Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

A potom ak sa nachádzam v gravitačnom poli, kde vidíš rast energie.

Zverejnené

Áno hovorý, ide o matematický výpočet veľkosti práce konanú gravitačným poľom medzi dvoma telesami.

Zo zákona zachovania energie však vzniká blud, že v mgh je uložená potenciálna energia.

Zverejnené

A potom ak sa nachádzam v gravitačnom poli, kde vidíš rast energie.

máš rád pokusy...

takže ..

čo by ti spôsobilo,

- ak by si chcel holou rukou chytiť "stojacu "guličku v idúcom vlaku

- ak by si chcel chytiť kilový kvicht, ktorý ti pustím do ruky z výšky 1m

a ďalej...

ak neveríš, že potencialna energia existuje, skús iný pokus

pustiti si na nohu z výšky 1m 5gramové závažie a kilové. Rozdiel snáď spoznáš. To prvé bude au, to druhé AAAUUUU.

Ako chlapec som z merkúru postavil autíčko, ktoré malo stožiar, na ňom bola kladka, cez ktorú som dal špagát a zavažie, druhý koniec som omotal okolo osky zadnej nápravy.

Čím väčšie bolo závažie, tým ďalej išlo autíčko. Mal som asi 7 rokov, a bude to veľký úspech pre budúcnosť sveta, keby si ten pokus opakoval. :rolleyes:

• Pridať bod 2
Zverejnené

Prvému nerozumiem a v druhom prípade ide o gravitačné zrýchlenie.

Ja mám lepší pokus.

Kozmonauti pred štartom zdvihnú v rakete 1kg závažie do 1m výšky a zaistia proti pohybu.

Pristanú na mesiaci uvolnia závažie a 1kg závažie bude konať menšiu prácu.

Ako je to možné ?

Zverejnené

Buky

Čítam, že ste toho dosť prediskutovali a stále opakuješ príklad rakety s kyvadlom, ako by ten príklad nebol v súlade s NZ. Kyvadlo pôsobí na raketu silou, ktorá mení smer. Ak raketový motor vytvára konštantnú silu, tak sa ťažisko rakety pohybuje po sínusovej trajektórii. Raketa voči ťažisku kmitá po kruhovej dráhe. Je to v súlade s NZ a neviem, čo by z toho malo vyplývať?

Zverejnené

ja netvrdím, že nejde o gravitačné zrýchlenie. Ale ak pustím v gravitačnom poli 1 kg, alebo 5kg z výšky 1m, tak dôsledky budú rôzne pri tom istom "g".Ak tie dôsledky nazvem potenciálna energia, už chápeš?

Zverejnené

Buky

Ak raketový motor vytvára konštantnú silu, tak sa ťažisko rakety pohybuje po sínusovej trajektórii. Raketa voči ťažisku kmitá po kruhovej dráhe. Je to v súlade s NZ a neviem, čo by z toho malo vyplývať?

Pokiaľ ide o zrýchľujúcu raketu s kyvadlom, tak to vôbec nieje v rozpore s NZ.

Bavíme sa ale o tom, že nedokážeme rozoznať či ide o zrýchlenie rakety, alebo je tu položená na povrchu resp. vysí v gravitačnom poli.

Ten oscilujúci pohyb bude iný ak bude raketa zrýchľovať a iný ak bude raketa v gravitačnom poli stáť. Ale nie som o tom na 100 percent presvedčený.

Nerozumiem ale čo má s tým spoločný pohyb po kružnici.

ja netvrdím, že nejde o gravitačné zrýchlenie. Ale ak pustím v gravitačnom poli 1 kg, alebo 5kg z výšky 1m, tak dôsledky budú rôzne pri tom istom "g".Ak tie dôsledky nazvem potenciálna energia, už chápeš?

Prečo si myslíš že ide o potenciálnu a následne o kinetickú energiu?

Ja tvrdím, že ide o potenciálnu silu telesa, ktorá narastá zo zrýchlením telesa.

Výsledok bude že teleso je schopné konať väčšiu prácu (Fs)

Dokonca to platí aj pri hybnosti (mv)

Zverejnené

no ty si skrátka génius...

ty tvrdíš že potenciálna energia je závislá od zrýchlenia, a ak je teleso v gravitačnom poli tak je to práve "g"????

A od čoho ešte? vysvetli to mne nešťastníkovi....

Zverejnené

Ja mám lepší pokus.

Kozmonauti pred štartom zdvihnú v rakete 1kg závažie do 1m výšky a zaistia proti pohybu.

Ako je to možné ?

Sice si povedal mgh, ale absolutne tomu vzorcu nerozumies. Na mesiaci je predsa ine gravitacne zrychlenie (to je to g vtom vzorci), ako na zemi, nie? :rolleyes: Takze zavazie 1m nad zemou bude mat inu potencialnu energiu, ako zavazie jeden meter nad povrchom mesiaca
Zverejnené

máš rád pokusy...

takže ..

čo by ti spôsobilo,

- ak by si chcel holou rukou chytiť "stojacu "guličku v idúcom vlaku

- ak by si chcel chytiť kilový kvicht, ktorý ti pustím do ruky z výšky 1m

Ja mám lepší pokus.

Ako je to možné ?

pardon páni, že sa do vašich dišpút zamontujem, ale toto ma dostalo :rolleyes:

guličkový pokus je zmetený zo stola, pome hneď na milované rakety, čo tam po stojacich guličkách v idúcom vlaku,

v rakete a ešte pred štartom a rovno na Mesiac, tam urobíme pokus ... a kto vie, prečo bude konať menšiu prácu na Mesiaci !? :innocent:

ach. ok, už padám :)

Zverejnené

Buky

Pri väčšom zrýchlení rakety, bude frekvencia kyvadla v sústave rakety väčšia. Kyvadlo v stojacej rakete na zemi je to isté, ako keby mala zrýchľujúca sa raketa nekonečne väčšiu hmotnosť, ako hmotnosť závažia kyvadla.

Ale pointa je v tom, či sa dá rozlíšiť kinematické zrýchlenie od gravitačného. Ak niekto navrhne experiment, ako v rakete zistiť, či sa pohybuje zrýchlene, alebo nie, tak to nie je na nobelovku. Ak má raketa nejaký rozmer, čo musí reálna raketa mať, tak je to len otázkou, aké presné meracie prístroje v rakete máme, aby sme to zistili. Na nobelovku by bolo to, ak by niekto lepšou teóriou vysvetlil, prečo idú hodiny v GPS družiciach rýchlejšie, ako na zemi. A to je každodenná realita, inak by GPS nefungovalo ani deň.

Zverejnené

vieš game, v tom je tá genialita :rolleyes: buky by vedomosťami položil aj p.Grigara na lopatky ,ak sa jedná o priestor mimo zeme, z čoho pre mňa vyplýva ,že je mimozemšťan.

Ale tehlu na nohu by si nepustil, lebo by musel pripustiť, že to bolí viac, ako keď si pustí na nohu poltehlovku.....

Zverejnené

Ak niekto navrhne experiment, ako v rakete zistiť, či sa pohybuje zrýchlene, alebo nie, tak to nie je na nobelovku. Ak má raketa nejaký rozmer, čo musí reálna raketa mať, tak je to len otázkou, aké presné meracie prístroje v rakete máme, aby sme to zistili.

Tono, máš 100% pravdu a myslím si že týmto je záležitosť raketa - kyvadlo uzavretá. Ale možno by to pomohlo pilotovi tu na zemi, aby mu také zariadenie ukázalo z hľadiska silových pôsobení o čo presne ide.

Pokiaľ ide o guličku vo vagóne, je pre niekoho ešte táto záležitosť otvorená, pre mňa za mňa môžme ju ešte detalnejšie prediskutovať.

Ale ešte mi nikto nedokázal v praxi, zrýchlený pohyb guličky z jednej steny ku druhej v zatáčajúcom vagóne.

Pokiaľ ide o energiu, tak pokusom v rakete, kde zdvihnem závažie len demonštrujem, že energia sa pri zdvihnutí závažia nikde neukladá, ani sa nepremieňa s kinetickej na potenciálnu energiu a naopak.

Zverejnené

Buky

Len na ilustráciu, červená je trajektória rakety a zelená kyvadla. Na prvom obrázku je hmotnosť rakety 1000kg a závažia 500kg a na druhom hmotnosť rakety 1000kg a závažia 50kg, sila motora rakety je rovnaká v oboch prípadoch.Dĺžka kyvadla je 1.5m

post-2515-0-95126300-1312578397_thumb.jpg

post-2515-0-40726500-1312578404_thumb.jpg

• Pridať bod 1
Zverejnené

Tono, klobúk dole, si ozaj správny chlap na správnom mieste.

Nechcem ťa ale zbytočne dráždiť, ako by to ale vypadalo ak by mala raketa zotrvačný pohyb?

Ja si ti normálne už začínam myslieť, že sa zachvíľu dopracujeme k tomu,že dokážeme rozlíšiť, či raketa zrýchľuje v gravitačnom poli alebo má rovnomerný priamočiary zotrvačný pohyb vo vesmíre.

Samozrejme ale už pôjde o pohyb kyvadla po kružnici.

Zverejnené

Buky, čo keby sme ostali na zemi, lebo tu vieme všeličo odskúšať, ale raketu sme videli len na obrázku...

Ak si myslíš, že zdvihnutím telesa do výšky sa neakumuluje v ňom energia, a pripustíš, že nebudeme v kozme, tak by sa dalo odskúšať mnoho experimentov na dokázanie, že sa mýliš.

Zober pravítko, podopri ho na oboch koncoch, naplň vodou flašu a pusti na pravítko tak z 20cm.

Asi vydrží.

Teraz pusti fľašu z 2m.

Ak má fľaša rovnakú energiu pri oboch pokusoch, pravítko vydrží......

• Pridať bod 1
Zverejnené

Buky

Raketa je analógia s pohybom dvojhviezdy. Rozdiel je len v tom, že dvojhviezdy opisujú úplne kružnice a kyvadlo iba oblúk. Je to preto, lebo gravitačné pole hviezdy je rotačne symetrické a tu má zrýchlenie jeden smer. Ale rozlíšenie gravitačnej a zotrvačnej hmotnosti predpokladá lokálnu sústavu, čo kyvadlo a raketa s porovnateľnými hmotnosťami určite nie sú. Nijaký fyzik sa tým zaoberať nebude. Predsa aj na zemi vieme dokázať, že mesiac a zem tvoria takú dvojicu a netreba na to ani zložité prístroje.

Zverejnené

Teraz pusti fľašu z 2m.

Ak budem považovať gravitáciu za energiu, tak je to OK :rolleyes:

Nijaký fyzik sa tým zaoberať nebude. Predsa aj na zemi vieme dokázať, že mesiac a zem tvoria takú dvojicu a netreba na to ani zložité prístroje.

Išlo mi len o to, aby kozmonaut dokázal rozlíšiť, či sa nachádza v zrýchľujúcej gravitačnej sústave alebo v zotrvačnej.

Podľa mňa, cez kruhový pohyb kyvadla by to možné bolo.

A to by už bolo niečo :innocent:

PS: reagovať budem až ráno.

Zverejnené

Buky

Asi ťa sklamem. Ale nič by to nebolo. Základný predpoklad je dokonale homogénne gravitačné pole, alebo dokonale konštantné zrýchlenie sústavy každého bodu rakety a kyvadla. Nemyslím zrýchlenie kyvadla voči rakete, ale sústavy. A to už neplatí ani pri dĺžke kyvadla cca 1m. Raketa má iné zrýchlenie, ako kyvadlo. Jej energia sa podstatne zmenila už na vzdialenosti 1m voči závažiu. Na zemi to nepociťujeme, lebo je to zanedbateľné. Keby si na zemi spravil kyvadlo s dĺžkou 1km. Určite by si dokázal, že zem pohybuje, rovnako, ako v rakete na dĺžke 1m. Fyzika nie je o tom, ako je to v rakete, ale ako je to v lokálnej sústave.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Kyvadlo v stojacej rakete na zemi je to isté, ako keby mala zrýchľujúca sa raketa nekonečne väčšiu hmotnosť, ako hmotnosť závažia kyvadla.

Stacilo by mat hmotnost zeme, aj zem skace ked sa kyvadlo hybe, to hovori zakon zachovania hybnosti. Ale potom by sme zase nemohli zanedbat gravitacnu silu rakety :rolleyes:

buky

a gravitacia nie je energia tak ako farba nie je rozmer. gravitacia je sila medzi telesami. Sila nie je energia.

Ale v kazdom silovom poli ma teleso potencialnu energiu.

Zverejnené

Buky

Keby si na zemi spravil kyvadlo s dĺžkou 1km. Určite by si dokázal, že zem pohybuje, rovnako, ako v rakete na dĺžke 1m. Fyzika nie je o tom, ako je to v rakete, ale ako je to v lokálnej sústave.

Tono asi si nerozumieme alebo ja som mimo.

Tvrdí sa, že neexistuje spôsob z hľadiska pôsobenia síl ako rozlíšiť zrýchlenie rakety 9,8ms-2 od gravitačného pôsobenia. Platí a = g. A to predsa znamená, že ide o dve rozdielne sústavy.

Aby sa to potvrdilo ostáva ešte porovnať veľkosť síl v tiahle (oscilačný pohyb) ak raketa visí (je v pokoji) cez zapnuté motory v gravitačnom poli.

Ďalej, ide tiež o dve rozdielne sústavy:

1. Zotrvačnú - rovnomerný priamočiary pohyb.

2. Zrýchľujúcu v gravitačnom poli.

Tam pôjde samozrejme už o pohyb kyvadla po kružnici, je to vlastne nevyvážená odstredivka a som presvedčený, že spohľadu síl v ramene kyvadla tam bude rozdiel.

Tyso, teleso zdvihnuté do výšky tu na povrchu je podľa mňa, gravitačná potenciálna práca. Ak sa do toho v montuje zákon zachovania energie, tak vznikne nelogický zmätok v podobe gravitačnej potenciálnej energie.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov