buky Zverejnené 3. August, 2011 Autor Zverejnené 3. August, 2011 V kazdom je volny pad...to, ze to ty nevidis je tvoj problem. Jaj, zabudol som, všetci to vidia len ja to tam nevidím a nevidím ani zrýchlený pohyb vlaku v zatáčke a preto aj guľa vo vagóne zrýchli, a pre zrýchlený pohyb zrýchli aj krúžok na vodováhe :) Kedy sa konečne odhodláte zmerať dostredivý zrýchlený pohyb po kružnici? (ms-2) Alebo je to jednodochšie cez vektory, resp. prispôsobíme to matematicky, šak tá príroda sa tomu prispôsobí :) Poviem vám úprimne, už som z vašich táranín unavený. Začnite od rovnice F1 = -F2, ktorá patrí do 1.NZ. Teleso ostáva v pokoji alebo rovnomernom priamočiarom pohybe.
Darkman Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 Ty necitas, co ti pisem? Dostredive zrychlenie sa meria bezne. Mozes sa valat, tlieskat, skladat nezmysly v pivnici, ale toto je fakt, ktory proste nezmenis. 1
tyso Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 Neexistujetaká raketa, ktorá by rovnomerne a priamočiaro pohybujúcemu sa telesu dokázalavychýliť jeho smer pohybu, bez zmeny jeho rýchlosti. No a kedze to fyzika predpoklada a technika robi, tak tym sa podarilo odlisit tarajov od fyzikov.
alarm Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 O akých silách to rozprávaš? Ako chceš dokázať ich prítomnosť ? ...... preto aj guľa vo vagóne zrýchli, a pre zrýchlený pohyb zrýchli aj krúžok na vodováhe :) ako by si mi dokázal (zmeral), že to zrýchlenie tam naozaj je?
robopol Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 takže troška logiky a ku guličke. to nie je uzavrete. ak vlak zrýchluje na nastupišti na rovnej trati tak jeho zrýchlenie zmeriame na guličke jednoducho ako bukovan žiada. máme drahu, mame stopky, možeme to NAMERAT. gulicka zrýchluje opačným smerom k zadnej stene vlaku. kedže je to normalny pokus a meranie, tak blazni budu tvrdit a hladat ine meranie /aj ked vedia dobre,že to zrýchlenie vlaku je rovnaké ako tej gulicky na podlahe/, ale to je dobre meranie. valivy odpor je zanedbatelny, ked budeme mat pre guličku dobry povrch a bude to ocelová gulička. to isté urobíme v zákrute, kde vlak zatáča. na guličke zmeriame zrýchlenie dostredivé. dáme gulicku do predom pripravenej drážky napr. z U profilu. roztočíme disk a pustíme ocelovú guličku. vylieta von zrýchlene. máme meter stopky, preukazeme zrýchlenie. všetko su to merania, ktoré nevyžaduju špeciálne prístoroje. bukovan ako vždy bude popierat svoj nos medzi očami, ale to už je pravidlo v tejto diskusii.
buky Zverejnené 4. August, 2011 Autor Zverejnené 4. August, 2011 takže troška logiky a ku guličke. to nie je uzavrete. ak vlak zrýchluje na nastupišti na rovnej trati tak jeho zrýchlenie zmeriame na guličke jednoducho ako bukovan žiada. m dáme gulicku do predom pripravenej drážky napr. z U profilu. roztočíme disk a pustíme ocelovú guličku. vylieta von zrýchlene. máme meter stopky, preukazeme zrýchlenie. Ak bude vlak zrýchľovať na rovnej trati, tak pôjde LEN O OBVODOVÉ ZRÝCHLENIE GULIČKY !!! Ak bude mať vlak rovnomerný pohyb a prejde do zákruty, krivočiareho pohybu, tak gulička pokiaľ sa bude nachádzať na podlahe, tak bude mať rovnomerný rotujúci pohyb, ale ako náhle príde do styku s bočnou stenou vagóna, začne celkovo zrýchľovať. Šak si dobre pozri kde, v ktorých miestach má kontakt gulička v U profile. Kde bude mať gulička rovnomerný pohyb a kde zrýchlený a prečo?! Resp. na tomto obrázku je gulička na podlahe, ide o rovnomerný rotujúci pohyb. Kde sa musí gulička nachádzať aby išlo o celkový zrýchlený pohyb guličky?
robopol Zverejnené 4. August, 2011 Zverejnené 4. August, 2011 Bukovan Vies ty aj niečo pochopit? :) ked si na rovnej trati vo vlaku a VLAK zacne zrýchlovať, tak ti začne gulicka voci podlahe vozna zrýchlovat. Vieš čo je pohyb? gulicka prejde z jedného miesta podlahy vlaku na druhé miesto A TEN POHYB JE ZRYCHLENY. UkAZUJE AKO VLAK ZRYCHLUJE. Ziaden rovnomerný pohyb. ZRYCHLENY POHYB a ja prevádzam meranie vo vlaku. podla mojho názoru ty by si mal navstvit lekara.
buky Zverejnené 4. August, 2011 Autor Zverejnené 4. August, 2011 Bukovan ked si na rovnej trati vo vlaku a VLAK zacne zrýchlovať, tak ti začne gulicka voci podlahe vozna zrýchlovat. To je choré. Ak budem sedieť vo vlaku s konštantnou rýchlosťou, tak budem tvrdiť, že stojím ale proti mne obiehajú stĺpy. Z vonku na nástupišti však budem vidieť, že stĺpy stoja ale vlak je ten čo ide konštantnou rýchlosťou. Dokážeš rozlíšiť čo je pravda a čo očný blud?!
robopol Zverejnené 4. August, 2011 Zverejnené 4. August, 2011 Ty si vazne chory, tak podla teba vo vlaku bude gulicka rotovat na mieste? Ja ti hovorím IBA to ako zmeriam pomocou gulicky na podlahe vozna ZRYCHLENIE VLAKU, NIE GULICKY TY HOTENTOT!!!!!!!!!!!!!!!!! mimochodom ten tvoj ocny blud je relativita pohybu, keby si nemal okna , aby si si porovnal, že sa poyhbuješ ty voči okoliu tvoj mozog by nevedel vyhodnotit v tej situacii kto sa pohybuje a kto stoji. Ale to je tebe škoda hovorit.
buky Zverejnené 4. August, 2011 Autor Zverejnené 4. August, 2011 Ty si vazne chory, tak podla teba vo vlaku bude gulicka rotovat na mieste? Samozrejme, že gulička samotná stojí a len rotuje na mieste , ako stoja stĺpy popri trati, tiež zrýchľujú proti tebe a môžeš podľa nich merať zrýchlenie.
robopol Zverejnené 4. August, 2011 Zverejnené 4. August, 2011 vsak dobre kukaj sa na gulicku z trate "ONA STOJI" a rotuje. Ale z pohladu vlaku sa premiestnuje z jednej polohy do druhej. ide k zadnej stene vlaku. A to zrýchleným pohybom. No v skutočnosti zrýchluje ten vozen a gulicka stoji. ja ti len pisem, ako zmeras to zrychlenie vlaku na tej gulicke. Tak ze si zmerias drahu vo vozni na podlahe vozna a zapneš stopky. A cez to zistíš ako zrýchluje TEN VLAK. A to je fakt bukovan, toto meranie ti ukáže ako zrýchluje ten vlak. A ty si mozes tvrdit co chces, takto to zmeria a JE TO MERANIE. co si ziadal.
buky Zverejnené 4. August, 2011 Autor Zverejnené 4. August, 2011 vsak dobre kukaj sa na gulicku z trate "ONA STOJI" a rotuje. Ale z pohladu vlaku sa premiestnuje z jednej polohy do druhej. ide k zadnej stene vlaku. To že gulička zrýchľuje k zadnej stene vlaku je očný blud. Ak bude gulička zarovno zo stĺpom, tak môžeš merať zrýchlený pohyb aj voči stĺpu zrýchľujúcemu k zadným dverám aj voči rotujúcej guličke zrýchľujúcej k zadným dverám. Bude to zhodné, resp. voči stĺpu bude hodnota zrýchlenia presnejšia.
tyso Zverejnené 4. August, 2011 Zverejnené 4. August, 2011 Ak budem sedieť vo vlaku s konštantnou rýchlosťou, tak budem tvrdiť, že stojím ale proti mne obiehajú stĺpy. Z vonku na nástupišti však budem vidieť, že stĺpy stoja ale vlak je ten čo ide konštantnou rýchlosťou. Dokážeš rozlíšiť čo je pravda a čo očný blud?! No podla fyziky nie, vsetky zakony su rovnake. Kludne sa moze stat ze si niekdo robi srandu a vlak stoji a stlpy idu pri nom, ( na vojne sa takto simuloval navrat domov :) ) A navyse zem sa hybe tiez, nie ? Urobil si totiz chybu, na ktoru ta stale upozornujem. Pouzivas pojmy, ktore nemas dobre definovane. Ak chceme hovorit o rychlosti, tak potrebujeme suradnu sustavu. Ty si zvolil zem, lenze si si to neuvedomil. Ak chces tvrdit ze vies rozlisit medzi pravdou a ocnym klamom, tak potrebujes absolutnu suradnu sustavu, ktora je v pokoji. Ale taka nie je. Mame len suradne sustavy, ktore sme si zvolili my sami. A tie su rovnako dobre vsetky, ziadna nie je lepsia.
robopol Zverejnené 4. August, 2011 Zverejnené 4. August, 2011 Presnejsie ako ty hovoris "kuknem a vidím"? však môžeš merat aj z trate. A bude to presnejšie, ale nie koly tomu, že by to bolo lepšie meranie. Pokial by gulička nemala žiaden odpor valivý a odpor vzduchu, tak ti to vyjde uplne rovnako. Mne jedno ako si to ty nazyvas, možes si to nazvat "aj bukyho očný zákal". Ja ti hovorím ako nameras cez gulicku vo vlaku zrýchlenie vlaku. Ziadal si meranie mas ho. A nemozes ani pipnut lebo je to meranie toho ako vlak zrýchluje. a ja som tento sposobo nevybral náhodne. cez tento sposob ti ukážem dostredivé zrýchlenie.
Darkman Zverejnené 4. August, 2011 Zverejnené 4. August, 2011 To je choré. Ak budem sedieť vo vlaku s konštantnou rýchlosťou, tak budem tvrdiť, že stojím ale proti mne obiehajú stĺpy. Z vonku na nástupišti však budem vidieť, že stĺpy stoja ale vlak je ten čo ide konštantnou rýchlosťou. Dokážeš rozlíšiť čo je pravda a čo očný blud?! Ocny blud je aj to, ze ten stlp stoji. Kde si nechal rotaciu zeme? Kde si nechal pohyb zeme kolo slnka, kde si nechal pohyb slnecnej sustavy okolo stredu galaxie? To je ta relativnost pohybu, ktorej sa tak branis. Tvrdis, ze stlp stoji a pritom pre pozorovatela z vesmiru nestoji ani nahodou.
buky Zverejnené 4. August, 2011 Autor Zverejnené 4. August, 2011 Mne jedno ako si to ty nazyvas, možes si to nazvat "aj bukyho očný zákal". Ja ti hovorím ako nameras cez gulicku vo vlaku zrýchlenie vlaku. Ziadal si meranie mas ho. Šak v poriadku, akurát to spresním: Zmeriaš zrýchlenie zadných dverí vlaku, k stojatej rotujúcej guli :) A ďalej, polož guličku na vodorovno rotojúci dysk. Prečo nezrýchli tak ako pri guličke umiestnenej v U profile ? Darkman, ako ovplyvní rotácia zeme a obeh okolo slnka zrýchľujúci alebo skonštantnou rýchlosťou, vlak?
Darkman Zverejnené 4. August, 2011 Zverejnené 4. August, 2011 To je irelevantne, tvrdil si, ze stlp stoji. A kedze neuznavas relativickost pohybu, tak nemozes tvrdit, ze stlp stoji, kedze sa hybe. Ak si to zacnes zamienat a zjednodusovat ako sa ti paci, tak stracas vo svojom modely konsistentnost terminov. A je tvoj model tym padom absolutne nepouzitelny.
robopol Zverejnené 4. August, 2011 Zverejnené 4. August, 2011 Už je to zrazu v poriadku? ešte pred malou chvilkou si trepal sprostosti, že tak nezmeriam zrýchlenie. Kedže vlak na rovnej trati sme prešli už ostáva porovnat to na zakrivenej dráhe, kružnici. Vlak v zátačke bude mat dostredivé zrýchlenie, čo sa prejaví na tej guličke znova zrýchlením . dokonca smer guličky pohybu ti ukáže kde je bod otáčania v tej zákrute. jeho dráha tej guličky je v smere od stredu. Na rotujucom disku v U profile to isté. A prečo je tam ten U profil? po prve preto lebo meriame dostredivé zrýchlenie v RADIALNOM SMERE, teda v smere spojenej so stredom otáčania. a tvoja otázka prečo nezrýchli ked nam nie je U profil, je preto, lebo si guličke neudelil rovnaku dotyčnicovú rýchlosť. ked ju len položíš na točiaci sa disk tak nemá žiadnu rýchlost preto bukovan. tymto som ti definitivne ukazal zrýchlenie na rovnakom princípe ako pri zrychlujucom vlaku na rovnej trati. a to je iba jedno meranie z mnohých. Takže tak buky, dalsi tvoj prešlap v vo velkej serii prešlapov, omylov, dristov, ktore tu denno denne vypisuješ. Dostal si priamo dokaz, priame meranie toho, čo podla teba neexistuje. mozeš sa akurat hambit, že všetko čo ty vieš je to, že nevieš nič o fyzike. Keby sme udelovali mediale za nechapavost a nevedomosti tak mas zlatu medailu s jarayom, bezkonkurenčne.
buky Zverejnené 4. August, 2011 Autor Zverejnené 4. August, 2011 Už je to zrazu v poriadku? ešte pred malou chvilkou si trepal sprostosti, že tak nezmeriam zrýchlenie. Na rotujucom disku v U profile to isté. A prečo je tam ten U profil? po prve preto lebo meriame dostredivé zrýchlenie v RADIALNOM SMERE, teda v smere spojenej so stredom otáčania. a tvoja otázka prečo nezrýchli ked nam nie je U profil, je preto, lebo si guličke neudelil rovnaku dotyčnicovú rýchlosť. ked ju len položíš na točiaci sa disk tak nemá žiadnu rýchlost preto bukovan. tymto som ti definitivne ukazal zrýchlenie na rovnakom princípe ako pri zrychlujucom vlaku na rovnej trati. a to je iba jedno meranie z mnohých. Tárajko, kde som tvrdil že podľa rotujúcej guli nemôžeš merať zýchlenie? Keby som ťa nepresvedčil, že zrýchľujú zadné dvere vlaku proti stojatej rotujúcej guli, tak by si trepal donekonečna tie tvoje bludy o zrýchlení gule k zadným dverám vlaku. Tak ide o udelenie dotyčnicovej rýchlosti v U profile, čo je zrýchlenie OD tredu, alebo o meranie radiálnej dostredivej sily, prečo teda nemeriaš radiálne dostredivé zrýchlenie guličky ? Čo tu splietaš za nezmysly. Ak je guličká prítomná v U profile, tak tam sa uplatňuje 2.NZ, to znamená,že ide o veľkosť dynamickej sily medzi guľkou a stenou profilu, teda profilom samotným. Ďalej som sa ťa pýtal, prečo guľka zrýchľuje v U profile aj napriek tomu, že sú otáčky profilu konštantné. Už si meral zrýchlenie rotujúcej guličky pri zatáčaní vlaku? Ja tvrdím, že pokiaľ je gulička na podlahe tak rovnomerne rotuje na mieste, má konštantnú obvodovú rýchlosť. Zakrivená dráha vagóna ukazuje kde je jeho stred jeho otáčania !!! Darkman, pohyb nie je relatívny, lebo ja tu na zemi budem tvrdiť, že pri zapadajúcom a vychádzajúcom slnku, zrýchľuje guľa vo vlaku. Je to pravda? ÁNO - NIE
robopol Zverejnené 4. August, 2011 Zverejnené 4. August, 2011 poviem ti uz len jednu vec dristak, chod do vlaku a polož si guličku na podlahu ked pojde do zatačky, ak bude rotovat a stat na mieste v tom vlaku tak ja som riaditele celeho vesmiru. Meraj a nekecaj. Odmeraj si over si svoje kecenaie sproste.
Darkman Zverejnené 4. August, 2011 Zverejnené 4. August, 2011 Darkman, pohyb nie je relatívny, lebo ja tu na zemi budem tvrdiť, že pri zapadajúcom a vychádzajúcom slnku, zrýchľuje guľa vo vlaku. Je to pravda? ÁNO - NIE Ak pohyb nieje relativny, tak nemozes tvrdit, ze stlp stoji. Sam dobre vies, ze nestoji. O nicom inom, len o tomto.
buky Zverejnené 4. August, 2011 Autor Zverejnené 4. August, 2011 poviem ti uz len jednu vec dristak, chod do vlaku a polož si guličku na podlahu ked pojde do zatačky, ak bude rotovat a stat na mieste v tom vlaku tak ja som riaditele celeho vesmiru. šak si pozri ten tvoj obrázok ak je to pohľad z hora, čo mení dráhu a čo ostáva v pokoji? máš to tam jasne nakreslené ! Ak pohyb nieje relativny, tak nemozes tvrdit, ze stlp stoji. Sam dobre vies, ze nestoji. O nicom inom, len o tomto. šak samozrejme máš pravdu, ale nás zaujíma, že stĺp stojí voči vlaku a aj rotujúca guľa.
robopol Zverejnené 4. August, 2011 Zverejnené 4. August, 2011 Ty ides mne vysvetlovat MOJ obrazok? pises, že ked pojde vlak do zakruty tak gulicka na podlahe sa bude tocit na jednom mieste. ***
Darkman Zverejnené 4. August, 2011 Zverejnené 4. August, 2011 šak samozrejme máš pravdu, ale nás zaujíma, že stĺp stojí voči vlaku a aj rotujúca guľa. V tom momente ako pouzijes slovko 'voci' tak zavadzas relativnost pohybu. Pretoze teraz to, ci stlp stoji, alebo sa hybe, zavisi od toho ako sa nanho pozerame. Ked z vlaku, tak pre nas stoji. Ked z vesmiru, tak sa hybe. A to je relativizmus. Ak neuznavas relativizmus, tak ziadne voci pouzit nemozes...stlp bud absolutisticky stoji, alebo sa absolutisticky hybe.
buky Zverejnené 4. August, 2011 Autor Zverejnené 4. August, 2011 pises, že ked pojde vlak do zakruty tak gulicka na podlahe sa bude tocit na jednom mieste. *** Šak kukaj, dobre sa naň kukni, zelené guličky máš predsa spojené priamkou !
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz