rovnomerne :rolleyes:

Zverejnené

Buky

Tvrdí sa, že neexistuje spôsob z hľadiska pôsobenia síl ako rozlíšiť zrýchlenie rakety 9,8ms-2 od gravitačného pôsobenia. Platí a = g. A to predsa znamená, že ide o dve rozdielne sústavy.

Aby sa to potvrdilo ostáva ešte porovnať veľkosť síl v tiahle (oscilačný pohyb) ak raketa visí (je v pokoji) cez zapnuté motory v gravitačnom poli.

Na grafe ich máš:

Zelená je tangenciálne zrýchlenie

Červená radiálne, teda to, ktoré môžeš zmerať v špagáte tenzometrom

Grafy závisia, len od dĺžky kyvadla, a zrýchlenia, nie rýchlosti. Ak raketa stojí v gravitačnom poli, tak je to rovnaké, ako keď stojí na povrchu zeme, ale má o tri stupne voľnosti viac. Mesiac tiež kmitá, natáča sa voči zemi. Jeho pohyb je podobný grafom, čo som tu predtým priložil. V nich to kmitanie bolo odvodené z ťahu rakety. Tieto zrýchlenia spôsobené kmitaním sa pripočítajú k zrýchleniam na tomto grafe. Ale ak by aj niekto zmeral, že sa raketa pohybuje, nebolo by to meranie v lokálnej sústave (nekonečne malom priestore rakety), to sa nedá realizovať. Zmeral by niečo podobné, ako meriame slapové javy na zemi. Tie sú dôsledkom toho, že gravitačný potenciál na veľkých priestoroch zeme nie je konštantný. Ani konštantné zrýchlenie motora rakety v ťažisku nie je konštantné pre každý bod rakety (tlakové a ťažné sily) , lebo raketa nie je dokonale tuhé teleso. Predstav si hmotnú strunu a do jej stredu (ťažiska), by si umiestnil motor. Dokázal by si zmerať zrýchlenie, aj smer pohybu. Ale to je už o inom...

post-2515-0-98614000-1312650393_thumb.jpg

Zverejnené

tono

ty sa tu trapis, ratas mu to a on nevie ani co je poloha, ci zložky rýchlosti, to ako keby si hluchemu popisoval hudbu. :rolleyes:

tono radsej napis vo volnej debate o tej predstave co mas k zotrvačnosti, to bude uzitocnejsie

Zverejnené

Na grafe ich máš:

Zelená je tangenciálne zrýchlenie

Červená radiálne, teda to, ktoré môžeš zmerať v špagáte tenzometrom

Ak raketa stojí v gravitačnom poli, tak je to rovnaké, ako keď stojí na povrchu zeme, ale má o tri stupne voľnosti viac.

Tono, tvoja snaha určite nie je márna.

Presnne o to mi ide, o radiálnu zložku.

Ale veď takto môžme predsa bez väčších problémov zistiť, potvrdiť rozdiel medzi zrýchlením a gravitačným pôsobením.

(robopol, alarm, budem reagovať, ale neskôr)

Zverejnené

Buky nezaškodilo by ti troska doverovat tu diskutujucim, že su veci ktore su preverene.

A kedže si nepochopil, že problém spočíva v tom, že kyvadlo oproti zeme ma zanedbatelnu hmotnost ale oproti rakete nie tak osciluje aj raketa. keby si ivedel že je to dane znova 3NZ, že osciluje aj raketa ked je tam velke kyvadlo, pretože to kyvadlo je upevnene o raketu prestal by si pisat o tom , že sa niečo da alebo neda.

a ked teda chceš porovnavat situaciu s raketou a so zemou, musis vyrobit obrovke kyvadlo zrovnatelne s hmotnostou zeme.

kedy konecne pochopis, že ty najskor musis zacat na zakladnej skole a zacat sa ucit fyziku od zaciatku nie od konca?

PS: Uz to pisali pre jaraya, teraz to pisal tyso nedavno, urobili sme poks s presnostou 10 exp-10, to je presnost o akej sa ti nesnivalo, bohuzial tu treba znova chapat tie pokusy. Robili sme to na planetach, robili sme to tu na planete. žiadne smiešne kyvadla to nezmenia, pretože pre ne platia tie iste zakonitosti. A kedže nie je vobec tazke pochopit, že jaray nepochopil zmysel tych pokusov, hlada kyvadla. Ale to je tak pre nedoukov, patologických klamarov a chorobných geniov. A ja na tvojom mieste by som sa tu uz neukazl, pretože co dristov si tu ty popisal s jarayom po kadejakých forach, tak niekomu by sanka spadla z toho na zem.

Zverejnené

Zmeral by niečo podobné, ako meriame slapové javy na zemi. Tie sú dôsledkom toho, že gravitačný potenciál na veľkých priestoroch zeme nie je konštantný. Ani konštantné zrýchlenie motora rakety v ťažisku nie je konštantné pre každý bod rakety (tlakové a ťažné sily) , lebo raketa nie je dokonale tuhé teleso. Predstav si hmotnú strunu a do jej stredu (ťažiska), by si umiestnil motor. Dokázal by si zmerať zrýchlenie, aj smer pohybu. Ale to je už o inom...

Tono to sú ale záležitosti, ktoré sa dajú overiť následne vylúčiť a potom porovnať s kyvadlom, resp. najprv bez kyvadla a potom s kyvadlom.
Zverejnené

Hm, najprv si tvrdil, že neexistuje spôsob ako rozlíšiť a od g.

A už vôbec nie cez kyvadlo, tak to uzavrime, či tá možnosť tu je alebo nie.

Zverejnené

Buky

A už vôbec nie cez kyvadlo, tak to uzavrime, či tá možnosť tu je alebo nie.

Asi je na čase to naozaj uzavrieť a odpoveď je nie, nedá sa to rozlíšiť. Ale ani fyzika netvrdí, že a =g. Hodiny v g meškajú voči hodinám s a.

Myslím, že v tomto vlákne bol odkaz na niečo podobné:

Neviem to spätne nájsť, tuším to tu uviedol buky. Dokáže mi niekto vysvetliť, ako to pracuje? Možno ste sa už o tom bavili, potom sorry.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Neviem to spätne nájsť, tuším to tu uviedol buky. Dokáže mi niekto vysvetliť, ako to pracuje? Možno ste sa už o tom bavili, potom sorry.

Nie je mi známo, že by to niekto tu podrobne rozvádzal, ale na youtube je toho spústa, myslím si že táto konkrétna záležitosť sa volá SMOT.

Ja som to podal v téme - Perpetum mobile.

Tono, ale od teba je to dosť pozoruhodné, zaujímať sa o túto tému :rolleyes:

Hodiny v g meškajú voči hodinám s a.

Rôzna oscilácia atómov neznamená, že sa mení čas :innocent:
Zverejnené

Rôzna oscilácia atómov neznamená, že sa mení čas :rolleyes:

A co to znamena ? Keby sa menila len oscilacia atomov, tak mozno nie. Ale meni sa vsetko co suvisi s casom, od kyvadla, cez rozpad atomov, pruzinove stopky atd. Nie si schopny zistit ze sa cas meni. To vidime len zvonku sustavy.

tono OTR hovori jasne ze hodiny s g meskaju rovnako ako s a.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Nie si schopny zistit ze sa cas meni. To vidime len zvonku sustavy.

To znamená, že časový priebeh udalostí je konštantný, len my máme problém ho v rôznych sústavách zmerať.

Určiť konštantný, nemenný čas je však veľký problém.

Ja si ho predstavujem ako meranie otáčok roztočeného zotrvačníka vo volnom priestore.

A k zákonu zachovania energie.

1. Máme zrýchľujúcu raketu.

2. Zdvihnuté závažie do výšky.

1.Zmenšujúca potenciálna energia sa mení na pribudajúcu kinetickú energiu rakety.

2.Pri spustení zdvihnutého závažia v gravitačnom poli, však nedochádza k žiadnemu zmenšovaniu potenciálnej energie a ani to vôbec nie je podstatné.

Veľkosť práce na zdvihnutie závažia do výšky vôbec nesúvisí z veľkosťou práce padajúceho telesa. Ak by sa energia zachovávala, tak veľkosť práce by bola zhodná pri zdvihnutí závažia tu nazemi a potom pri spustení závažia na mesiaci.

Podľa môjho názoru sa omyl Ensteina (E = mc2) potvrdí v LHC.

Zverejnené

To znamená, že časový priebeh udalostí je konštantný, len my máme problém ho v rôznych sústavách zmerať.

Určiť konštantný, nemenný čas je však veľký problém.

Ja si ho predstavujem ako meranie otáčok roztočeného zotrvačníka vo volnom priestore.

K energii - nech tvoje bludy vyvracia aj niekto iny,

K casu : Mozes merat aj otacky, je to je jedno aky si proces vyberies. Ak budes zo zotrvacnikom na orbite, tak namerias ine otacky ako ked ich meriame zo zeme.

Ale tu by si musel chapat co znamena meranie a to si nezvladol.

Zverejnené

2.Pri spustení zdvihnutého závažia v gravitačnom poli, však nedochádza k žiadnemu zmenšovaniu potenciálnej energie a ani to vôbec nie je podstatné.

Veľkosť práce na zdvihnutie závažia do výšky vôbec nesúvisí z veľkosťou práce padajúceho telesa. Ak by sa energia zachovávala, tak veľkosť práce by bola zhodná pri zdvihnutí závažia tu nazemi a potom pri spustení závažia na mesiaci.

Podľa môjho názoru sa omyl Ensteina (E = mc2) potvrdí v LHC.

Energia sa zachovava takym sposobom, ze rovnake mnozstvo energie, ktore si vynalozil na dostanie nieco na orbitu zeme ziskas pri jeho navrate na zem. Resp, rovnake mnozsto ako si vynalozil na zdvihnutie niecoho na zemi, ziskas padom toho niecoho na zemi.

Rovnako, rovnaku energiu, aku si ziskal pri klesnuti na mesiac, budes musiet vynalozit na vratenie sa na orbit mesiaca.

Zakon zachovania energie hovori, ze ked pojdem z A->B, a potom z B->A, bude sucet mojich energetickych vydajov a prijmov nulovy.

Co by si chcel ty je, aby boli tieto prijmi a vidaje nulove, ked pojdem A->B a potom B->C...co je uplne kravina

Zverejnené

BUKOVAN UZ SI ZMERAL TU GULIČKU V AUTE, ked sa pustas do energie a času?

Zverejnené

Energia sa zachovava takym sposobom, ze rovnake mnozstvo energie, ktore si vynalozil na dostanie nieco na orbitu zeme ziskas pri jeho navrate na zem.

Takto je to určené z dôvodu, aby sa potvrdil zákon zachovania energie.

Ak by sa energia zachovávala tak by sa to prejavilo aj pri páde závažia na mesiac, nič sa však také nestane.

BUKOVAN UZ SI ZMERAL TU GULIČKU V AUTE,

A načo, rozhoduje experiment. Ty tiež nemáš zmerané, aký má pohyb gulička po podlahe zatáčajúceho vagóna.

Prípad videa s centifúgou, ide o zrýchľujúci pohyb z dôvodu zvyšujúceho sa g.

Zverejnené

samozrejme ze mam. Denno denne to vidím v aute ked prudšie zatačam tak predmet na palbunej doske odleti von z balubovky. Takže si sa zmohol iba na to, že vlastne nevies si overit ani jednoduchy experiment. velky stavac a nevie si urobit jednoduchy experiment, aby mu vyvratil jeho bludy.

A pri centrifuge sa ti zvyšuje gravitácia? no nepovedz. Tam sa ti zvyšuje dostredivá sila a dostredivé zrýchlenie. Na tom videu co som tu dal , mas 9 násobok "g". dostredivé zrýchlenie tam je 9*9,8 m/s2.

nevies nic a chvalis sa tu tým. to si ty buky len tarat do vetra.

Zverejnené

Takto je to určené z dôvodu, aby sa potvrdil zákon zachovania energie.

Ak by sa energia zachovávala tak by sa to prejavilo aj pri páde závažia na mesiac, nič sa však také nestane.

Tak to bolo urcene z toho dovodu, pretoze to tak je v skutocnosti. To je zakon zachovania energie, nie to, co si pod nim ty predstavujes. To je zas analogia s 3NZ, ty mas nejaku predstavu o tom, co ten zakon hovori, ale tato predstava je uplne chybna.

Nema sa preco potencialna energia gravitacneho pola zeme prejavit v gravitacnom poli mesiaca, ved to je absolutne nelogicke. Potencialna energie je viazana na pole, nieje to vlastnost telesa, ale vlastnost systemu.

Tebe netreba ziadnu energiu dodat na to, aby si padol na mesiac. Tu energiu mas teraz ty, ja, kazda vec na zemi ma potencialnu energiu mesiaca. Preco? Lebo si v gravitacnom poli mesiaca. Ak by si teraz isiel zo zeme na mesiac, tak potencialnu energiu stratis a gravitacne pole mesiaca vykona pracu rovnej tejto energii.

Ty nepotrebujes energiu na to, aby si mohol na mesiaci padnut, ty potrebujes energiu na to, aby si sa dostal z gravitacneho pola zeme. A tym dostanes potencialnu energiu v gravitacnom poli zeme.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov