buky Zverejnené 2. August, 2011 Autor Zverejnené 2. August, 2011 nechcel si začat ako ti tyso radil, ty mas hlboke nedostatky na bazalnej urovni: - poloha - rychlost, - zrýchlenie A hlavne to zmeranie zrýchlenia (ms-2) pri pohybe po kružnici :) To je pozdrav pre perdyho,aby si nemyslel že len keckám. Je to stiesnený, občas vytopený pivničný priestor, ale ako hovorí kamarát: To ťa musí baviť.
robopol Zverejnené 2. August, 2011 Zverejnené 2. August, 2011 a co tam ides merat? inak buky. Radsej premyslaj skor ako zacnes stavat. Dostredivé zrýchlenie je to čo vracia odstredivé. teda gumicka na vodováhe ti vylieta od stredu von(kinematická sila) a dostredivé zrýchlenie ten krúžok vracia späť do tej polohy ako bol. To sa neda zmerat. vsetko co môžeš zmerat je sila. a keby si mal vekú bublinu na vodováhe tak ho uvidíš to dostredivé zrýchlenie na tej bubline. Ale nebude to presna hodnota. Ale ja ti navrhujem ked uz tak velmi chces merat prever si zavery svojho ucitela jaraya, urob pokus s kyvadlom, ktorý on neurobil. zozen si snimac tlaku, urob si kyvadlo, a daj snimac do tiahla. ked to urobis, zadaj presne parametre, hmotnost, dlžku zavesu, a my ti vyratame sily v snimaci. A sam uvidis ako klame tvoj ucitel:)http://www.emsyst.sk/Produkty/sila_standard.htm
tyso Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 inak buky. Radsej premyslaj skor ako zacnes stavat. Dostredivé zrýchlenie je to čo vracia odstredivé. teda gumicka na vodováhe ti vylieta od stredu von(kinematická sila) a dostredivé zrýchlenie ten krúžok vracia späť do tej polohy ako bol. To sa neda zmerat. jasne ze sa da merat, kazdy akcelerometer ho meria, v lietadlach ho maju. A da sa zmerat tak ako kazde zrychlenie, zmerias rychlost v dcoch casoch a rozdiel / casovy interval je zychlenie. Stale nechapem kde vidi buky problem, aj video videl kde sa meria zrychlenie. Aj viacero sposobov ako to merat. A dokonca dnes uz aj mobilom to ide. iphone ma trojosovy akcelerometer v sebe. akcelerometer
buky Zverejnené 3. August, 2011 Autor Zverejnené 3. August, 2011 a co tam ides merat? inak buky. Radsej premyslaj skor ako zacnes stavat. Dostredivé zrýchlenie je to čo vracia odstredivé. teda gumicka na vodováhe ti vylieta od stredu von(kinematická sila) a dostredivé zrýchlenie ten krúžok vracia späť do tej polohy ako bol. Všetko v kľude a po poriadku. Na tom sroji (zotrvačníku) som sa veľa naučil a došiel k záveru, že permanentným magnetom nerobí problém prekonať treciu, odporovú silu ale problém je v rovnakej ale opačne orientovanej sile, ktorá dané zariadenie zastaví F1 = -F2, zotrvačník (teleso) ostáva v pokoji. Ak by platil 3.NZ tak ver či never, dané zariadenie by fungovalo z dôvodu, že 3.NZ tvrdí, že nejde o rovnováhu síl, čo znamená F1 < -F2 alebo F1 > -F2. Zákon zachovania energie tam nehrá, žiadnu rolu. Po druhé: Rozmýšľal si niekedy nad tým prečo krúžok na vodováhe zrýchľuje smerom OD stredu, napriek tomu že vodováha má konštantnú obvodovú rýchlosť, rovnomerný pohyb?
robopol Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 akoze rozmyslal? ja som ti to vysvetloval este aj obrazok som ti ukázal s tym kruzkom. To čo vidíš na tej tyci ked ti vylieta kruzok od stredu JE KINEMATICKA SILA (to sú tie zdanlivé sily). A tu zachytáva dostredivá sila. To je to ked sa pozeráš na tu tyc. A to je pohlad z neinercialnej sustavy. a kedže si stale nepochopil 3NZ, tak rovnováha medzi kinematickou silou a dostredivou silou NIE JE 3NZ. Ale to skutocne nema vyznam ti pisat stale dookola. Ta rovnováha o ktorej píšeš nie je 3NZ. reakčná sila na dostredivú silu je sila, ktorá taha stred uchytenia, kde je ložisko a taha ho von zo stredu ( u kladivára je to sila, čo ho chce posunut kladivára von zo stredu otacania), takže to nie je sila čo ten krúžok posuva po palici. A prečo myslíš, že som ti stále hovoril o guličke vo vlaku? prečo som ťa nútil k tomu , aby si videl analogiu s vlakom a pohybom krúžka po vodováhe. ty si môžeš dať na tu platňu guličku v drážke. A uvidíš ten istý jav ako vo vlaku. gulička bude zrýchlovať von od stredu. Ale prečo spominam stale ten vlak? Pretože to podlaha vlaku zrýchlovala a mne sa potom javí, že gulička zrýchluje opačne. A to isté je s točiatim sa kruhom. TO KRUH ZRYCHLUJE DO STREDU a tebe sa javí, že gulička zrýchluje od stredu von. to je ta analogia s vlakom.
buky Zverejnené 3. August, 2011 Autor Zverejnené 3. August, 2011 Lenže:1. Vlak zrýchľuje.2. Vodováha má rovnomernú obvodovú rýchlosť, rovnomerný pohyb.3. Prečo si myslíš, že ODstredivá sila je zdanlivá sila, ja tvrdím, že zdanlivá sila ako pri vlaku tak aj pri vodováhe je REakčná, DOstredivá sila.
tyso Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 3. Prečo si myslíš, že ODstredivá sila je zdanlivá sila, ja tvrdím, že zdanlivá sila ako pri vlaku tak aj pri vodováhe je REakčná, DOstredivá sila. Pozri si obrazok, co ti robopol kreslil. A teraz: mame velky kolotoc, ktory sa kruti, vystrelis naboj, ktory leti par milimetrov nad nim a leti v smere dotycnice . Dufam ze sa zhodneme ze na tento naboj ziadna sila neposobi. Leti rovnomerne priamociaro. ( vid obrazok). Ale ty vidis ze sa od stredu vzdaluje, nie preto ze nanho posobi odstrediva sila ale len preto ze to tak vyzera. Preto je odstrediva sila zdanliva, ak odstranis vsetky sily a ostane mu len rychlost, tak sa zacne vzdalovat od stredu. Ak nechces aby sa vzdaloval, tak ho musis zatlacit do stredu, a to je skutocna sila. Na toto pochopenie nepotrebujes ziadne reakcne sily, len sa pozorne pozriet na obrazok. kuk dozadu ta zelena ciara je draha naboja, ktory sa NEDOTYKA kolotoca, a teda ziadna sila nanho neposobi. A vzdaluje sa od stredu. 1
robopol Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 Este jeden obrázok s vlakom. kto zrýchluje do stredu vlak ci gulicka? 1
buky Zverejnené 3. August, 2011 Autor Zverejnené 3. August, 2011 A môžme začať od začiatku. Teleso má rovnomerný priamočiary pohyb. Kolmo na teleso je upevnená 2m tyč s hákom, teleso sa zachytí hákom o druhé rovnako ťažké teleso.Kde sa bude nachádzať reakčná sila a na ktoré teleso bude pôsobiť? Obrázok nepopisuje skutočnosť.
robopol Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 Obrazok popisuje skutočnost ty blazon. Poriadne sa ne neho pozeraj a povedz mi co sa deje. podlaha vlaku ti zrýchluje do stredu a gulička len ide v priamom smere. CO SA TEBE JAVI AKOZE GULICKA ZR7CHLUJE NA PODLAHE VLAKU OPAČNYM SMEROM. PS: Upravil som ti ten obrazok aby bol 100% jasný. PS2: Ešte jedna úprava obrázku POPIS K OBRAZKU:vlak reprezentuje ten obdlžnik. Mas vo vlaku zelenu guličku. Vlak aj s guličkou maju rovnomernú rýchlost smerom dohora.začne vlak zrýchlovat (smer doľava). Na obrazku maš tri sekvencie v čase. Vodorovný obdĺžnik predstavuje to čo sme sa bavili, vlak zrýchluje smerom dolava a gulička vo vlaku zrýchluje opačným smerom vzhladom na podlahu vlaku. To sme sa bavili, rozdiel je iba v tom, že teraz ma vlak aj rovnomernú rýchlost smerom hore. Teraz budeme mat pohyb vlaku rovnomerný po kružnici na zakreslený stred otáčania. Je to ta istá situácia ako predtým len rozdiel je v tom, že sa nám ten vagón natáča. Co je zakreslené ako prerusovanou čiarou ten obdĺžnik. Ak by vlak nezrýchloval a natačal sa tak je v pozicii pri tretej sekvencii "zakreslené červenou farbou". Gulicka by bola na rovnakom mieste. Kedže však vlak zrýchluje tak je gulička na opačnej strane. teda vlak zrýchloval a gulička sa pohybovala vzhladom na vlak "čo ty nadávaš ako vplyv odstredivej sily". JE to KINEMATICKA SILA - zdanlivá sila.
buky Zverejnené 3. August, 2011 Autor Zverejnené 3. August, 2011 robopol, len pre objasnennie. 1.Predstav si, že namiesto guličky bude vo vagóne visieť volne vo vzduchu balón, ako sa bude chovať?2. Teba netrápi, že sa mení veľkosť polomeru guličky, čo to znamená ?
robopol Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 Buky, ziadne baloniky neries, vyjasni si vlak s gulickou. Vyjadruj sa jasne, snaz sa pochopit co som ti napisal, inak to nema zmysel. ked niecomu nerozumies tak to napis jasne v com mas problem. nebem riesit nic ine, pokial nevyriesis toto.
buky Zverejnené 3. August, 2011 Autor Zverejnené 3. August, 2011 Takže, pokiaľ bude mať vlak rovnomerný priamočiary pohyb, tak gulička bude v pokoji na podlahe. Ako náhle začne byť pohyb krivočiary, začne gulička zrýchľovať OD stredu otáčania. Je to zdôvodu, že gulička začne nasilu opisovať kružnicu, čo znamená obvod a to je dĺžka dráhy prejdenou guličkou za určitý čas.Lenže! gulička má schopnosť aj pri zakrivení pokračovať v rovnomernom priamočiarom pohybe, čo znamená, že sa vychýli od opisovanej kručnice smerom von,ale súčasne sa aj zväčšuje polomer = prejdenie guličky po dlhšej dráhe za rovnaký čas = ZRÝCHLENÝ POHYB !!!Ak chceš zrýchliť guličku, potrebuješ na to prítomnosť dynamickej silovej interakcie medzi telesami a nie pseudosily!!!
Darkman Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 Keby si mal v gulicke GPS, tak by si zistil ze gulicka vobec vobec nezrychlovala ale pokracovala dalej po priamke.
robopol Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 Buky, Ešte raz, chceš to pochopit či nie? Ak niečomu nerozumieš tak to napis jasne kde a co. 1. varianta je vlak, ktorý zrýchluje. Tam si pochopil, že gulička stala a vlak zrýchloval. teraz vsak navyše sme pridali rovnomerný pohyb vlaku smer hore. Takže gulicka ide iba rovnomerne dohora. Vlak však okrem toho ze ide rovnomerne dohora, zrýchluje smerom dolava. A v tom vlaku vidíš ako sa ti gulička rozkotula. pochop aspon prvu variantu. mas ju zakreslenu na obrazku. pokial neodsuhlasis pochopenie prvej varianty, tak je marne pokracovat.
buky Zverejnené 3. August, 2011 Autor Zverejnené 3. August, 2011 Keby si mal v gulicke GPS, tak by si zistil ze gulicka vobec nezrychlovala ale pokracovala dalej po priamke. Nejaké pošahané GPS :) Buky, Ešte raz, chceš to pochopit či nie? Ak niečomu nerozumieš tak to napis jasne kde a co. Ale ty nechceš pochopiť ako to v skutočnosti je,prečo si myslíš že vlak pri zatáčaní zrýchľuje? Nameraj tam zrýchlenie ms-2 a potom sa budeme baviť o zrýchlení. Preto som ti dal príklad s balónom visiacim volne v strede vagóna aby si pochopil o čo ide. Gulička veľmi dobre reaguje na to čo sa deje, gulička - balón = rovnomerný priamočiary pohyb ÁNO - NIE a potom môžme pokračovať.
robopol Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 Nebudeme už pokracovat, somnou nie. vyjadril sa jasne ty nechces pochopit co ti pisem, ty mas len svoje sproste predstavy a nechces sa ich vzdat. ty nie si schopny vnimat co ti tu pisem. Ja viem ako to je. To ty nevies ako to je, preto som ti to chcel vysvetlit, ale kedze si zase mudry ako capko zahradnik, tak sa nedostaneme nikam. Ake prekvapujuce ze:)
tyso Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 buky, ako merias zrychlenie auta ? Daj navod, a pouzijeme ho na pohyb po kruhu. Ale dobry navod, ktory nam vzdy zmeria zrychlenie auta. Nie taky ako davas ze "kuknem a vidim".
Darkman Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 Nejaké pošahané GPS :) Posahane by bolo, keby ukazovolo zrychlenie.
buky Zverejnené 3. August, 2011 Autor Zverejnené 3. August, 2011 Samozrejme že je zbytočné pokračovať, keď nerešpektuješ základnú vec a to je rovnomerný priamočiary pohyb guličky pri zatáčajúcom vagóne. Tyso, auto prejde 1m za 1s, rozdelím dráhu na polovicu, čo znamená dve 0,5m dráhy 1. Auto prejde prvú aj druhú dráhu za 0,5sek. = rovnomerný pohyb.2. Auto prejde prvú dráhu za 0,7sek. a druhú za 0,3 sek = ZRÝCHLENÝ POHYB. Máš niečo proti ?
robopol Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 mimochodom bukovan, kde nerespktujem rovnomerny pohyb tej gulicky na obrazku, este je tam aj nakresleny ako rovnomerný a priamociary. To je vrchol debilizmu, najväčšieho zrna , co ty predvadzas. aj by som ti uz nieco povedal, ale to by tu editovali hned :)
buky Zverejnené 3. August, 2011 Autor Zverejnené 3. August, 2011 mimochodom bukovan, kde nerespktujem rovnomerny pohyb tej gulicky na obrazku, este je tam aj nakresleny ako rovnomerný a priamociary. No konečne niečo pozitívne :) Tak potom čo mení smer, vagón či gulička (balón).
Darkman Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 No, ked zataca vagon, tak asi vagon nie?
robopol Zverejnené 3. August, 2011 Zverejnené 3. August, 2011 však dostrediva sila pri pohybe po kružnici a pri pohybe vlaku na trati rovno je to sila co zrýchluje ten vlak.
buky Zverejnené 3. August, 2011 Autor Zverejnené 3. August, 2011 však dostrediva sila pri pohybe po kružnici a pri pohybe vlaku na trati rovno je to sila co zrýchluje ten vlak. Zmeraj zrýchlenie pri zatáčajúcom vlaku :)
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz